Resultatet på ungponnychampionatet 2016 blev lyckat. Jag och Rosdala Minerva vann nämligen allt i klassen ungponnyer fem år i dressyr.

Bonne var inte lika fin. Vi märkte att hon hade varit ifrån tävling för länge så hon blev lite spänd. Men jag var ändå nöjd med henne. Hade inte direkt de bästa förutsättningarna heller. Jag var ju i Holland bara en vecka innan vi skulle tävla, men ibland funkar ju det också. Veckan efter startade jag en LA:1 och en LA:P1 på Bonne. Vann LA:1 på 70% och fick väldigt många missar i LA:P1 men fick ändå godkänt. Minna gick något sämre denna helgen men fick ändå drygt 68% i LA:1.

Likes

Comments

Hallå eller!! Länge sedan jag hörde av mig här men tänkte se om jag kunde få in en rutin på detta så att jag kanske kan skriva lite mer varje dag. men vi får se. Lovar inget.

Idag har jag, Maria och Bea (dressyr NIU) som äntligen har börjat på skolan, varit på en liten föreläsning med Lottie Mattsson. Hon pratade om hur man gjorde och vad man skulle tänka på när man red eller skulle göra en egen kür. Det var väldigt intressant och roligt. Jag hade inte direkt några förväntningar men jag blev glatt överraskad att det faktiskt var så bra. Föreläsningen var på Munka Gårds Gymnasiet så det tog inte jätte lång tid att åka dit.

Veckan som har gått har gått lite upp och ner. Jag och Costadyr har gått från att varit bäst till sämst på en dag. Under denna veckan har jag bytt hö på han, eller ja. Tagit hälften av det "gamla" hösilaget och tagit hälften av det "nya". Men eftersom jag ändå har haft Costadyr en såpass lång tid vet jag direkt när det är ett hö han inte kan äta. Han blir väldigt dålig magen och mår allmänt dåligt. Så han fick två tre mål av blandat hösilage och han blev direkt väldigt dålig. Så igår (onsdag) så fick jag sluta rida för att han inte var sig själv. Så det var väldigt tråkigt. Jag bytte direkt till det gamla hösilaget igen och bestämde att han inte ska gå på det. Det är nämligen så med han att han inte blir bättre i magen efter ett tag som vissa kanske blir. Att de bara är dåliga i magen ett par dagar men Costadyr blir inte bättre. Plus att han mår väldigt dåligt. Han har lätt för att bli väldigt stressad och spänd i kroppen.

Men idag var han mycket piggare! Så så fort går det med han. Efter bara några mål med de gamla hösilaget så är han bra igen. Så det var skönt. Det var bara det att eftersom jag inte red ordentligt igår så var han både glad över att han mådde bra och hade lite överskotts energi så han visar sin Quite Easy sida lite extra. Men jag är ändå glad över att han mår bättre och att jag kan rida som normalt.

I helgen är det tävling, lördag och söndag. Så vi får se hur det går. Eftersom min plan inte riktigt har följts denna veckan så kan det bli väldigt spännande. hehe. Lördag rider jag MSV:B4 och söndag B5. Hoppas att vi kan hålla oss på mattan och rida harmoniskt.

Likes

Comments

Efter en vecka, känner jag att jag trivs väldigt bra. Idag var det en väldigt bra arbetsdag. Jag kände att jag hade ett flyt och kunde slappna av i allt jag gjorde. Jag är en person som gör saker jag blir tillsagt om relativt fort och vill inte göra något långsamt. Här känner jag ibland att vi blir lite många då jag ibland inte har något kvar att göra. Men jag känner ändå att det funkar.

Kom in strax innan sex idag. Känner mig väldigt trött och svettig så en dusch efter bloggen kommer inte sitta fel. Idag har det inte varit direkt fint väder, lite små duggande och lite kallare. Men imorogn kommer det typ bli 28 grader och på onsdag 30. Känner mig inte taggad på det. Man blir väldigt trött av värmen och orkar inte jobba i samma tempo eller kraft som när det är lite svalare. Men jag ska inte klaga egentligen. Jag får ju längre sommar än vad många andra svenskar får. Inte för att detta direkt är någon semester. Men jag känner mig ändå taggad på denna veckan.

