upplysningen, krönika

Tänk dig att du är åtta år och att du inte riktigt har lärt dig att läsa än, dina föräldrar försöker verkligen att få dig att läsa men dina föräldrar hittar inte den boken som är för dig,. Det är då dina föräldrar kommer med den goda idén att ta med dig till biblioteket så att du själv får välja vilken bok du ska läsa. Det är som en helt ny värld att komma in på biblioteket själv och få se alla dessa böcker med sina egna ögon, istället för att dina föräldrar väljer bok åt dig. Till slut var det dags att välja sin egna bok som du själv valt ut.Du tittar väldigt länge efter den boken som du verkligen fastnar för, men till slut så hittar du en bok som verkar väldigt intressant.Boken som du har hittat har en framsidan med en väldigt muskulös man som rider på en vit häst med vingar, namnet på boken är Herkules, du tänkte inte mycket på ditt val till en början eftersom du valde bara tack vare framsidan på boken, men att du valde Herkules behövde inte bara vara en slump, detta kan ha varit för att inners inne så tycker du att detta med gudar och "superkrafter" är väldigt intressant och roligt. Detta måste inte betyda att du gillar den grekiska mytologin, för du vet antagligen som åttaåring ingenting om den grekiska mytologin.

Men efter ett par år så kom en massa olika filmer och böcker om den grekiska mytologin, ett exempel på en väldigt bra film är "Percy Jackson", "Percy Jackson" består utav två filmer, båda filmerna handlar om Percy och hur han får reda på att han är poseidons, havets guds, son, vilket gör Percy till en halvgud. I denna film får man också träffa på andra karaktärer från den grekiska mytologin som till exempel, zeus som är kung av alla gudar och gud av himmelen, sen får man också träffa poseidon, havets gud och sist så får man träffa Hades, underjordens gud.

Nu när ni har fått höra alla namn på de tre största gudarna så tycker jag det är bra om vi tar upp vad gudarna har för betydelse i den grekiska mytologin och varför dem pratas om så mycket. Den grekiska mytologin ser många som en religös tro, men de flesta ser bara den grekiska mytologin som sagor och något påhittat, men alla gudar i den grekiska mytologin får alla känslor, allt naturligt och all skönhet att slå ihop, som till exempel så har vi kärlekens och skönhetens gudinna Afrodite, hon representerar kärlekens senuella sida, Afrodite har en son som heter Eros, Eros tar hand om den äktenskapliga och trogna kärleken. Detta är två av många lite mindre gudar. ´Gudarna är väldigt intressanta för äldre och för barn att läsa om, detta är varför sagor ofta handlar om gudar från den grekiska mytologin.

Den grekiska mytologin är helt fantastisk, utan dess sagor och filmer hade du till exempel aldrig hittat boken om Herkules när du var åtta, inte heller hade jag börjat gilla filmen Percy Jackson eftersom de inte hade existerat.

Den grekiska mytologin fascinerar mig eftersom allt i den grekiska mytologin står ut från vad du hört och sett annars, det är itne alls som en vanlig religion som kristendomen, utan den har en mycket bredare fantasi och en väldigt bra innebörd i det hela, det med att alla gudar får hela livets länk att slå samman får mig verkligen att tappa andan.

Emil Idewald

Upplysningen, Krönika

TE14L

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments