Postad i: Lärarstudentliv

Som jag har nämnt tidigare på bloggen har jag haft VFU tidigare i vår och idag var jag in och kompletterade sista dagen eftersom jag var sjuk några dagar. Det jag däremot inte har berättat att jag har haft problem med kommunikationen med min handledare och till exempel inte fått veta om olika särskilda behov som finns i klassen förrän en av de sista dagarna. Redan innan har jag varit ganska irriterad på det och saker och ting blev inte bättre idag då jag fick veta att det finns en elev i klassen som har tendenser till att vara våldsam mot lärare i vissa situationer.


Den informationen kanske borde kvala in under sådant jag behöver veta för att det inte ska finnas någon risk för att den eleven hamnar i en extremt jobbigt situation och för att inte riskera min säkerhet.


Har i alla fall pratat med universitetet om tidigare problem och blivit bra bemöt. Det var lite dit jag tänkte komma, som råd till er andra lärarstudenter som råkar ut för saker som inte är helt okej, prata med universitetet om det. De vet att sådant här händer och är i min erfarenhet bra kring sådana grejer.


Slut på rant/väldigt specifik information. Nu ska jag snart iväg och äta middag i en park.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

1. Mina VFU-elever ska få besök av Sara Lövestam. Tyvärr efter att min VFU-period är slut, så gissa om jag är avundsjuk. För er som inte har koll på det har hon skrivit en fantastisk bok som heter Tillbaka till henne och som är en av mina favoritböcker. Eleverna håller just nu på och läser Skarven i skolan, en bok som förutom att vara väldigt spännande även har en ung transtjej som en av huvudpersonerna. Tips till alla er lärare (och andra) där ute som vill ta upp transfrågor och vill ha en skönlitterär bok att ta lite avstamp i.


2. Jag ska försöka hinna läsa alla böcker som är nominerade till Årets bok innan omröstningen. Detta är alltså helt klart ett exempel då jag har fått ett infall att jag ska klara någon form av utmaning, Vi får se hur detta går, i och med att det är 12 böcker som alla verkar ganska långa och jag säkert kommer vilja bryta av dem med lite annat. Jag har till Augusti på mig, så vi får se. De nominerade är i alla fall:

 • Glöm mig av Alex Schulman
 • Flickorna av Emma Cline
 • Andras vänner av Liane Moriarty
 • Törst av Jo Nesbø
 • Italienska nätter av Katherine Webb
 • Vargarnas tid av Elisabet Nemert
 • Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld
 • Lykttändaren av Pontus Ljunghill
 • Björnstad av Fredrik Backman
 • Hennes nya namn av Elena Ferrante
 • Störst av allt av Malin Persson Giolito
 • Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Jag blev inspirerad efter att ha sett Big Little Lies, så just nu håller jag på med Andras vänner av Lianne Moriarity.

3. Jag har kommit in på sommarkurser och ska alltså anaylsera Harry Potter och Astrid Lindgrens verk i sommar. Detta är typisk sådan info man får om man är en coolis och följer mig på instagram (Lesbo_Knope, plug plug plug), men i alla fall. Jag har tänkt på just dessa två kurser i flera år och det känns väldigt, väldigt roligt att jag äntligen ska få läsa dem.

Likes

Comments

Jag råkade tydligen bli lite MIA i nästan en vecka och alla tycker nog redan att andras trötthet och stress är tråkigt att läsa om (alltså 90% av min internetnärvaro ":)"), men det är maj, okej? Jag älskar maj, men om man ser till stressnivåer är maj en riktigt dålig månad. Hur kommer det sig att just ALLT viktigt ska ligga antingen i denna månad, eller i början av juni, så att förberedelser måste hinnas med i maj? Pls, lös detta, någon.

