Team Sara & Shaman Vårt liv i stall och tävling

Vi har senaste dagarna verkligen jobbat stenhårt med dressyren. Jag har jobbat igenom alla gångarter noga och försökt jobba aktivt med att verkligen jobba med Shaman. Vi kan nu låta gramanen hänga mer och mer på kroken i stallet. Något enstaka pass har jag haft den bara till första galoppen för att hjälpa honom att stärka sig och hitta sin egen balans. Han har varit så fantastiskt fin. Så klart är det väldigt mycket kvar men jag känner att han verkligen jobbar på och tycker det är hyfsat kul. Han blir så glad då jag klappar honom och berömmer honom då han jobbar på rätt. Det händer verkligen saker. Trimmade i går dressyr med lite markarbete. Fick bra tips av min goda vän dressyrryttaren. Shaman fick börja med travhoppning och tycker fortfarande det är skitkul. Han studsade som en liten boll då jag vände upp och visste inte till sig. Även i galoppen hade han svårt att hålla sig på plats och studsade och var allmänt lycklig. Han hoppade högt över och sköt mig ur sadeln då han tog i. Hmm jaja kul att han var glad och inte stannade på ett enda hinder :)

Idag hoppade vi lite mer, fokus just nu är anridningen mot hinder, att han ska hålla sig på plats hela tiden. Han ska sätta under sig och inte hålla på att tramsa och dra iväg med mig. Vilka fantastiskt fina språng han bjöd på, han försökte och hamnade i lite dåliga situationer men hoppade ändå även då vi höjde. På slutet vart han lite trött och jag tappade ridningen lite då det vart större hinder så vi avslutade med ett bra språng och brakänslan som verkligen inte funnits där på väldigt länge. Det känns som hans utveckling stått still eller snarare gått bakåt sista veckorna men idag tog det verkligen fart igen. Jag måste bara våga hålla i tygeln, våga hålla om med benen och hålla kvar sista galoppsprånget. Jag är ju så rädd att jag ska göra illa honom men han verkar ju inte ta skada om jag håller lite extra, Han var helt magisk idag. Denna känsla tar jag med mig. Vi väljer att inte tävla i helgen på hemmatävlingen, jag vill inte. Shaman behöver på stärka psyket mer och genom att få träna mer banhoppning och mer flyt. Sen är jag skeptiskt till att underlaget ska vara okej, de har så klart jobbat med det och det är super men nej jag vågar inte riskera att han gör illa sig även om han går en lätt klass. Så vi vilar och slappar i helgen. Mattetanten får helt enkelt tentaplugga i massor i stället och titta på tävlingen och hitta inspiration till vårens tävlingar :)


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ja faktiskt så är det Shaman som förstör då han inte kan uppföra sig. Jag börjar bli gode less på honom och hans fasoner men nu är det slut med det. Matte har kallat in experthjälp och nu ska det jobbas ännu mer. Vi lägger in sista växeln och nu är lekstugan över en gång för alla. Jag måste stärka mig själv fysiskt, våga hålla i tygel och gå på med skänkel för att hålla stöket på plats. Lyssnar han inte så ska det sägas till på en gång. Han ska inte få fara iväg med mig och härja. Shaman ska stärkas ännu mer för att kunna sätta sig ännu mer och hålla kvar bakbenen under sig. Mer dressyrjobb och mycket mer styrketräning vid hoppning. Han ska vara på plats, samling och sedan rida framåt med bibehållen bakdel under sig. Han ska inte få hålla på och dra iväg då det är jobbigt, inte hålla på att stanna och tjafsa när vi höjer. Han är inte rädd mer utan nu är han bara tjurig och har en olat som ska bort. Nu måste jag vara konsekvent och inte hålla på att dalta med honom som jag gjort i alla år. Men det är klart det är svårt att sitta och träna själv och man tappar mycket. Då någon kommer och ser allt med nya ögon och dessutom har en del bra saker att komma med känns det ganska bra. Är de dessutom på samma linje och har samma tänk som mig är det ju ännu mer bra. Lyssnar dom dessutom på vad jag säger så kan man inte annat än tycka att det kan vara en bra prick som kanske kan hjälpa mig att lösa stora delar av problemet. Ja jag vet vad de flesta tycker, sälj honom. Ja jag håller på men det är inte helt lätt att bli av med en sur gammal valack ;)

