Jag börjar äntligen få lite ro i mitt liv efter en sommar med vad som kändes som jobb dygnet runt. Vi kan säga att jag fick en ordentlig krasch när mitt vikariat var slut, kroppen drog i nödbromsen och det stod stilla på flera plan i ett par dagar när jag inte ens tog mig upp ur sängen.

Men jag börjar komma tillbaka på banan, även om tröttheten fortfarande sitter i. Nu jobbar jag så mycket som jag vill fram till i januari när jag börjar plugga, och även om det blir lite knapert ekonomiskt ett par månader så känns det skönt att bara få andas. Jag behöver det just nu.

Det är tyvärr ingen positiv förändring med Isor alls, och om mindre än en månad åker vi tillbaka till Husaby för besked om hur fortsättningen ska bli. Jag har dock börjat förbereda mig på att vår saga kommer få ett olyckligt slut, och det gör så, så, ont. Isor får just nu gå i sin megastora hage tillsammans med sina hästkompisar, äta massor med mat och jaga kossor. Det går ingen nöd på honom och jag försöker ta mig ut varje dag, men senaste dagarna har det ärligt talat känns för tungt.

Jag behöver annat att fokusera på och då är jag glad att jag har Vilja. Min ständiga solstråle. Nästa vecka ska vi gå två dagars intensivkurs i nosework, och sedan blir det att göra vår debut på lydnadsplanen i november. I december så ska vi tävla i blåbärsagplity och klubbtävling i nosework.

Vilja har nyligen haft sitt andra löp vilket nog har varit väldigt bra för henne. Hon har landat och verkar bli lite klokare för varje dag, även om det fortfarande är mycket spring i benen. Jag har börjat planera för ett nytillskott i vår lilla flock. Det är inget bestämt än men jag hoppas att det går vägen. Egentligen hade jag tänkt att det skulle dröja några år till, och definitivt inte bli av den ras jag har tänkt, men nu dök guldtillfället och drömkombinationen upp.

Så det är mycket som är på gång på många olika plan och det är därför det uppdateras så dåligt här. Jag har tänkt att jag ska starta upp en renodlad hundblogg, med mer fokus på träning och tävling och allt annat som hör till. Det blir nog av tids nog, så länge så uppdateras det sporadiskt på min Instagram om någon är intresserad 😊

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Några dagar efter förra inlägget så åkte vi tillbaka med Isor till Strömsholm. Bad om en ny utredning och en bedömning på hur länge det är etiskt och hållbart att fortsätta kämpa. Svaret var ganska rakt - efter tre år med bara periodvis förbättring så är det dags att sätta stopp här.

En linje som jag helt är med på, för Isor är bara 12 år och det är inte rimligt att kämpa vidare med detta, han kanske lever 20 år till. Även om han är symptomfri i perioder så dras inflammationerna upp som ett brev på posten vid minsta överansträngning och då får han fruktansvärt ont.

Men jag är inte helt nöjd med Strömsholms utredningar. Dom går inte med på att ultraljuda si-leden och de vill inte heller göra en vidare utredning på resten av hästen. Jag vill helgardera mig innan jag fattar ett beslut.

Så förra veckan packade vi bilden full med människor, hundar, hästgrejer och hösilage, och Isor i transporten såklart, och åkte ner till Skara. Det tog drygt 4 timmar och eftersom att vi hade veterinärtid kl 8 på morgonen så fick vi komma kvällen innan och övernatta i deras "stuga". Gissa chocken när det visar sig att vi får ett helt hus för oss själva.

Isor blev tilldelad en övernattningsbox med tegelväggar och guldknoppar på gallret, riktig lyx. Det var bara en annan häst i stallet och var lugnt och skönt.

På morgonen så rullade transport efter transport in. Det vimlade av hästar och hästägare och när klinikdelen öppnades upp så blev det full fart. Så lustigt, för samtidigt så verkade det vara helkoll på allt. Jag stod utanför boxen och drack kaffe när veterinären kommer fram till oss, nästan prick kl 8 (tror aldrig jag har varit med om så kort väntetid?!) och vi fick gå in på kliniken.

Isor kändes igenom väldigt noga, och vi fick springa i gången. Ingen hälta vä bak. Gick vidare in i ridhuset för att longera där han glatt travade på, vi hade sällskap av en annan häst i ridhuset så han behövde ju showa lite 😉 Fortfarande ingen hälta, men rörelsestörning vä bak. Sen kom vi till galoppen och det var verkligen tydligt att det gör ont. Frambenen galopperar och bakbenen, tja släpas efter?

