Äntligen är den här, sista veckan i kapitalistlandet Korea.

Större delen av måndagen har redan passerat och jag har precis avslutat mitt samtal med min far via Skype. Jag tror vi alla svenskar längtar lite hem nu. Men samtidigt kommer vi sakna republiken. Så många fina karaktärer som kommer saknas, men aldrig glömmas.

Detta inlägget är främst till för att informera er att om ni vill ha svar på någon fråga angående min tid här så kan ni skriva den här under i kommentarerna, så svarar jag på det i mitt nästa inlägg.

Vi ses snart Sverige!

Messias Å

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej bloggars.

Nu är de endast 2 veckor kvar!?!? på mitt äventyr i Busan, Korea, Asien. Nedräkningen har börjat. Det enda jag tänker på just nu är att jag snart är hemma och hur det kommer kännas att lämna Korea. Väl hemma kommer allt vara annorlunda från vad jag har vant mig vid under de senaste 3 månaderna. Det har börjat kännas som att Korea är mitt andra hem. Jag har trots allt spenderat cirka 100 dagarna här.

Innan jag åkte till Korea kändes det som att 3 månader i ett främmande land inte skulle vara så lång tid. Men Gud vad jag hade fel. Känns som att jag har varit här hur länge som helst. De finns så mycket jag kommer sakna från detta tekniskt välutvecklade land.

Lärare, elever och värdfamiljen kommer jag bära med mig länge. Även kulturen kommer vara fast förankrad inom mig. Att ha spenderat såpass lång tid utan familj och vänner i Sverige är något som har gjort mig mer tacksam för vad jag har. Man vet inte hur bra man har det förrän det är borta..

Nu har vi även sagt hejdå till Martin som lämnade i förtid igår. Där hemma finns ett tyska test som väntar för honom, good luck mate.

Den senaste tiden har vi gjort flertalet intressanta saker. Avslutningsfest, spelhus och karaoke har bara varit en del av det som stått på schemat veckan innan Martin lämnade oss. Vi har även bestigit ett högt jävla berg. Första och sista gången förhoppsningsvis.

I måndags stod vi på scen och hade vårat avslutningstal/presentation. Beskrev lite om hur jag upplevt min vistelse och skillnader mellan våra länder. Valde dock främst att visa tacksamhet mot de personerna som gj0rt min tid här as good as possible. Har oerhörd respekt för dessa personer.

Ha De - Å

Hembygden

Likes

Comments

Hej Koreavänner!

Idag är sorgens dag med tanke på vad som hände Frankrike under gårdagen. Ska iallafall försöka beskriva min vardag i Korea trots denna tragiska händelse. #jesuisparis

Tio dagar har gått sedan förra inlägget kom upp. Det är snart tid att salutera alla nya kamrater jag har mött här i Replubiken. Det återstår nämligen endast 4 veckor för mig i Asiens själ. Känns som att jag har varit här mycket längre än de dryga två månaderna som passerat. Hela den svenska hösten har ju passerat..

Här i sagolandet försöker jag njuta av de sista veckorna. Det är allt jag ska göra nu! Men anyway ska tala om för er vad jag har gjort den senaste tiden.

Filmfestivaler och annat (vecka. 45)

Föregående vecka var en vecka fylld med film. Under torsdagen besökte vi den brasilianska film festivalen här i Busan som jag tidigare skrivit om. Skolan hade fixat biljetter till oss svenskar och David. Vi såg en mycket intressant film från Rio de Janeiro och känslor väcktes till liv. Tycker det är trevligt att se och jämföra hur filmer skiljer sig beroende på var de härstammar ifrån, Efter filmen åkte vi tillbaka till skolan och vi anlände till dormitoryt strax efter 22 tror jag.

Under lördagen möttes vi från Sverige och våra buddies inne i biografen för att se våran första film under den svenska film festivalen. "Stockholm stories" stod på menyn denna gång. Kan säga att jag sett mer fartfyllda filmer i mitt liv. Efter filmens slut var även regissören bakom filmen där och svarade på frågor. Under denna frågestund vilade jag mina ögon för en stund och sjunk ner djupt i stolen.

När vi lämnat biografen bak0m oss tog vi oss några stycken till en Playstation lounge som vi besökt några gånger. Mycket avkopplande att sjunka ner i en soffa, släppa tankarna för en stund och gibba.

