View tracker

Postad i: Skrivande, Nanowrimo

I november ska jag vara med i något som heter nanowrimo. "Nano-va?" säger ni.


Detta handlar alltså om att skriva 50 000 ord på någon form av skrivprojekt i november, alltså lika många ord som en text i amerikansk publikationskultur måste vara för att räknas som en "novel" eller en roman. Ett gäng människor sitter över internet och peppar varandra med så kallade word sprints och forum där både det ena och det tredje gällande skrivande.


Men hur ska du ha tid med detta? Den frågan ställer jag mig också, men faktum är att jag faktiskt redan har "vunnit" nanowrimo en gång, den gången när jag läste sista året på gymnasiet. Förhoppningsvis kan effektivitet och god planering lösa mycket.

Varför utsätta sig för denna galenskap? Det är jättekul och ett väldigt bra sätt att boosta ett nytt skrivprojekt. Jag är väl medveten om att 50 000 ord första utkast är väldigt långt ifrån en faktisk roman, men det är inte ingenting och när en har kommit så långt kan en lika gärna göra klart.

Vad händer om du inte klarar det? Ingenting, mer än att jag har skrivit mer ord än vad jag hade gjort tidigare Har jag inte skrivit alls har jag inte förlorat något alls. Det finns ingenting som ens säger att du måste skriva 50 000 ord om det inte är något som passar dig. Det finns folk med både högre och lägre mål, det hela handlar mer om att du ska skriva mer än att du ska nå upp till en viss gräns. Jag kan dessutom säga att för mig personligen har det varit roligt även de år då jag var med, men av olika anledningar inte "klarade" 50 000-


På riktigt, detta är superkul och jag kan verkligen rekommendera det. Det är kul med all pepp kring det oavsett hur mycket en skriver. Titta in på nanowrimos hemsida om ni är intresserade. När ni väl har gått med, lägg till mig som writing buddy, eftersom jag var 17 och ~*cool och random*~ när jag registrerade mig heter jag Uffenpuff.Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Postad i: Om mig

Idag har jag lyckats med att utan att alls tänka på det råkat klä ut mig till valfri Gryffindorelev. Verkligen råkat. Livet är hårt när en har en ganska ny blus en vill ha till sin nya svarta kjol och dessutom råkar känna elevhemsstolthet under de kalla månaderna.


​Annars är ett av mina och Ellens vanligaste samtalsämnen just nu peak fall. I min favoritpodcastDear Hank and John pratade John om det i ett avsnitt för typ ett år sedan. jag snappade upp det och berättade om det för Ellen och nu lägger vi båda två alldeles för mycket tankekraft på att fundera på vilken dag det är som allra mest höst och när det kommer att vänta. Det är snart, har vi sagt i ungefär två veckor, vilket å andra sidan borde stämma. Jag hoppas bara på att hinna ut och fota någon dag medan det fortfarande är så här fint ute. Det tidiga mörkret är inte min vän.

Likes

Comments

View tracker

Postad i: Böcker, Om mig, Månadsfavoriter

​Jag har ju faktiskt provat på det där med att vara youtuber och något som är "obligatoriskt" för många youtubers är favoriter varje månad. Jag har själv aldrig gjort det, i och med att jag inte tyckte att det kändes så roligt att göra i videoform, men i textform tycker jag att det känns betydligt roligare att skriva. Därför får ni här nu de saker jag har tyckt lite extra mycket om under månaden september.

Pepparmyntste: Både jag och Ellen följer (och älskar) Josefin Knaves youtubekanal och i något klipp som vi sett för jättelänge sedan nämner hon pepparmintste. Ellen kom på att vi borde köpa hem det vi också och jag som aldrig ens smakat det innan höll mest bara med. Från att ändå ha varit lite skeptisk och tyckt att det låter som en rätt konstig tesmak till nyfrälst och detta te utmanar nu hallonte och Russian Earl Grey om platsen som favoritte. Detta är betydligt större än vad det låter.


Halv åtta hos mig:
Det började med att jag slötittade på det en fredagskväll när Ellen inte var hemma. Sedan fastnade vi båda och nu tittar vi nästan varje kväll och tittar till och med ikapp om vi har missat. Helt orimligt beteende egentligen med tanke på att programmet går fyra dagar i veckan. Höjdpunkten var när de var i Sunne och vi upprördes över ostbågar i mat och älskade hon som plockade så mycket olika saker själv till maten.

Mandariner: De började sälja det i affärerna här under september. ÄLSKAR!

