Det var ett tag sedan jag bloggade men det händer inte så mycket med ponny under början av mars. Jag har mest nött grunder, dvs styrka och lydighet. Kämpat på och bitit ihopa....för det är verkligen så det har känts för mig. Men NU börjar den härligaste tiden tycker jag!! När hela säsongen ligger framför en och där är SÅÅÅÅ mkt jag vill förbättra och lära mig. Och vädret är bättre än drivis och snöstorm ;)

Shettisgrabbarna har utvecklats jättefint och de har redan bra kondis och känns som smör att köra. Så nu gäller det att jag blir fingerfärdig i minsta signal då de är så lydiga. Vilket mina stackars groomar får uppleva på nära håll ;) Dvs jag tänker en sak men musklerna gör en annnan och då kan man hamna I carporten istället för MELLAN carporten och hagen...suck.... Men jag tränar på!!! Jag har även testat att flytta fram Nalle och Playboy som förlöpare i maratonen för att få lite extra tryck men det ställer samtidit mer krav på att jag blir snabbare...speciellt när jag plockar öglor.

Welshbusarna är bara UNDERBARA!!! De kämpar på med alla hyss jag hittar på och nu äntligen är de i par. De undrade om jag inte skulle hitta på något mer eller dom bara skulle gå så bredvid varandra! Cool känsla !!! Så nu ska de bli lite mer samspelta....blir lite vingligt och när den ena går så stannar den andra och tvärt om....och det kan bli jobbigt att köra dressyrprogram, hinder och koner på de sättet ;)

Har donat mycket med nya släpet och det börjar bli klart :) Linus fick inviga men konstaterade att han behöver en pall ;) Nu ska det målas invändigt...Här är ett litet smakprov !

Jag är mycket nöjd med min nya dressyrvagn :) den är som en soffa att köra runt med men kusken behöver lära sig var hjulen befinner sig och hur den beter sig när det går lite fortare ;) För just nu så känner jag mig som en yr höna som ska försöka köra en lastbil ...... så på schemat här framöver står konträning !!

En sak som hänt som är FANTASTISKT roligt är att jag fick pris som bästa kusk 2016 av Skånska ridsportförbundet!! Jätteroligt och jag är mycket hedrad och tacksam för alla som nominerat!!

Det värmer ett kuskhjärta :)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

  • 103 readers

Likes

Comments

Nu i helgen har jag varit ute med både de nya ponnysarna Oj och Okej (enbet) och fyrspannet. De var superfina hela högen:) När jag kör ut så innebär det mest körning på asfaltsvägar och där man får samsas med bilarna. För min del är det inget problem då busarna (Oj och Okej) nästan är trafiksäkra och shettisarna är trafiksäkra, så trafiksäkra som en häst kan bli!

De klarar traktorer, lastbilar, spårvagnar, utryckningsfordon och bilar MEN man VET aldrig med hästar...De KAN ta ett steg ut i vägen för att där är en läskig brevlåda eller sten i vägkanten som är jätteskumt och då bryr dom sig inte om dom möter en bil! Därför känns det LÄSKIGT tycker jag när där kommer en bil snabbt mot en och sedan TOK GASAR om en.... ÄVEN om de är trafiksäkra. Jag är inte ute på vägen för att jävlas även om vissa bilister agerar som det är så. Vissa blir irreterade bara av att se en häst på vägen.

Det finns MÅNGA bilister som verkligen visar hänsyn (med hänsyn menar jag att man fint och med LAGOM hastighet kör om) och då känns det tryggt och det är inga som helst problem att samsas. Det behöver inte vara att man krypkör om utan bara att man bara KAN och är BEREDD att stanna om de skulle behövas (för de kan jag som kusk aldrig riktigt förutspå),

Vi som kuskar/ryttare har så klart också ett ansvar, det fungerar inte att vi blir irriterade på bilisterna generellt och börjar "leka" polis.