Här hemma har jag och Ellen lagt en förmögenhet på Ikeagrejer och ordnat om en sovrumsgardin så att vi slipper vakna fyra varje morgon och tycka att det är dags att börja dagen. Det är de små projekten i vardagen vet ni. Inte för att Ikea eller Billybokhyllan vi bland annat köpte på något sätt var små projekt, men ni fattar grejen.

Nu ska jag titta på någon serie om ni få titta på sk. Modern konst.

Likes

Comments

Postad i: Listor och tips, Böcker

Hetero i Hägersten av Sofia Olsson

Egentligen plöjde jag faktiskt denna 31 mars, men eftersom jag läste Det bästa barnet och eftersom de båda var så väldigt roliga slänger jag in denna också. Hetero i Hägersten är ett seriealbum med ett typiskt hipstersvennepar i 25-årsåldern som bor i Stockholm. Stor igenkänning för både mig och Ellen och det var ju kul.

Det bästa barnet

Heter den fristående fortsättningen på Hetero i Hägersten. Samma par en tid senare när de försöker skaffa barn, men det inte riktigt går. Här är ju jag och Ellen inte riktigt än, men i och med att de håller på med insemination och grejer kändes det lite som en inblick i vad som kommer för oss, även om jag verkligen hoppas att det går lättare för oss. Allvarligare och sorgligare än Hetero i Hägersten, men ändå jättebra.


Where'd you go, Bernadette av Maria Semple

Denna bok är lite unik i att den till väldigt stor del består av mejl och annat liknande. Historien i sig handlar om Bernadette, framgångsrik arkitekt som numera bara är hemmafru och mamma till sin dotter. Jag hade lite svårt att greppa den bitvis, men jag skulle säga att den till stor del handlar om krav, både yttre och ens egna, och att bara till sist släppa. Jag hade ganska höga förväntningar på den som inte helt möttes, men ändå en helt okej bok.


Modern Romance av Aziz Anzari

Aziz Ansari (japp, samma person som spelar Tom i Parks and Recreation) har skrivit en bok om dejtingkultur, vår tids inställning till relationer och liknande. Mina favoritdelar var de där han hade intervjuat äldre personer om hur dejting såg ut i deras ungdom och jämfört med idag. Superintressant! Jag lyssnade på den också, vilket var ett stort plus, i och med att han inte bara är författare och skådis, utan även komiker. Överlag gillar jag de ljudböcker där du liksom får en speciell upplevelse av att lyssna, inte bara att det är någon som läser boken rakt upp och ned. Rekommenderas!


Liv till varje pris av Kristina Sandberg

Sista delen i triologin om hemmafrun Maj handlar om 60 och 70-talet. Majs barn växer upp och samhället är i förändring. Böckerna om Maj är ju ganska långa och det var ganska konstigt att läsa ut den sista. Det är inte som att jag har sträckläst dem., den första började jag på för snart ett år sedan och den andra läste jag ut i januari i år, men det var ändå konstigt att liksom "släppa" henne, för efter tre böcker känns hon verkligen som en person. Min favoritdel var en där den allvetande berättaren plötsligt blir en förstapersonsberättare. Någon har alltså berättat allt. En liten, liten detalj, men det gav ett helt annat perspektiv på berättelsen.


En sax i hjärtat av Marie Bengts

Det här med deckare är inget jag brukar lyssna på och jag konstaterade när jag var klar att detta nog var första gången jag läser klart en hel deckare, med undantag för Lasse-Maja och Dalslandsdeckarna. Denna utspelar sig i ett litet samhälle, dit Hannah Lönn kommer från Stockholm för att hälsa på sin faster och där en av byns invånare plötsligt mördas med just "en sax i hjärtat". Jag har en stark förkärlek för femtiotalsromantik och berättelser som utspelar sig i mindre städer eller samhällen där "alla känner alla" och denna uppfyller ju båda två., så stort plus på det Något lång, men på det stora hela skulle jag ändå rekommendera detta.


