​Hej igen. Nu har den hör kursen lidit till sitt slut och jag måste säga att tiden verkligen har flugit förbi. Det känns helt som om det var förra veckan som vi började den här kursen. 

Under kursen har jag lärt mig en massor saker och det har varit hur kul som helst att få skriva blogg. Det är rolig att man får göra lite andra saker i kurserna än att bara sitta och lyssna på timmarna så jag tycker att få skriva blogg var en toppen idé. Jag rekommenderar den här kursen till alla för att den är väldigt allmänbildande och man lär sig saker som påhittigt kan vara till nytta i framtiden.

Hoppas så många som möjligt läser den här kursen.

Ha det så bra!!!! <3

-S

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej. Det är länge sedan jag har skrivit här på bloggen och nu kommer det lite uppdateringar. Vi har alltså haft en gästtalare i klassen som heter Adam och sedan har vi också varit på besök hos Eva Biaudet. 

När Adam var på besök så visste jag inte riktigt vad vi skulle fö höra om. Vi hade inte fått så mycket information om hela allt utan mera bara att någon skulle komma och tala. Adam är en kille i 20 års åldern som föddes som en tjej men som inte kände sig hemma i sin egen kropp så under senaste åren har han då ändrats till en killa. Adam berättade hela hans livshistoria från början till hur han var där och berättade för oss. Vi fick veta om hur allting kändes för honom men också från hur andra såg på honom. Det var en väldigt intressant timme då man faktisk fick höra om hur allting har känts för honom. Det var verkligen "eyeopening"

När vi var och besökte Eva däremot så berättade hon om hur hon har hjälp till både i Finland men också utomlands med människohandel. Vi såg några filmklipp, hade öppna diskussioner och hörde om hennes upplevelser och tankar om ämnet. Den timmen var också väldigt intressant då det verkligen öppnade ögonen på mej om att det här faktiskt händer runt omkring oss hela tiden.

Båda av dessa tillfällen var väldigt intressant, jag lärde mej mycket och det gjorde mig verkligen att fundera på vad som påhittigt händer omkring oss, fast vi inte lägger märke till det. 

hej så länge :-*

-Stella

Likes

Comments

Hej!

Jag hade inte så stora förväntningar för kursen, jag förväntade mig att jag skulle lära mig mycket nytt och det har jag faktisk gjort. Jag var i början orolig att det skulle vara pinsamt att tala om sexualitet så öppet, men har kommit fram till att det var jätte skönt att diskutera saken på ett öppet och faktiskt trevligt sätt. Jag tycker att sexual lära är jätte viktig och rekommenderar denna kurs till alla mina ggs vänner och andra som kanske en liknande kurs.  

Hejsveis Tanja!

 Tack för att ni har följt med vår blogg, hoppas ni har lärt ert något nytt!


Likes

Comments

Hejsan!

Vi har under kursen satt oss in i allt om sexuell hälsa, en del av detta är sexuell prevention. Det finns olika sorters prevention metoder, alla har ändå gemensamt att dom skyddar person från endera graviditet eller olika sexuella sjukdomar.

Dom som skyddar mot oönskad graviditet genom att helt förhindra spermier att nå vaginan kallas barriär metoder. Till dessa räknas kondom och femidom.

Den andra metoden som förhindrar graviditet kallas kombinerad hormonell prentin metod. Dessa metoder använder estrogen och gestagen som båda gör det i ganska storsätt omöjligt att bli gravid. Till dessa räknas p-ring, p-plåster och p-piller.Den sista metoden använder sig endast av en hormon. Hormonet är en syntetiskt version av gestagenet. Till dessa räknas minipiller, p-stav, hormonspiral, p-spruta.

Det finns ännu några metoder men dom övre är dom vanligaste och mest andvända.

Ha en bra dag, Tanja

Likes

Comments

Hej. Vi har gått igenom människans “life-spam”, alltså hur människan utvecklas under livet. Under de senaste timmarna har vi kommit från ungdom till vuxenlivet och nu den äldre befolkningen.

Vi fick läsa en artikel, “Seniorernas kärlek spirar - på nytt” i HBL, den handlar om seniorernas kärleks liv och hur mycket sexuella aktivitet påverkar människan. I artikel får man se statisktik på hur många som är gifta, skilda, änkor och samboende i en äldre ålder. Artikeln diskuterar också sex liv mellan pensionärer som ofta kan vara lite tabu som diskussionsämne, men som ändå är en helt riktig sak. Det som man kanske inte tänker på är att pensionärer har helt samma behov av kärlek i deras liv som vi. Sexlusten minskar inte alls då man blir äldre, det har bara blivit en sak som är tabu belagd och man talar om det.

Tack och hej, Tanja

Likes

Comments

Hej igen. För ett par dagar sedan fick vi i uppgift att skriva om dessa två bilder som är tillagda i inägget. Bilderna kommer från den här sidan http://www.upworthy.com/how-7-things-that-have-nothing-to-do-with-rape-perfectly-illustrate-the-concept-of-consent?c=ufb4

Vår uppgift var då att skriva lite smått om tankar om dessa serier av bilder. De går enligt raderna så att alla rader är "nya" storyn. De är alla väldig liknande och hänger ihop.

Vad man lär sig från dessa bilder är att inget är okej att göra åt en person om den inte är så att säga medveten om det. Om en person skulle sova eller medvetslös så kan man inte bara göra vad som helst till den. Exempelvis bilden där killen får en tatuering av tjejen medan han sover.

​Man ska heller inte känna sig tvingad till att göra något om det inte känns okej. Det är alltid okej att säga nej och att stå över något som man inte vill. Det är också okej att ändra sin åsikt om något och kanske avsluta något om det inte känns okej i början. Ta inte risker när det kommer till något som du inte känner dej säker på och gör ej saker om du inte är redo för det. 