Gick vidare med att göra böjprov och springa lite till men det gav inte direkt något. Veterinären tyckte att vi kunde gå på ultraljud direkt. Äntligen!! säger jag bara, någon som håller med om att hästen behöver kollas ordentligt!

Så Isor ultraljudades rektalt och min största farhåga blev bekräftad. Han har pålagringar på si-leden, framförallt på vänstra sidan. Hade lust att sätta mig och böla där och då.

Veterinären hade även märkt av en smärtreaktion när hon kände igenom vänstra sidan av Isors hals. Hon undrade om de fick ultraljuda halsen också bara för att vara på säkra sidan. De fick dom göra, såklart.

Jag stod bredvid och kollade på ultraljudet hela tiden och även om jag inte är duktig alls på att läsa ultraljud, så gick detta inte att missa. I halsmuskulaturen på vänster sida så gapade ett stort svart hål. Veterinären var något ställd men kom fram till att det var en blodutgjutning. Hon visade mig musklerna i hans hals, och hur strukturen i musklerna är störd och "luckrig". Fiberskador. I hela halsen. Han har dessutom en inflammation i de flesta halskotor och på C5/C6 finns pålagringar. Troligtvis en sparkskada som orsakat allt detta.

Började spekulera kring att bedöva bort si-leden för att se hur pass smärtpåverkad han är därifrån. Det kändes dock dumt, eftersom att man bara kan behandla en sida i taget (risk för att hästen blir förlamad på båda bakbenen annars, vilket inte är så jäkla kul), och då får vi ändå inte ut så mycket information av det.

Kom fram till att det var smartare att bedöva halskotorna, för att se hur pass mycket smärta halsen bidrar med. Det är dock ännu mera riskfyllt, som jag förstår det så vill man helst inte lägga bedövning "framför hjärtat". Men vi valde att ta risken, och vid minsta lilla osäkerhet så skulle veterinären backa, både för hennes och Isors skull.

I slutändan så blev det inte någon bedövning, utan veterinären valde att backa för att inte råka lägga bedövningen fel. Lite tråkigt men väldigt klokt såklart. Dock blev det kortison i båda sidor av si-led och i halskotor.

Vi fick även träffa deras equiterapeut för en lättare genomgång och lite övningar. Hon hade två månaders väntetid egentligen, men tog emot oss på sin rast! Snacka om service! Hon kunde inte göra så mycket eftersom att Isor var nybehandlad, men vi fick ändå med oss en hel del saker.

Åkte de fyra timmarna tillbaka hem, med blandade känslor. Nöjd över att ha fått ett helt team runt oss med flera riktigt kompetenta veterinärer och en equiterapeut. Nöjd över gratis fika och kaffe så man lyckats hålla humöret någorlunda uppe hela dagen 👍 Nöjd över en klinik med ordentligt flyt i arbetet, och nöjd över att lastningen både dit och hem gick lätt som en plätt. Nöjd över att Isor nu är kollad från topp till tå, men helt förtvivlad över de nya fynden och den dåliga prognosen.

Nu väntar vi på återbesök den 1a november. Har han inte blivit bättre då så kommer han dömas ut, tyvärr. Vi kan inte göra så mycket mer än att smärtlindra och försöka hålla inflammationen nere, pålagringarna sitter där dom sitter liksom. Om han har ont trots att inflammationerna är borta så är jag tvungen att sätta stopp här, något annat är inte okej att göra.

Men jag hoppas med hela mitt hjärta att vi ser framsteg på återbesöket. Jag gör allt jag kan nu, motionerar Isor lätt varje dag, gör rörlighetsövningar som equiterapeuten gav oss, ger typ alla tillskott som går att ge samtidigt som han äter metacam (alla tilskott tas bort i god tid innan återbesöket såklart), masserar varje dag....

Tiden får utvisa vad som händer. Prognosen är ju tyvärr hemskt dålig. Jag försöker vara rationell men det finns en gnutta hopp kvar, som önskar att få ha kvar min fina prins som åtminstone sällskapshäst. Men då ska han inte behöva gå i hagen och ha ont. Det är en lång väg dit känns det som 😔

Likes

Comments

Lyckan med Isor varade inte länge. Just när vi börjat träna på piaff, och galoppen äntligen var bra i takten och vi faktiskt kunde samla galoppen ordentligt, både öppna och sluta går jättebra och tölten har hamnat på plats...