Du, bara av Anna Ahlund

Jag personligen älskar när böcker utspelar sig på en plats som jag själv känner till ganska väl och Du,bara utspelar sig faktiskt i Uppsala. Jag har bott i närheten av där huvudpersonen John och hans syster Caroline bor. Det gröna huset som nämns ett antal gånger tror jag till och med är precis där jag brukade gå av bussen om jag skulle hem. Om vi ser till boken i sig tyckte jag att den var bra, en fin historia om att bli sådär superkär första gången, men det fanns också saker jag önskar. Dels gjorde nog ingen karaktär ett riktigt superbestående intryck på mig och ärligt talat var det alldeles för mycket sexscener. Sexscenerna i sig var fint skrivna och jag brukar inte ha något emot sex i böcker, utan snarare uppskatta det, men i denna fann jag mig själv tänka "nej, inte en gång till" när det märktes att något var på gång. Läsvärd ändå, men jag tror att jag hade lite för höga förväntingar.


Djupa Ro av Lisa Bjärbo

Djupa Ro handlar om ett gammakt kompisgäng i tjugoårsåldern som flyttat ifrån sin lilla hemort till olika ställen, men nu kommer hem för att vara med på deras kompis begravning. Hjärtskärande och jag tyckte framförallt om temat som handlade om ifall man vill veta sanningen när något hemskt har inträffat. Jag var dock lite irriterad på att folk i en facebookgrupp där jag är med tidigare hade målat upp den som världens HBTQ-roman och att de spoilat den, men det är ju inte bokens fel. Läsvärd!


Fjärilseffekten av Karin Alvtegen

Vi får följa tre olika människor och hur olika små händelser i den enas liv kan påverka den andras drastiskt. Vi får se i början hur det kommer sluta med en tågkrasch och sedan går det knappt att avslöja mer utan att spoila. Boken var bra och spännande, med undantag för att slutet blev lite för mycket antiklimax och långsökt för min smak. Personligen älskar jag att läsa om just fenomenet fjärilseffekten och om du också gör det så lär du gilla denna bok.

Likes

Comments

Vi bestämde oss för att fortfarande vara hemma och vila på förmiddagen och hoppade på så sätt första maj-traditionerna i år. Ellen sov och läste lite längre och jag stack iväg ut på en löprunda. Det var nog den bästa på länge. Solen sken, skogen där jag sprang var grön och fin och jag lyssnade på ett bra avsnitt av Magnus och Peppes podcast (tips! Hittas här). Var på så bra humör nä jag kom in igen.


Efter lite pannkaksätande, Skamtittande, deklarerande och dammsugande bestämde vi oss i alla fall för att försöka göra någonting. Det blev en promenad bort till Gränby centrum. Vi stödde kapitalismen efter att vi inte orkat demonstrera. Ironisk, men jaja, låt två kvinnor leva. Jag kom bland annat hem med detta blocket. Lite sådär väggordskt, men nåja. Tänkte spara det till när jag börjar kursen i SO i höst och kaxa mig bland mina kursare.

Likes

Comments

Postad i: Om mig

Ibland gör ju bloggare en sådan där djupdykning i arkiven och plockar fram gamla bilder på sig själva. Jag brukar tycka att sådana inlägg är roliga och har själv gjort ett sådant på en gammal blogg en gång i tiden, men det var flera år sedan, så jag tycker att vi kör en gång till. Här har vi alltså ett djupdyk i arkiven och bilder på mig från de senaste 10 åren.


2007 var jag 13 år och tillbringade i stort sett all min lediga tid på ridskolan hos min sköthäst Dante. Just den här bilden är jag ganska säker är från när min mellanstadieskola hade fotbollsturnering och jag fick sitta och gosa med en granne som kommit dit för att tittas hund.


2008 var jag i London första gången och fick därför bland annat se perrong 9 3/4. Förutom det började jag i musikklass och vi fick vara med i Sörmlands Musik och Teaters uppsättning av Showboat. Kul!

2009 var jag tydligen i London igen och jag tycker personligen att det ser ut som att det har gått jättelång tid mellan denna och förra bilden. Förra var dock tagen på våren och denna i december, så jag tror den stora skillnaden är att jag någon gång under åttan (hösten 2008-sommaren 2009) kom in i min riktiga tonårsperiod. Jag var lite av en late bloomer och var 100% intresserad av hästar och 0% av typ alla de andra klassiska tonårsattributen innan det, men sedan upptäckte jag svart kajal och Håkan Hellström. Var dock fortfarande lite för nördig för att vara cool och poppare.


2010 togs bilden jag tänker tillåta att mina barnbarns barn tittar på om 100 år och säger "titta, gammelmormor var ju riktigt snygg i sin ungdom". Jag började gymnasiet, lyssnade så ofta jag kunde på musik och hade min första (och enda) pojkvän.


2011 var jag på ridläger för sista gången (bästa, finaste Taffsnäs) och startade vattenkrig mot alla. Viktigare var att jag var på min första prideparad, funderade över min sexualitet, var otroligt skoltrött och antagligen deprimerad och tittade på Glee som någon slags eskapism.


2012 kom jag ut som bisexuell (senare skulle jag ju komma på att det var fel, men vem vet egentligen någonting) och hoppade nästan av gymnasiet. Jag kom dock på bättre tankar och lommade snällt tillbaka och så här i efterhand var det ett bra beslut. Också ett tips; hoppa inte av gymnasiet sommaren mellan tvåan och trean, utan härda ut sista året. Det går över. Någon tog även den mest fantastiska bild som någonsin tagits på mig och familjens katt Remus.


2013 tog jag studenten och sedan bar det av till London. Jag fullkomligt älskade staden, men började jobba hos en familj där jag alltid fick jobba över och som hade svårt att bestämma sig för om de ville att jag skulle umgås med dem på helgerna eller hålla mig undan. Därefter hamnade jag hos en som inte ville ge mig varken schema över vilka tider jag jobbade eller nyckel till huset. Föga förvånande mådde jag inte så bra efter den hösten och fick flytta hem till Sverige igen. Rekommenderar London, men inte att vara au pair om du inte hittar en väldigt bra familj. I slutet av 2013 kom jag dessutom ut som lesbisk.


2014 mådde jag rätt generellt dåligt, så denna bild är ev lite missvisande, men ibland var jag faktiskt somrig och glad i finklänning också. Jag bodde i Göteborg, skulle flytta till London, mådde dåligt och hamnade i Uppsala istället. Just då kändes det definitivt som ett nerköp, men idag är jag väldigt glad att det blev så.


2015 hade jag lila hår en ganska stor del av året, inte oväntat i samband med att jag läste genusvetenskap, men viktigast av allt så träffade jag Ellen och började plugga till lärare.


2016 började jag ju skriva denna blogg, plus att det var fyra månader sedan, så nu är vi ju tillbaka i nutiden. Uppmärksamhetsvärda saker jag gjorde var i alla fall att bli sambo med Ellen och att stressa så mycket att jag blev tvungen att göra väldigt drastiska förändringar i mitt liv. Jag fick lite värdera om allt och så här ett år senare kan jag säga att det var bra.

Likes

Comments

Igår var Jessika, en av mina bästa vänner här. Hon är i stan över helgen för att fira valborg och passade på att hälsa på hemma hos oss. Vi skulle egentligen ha gått till högarna i Gamla Uppsala och haft picknick där, men det blåste så mycket att vi stuvade om planerna och valde en gräsplätt i skydd av bostadshusen istället.


Vi spelade många partier Rackare också, som svenska versionen av Cards against humanity heter. Jag och Ellen har spelat den brittiska versionen med andra kompisar, men det förstör lite att vissa kort är så interna och att alla inte hänger med på de mer interna brittiska grejerna. Med svenska versionen har vi inte det problemet på samma sätt. Rekommenderas!


Tyvärr fick Ellen feber i går kväll som hängde kvar till idag, så vi fick stryka alla valborgsplaner och vara hemma istället. Det som var bra med det är å andra sidan att vi har haft den lugnaste och skönaste dagen på länge. Vi sov ut ordentligt, har ätit god mat och börjat titta på Big Little Lies. Rekommenderar trots allt att ibland behöva avboka planer och vara hemma.

Likes

Comments

Postad i: Listor och tips

It's that time of the month again. Denna gång är det väldigt många teveprogram och serier bland månadsfavoriterna, men å andra sidan har ju vädret varit som det har, så vem kan anklaga mig för att jag har suttit inne och tittat på teve istället för att vara ute och *njutit av våren*.


Vem bor här?

SVT-serien alltså, inte den danska som går på tv4. Både jag och Ellen gillar inredning och att kika in i folks hem är ju alltid kul. Favoriterna är alltid de hem som inte har ett jättestarkt genomgående tema, utan som är fina, men det samtidigt syns att någon bor. Stora plus för roliga barnrum.


Hannapee's otroliga podcast

Detta är inte en ny favorit, jag har lyssnat på Hannas och Martins podd i ungefär 3 år nu. När jag och Ellen träffades var det faktiskt en av de första sakerna vi började prata om, att vi båda två gillar den podden. Hur som helst har jag varit inne i en period då jag gillar den lite extra. Dels har de senaste avsnitten varit bra, men jag har också haft lite av en lässvacka nu i slutet av april och eftersom jag inte har varit så sugen på att lyssna på någon ljudbok har det blivit gamla poddavsnitt av bland annat denna. Favoriten är fortfarande ett tre år gammalt avsnitt där Martin härmar Black Ingvars.


Apolosophy Eco Hand Cream

Denna handkräm är inte heller ny, utan jag fick den faktiskt gratis för flera månader sedan och har nu fått köpa en ny själv för att den gamla tog slut. Jag gillar dels hur den känns, liksom lätt, men ändå ganska dryg, och att den luktar lite som piggelin. Händerna blir mjuka och smidiga också, vilket ju är bra. Kanske detta hade varit en bättre februarifavorit, när exakt alla spritar händerna som galningar, men även om det är april är mina händer fortfarande i behov av handkräm.


13 reasons why

Jag och Ellen har inte alls hunnit långt på denna serie än, men herregud vad bra den är. Den handlar om en tjej som heter Hannah och som har begått självmord och lämnat efter sig ett gäng kassettband där hon förklarar varför. Dessa lämnar hon till vissa av sina klasskompisar, det vill säga de klasskompisar som på något sätt är en del av anledningarna. I skrivande stund har jag som sagt var inte hunnit så långt, men jag älskar hur serien växlar mellan att vara lite som en vanlig high schoolserie och att vara otroligt intensiv med ljud och en känsla av att huvudpersonen blir jagad eller övervakad. Det påminner nästan lite om ett riktigt bra storydrivet spel. Som sagt, jättebra och rekommenderas verkligen. Finns dessutom på netflix, eftersom det är en av deras egna produktioner. (Plus att Keiko Agena som spelar Lane i Gilmore Girls är med i serien. Både jag och Ellen skrek rakt ut när vi såg att det det var hon.)


Tillägg: Nu ett par dagar senare har vi sett hela serien och den har fortfarande definitivt en plats på denna lista, men jag vill också lägga in en liten varning för att den är väldigt grafisk i vissa avsnitt. Netflix har satt in "känsliga tittare varnas"-varningar först i de avsnitten och de menar verkligen det. Det är alltså inte bara några droppar blod eller lösa våldtäktsreferenser, utan väldigt, väldigt grafiskt. Var förberedd på det, vi tittade som sagt var inte själva och spolade framåt vid något tillfälle.