Det gäller helt enkelt att samarbeta i trafiken :) Vi som kuskar/ryttare visar hänsyn mot bilisterna och bilisterna visar hänsyn mot oss...Hade varit lite kul att bjuda upp sådana bilister som TOK GASAR förbi en på en åktur med spannet så de får känna hur det känns ;)

Nog om de...Nu till något roligare :) Grabbarna och jag har vilat några veckor och dom vari bättre form idag än när jag slutade...Vilken känsla!!! Jag börjar hitta mer och mer hur jag ska ändra tömmarna och så själv och hur jag ska ändra runt på positionerna på ponny. Så idag gick Playboy i höger stång istället och vilken skillnad!!! Jag kom åt honom och han var mjuk och fin. Tänkte att börja året med en endagars tävling i Krapperup i början av april. Vill testa nya dressyrvagnen så fort som möjligt :) Kommer definitivt starta i Åstorp i mitten/slutet av maj och eventuellt Dorthealyst (Danmark) första helgen i maj. Resten får jag se....Oj och Okej vill också tävla (de viskade dom till mig idag) men får se var debuten sker...

Jobbet med att få i ordning nya släpet fortsätter och en bildbomb på de kommer i kommande inlägg. Blir fina spiltor till ponny som sedan görs om till hus till mig med köksdel, vardagsrumsdel och sovavdelning ;)
Alla shettisarna är nu klippta och redo för att säsongen drar igång :)

  • 225 readers

Likes

Comments

Just nu är de massa snö i Skåneland så nu vilar ponnyerna helt och jag också....MEN alla som känner mig vet jag kan vara riktigt hopplös ibland...SÅ nu är jag igång igen ;) Jag kom på tidigare i höst att det hade varit skönt med en större transport...så ponnyer och vagn får plats och helst lite packning...och helst skulle de fungera som hus på tävling också...inte helt lätt att få ihop......Och jag hittade äntligen en transport som var stor och bra men behövde lite körlek och omtanke :) Så TA DAAAAAA, här är den !!! MIn container!!

Jag har den stora glädjen att meddela att Stuteri Wonnagården och Shetland syd vill sponsra mig och grabbana vidare mot nya mål :) Tusen tack för det!!! Skönt att ha Er i ryggen!!

Jag har passat på att fixa tänderna på ponnyerna och till min stora glädje var där ingenting att raspa! Så nu är vi redo mot säsongen 2017 :)

Innan det förfärliga vita kom nertrillande från himlen så kom jag väldigt bra framåt med Oj och Okej. Tanken var att de nu skulle vara i par men jag har väntat lite med det då jag inte riktigt känt att de varit "hos mig" alltid. Och med det menar jag att vi har den där kontakten att vad som än händer runt omkring så har jag deras fokus och uppmärksamhet. De måste ju lära sig att de alltid kan lita på mig och att jag aldrig sätter dem i några situationer som de inte klarar av. Det har aldrig hänt något eller de har aldrig heller visat tecken på att ge sig av men jag har inte haft dendär känslan jag vill ha. Men nu de sista gångerna jag kört dem enbet har jag haft den där "vi" känslan. Tycker att man ser det ganska bra på filmen att Oj är lugn uppmärksam och fokuserad och drar matte och vagn med lätthet :) Så när det vita försvinner så blir det enbet några veckor framåt igen och sedan hoppas jag att de själva säger till när de är redo att gå i par. Men allt med bebissteg...

  • 303 readers

Likes

Comments

Jag började det riktiga tävlingsuppbyggnandet i slutet av februari med att intervallträna ponny i backarna som ligger ca 10 minuter hemifrån. De var sjuukt heta och nästan omöjliga att få styrsel på...slet mitt hår mest hela tiden och tänkte "detta går aldrig".... Övningen genomfördes ändå i par och en 100 kg's groom bakpå, trots detta gick ponny ostyrigt.

Målet för 2016 var att kvala till SM :) så sagt och gjort, bara att försöka få styrsel på de hela....

