Förutom Google Assistant och den nya telefonen Google Pixel som jag skrev om förra veckan, så visade Google under samma evenemang upp flera nya produkter.

Google Daydream View

Google Daydream View är ett VR-headset (virtual reality-headset) som använder sig av telefonen som skärm för att skapa en djupare inlevelse i innehållet. Du ska alltså ha telefonen som glasögon och spela eller titta på film, samtidigt som du kan vrida på huvudet och upptäcka nya saker.

Jag är faktiskt inte så jätteinsatt i just detta, så jag undviker att gå in på mer detaljer, men introduktionsvideon finns nedan.

Google Wifi

Google Wifi är en ny smart accesspunkt ("router") som ska förbättra nätverket på flera sätt. Bland annat kommer den aktivt att justera inställningarna för att maximera hastighet och täckning i huset. De har medvetet valt en väldigt stilren design för att enheten ska passa in var som helst i huset.

Google Wifi kommer även med en app där man enkelt kan styra nätverket. Ett exempel i presentationen är att man väldigt enkelt kan pausa barnens uppkoppling när det är dags att äta middag, för att få lite kvalitetstid vid middagsbordet. Detta utan att behöva stänga ner uppkopplingen för alla i huset.

Google Wifi kommer att säljas i 1- och 3-pack. Om man bor i ett stort hus kan man bygga ut nätverket med precis så många enheter man behöver.

Google Chromecast Ultra

Google Chromecast Ultra är den tredje generationens Chromecast, med högre prestanda och nya funktioner.

Chromecast Ultra ska vara ungefär 1,8 gånger snabbare på att starta videouppspelning, och klarar nu 4K-upplösning (Ultra HD). Nu ingår även en adapter för att använda internetkabel till Chromecast Ultra ifall den trådlösa signalen är dålig.

För er som inte har provat en Chromecast kan jag starkt rekommendera den. Att kunna använda telefonen för att styra vad som ska visas på tv'n är riktigt skönt. Man slipper koppla in datorn till tv'n, och man slipper det där dumma tangentbordet på Apple TV. Du startar helt enkelt videon på valfri app i din telefon, (YouTube, Netflix, Plex osv.) och sedan skickar du bara över videon till din Chromecast som spelar upp innehållet på tv'n.

Google Home

Google Home är en högtalarenhet för hemmet, med Google Assistant inbyggd. Google Home ska alltså kunna hjälpa dig med alla möjliga saker genom röststyrning, precis som med Google Assistant i telefonen. För er som inte vet vad Google Assistant är så kan ni läsa mitt förra inlägg. Skillnaden är egentligen att Google Home är optimerad för att spela musik med mycket bättre ljud än en telefonhögtalare, samt att den ska kunna uppfatta din röst från andra sidan rummet oavsett om det finns andra oljud som stör eller inte.

Röststyrningen tar inte bara information ifrån det du just sa, utan söker även fram nödvändig information via Googles sökmotor. Vill du till exempel spela en låt från en viss film utan att komma ihåg vad låten heter så räcker det med att du talar om vilken artist som sjunger och vilken film som låten finns i. När Google Home har tagit reda på vad låten heter så spelas den upp från valfri musiktjänst.

Eftersom Google Assistant är en mjukvara så kommer den självklart att uppdateras och få nya funktioner med tiden, precis som en telefon får.

​Det var allt som visades upp på eventet förra veckan. Hoppas att ni tyckte att någon av produkterna var intressant. Min favorit är helt klart Google Home. Jag längtar tills röststyrningen börjar fungera på svenska!

Ha det bra allihopa!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Medan jag satt och skrev lite på ett annat blogginlägg om Apple fick jag plötsligt en notis från YouTube om att Google skulle hålla en presentation inom kort. Utan att veta vad den skulle handla om klickade jag mig in på livesändningen och väntade på att den skulle starta. Jag måste säga att presentationen översteg mina förväntningar.

Det som presenterades först var Googles nya hjälpmedel Google Assistant som enkelt kan jämföras med Apples Siri. Dessa röststyrningsprogram uppdateras hela tiden med nya funktioner, men Google Assistant verkar faktiskt väldigt bra. Tyvärr lär vi ju få vänta ett tag innan vi ser den väl fungerande på svenska, eftersom Google först utvecklar den på sitt hemspråk amerikansk engelska.

Google Assistant ska inte bara kunna svara på enkla frågor, utan också bättre förstå enkla instruktioner, som att komma ihåg saker åt dig. Dessutom ska den förstå kontexten av din instruktion. Om du till exempel frågar efter en restaurang närheten, och sedan frågar hur långt det är hem "från restaurangen", så ska den förstå vilken restaurang du menar baserat på vad du frågade den om tidigare.