Mindy Kalings böcker: Under september har jag lyssnat på två av Mindy Kalings böcker; Is everyone hanging out without me och Why not me. Jag älskar verkligen Mindy Kaling, The Mindy Priject som hon både producerar och spelar huvudrollen i är en av mina absoluta favoritserier (som för övrigt kom tillbaka med första avsnittet av en ny säsong samma dag som jag skriver det, men ev mer om det i Oktoberfavoriter) och dessa böcker är lite i samma stil. Det är bitvis tänkvärt, väldigt ärligt och väldigt roligt, men framförallt känns det som att Kaling tar sig själv på lagom stort allvar och att det lyser igenom boken. Båda böckerna är väldigt korta. Jag lyssnade ju, men jag kan tänka mig att de är lättlästa båda två. Mindy beskriver det själv i ena boken "like reading a magazine", så ni kan ju tänka er. Plus med att lyssna på dem är att det är hon som läser dem.

Likes

Comments

Postad i: Böcker

I helgen var jag och Ellen i Göteborg och gick på bokmässan och även om jag till och med hade min systemkamera med mig blev det inga bilder som hade någon form av relevans till bokmässan tagna med den. Mobilbilder blev det knappt några heller, MEN mässan var bra och vi kom hem med massor av böcker, tygpåsar, saker som ska upp på väggarna och av någon anledning 24 julkort. Eftersom vi eftersträvar en tantig livsstil ska vi nu alltså skicka julkort och 1 krona per kort är ändå ett rätt bra pris.

​Annars var det bästa på hela bokmässan att få en bok signerad av en av mina favoritförfattare, Mhairi McFarlane. Hon pratade även om Nottingham, staden som inte bara en av hennes böcker utspelade sig i och som min morfar bor lite utanför, utan även där hon bor. Jag kommer leva länge på att få ha stått och pratat om det lilla samhälle där morfar bor med henne.

Likes

Comments

Postad i: Katter

Jag antar att det är mycket möjligt att ni sett detta redan, men för er som inte sett det innan, alla annonser på Clapham Common station i London har ersatts av bilder på katter, allt finansierat av en (aktivist?)grupp som crowdfundat det hela. Till råga på allt är detta "min" gamla station från när jag bodde i London för tre år sedan, så jag är extra glad över detta och lite ledsen över att jag inte bor kvar. HERRE vilken enorm Londonlängtan detta ledde till.  


Klart slut om gölliga katter!

Likes

Comments

Postad i: Listor, Om mig

Jag kom hem från universitetet idag och somnade nästan direkt i Ellens knä. På grund av denna trötthet och på grund av att jag sedan, när jag vaknat, upptäckte att Polichinelle hade gjort en jobblista som gjorde mig allmänt taggad på det här med att jag ska bli lärare, så varför inte fylla i den?


Vad ville du bli när du var liten?

Först förskolelärare (eller dagisfröken som jag kallade det då) och prinsessa. Sedan popstjärna, veterinär, skådespelare, kock, författare, ridlärare och journalist. Jag ändrade mig som sagt var ganska ofta.


Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?

Jag tror jag började med att faktiskt tro att jag skulle läsa till journalist i Stockholm efter gymnasiet. Sedan insåg jag en hel massa saker som att Stockholm kanske ändå inte är allra roligaste pluggstaden, att journalist är ett väldigt osäkert jobb och att det är en väldigt liten del av journalister som skriver det jag ville skriva då och efter en liten detour till barnmorska hade jag till sist ändå bestämt mig för att satsa på lärare.

Någon/några dagar innan jag började gymnasiet, på Timo Räisänen-konsert, övertygad om att jag skulle bli journalist i framtiden.


Gick du någon nishad gymnasielinje?

Nej, jag gick sam-inriktining samhälle, i praktiken i alla fall. Dock så gick jag tekniskt sett inte sam, utan individuell linje med samhällsinriktining. Det är egentligen inte mer spännande än att jag bytte skola i tvåan och det blev svårt att få med Geografi A i min studieplan, i och med att min nya klass redan hade läst det, men jag och min gamla klass inte hade det. Jag var helt okej med att byta bort det och gjorde därför ett sådant kap att jag fick läsa Foto A istället, men det gjorde också att det inte fick stå Samhällsprogrammet på mina betyg. Tydligen var Gerografi nödvändigt för att det skulle räknas som sam, åtminstone med gamla skolsystemet.


Vad hade du för betyg?

Helt okej ändå! Det syns att jag gjorde en stor dipp och blev väldigt skoltrött från ettan till tvåan och ett tag var det lite osäkert om jag skulle behöva läsa upp på komvux för fullständiga gymnasiebetyg, men jag klarade det precis. (Och har egentligen naturkunskap och spanska släpande med IG i, men de kommer jag nog inte läsa upp om jag inte MÅSTE, vilket jag inte tror kommer hända.)


Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?