Den första tävlingen för året var Dorthealyst i Danmark. Kan verkligen rekommendera alla som inte varit där att det är en toppentävlingsplats. Eftersom det var årets första tävling var det VÄLDIGT stökigt i spannet ;) dressyren gick uselt då Nalle, som då var förlöpare, tyckte det var en bra ide att headbanga och bita sin kompis...så inget SM kval där! Maratonet gick bra fram till sista hindret...då glömde kusken att styra och lyckades att få in hela vagnen under en stor stock som man tydligen skulle RUNT och inte UNDER....så en förvånad överdommare kallade in de starkaste männen hon såg...och det behövdes sju stycken för att BÄRA ut vagn, kusk och två groomar.... jajaj så är det och jag fick hem och träna maraton. Humöret på kusken var inte de bästa resten av tävlingen ;) Bilden är från vattenhindret som gick jättebra :) Det som var lite spännande var att de kom så mycket vatten dagen innan tävlingen så man blev inbogserad i leran av traktor och sedan bogserad när vi skulle hem ... Foto: Karolina Swärd

Nästa tävling var Vaggeryd som rent tävlingsmässigt var en nyttig och lärorik tävling även om ALLT gick skit....kändes de som iallafall. I dressyren så kändes de fina på framkörningen men väl på bana blev det mest "kräftgång" av allt...dvs förlöparen gick på snedden på ena hållet och stånghästarna på andra hållet. Det blev ändå så bra poäng så det blev ett SM kval. Maratonet var nog de mest spännade och hisnande jag någonsin kört heheeh....A- sträckan gick bra men hörde något annorlunda ljud från vagnen... I hinder nr 1 sen så såg jag att hela vänstra hjulet bara satt med en bult (de ska vara fyra) kunde ju brutit då men jag är envisare än hjulet så jag körde alla hindren men hjulet guppandes lite som de ville men i mål kom vi ;) Så lärdom från de är att ALLTID kolla över vagnen bättre :)

Nästa tävling var Juelund (hos de som har KOIER) och här lossnade de!! Jag satte fram Disel som förlöpare i dressyren och plötsligt kom vi under 60 straff. Disel och Linus är klippor där framme...de är stadiga har ganska bra gång och är inte så heta så då blir det mjukt och fint...precis som de ska vara:) Det var en otroligt mysig tävlingsplats med perfekt dressyrbana, mysiga bra maratonhinder som var varierande. Vissa var STORA och öppna och man kunde köra på och några var riktigt trånga...Hästarna bodde jättebra i ett litet tältstall nästan precis bredvid campingen som låg som i en liten skogsdunge. Kommer absolut åka tillbaka i år till Juelund!!!!

Ullerup var den varmaste tävlingen på hela året. Ullerup ligger precis granne med Kastrup så har ca 40 minuter dit. Drygt trettio grader var det hela helgen men lyxigt då vi åkte ner till Dragörs hamn och badade och åt glass varje dag :) det är något jag uppskattar...att komma iväg en stund och inte tänka på vägar i hindren och komma bort från campen lite. Känns som hjärnan får vila lite och de går lättar med all sedan :) Ullerup var en kanontävling för min del! Grabbarna var som smör, gick som tåget i mycket fina hinder och jag vågade ta lite tuffa svängar....ungefär samma som jag hade tagit om jag kört par. Tävlingen låg över midsommar så alla kuskar som var där dukade långbord och vi firade en otroligt mysig midsommar. På midsommar ska man ju ha grädde till jordgubbarna...så fick på nåt märkligt sätt tag på en visp...sedan hittade jag ström...och vid strömmen ett bra "bord"...livet på körtävling i ett nötskal ;) Nöjd kusk och Team som tog hem totalsegern!!!

