Då är nästa projekt färdigt. Converse till en 3-6 månaders bebis. Jag har ingen att ge dem till än men jag kunde bara inte motstå, de är ju så söta!

För att göra skon behöver du vitt och svart garn. Du behöver också ett garn till själva skon, jag valde mörk lila och använde det som svart också då jag inte hade något svart garn hemma. Du behöver också en virknål ocj jag använde 3,5 på allt.

Börja med att virka skons sida.
Lägg upp 17 lm (luft maskor)

Varv1: Börja i den andra lm från virknålen och gör fm (fasta maskor) raden ut avsluta med en lm så att du får en kant. Du ska alltså inte virka i lm på nästa varv.
Varv2-9: Fortsätt virka fm. Nu ska du öka med två maskor på varje varv så virka två fm i första och sista maskan på varje varv. Avsluta varje varv med en lm och när du virkat sista varvet fäst tråden.

Nu ska vi gå vidare till skons tunga.
Lägg upp 10 lm.

Varv1: Börja i andra lm från nålen och gör fm raden ut. avsluta men en lm.Varv2-Varv2-6: Fortsätt virka fm och avsluta med en lm precis som i varv1.
varv7&8: Du ska fortfarande virka fm men nu ska du minska två maskor på varje varv. Det gör du genom att virka två maskor i en i början och på slutet av varje varv.

För att det ska bli en sko måste vi nu virka ihop sidan av skon med tungan.
Lägg kanten av sidan över kanten på tungan så att första masken går igenom båda och virka sedan fm med vit tråd runt hela skon.

Fortsätt med den vita tråden som du virka de med runt skon och virka skons tå.
För att föra det bör ja med att virka tio fm tillbaks så att skons tå hamnar vid tungan. Det är varv 1. Gör inga vänd maskor när du virkar tån.

Varv2-3: Fortsätt virka tio fm.
Varv4-6: fortätt virka fm och minsk två maskor på varje varv som när du virkade tungan.

För att sedan fortsätta ska vi virka ihop 4 maskor på tåns sida till en fm så att den får sin lite rundade form. Virka sedan fm runt skon till nästa sida och gör samma sak där. Fäst sedan tråden för att göra ett varv fm runt hela skon med den svarta tråden ( i mitt fall lila).

För att kunna fortsätta måste vi nu virka sulan.
Börja med att lägga upp 15 lm.

Varv1: Börja i den andra lm från nålen och gör tre fm i den maskan. virka sedan fm hela raden tills du kommer till den sista och gör tre fm i den. Nu ska du fortsätta på andra sidan luftmaskrade och virka fm tills du kommer till där du började och gör då en sm (smyg maska).
Varv2: Du ska nu fortsätta virka runt. Gör två lm för att sedan göra en hst (halv stolpe) i första maskan 3 hst i andra maskan och 2 hst i tredje maskan. Fortsätt sedan vavet med 8 hst följt av 4 fm. Gör sedan 2 fm i de 3 nästkommande maskorna och fortsätt sedan med 4 fm 8 hst och avsluta med en smyg maska.
Varv3: Börja även det här varvet med 2 lm. Gör 1 hst i första maskan sedan 2 hst i de nästkommande 5 maskorna. Fortsätt sedan med 8 hst, 4 fm. Gör sedan 2 fm i en maska och i nästa maska 1 fm gör detta tre gånger. Avsluta varvet med 4 fm 8 hst och en sm.

Nu ska vi sy på sulan på skon och det gör du genom att med tråden som du använde till sulan virka fm runt hela skon. För att den lila tråden skulle synas lite mer träde jag nålen igenom den bakre mask raden och sedan ner i maskan på sulan.

När nu skon är helt ihop sydd är det dags för sko snöre och märket.
Jag valde att virka ca. 92 lm som sko snöre man kan så klart göra som man själv vill.

För att göra märket kan man antingen göra en magisk cirkel (som jag visar på bilden) eller så lägger man upp 2 lm.

Varv1: Gör 6 fm i ringen eller i den andra lm fårn nålen.
Varv2: Gör en ökning så att ringen blir dubbelt så stor. Alltså virka 2 fm i varje maska. (här slutade jag)
Varv 3: fortsätt göra en ökning genom att virka 2 fm i varannan maska.
Brodera en stjärna på märket och sätt fast på skon.