Lite senare ska jag och Jonna (min handledare) gå en night check..


Likes

Comments

Söndag och jag har en ledig dag, tyvärr är det lite sämre väder här idag så jag har faktiskt inte gjort något alls. Men jag känner, till vilken nytta ska jag stressa över att jag inte har gjort något. Jag är personligen en som hatar när man inte gör något på helgen eller inte bara på helgen varje dag. Man behöver inte åka iväg och göra massa grejer men att bara sitta hemma och inte göra något gör mig frustrerad. Men just en sådan dag är det för mig idag. Jag känner ingen stress över att göra något. Nästa gång jag har ledigt kommer jag nog göra något men idag känner jag inte för det.

Nog om det. Veckan är snart slut och jag har snart bara tre veckor kvar. En väldigt kort tid. Jag har pratat med mamma och Bea väldigt mycket det senaste då Bea precis har flyttat till skolan. Igår tog dem med sig Rose och idag kommer Costadyr. Jag och Bea ska bo tillsammans i en lägenhet som ligger på skolans område. Det kommer bli super!! Jag ska sätt upp nya mål med Costadyr. Stod i duschen idag och bestämde mig för att innan detta året är slut ska jag tävla MSV:A. Jag hoppas bara på att det finns några MSV:A i slutet. Det blir lite tajt, men jag är inte den som hänger upp sig på procenten. Jag tycker det är bättre att gå ut och tävla om man känner lite osäker och se vad domarna säger och sedan träna på vad dem tycker. Man måste även få en upplevelse på hur det är på tävling. Det är aldrig samma på tävling och träning. Så länge man inte skadar hästen, vilket man sällan gör i dressyren så gör det inget.

Jag tror faktiskt att detta programmet är bra för Costadyr. Han tycker det är jobbigt i traven och i detta programmet tar man inte ut dem så mycket som man gör i MSV:B5. Tycker jag i allafall. Det passar min häst:)

Msv A:1 2016

1. AX Inridning i samlad galopp X Halt - hälsning- framridning i samlad trav XC Samlad trav 2. C Vänster varv CHS Samlad trav SF Mellantrav FAK Samlad trav 3. KE Höger öppna 4. EXB Halvcirkel till höger 10 m diameter följd av halvcirkel till vänster 10 m diameter 5. BG Vänster sluta G Följ medellinjen C Höger varv 6. CM Samlad trav MXK Ökad trav KA Samlad trav 7. Övergångarna vid M och K 8. A Halt - Ryggning 4 steg - Omedelbar framridning i samlad trav AF Samlad trav 9. FB Vänster öppna 10. BXE Halvcirkel till vänster 10 m diameter följd av halvcirkel till höger 10 m diameter 11. EG Höger sluta G Följ medellinjen C Vänster varv CH(S) Samlad trav12. Mellan H och S Övergång till samlad skritt (H)SIR Samlad skritt 13. RBLK Ökad skritt 14. KA Samlad skritt A Samlad vänster galopp AFP Samlad galopp 15. PI Vänster sluta I Följ medellinjen 16. Mellan I och G Galoppombyte i språnget C Höger varv 17. CM Samlad galopp M Samlad galopp mot X Mellan M och X Halvpiruett till höger 18. M Galoppombyte i språnget 19. MCH Samlad galopp HXF Ökad galopp 20. F Samlad galopp och galoppombyte i språnget 21. FAKV Samlad galopp VI Höger sluta I Följ medellinjen 22. Mellan I och G Galoppombyte i språnget C Vänster varv23. CH Samlad galopp H Samlad galopp mot X Mellan H och X Halvpiruett till vänster 24. H Galoppombyte i språnget 25. HCM Samlad galopp MXK 5 galoppombyten i vart fjärde språng 26. KA Samlad galopp A Vänd rätt upp AX Samlad galopp X Halt - hälsning

​Gjorde en liten film snutt på Costadyr. Han är helt enkelt bäst. 

