Kärt barn har många namn, eller?!

Jag blir galen på människor som inte kan arbeta sina hästar rätt. Jag förstår att det är svårt när man inte fått lära sig grunderna, men att "tvinga" ner hästen i form snällt är inte rätt.

När man ridit fram en häst rätt, med tryck och massa övergångar så börjar hästen arbeta med bakbenen under sig och sänker huvudet självmant- om den är dressyr avlad. Det är vad som ska kallas form, inte ett böjt huvud med bakben som sprättar.

Tyvärr så är det inte så många idag som vet hur man får en häst i form, utan gör genvägar- genvägar är senvägar...

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag så har vi äntligen fått hem denna skönhet:

Det är en maxflex bomlös dressyrsadel från hästaffären.se!

Så idag var det dags för första turen.

Denna sadel låter bogarna vara väldigt fria, vilket vi vill ha för att kunna arbeta rätt, och det kände jag redan i skritten. Vi kunde trampa framåt på ett annat sätt än vad vi gjort med hoppsadeln och barbacka.

Jag skrittade fram ett tag och började sedan jobba på större volter och bågar med ställningen. Sedan kom vi fram i trav och jag red lätt. Jag är lite ovan med att ha stigbyglarna innanför sadeln, så att det kändes lite sådär, men annars så fick jag en helt annan sits och hållning än i hoppsadeln och barbacka. Vi jobbade vidare med att mjuka upp sidorna och började göra massa övergångar för att väcka bakdelen. Efter lite halvhalter, halter och övergångar samt korta och länga steget var bakbenen på plats, och vi började galoppera fram i lätt sits på rakt spår. Efter att jag galopperat fram i båda varven så fortsatte vi med övergångarna.

Ture kändes lite stressad, men jag kom fram till att då han inte har några snösulor och underlaget på banan är ganska kasst, så blev han springig då han inte fick något fäste. Ture är en sån som är väldigt finkänslig. Han reagerar direkt när ett bett inte sitter så bra, om ryttaren är stressad, eller om han inte får fäste speciellt. Det är på sätt och vis ganska bra då man märker vad som är fel.

//EMMY

Likes

Comments

Helgen i Stockholm var helt fantastisk och jag har precis återhämtat mig efter 22 timmar på tåget. Jag måste få erkänna att jag blev otroligt inspirerad och har jobbat varje ledig minut sedan jag kom hem! Både i måndags och igår somnade jag 17 dock så jag har förlorat mycket tid. Igår red jag Jack för första gången på länge.

Nu ska jag schemalägga nästa vecka och göra klart denna vecka!

Likes

Comments

Nu så är klockan runt åtta när jag lägger ut detta inlägg, och jag är helt slut! det konstiga är att jag inte ens fattar varför, då jag inte gjort något särskilt ansträngande idag. eller?

Dagen började med att jag gjorde ett matteprov till uttagningen till Phytagoras Quest, jag är verkligen inget matte snille, så det gick sådär. Sedan så hade jag franska. Den var faktiskt ganska chill då vi hade vikarie och fick bara plugga till provet! Sedan så hade vi en två timmars so lektion, men den var rätt okej.

Efter det så hade vi lunch. Och vi tog mat och satte oss vid ett bord. Jag tog upp telefonen och höll på med den samtidigt som jag pratade med mina vänner. Jag skulle öppna en snap, och har högsta ljudet på, och då så sträcker sig min ena kompis till min telefon för att sänka ljudet, men trycker istället till fel så att hon puttar ner min hand så att mitt glas med vatten for. Gud! Mina byxor blev blöta på ena låret, som tur så var den lite i avstånd från dragkedjan, så det såg inte ut som jag pissat på mig, men det var ändå lite akward att gå runt i blöta byxor. Ny läxa learned. Ha alltid extra byxor och strumpor med dig. Var du än är!

Efter olyckan så hade vi svenska. Och vi fick plugga till svenska provet. Ganska skönt tyckte jag att få använda tid i skolan till de. Efter det så fick vi gå 20 minuter tidigare, så jag gick till bussen och åkte hem.

Jag gick sedan från sjukhuset hem, en lite längre sträcka, 1 km ungefär. Och sedan när jag kom hem åt jag en frukt och chillade. Efter en stund, ca vi 16 så gick jag ut till stallet och red Ture. Han gick bra med tanke på att banan var väldig blöt snö så det fastnade i stackarns hovar. När jag sedan fixat klart mammas häst också gick jag in och åt snabbmiddag samtidigt som jag pluggade. Och nu så sitter jag här.

Jag ska nog faktiskt gå i badet och sedan sängen. Godnatt antar jag!