Åsbo var den sista tävlingen innan SM (som gick i september) och grabbarna kändes SÅÅÅ fina!! Jag hade till denna tävligen tragglat och tragglat dressyrprogram och sedan bokstavligt talat "skenat" mellan konerna så jag skulle komma igång med att inte bara sitta och bromsa utan faktiskt STYRA :) Träning lönar sig även om det kan kännas hopplöst ibland.....Dressyren gick jättebra och körde igen på under 60 straff och grabbarna kändes så villiga. Vi var bara tre hela helgen som fixade och donade men det gick riktigt bra och kändes avslappnat. Hindren i maratonet var väldigt trånga...fick fickparkera in genom en port...var lite spännande där ett tag... men med bästa groomarna och med lydigaste ponnysarna gick de också ;) Fick ett fint flyt utan stopp...lärt mig att det lönar sig tidsmässigt att ta längre vägar så man kan hålla farten uppe... de jag var mest stolt över på helgen var efter konerna: - Hanna, Har du stulit hästarna? DE var den finaste kommentaren jag kunnat få efter all träning med att försöka hålla farten uppe. Och inte en boll ner.... Groomen undrade innan vi körde in på precisionsbanan om man får grooma under konkörningen varpå jag svarade; -Tyst och sitt still!!! 😉

Vinst i alla delmomenten och totalt :) Nedan ser ni Nalle...Nalle har ibland under säsongen bytt namn till kokostoppen ;) kul när han ser ut såhär och man ska på veterinärkontroll och klockan är sju på morgonen, innan morgonkaffet ....hihihi

I nästa inlägg så blir det en utförlig rapport från SM ;) 

  • 186 readers

Likes

Comments

Kom på att jag aldrig avslöjade vad julklappen från mig till mig var...Jag hittade en jättefin Glinkowski dressyrvagn hos Koier i Danmark:) Tack för bra service Monica och Henrik!!! Det är en vagn som ursprungligen är byggd för shettisspann och passar även mina nya busar och även om jag i framtiden vill köra b-ponnyspann ;) så provkörde på självaste julafton...Baxade upp Karin och Kenneth...kokade lite glögg petade in varisin pepparkaka i munnarna på dom där bak och sen körde vi en runda till kyrkan iklädd tomteluvor... Kan lova att de var många som stannade sina bilar och fotade ;)

Sen till det viktiga i köningen ...

ATT DET ÄR KUL :)

Det är därför man lägger oändligt med timmar på ponnyerna...för att det är KUL :) Dagen innan nyår var det extra kul! Var ute hos Team Nilsson och körde i skogen. Jättehärligt och många skratt, kul att träffas igen och ponnyerna älskade att springa runt träden då vi inte är bortskämda med de där jag bor. #team_holstein för att se klippet när vi busar :)

  • 278 readers

Likes

Comments

Sååååå äntligen börjar man att känna att det kanske blir jul även i år. Tror alla känner igen sig i att det är tusen och en saker att göra. och man känner sig som en förvirrad surrikat ;)

Med ponnysarna rullar allt på och jag kommit in i ett skönt lugn där jag jobbar dem väldigt mycket individuellt. Hitta tillbaka till grundsystemet som fungerar för mig och grabbarna. Det gäller ju att fyra individer blir som ett när man kör spann och då är utmaningen att den heta ska bli lugnare och den lite bekvämare ponnyn lite snabbare. Så det jobbar jag jättemycket med grabbarna nu. Mycket enbet och tömkörning.... Jag börjar få abstinens på att tävla REDAN och det är bara december hihihi, Men kan inte låta bli att kika lite på vilka tävlingar som kan bli aktuella :) Det som är kul är att det redan är två klubbar som planerar svårklasstävlingar i börja på säsongen HEJAHEJA!!! :)

Foto: Eva Österlund

Foto: Eva Österlund

Ikväll ska jag träna för Axel Olin med spannet och ser verkligen fram mot det!!! Kul att få hjälp med de små små detaljerna som gör så stor skillnad. Axel brukar mest bara ändra ett hål här och där på tömmarna och ev på någon kedja...sedan står han tyst ett tag och bara tittar...ändrar lite till och sedan har man ett "nytt" spann ;) Sen gäller det ju att jag kör ordentligt och noga och inte slarvar...