Så rider jag en dag och han är SÅ springig. Minsta lilla signal jag ger honom så slänger han upp huvudet i luften och drar iväg i en salig blandning av tölt och galopp. Gick knappt att trava så jag valde att avsluta passet. Longerar dagen efter då min magkänsla säger att någonting är fel, och mycket riktigt så är Isor helt förstörd igen. Inget påskjut i traven, breddar bakbenen, spårar inte det minsta... Galoppen är hemskt fyrtaktig om man ens kan galla det galopp, och han måsta häva sig fram genom att kasta huvudet upp luften.

Nu har jag bokat tid för hältutredning på Husaby hästklinik. Vänder oss till dom direkt eftersom att jag inte är helt med på Strömsholms bana och det inte verkar hjälpa med kortisoninjektioner. Husaby ska vara toppen på höga hältor och si-leder, så även om det ligger 3 timmar bort så är det nog värt det.

Försöker att inte oroa mig men är iallafall beredd på det värsta. Väldigt tveksam på om Isor ens håller som ridhäst eftersom han nu för tredje gången har blivit plötsligt dålig igen efter att ha varit så fin. Ska iallafall gå till grunden med problemet och utesluta allt som går att utesluta. Tänker framförallt på spatt, kissing spines, och så min stora farhåga; pålagringar på si-leden. Tiden får utvisa vad som händer men nu får han hänga med sina kompisar i sommarhagen i några veckor tills det är dags för klinikbesök. 

Finaste lilla pållen, vad jag hoppas att detta löser sig 💔

Likes

Comments

Helt otroligt att det senaste inlägget jag skrev var den 22a februari, och nu har vi precis gått in i juni. Så mycket har förändrats på dessa månader, mer än vad som får plats i ett blogginlägg. Tror aldrig det har skett så mycket förändringar någonsin i mitt liv som under denna period.

 1. Jag har tagit körkort! Sen i mars så har jag körkort och det är så otroligt skönt.
 2. Jag har börjat plugga historia. Är troligtvis den mest oengagerade eleven av alla tider, men hoppas på att bli godkänd ändå eftersom att det är ett krav om jag ska kunna utbilda mig till det jag vill. 
 3. Har sökt in till min drömutbildning. Dröjer några månader tills jag får veta om jag får komma på prövning, och sen är det en låååång väntan på antagningsbesked. Men spännande i vilket fall!
 4. Jag och Vilja har flyttat hemifrån. Istället för att flytta till gården som det var planerat så har vi (läs: mamma 💗) köpt oss en lägenhet. Av olika orsaker så blev det så istället och jag hamnade i staden som jag svurit på att aldrig flytta till. Men nu så känns det så jäkla bra!!
 5. Att ha 45-60 min enkelresa till stallet fungerar inte i längden så det blev en flytt för Isor också. Han har hamnat på en otroligt fin och trevlig lösdriftsgård med en hästhållning som passar mig perfekt. Isor trivs bättre än någonsin och är så himla nöjd och harmonisk. Vi har även hittat en superduktig tjej som kommer och masserar Isor och nu börjar han äntligen bli riktigt bra i kroppen. Vi tränar för fullt och han känns som en stolt och stark häst igen ✨
 6. Vi har fått en ny familjemedlem. Pappas katt Ducce har bott hos oss i lite drygt två veckor. Vi känner oss för men det lutar åt att han blir kvar hos mig och Vilja 😊
 7. Jag har skaffat nytt jobb. Jobbar inom hemtjänsten, som timvik just nu men kommer gå på sommarvik i slutet av månaden. Kommer bli en slitsam sommar för det är ett tufft jobb, men det kommer vara värt det!

Som sagt, det har skett en hel del förändringar. Mitt mål är att ta upp bloggandet igen nu, eftersom att jag tycker det är så himla kul, men det blir nog mer personligt och vardag, plus mer häst. Och så allt som rör Vilja såklart! Zingo lever fortfarande och mår bra, men bor hos mamma och kommer synas i bloggen de dagar som jag lånar honom för träning eller skogspromenader 😄

Likes

Comments

Jösses vad dagarna går fort när man har mycket att göra! Och det har hänt en hel del sen jag skrev sist för drygt tre veckor sedan!