Från vetlanda!
//EMMY

Likes

Comments

Godmorgoon godmorgon! Nu är klockan lite över åtta och snart börjar dagens första lektion. Idag så har vi lång dag på skolan, kl 15.40 slutar vi. Efter det så ska jag hem, äta lite middag och sedan hålla lektion för Klara med Palten. Jag är väldigt taggad då det var ett tag sen jag höll lektion senast för de två. För er som inte vet så är palten min gamla ponny, och min tränares barn köpte han!

Jag vet inte riktigt ännu vad vi ska träna, men jag tänker lite lösgjörande med lite bommar!

Hoppas du får en bra dag så syns vi i eftermiddag.

Likes

Comments

Idag så åkte jag Jack och Ture in till ridhuset och hoppade.
Först så red jag Jack, vi red mest mjukgörande i hans stela sidor och red några galoppbommar. Jag arbetade nästan i 45 minuter med att bara mjuka upp hans stela vänstersida med hjälp av skänkelvikning, rakriktning, och bågar.

Jag tror att vi ska börja träna på att rakrikta mycket mer, då han ställer sig väldigt mycket åt höger då han tycker det är bekvämt. Och även börja lägga in massa bommar och koner bland annat i vardagen så han känner sig lite mer motiverad. Efter den långa mjukgörandet så la vi fram små låga skutt, som vi galopperade över lätt. Tyvärr så tappade han sin ena framsko just efter 6 skutt, så vi travade och skrittade av han.

Jag var väldigt taggad på att rida Ture efter all inspiration jag fått från Jens clinicen, och ett bra dressyr pass!
Vi skrittade fram, och började sedan trava, efter han fått igång traven så galopperade jag fram han. Han var väldigt positiv och glad. Sedan så kom vi på 2 serier med skutt i båge. Han skuttade fint på. Dock så var han lite oberedd inför första hindret, så vi petade lite i det. Efter det la vi ihop det till en liten bana som gick; 1. Serie med 3 skutt diagonalt nära kortsidan 2. Mitten volten med en galoppbom, sedan ner i trav och 6 travbommar längs voltens långsida, galopp efter de 6 travbommarna. 3. 3 skutt längs långsidan 4. 3 skutt diagonalt nära hörnet.

Banan flöt på bra, och det blev ett riktigt toppen pass! Passet avslutades med att vi red lite på en volt och arbetade lite ställning. Jag känner verkligen inspirationen flöda, och jag vill bara hoppa upp och rida så fort som möjligt! Jag kände att jag hade kunna ställa upp ett hinder på 120 och vi hade klarat det galant!

//Emmy

Likes

Comments

Idag så har jag varit på en föreläsning av Traudi Björling i ridlära! Hon har en mästarexamen (hon får utbilda beridare), är utbildad beridare, b-tränare i dressyr, tränat svenska ponny landslaget i dressyr bland annat.

Jag hade hört allt hon sa i stort sett redan, då det mest var grunder som det handlade om. Men det är så viktigt! Det är de som gör din häst- om din häst jobbar rätt eller helt fel.

Allt började med att vi pratade om ryttarens vikthjälper och sits. Det är ju den viktigaste punkten i stort sett, då man inte kan svänga en häst utan vikthjälper, och en helt fel sits gör så att vikterna placeras fel, och hästen får fel hjälper. Det går ihop. Vi fick sedan ställa oss upp ur stolarna och visa hur vi sitter i en sväng.

En viktig sak hon pratade om var om hästens rygg, och hur den påverkas av personer som missförstår vikterna. Hästens rygg är rörlig, och om vi sätter oss bakåt lutade så all vikt placeras på baken, eller om vi rör oss för mycket (skumpar, gnider fram och tillbaka för att få en slags ökad takt) i sadeln så spänner hästen ryggen och sjunker. Och om man vill få till en rörlig rygg, som arbetas rätt behövs en bra frigörande framridning, och en korrekt sits.

Sedan pratade Traudi vidare om ställning, varför vi ställer och hur. Det var ett mycket intressant ämne om hur vissa ställer hästarna för mycket osv. Det är ju en grund till att sedan få hästen att spåra och formas sedan.

Jag tyckte att föreläsningen var bra, dock så lärde jag mig inget speciellt nytt, men grunder är ju det bästa!


//Emmy

Likes

Comments

Hejsan:)

Idag är den bästa dagen för idag är det fredag och jag är på väg till Stockholm där jag kommer träffa världens bästa team för kickoff! Det blev bestämt så sent som i onsdags att jag kunde åka och jag är så fruktansvärt motiverad att få höra vad alla dessa motiverade och framgångsrika människor har att säga och hur de tänker.

/

Imorgon så kommer jag vara i staden fram till kl 12 sen kommer Kickoffen dra igång! Hoppas att du har en fantastisk fredag och om du vill ses på en fika så hör av dig!

/Elvira

Likes

Comments


Hej hej! Gud! Det var nästan en månad sen jag bloggade senast! Motivationen har verkligen varit low, och jag har inte orkat sätta mig vid datorn och knapra in ett halvdåligt inlägg bara för att. Aja, nytt år, nytt liv? Eller vad man nu säger.