Imorgon får jag en julklapp från mig till mig...mer om det i ett senare inlägg :)

Busarna börjar bli stora!!! De har fått nya skor av bästaste hovis :) De var såååå duktiga...stod stilla som ljus. Annars ger jag dem mycket tid att smälta allt. Vill verkligen inte stressa med dem så just nu går de i vagn en eller två dagar i veckan sedan tömkörs de en dag ( 10 min ungefär) och sedan är jag ute och går med dem. Hunden i ena handen och Oj eller Okej i andra. Jag tycker det är suveränt för då lär dom sig nya ljud, blir vana att gå fram överallt och så är det ju bra för hela kroppen att vara ute och skritta ( tänk levande skrittmaskin ;)).

Jag och alla ponnyerna vill passa på att önska

GOD JUL

  • 353 readers

Likes

Comments

Senaste tiden har det varit mycket på jobbet för min del och en jäkla förkylning som inte ger sig...vilket gör att ponnysarna har fått ta de lite lugnt. Grabbarna har blivit lite tömkörda och jag har kört lite mera enbet med Disel. Han är den som är mest "ponny" av grabbarna...dvs lite bekväm. Han lär sig fort att "går man som förlöpare behöver man inte dra alltid för mamma når mig inte"... men jag har medel för sådant ;) För när han går i enbet måste ju Disel dra vagnen och jag kommer åt hans latmask!! Så testa den nya vagnen. och den var väldigt rolig tyckte Disel!! Man kan göra galoppiruetter med den inne på gårdsplanen.. så stackars pappa som stod inne på gårdsplanen och skruvade tittade upp...fick snabbt dra åt sig fötter, mössa och skruven när Disel kom som ett jehu. Det är detta jag älskar att man kan busa och dom är med på det. samtidigt som de sekunden efter kan skritta lugnt.

En annan som busar med mig är Linus!! Linus frös...Linus vill gå in...Linus GÅR in ;)

Vädret är inte det roligaste så har börjat att rensa datorn. Hittade massa filmer från SM i somras. Här kommer filmen från precisionen som gjorde att vi tillslut tog hem GULDET :) Enjoy!

  • 284 readers

Likes

Comments

Det har varit mycket jobb för min del nu någon vecka så inte hunnit med ponny speciellt bra. Men det fina med unghästar är att efter en period av lärande och intensivt tänkande och klurande vad deras dryga och krävande matte vill så trillar polletten ofta ner med lite vilande. Så är det verkligen med Oj och Okej...Har tömkört mycket och lärt dem att följa tömmen, dvs svänga ( där styrservon inte är helt fungerande alltid, lite glapp... 😜 ) samt att lära sig att flytta sig i sidan. Tycker att det känns tryggt att bara genom att lägga yttersta spetsen på pisken strax bakom däckeln så flyttar de från den. Då behöver jag inte ta så mycket i munnen och jag kan svänga och få med hela hästen...inte bara en bananhals som vägrar svänga. Så nu efter vilan var båda som smör att köra. De är lite osäkra fortfarande om det händer något oväntat som fel färg på en bil eller liknande men det gäller att skynda långsamt och i ponnys takt. Här är film på Oj och Okej när de är i vagn. Underbara❤

Grabbarna mest bara njuter i hagarna och går lite enbet eller par då och då för gymnastik. Och så kör jag spann på helgerna. De är alla nyklippta nu så de ser nakna ut men glömt att ta av långkalsongerna heheh....massa fluff på benen kvar :) De är jättepigga och busar och bockar i hagarna men väldigt fina i spann!! I söndags var de lite tomt i kylen så då tog jag och teamet ponny till City Gross. Det var många glada barn som vinkade :) Måste säga att parkeringsrutorna är lite korta för ett ponnyspann...