Vi besökte återigen den stora fillm- och festivalbyggnaden en dag senare. Vi betraktade denna gång Göteborgsfilmen "Känn ingen sorg" tillsammans med våra buddies, några lärare och David. Filmen var exakt likadan som den varit de andra 10 gångerna jag sett den. Det var mysigt i vilket fall. Efter att vi sett filmen tog jag och Don tunnelbanan till en fantastisk restaurang som vi besökt ett par gånger. Alltid lika god mat!


Mycket ledighet (vecka. 46)

Veckan som passerat nu har vi varit lediga en hel del. Alla koreanska tredjeklassare från gymnasiet har gjort deras SAT denna veckan, Det är en av anledningarna till den stora mängden ledighet vi njutit av. En annan anledning är att vår skola har deltagit i en TV sänd "tävling" mot våran grannskola KSA. Det var massvis med uppträdanden och även frågequiz. Ingen var väl förvånad att våra motståndare stod som segrare då de är genier hela högen och går på en av landets bästa skolor.

En av dagarna återvände vi till Playstation lounge och spelade lite. Kul att vi fick med vår amerikanska lärare Nick för första gången. Har också besökt David i hans hem vid stranden denna vecka.

Idag (lördag) har jag legat i sängen hela dagen och inte gjort någonting egentligen, välbehövd vila. Imorgon ska vi på födelsedagskalas på en trevlig restaurang:))

Självklart bjuder jag er på några bilder.

På återseende - Åba

Likes

Comments

Hej förebilder! Oktober har blivit November och det är dags att återigen summera den dryga vecka som gått.

Kommer bli ett lite kortare inlägg med fokus på helgen med tanke på att det inte hänt så mycket av intresse under vardagarna.

Helgen

Under lördagen begav vi oss på en skolresa. Jag, David (USA), Martin och Emma möttes upp tillsammans med flertalet elever och lärare mitt i stan. Tror klockan ringde strax efter 5 på morgonen. Vid 7 rullade bussen mot Andong. En tre timmar lång bussresa hade vi framför oss.

Efter tre timmar av diskussioner, kaffedrickande och skrattande nådde vi vår destination. Första stoppet var ett litet område med tempel eller något.
Spenderande ungefär dryga 30-40 minuter på det stället innan det var dags för lunch. Under lunchen satt vi på golvet i skräddarställning på traditionsenligt vis.
Denna gång var olyckan framme. Mina byxor sprack totalt runt och under mina ädlare delar.. Gick runt resten av dagen med ett hål i mina byxor, jag ursäktar att koreanerna behövde bevittna detta. (1)

Efter lunch var det återigen dags att besöka ett nytt ställe som jag inte har en aning om vad det var för något. Gick väl runt i ett par timmar utan att veta destinationen. Slutade med att vi tittade på en pjäs i någon halvtimme. (2)

Sista stället att besöka var ett ställe uppe i bergen med massa gamla hus/tempel, ingen aning om vad de var för något. Som ni ser har jag ingen koll på vad vi egentligen kollade på eller vad vi gjorde. :)
Anyway, vi njöt av utsikten och pratade om livets mening. (3)

När bussen skulle ta oss hem slocknade nästan samtliga elever. Självklart kunde inte jag sova. Men väl hemma tackade vi för en trevlig dag och jag spenderade även min halloweennatt med David, bad choice..
😅😳

Vaknade vid 3 tiden nästa dag och vi begav oss till BK för att käka frukost/lunch. Kvällen innan mötte vi förresten ett par norska damer och en herre i vår ålder. Blev bjuden på snus
❤️, tack Messias!

Senare på kvällen åt jag middag med värdfamiljen. Även denna gång satt vi på golvet. Tack Gud för att mina byxor höll denna gång.

Förövrigt har det inte hänt så mycket. Har dock börjat bli kallt här, speciellt på morgonen. Imorgon kväll (torsdag) ska vi på Brazil Film Festival och bevittna någon lurig film. Till helgen ska vi också besöka Sveriges Film Festival som även den hålls här i Busan.

Njut av bilderna

Skam den som ger sig - Å

1

2

3

  • 497 Readers

Likes

Comments

Hola!

Dryga veckan har gått sen senast och jag ska återigen uppdatera er om läget i Busan och vad som har hänt sen senast. Tänkte börja med att prata lite om vad som har hänt under denna vecka.

Global Forum

En tradition sedan sex år tillbaka på Busan International High School är att man bjuder in elever och skolor från främst länder i Asien under en vecka i oktober. Syftet med inbjudan är att eleverna ska dela med sig av sitt lands kultur och också disskutera om ett visst ämne. Alla länder representerades av elever med en så kallad "Cultural performance". I år var ämnet "Localization in our community, challenges and opportunites". Skolor från Japan, Ryssland,Kina och Indonesien tillsammans med elever från BIHS disskuterar detta och håller presentationer.

