Header

Hej!

Idag blev det en dressyrträning med fokus på att vi ska starta vår första LA för första gången nästa vecka, för er som inte vet har de ändrat den till iår så det är bland annat galopp-inridning i början. Eftersom det tagit tid att hitta en ny sadel har vi inte tränat så mycket på LA-nivå men nu börjar det äntligen fungera bättre. Började med att värma upp honom i alla tre gångarter och han bjöd framåt samtidigt som han var avslappnad och lyssnade så hade bra koll på honom från början. Sedan jobbade vi genom traven, aktiverade bakbenen utan att han skulle ge sig iväg och genom det kommer formen upp på ett ärligt sätt. När både höger och vänster-traven bjöd på en fin känsla jobbade vi med galoppkvalitén, han har en stadig grund-galopp men för att kunna påverka och ändra den behöver även galoppen aktiveras som i traven, fick en fin känsla även där.

Efter en skrittpaus jobbade vi med galopp-inridningar, började i högervarv eftersom galoppkvalitén är bättre i höger men det tyckte Skrutten var jobbigt. Så fort jag ville jobba upp honom på yttertygeln så bytte han till vänstergalopp eller bröt av, så där fann vi en svag punkt som vi behöver jobba med. När vi fick till några bra uppridningar utan avbrott eller byte så gick vi över till vänstergaloppen och jobbade några åt det hållet också, det gick mycket bättre. Så då provade vi att även lägga in en halt, första blev galopp-några travsteg-skritt-korrekt uppställd halt-trav och andra blev mycket bättre in i halten, men då tappade vi ett bakben i halten men jag hade mycket bättre koll på honom. Så på lördag kommer jag vända upp från vänster varv för då går det förhoppningsvis bra, det här är något som vi kommer få jobba med framöver så får inte bli allt för besviken om det inte kommer fungera i debuten. Efter den uppridningen som fungerade helt okej avslutade jag honom i en lägre form. Det gick bra idag, vi lär känna varandra mer och mer, det är inte perfekt men jag hittar mer och mer knappar på honom vilket är det viktigaste just nu. Vi kämpar på!

Finaste lilla Skruttis

Imorgon ska Carolina hoppa honom med den sadeln vi har på prov så får vi se om han kommer tycka om den även där, men det verkar som att han gillar den iallafall. En liten rolig sak, vi tog med den sadelgjorden som Fiero hade och provade på Skrutten men den var alldeles för lång, så vi tog med Blixtens sadelgjord och provade - Den passade! Skrutten är ioförsig ganska liten "under magen" medan Blixten var mer rund av sig utan att vara tjock, men lite kul att en C-ponny och en häst kan ha samma sadelgjord tyckte jag.

Om en vecka är vi på meeting JUST NU, konstig känsla! Sommaren har gått fort!

Kram Amanda

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej!

Idag åkte jag och mamma till stallet på morgonen eftersom det skulle bli väldigt varmt idag (vilket det blev) för att hinna rida innan det blev alldeles för varmt. Han fick ha sin orangea outfit för första gången och det passade honom väldigt bra, alla våra hästar har haft den så det är lite kul ;) Eftersom han vilade igår hade jag planerat ett lösgörande arbete med fokus på att han skulle lyssna och ta stöd på bettet.

Började med att värma upp honom utomhus men det var redan varmt och massa kryp så gick in i ridhuset. Under två veckor har ridhuset målats om och fixats till så det tyckte Skrutten var lite konstigt eftersom det inte såg ut som det gjorde när vi var där inne förra gången. Visade honom runt innan jag började jobba honom igen, han såg lite spöken i hörnen och blev lite feg där inne samtidigt som han taggade till och inte riktigt var lösgjord så jag hade mycket att rida genom idag. Arbetade med övergångar, tempoväxlingar, "aktivera bakbenen" och emellanåt blev han riktigt fin. Galoppen var svår idag, väldigt het samtidigt som jag inte riktigt hade koll på honom så sparade den till imorgon. Kollade även av skänkelvikningarna som i La.1 och jag gjorde några åt båda hållen och det var de bästa hittilis så det var kul. Efter att jag ridit av honom kollade jag av ryggningarna, förra gången funkade de bara när mamma stod bredvid (och det hjälper ju inte på tävling haha) men idag fick vi till en jättebra så det känns bra att de blir bättre. Det enda som jag är orolig för nu är galopp-inridningen och möjligtvis den förvända galoppen, det beror helt på hur het han blir och hur bra koll jag får på honom. Men vi tränar på och varje tävling nu i början är endast en extra erfarenhet, det är nog först nästa år som vi kan visa på en högre nivå på tävling, liksom vi har inte ens haft honom 3 månader än och vi tar det lugnt.

