​Idag har vi testat hjulet. Vi tänker använda oss av vattentekniken så vi gjorde ett hål i botten på en av korgarna.Sedan la vi i plastkulor i korgarna. 1 i varje förutom den nedersta som vi la 4 i. Vi testade med olika mängder vatten för att få hjulet att snurra. Ett problem som uppstod var att vattnet som rann ut från korgen med hål rann ned i dom andra korgarna. För att dom andra korgarna inte ska bli fyllda med vatten lödde vi 2 hål i botten på varje korg. Ett annat problem var att korgen inte stannade på rätt ställe så vi gjorde ett hål med en syl i pappen. Sedan limmade vi fast en pinne. Det fungerade som ett stöd så att den stannade på rätt ställe.  

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​Idag har vi böjt till vinkeljärnen. Vi limmade fast stöden och borrade fast vinkeljärnen.

Likes

Comments

​Idag har vi gjort 6 st korgar. Vi använde plastmuggar som vi klippte så att dom blev mindre. Sedan lödde vi hål som hängare (där pinnarna ska gå igenom). Vi har också limmat fast pinnarna på ena hjulet. Vi limmade inte fast på båda sidor för att vi lätt ska kunna plocka isär hjulet för ändringar. För att fästa triangelstöden tänker vi limma och använda vinkeljärn. Så för att fixa vinkeljärn sågade vi ut små metallbitar som vi borrade 2 hål i. Vi hann inte böja dom den här lektionen.

Likes

Comments

​Idag har vi fixat små trähjul som vi ska använda för att pinnarna mellan hjulen ska sitta fast ordentligt. Hålen i hjulen var för små så då borrade vi större hål. Vi markerade också på hjulet vart dom små hjulen ska sitta. Efter det limmade vi fast dom små hjulen på dom båda större hjulen.

Likes

Comments

​Idag har vi sågat ut pinnar som vi ska ha i mellan pappskivorna (där korgarna ska hänga). Först sågade vi ut 6 st pinnar som var 7 cm långa men efter att vi testat dom så insåg vi att dom blev för korta så då sågade vi ut några som var 13 cm långa. Men dom blev för långa så då kortade vi ner dom till 10 cm.

Likes

Comments

Vi insåg att vi gjort sidostöden för korta då hjulet tar i marken och inte kan snurra så då testade vi att göra nya men med "krysset" högre upp. Vi gjorde likadant som förut.

Men sedan så insåg vi också att den typen av sidostöd blir alldeles för ostadiga så vi bestämde oss för att i stället såga ut trianglar som vi borrade hål i som vi skulle använda som sidostöd.

Likes

Comments

​Idag har vi borrat i mitten på pappen där axeln ska gå igenom. Vi har även sågat ut pinnarna som vi ska använda som stöd. Sedan täljde vi till pinnarna för att dom ska limmas ihop stadigare och efter det limmade vi ihop dom.

Likes

Comments

Det gick bra att limma ihop 2 papplager så idag limmade vi ihop de 2 andra cirklarna och la dom under böcker. Vi sågade också ut en träbit som vi planerar att ha som bas till ställningen som kommar hålla upp pariserhjulet,

Vi har bestämt hur ställningen ska se ut. Vi ska ha en bräda som bas (som jag skrev ovan), 4 blompinnar som vi korsar och ovanpå krysset lägger vi en tunnare blompinne i ett sugrör. Sugröret ska göra så att hjulet snurrar lättare.

Vi funderade på olika tekniker vi skulle kunna använda för att få hjulet att snurra. 

1. Använda motorn från en leksaksbil. En sån som man backar får att den ska köra fram automatiskt.

2. Använda delar från ett smyckeskrin eller liknande. Ett smyckeskrin som man vrider upp så att en t.ex. liten ballerina börjar snurra.

3. Göra korgar av papper och sedan hälla i vatten samtidigt som man här i kulan. Då snurrar hjulet runt p.g.a. ojämn vikt. När korgen med vatten kommit till nedersta delen av hjulet så brister papperskorgen p.g.a. vattnet och kulan åker ut ur korgen och hjulet snurrar tillbaka.

Det är dom olika teknikerna vi har funderat på. Vi tänker att man kan använda råttfällor eller liknande för att starta snurrningen.

Likes

Comments

​Idag har vi bestämt vad för material vi ska använda material till pariserhjulet. Vi vill ha det å lätt som möjligt men ändå hållbart. Vi bestämde oss för att använda papp till hjulet och trä till ställningen.

Papp kändes inte så hållbart så då bestämde vi oss för att limma ihop 2 lager så att hjulet blir tjockare och hållbarare. 

Vi använde en stor gradskiva för att få lika stora cirklar för hjulet. Vi ritade upp 4 cirklar på pappen och klippte sedan ut dom, men sen så insåg vi att fukten från limmet (som vi tänkte använda för att limma ihop pappen med) kan förstöra pappen så då limmade vi ihop 2 lager med trälim för att testa om pappen tål det. När vi limmat ihop pappen så la vi den under en hög med böcker föra att pappen skulle tryckas ihop medans den torkar. Den får ligga och torka till nästa lektion.

Likes

Comments