Det gick lite upp och ner, men överlag svenska, typ alla estetiska ämnen, samhällskunskap och engelska. Engelska var dock ett av de ämnen jag verkligen hatade innan jag lärde mig massor över en sommar med hjälp av Harry Potter och blev jättebra. Sämst har alltid varit matte. Läste till och med matte B tre gånger bara för att få godkänt och bli behörig till lärarutbildningen.


Vad gjorde du efter gymnasiet?

Flyttade till London och var au pair under hösten, tills taskiga familjer och psykisk ohälsa gjorde att jag fick flytta hem igen. Därefter flyttade jag till Göteborg istället, läste pedagogik på universitetet där ett halvår och flyttade vidare till Uppsala och på den vägen är det.

Jag när jag var 19 och tog spexiga mobilbilder i mitt au pairrum i Clapham.


Vad har du mer haft för yrken?

Saken är ju egentligen den att jag förutom den terminen jag ägnade åt au pairande har pluggat sedan jag gick ut gymnasiet och innan dess inte heller haft jättemånga jobb av förklariliga skäl. Men, om vi ändå ska komponera någon slags lista; ridlägerledare, au pair/barnflicka, medlemsvärvare för två olika hjälporganisationer och nu senast har jag jobbat inom hemtjänsten.


När hamnade du på den banan du är idag?

Det beror på hur en räknar. Antingen någon gång under gymnasiet när jag bestämde mig för att bli lärare eller för ganska precis ett år sedan, när jag började på lärarutbildningen.


Vilka är dina starka/svaga sidor på ditt nuvarande jobb?

Jag antar att jag får ta som student, i och med att jag inte jobbar än. Några av mina starka sidor är att jag är duktig på att skriva och analysera och kan tänka ganska mycket snabbt, vilket är bra på till exempel föreläsningar. Svaga sidor är väl till exempel matte och att jag är ganska oorganiserad och antagligen inte skulle överleva utan mina snälla kompisar som överlag håller koll.


Tre saker du är extra stolt över att du har gjort i ditt jobb?

  • Jag klarade mattetentan jag hade för några veckor sedan. Jag har verkligen jättesvårt för matte och var 1,5 och 2,5 poäng udner godkänt på både ordinarie tentan och första omtentan. Sedan råpluggade jag hela sommaren för att klara det i slutet av augusti och jag gjorde det! Med 10 poängs mariginal till och med! När jag fick resultatet satt jag först och bara grät i fem minuter för att jag var så lättad, glad och allmänt chockad över ett så bra resultat.
  • Jag fick flera kramar av eleverna när jag slutade min VFU-period i en sexa, ni vet den där årskursen då lärare och lärarkandidater är så töntiga och dötråkiga. De tyckte om mig!
  • Jag skrev VG på en engelskatenta i grammatik i våras när jag mådde som sämst pga stress och allmän total utmattning. På grund av det hade jag knappt heller pluggat, så det var egentligen ingen stor prestation så, men just när jag mådde så dåligt var det skönt att något gick bra.


Vad går ditt nuvarande jobb ut på mest?

Plugga till lärare, helt enkelt! Allt handlar ju om hur vi ska kunna använda våra kunskaper i skolorna sedan, så även om det är ett av de skolämnen vi kommer undervisa i vi läser är det förutom rena ämneskunskaper alltid didaktisk inriktning, alltså hur vi lär ut det ämnet.


Plus att jag har roliga kompisar i skolan som jag får hänga med. Idag åt jag och två av dem lunch i gräset utanför skolan.

Vad skulle du vilja jobba med om du inte gjorde det du gör nu?​

​Jag övervägde ju faktiskt verkligen barnmorska och jag tror fortfarande att jag skulle tycka att det var jättekul, så det. Vem vet, jag kanske sadlar om någon gång?


​ Vad tror du skulle vara sämsta jobbet för dig?

​Revisor, i alla styrelser jag har suttit har budgetar varit det jag tycker är tråkigast och jag är överlag inte så bra med siffror. Annars är väl klassikern typ slaktare?


​Vad gör du om fem år?

​Jag har tre år kvar av min utbildning, så om allt följer planen är jag fortfarande relativt nyexad då. Det finns en ganska god chans att jag fortfarande har min första klass, kanske en femma om jag får lyxen att börja "från början" och så mycket mer än så har jag nog inte hunnit med. Fem år är ändå inte såååå lång tid.


​Vad gör du när du är 60?

​Jadu, vem vet. Kanske är jag fortfarande lärare, kanske har jag sadlat om till något annat. Jag skulle vilja läsa mer genusvetenskap än den A-kursen jag har läst och att forska vore en dröm, så tänk om jag gör det? Eller så kanske jag har varit iväg från lärandet ett par år, men kommit tillbaka och jobbar som lärare igen.