 • Jag har hoppat av kursen jag skulle läsa på högskolan. Det betyder att jag kommer få lite mer pyssel med att få ekonomin att gå ihop, men en stoooor lättnad att inte behöva sitta 8h/dag och traggla något som man tycker är skitsvårt och astrist. Statsvetenskap var inte min grej, alls.
 • Vi har flyttat ifrån vårat radhus och till (för mig tillfälliga) lägenheten! Trivs bra och hundarna la sig nöjt i soffan så fort vi klev innanför dörren.
 • Zingo har opererats. Hans ena canin-tand togs bort efter en fraktur, själva operationen gick bra men däremot så klarar hans mage inte av smärtstillande så han har haft väldigt ont och varit lite deppig. Åb imorgon och förhoppningsvis så ser allt bra ut 😊
 • Isor är det bara bra med. Han har inte hostat något mer på en och en halv vecka och är otroligt pigg och glad!
 • Vilja har gått in i sitt första löp! Det ska sniffas på varenda lilla kissfläck ute och hon har såklart råkat drabbas av selektiv hörsel också 😉
 • Jag går intensivkurs inför att skaffa körkort! Det är SÅ kul och jag bara lääääängtar tills jag kan sätta mig i bilen och köra vart jag vill, när jag vill!


I övrigt så befinner sig jag och Vilja just nu hemma hos Amanda för att ge hennes vovvar sällskap och omvårdnad medans hon fuskar i ett varmare land än Sverige. Inte nog med att det har snöat så in i helvete, så får Vilja dessutom bo med sin bästa kompis i en hel vecka! Gissa vem som är lyckligaste Valpen i världen?! 😂


Bilder fotade av Amanda

Likes

Comments

Går lite segt på bloggen nu, och det är för att jag har SÅ mycket att göra! Känner mig så sjukt stressad, samtidigt som jag har lyckats bli riktigt sjuk och typ somnar i soffan så fort möjlighet ges, så allt får väl gå som det går 😳

Planen för veckan ser ut såhär:

Måndag: Seminarium/muntligt prov på morgonen fram till lunch. Ringa optiker och körskola. Promenad i skogen med hundarna innan jobb på em.

Tisdag: Helst hinna till stallet på morgonen. Lämna in en skriftlig uppgift som jag inte förstår ett skvatt av! Jobb på em.

Onsdag: Kanske träna lydnad med Vilja? Jobb på em, stallet på kvällen.

Torsdag: Promenera i vår favoritskog en sista gång 💔 Gå förbi banken. Motionera Isor. Rensa och packa det sista.

Fredag: Stall, rensa och packa det sista.

Lördag & söndag: Totalt flyttkaos!


MEN, efter den här veckan så får jag äntligen vila ut en stund! Bara fokusera på plugg, körkortet och djuren en tid framöver 😊

Likes

Comments

Veterinärbesöket i torsdags bekräftade tyvärr mina misstankar... Isor har COPD 😭 Veterinären tyckte att det på min beskrivning lät som en typisk astmahosta, men jag ville vara riktigt säker så vi gick ner med fiberendoskop. Stackars Isor hade en hel sjö med slem i luftvägarna, kan inte vara kul alls... Man vet ju själv hur jobbigt det är med slemhosta 😖

Boven i dramat är troligtvis halmen som hästarna har fri tillgång på i hagen. Don trycker ner hela ansiktet i halmen när dom äter, och andas in alla dammpartiklar. Gör man det ett antal timmar om dagen så är det klart att luftvägarna inte mår bra. Nu har vi tagit bort halmen direkt, och får istället portionera ut blött hö flera gånger om dagen. Är bara att hoppas på att han vågar äta ordentligt nu när han blir tvungen att ta för sig.. Han ska även äta luftrörsvidgande och slemlösande i två veckor, morgon och kväll, så det blir lite pyssel med det minst sagt.

Förhoppningsvis så kommer han kunna leva ett relativt normalt liv, med lite extra hänsyn till stallmiljö och foder. Vi står ju i ett otroligt välventilerat och bra stall nu så jag hoppas att det räcker med att ta bort halmen och medicinera honom, annars får vi prova att ha honom på lösdrift. Veterinären tyckte att hans lungor lät ganska bra ändå så hon trodde inte att han har fått nedsatt lungkapacitet, så förhoppningsvis så har vi agerat i tid! Han får skrittas och joggas lite lätt beroende på dagsform, ska bara må bra av att röra på sig 😊

Tråkigt såklart, känns som vi har haft nog med problem... Men skönt att veta vad som var fel!