På vår skola har vi redan representanter från Mongoliet, Kina, USA, Australien och Sverige så ni kan tänka er att det var flera olika kulturer som möttes.

Självklart hade vi från Sverige förberett oss med en presentation och även gjort en film där vi förklarade vad som var typiskt svenskt och vad man behövde lära sig för att bli mer svensk. Eftersom jag hatar att prata inför en stor grupp människor var det väldigt trevligt när presentationdelen var över. Kommer lite bilder här senare.

Under fredagen var det endast elever från Ryssland och Indonesien kvar. Det var då dags att tillsammans med alla förstaklassare på skolan åka på den årliga fruktplockardagen. Plocka frukt i 25 graders värme i 4-5 timmar är ingen höjdare. Men vi hade det okej trots allt, jobbade inte ihjäl mig.

Helgen

Har för det mesta degat denna helgen. Igår var jag och Don dock ute och kollade på fyrverkerifestivalen. Har definitivt aldrig sett så många människor i hela mitt liv. Det var hundratusentals! Under kvällen åt vi även en galet god middag.

Jag ligger nu under täcket denna söndagkväll och summerar dagen som gått. En familjeutflykt upp i bergen och SUSHI i magen var det bästa idag.

Syna bilderna nedan och dega gött, ha dt - Å

Likes

Comments

Hej kamrater, allt bra?

Här rullar det i vilket fall på i samma takt som tidigare, det vill säga otroligt segt. Nu är helgerna det enda ljuset i mitt liv..

Nää, jag ska inte tycka synd om mig själv, ska försöka se det ljusa även under skoldagarna. Idag har jag tänkt berätta för er vad som hänt av intresse den senaste veckan. Eftersom jag skrev mitt inlägg senaste fredagen har jag tänkt börja med att berätta vad som hände förra helgen efter mitt inlägg.

Lördag-Söndag

Det började på lördagen med att jag och Don blev upphämtade här hemma av ett par släktingar för att ta oss till Busan International Film Festival. Festivalen som avslutades just denna dag bjöd oss på en avslutningscermoni där bland annat priser delades ut. Filmfestivalen avslutades med en kinesisk film vars namn på engelska är Mountain Cry. Rekommenderar er alla att leta upp denna djupa film och spendera den tid som krävs för att syna rullen.

Dagen efter var det dags för Asia Song Festival (vem fa* skapade denna festival!?!?!?!). En festival med mestadels K-pop band och tiotusentals skrikande 12åriga flickor. Jag skulle inte ens vilja min värsta fiende uppleva denna festival. Ljudkullissen var bland det värsta jag varit med om.

Måndag-Idag (lördag)

Veckan som gått har ur min synvinkel varit den tråkigaste sen jag kom till Korea. Känner mig väldigt deprimerad för tillfället. Behöver mina vänner, L4L och min familj som ofta sprider glädje och humor. Just humorn saknar jag enormt. Denna vecka har jag också sovit extremt lite, då jag haft roligare saker att göra än att sova.

I vilket fall..

I veckan har det planerats och skrivits texter inför kommande vecka. Då är det dags för Global Forum . GF är några dagar då elever från bland annat Japan, Ryssland och Kina möts på vår skola och diskuterar och håller presentationer om ett nytt ämne varje år. Ska bli intressant. Hatar dock att stå framför människor och prata.

Klockan här i Korea är 01:30 på natten mellan lördag och söndag. Kvällen har varit jättetrevlig. Värdfamiljen och jag var på ett 1års kalas. 1års kalas i Korea är vääääldigt stora. Typ större än ett 50års kalas i Sverige. Kalaset hölls på en trevlig restaurang med den största buffén jag någonsin synat. Här fanns det mat från det japanska, kinesiska, koreanska och italienska köket. Wonderful.

Lägger in lite bilder här under, njut! Bild 4-5 är på rummet i skolan

Låt oss glänsa - Å


Likes

Comments

Hej världen, det var ett tag sedan!

Jag har nu insett att tden inte alltid räcker till och det är anledningen till den dåliga uppdateringen här på Sydkoreabloggen. Med det sagt hade jag tänkt berätta lite om att vi spenderade 3 dagar i seoul denna vecka (måndag-onsdag) och vad vi gj0rde där.