​Vad skulle det stå på ditt visitkort om du fick drömma?

​Lärare, någon fancy universitetstitel som innebär att jag får forska, författare och receptkreatör.

Likes

Comments

Postad i: Mat

Jag vet inte vad som hände så fort det blev September, om det är en placeboeffekt av almanackan eller om det faktiskt är kallare och ruggigare, men sedan förra veckan tycks det ha slagit om från sensommar till tidig höst. Det behövs jacka ute, även om det bara för två veckor sedan kändes som sommar. Jag har gått in i mitt allra tantigaste jag och fascineras oändligt över detta. Tidigare idag fick jag konstiga blickar från en förbipasserande för att jag tvärstannade för att titta på äppelträd på väg hem från bussen. Med andra ord, samma äppelträd jag oftast går förbi flera gånger varje dag.


Annars märks det även på att jag plötsligt har massor att göra. Nu när min klass går andra året på lärarutbildningen verkade våra lärare tycka att det där med en liten mjukstart var något förunnat förra året och att det är lika bra att rivstarta. Varför inte lägga två seminarium på en måndagsmorgon en vecka efter terminsstarten och få alla att läsa två böcker+lite andra texter tills dess. Varför inte dessutom låta dem gå från 8.15 till 15.00 denna dag, när de är vana vid att bara ha någon schemalagd grej per dag? Fick dock, trots allt, äta god och instagramvänligfrukost, så det var ändå lite bra.


Eftersom vi alla vet att hur bra dagar är mäts i hur god mat en äter under dagen har detta, plugg och trötthet till trots, varit en bra dag. Korvstroganoff och maxburgare är inte fy skam det heller!

Likes

Comments

Postad i: Inredning, Växter

Jag är en av alla de som har en sådan tur att a en sambo med gröna fingrar. Det innebär att även om jag är rätt medelmåttig på att ta hand om växter får jag bo i ett hem med jättemycket fint grönt. Häromdagen var Ellen på rea på Plantagen och handlade, vilket var välbehövligt. Vi båda två flyttade in från rum snarare än egna lägenheter och därför har vi haft lite svårt att fylla vår trea med det vi hade innan, men nu börjar det faktiskt bli lite grönt och fint.

Innan Ellen åkte hade jag sagt att vi kanske inte skulle ha några fler kaktusar, i och med att vi redan ett par, men så hittade hon en jättefin som fick följa med hem ändå.

Likes

Comments

För flera år sedan, ungefär under min högstadietid, hade alla en blogg. Inte bara det, alla läste bloggar och om det var något kvällstidningarna tyckte om att skvallra om och förfasa sig över var det de kända Stureplansbloggarna. För att fatta historien kort blev det sedan 2016. Ingen läser eller bryr sig om bloggare längre, tack och hej!


Eller något sådant.


Så alla som rör sig i sociala medier idag har alltså redan konstaterat att youtube är det en ska satsa på för att vara stor och framgångsrik För mig är problemet bara att jag har provat att göra vloggar och även om det var ganska kul saknar jag bloggandet. Jag tycker det är roligare att skriva och fota än att filma och sedan, ve och fasa, redigera ner 25 minuters råmaterial till 5 minuters vettigt videoklipp. Då ska vi förresten inte ens tala om hur svårt det är att hinna vloggandet kombinerat med universitetsstudier och allt det där som är att ha ett liv i övrigt. Jag slipper även allt meck innan filmandet. Det måste vara den största fördelen med bloggandet, ingen vet om jag skriver detta i pyjamas med oborstat hår eller i festklänning med snygg sminkning. Att det inte "går" att bli framgångsrik på en blogg längre och att till och med de största bloggarna har relativt få kommentarer idag jämfört med tidigare kanske är okej ändå. Jag vill ju ändå hellre bli mellanstadielärare än både heltidsyoutuber och frilansande bloggare, så det kanske till och med är skönt.


Just nu förstår jag inte ens hur designverktyget fungerar eller hur jag ska skriva en presentation, men det får lösa sig. Jag ska försöka prova om det här är något jag vill fortsätta med, samtidigt som jag försöker lista ut hur bloggen ska börja se hyfsat vettig ut.

Om du fortfarande inte är övertygad om att du vill läsa mer, så tänk på att:

  1. Ibland tar jag selfies att lägga upp, till exempel som den ovanför från toaletten på universitetet.
  2. Min sambo och jag flyttade i somras och är mitt uppe i att pyssla i ordning vår nya lägenhet som vi vill ha den, så det kommer att bli mycket inredning.
  3. Vill du lära dig att laga fluffigt potatismos eller jättegod grytbas? Grattis, jag är jättebra på att laga mat!


Vi hörs!

Likes

Comments