En vacker dag kommer vi kanske tillbaka till det här... Men jag har ingen brådska ❤

Planen för dagen är att först och främst bege mig ut och träna Vilja en stund. Hon har varit sjövild sen vi klev upp så hon behöver verkligen aktiveras lite! Sen har jag en hel bok som behöver läsas inför prov på måndag, och så har jag massor att packa inför flytten... Ska hinna gå en sväng med vovvarna i skogen också 😊

Likes

Comments

Jag och Amanda var ju iväg med hundarna för att träna i inomhushallen igår, och alltså det gick extremt dåligt!
Vilja som brukar vara så otroligt koncentrerad och glad i att träna hade NOLL fokus.
Jag tror att hon var lite trött redan när vi kom fram, hon hade det jobbigt på bussen och satt bara och skakade, sen blev det en liten stadspromenad och vi har slarvat med miljöträningen så det var mycket att ta in. Sen var det ju tio gånger roligare att busa med Fenna än att träna med matte!
Verkar som att det är dags att löpa också så det kan ju vara ännu en orsak till att hon har lite svårt att hålla fokus nu..
Men vi fick till några ganska trevliga startklass-apporteringar, och så sprang hon igenom lite tunnlar vilket är SÅ kul 😁
Vi var iväg till arken zoo och shoppade lite också, och sen fick Vilja hänga på polisstationen med mamma en stund medans jag sprang iväg på lite ärenden. Så aktivering fick hon, även om det inte blev så mycket till träning! Det var en trött valp på kvällen som inte ens orkade följa med till stallet för att ta in hästarna 🙂

Nu har jag precis kommit till stallet, sitter och äter frukost i väntan på veterinären 😊
Isor stod och åt när jag kom till stallet, snacka om hungrig alltså 😂

Likes

Comments

Tja vad ska man säga, ska saker gå åt skogen så kan de väl lika gärna göra det ordentligt...

Var ut till stallet igår och tog med Isor på en promenad. Han kändes lite småseg, och hostade ett par gånger under promenaden. När vi vände hemåt så drog det igång ordentligt och han fick stanna flera gånger för att hosta. När vi var hemma så gick vi in i stallet så jag kunde tempa honom, och då bröt det verkligen ut. Han stod med sänkt huvud i säkert 15 minuter och bara hostade och hostade. Andades häftigt och hade det riktigt tufft. Näsan rinner och han andas med hela buken, så något är verkligen fel.

Jag har redan satt en diagnos men hoppas på att det "bara" är en ordentlig förkylning som satt sig på luftvägarna, men eftersom att han inte har någon feber så känns det inte så troligt... Jag har stalltjänst ikväll så då kan jag hålla honom under uppsikt ett tag. Veterinären kommer ut imorgon och jag hoppas att hon kan göra en undersökning med fiberendoskop på direkten så vi verkligen hittar en orsak till vad som är fel... Känns inte så hoppfullt dock och även om man inte ska måla fan på väggen så... För mig så är det bättre att ställa in sig på det värsta, så blir man i bästa fall positivt överraskad. Har liksom lärt mig att inte ha så höga förväntningar efter att vi för några år sedan åkte in med vår älskade 6 åriga flat Festis till veterinären pga magsmärtor och ultraljudet visade inre organ fulla i tumörer. Var bara att låta henne somna in direkt, inte riktigt vad vi var förberedda på 😭 💔

Så även om jag såklart hoppas att det är något lätt åtgärdat med Isor nu så pallar jag inte riktigt att gå runt och vara positiv och hoppfull. Vi får svar redan imorgon förhoppningsvis....

Söt är han iallafall, fina Isolfur 💚


Till gladare saker så ska jag och Vilja åka iväg och möta upp Amanda och Fenna efter lunch. Vi ska åka iväg till hundhallen och träna, ska bli så skönt att få träna inomhus! Blir nog lite rally och kanske lite fokus på ydnadsapporteringen. 😊

Likes

Comments

Nu är vi nyligen hemkomna från veterinären. Vi var på återbesök för att kolla upp Viljas ögoninflammation och jästsvampsinfektionen hon har i öronen. Ögonen har svarat bra på behandlingen, värre med örat däremot.. Hon kliar sig fortfarande 😣 Ska köra en vecka till med Betnovat, och är det inte bättre då så måste man fundera på att ge henne lugnande så man kan spola ur örat ordentligt.. Hoppas det ger sig nu, känns som hon har varit med om tillräckligt den här valpen!

Imorgon är planen att jag först och främst ska ha mitt första "prov". Alltså på högskola 😱 Kommer sitta i videosamtal i två timmar med 14 andra elever och lärare och diskutera frågorna vi har fått. Ska ha Vilja vid min sida hela tiden så går det förhoppningsvis bra...

Efteråt så ska jag ta mig ut till stallet och gå en promenad med Isor. Har lagt upp en plan för hur vi ska komma igång nu efter lååång tids vila och det känns riktigt bra, ser fram emot att hitta tillbaka till häst-glädjen och vårat tidigare väldigt ödmjuka och fina band igen 😊

Två favoritbilder med väldens bästa häst 💗

Likes

Comments