Nu har vi varit hemma här i Sverige ett tag. Allt börjar gå sakta men säkert tillbaka till de vanliga rutinerna igen. Vi hade en helt fantastisk resa kan vi helt klart påstå nu i efterhand att vi är så glada att vi gjorde denna resa och tog oss an utmaningen. Sista veckan var uppdateringen dålig detta berode på att vi hade så otroligt kul. Vi var på safari, utforsakde staden och var med vår fina stora familj i Tanzania. Vi blev verkligen som en stor familj med alla studenter från Tanzania och personalen på TCDC och hade mycket roligt och dem är otroligt saknade, men förhoppnignsvis kan vi åka tillbaka en dag snart. Vi är då alla eniga om att vi ska försöka ta oss tillbaka en dag och se ännu mer speciellt nu när vi har vänner från både Tanzania, Kenya och Uganda som har mer än väl välkomnat oss.
Tillsist vill vi göra ett stort tack till skolan och Global Contact/ Acion Aid som gjorde denna resa möjlig. Men framförallt till våran fantastiska vårdlärare Annika som ansökte om stependiummet och som peppade oss till att åka och så ordnade allt och lite till för oss. Annika du är en fantastisk person och lärare som är extremt kunnig på mycket och en väldigt fin människa, tack för allt!
Tack även till alla våra läsare, har varit så kul att så många har valt att följa vår resa, det ska nu bli kul att få dela vårat äventyr och upplevelser med er i skolan. Till er i vårdklasserna som fungerar på att åka nästa gång gör det det kommer stärka dig som person och vara ett minne för livet. Har du några frågor så tveka inte att fråga, maila eller kom fram och prata.
Tack för oss!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Det var ungefär en vecka sedan vi bloggade sist! Men idag kommer det 2 inlägg iallafall! Vi har haft väldigt mycket för oss dom senaste dagarna  så jobbet har varit tufft med operationer osv samt så åkte 2 vänner iväg idag som vi har kommit väldigt nära. Men sånt är livet och imorgon är det daga att åka hem vilket känns både skönt men ledsamt. Nu ska vi springa ner till supermarket för att kolla ifall vi hittar någon form av en tårta eftersom en vän här fyller år imorgon och vi tänkte fira honom idag! Snabbt inlägg blir de här men de kommer mer om jobbet senare!! Ciao

Likes

Comments

Ny jobbvecka har börjat. I måndags och tidags var vi tillbaka igen på BB/barnavdelningen, de var roligt att komma tillbaka igen men tyvärr var det många fler sjuka barn än tidigare. Något som är väldigt vanligt här i Tanzania är brännskador vilket är något man ser på nästan alla avdelningen och då inkluderar de tyvärr också barnavdelningen. Andledning till att det generellt är väldigt vanligt med brännskador är bland annat för att trafikolyckor är mycket vanligt då trafiken är katasrof här de körs hur nan vill trotts att det är mycket poliser efter vägarna. Speciellt motorcyckelolycker är mycket vanligt då de flesta familjerna åker motorcyckel. Då med 3-4 personer på motorcycklarna inklusive barn. Varmvatten är också en stor andleding till att barn brännskadas och gasol som exploderas. Det var många barn som var svårtbrännskade denna vecka på barnavdelningen, barn som var brännskade från huvudet och hela ryggen, ett barn som var brännskad hela benen och underlivet och ännu fler brännskade barn. Det blir ännu tyngre när man får se barn som är svårt brännskade och som ligger och skriker och gråter, då man vet att de är långa perioder de kommer få ligga och ha ont innan dem återhämtas. Något som vi också uppmärksammat är många framförallt barn skäms när dem visar sina brännskador och de ber om ursäkt till en vilket får en att få ont i hjärtat. Då är man extra noga med att visa att man är där för att hjälpa och att man visar omtanke och omsorg för barnet. Vi fick också se nyfödd bebis som föds med gomspalt vilket innebär att barnets ansiktsdelar inte har vuxit samman helt under gravidteten och när barnet födds så har de bildats såkallade spalter. Detta barn hade en ganska stor spalt mellan överläppen upp till näsan. Men de var skönt att höra att barnet skulle få genomgå en operation och då förhoppningsvis få tillbaka full fuktion. Idag, onsdag var vi på röntgen- och ultraljuds avdelningen igen de var roligt och spännande då detta är en av våra favorit avdelning då det är en väldigt trevlig och skicklig läkare som lär oss mycket, om allt från vårat skellet till olika frakturer. Men även här kommer de in små barn som födds med exempelvis ben som är helt av.
På kvällarna har vi umgåtts mycket med studenterna som kommer här från Tanzania. Vi pratar mycket och man märker hur lika vi tänker trotts att vi bor i helt skillda och olika ställen i världen. De är väldigt lärorikt då vi lär mycket av varandras kulturer och syn på olika saker. Kortspel är något som vi samlas för att spela många av våra kvällar här i Tanzania. De är alltid roligt för de kommer alltid nya människor som är intreserade och som är med och spelar. Ikväll ska vi åka till Arosha town för att hitta på något annat, käka lite middag och titta runt. Vi var även förbi ett bageri häromdagen som bakar både bröd,bakelser,bullar kakor och likande till mån för funkrionsnedsatta och utvecklingsnedsatta här i Tanzania. Att leva med en funktionsnedsättning och/eller en utvecklingsnedsättning är allt annat en lätt här i Tanzania där dem oftas ses ner på och de oftast slutar med att dem tigger längs gatorna. Nedanför texten finns några bilder från en brochyr du kan läsa mer om den organsisationen som stod bakom bageriet. Vi ska gå tillbaka dit någondag för att få lära oss lite mer om hur det fungerar att leva med en funktionsnedättning och/eller utvecklingsnedsättning i Tanzania.
Varma hälsningar från Tanzania 😊