Jag tycker att dessa bilder visar ganska bra exempel på olika situationer var det är okej att säga NEJ.

- Stella

Likes

Comments

Hej! Det har varit ett tag sen jag bloggade förra gången, trevligt att vara tillbaka. Vi har på timmarna talat om pubertet, ungdom och olika preventinmedel. Det har varit intressant att lära sig om hur mycket kroppen i puberteten och hur puberteten behandlas i olika kulturen.


Vi fick läsa en artikel som just handlar om hur vår kultur behandlar puberteten och den enorma

kulturella skillnaden mellan pojkar och flickor i deras uppväckst. Artikeln “Rektor ifrågasatte sjuårings smink efter övergrepp” handlar om en en sjuårig flicka som utsätts för ett övergrepp av en grupp pojkar. När rektoren ska straffa pojkarna säger han att det var flickans fel för att hon hade mycket smink på sig. Man märker genast att den den manliga rektoren är helt klart på pojkarnas sida och att de unga flickan inte behandlas som en jämnlik. Jag hoppas att ni också tycker att rektoren borde sparkas från jobbet och lära sig lite om en jämnlik uppväckts före han vistas i en skola igen.


Tack och hej, Tanja


Likes

Comments

Hej! Några timmar sen hade vi barndom som tema under lektionen. Vi diskuterade olika saker som påverkar hur ett barn växer upp och hur olika saker påverkar denne i framtiden.

Vi fick läsa en artikel som är skriven om en familj, där föräldrarna inte tillkallar sina barn "han, hon" utan försöker uppfostra sina barn könsneutralt. Då föräldrarna uppfostrar sina barn könsneutralt gör dom allt från att hur de tilltalar och klär barnen till att ha dom i ett könsneutralt dagis, där alla är jämlika oberoende kön eller nåt annat som kunde påverka vem man är.

Föräldrarna säger att dom alltid tillkallar sina barn med deras namn och använder inte hon, han eller hen. De säger att orsaken att dom börjat med en könsneutral uppfostran är att de vill att barnen inte ska bli begränsade av samhällets normer och att de ska kunna ha en så bred palett som möjligt och att de för göra vad dom själv önskar i framtiden.

Jag håller definitivt med dessa föräldrar, hoppas att alla föräldrar skulle kunna ta ansvar och tex börja med att klä sina barn i könsneutrala kläder och efter det utveckla till mera påverkande saker.

-Tanja

Likes

Comments

Hej. Under dagens lektion gick vi igenom alla individers rättigheter när det kommer till sex. Alla personer i världen borde ha rättigheter när det handlar om sex men det finns många länder som inte ens vet om att det finns rättigheter så på många ställen i världen följer man inte ens rättigheterna.

Till individernas rättigheter hörs att oberoende av kultur och religion så har man rätt till hälsovård och psykiskt stöd om man blir våldtagen eller anors bara. Man har också rätt att säga nej men också jo. Att bestämma över sin egen sexualitet, sin sexuella läggning och sin egen kropp. Att få tillräckligt information om sexuell hälsa är ett stort problem runt om i världen. Men det hör faktiskt till en av de rättigheter som människorna borde känna till. Runt om i världen borde alla ha samma rättigheter oberoende av kön och sexuella läggningen. Alla människor borde också ha rätt till ett privatliv och man borde få göra sina egna val. Runtom i världens länder finns det massvis med unga flickor som gifts bort till äldre män redan när de är bara 10 år gammal. En av de mänskliga rättigheterna har också med det att göra. Man borde få ha rättighet att välja vem man gifter sig med och vem man får barn med. Man borde också få utöva sin sexualitet precis så som man vill gör det själv. Självklart måste man ju beakta partnerns åsikter om saken och man måste också kunna avstå från sex och säga som det är om man inte vill ha sex. I världen borde man också ha rätt till att få preventivmedel och att använda det om man vill. Abort är också en sak som hör till de mänskliga rättigheterna. Man borde få bestämma själv om man vill göra abort eller inte. Rätten att njuta är också en stor del av personers rättigheter. Men samtidigt måste man också kunna respektera de olika lagarna och också religioner.

Dagens lektion var väldigt intressant och lärorik. Jag lärde mej några nya saker och man fick också en ögonöppnare om massvis med saker som vi inte tänker på men som ändå händer dagligen i alla länder runt om i världen.

Ha det bra!

- Stella

Likes

Comments

Hej! Jag heter Tanja och går på 2:an i GGS. Jag är en skrattig och musikintresserad tjej som älskar mina närmaste vänner. Jag njuter av att umgås med mina vänner och min familj, jag tycker om att ha mycket program och hela tiden något sorts program men också att ta det lugnt alltid emellan åt. Jag skriver den här bloggen tillsammans med Stella i vår gemensamma Hälsokunskap kurs om sexuell hälsa.

Jag tror att det blir jätte roligt att skriva blogg. Det är något helt nytt för mig att skriva blogg för skolan, men jag tror att det kan vara väldigt effektivt. Jag har inte heller förr haft en egen blogg där jag hade skrivit om mig själv eller för mig själv. Mina förväntningar är stora och jag hoppas att jag faktiskt lär mig den riktiga meningen av sexuell hälsa. Jag hade hört om kursen av vänner som gått kursen och lärarna har också rekommenderat kursen, då jag alltså tänker skriva hälsokunskap i studentskrivningarna.

Under de första timmarna har vi börjat gå igenom vad sexuell hälsa faktiskt betyder. Vi har också hunnit ta upp sexuella inriktningar och begrepp som hör till den sexuella hälsan. Jag ser framemot att lära mig allt jag kan om sexuella hälsa.

Ha en bra dag, ses snart igen!

Likes

Comments