Idag gick jag upp supertidigt för att åka och träna med sonja i ridhuset.
Gick upp kl 06 30 och åt frukost direkt sen ut i stallet. Pappa hade gått upp extra tidigt för att släppa ut hästarna eftersom Sonja inte alltid blir så glad om hon inte har fått gått ut och ätit sitt hö. När jag kommer ut i stallet är klockan ung 07.20 och jag börjar med att mocka åt sonja och sedan tar jag in henne. Jag lägger in alla saker i transporten som pappa har kört fram sedan gör jag iordning Sonja.
När hon var lastad och klar så åkte jag och mamma mot ridhuset.
Det var väldigt halt på vägen eftersom det hade snöat dagen före och regnat på natten, men som tur var det sandat hela vägen fram till ridhuset. Vi kom fram ung kl 9.


När jag börjar skritta fram Sonja märker jag att hon är väldigt pigg eftersom han bara har skrittat ut i skogen i tre dagar. Men sedan börjar jag rida fram henne och jag börjar alltid med galoppen för att hon blir mer avslappnad i traven efteråt.
Hon kändes verkligen super på framridningen. När jag har värmt upp henne ordentligt börjar jag ta upp formen och det gör hon super. Vi har jobbat mycket på formen de senaste veckorna att få henne så rund som möjligt eftersom hon gärna vill bli öppen i sin form.
Jag har fått skrittövningar av min tränare Susanne widner där jag ska skritta och göra 10 halter efter varann och det har gjort sonja väldigt rund och fin i formen. Verkligen en super övning för Sonja.

Vi red inte så länge idag för att underlaget inte var så bra. Det kändes att Sonja inte gillade underlaget och ville inte riskera att det sliter så mycket på henne så vi red kanske bara i 40 min där 20 minuter var framridning.
Sonja var hur fin som helst och var nog lika nöjd efter passet som jag.

Nu håller jag alla tummar för att hon kommer att vara helt frisk på återkollen om mindre än två veckor så vi får fortsätta att träna. /Alicia
Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag så kom veterinär hem till oss och vaccinerade Magi, Zigge och Kamaro mot botulism så att dom kan äta hösilage till vintern. I år är det första året våra hästar kommer att äter hösilage åtminstone 3 av dom. Vi har hittat ett jättebra hösilage med mycket bra värden. Mamma är jätte noga med att räkna foderstat till varje häst för att hästarna ska må bra, hålla hull och bygga muskler.

Just nu har vi väldigt mycket i skolan och är väldigt stressigt med alla prov och läxor. Det verkar som alla lärare vill ha alla prov samtidigt och gärna så mycket som möjligt innan jullovet.

Idag när vi kom hem från skolan gick vi direkt ut i stallet för att gå med Arsenal och Bella innan det blev för mörkt. Eftersom Arsenal inte har fått på sig några brodd tar vi det säkra före det osäkra och går med honom tills han får broddar. Då var det lika bra att gå med Bella också. Det är bra för Bella att komma ut och träna att bli ledd tillsammans med en lugn och trygg häst, trots att Arsenal är bara 5 år så är han väldigt lugn och båda hästarna skötte sig super och var jätte lugna.
När vi kom hem tog vi in resten av hästarna och började göra iordning Zigge och Sonja som skulle ut på skrittur igen. Idag skrittade vi bara en kort bit eftersom Zigge hade blivit vaccinerad på morgonen. Båda hästarna skötte sig super. Och i helgen ska de få komma till ridhuset och ridas igenom lite mer.
Likes

Comments

Nu har första snön kommit och det innebär att snösulor och brodd måste på. Nu blir det många långa skritturer för våra hästar eftersom marken är frysen. Men de äldre hästarna blir det att transportera till ridhus ett par gånger i veckan.


Igår fick hästarna vila eftersom det var så halt ute och inga av dom hade broddar. Men eftersom pappa skor våra hästar så fick han sko Sonja och Zigge och sätta på broddar.
Det var tänkt att vi skulle rida lite bommar på banan idag eftersom det inte är någon Sussi träning denna vecka och det var bomträning på schemat. Men banan var för hård för att ens kunna trava på så det få bli en skrittur istället och kanske lite galopp i skogen.
Kamaro och Arsenal har pappa tyvärr inte hunnit satt på brodd än så dom ska vi gå lite med och sätta på brodd ikväll.

Om det är bättre underlag imorgon så kanske vi tar lite bommar då annars blir det kanske att åka till ridhuset.

Likes

Comments

Idag tänkte vi skriva lite om hur en vecka kan se ut för hästarna och vårt träningsupplägg, och lite hur vi tänker när vi lägger upp träningen.

Sonjas vecka ska innehålla 3 dagar uteritt och 3 dagar rids hon på bana. En av dom tre dagarna hon rids på banan så rider vi för vår tränare Susanne Widner som då är antingen bomträning eller dressyrträning i uppbyggande syfte. Sedan rider jag en dressyrträning hemma för mamma eller själv och då tränar vi mest program. När Sonja är helt bra igen tränar jag för min dressyrtränare Fredrik Böhling.
När jag rider ut så rider jag mycket Sussie övningar för att stärka Sonja. Det kan vara tempoväxlingar och att hon ska vara mjuk och genomställd. Det blir varierande kondition, styrka, uppbyggande, intervallträning och koordination.
Sonja får även vila en dag i veckan och då blir hon ryktad och masserad.
Egentligen går Sonjas träning ut på att bli så liksidig sån möjligt.