Likes

Comments

Nu är näst sista helgen här i Tanzania snart förbi. Igår var vi till Moshi för att därifrån åka på en guidad tur där vi började dagen med att vi åt lunch i en "villege" där en stor familj bodde. Vi fick ris, kött, bönor, avocado och banan i sås de var faktisk en av det godaste afrikanska måltiden hitills, eller åtminstonde vi tjejer tyckte det. Efter lunchen var det dax att bege oss till vattenfallet, vi frågade hur långt det var dit och guiden svarade citat "10 minuter eller säg 15 minuter" okej sa vi och vi började promenera. De var berg upp och de var berg ner och så upp och sen ner och sen var de upp och sen var de ner.. Magisk utsikt men  de var då inte några 15minuter utan snarare 1 timme. Lite läskigt var det när det verkligen stupade nedför tyckte vissa men helt klart värt varenda steg. Vi fick sedan höra att de var 1,5mil x2 vi hade gått o de kändes idag. 😉 Men wow vilket vattenfall de var en fantastisk upplevelse. Vattenet var iskallt då vi fick veta att vattenfallet kom från kilomanjaros glacier på toppen, men vi tjejer badade. Väl tillbaka svettiga och trötta fick vi lära oss allt om kaffe hur de växte och hur man tog fram kaffet från bönan på trädet tills de var malet och i kaffekoppen. De var flera olika seg och allt gjordes förhand. de skulle skalas, torkas i 5 dagar, sorteras, mosas, sorteras igen, rostas över öpen eld, mosas/malas och till sist siktas innan de blev kaffe pulver. De var kul att få vara med och ta fram sitt egna kaffe. När kaffet mosades och maldes så sjöng, dansade och klappade man händer vilket gjorde det riktigt festligt, detta eftersom att kaffet ansågs heligt och var en tradition. När vi väl tagit fram kaffet fick vi både dricka det och äta kaffepulver blandat med socker vilket var riktigt gott då de smakade lite som chocklad.
Familjen bestog även av 5 små väldigt söta pojkar som var väldigt glada och nyfikna speciellt när de såg våra mobiler, selfies är även populärt här. Vi fick även testa banan öl vilket var något som var speciellt för dem blandannat så skulle man dicka ur en speciell mugg och så delade alla på samma. De var kul att testa men inge vidare gott tyckte vi de smakade vinäger och konsistensen var som mosade havregryn.
Sedan åkte vi tillbaka till Moshi handlade lite och klockan blev så mycket att vi stannade i Moshi och åt middag där eftersom att vi inte hade hunnit hem till middagen. Första gången vi var i Moshi på kvällen när de blivigt mörkt. De var lika livligt då bara lite jobbigt på vissa ställen där de var bäcksvart eftersom bi glömde ficklampa. Så vi var hemma först vid 10 - halv 11 tiden igår kväll väldigt trötta men väldigt nöjda med dagen.
Idag, söndag skulle vi egentligen ha åkt och badat men eftersom många av oss var trötta och hade rejäl träningsvärk så kom vi aldrig iväg. Istället har vi hängt med studenterna här från Tanzania, vi har spelat fotboll, pratat om allt mellan himmel och jord och spelat kort.
Imorgon startar vår sista hela jobb vecka på Tengeru hospital och de ska bli spänande och se vart vi ska vara komande veckan.
Varma hälsningar från Tanzania 😊