  • 281 readers

Likes

Comments

Har idag varit iväg och tränat för min tränare Axel Olin :) Åååå den känslan där allt bara är som smör...de bara funkar....den känslan är underbar!!! Sådan känsla hade jag idag! Jag har haft svårt med grabbarna att det gärna blir övertempo och att de då lägger sig i handen och blir långa och dryga. Helt mitt fel..men ett faktum. Nu har jag under cirka ett år jobbat med att själv inte sitta och dra och sega i ponnyernas munnar utan ta och sedan direkt lätta så det inte blir en dagkamp :) Lätt att säga men svårt att göra....Jag tycker att det är stor skillnad att köra spann jämfört med par...man måste hålla mycket mer på yttertöm när man kör spann (utan att för den saken skull bli hängande) och man kan lixom styra förlöparna med hjälp av stånghästarna. Gör man inte de blir det som en vindrutetorkare, dvs allt bara välter innåt... och då blir man trött ;)

En sak som jag ändrat är att sätta andra bett på stånghästarna... och de verkar gett resultat. Jag har alltid haft jaktkandar på ponnyerna men testar runt lite nu :) De är ju den biten som jag tycker är kul....dedär små små detaljerna som gör så stor skillnad!!! Ändra ett hål här eller där, släppa en länk på kedjan här eller där...

Den enda som tyckte Axel var dryg var Linus...hihihi...Linus tyckte de var roligare att bita i Disels öra (som för övrigt redan är halvt) och de fick man tydligen inte göra. Utan man skulle dra vagnen...hemska tanke 😉 Och så skulle man runda sig i volterna..men då tog ju magen emot...inte lätt att vara Linus 😉


  • 439 readers

Likes

Comments

Det är alltid lika kul med unghästar 😄 Den ena är inte den andra lik och de är verkligen individer som man måste lyssna på :) Jag har valt att jobba mest med Okej just nu, mest bara för att tiden och orken inte riktigt räcker till att göra något med både Okej och Oj på samma dag. Så nu i helgen har jag, Frida och Kenneth jobbat mycket med Okej och han är så himla duktig!!! Men man märker att man inte kan hålla på så länge för då tappar han koncentrationen och börjar kolla på Frida nya knappar på hennes jacka eller dra i hennes gummiflärp på byxorn hahah!! Så när han börjar så gäller det att sluta innan man trasslar in sig i vagn och remmar och grejjor 😜

Hur man utbildar unga hästar oavsett om det ska bli en hopphäst, dressyrhäst eller körhäst handlar det om att bygga upp ett förtroende i allt man gör. Målet, iaf för mig, är att de ska tycka att dra runt på vagnen och mig är det roligaste som finns i hela världen. Shettisgrabbarna gnäggar när jag tar fram vagnen och letar själva hinder i maratonet 😍 Så vill jag att Oj och Okej också ska bli om några år !!

När jag utbildar unga hästar delar jag in det i olika faser där varje fas måste fungera innan man går vidare. Hur länge var fas tar är olika med olika hästar och när man kan gå vidare är bara känsla :) Därför är det så otroligt viktigt att ta hjälp av någon som verkligen kan och har erfarenhet!!! Jag gör absolut inte alltid rätt men på något sätt så fungerar det för mig och mina hästar. Man stöter alltid på problem men problem är ju till för att lösas !! Tänkte berätta om de olika faserna som jag delar in utbildningen i ett senare inlägg.

Jag har varit på gymmet idag... Har insett att håller man hästarna i de trimmet som jag vill ha dem i så måste man minsann hålla nån sorts form själv. Även om rund också är en form... Hittade på en jätterolig övning, som jag tyvärr inte fick bild på, men som är precis den rörelsen man gör när man plockar öglor när man kör spann. Så nu har jag redan träningsvärk och det har bara gått två timmar sen jag var på gymmet 😝

Alla mina ponnyer är hingstar och otroligt mysiga och gosiga 😉 Playboy älskar och ligga ner och bli kliad på halsen och kliar gärna tillbaka...och slutar man så fångar han in en med näsan...

Oj är också mysig men tycker att de här med näsor är spännande ...

  • 350 readers

Likes

Comments