Två veckor under sommaren och en vecka på vintern lägger vi (både jag och Clara) in vilovecka där vi endas skrittar uppsuttet eller vid hand. / Alicia

I veckan ska jag (Clara) få in ett antal träningar. Det jag ska få in i en vecka är hoppning eller bommar.

Om det är hoppning tränar jag oftas att hoppa en bana, då jag tar in mycket titthinder och tränar samlad galopp och även en mera aktiv galopp. Det blir mycket tempoväxlingar.
Jag tränar oftas inte den höjden jag hoppar med en tränare, utan jag hoppar lite lägre för att få ett bra självförtroende hos hästen.
På sommaren så hopptränar jag en gång i veckan, men nu mer mot hösten så hopptränar jag var 14 dag.

Om det är bommar tränar jag ofta travbommar eller så bygger jag en bana med bommar.

Ett av de viktigaste sakerna jag ska få in i veckan är ett dressyrpass där jag tränar pogramridning och lösgörande Dressyren är väldigt viktig för hästen så det försöker jag ALLTID få in en eller två gånger i veckan.

En gång i veckan ska hästarna få vila och då brukar jag rykta eller smörja utrustningen.

Dom dagarna som blir över träningen rider jag alltid ut, det kan vara från långa ridturer till korta. Skritturer eller konditionsträning det beror på hur Zigge mår och så här års får vi anpassa oss efter underlaget som kan bli väldigt hårt och då blir det mycket skrittövningar. Mamma tjatar ofta om att skritt är underskattat och visst kan det bli tråkigt ibland men hästarna blir hållbara och starka och det är ju ändå vårt mål.

Det blir alltså tre dagar uteritt och tre dagar på banan varav en av dagarna på banan är det träning för min tränare Susanne Widner och en av dagarna blir det hoppning eller bomträning och den tredje dagen dressyr.

Jag får hjälp av min tränare Susanne Widner med att lägga upp veckoträningen. /Clara

Likes

Comments

I mitten av september flyttade min tränare Tina Lundin så jag har inte haft någon hopptränare utan hoppat lite träningshoppning här hemma.
Men igår var jag till Österfärnebo och tränade för Lotta Backlund och jag har inte hopptränat några riktiga höjder så det var så kul för både mig och Zigge att få hoppa lite. Zigge hoppade fantastiskt och jag var så nöjd.

Vi värmde upp tillsammans, trav och galopp och sedan hoppade vi fram på markbommar i både trav och galopp. Vi hoppade en serie med ett galoppsprång och en distans på fyra galoppsprång som vi sedan red som en bana. Jag tyckte själv att han hoppade bäst den sista rundan, man han blev väldigt trött. Nu får vi fortsätta med den uppbyggande träningen och kondition under vintern. Hopps det blir snö så blir träningen utomhus lättare. Vi tränar mest utomhus oavsett väder. Jag kommer att vara med två gånger till för Lotta och hoppas på en fast träningstid för henne nästa år.

Nu ser jag fram emot nästa träningstillfälle. Älskar att träna men så har jag ju en sån helt underbar häst också. / Clara

Likes

Comments

Det här är sista inlägget där vi presenterar våra hästar. I kommande inlägg kommer vi skriva om våran vardag och lite annat. Men iallafall idag tänkte vi presentera våra 1,5 åringar. Och det är Claras Magi och Alicias Bella.

Fauna Bellisima (Bella) är ett sto född 2016 efter Fürst Belissaro - Lauries Crusador xx. Vi har haft henne i drygt ett år och vi köpte henne ifrån Tyskland. Hon är ju bara 1 år så vi tränar mest löshoppning, longskering och lydnad mm. Det är tänkt att jag ska utbilda henne i dressyr med hjälp av mina tränare. Men just nu tar vi det väldigt lugnt med henne eftersom hon växer så mycket. / Alicia

Cool Magi Q (Magi) är en valack född 2016 och är efter Colmader-Connor. Vi har haft honom i 1 år.
Den här lilla killen ska jag utbilda till en Hopphäst, men han ska även gå dressyr. Med hjälp av min tränare Susanne Widner och mamma ska jag utbilda honom. Just nu tränar vi löshoppning, lydnad och alla grunder. / Clara

Likes

Comments

Den 19 september fick vi hem två nya hästar Arsenal och Kamaro som är tänkta som ett projekt. Det är tänkt att vi ska tävla dom lite och sedan sälja dom till våren.
I det här inlägget tänkte vi presentera dom lite kort.