Likes

Comments

Fredag igen tiden går så fort här i Afrika. Vår dåliga uppdatering beror på att vi i måndas efter jobbet blev magsjuka, tyvärr. Så vi var hemma från pratiken tisdag, onsdag och tordag och låg bara hemma och försökte bli friska. Tack vare bra medcin vi hade med oss och snäll resturang personal mår vi nu bra. Så idag, fredag var vi åter igen på jobbet. Idag var vi med en mycket trevlig läkare som jobbade på röntgen och ultaljud. De var roligt och vi fick vara med och verkligen ta hand om patienterna. De röntgades allt möjligt allt från bröstkorg till armar och ben. De var många äldre som fick sin bröstkorg röngtade som visade ha turberkolos. Här är det inte som i sverige när man ska röntgtas att man går ut ur rummet när man tar röngten bilden utan här står man i samma rum bakom en kort vägg. Röngten bilderna får man fram genom att man går in i ett kolsvart rum och doppar bilderna i olika kemikalier och sedan hänger in dem i ett torkskåp och väntar ca 20min, så de tar tid men här har man all tid i världen. Vi var även med och obseverade när olika kvinnor genomgick ultra ljud pga att de hade svår smärta i buken. På alla de kvinnorna så hade de blod i urinblåsan. Detta var något som vi fick veta var väldigt vanligt här bland kvinnorna i Tanzania och de fick antibiotika för att ta bort infektionen. Vi fick också lära oss hur vi skulle se om det fanns blod i urinblåsan genom att blodet isåfall visades genom att vara svart på ultraljudet.
Ikväll har vi lärt känna några fler elever från Tanzania som är här för att plugga, som vi lärde spela "finns i sjön". Imorgon ska vi åka tillbaka till Moshi för att sedan göra en djungeltur där vi ska vandra i djungeln, träffa människor som bor i en by i djuengel, gå på kaffeodling och bada i vattenfall. Så vi hörs mer imorgon/
Varma hälsningar från Tanzania 😊

Likes

Comments

Hej alla fina läsare!
I fredags så var sista dagen på jobbet för den här veckan. Våran handledare var inte där varför vet vi inte och pågrund av bristande engelska hos sjuksköterskorna på den avdelningen som vår handledare jobbar på så beslutade vi att gå tillbaka till apoteket för att sortera medcin och lära oss om olika medciners namn och funktion. Dagen gick snabbt och de var kul.
Sumrering av helgen så var vi somsagt till Moshi igår som ligger vid Kilomanjaros fot. Vi tog lokalbussen dit, bussen var oroligt full men alla var så trevliga och måna om att så många som möjligt skulle få plats att sitta ner. Till Moshi tog det ca 1 och en halv timme. Väl i Moshi var det somsagt många som drog oss åt olika håll och försökte erbjuda resturanger, taxi, bussturer osv. Men man vande sig snabnt. Vi åt väldigt god lunch i Moshi och de var skönt att komma ifrån riset, köttgrytorna och bönerna för ett tag. Vi strosade bara runt och upptäkte staden. Vi var även förbi en mosk'e som Omar gick in i men som tjejer tyvärr inte kunde följa med in i eftersom vi inte hade något som täkte våra hår. Så vi väntade utanför och samtalade med några äldre herrar vilket var ett väldigt trevligt samtal. När vi åkte hem så var det lika trångt och riktigt varmt speciellt med tanke på plastsäten. På bussen träffade vi en tjej som hjälpte oss och som vi åt kakor med.
Idag, söndag var vi till ett annat hotell i närheten som har pool vilket var väldigt skönt att bara slappa och ta det lungt dagen innan en nyarbetsvecka drar igång. Vi vet ännu inte vilken avdelning vi ska vara på med hoppas vi får vara på en och samma hela veckan så vi verkligen hinner sätta oss in innan de e dax att byta avdelning.
Nu ska vi fortsätta titta på utomhus tv:n med lokalbefolkningen som visar  fotbollsmatchen mellan Arsenal/Chelsea
Varma hälsningar från Tanzania.