Jag känner mig faktiskt motiverad och det ska bli roligt att jobba vidare med surgubben och se om det går att lösa eller om jag dräper honom innan nyår ;)


Likes

Comments

Det gäller att uppmärksamma de små framstegen som plötsligt kommer när man minst anar det. Hoppningen har varit i fokus senaste tiden mer än vanligt då det varit en del tävlingar. Därför kände jag att nu måste vi ta tag i dressyren på allvar. Shaman har varit som en raket i ett par dagar och varit pigg och glad och studsat som en gummiboll så fort jag tagit i tygeln och ska bara i väg som ett skott. Han har susat runt i hertsöskogen som en tok, tänkte att jag skulle gå ner på banan och se om det vart bättre och om han lugnade ner sig men inte det. Försökte jobba med honom så gott det gick men ja tänk er att sitta på en packe dynamit som någon just tänt på ;) Vi gick in och borstade och myste på.

Tisdagen gick till att rida dressyr för hela slanten. Jag red fram med gramanen och kunde jobba bra med honom. Han blir lite låg av den så jag försökte rida på lite för att få bra tryck och driv i bakbenen. Han var riktigt fin så jag tog bort gramanen och försökte fortsätta jobba dvs hålla stöd och tänka framåt för att han inte skulle börja åla sig. Det fungerade bra. Jag gjorde kortare sträckor i trav och avbrott då han tramsade och sedan upp i trav och jobbade så med honom. Då han var stadig i traven lade jag till galoppen. Jag gjorde så han tog så få travsteg som möjligt och sedan upp i galopp. Korta sträckor och sedan då han var på plats kunde jag jobba honom även i galoppen. Kunde rida igenom hela LC programmet utan större trams och även göra uppridningar i galopp. Kändes ju verkligen som att han stärkt sig och orkar hålla i hop sig mer och mer. Idag är första gången på sjukt länge vi kunde rid ett helt pass utan gramanen. Han jobbade riktigt bra även om han stundvis gnällde men det gick över förväntan. Mycket avbrott så han fick återhämntningspauser. Det är mycket kvar och vi båda behöver stärka oss fysiskt känner jag. Jag tappar benen emellanåt för att jag inte orkar fullt ut. Men det kommer för både han och mig. Det känns som att vi kanske kan börja tävla lite lättare dressyrklasser äntligen.

Dressyrarbetet gav bra resultat till dagens hoppning. Passade på innan tandläkarbesöket för Shaman. Han hoppade jätte fint. Vi började travhoppa, sedan galopp. Han höll sig på bakbenen och min plan fungerade bra. Jag känner att okej vi har lite mer samlad galopp för att sedan rida framåt men inte för mycket då han fortfarande inte vill komma stort. Jag satte mig i kurvan eller lite innan och höll stöd, en mindre halvhalt ibland om det behövdes men allt gjorde jag så lite som möjligt för att inte störa honom. Han var riktigt positiv och glad. Han vart lite osäker då vi provade trippelbarren men efter lite övertalning körde han på som inget. Han bjöd bra på räcket som avslut så det kändes ju faktiskt riktigt bra.

Tandläkarbesöket var ungefär som jag visste, inte direkt någon större förändring men han har dålig tandstatus längst bak i munnen så det är bara fortsätta jobba med tandborsten och pastan. Så får vi sen hur det går vid nästa kontroll :)