Imorgon tragglar vi vidare med dressyren, förhoppningsvis hittar jag några fler knappar och får till ett bra arbete. Sedan är det tävlingsuppladdning nästa vecka, packa och fixa innan vi åker på lördag. Är så himla taggad!

Kram Amanda

Likes

Comments

Hej!

I onsdags efter att Carolina också fått rida i den nya dressyrsadeln så åkte vi in till Färjestad och köpte den, nu håller vi alla tummar och tår för att den ska fungera för oss och för Skrutten långsiktigt. Jag har haft en klump i magen av att sälja hans sadel eftersom han trivs jättebra i den och han är såpass känslig och svår så man vill inte krångla för mycket, men vi hade inget val.. Men det blev verkligen en lättnad när vi fann en likadan sadel fast med ett annat säte för då blir både vi och Skrutten nöjda. Så skönt att det löste sig med sadel innan Torsby!

Igår red jag honom på fältet med hoppsadeln som vi har på prov, den hoppsadeln vi hade innan kunde jag inte rida i för upplevde att jag hamnade i obalans och att den var stor men den här är mindre så kom verkligen till ridning vilket var jättekul. Joggade honom på fältet och kollade av att han lyssnade ordentligt, jobbade med tempoväxlingar och övergångar. Idag får han en välförtjänt vilodag inför två dressyrpass under helgen, en vecka kvar till tävling!!

Jag har börjat skriva en packlista inför meetinget för att inte glömma något när vi väl ska börja packa, tycker det är bra att börja med det i tid för man kommer alltid på saker efterhand. Häromdagen kom jag bland annat på att det är bra att ha med extra träns, tyglar och sadelgjord... men även att ta med burken med lädertvål och läderbalsam! Det enda som är svårt att planera nu är vilka täcken som ska med, men det får jag se i slutet av nästa vecka innan vi åker, det beror på vilket väder det blir.

Ha en bra dag!

Kram Amanda

Likes

Comments

Hejsan!

Idag var det dags för hårdträning för min del haha!

Började med att rida honom i lägre form och känna på sidorna genom att rida serpentinbågar och volter i olika storlekar. Har lite svårt att få honom helt över på yttertygeln i högervarvet men idag fick jag verkligen till det! Riktigt stolt över mig själv att jag kunde stänga alla onödiga tankar ute och bara fokusera på nuet. Han kändes riktigt fin i vänster, hade med honom nästan hela passet och det kändes riktigt bra.

Galoppen i allmänhet var det bästa på hela passet. Känslan var otrolig när allt föll på plats och jag hittade hur jag skulle rida var det allt bara så himla bra! Men herregud vad benen får jobba konstant men oj vad det är värt det. När han hade kommit igång blir det mycket häst men även om det blev lite skumpigt innan bakbenen var med igen så kunde jag även sitta ned. Bara blicken kommer upp och lädren kortas något hål (fortfarande ny sadel och inte riktigt kommit in i den) blir sitsen ännu bättre men den är på god väg.

Det är så kul att få känna på vad han går för och veta att han kan ännu lite till och han vill mer. Även om han kan mycket så behöver han så mycket från ryttaren och inte ett enda steg han tar får åkas med och det är så kul! Vad som kommer tas med från denna dagen är att det är dags nu att börja använda benen trippelt så mycket än dagsläget och minska mitt användande av handen. Har lett innerhanden utåt när han har blivit lite spänd och upp i formen för att få honom lägre igen, men nu ska det arbetet komma från benen och inte handen.