Måndag

Det var uppgång redan 05.40 på måndagsmorgonen eftersom tåget gick vid 08.00 och vi skulle mötas 07.30 på stationen. Vid 07.40 var alla pjäser på plats. Jag, Martin, Emma och Gabriella var redo att äntra huvudstaden och skulle tillsammans med två lärare göra det med stil.

Ankomst till Seoul var strax innan 11.00 om jag minns rätt. Det första stegen i storstadens lugna atmosfär togs och vi begav oss genast till den lägenhet skolan hyrt åt oss. En lägenhet på fyra rum och kök var det ultimata valet och ingen kan klandras för valet av detta ställe.

Efter att vi kommit till rätta i vårt tillfälliga boende skulle vi bege oss ut och första anhalten var bara ett golfslag bort. Första stället att besöka enligt schemat Gyeongbokgung. Vi hann med en lunch innan besöket också.. Kommer tyvärr inte ihåg något om ställena vi besökte eller varför dom var speciella. Kommer bara ihåg hur dom såg ut. Så kommer visa bilder på alla ställen vi besökte istället för att skriva om dom.

Efter besöket gjorde vi lite småaktiviteter och åt en fantastisk middag innan vi besökte Seoul Tower under kvällens mörker.

Tisdag

Under tisdagen besökte vi lite museum, bland annat Leeum Art Museum och historska platser. Fram mot kvällen satte vi oss på en uteservering och lysnnade på koreansk sångare. Vi hann också med en teaterföreställning innan det var dags att ta bussen hem. Tänker inte gå in på exakt vad vi gjorde eftersom jag är extremt trött och håller på att sluta snusa så tålamodet är i botten.

Onsdag

Efter frukost begav vi oss till ett litet ställe där vi gjorde egna små armband. En mysig start på dagen med andra ord. Efter denna tillfredställande stund tog vi lita bilder innan vi tog en snabb lunch. Vi besökte också under dagen ett känt och populärt museum (Korea furniture museum). Innan vi åkte hem besökte vi Namdaemun Market, som är en jättestor marknad med massor av saker.

Det var allt, njut av bilderna nedan, peace - ÅDag 1

Dag 2

Dag 3

Likes

Comments

Hej alla vackra människor!

Nu tar jag mig äntligen tid att skriva om mina dagar under Chuseok. Enjoy!

Lördag

Vi besökte den del av Dons släkt som bor i närheten av oss och hade det trevligt en stund. Efter en stund där tog vi tunnelbanan några stationer för att kolla bio (The Maze Runner). Efter det tog vi en sen lunch på en av alla restauranger vi gick förbi. Vi for hem efter detta och vilade resten av eftermiddagen/kvällen.

Söndag

Detta var dagen då vi började fira Chuseok på riktigt. Vi gick upp tidigt på morgonen och åkte tillbaka till släkten där det var traditionellt firande. Tittade bland annat på när dom satt på knä och bugade/bad för sina förfäder. Efter denna fina stund satte vi oss i skräddarställning och åt en rejäl måltid. Värt att lägga till är att maten var vääääldigt tillfredställande.

När förmiddag övergick till eftermiddag satte vi i familjen oss i bilen och åkte till den andra delen som bor ett par timmar bort från Busan. Där välkomnades jag liksom alltid med öppna händer. Don har verkligen en fantastisk släkt som alltid är väldigt gästvänliga. Där spenderade vi natten och bevittnade även supermånen. Värt att notera var att jag sov på golvet, faktiskt ganska skönt.

Måndag

Det var Måndagen med stort M. Det var Måndagen då jag för första gången skulle få besöka de omtalade templen. Jag, Don, Dons kusin och Dons far åkte efter frukost tillsammans och besökte de olika templen och gamla traditionella ställena uppe i bergen.

Första stoppet och mitt favoritställe var på ett buddhistiskt tempel. Där deltog jag i den sedvanliga ceremonin. Satt på knä, lutade mig sedan ned på marken med huvudet före innan vi reste oss upp. Detta upprepades tre gånger. Uppskattar verkligen att ta del av kulturen som finns här.

Sen besökte vi en jättestor populär historisk park med massa gamla föremål och for sedan upp högt upp i bergen och besökte ett samhälle där dom lever som befolkningen gjorde förr. Många trevliga människor där uppe.

Efter detta drog vi oss tillbaka till släkten och åt lite mat innan det var dags för att vila lite. Med energin tillbaka satte vi oss i bilen och startade vår färd hemåt.