Åhhh vad det blir dåliga bilder från min skitmobil :(

Likes

Comments

Gick igenom min gamla dator och hittade så klart en hel massa bilder på mig och shaman. Vissa gör att hjärtat svämmar över och jag inser än en gång vilken fantastisk häst han är. Det gör mig också ledsen då jag vet vart vi har varit, vilka problem vi har haft och vilka problem vi har. Dagens tävling som vår förening ordnar är för ponnyer men det ser så roligt ut. De fräser runt och hästarna hoppar fint. Jag önskar att vi också kunde göra så, hoppa, tävla och bara ha roligt utan massa krångel. Just nu känns det som jag snart ger upp, jag orkar inte traggla mer. Jag känner att jag vet inte om jag kan hjälpa honom. Samtidigt går det framåt, inte fort men det går framåt. Han hoppar, han hoppar högre och behåller bjudningen. Jag är samtidigt lite nyfiken på hur det ska gå, är det värt att lägga ner nu efter allt slit? Jag vet inte, jag vet ingenting just nu. Vi får se, jag väntar ett slag med att bestämma mig. Ser jag på alla härliga bilder så är ju beslutet ännu svårare ;)

Sur och nyvaken, dåligt morgonhumör med andra ord ;)

Likes

Comments

Ja jag undrar just det. Som de flesta vet nu så är det Shamans tidigare trauma som gjort att han inte vågar hoppa av om han kommer lite fel dvs då avstånden inte stämmer exakt. Det har så klart blivit bättre och nu vågar han mer och mer men stoppen kommer även om de minskat betydligt. Nu kan jag tycka det är roligt att jobba med honom för han vill och försöker. Ibland sviker modet och jag får då övertyga honom men det är ändå roligt och känslan av att jag kanske kan hjälpa honom växer. Det är då man får frågan som kommer med jämna mellanrum. Frågan som gör att det knyter sig i magen, känslan att personen som ställer just den frågan omedvetet eller medvetet får en att känna sig så sjukt dålig och känslan att jag är det dåliga. Jag vet att det inte är så men klumpen finns så klart där. Jag kan ärligt säga än en gång jag vet inte om Shaman hoppar bättre med en annan duktigare ryttare. Vi har testat tidigare och den ryttaren upplevde samma sak som jag. Jag vet att min osäkerhet bidragit till längre process men sedan  jag fick reda på varför så har jag inget problem. Jag har ingen aning om hur det blir eller vad som händer. Går det att reparera? Kommer han våga lita på mig? Vågar jag tro att det kommer lösa sig? Vi får se tiden får utvisa☺️

Likes

Comments

Jag har fått en del kommentarer ang frågestunden, många av er läsare reagerade särskilt på en av frågorna. Det var en av er läsare som undrade om Shaman skulle gå bättre med en annan ryttare än mig. Ja jag vet inte, kanske eller inte. Han har ju ett problem som är det att han kraschat innan han kom till mig. Då vi gjorde samma sak för ett par år sedan var det som att han vart rädd och inte ville mer. Så klart kan man sätta upp en annan ryttare, frågan är vem? Skulle någon av er vilja sitta upp? Jag har en häst med ett problem som jag försöker hjälpa. Jag har en av de bästa tränarna med många års erfarenhet av hästar och hur de fungerar. Jag har även tagit hjälp av vår vän B som kan kommunicera med Shaman. Det är så vi har fått fram allt det vi misstänkt. Det går sakta framåt, han gör framsteg. Så klart är det svårt för honom på tävling fortfarande och delvis även för mig. Det blir bättre, jag är inte rädd längre utan jag kan bli lite spänd och avvaktande och inte riktigt veta hur han gör eller kommer att reagera. Sen är jag bara en vanlig hobbyryttare så klart men jag kanske ändå kan hjälpa honom med hjälp av mina kunniga vänner. Han kommer att behöva många tävlingar än och träningar att bli trygg men igår på träningstävlingen körde han på och vågade hoppa. En gång på varje runda stannade han då han kom lite stort och jag inte riktigt hann med. Men jag är ändå nöjd med honom. Han försökte, han kämpade och vågade även då vi kom i en del dåliga lägen. På träningen vågade han inte riktigt länga sig men då vi tog bort bommen hoppade han, han tvekade lite när vi höjde men sen tog han mod till sig. Det blir bättre även om jag inte alltid tror det men det är dom där små stegen man inte märker som till sist blir en milstolpe.