Likes

Comments

Jag har snart checkat av en vecka här i Holland! Och just nu låter det super! Jag LÄNGTAR hem, men om jag känner mig rätt så kommer jag inte göra det så mycket längre till men just nu gör jag det. Jag har så mycket som jag vill komma hem till. Först och främs min familjen sedan Costadyr. Mina syskon som jag längtar efter så mycket. Linn skickade precis vidoes från hennes hoppträning och hon red så fint. Och när jag får se en super fin runda i LA med noll fel blir jag bara ännu mer taggad på att komma hem. Jag satt efter en hård och väldigt svettig arbetsdag inne i mitt super fina rum hos GDS och vidoechattade med mamma som filmade medan Bea tränade sitt sista dressyrpass för våran tränare som vi har tränat för i åtta år. Då känner jag bara at jag verkligen vill hem. Jag hoppas att Mi sköter om sina super söta dvärg kaniner och att hönsen snart får sina kycklingar!!

Men nog om att jag vill hem. Det kanske låter som att jag har det dötrist här och att dem slår mig med greparna. Men verkligen inte, jag trivs bättre och bättre för varje dag, solen har verkligen gassat på oss de senaste dagarna och jag har svettast från topp till tå av att bara stå stilla i solen.

Jag är som sagt i Holland på praktik på GDS training. Jag bor i ett super fint rum typ tio meter i från stallet. Jag jobbar tillsammans med Karin som är svensk och Shantal som kommer här ifrån. Vi tar hand om Vincents hästar och gör ordning dem inför och efter ridning.

I ett stall gör man nästan allt likadant varje dag fast så olikt ändå. Ingen dag är sig lik och hästar är inga maskiner, tyvärr ibland. Jag mockar, gör ordning hästar, sopar, städar, sopar, tvättar hästar, lite mer sopning och rider. Det är typ det jag gör. Men det börjar bli roligare då jag vet mer vad jag ska göra. I början tycker jag det är svårt att veta vad man ska göra, om man kan sopa där eller här. Eller om jag ska borsta hästen på ett speciellt vis. Allt är så olikt från stall till stall och från person till person. Jag skulle tränsa en häst häromdagen och då var jag tvungen att fråga hur dem brukar ha tränsen för det kanske inte alls är hur jag brukarna det.

Jag börjar halv åtta på morgonen vilket är en ganska skön tid. Om jag själv hade jobbat och var anställd hade jag häller velat börja klockan sju för då slutar man tidigare men jag har inga problem med att sluta sent eftersom jag är fast här i några veckor fram över. Vi slutar runt 17.30 och då är det ganska skönt att bara lägga sig ner och dö. Idag var det den värsta dagen då solen verkligen gassade. Det är okej inne i i stallet men är man ute en längre stund och hoppar och har sig så blir man pretteyy swetty. 

Hade gött! 

Dagens lunch, tacos!! Med vanlig köttfärs, isbergssallad, majs, banan och salsa sås-hot. Vid sidan om nachochips med cheese smak. Det var inte meningen att köpa cheese men det blev så. Nästa gång måste jag läsa på förpackningen.

Super fin bild på Linn och Andy från deras LA som de äntligen satte nollan i!

Likes

Comments

Denna helgen har varit fullproppad med tävling och rosetter. I fredags red jag en LA:1 och en LA:P1. Bonne var riktigt duktig. Det som är problemet med henne är att hon kan bli väldigt rädd inne på banan och då går det knappt att rida henne. Men i LA:1 var hon jätte fin, blev inte rädd och lyssnade på mig. Resultatet blev 68,421% och en vinst.

Bea red en LA:P1 och fick 66,974% och blev tvåa, Woodie var super i galoppen men lite sämre i traven. Sedan red även jag en LA:P1. Man märkte på framridningen att hon var lite tröttare och även inne på banan. Jag var lite rädd för den förvända galoppen men hon höll den. Även om det går något fortare så var målet att inte få ett avbrott. Det slutade på 62,368% och en tredje plats.

Efter alla starter skyndade vi oss hem. Costadyr och de andra hästarna skulle ridas. Stallet skulle mockas och Minna skulle tvättas. Vi packade om och lastbilen var redo för lördagens tävling i Trolleholm.