Känns som jag använder dessa orden väldigt mycket men jag är väldigt nöjd med dagens träning. Benen skakade av mjölksyra en liten stund men det var så värt det för oj vad fin han blev!

Hoppas ni har haft en bra dag!

Carolina

Likes

Comments

Hej!

Ännu en tidig morgon med ridning på schemat. Vi gjorde iordning honom ute för att vädret var så himla skönt ute! Sadelprovaren skulle komma förbi idag igen för att kolla dressyrsadlarna vi hade tagit med från Färjestad samt komma själv med några hoppsadlar. Började rida i den vi hade på honom på slutet av gårdagens pass. Han tycktes trivas i den riktigt bra och den är lika i siffrorna bara att sätet är lite annorlunda vilket är bra. Vi ville ju egentligen inte byta sadel eftersom Skrutten trivs så bra i den han har, men man ska inte få ont när man rider...

Första gången för mig att sitta i den dressyrsadeln och det kändes bra, lite ovan men det funkade ändå. Kände mest bara igenom honom i sidorna och i gångarterna inför morgondagen samt kände hur sadeln var. När hon kom så fortsatte jag att rida i dressyrsadeln tills det var dags att hoppa av och prova de tre hoppsadlarna som hon hade tagit med. Avslutade passet genom att rida i en av hoppsadlarna (kommer inte ihåg vilken, de andra två passade inte) som funkade riktigt bra. Så den kommer vi låna en period framöver så jag kan känna efter även med lite hinder. Idag red jag i dressyrlädren i hoppsadeln och när det sista hålet var i fattades fortfarande en decimeter för att kalla det för hoppläder. Det var lite svårt att få den rätta känslan men han verkade nöjd med den i alla gångarter och det är huvudsaken.

I morgon är det dags för träning och jag är taggad!

Hoppas ni har haft en bra dag.

Carolina

Likes

Comments

God kväll på er.

6 dagar utan inlägg från min sida, två ridpass har ridits sedan dess och andra inlägg kunde ha skrivits men istället har inget kommit upp. Vi försöker att skriva efter varje ridpass eller dag som har gått vad som har hänt osv, men jag har helt enkelt inte känt att det har varit någon idé. Låt mig förklara kort varför.

Har du ridit ett pass där väldigt lite känns bra även om de som står på backen säger att det ser bra ut? Har du någonsin börjat sagt till dig själv då att du är dålig och ifrågasätter dig själv varför du fortsätter? Någon gång stött på negativa tankar i dina motgångar? Well, där är jag nu men till nästan allt och inte bara ridningen. Jag är inne igen i en fas där det negativa tankarna är det som fylls upp i mitt huvud och självklart påverkas jag då negativt. När det kommer till prestation inom mycket har jag höga krav på mig själv vilket gör dessa motgångar lite hårdare. Det spelar ingen roll om 75% av ridpasset var riktigt bra med stadig form och bra i sidorna osv, utan jag fokuserar på de 25% som blev lite ostadiga. Det positiva blockas ut totalt och hela passet ses som nederlag även om jag vet att fallet inte ser ut så. På grund av mina blockade känslor för passet blir det svårt att skriva ett inlägg. Försökte till exempel att göra det häromdagen men slutade med att jag satt med ett "Hej!" högst upp i skrivfältet i någon timme och inget mer blev skrivet. Varje gång detta händer så blir de negativa tankarna starkare och tankar som "Det är ingen idé längre, jag slutar att rida eftersom jag ändå inte är bra." "Tankar om tävling kan glömmas för det kommer inte att hända ändå." Ser ni hur absurt det ser ut eller?! Jag har ridit så länge jag kan minnas och brunnit för det i alla dessa år. När jag fick vara med om att tävla och fick ett tävlingsår med Blixten var det helt fantastiskt. Jag visste att detta kommer vara något jag kommer att fortsätta så länge jag har möjlighet. När detta kommer upp i mitt huvud blir jag rädd för mig själv, att jag börjar ifrågasätta det jag älskar och vad mitt liv är format runt

