Header

Contains affiliate links Vegetariskt

med sojafärs & ris
4 personer

Du behöver
4 stora paprika (röd)
1 stor eller 2 små gul lök (finhackade)
1/2 hackad chili
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
500 gram sojafärs
en skvätt oxfond
salt
spiskummin
vitpeppar
svartpeppar
1 tsk timjan
3 dl vatten
4 hackade plommontomater eller 400 gram krossade tomater
150 gram riven gratäng ost

Sätt ugnen på 225°
skölj paprikan ordentligt, skär av toppen så att du får en paprikahatt
kärna ur paprikan, pensla på olivolja, salta & krydda med svartpeppar
ställ paprikan på en plåt eller i en ugnsform, se till att dom står rakt
sätt på hattarna & ställ in i ugnen i ca 20 minuter

Under tiden kan du hetta upp en djup stekpanna med olivolja
fräs chili, lök & vitlök tills det blir gyllenbrunt
tillsätt sedan sojafärsen & krydda på spiskummin, timjan, salt & vitpeppar
stek under omrörning i 5 minuter
tillsätt sedan tomatkrossen, vatten, sambal oelek & oxfond
rör om och låt stå och småputtra i 10 minuter

Ta ut paprikan & fyll dom med färsen
lägg på den rivna osten på varsin paprika
ställ in i ugnen igen i några minuter på grillmode
ta ut & servera 😊

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Contains affiliate links Kött

med ugnsbakad potatis & champinjonsås

Sätt ugnen på 200°
dela potatisen på mitten & skär bort en tunn skiva på undersidan
pensla på rapsolja och krydda med spiskummin, koriander & timjan
ställ in i mitten av ugnen i ca 30 minuter

Champinjonsås
4 dl vispgrädde
1 finhackad gullök
3 finhackade champinjoner
1 stor hackad vitlöksklyfta
oxfond
vitpeppar
salt

Hetta upp en kastrull med smör
sänk sedan värmen till låg värme (2:an)
stek champinjonerna & löken i 10 minuter
tillsätt vispgrädden & en skvätt oxfond
salta och krydda efter smak & vispa runt då och då
häll i sky från köttet för att få en fin färg & en godare smak!

Hetta upp en stekpanna med rapsolja och en klick smör
krydda kotletterna med svartpeppar och stek på varsin sida i ca 3 minuter på medelhög värme, ta ut potatisen från ugnen och servera!

Likes

Comments

Contains affiliate links Övrigt

Sätt ungen på 150 °
Skala potatisen i tunna skivor med en potatis skalare
lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i 20 minuter
ta ut och pensla lite rapsolja och krydda med den smak du vill ha.
ställ in i ugnen i 10 minuter, ta ut och lägg dom på papper så dom inte blir så shlibbiga.

Lägg dom i en skål och servera!

Likes

Comments

Contains affiliate links Tillbehör

med citron, chili & vitlök

Inga konstigheter alls
pressa en vitlöksklyfta i 2 dl créme fraiche
riv citronskal och hacka chili och tillsätt i fraichen
salta ungefär 1 tsk & krydda på med paprika pulver
tillsätt 1 msk majonäs & blanda runt med en gaffel.

(Funkar bra till schnitzel, hamburgare & pommes)

Likes

Comments

Contains affiliate links Kyckling

Med stekta grönsaker & couscous

Grönsaker
1 grön paprika
1/2 chili
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1/2 zucchini
1/2 aubergine
1 halv pressad citron
1 msk olivolja
en skvätt rödvinsvinäger
salt
spiskummin

Kycklingfilé
sätt ugnen på 75°
hetta upp en stekpanna med lite olja och en klick smör
stek kycklingen på varsin sida i 3 minuter, ish
ställ in i ugnen.

börja med couscousen

hacka upp alla grönsaker och lägg det i en bunke
tillsätt i olivolja, rödvinsvinäger, citron & spiskummin & blanda runt

hetta upp en sauteuse eller liknande (kastrull) med lite olivolja & sautera grönsakerna i några minuter & salta

Ta ut kycklingen & Servera

(sautera menas att du steker råvarorna hastigt, dom liksom hoppar runt)

Likes

Comments

Contains affiliate links Kyckling, Vegetariskt

med kyckling & ris
4 pers
1 & 1/2 tim

Ratatouille
2 medelstora grovhackade gul lökar
4 skivade vitlöksklyftor
1 aubergine (tärnad)
1 zucchini (tärnad)
1 röd paprika (hackad)
4 kvisttomater
500 g krossade tomater
Citronskal
salt
chili krydda (hemgjord)

Hetta upp en stekpanna med olivolja
stek löken i ca 10 minuter på låg värme och lägg det i en stor kastrull
bryn sedan aubergine och vitlök tills att det får färg och lägg i kastrullen
gör detsamma med zucchini & paprika & tillsätt i kastrullen
skär av toppen på tomaterna och kläm försiktigt ur vätskan i kastrullen
hacka sedan tomaterna och lägg det i kastrullen
tillsätt sedan de krossade tomaterna & citronskal
salta & krydda efter smak
låt stå & puttra på svag värme i ca 1 timma med lock.

serveras med kyckling & ris

Likes

Comments

Contains affiliate links Kött

Otroligt Gott!

Rödvinssås
1 finhackad rödlök
1 hackad chili
3 grovhackade vitlöksklyftor
en skvätt oxfond
1 lagerblad
1 tsk timjan
2 tsk salt
4 dl rödvin

Tillagning
Ta fram nötköttet 1 timme innan du börjar steka, håll det rumstempererat.
Skär tjocka och fina bitar, krydda med svartpeppar.
Sätt ugnen på 200°
Skär fast potatis i klyftor, pensla på olja och krydda på med spiskummin.
Ställ in i ugnen i ca 35 minuter.
Under tiden kan du hastigt fräsa rödlök, chili & vitlök i en kastrull i 2 min.
Tillsätt rödvin, lagerblad, oxfond & kryddorna, låt det puttra med lock i 20 min på vädigt låg värme.
Tillbaka till köttet
Värm upp en platta med olja och stek på varsin sida i 3 min för medium rare.
Skär inte i köttet medan du steker för att se efter.
Du känner om det en mjukt är det blodigt, är de gungit så är det medium rare
och är det hårt så är det well done!
Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen, tillsätt potatismjöl för att få den tjock.

Ta ut klyftpotatisen och servera!

Likes

Comments