Idag

Idag är det fredag och inser att det var längesen jag uppdaterade här, men det har inte hänt så mycket mer än de jag just berättade.

Just det, skulle svara på några frågor.

Frågorna gällde om jag har ett eget rum under veckorna och om jag måste plugga när det är tid för "egna studier"?

Under dagarna i skolan delar jag rum med Martin så det är bara på helgerna jag har ett eget rum. Det funkar fint. :)

"Egna studier" tillfällena är som det låter till för att man studera. Men eftersom vi har så många timmar med "egna studier" är det nästan omöjligt att studera hela tiden. Skulle gissa på att jag nu när jag kommit igång med skolarbetet lägger 2-3 timmar varje dag på detta.

Checka gärna bilderna nedan.❤️

På återseende - Å

  • 613 Readers

Likes

Comments

Chuseok Korean Thanksgiving Day

Nu är det återigen Fredag och det innebär att jag även är tillbaka hos värdfamiljen. Denna helg är speciell då det är Chuseok. Tror inte många av er vet vad det innebär så ska försöka förklara ganska kortfattat.

Chuseok är en av de största och viktigaste högtiderna i Korea. Familjemedlemmer runt om i Korea samlas. Det pratas, äts god mat och ges uppskattning till förfäderna. Högtiden är i stort sett koreanernas motsvarighet till Thanksgiving. Om ni vill veta mer kan ni kika in på http://english.visitkorea.or.kr/enu/SI/SI_EN_3_6.jsp?cid=811650

Jag kommer följa med Don och hans familj till hans farföräldrar under helgen. Tror detta kommer bli både spännande och roligt, ser fram emot det. Vi kommer inte vara tillbaka i skolan förrän på Onsdag :),

Gårdagen

Igår hade började vi dagen med Yoga där brittiskan Amy undervisar. Sen hade vi en vanlig skoldag där höjdpunkten var lektionen med Nick (lärare från Staterna) När lektionerna var avverkade och kvällen tog vid ordnades det simtävlingar i skolan fina bassäng. Ryktet gick att tävlingen hade blivit internationell. Och svaret behövde vi inte vänta länge på för när killarnas bröstsim skulle starta stod där den svenske, ståtlige och taggade Martin.

Hans prestation var lysande och han avancerade genast till final efter ett bra första heat. I finalen ställdes han mot 3 koreaner med mycket träning bakom sig. Martin hanterar pressen och tar emot en mycket fin bronsmedalj. Medaljen firades med att det beställdes Fried Chicken innan vi summerade kvällen.

Idag

Vad har vi gjort idag då? Det ska ni få veta nu.

Vi svenskar har varit iväg tillsammans med Joy (läraren som alltid tar hand om oss på våra utflykter) till "Immigration Office" för att fixa varsitt "Alien Card". Detta är en sak som alla icke koreanska medborgare måste fixa om man ska stanna i landet i mer än 90 dagar. Tror det är något sorts personbevis. Efter att vi ansökt om det tog vi tunnelbanan ett par stationer och åt en mycket god lunch innan vi tog taxi tillbaka till skolan.

Kommer troligtvis inte vara aktiv här förrän tidigast Onsdag. Men har jag tid och wifi så kommer jag att uppdatera ASAP. Ni som ställt frågor får troligtvis svar på dom senast på Onsdag

Ha de fint -Å

  • 712 Readers

Likes

Comments

Finns det några bättre dagar än tisdagar? Ja det finns det!

Har hunnit med att spela lite boll under dagen, både basket och fotboll. Har varit på två lektioner idag, Idrott och Science. Förövrigt har det inte hänt så mycket idag, har spenderat flera timmar i vårat egna klassrum som vanligt.. Känner mig fortfarande väldigt trött under dagarna. Hoppas det släpper snart.

Gårdagen var ungefär likadan som denna dag. Det är ganska enformigt eftersom nästan alla skoldagar ser likadana ut.

Exempel på hur en vanlig dag kan se ut:

06.20 ringer klockan i allas rum

07.00-07.50 Frukost

08.00-08.40 Studier på egen hand

08.40-9.30 P.E (idrott)

9.40-11.30 Studier på egen hand

11.40-12.30 Science

12.30-13.30 Lunch

13.30-17.50 Studier på egen hand

17.50-18.50 Middag

18.50-21.30 Studier på egen hand

21.30-01.00 Fritid

01.00 Sova

Nu vet ni hur mina dagar ser ut. 

Ha det gott - Å


Likes

Comments