Även om livet har vänt och blivit mer positivt så hänger tankarna fortfarande med från dåtiden. När tankarna har kommit in i ett ekorrhjul som nu ska vändas om tar det en stund att stanna det för att lyckas. Men det är på gång, varje dag jobbas även om jag just nu har motgång igen och motivationen dalar snabbt ned. Ska rida lite i morgon innan träningen på onsdag och ska verkligen försöka att visa mig själv att jag kan eftersom jag vet att jag kan! Han må vara svår men om jag inte tränar blir det inte lättare. Om jag då säger till mig själv att jag inte kan och att det inte är någon idé blir det inte lättare att komma framåt i "lära-känna-perioden". Vi har fortfarande bara haft honom i ungefär 2 och en halv månad så hur mycket ska jag begära av mig själv egentligen? Inte så mycket som jag gör eftersom jag inte har ridit så mycket eftersom Amanda har tävlat, jag har jobbat och innan dess var det mycket i skolan.

Det är aldrig roligt när det blir så här men motgångar måste ske för att framgångarna ska komma. "En pil dras tillbaka för att kunna ila genom luften", passar bra in till just det. Det kommer alltid bli bättre, även i de mörkaste tiderna finns det ljus och kärlek- det gäller bara att låta den komma till dig. Motbevisa dina negativa tankar genom att visa dig själv att du kan och samtidigt säger till dig själv att du kan. Att strida mot sig själv är en hård kamp men så värd att ta, varje gång. Du klarar det här, lita bara på dig själv.

Jag tyckte att ni behövde en förklaring och jag är ledsen över att det blir så här.

Ta hand om er så kommer ett inlägg i morgon.

Carolina

Är så otroligt tacksam över att få möjligheten att ha en sådan otrolig häst som Skrutten. Han är något vi inte har haft förut och det är så otroligt kul att rida honom då han lär oss så mycket. Jag är så otroligt lyckligt lottad över att ha min familj också. Som finns för mig i alla lägen, de jobbigaste och de bättre. Så mycket kärlek jag får är jag väldigt tacksam för. Ni är bäst, älskar er.

Likes

Comments

Hej!

Idag jobbade jag Skrutten i paddocken och han kändes väldigt fin efter hans vila igår, började med att jobba lösgörande arbete i alla tre gångarter innan vi prövade en sadel som vi tog med från Färjestad förra veckan. Det var en sadel som vi kunde se var likadan som vi hade fast med annat säte och en nyare modell, så den prövade vi först. Sätet var mycket bättre och Skrutten accepterade den så vi jobbade resten av passet i den sadeln för att verkligen känna in den.

Jobbade med övergångar, tempoväxlingar och att aktivera bakbenen mer vilket vi gjorde på vår senaste dressyrträning också. Det var lättare att arbeta honom rätt i en sadel som funkar så han blev jättefin och tog ett bra stöd på bettet. Men tyvärr börjar jag känna att vi inte komma kunna prestera så bra i vår LA-debut nästa vecka... När vi anmälde såg vi en månad av träning framför oss men det blir typ ingen träning alls eftersom vi letat sadlar och tiden bara flyger förbi... Vi har två riktigt stora svagheter, första är galoppinridningen och sedan ryggningen. Sedan gör han riktigt bra skänkelvikningar men man har ju bara en chans åt båda varven att göra de perfekta och så säkra är vi inte än. Att känna så här inför en debut är aldrig roligt, men vi får varva "stenhård träning" med busheter så går det som det går, efteråt vet vi iallafall vad vi behöver lägga fokus på vilket är bra. Det är nu det märks att vi bara haft honom 2,5 månad, men det känns underbart att grunderna verkligen börjar sitta och det är ju utifrån dem som vi får bygga på med fler svårigheter. Rider jag rätt kommer inte galopp-programmet vara några problem och själva travprogrammet med diagonaler och volter är ju som i Lb.1 typ så det är inga problem heller, men vi kämpar på så får vi se hur det går. Skrutten brukar oftast skärpa till sig mer på tävling, typ på uppridningar gör han halten i stort sett själv på mitten haha! Så då kanske det inte spelar någon roll om man rider in i galopp...

Förra gången vi var i Torsby gick det ju bra iallafall.. tävlingsbanan på meetinget är utomhus så det är en fördel också!

Imorgon är det dags för sadelprovning igen så får vi se hur det går, om vi ska prova den andra Morris and Nolan också som är bredare än den som vi prövade idag eller om vi ska köra på med den vi prövade idag, sedan måste det kollas om den behöver stoppas om eller något sånt. Men det får vi reda på imorgon!

Kram Amanda

Likes

Comments

Hej!

Idag vaknade vi upp till spöregn vilket inte var så roligt men väldigt välbehövligt för naturen och hästarnas hagar så att det växer mera gräs. Vi åkte till Skrutten på förmiddagen för han hade bara sitt flugtäcke med regnrygg och det håller inte för så mycket regn, så när vi kom till stallet frös han. Så vi satte på honom ett fleecetäcke och regntäcke med hals och longerade honom lite lätt i paddocken så att han fick upp värmen igen, sedan fick han gå ut med ett 50 grams. Nu skiner solen så vi ska åka upp och byta täcke på honom.

Carolina provade att rida i hoppsadeln med den nya padden igår för att se om Skrutten accepterade sadeln då, det var bättre än innan för han tjurade inte men känslan var inte 100%, så vi får fortsätta vår sadeljakt även där. Men som vi sa, hellre sadeljakt (trots att det är tråkigt) än en oren häst som vi kämpade med hela året förra året. Skrutten är iallafall en hel och frisk häst, det gäller bara att finna passande utrustning så det passar oss.

Just nu håller vi på att sälja massvis med saker som vi inte använder, som vi nämnt innan har vi börjat att rensa på vinden så vi säljer leksaker som vi använde när vi var små. Det är perfekt för alla pengar som vi får in går till kontot ämnat till Skrutten, så när han behöver något har vi pengar till det vilket alltid är jätteskönt. Jag och Carolina har ett drömmål på kontot inför EM i Göteborg, så att vi kan shoppa där om vi hittar något som vi tycker han behöver. Vi ska även försöka sälja outfits, schabrak, boots, benlindor, täcken och träns mm som inte Skrutten kan ha, så får vi se hur mycket pengar som vi kan skrapa ihop. Ridsport är en dyr sport.

Ha en bra kväll!

Kram Amanda

Likes

Comments

Inlägget är i samarbete med Malma Sadelmakeri

Hej!

Som jag nämnt i ett tidigare inlägg fick vi en brosch att sätta på plastrongen av Malin från Malma Sadelmakeri på förra sadelprovningen. Den är helt otroligt vacker, lite större än andra broscher och blingar såå fint i solljuset. Jag och Carolina valde en som vi tyckte om och som matchade med Skruttens silver-bling pannband, kan det ens bli en bättre kombo? Det är inte bara vi som älskar bling utan jag vet att det är många ryttare som tokälskar det, därför tipsar jag idag om de här broscherna som dessutom endast kostar 99kr. De går att köpa på Malma Sadelmakeri, så kontakta Malin om du vill handla!

Så här ser dessutom min nya kavaj ut, älskar den ihop med plastrongen.

Titta vad de blingar!!! Det finns flera olika modeller = Beslutsångest delux ;)

Visst är de såå fina? Malma Sadelmakeri har även en facebook-sida så kolla in den också. Det är ju dessutom de små detaljerna som gör helheten, så den här broschen kändes lite som pricken över i:et.

Ha en bra dag!

Kram Amanda

Likes

Comments

Hej!