Under presentationen av Google Assistant visades även Googles nya chatt-app Google Allo upp lite snabbt. Appen lanserades 21 september, ungefär en månad efter Android 7.0 (Nougat).

Nedan kan ni se introduktionsvideon för Google Allo från den 21 september. Den är endast 56 sekunder lång.

Som ni ser så har Google Allo en stil mycket lik Facebooks Messenger. Jag tror dock att Allo har stor potential att växa om Messenger om Google verkligen satsar på rätt funktioner. Messenger har ju helt klart fördelen av många trogna användare som inte skulle byta ut sin primära chatt-app i första taget.

Personligen tycker jag att en av Messengers absolut största fördelar är möjligheten att chatta från datorn via www.messenger.com. Än så länge verkar inte Google ha någon sådan sida, utan är alltså för enbart mobila plattformar, vilket jag såklart är besviken över.

Google Pixel

Näst på tur stod Google Pixel. Googles första helt egenutvecklade smartphone. Google har tidigare lanserat telefoner under sitt varumärke Nexus, där de då har anlitat andra företag som LG och Huawei med flera för att utveckla och tillverka telefonerna, men det här är alltså deras första helt egenutvecklade telefon.

Google verkar faktiskt ha tänkt till riktigt ordentligt. Alla detaljer verkar vara menade att ge telefonen god konkurrenskraft gentemot Apple, och dessutom ge iPhone-användare en så smidig övergång till Android som möjligt. Allt ifrån design av både mjukvara och hårdvara till batteritid och kamerakvalitet är i par med iPhone 7.

DxOMark, ett företag som testar kameror, har faktiskt gett Google Pixels kamera 89 poäng, och slår även Apples riktigt vassa iPhone 7-kamera och dess 86 poäng. Därmed har Google Pixel den bästa smartphonekameran någonsin byggd... än så länge.

Telefonen kommer i två storlekar, 5" (Pixel) och 5,5" (Pixel XL). Om man jämför med Apples 4,7" och 5,5" så är skillnaden inte stor. Precis som med iPhone 7 Plus så har den större modellen också ett större batteri och en högre upplösning på skärmen. Återigen där har de valt egenskaper som lätt ska kunna tävla med iPhone 7.

Telefonen kommer i tre färger: Quite Black, Very Silver and Really Blue. Brilliant namnsättning!

Google har till och med gått så långt att de har utvecklat en mjukvara för att iPhone-användare ska kunna synka all sin data så smidigt som möjligt till sin nya telefon. De inkluderar även en adapter i förpackningen vars enda ändamål är att koppla ihop en iPhone med Google Pixel.

Introduktionsvideon nedan är menad att peka rakt på Apples svagheter - med en smula humor. (Min favorit är 0:43)

Om du är på jakt efter en ny telefon, eller även om du har bestämt dig för att köpa en ny iPhone, fundera en gång eller två på Google Pixel. Den får en tumme upp från mig, och jag är säker på att den får det från dig med, så länge du är något öppensinnad för andra telefoner än iPhones.

Utöver detta så visade Google upp många andra produkter, men det blir för mycket att nämna på en gång, så det kommer i nästa inlägg!

Om ni vill se hela presentationen så går den att se HÄR. (1:29:35) Telefonens introduktion startar på 16:32.

Ha det!

Likes

Comments

Hej! Jag heter Edvin Jacobsson och är 20 år. Jag tog studenten sommaren 2015 från linjen Teknik - IT. Efter studenten började jag jobba som vikarierande lantbrevbätare hos PostNord, och där är jag för tillfället kvar.

Mina största intresseområden förutom teknik i allmänhet är elbilar och hållbar utveckling, alltså miljövänlig teknik. Det här låter kanske jättetråkigt, men som teknikintresserad är det en guldgruva. ;)

​Min förhoppning och målsättning med den här bloggen är att väcka ett teknikintresse hos de som inte är så intresserade. Man behöver faktiskt inte bara förstå teknik för att man är intresserad, utan man kan faktiskt också bli intresserad av att förstå!

Tanken är att bjuda på inlägg som är utformade för att passa så många som möjligt, men ändå handla om teknik. På det här sättet kan jag förhoppningsvis få folk att utveckla en djupare kunskap, vilket kan leda till ett intresse.

Ett ämne som många skulle kunna vara intresserade av är Apple. Väldigt många använder ju sin iPhone (mycket teknik) dagligen, oavsett intressen. Jag kan avslöja att ett spännande inlägg som berör Apple, och närmare bestämt iPhones kommer inom kort, så håll utkik, och dela gärna mina inlägg om ni lär er något nytt!

Kommentarer och rättningar är mycket välkomna! Ha det gott!

Likes

Comments