I lördags var det Minna och Bonnes tur. Minna var fört ut, hon gjorde ett ganska fint program, hon var lite låg men det är något jag verkligen inte är orolig för att det ska bli en vana, för hon har väldigt enkelt för att gå upp med nacken. Resultatet blev 77,600% och en vinst. Sedan var det Bonnes tur igen. Hon var väldigt fin på framridningen och inne på banan var hon helt underbar att rida! Den förvända galoppen var så enkel och hon lyssnade på mig hela tiden. Det kändes verkligen som att hon börjar bli trygg i att tävla. Resultatet blev 74,200% och även är en vinst.

Lördagen var den stressigaste av de alla. Tävling på förmiddagen, sedan hem snabbt och rida alla hästarna. Mocka snabbt och packa om igen. Sedan efter allt stressande, på med vanliga kläder och åka på kalas.

Vi kom hem ganska sent så det var bara att gå och lägga sig då vi skulle upp klockan fem dagen där på.

Söndagen började tidigt., Bea skulle tävla Woodie Lagtävlandsprogrammet. Han var inte alls lika fin men det slutade på 62,009%. Efter den starten åkte vi hem. Jag och Linn hjälptes åt med två rakaparater och rakade varsin rida av Costadyr. Jag hade nämligen start klockan 18:16 så vi åkte hem imellan eftersom att det bara tar 30 min att åk dit. Costadyr rakades och tvättades. Sedan fick han stå inne och torka och äta. Jag gick in och sov lite då mina ögon snurrade. Sedan var det bara ut igen, knoppa och lasta på.

Costadyr var riktigt fin på framridnigen. Inne på banan tappade han lite action men det var ändå ett bra program. Han blev tyvärr rädd för en skyllt som stod precis vid banan som såg väldigt speciell ut, så de tre-fyra sista momenten blev dåliga då han såkade göra något med tungan. Då är det bara att försöka släppa tyglarna och rida med benen. Det ät inte det enklaste att släppa tyglarna utan att det syns eftersom han rör mer på huvudet än vanligt.

Med det gick bra ändå, slutade på 62,391% och första kvalet till MSV:A. Nu känns det som att det bara kommer att går bättre och bättre. Det är så mycket att jobba på, skolorna måste bli bättre i traven men vi kunde ändå få godkända resultat!

​Detta trodde jag aldrig att Bonne skulle gå med på, men det verkar som att hon börjar bli trygg med mig och jag får göra var jag vill med henne. Eller rättare sagt, hon har märkt att det inte är någon ide att protestera, hon måste göra det jag säger. haha. 

Likes

Comments

Fredag och det betyder att två hästar åker till Båstad och tävlar. Vi efteranmälde Woodie igår å han har gått väldigt bra. Bonne ska gå La:1 och LA:P1. Bonne gör denna tävling bara för att få mer rutin ute på banan, inget annat.

Jag startar 14:17 och 16:47 och Bea 15:07.

Träningen igår gick väldigt bra. Costadyr är så himla fin i sinna byten just nu. Hoppas att det kan hålla sig inne på banan. I traven var han ganska fin, han behöver kommer tänka mer framåt än samling hela tiden. Men det ska säkert gå bra.

Hästarna ska tvättas idag, Bonne och Woodie. När vi kommer hem igen ska Minna också tvättas efter ridning. Costadyr ska gå ett lösgörande pass med vanligt träns.

Likes

Comments

Det blev en lugn start på dagen idag, sov till halv nio. Det kommer nog inte hända igen detta sommarlovet. Men det var även för att jag inte visste vart min mobil var så att jag kunde vakna. Haha, när man inte vaknar den tiden man brukar vakna, då är man trött.

Hästarna är ute i sinna hagar. Det är verkligen underbart väder och hästarna älskar att vara ute. Costadyr står i en hage med alldeles för mycket gräs och tillsammans med våra får. Men det förtjänar han. Han behöver också ha sommarlov eftersom han står på skolan hela tiden, vilket han inte direkt uppskattar.

Men snart ska den hagen klippas och då tror jag att vi kommer sätta dit Price och någon annan. Då får de mer gräs.