Idag var det dags för en ordentlig dressyrträning och det gick väldigt bra. Började med att rida fram honom och han sög tag direkt i skritten och traven var mjuk och fin redan från början. Han var väldigt spänd och tittig så valde att inte lägga in galoppen i framridningen då han tydligen såg troll i skogen som är bredvid ridbanan, men jobbade genom honom ordentligt i traven för att få hans koncentration. Sedan jobbades traven i nedsittning med avstämningar och halvhalter för att ordentligt få med bakbenen, jag red med lite längre tyglar för att han själv skulle få komma upp i formen genom mitt arbete. Efter några varv på volten blev han högre i formen och bjöd på en jättefin känsla, jobbade med aktiviteten i traven och då räcker det med att jag lättar fram med axlarna så kan han rinna iväg i stora kliv, det är verkligen så finkänsligt. Kollade av trav-skritt-trav övergångar på diagonalen innan vi började galoppera. Galoppen var från början helt okej, men han kan galoppera bättre "än okej" så jobbade med aktiviteten i galoppen för att han skulle sätta sig mer och komma upp med fronten, det gynnar resten av arbetet och emellanåt blir han riktigt läcker. Men det är förstås jobbigt och jag är inte så kvick än i det arbetet så då blir det avbrott men börjar få bättre koll på honom och kan ge honom tillräckligt med stöd. Vi har aldrig haft en häst med så bra gångarter som Skrutten har så allt är så nytt.

Sedan fick han en skrittpaus innan vi jobbade med skänkelvikningar som i La.1, den som vi har haft svårast med är nu den bästa (från högervarv) så den gjorde vi bara några gånger. Sedan gjorde vi den till vänster som är svårare, efter några halvbra så fick vi en helt okej och då avslutade vi. Han gör jättebra skänkelvikningar men det gäller att få alla delar på plats och ge honom rätt stöd för att kunna göra dem så bra som han kan. Sedan kollade vi av den förvända galoppen och 10m volter i galopp, vissa volter blev "bara en volt" medan andra satte han sig jättefint, blev lätt i fronten och känslan blev så himla bra. Den förvända galoppen är han stadig i, men han är ju inte dum, skjuter han upp mig ur sadeln eller om jag lättar fram axlarna lite så bryter han av eller byter galopp. Så precis med allt annat, allt är otroligt finkänsligt och jag skulle säga att det påvisar att vi inte haft honom så länge också eftersom vi gått upp en nivå nu och inte "testat honom på den här nivån" tidigare. Men det känns väldigt bra, hans gångarter är iallafall helt otroligt roliga att jobba med. Älskar även Skruttens energi även om det ibland känns som om han har energi för 100 hästar ;)

Fortsättning på sadeljakten, vi såg i TR att man inte får tävla med gel sits på sadeln "Dämpande sitsinlägg för ryttare är inte tillåtet" vilket innebär att vi måste köpa en ny sadel. Skrutten tokälskar sin sadel, jag tycker den är skön men vi får ridsår av den vilket gör det omöjligt att orka rida i den. Om man jämför honom idag i hans sadel med de jag red med igår så är han som absolut bäst i sin älskade Morris & Nolan så får en klump i magen av att vi inte kan ha den :( Vi har snart haft Skrutten i 4 månader så jag har försökt att stå ut för Skruttens bästa men nu har det gått till en punkt då det inte längre går. Vi var till Färjstad rid och trav idag och kollade efter sadlar som vi ska pröva, vi började med att provsitta massvis med sadlar för att utifrån sitsen avgöra om det är värt att pröva på Skrutten. Vet ni vad? Vad vi kunde utläsa så fann vi en "exakt" likadan sadel som han har fast med ett annorlunda säte!! Sedan fann vi en till Morris and Nolan samt en Albion Legend som ska testas. Fortsättning följer...

Bjuder på några bilder från sadelprovningen igår som Elsa Norén fotat

Jag lovade er även uppdatering på plastrong-broscharna men eftersom vi åkte till Färjstad rid och trav samt skulle till stallet igen efteråt för att promenera Skrutten och kolla till honom så blev det väldigt sent. Jag föredrar kvalité före kvantitet och det är ett inlägg som kräver lite tid. Men jag ska ge er en sneak peak....

SÅ FIN, ni skulle se vad den blingar i solen. Endast 99kr på Malma Sadelmakeri

Idag kom även min nya kavaj från Anna Scarpati och den satt såå bra, mycket bättre än den jag beställde från Cavalleria. Den här modellen är smal, figursydd, lite längre med kortare armar, bling på knapparna utan att bli too much. Älskar den! Bilder kommer imorgon....

Ha en bra kväll,

Kram Amanda

Likes

Comments