Föreställning

"Idag har 3 av 4 personer i Sverige egen eller närståendes erfarenhet kring att ha psykisk ohälsa" (Länsstyrelsen, 2017). Ändå är det fortfarande ett relativt tabubelagt ämne. Det finns fortfarande föreställningar om att personer med psykisk ohälsa ser ut eller är på ett visst sätt. Så är det inte. Tvärtom har psykisk ohälsa många olika ansikten och det som pågår inuti syns inte alltid utåt.

Vill du hjälpa till att sudda ut tabun men inte vet hur? - Dela videon, följ oss på instagram @teaterkaos1 och Facebook Teaterkaos1 - Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Tillsammans är vi starka. #krossatabunu

/Marielle

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Föreställning

I perioder har jag svårt att somna. Tankarna leker någon slags rusningstrafik när jag har släckt och stängt igen på väg hem från hjärnkontoret. Åker flera mil innan jag hittar någon avfart på den där motorvägen. Och när jag väl lyckats svänga av, ja då snurrar tankarna in i någon rondell och hittar inte ut. Det kan få det att krypa i hela kroppen och göra det svårt att ligga still. I perioder har jag dessutom svårt att gå och lägga mig, momentet att komma i säng, trots att jag vill sova. Det brukar hända när jag åkt många mil och många varv i rondellen en längre period. Då har hjärnan helt enkelt börjat förknippa sängen med så obehagliga tankar och känslor att den gör allt för att undvika det. Negativ nedåtgående spiral.

Nåväl. Några saker som brukar fungera för mig när jag väl kommer i säng med inte lyckas somna är:

  • Lyssna på podcast. Typ sommarprat. Ronnys Rullar. Eller min nyaste favorit; Mannheimer och Skäringer.
  • Lyssna på ljudbok. Ibland funkar faktiskt "Kaninen som så gärna ville somna" på mig. Vet inte om det beror på livlig fantasi, bra inlevelseförmåga eller om jag möjligen fortfarande är ett barn. Den och massa annat finns på Storytel. Klicka här för att testa gratis i 14 dagar. Enkelt att starta och stoppa abonnemang och ingen bindningstid 👍
  • Kolla på Svensson, Svensson eller Huset Fullt trots att jag sett alla avsnitt tusen gånger (...det där med om jag var ett barn ja.. hm). Antingen på telefonen i sängen, eller i soffan på datorn.
  • Gå upp och hyvla skiva efter skiva av osten och trycka i mig ståendes vid diskbänken. Det kan också hända att jag klunkar lite cola till detta kalas. Mysfaktor noll. Fritt fram att tappa hakan här. Ibland har jag dock lite mer normala saker för mig i köket och gör t.ex en kopp varm oboy eller lite drickbuljong.
  • Ta insomningstablett när inget annat funkar eller när sömnen krånglat länge och jag inte orkar bråka och försöka.

Jag har också ett kedjetäcke som ibland hjälper. Har ni provat det? Vad har ni annars för knep när det är svårt att somna?

/Marielle

Likes

Comments

Föreställning

I början av 2014 åkte vi till Åland för att ge två föreställningar. Att turnera har varit lärorikt, utmanande och en ständig övning i flexibilitet. Ena gången har vi stått på en stor stadsteater med gott om scenljus, stor yta och stor publik. Nästa gång i ett litet klassrum med en mer spartansk ljussättning och ljudanläggning. Fördelen med att spela i en liten lokal är närheten till publiken, då går det att möta deras blickar. Det kan man inte på en stor scen eftersom scenljuset bländar på ett annat sätt. Utmaningen med en liten lokal är att anpassa och minimera alla rörelser och dans till en mindre spelyta än vad som är optimalt. På en stor scen är det oftast enklare. Men ibland kan även en stor yta bli en utmaning åt andra hållet; att göra alla rörelser större, tala högre och artikulera mer. Akustiken brukar vara bättre på "riktiga" teatrar än små lokaler vilket är tacksamt eftersom vi inte använder några mikrofoner under föreställningen.

När man jobbar med teater kan verkligen allting hända. Tekniken kan strula, lokalerna variera, kraven i avtalen följs inte alltid, - och då gäller det att kunna improvisera. Gilla läget och lösa problemet. Många är de gånger då vi fått sminka oss, värma upp kropp och röst på en toalett, i ett avlägset litet rum eller en gång t.o.m i ett kök, istället för en loge. Men det har gått ändå. The show must go on.


På tal om att improvisera, gilla läget och lösa problemet... Inför spelningen på Åland gick en del av vår rekvisita sönder, vår klädhängare närmare bestämt. Den är viktig i föreställningen så det fanns inget annat alternativ än att komma på en quickfix. Lösningen? Ja.. vi hittade något snöre och band fast ena änden i hängaren och den andra i ett handfat i hyfsat nära anslutning till scenytan. På något konstigt vänster fick vi den att stå upp och vara tillräckligt stabil för att kunna användas 😜😁

Klicka på länken nedan om du vill läsa mer om spelningen på Åland 👇 Eller kanske lyssna på radio/Tv-intervjun som också gjordes inför.


Kaos1 spelar på Åland

Radio/Tv-intervju

Likes

Comments

Föreställning

Teaterföreningen Kaos1 bildades år 2010 med syfte att på olika sätt informera om psykisk ohälsa. Föreningen grundades och består av Theresia Holmstedt-Jensen, Hanna Jokela och Marielle Gröndahl.

Tillsammans har vi skrivit föreställningen Imorgon ska Du bestiga Mount Everest som syftar till att bryta tystnaden kring, och öka kunskapen om psykisk ohälsa. Den är informativ med inriktning mot diagnosen Borderline personlighetsstörning. Manuset är till stor del baserat på våra egna erfarenheter av hur det kan vara att leva med diagnos. Under 45 minuter beskriver vi genom teater, sång och dans en inre själslig resa mellan himmel och helvete.

Vi hade premiär den 20/9-2011 och sen dess har vi spelat föreställningen runt om i Sverige, samt på Åland. Publiken har bestått av personer som lider av psykisk ohälsa, anhöriga, vårdpersonal, myndigheter m.fl. - helt enkelt personer som på något sätt kommer i kontakt med psykisk ohälsa.

Vi har nya planer i sikte och ser fram emot 2018. Vi tror att det kommer bli ett spännande år för kaos1, med ny glöd.

Likes

Comments

Föreställning

Inom kort kommer en närmare presentation av teaterföreningen kaos1 och grundarna till den. Du kan även ta del av syftet med föreningen, bakgrund och tidigare arbete, samt pågående projekt och Kaos1's planer för framtiden i nästkommande inlägg..

Vi ser fram emot att möta just dig.

/Marielle & Hanna

Likes

Comments