Hästarna igår gick bra, sjuk roligt att rida Costadyr då vi har börjat med byten i vartannat. Det är sjukt svårt vilktet jag tycker är så roligt! Tänk sedan när vi ska göra i varje, herregud. Kommer nog behöva sitta och planera i detalj hur mans ska göra i flera månader.

Idag ska jag träna Costadyr för Suzanne. Minna och Bonne ska ridas likadant som igår. Bonne ska ridas igenom programmet. Sedan ska allt packas inför tävlingen i morgon.

Likes

Comments

Fick en kommentar som löd såhär:

Va duktig du är VM och SM shit!!! Vad kom du på för plats i VM kvalet och hur var poängen om man nu får en sådan bedömning? Du är bäst!! 🐴😊

Först och främst vill jag tacka. Det är otroligt roligt att få kommentarer som är så possitiva, håll en god ton så blir alla glada! 

I Vm kvalet vet jag faktiskt inte vilken plats jag kom på eftersom jag inte vet vad de andra fick för några poäng. Men för att man skulle bli uttagen skulle man ridit på 75% eller mer och hästen skulle vara ASRP, även ha godkända föräldrar i tre led. Det var endast två femåringar detta året som var kvalificerade, Minna och en till. Sedan några sex åringar, men inte så många. Jag vet tyvärr inte vad den andra femåringen fick då de skulle ha en kvaltävling i stockholm. Detta är ingen offentlig tävling som man kan gå in och kolla vilka poäng alla fick. Men eftersom att det gick så dåligt denna dagen för mig och Minna kan jag tänka mig att den andra hästen behöver vara halt på tre ben och slå bakåtvolter halva programmet. Om den ska vara sämre än mig. 

Hästarna bedöms för sina gångarter och sin framtida förmåga. Skritt, trav, galopp, allmänt intryck och framtids utsikter.

Det jag tycket är lite tråkigt gjort med denna kvaltävlingen är att alla hästar inte gick på samma dag utan de i stockholm gick en vecka senare. Det program som vi red var ett helt annat program än vad våra hästar är vana vid. Fem åringarna skulle gå ett program med förvända galopp, enkla byten och ryggning. Detta är något som vi med femåringar nästan aldrig skulle få för sig att göra. Med storhäst är det en helt annan sak. Men i alla fall, vi skulle då kunna lära våra hästar detta på ca tre dagar. Eftersom att detta inte är min häst som jag skulle rida var det fem veckor sedan jag red henne. Och vi fick reda på tordagen veckan innan att vi skulle kvala. Inte vilken dag och inte vilket program utan det fick vi reda på på söndagen, tre dagar innan. Jag var på Öland och skulle inte kunna komma till hästen förens på tisdagen men som tur var har jag så snälla föräldrar så de körde mig, kom dit vid nio och sedan red jag. Hade jag haft en vecka till på mig lovar jag att jag hade kunnat styra och hålla oss på spåret i alla fall. Men nu kunde jag inte det, haha. 

Men jag hoppas på att alla vi som deltog har lärt oss något av detta och även arrangörerna. Men framför allt, ALLA SOM BLEV KVALADE OCH RED UPP. NI SKA VARA STÅLTA!!

Detta är inget åsikts inlägg om att arrangörerna har varit orättvisa eller något, utan jag är medveten om att även de hade väldigt kort tid att arrangera detta och de hade inte kunnat göra det bättre. Men till nästa gång är de mer förberädda och vet hur man ska göra. Nu fick tyvärr vi vara test kaniner men någon måste ju vara det med!❤

Jag får se hur det går på sm, det finns några otroligt fina ponnyer med i år och alla vill att våra ponnyer ska vara bäst. Men alla som rider och utbildar sin aungponnyer är duktiga! Har hört och även fått påverkning av flera som säger att det är enkelt att rida unga hästar men det är det inte! Gör man inget bra jobb från första början får man inte det så roligt i längden. Utbildning och noggrannhet är A och O.

Till alla er som rider och utbildar, ni SKA sträcka på er mer!

Finaste bebben, (Poseidon). Han har kommit till ett super ställe, och det går verkligen bra nu!

Likes

Comments