Det märks att jag har rakat bort pälsen på Shaman, han är totalt pigg och exploderar så fort jag sätter skänkeln om honom. Han far i väg som ett skott och tycker att allt är väldigt kul. Han jobbar på som han ska men sen tappar han det och jag känner hur han piper i väg. Han är väldigt go och mysig nu. Han vill mysa och lägger nosen i famnen hela tiden. Han har den där pigga och nöjda och glada blicken igen. Han är lugn i sig själv och verkar må bra.


Likes

Comments

Äntligen sol och varmt, härliga höstdag. Vi hade bara föreläsning på morgonen så det var perfekt. Åt lunch och åkte ut till Shaman. Kände att jag behövde umgås lite extra med honom nu då det varit lite upp och ner och jag har inte hunnit med det där lilla extra. Jag klippte honom igår och så klart började klippmaskinen ge upp så han har lite tussar här och var men jag lyckades få bort i princip all päls.

Var ner till honom i hagen och myste i solen, fyllde vatten och krattade ihop gammalt hö. Han fick vara utan täcken och lapa sol. Han verkar klara sig bra med sitt utetäcke och ett tunnare innetäcke för nu var han svettig då han hade sitt tjockare täcke. Vi gick in och borstade och myste på. Sedan tog vi en tur på slingan i det fina vädret. Avslutade med lite dressyr och markarbete. Ställde upp två bockar som han fick jobba över. Ställde dom på varandra på medellinjen och vände upp i galopp med lite längre anridning. Han kom ganska samlat först så han fick inte riktigt trycket bak. Sedan jobbade jag gångarterna och då jag hade honom där jag ville så styrde jag på det lilla hindret och jag fokuserade på vart han hade bakbenen och ibland kunde jag ta en liten förhållning och ibland behövde jag inte det då han låg helt perfekt. Kändes som han verkligen förstod vad jag ville idag. Han var med mig och jobbade på riktigt bra. Vi gick in och borstade och myste på innan jag åkte hem. Kändes som en bra dag där jag verkligen hann umgås med honom. Känns som att jag inte vet när han åker och vill passa på att spendera sista tiden med honom nu.

Likes

Comments

I helgen var det efterlängtad kurs för vår månadstränare. Det var bra framridning med reglering av galoppsprång för att sedan hoppa upp hästarna på olika linjer. Det gick riktigt bra till första linjen som var ett galoppsprång in och tre ut. Det var lite kortare än vanligt, typ 6,80m. Shaman tog det bra ända till vi hade bommen på en meter. Då svimmade han mentalt och skrek nej och tvärnitade. Jaha så klart. Vi sänkte och då hoppade han igen och sen höjde vi igen och då skrek han igen, så bara att sänka och höja och lirka. Sen gick det bra och han körde på. Andra linjen gick bättre och han hoppade som skjuten ur en kanon. Det var fyra galoppsprång upp på ett räcke. Han skötte sig, de andra hoppade lite högre än oss och sen sänkte vi till honom och första gången skrek han hjäälp och jag fick peppa honom och hjälpte honom allt jag kunde och då hoppade han jätte fint, Det låg då på hela 115 cm. Hurra!! Oxern hoppade han med riktigt bra bjudning, vi testade även den på dryga metern och han bjöd jätte fint även där. Banan hoppade han klockrent två varv. Enda gången han skrek var på den där linjen med ett galoppsprång in så där fick jag än en gång hjälpa honom och säga hur bra han är och han vågar visst köra på. Då hoppade han snällt. Fantastiskt för att vara honom. Det tyckte även vår tränare.

Söndagen dvs idag, både han och jag tog ut oss igår. Jag var helt slut i kroppen redan då jag klev ur sängen. Shaman verkade gode seg och trött han med. Han hoppade bra när vi hoppade upp honom men sen på banan så fick jag inte honom på bakdelen med att bara ha känslan hand och sits. Jag fick jobba massor, allt jag gjorde var skit tyckte han. Jag tog för sent eller för tidigt. Han kröp ihop innan en linje och sen en kombination. Hans svagheter så klart men vi fick verkligen jobba med honom idag. Hans päls är hur lång som helst och den bidrog förmodligen till att han inte orkade idag. Han var dyblöt i svett stackaren. Så i morgon åker den av. Nu ska rakmaskinen fram.