Likes

Comments

Idag vaknade vi vid 8, åt frukost sedan tog vi en buss till Moshi som tog cirka 1,5 h. När vi var på plats var det fullt med folk som kom fram och försökte sälja saker, samt sa att dom kände igen oss och ville guida oss.
Men men Tillslut vart vi guidade till en restaurang som hette "Kilimanjaro Coffee Lounge". Väldigt god mat samt ett mysigt ställe. Vi gick sedan runt och kollade i olika affären och supermarket. Sedan tänkte vi att vi skulle till moskén men vi insåg att våra kläder vi hade inte dög samt att vi ej hade något att täcka håret med så Omar gick inte för att kolla ensam medans vi väntade.
Imorgon är det söndag så vi tänkte passa på att åka och sola och bada eftersom att vi aldrig hinner med sådant.
Skriver mer imorn, Ciao

Likes

Comments

Som rubriken lyder så har vi dem dem tre senaste dagarna varit på manavdelningen, BB/barnavdelningen och apoteket. Så i tisdags så var det dags att anta man avdelningen och man avdelningen på Tengeru hospital innebär det att alla män "bor". Det var kanske runt 15-20 män i ett rum/ korridor där vissa hade egen säng medans andra delade säng. Så deras skador och sjukdommar var varierade. Vi mötes av patienter som hade stora skallskador så pass illa att dem förlorat kontrollen/balansen av att gå, HIV patienter som var knappt kontaktbara pågrundav att dem inte hade råd till medciner, sörjande gamla gubbar som förlorat sin kärlek och diagnotiserats med PDSD (Postdramatisktstresssyndrom) drukigt mycket alkohol och ont i skelettet, patienter som var kraftigt undernärda och som hade sjukhuset som ett hem av andledningen att dem inte hade något eget boende, Patient med polis övervakning pga att han gjort något olagligt och en vakt därav skjutit flera skott i smalbenet, diabetiker med svåra ben sår och svårt brännskadat barn. De var en tuffdag då vi mötes av flera olika svåra skador och sjukdommar men vi handleddes av en duktigt läkare som tog med oss och förklarade om alla patienter. Förutom att obsevera så tog vi även blodtryck på flertal patienter under morgonrundan och var med och stöttade det svårt brännskadade barnet när han skulle duchas vilket var väldigt plågsamt för honom. Efter morgon rundan försvann alla läkare och de åkte vidare till andra uppdrag och avdelningar. Något som förvånade oss väldigt var att en patient som hade bajsat ner hela sina byxor mage plus rygg var inget man kände var brottom att göra något åt. Man lät honom ligga blad alla andra patienter med ett tiotal flugor surrande om sig i flera timmar. Senare under dagen när det var vi och sjuksököterskorna kvar på avdelningen så märker jag att patienten med stor skallskada som knappt hade någon balans ligger på stengolvet och kvider runt står ett gäng anhöriga till andra patienter. Omedelbart säger jag till sjuksköterskorna att en patient har ramlat och ligger på golvet och verkar ha ont. Jaha säger dem hjälp honom upp då och så fortsätter dem med sitt samtal. När vi kommer fram till patienten ser vi att anhöriga börjar fylla plastflaskor med urin eftersom patientens kateter läcker mycket  urin. Vi återvänder till dem samtalande sjuksöterskorna och berättar att patientens kateter även läcker mycket och det är fortfarande ingen som skyndar sig dit. Detta gjorde oss mycket fundersamma och det kändes som att patienternas välmående inte var det som gick i första hand.