Nu är skon färdig att användas!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag hade lite tid att döda och behövde lite egen terapi tid. Då blev det att sy dessa fina grytlapparna med lite annorlunda mönster. Det är ett så kallat våffelmönster som jag har använt mig av.
Det man behöver kunna innan man börjar är hur man gör luftmaskor (lm) och hur man gör stolpar (st). Det går åt lite mindre än ett halvt garn nystan, beroende på hur stora man vill att grytlapparna ska vara och jag använde virknål nr. 3,5.

Gör så här:

Varv1: Börja med att göra en löpögla och lägg upp lm tills du har den bredd som du önskar på den färdiga grytlappen. Det antal lm du lägger upp måste vara delbart med tre och sedan lägger du till fyra till antalet. (Jag valde 21 lm plus fyra så 25 totalt på de vita.) (På de lila grytlapparna la jag upp 24 lm plus fyra så det blev 28 totalt).

Varv2: Gör en st i andra lm från virknålen. Fortsätt sedan göra stolpar i varje maska längs hela raden med lm. Avsluta varvet med en lm och vänd virkningen för att börja på nästa varv.

Varv3: Börja med att göra en st i andra lm från virknålen (som i varvet innan). Sedan är det dags att börja göra de så kallade "våffelmaskorna". Du kommer göra ungefär som när du gör en st men istället för att föra virknålen genom nästa lm så kommer du föra den bakom st från föregående varv.
För att förklara: vira garnet över virknålen, för ned virknålen bakom stolpen från varvet under, hämta garnet och dra igenom. Du kommer nu ha tre öglor på din virknål. Vira garnet över nålen och dra igenom de två första öglorna. Nu har du två öglor kvar så vira garnet över nålen igen och dra igenom öglorna.
När du har gjort det gör du två vanliga st .
Fortsätt varvet genom att upprepat virka en "våffelmaska" och två st tills varvet är slut. Avsluta även det här varvet med en lm.

Varv4-: Upprepa varv tre tills du tycker att du har fått den formen du önskar. (Jag gjorde ca.18 varv på de vita grytlapparna och ca.26 varv på de lila för att få en så kvadratisk form som möjligt).
Som avslut kan du göra lite vad du själv önskar. Du kan välja att bara fästa garnet och inte ha någon upphängning alls eller göra någon annan sorts upphängning. (Eftersom jag ville ha upphägning på mina grytlappar valde jag att virka lm, 15 på de vita och 20 på de lila, och avslutade med en smygmaska i den första lm för att sedan fösta garnet).

När du är färdig är det bara njuta av att kunna ta utt maten ur ugnen utan att bränna sig. :)

Likes

Comments

I helgen den 27/5 var det den första abiturientbalen i Linköping. Det var en väldigt stor dag för mig då jag länge sätt fram emot den här dagen. Jag fick spendera den med underbara människor och vänner och göra en av de saker som jag älskar mest, att dansa. Men det är inte riktigt slut där jag fick uppleva den här dagen i en klänning som jag sytt helt själv. Jag kunde inte vara mer stolt och nöjd med mig själv samt dagen i helhet.

Likes

Comments

Då är man tillbaks i skolan och syandet är i full gång. Sömnaden till gymnasie arbetet är helt klart och resten ligger inte långt bakom. Snart får man lämna in allt för bedömning. 

Likes

Comments

Under tråkiga och sysslolösa lov dagar får man hitta på något att göra. Fick lite plagg utav min syster men de här två var lite stora. Ville ju inte kasta bort dem så var bara att sätta sig framför symaskinen och börja sy. Blev riktigt bra även fast jag inte mätte innan och så har man sparat lite pengar också. A win win situation!

Likes

Comments

Jag älskar min utbildning och mitt valda program. Nu är jag klar (eller nästan klar) med en till utav våra kurser som ingår i specialisering 4. Det har varit så roligt och jag har fått utmana mig själv på en ny nivå. Nu är det bara det sista kvar att göra portfolion.

Likes

Comments