Nåja jag är ändå nöjd med helgen, han speciellt igår kämpat fullt ut. I går samarbetade vi verkligen och jag fick hjälpa honom när han vacklade. Han har inte hoppat så där bra på gode länge och vi kunde hoppa vår nuvarande tävlingshöjd. Idag, ja det skiter vi i och glömmer och pratar inte mer eller analyserar. Lönlöst. Så klart hade han kunnat ställa upp trots min skitridning men nu gjorde han inte det hela tiden, ja ibland så klart körde han på ;) Så mer träning där vi hade problem men först bort med pälsmattan på Shaman :)


Likes

Comments

Kul med frågor, ska försöka svara så gott jag kan :)

Ska du sälja Shaman sen? Eller hur blir det, du velar ganska mycket fram och tillbaka. Du skulle lätt rida 120/130 cm med en annan häst! Du är grym!

Ja jag har funderat och velat mycket ang att sälja. Det är så klart väldigt svårt då det är känslor inblandat. Därav mitt velande. Som det ser ut nu ska han säljas men som dressyr/skogsmulle häst. Han ska inte behöva hoppa mer förutom låga höjder där han tycker det är roligt. Dock är det väldigt svårt då han går som tåget hemma i sin trygga miljö. Han hoppar allt och hoppar stort men på tävling där det är otrygg miljö så vågar han inte riktigt fullt ut. Tack, jag är lite lätt grym ;)

Tror du att Shaman skulle gå bättre med en annan ryttare, med någon som är bättre än dig?

Ärligt talat vet jag inte. Jag har ju stor hjälp av min månadstränare men det räcker inte. Jag tror han är så skadad av det han varit med om så det går inte att hjälpa honom till den häst han en gång var.

Hur fick du hjälp med in mentala träning?

Jag har tagit hjälp av olika mentala coacher. Tycker det har hjälpt för stunden men inte sen. Har själv fått jobba och försöka träna på det som gjort mig osäker. Sen är det svårt när Shaman är som han är men nu har jag väl släppt mina mentala besvär. Lite spänd på tävling men nu då jag vet att det är Shaman som har ett problem så har jag en förklaring varför han gör som han gör och det har gjort att jag inte är rädd. Jag har förståelse för varför även om det är svårt ibland men som sagt då jag fick förståelsen varför han gör som han gör vet jag ju varför. Han är inte dum utan han vågar inte. Han bestämmer sig tyvärr i sista sekund och ibland åker jag av.

Har du nått favoritmärke? Typ både häst och ickehästmärke?

Jag gillar märken som håller sig bra även om man tvättar sakerna och att de håller form och färg. Jag gillar allt som är i små söta kartonger och påsar av någon konstig anledning ;)

Kan du inte börja vlogga?

Haha jag är för oteknisk för det och sen har jag ingen utrustning för det men kanske i framtiden. Vi får se :)

Har du blivit riktigt arg på Shaman någon gång?

Ja det har jag, speciellt från början när jag inte förstod varför han gjorde som han gjorde. Nu är det långt mellan gångerna men ibland kan han driva mig till vansinne med sitt pajashumör ;)

Vad är ditt mål med Shaman?

Det är att försöka få honom helt avslappnad och våga köra på trots att han kommer lite fel eller att jag råkar tabba mig. Jag vill att han ska våga ta för sig och bara köra på. Sedan vill jag ju så klart försöka komma runt dom här lättare klasserna utan att han ska tappa modet och vara otrygg.

Har du någon förebild, vem och varför?

Oj ja jag har många men generellt de som rider mjukt och följsamt och med en fantastisk känsla för det dom gör. Sen så klart dom stora ryttarna som RGB, Peder F och gänget. Så klart min månadstränare som besitter en enorm kunskap men ändå är ödmjuk och ser varje ekipage oavsett nivå, häst eller om man har senaste utrustningen.

Hur länge sökte du häst och när/hur visste du att du hittat rätt?