I onsdags var vi på BB/barnavdelningen personalen var trevlig och överraskande nog var avdelningen hysat ren iallafall i jämnförelse med de andra avdelningarna på Tengeru hospital. Här bestog avdelningen av en korridor där ena ändan var ett uppvarmt rum där nyfödda barn låg exempelvis om dem var förtidigt födda på mitten fanns små bås där mammor hade säng och där dem var ifall det var något som inte fungerade som det skulle på det nyfödda barnet exempelvis om barnet inte kunde ta tutten alltså inte hade någon sugreflex och behövde då ersättnings mjölk. I den andra änden var för barn som var sjuka allt från barn som hade astma till kraftigt undernärda barn och liknande. På denna avdelning fick vi vara med och väga barn och ta tempraturen även räkna andetag, vilket man här gör genom att man lägger barnet på sängen och sedan tar tid på 1 minut och räknar hur många gånger barnets bröstkorg lyfter sig. Detta kändes som ett ganska osäkert sätt att mäta andningen på eftersom man bara andvände synen och hostade barnet eller likande var det svårt att inte missa andetag. Vi var även med och skickade iväg två för tidigt födda barn i ambulands med två sjuksköterskor. Barnen var födda i månad 6 och vägde endast 550gram respektive 640gram och behövde specialvård. Vi fick höra att dem åkte till ett privat sjukhus men att mamman inte kunde betala då kostnaden var 1miljon shilling per månad väldigt mycket pengar för dem och även för oss då 25000 shilling är ca 100 kr. Så bebisarna fick åka vidare till ännu ett sjukhus. Barnen är väldigt snå här och vi fick även veta att de är vanligt att dem föds förtidigt här i Tanzania. Vi mötte ett annat barn som var född i månad 8 vilket vi aldrig kunnat tro då barnet bara vägde 1,3 kilo vilket är litet även de. På barnavdelningen möttes vi av en 1årig pojke som var väldigt undernärd som öven han bara vägde ett fåtal kilon. Då mamman hade blivigt ordinerad att ge sonen 2 burkar näring varje dag men av troligtvis pengar brist bara gett barnet 1 burk om dagen vilket gjorde att barnet fortfarande var så liten och undernärd.
Idag, torsdag så fick vi vara på sjukhustets apotek kanske inte helt rätt avdelning för oss men var kul att se de också för en dag även om de vi gjorde under hela dagen var att skriva på små zippåsar med läkelmedelsnamnet antal miligram och antal tabletter som ska tas per dag och antal dagar. Sedan förpakade vi olika medciner i påsarna alltfrån paracetamol till olika infektionsförbyggande tabletter så tillslut hade vi nog pakterat hundratals tabletter.
Vi ska försöka ta fler bilder på sjukhuset men de e svårt då vi fått rekomendationen att inte ta med något värdefullt som inte är nödvändigt då de är ett av de värsta kriminella områderna runt sjukhuset. Men vi ska försöka ta lite bilder nästa vecka.
Imorgon är det fredag och sedan helg vilket känns välbehövligt efter en veckas jobb och vi hoppas på att vädret blir bättre då det rengnat någon gång varje dag sedan förra lördagen.
Varma hälsningar från Tanzania! 😊

Aporna hade kul idag då dem lyckades välta sopptunnan 😊🐒

Likes

Comments

Nu är andra dagen på jobbet avklarad. Vi började halv 8 idag på sjukhuset och skulle möta upp våran handledare på kontoret. Men som sagt är det African time som gäller så vår handledare dök upp först kvart över 9. Så det är något att tänka på i fortsättningen. Idag var vi på lättakuten/ gips avdelning det var en intresant och vi fick chansen att testa på saker vi inte gjort tidigare bla fick vi hjälpa till att gipsa  på både bebisar och vuxna samt lägga om banage för stygn. Vi fick också träffa en sjuksköterske voluntär från Holland som jobbade på avdelningen. Som visade och lärde oss saker om bla sårtvätt. Vi har också fått rumsgrannar som sover i rummen brevid. Dem är från Dar el Salam här i Tanzania och är här för att studera. Vi har även lärt dem att spela finns i sjön vilket var  väldigt roligt och dem var riktigt duktiga. De var allt för idag,
Varma hälsningar från Tanzania.

Likes

Comments