Kamaro är en valack född 2013 efter Stilios - Sandro Hit - Weltmayer - u karla - Baryshnikov - Donnerlord L - Donnerhall. Kamaro är nog värdens snällaste 4 åring. Vi har endas haft honom i 1,5 månader och hittills har han visat sig från sin bästa sida. Han är så himla arbetsvillig och vi kan rida själv på galoppturer. Målet med Kamaro 2018 är bara att komma ut och tävla någon LC och kanske någon LB dressyr till hösten, att han får tävlingsrutin och att han är lugn och tycker det är roligt. Han kommer även att starta någon Pay and Jump. Jag kommer att hålla i utbildningen av Kamaro med hjälp av mina tränare och mamma kommer att tömköra honom. / Alicia

Arsenal är en valack född 2012. Han är efter Sexman - Aromat. Han är så snäll och har ett så bra temperament. Jag ska skola in honom som dressyrhäst men han ska även starta någon hopptävling. Han är en mycket vacker häst nästan helt svart. Vi har haft honom i 1,5 månader och han har varit över förväntan. Vi har tränat mycket dressyr men även hoppat lite och han har skött sig prima. Till tävlingssäsongen så tänker vi oss att vi ska starta någon LC och kanske någon Pay and Jump. /Clara

Likes

Comments

Vi tänkte presentera våra hästar. Vi har tre hästar var. Jag (Alicia) har Sevilla Q (Sonja), Kamaro och Fauna bellisima (Bella).


Jag (Clara) har Zambia Z (Zigge), Arsenal, Cool Magi Q (Magi).
Idag tänkte vi presentera Zigge och Sonja.

Sonja är ett sto född 2004. Svenskt halvblod efter Silvano - krius x x x. Hon är en bestämd dam med mycket nerv inte alltid så lätt att rida.
Jag har haft henne i 1,5 år. Hon var inte tävlad innan jag hade köpt henne men välutbildad.
Jag har idag tävlat henne upp till LA med vinst. Vårt mål inför 2018 är att rida medelsvår. Jag älskar denna häst men hon prövar mitt tålamod dagligen med sin enorma energi och vakenhet som gör att hon hittar på hyss om jag inte rider i varje steg. Det här är verkligen ingen häst man sitter och myser på ute i skogen, utan man måste hela tiden vara alert. Men det är också den här energin som gör henne så fantastisk och kan ge mig en sån enorm ridkänsla som också gör att vi vinner, tyvärr så är det så att antingen är hon bäst eller så hamnar vi sist pågrund hur damen är för dagen. Det vi ska jobba på och förbättra till nästa år.
Tyvärr så har vi missat höstterminen detta år pågrund av att Sonja blev halt och var tvungen att bli behandlad i sina bakknän. Man idag rids hon för fult och ska på återbesök i början av december. Håller verkligen tummarna på att hon är bra. Det här var lite om Sonja kommer berätta om mina andra hästar i ett senare inlägg.

Zigge är en valack född 08. Efter Zento - Godfather (Zangersheide). Zigge är en pigg häst som är väldigt arbetsvillig och dessutom ett hjärta av guld. Han är 1,72 cm hög med trots sin storlek så är han inte tung-riden.
Jag har haft Zigge i ett år. När vi köpte honom var han i ett väldigt dåligt skick, han var mager, inte grundriden och bara hopptränad. När han kom hem till oss var han väldigt stressad. Men vi såg något speciellt i den här hästen. Jag hann rida han i några månader men tyvärr visade det sig att han var oren bak och blev då behandlad i sina bak knän. Jag har under hela våren ridit uppbyggandeträning med mycket hjälp av min tränare Sussan Widner som jag kommer presentera längre fram i bloggen. Under sommaren och höstterminen har vi tävlat upp till 1 m felfria. Målet var att rida lugnt och felfritt så att inte Zigge skulle bli stressad, han har verkligen utvecklas i styrka och hoppar med lätthet 1 m. Så till våren så satsar vi på 1,10 cm. Han är idag en helt annan häst, lugn och harmonisk. Alicia har även fått låna honom och tävlat på två L:C på 71% och nästan 66%. Så nästa år kommer jag även att starta dressyr på honom. Vi gjorde dessutom en vetcheck på honom för någon vecka sen och han är helt frisk.

Nu rider vi uppbyggande träning över vintern och tränar mot våra mål till 2018.

Likes

Comments

Vi tänkte börja med att presentera våran gård.
Stallet har 6 boxar, 2 sadelkammare, spolspilta, foderkammare, torkrum för täcken och en stor höskulle.
När mamma och pappa flyttade hit var inget i stallet gjort. Dom har byggt allt själva, byggt ut stallet, sadelkamrarna, boxarna, a allt!
På gården finns också en ridbana 60x22 som blev klar i år. Vilket framförallt mamma tycker är toppen då hon slipper skjutsa oss när vi ska träna. Nu kan vi sköta vardagsträningen hemma.
Vårt hus är litet och byggt i slutet av 1800-talet.
Vi har hagarna alldeles utanför fönstret. Vilket är bra då vi har koll på hästarna. Hästarna blir väldigt sociala när vi är så nära, bara man kliver ut på gården så kommer hästarna fram till staketet.
Speciellt unghästarna som är så nyfikna.

Likes

Comments