Jag sökte nog ca ett år aktivt där jag kontaktade olika säljare. Jag provade ett par men ingen föll mig i smaken. Shaman fastnade lite extra så jag tyckte det kändes bra då jag provade honom. Det kändes så bra med Shaman från första stund.

Vad är det bästa/sämsta med att vara hästägare?

Det bästa är att allt jobb jag lägger ner tex i ridningen ger resultatet som jag vill ha. Jag får forma hästen utifrån mig och hur jag vill att han ska jobba. Det är ingen som förstör det jag jobbat med eller förstör. Jag kan träna på det jag vill i lugn och ro, vill jag inte rida eller tävla just en helg så är det inte någon annan som gör det i stället. Det sämsta är under vintern, just att man ska dit oavsett väder och snö och kyla. Sedan tycker jag att man blir väldigt fast, du kan inte åka i väg bara så där utan måste fixa hästvakt och se till att allt funkar.

Vilka bett har du provat på honom, vilket fungerar bäst?

Jag rider i vardagen på ett rakt bett som han verkar trivas bäst med. Innan det hade jag ett tredelat vanligt bridongbett. Det har också fungerat bra men det raka trivdes han lite bättre med. I hoppningen växlar jag mellan flera olika bett beroende på vilken övning jag gör med honom. Markarbete med linjer och serier, lättare banhoppning går han på ett sprenger ultra pesoa som jag tycker fungerar riktigt bra. Hoppar vi bana och lättare tävling rider jag på ett kwimberlick tvådelat för att kunna hålla honom på plats då han lätt blir stark. På tävling växlar jag beroende på hur taggad han är och har då antingen kwimberlickbett eller pelham med delta för att kunna hålla honom där han ska vara.

Tack för alla frågor, hoppas ni fått svar på det ni ville veta :)Likes

Comments

Ja idag var det tävling i grannkommunen. Vi började med 80 cm, så sjukt fin häst. Jag var inte nervös eller spänd. Fullt fokus på halvhalter ben och sits. Hästen hoppade fantastiskt på framhoppningen. Då det började vara dags att gå ner till banan laddade han på ordentligt på sista språnget. Mental kris just innan vi gick in på banan men som snabbt gick över. Känner att Shaman är med mig hela tiden, han hoppar stort, han hoppar bra och vågar köra på. Fick verkligen jobba för att få igenom halvhalterna men jag gav mig inte och det resulterade i en felfri runda men vi fick ett tidsfel. Hur det nu kom sig men jag tog ut vägarna och försökte vara noga med vägar och antal galoppsprång.

Andra klassen var han lite tröttare men hoppade fantastiskt bra även här. Vänder på en linje och känslan är att vi ligger perfekt. Pang!!! Tvärnit och jag åker av. Vad hände, varför gjorde han så där. Teorierna är allt för många. Just nu har jag inget svar förutom att han kan ha legat lite stort sista två galoppsprången. Så jävla surt och att han är så feg och ångrar sig i sista sekund. Jag var så arg, besviken och ledsen. Men samtidigt sparkade han mig i ändan och nu åker han ut. Jag kan inte göra mer för honom. Det där var inte okej, han ska ställa upp. Hade det varit träning hade han fått stryk.

Jag tröstar mig med att vi fram till avåkningen gjorde riktigt bra rundor och jag presterade max. Så det så!! Synd att vissa förstör detta genom sina tjurigheter och psykiska besvär. Sen kanske det blir lite mer drama just då Shaman gör nått mindre bra och man blir arg och inte tänker klart. Sen ska så klart folk tycka, säga och komma med råd vilket man absolut tycker är bra just då men då man kommer hem och får distans så inser man att saker kanske inte är som det var just där och då. Sen kommer det bli otroligt svårt att skriva en annons på sin bästa vän som man faktiskt ska ta avsked av. Hur säger man till honom att han är problemet, han förstör och skapar dålig stämning. Det vet jag inte. Nåja vi tar en dag i taget så får vi se om nån vill ha en sur valack men en enorm personlighet och glimten i ögat ;)

Likes

Comments