Nästan vem som helst kan publicera texter och bilder på nätet, vilket både är positivt och negativt. Det negativa är att det läggs ut mycket som är oseriöst och saker som kan vara kränkande och nedvärderande. Det positiva däremot är att man kan ta del av mångas olika åsikter och tankar, vilket stärker vårt demokratiska samhälle. Bloggar har uppstått och blivit väldigt vanliga. Alla människor som vill kan lätt skaffa sig en blogg där de kan skriva om vad som helst faller i ens egen smak.

Vanligast är bloggformen där bloggaren skriver om sitt eget privatliv att man använder bloggen som en dagbok där man berättar tankar och funderingar. Detta fenomen har suddat ut gränserna mellan det som är offentligt och det som är privat, då bloggare ofta “blottar” sig väldigt mycket på sin blogg. På nationalencyklopedin beskrivs en blogg som en “personlig och öppen dagbok eller logg på webben” och det är oftast de personliga bloggarna som blir de största och mest populära bloggarna. Idag är det många som faktiskt försörjer sig på att blogga och att blogga klassas idag som ett yrke. De professionella bloggarna drivs ofta med hjälp av reklam. Men bloggar kan ju självklart handla om vad som helst och det drivs även bloggar för att informera om ämnen, debattera och diskutera kultur.

Läs fler bloggar!

Victoria


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

I samband med att internet utvecklats så har det även blivit lättare att bli utsatt för sexuella trakasserier. Grooming är relativt nytt och det innebär att en vuxen person som har sexuella avsikter försöker ta kontakt med en yngre person. Med tanke på att man även kan hitta på en egen identitet på nätet är det mycket lättare för förövaren att lura den yngre personen. I många fall försöker även förövaren göra så att offret ska känna ett stort förtroende genom att vara förstående men i självaste verket är inte avsikten god utan de vill bara få reda på personlig information så som telefonnummer eller adress. Det finns många historier som slutat illa när en människa ska träffa någon de lärt känna över internet och därför är det väldigt viktigt att man alltid har med en vuxen den första gången man ska träffa någon man lärt känna över internet. Grooming är självklart brottsligt och det kan ge både böter och fängelsestraff.

Ta hand om er änglar! /Ellinor


​Bilden visar hur antalet anmälda fall av grooming har ökat mellan 2010 och 2014

Likes

Comments

Internet är idag en väldigt stor del av våra liv. I stort sätt allt vi gör är kopplat till internet på något sätt, från sociala medier, till att lämna in ett arbete i skolan. Internet gör så att vi får en mycket enklare vardag då vi kan spara alla arbeten på nätet och även hitta lärares powerpoints. Kommunicera är även mycket enklare då man snabbt kan ta kontakt med vänner, chefer, lärare osv: via mejl eller andra plattformer. På grund av internet så är våran vardag mycket enklare, uppgifter som var väldigt svåra att få tag på för endast 50 år sedan kan vi idag hitta på cirka 1 minut. Internet har idag en enorm påverkan på oss alla, även fast vi inte alltid tänker på det!

Ta hand om er änglar!

Liridon

Bildresultat för internet

Likes

Comments

Det finns både formella och informella regler som berättar hur man ska förhålla sig på sociala medier. De informella reglerna är outtalade överenskommelser som handlar om hur vi beter oss mot varandra på ett respektfullt sätt. De formella reglerna är densamma som de lagar som gäller i samhället. Nätetikett handlar till stor del om att man ska alltid fråga en person innan om man funderar på att publicera en bild som denna människa är med på. En del tar det positivt om någon publicerar en bild på en medan en annan kan uppfatta det som kränkande, därför ska man alltid fråga innan så det inte uppstår några missförstånd. Om man lägger ut bilder på människor ovetandes eller mot deras vilja kan innebära ett brott mot personuppgiftslagen.