Jag tänkte att ett bra första inlägg för detta år för mig kan ju vara min bucket list för i år. Jag har skapat en bucket list på 25 punkter, och är allt ifrån skönhet till häst, ha ha ha, det är en väldig skillnad.

Så nu kommer min 25 punkters lång bucket list!

 • Släppa minst 2 låtar! Min lista leds in på att släppa 2 låtar helt enkelt. Just nu är min första låt nästan het färdigställd, så jag tror jag kommer släppa den i februari/mars.
 • 1k på instagram! Det kan inte vara så svårt? Eller? Jag har i skrivande stund 604 stycken, så 396 to go!
 • Sommarjobba! Jag ska söka alla jobb som möjligt! Jag vill och SKA ha ett sommarjobb i år.
 • Tävla dressyr sm med ungponny! För att kvala måste man rida två LA med över 65%, och det är vi nog klara med så fort jag och tävlingssäsongen är igång!
 • Tävla ungponny championatet i hoppning! För att kvala in behöver man 2 felfria LA:er, vi ska iallafall satsa på det, men sen så får vi se hur långt vi kommer! Jag tror det kommer gå så bra som vi gör det!
 • Få A i minst 2 ämnen, jag satsar på musik och svenska.
 • Få B i matte. Jag vill verkligen höja mig i matte, då jag på senaste faktiskt börjat intressera mig av matematikens språk!
 • Gå på konsert! Jag och Eveline har planerat in HOV1 i Luleå nu i februari! Kommer bli feeeett!
 • Flyga! Och det är bokat och klart. Nästa helg flyger jag och Eveline ner till Stockholm då vi vann årets ungdomssektion i Norrbotten, och ska träffa andra ungdomssektioner där!
 • Bada naken!? Jag vill bada naken någonstans, inte på nudiststrand, ha ha, utan i älven på nån hemlig glänta typ! Vilken kick man skulle få!
 • Bli vig! Jag har alltid varit den viga i familjen, men nu knakar jag som bara den, så nu är det dags att ta tag i vigheten!
 • Dricka mer vatten. Jag vill bli mer återfuktad helt enkelt.
 • Sköta om min kropp mer, äta mindre sånt som förstör kroppen tex godis, vara skonsam mot hyn med bra body lotion, använda bra balsam och schampo, osv.
 • Äta veganskt en gång i veckan. Jag försöker iallafall. Men alltid så kommer det tillfällen man måste bara använda grädde, eller crème frech, och vi har inget växtbaserat hemma.
 • Testa göra mina naglar! Jag blir alltid så glad när man har fina målade naglar, så vad passar inte bättre att testa göra de nån dag!
 • Inspireras mer av stora människor. Precis som det låter. Inspireras mer helt enkelt.
 • Hitta en fungerande klädstil. Jag är fortfarande lite klyven över vad jag ska ha på mig ibland, skjorta eller nått annat?
 • Skriva brev! Jag viiill såå gärna börja brevväxla med min farmor som jag gjorde när jag var liten.
 • Bryta kontakten med svin. Som det låter.
 • Få ett fint ig feed. jag är påväg!!
 • Gymma. Jag vill få muskler!
 • Rida mer WE! Något jag vill göra lite mer helt enkelt. Blanda in i ridpassen,
 • Testa lite nya tränare inom hoppningen, det finns många som man kan testa!
 • Testa nya maträtter!
 • Starta en podd! On the way!!

Likes

Comments

Jag valde att ta en paus från bloggandet ett tag på grund av personliga anledningar. Jag har helt enkelt inte känt mig motiverar och jag vill inte sitta och sprida negativ energi så jag kände att en paus var bäst. Nu har det varit både jul och nyår och jag har känt att jag bara har orkat med skolan, hästen och företaget. Men nu är jag på gång igen. Igår körde jag ett benpass på gymmet så idag när jag skulle kliva av bussen så hade mina ben glömt bort hur man gjorde för att gå men jag överlevde, man skall ej klaga.

Idag tänkte jag kämpa på med rygg och mage plus att jag på fredag kväll sätter mig på tåget till Stockholm för att åka på Kickoff med ett gäng fantastiska kollegor.

Mamma ska även ta hand om Jack i helgen när jag är borta dock skäms jag lite för att visa upp han eftersom han har skavsår precis över allt. Han har skavsår av täcket, av schabraket, av padden, av sadelgjorden, av skänklarna (utan sporrar). Han ser mest ur som en fläckig ko just nu men han ska klippas inför Linda Heed träningen så då kan jag äntligen visa er lite bilder.

Jag och Emmy var även in till ridhuset i lördags och hoppade plus att vi var på Jens Fredricssons clinic på ridklubben!

Bild från förra vintern, Bästa hästen

Likes

Comments