Svensk litteratur

Som jag nämnde har jag varit inne i lite av en svacka vad det gäller läsande, men mycket av det jag har läst denna månad har varit svensk litteratur. Egentligen inte någon specifik genre, mer än att jag läste typ två contemporary ungdomsböcker och en i alla andra genres, utan mer i allmänhet. Favoriterna har varit Sofia Olssons Hetero i Hägersten och Det bästa barnet och Marie Bengts En sax i hjärtat.


Gift vid första ögonkastet

Detta är en självklarhet varje år, mest för att det är fullständig kaos. Roligast i år är han som är så otroligt nitisk vad det gäller rökning. Snälla någon, låt din fru få leva lite, mvh astmatiker som tidigare varit tillsammans med rökare. Även om inte förhållandet i sig var så bra var rökningen inte problemet. Älskar även att han är skeptisk till matchningen pga det och inte för att han har sett tidigare säsonger, då samma experter matchade till exempel Eva och Per. Minns han inte ikeakassgate?

Likes

Comments

Postad i: Historiefredag

Nästa måndag är det första maj, dagen som du lite beroende på vem du är känner som bakis-dagen, en dag som gör att du för resten av veckan kommer vara otroligt förvirrad över vilken dag det är eller demonstrationsdagen.


1 maj har uppmärksammats har uppmärksammats under en lång tid, men från början var det snarare en hednisk tradition för att fira in våren med olika riter, något som pågick även efter att Europa blev kristet. Dessa firas fortfarande 1 maj av till exempel wiccaner.

1 maj som arbetarklassens demonstrationshögtid härstammar däremot från slutet på 1800-talet. 4 maj 1886 hölls en demonstration för 8 timmars arbetsdag på Haymarket square i Chicago. Denna slutade i skottlossning efter att en bomb kastats in bland arbetare och polis och har historiskt fått namnet Haymarketmassakern. Två år senare utlystes 1 maj som allmän minnesdag för massakern i USA och som en dag då demonstrationer för 8 timmars arbetsdag skulle samordnas.


I Sverige hölls förstamajdemonstrationer första gången 1890 och de har gjort det sedan dess. Att partier som inte är socialistiska demonstrerar är en relativt ny företeelse och någonting som ofta är uppe för debatt. De som är emot refererar då alltså till 1 majs historia som minnesdag. På socialistiska förstamajtåg sjungs ofta internationalen, något som gjorts länge och som görs i många delar av världen.

Likes

Comments

Postad i: Böcker

Min dag idag kan verkligen sammanfattas som sådär. Med sömnbrist och halsont som hängde kvar från förkylning cyklade jag iväg till stationen tidigt i morse och även om det var kul att vara tillbaka i skolan efter två dagar hemma med feber så var det ingen fantastisk dag. Det var faktiskt ganska skönt att eleverna hade flera lektioner där de hade andra lärare och att jag till sist kunde gå redan strax efter 13. Väl hemma somnade jag på soffan tills Ellen kom hem med handlad mat och jag fick posta detta på min instastory. Sedan bestämde vi oss för att beställa takeout i alla fall för att vi båda är så otroligt trötta, men i alla fall.

På tal om det borde ni följa mig (Lesbo_Knope) på instagram om ni inte redan gör det.


På tal om något annat tror jag att min lässvacka har börjat släppa. Senaste 2 veckorna har jag inte känt mig särskilt lässugen alls, vilket egentligen inte är jättebra när man försöker läsa och lyssna på 100 böcker på ett år. Jag har ändå legat före sedan innan och därför tagit det lite lugnt och tänkt att det är bättre att läslusten kommer tillbaka än att det ska bli tråkigt och ett måste. Igår sprakade det däremot till igen och jag fick lust att lyssna på John Green och David Levithans Will Grayson, Will Grayson, så jag började göra det. Hittills känns den bra och rolig och har jag tur kanske det är vägen ur denna lilla svacka.

Likes

Comments