Var en schysst surfare! /Ellinor


Likes

Comments

För många människor är de sociala medierna en stor del av vardagen. Här kan man snabbt hitta information och föra fram sina egna tankar. Uppdateringsångest är faktiskt idag något som många personer lider av. Att vara nätberoende är mycket vanligare än man tror. Ofta är det första man gör när man kommer hem att sätta sig med mobilen eller datorn och surfa. Hela 20 procent av stockholmarna uppdaterar sin statusrad varje dag. Många mår bättre av den bekräftelsen man kan få på sociala medier. Det frigörs ett ämne som heter dopamin som gör att vi blir lyckliga. För att fortsätta få samma bekräftelse, fortsätter man att lägga upp nya statusar och nya bilder.

Uppdateringsångest*, den som upplever detta kallas ibland för infoholic och kan behöva professionell hjälp. Känner ni er träffade så vänd er till skolkuratorn eller barn- och ungdomspsykiatrin där ni kan få hjälp!

En annan undersökning gjord av Telia Sonera och United Minds på stockholmarna visar också på att hela 75 procent känner sig mycket stressade om de inte har tillgång till internet och mobilen. Stress kan uppstå både av att ha internet samt att inte ha internet. Har man inte internet blir man stressad av att man inte följer med vad som händer i samhället, kompisgänget och i ens omgivning, man inte kan svara om någon försöker kontakta en. Men om man däremot har tillgång till internet blir man istället stressad över att man ständigt måste kolla på mobilen om de har hänt något nytt, om någon lagt ut något nytt. Frågan nu är egentligen vilken stress som är värst? Jag tycker egentligen att det är dåligt att vi ska behöva känna denna pressen att man ständigt ska vara online och att folk förväntar sig att man alltid är online. Det är då denna stress dyker upp.

Surfa lugnt änglar!

Victoria

Likes

Comments

I samband med att internet har vuxit och blivit så stort har det även bidragit till en ny sorts mobbning, nätmobbning. 99 procent av alla ungdomar i Sverige surfar på internet varje dag vilket gör att informationen mobbarna skriver sprids snabbt. Detta ger även mobbaren möjligheten att gömma sig bakom en skärm och säga elaka saker samtidigt som det kan vara svårt för den andra personen att avgöra om det är på allvar eller ej. Om man blir utsatt för förtal, olaga hot eller hets mot folkgrupp bör man göra en polisanmälan eftersom det är olagligt. Enligt Friends så har var tredje ungdom blivit utsatt för nätmobbning det senaste året vilket är enorma siffror med tanke på att internet vuxit fram de senaste åren. Glöm inte att kontakta någon du litar om på om du blir utsatt för nätmobbning - det är aldrig ditt fel.

Ta hand om er änglar!

Ellinor


Likes

Comments

Det finns flertalet mötesplatser på internet där människor kan kommunicera med varandra. Några exempel på dessa platser är facebook, twitter och instagram. Super, visst? Även om det är väldigt positivt att man alltid kan ha kontakt och nå ut till många finns det även en bunt nackdelar. Det har gjorts en stor europeisk undersökning och sociala medier där det framkom att nästan hälften av alla chefer tycker det är negativt att anställda får för stor frihet att använda sina datorer under arbetstid. Varför det är dåligt är helt enkelt att det minskar produktiviteten eftersom de anställda tappar fokus från sina vanliga arbetsuppgifter.

Att vara inne på sociala medier ökar inte heller den anställdes kompetens inom arbetet. Det är även många chefer som har valt att spärra sidor som facebook på arbetsplatsen så man inte kan komma in på sidorna överhuvudtaget. Vad tycker ni läsare om detta? Borde man spärra dessa sidor för att öka produktiviteten, eller ska det vara fritt för alla att använda när de vill?

Ha en bra dag änglar!

Victoria

Likes

Comments

Hej och varmt välkomna till vår nyuppstartade blogg. Vi är fyra personer (Victoria, Ellinor, Liridon och Emil) som går i EK14B på Polhemskolan. I denna bloggen kommer vi främst diskutera och fundera över internet. Hoppas ni kommer gilla det. 

Ha en bra dag änglar! 

Likes

Comments