Gisella

Hej på er finaste!

Rakt på sak - igår fick vi möjligheten att besöka en skola via organisationen Samyak. ​Vi fick träffa alla dessa underbara barn. Kan vara de gladaste och smartaste barnen jag har träffat, så fina varenda en av de. Vi fick möjligheten att prata med de och dela med oss av våra olika kulturer och livserfarenheter. De berättade för oss om sina drömmar och hopp om framtiden, och en specifik historia rörde oss alla. Jag kämpade verkligen med att hålla tårarna inne. Det var en pojke som pratade om de orättvisor som kastsystemet bidrar till och hur diskriminerade de i den lägre kasten är, medan han berättade detta bröt han ut i tårar. Hans drömmar om framtiden var att orättvisorna skulle upphöra. Som tur gick Rima  fram - som den boss hon är- och tröstade pojken med en kram. Detta var nog en av de bästa dagarna här i Indien. sååååå härliga barn, de kommer göra så mycket fint för världen, och jag hoppas av hela mitt hjärta att deras drömmar och hopp om framtiden förverkligas. Får de möjligheten kommer de bidra till något stort. 

Här får ni en bildbomb från gårdagen.

/ Gisella

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Maria

Hej bästa följare!
Förlåt för den sega uppdateringen, vi har haft FULLT upp varje dag. Förra veckan fick vi träffa indiska studenter som också studerar socialt arbete. Vi delades in i mindre grupper och fick bl.a besöka studenternas praktikplats och deras familjer. Studenterna praktiserar 2 dagar i veckan så vi fick besöka organisationerna i onsdags och i fredags. Vi fick även äran att få träffa Anna Hazare, en stor man som har bidragit med mycket inom socialt arbete här i Indien, han har framförallt kämpat för bybornas rättigheter.
Här kommer massa bilder från förra veckan:)

Hoppas ni mår bra hemma<3

Middag hos bästa Lakshmi💓

Bjuder på denna😚

Culltural exchange with the indian students😃 Vi bjöd på lucia & midsommar🌷

Vi lyckades få Mr macho mustasch att ta på sig en midsommarkrans😁😁😍

​Fina Alex avslutade med en kort dikt/ett tacktal💜

Fick äran att hålla ett klyschigt tal för de fina studenterna😍 #listentoyourparents#followyourdreams#stayinschool#Taletgickhem#Mariaforpresident#Imout

Anna Hazare, the man of social work in India🙌

Om jag kunde så skulle jag ta hand om er alla, ta hem er och ge er såå mycket kärlek😔🐶❤

Den här organisationen vänder sig till personer med olika funktionsnedsättningar och erbjuder olika aktiviteter🍀

Den här organisationen arbetar med kvinnors empowerment , kvinnor från slumområden får möjlighet att arbeta och lära sig att försörja sig själva. Organisationen erbjuder hjälp med att ta hand om kvinnornas barn under tiden som de är sysselsatta med andra saker🌟

Här har ni besöket hos vår indiska students familj, vi rullade hem pga av all mat som de proppade i oss. Så varma och fina människor💗

Vi blev varmt välkomna av de indiska studenterna och universitetet❤

Likes

Comments

Gisella

​Hej på er, det var ett tag sen. Det har varit såååå mycket varje dag att jag inte hunnit slå mig ner för att skriva ett inlägg. Wi-fi i lägenheten är inte den bästa precis och vi är sex tjejer som krigar efter lite internet så hemifrån går det inte att uppdatera. Men nu snor jag lite wifi från ett hotell i närheten, så här sitter vi och softar med pool och spa. ibland får man unna sig. 

Såååå vad har hänt dessa dagar då bloggen har ekat tomt. Vi har bland annat besökt ett tempel, det blev dock lite missförstånd så rikshawn lämnade oss vid ett mindre tempel än den vi tänkte besöka men det var mys ändå. Prästen mötte oss vid ingången som verkade vara väldigt glad över att vi är där, vi lämnar in skorna och går in till en jätte fin trädgård. Det är något nytt för mig och verkar vara väldigt vanligt att göra här Indien, att ta av sig skorna alltså. I vissa butiker tar man också av sig skorna innan man kliver in och även sjukhus. Hemma i Sverige sover jag nästan med skorna på, hehe.

Efter vårt besök på Isckon temple åkte vi till Mg-road för lite shopping, blev ingen shopping för min del men de andra tjejerna hittade lite. Maria hittade ett par JBL hörlurar som hon fick för ett bra pris haha, den jäveln är kung på att pruta. Jag och Rima ska gå på kurs hos henne, vi kan inte ens pruta ner en krona. Efter det tog de sina prutningsskills vidare till nästa butik. jag tror jag somnade ståendes på grund av hettan i den butiken.

vi har även varit på ett universitet hela veckan och besökt studenternas familjer och olika organisationer. Tyvärr kunde jag inte vara med på allt då jag blev sjuk så jag fick istället besöka en läkare. Vår handledares dotter tog mig och en annan tjej till sjukhuset. De ville bara kolla så det inte var något allvarligt.

igår bjöd vår handledare hem oss till henne på middag och jag hade på mig saree för första gången. Idag mår jag prima och njuter av vår lediga dag. Imorgon är det nya tag och vi ska besöka en ny organisation

Jag måste bli bättre på att få upp inlägg måste bara tvinga med mig någon till Starbucks annars får ni njuta av mina vänners fantastiska inlägg så länge. 

Likes

Comments

Maria

Hej bästa swindiaföljare! Ni kanske undrar varför vi har döpt vår blogg till swindians, och här kommer en kort förklaring förklaring: Sverige har haft ett samarbete med Indien i ungefär 20 år där studenter från Östersund, Örebro och Stockholm varje år får möjlighet att delta i detta projekt under sin praktiktid. Vissa av oss har vår praktik under den femte terminen, andra (som Östersund) går sin tredje termin. Samarbetet mellan Sverige och Indien kom att kallas "the Swindia- project" en sammansättning av bägge ländernas namn, smart va! Därav kom även studenterna som ingick i projektet att kallas för swindianer.

Här kommer lite info som kan vara smart att ha för kommande studenter: Vi går i skolan/besöker organisationer från måndag-lördag. Söndag är vår lediga dag och då har vi bestämt att vi ska ha våra " veckomöten". Lakshmi tipsade oss om att ha en specifik dag att avsätta lite tid för att diskutera eventuella tankar och ideér som dyker upp under resans gång. Under dessa möten kan det även vara bra att ta upp om man "stör sig" på något/någon för att undvika onödig irritation etc.. Man kan säga att det blir som avlastning och feedback samtal. Våra dagar har hittills bestått av guidingturer, seminarium och lite shopping. Vi har massa bankomater i närheten, vissa bankomater har en maxgräns på uttag av pengar. HDFC banken har exempelvis en maxgräns på 10 000 rupies per dag. Shopping är billigt här, vi har hittills stött på märkesaffärer som Levis, adidas, Nike, Lee, ochTommy Hilfiger och massa andra indiska affärer. Våra maushis (aunties) städar vår lägenhet, köper frukost till oss varje dag och lagar mat från mån-lör. Varje student betalar 1400 rupies för maten som maushis köper varje vecka och därefter betalar vi 13000 rupies (var) i månadshyra.. Ni kommer få mer info om kostnaderna när ni kommer hit, så jag säger inget mer om det.

Idag har vi tänkt besöka ett tempel i Pune, shoppa lite😍 och avsluta med att äta middag hemma, Erica ska laga maten så det ska bli spännande, jag har höga förväntningar på henne😁😜.

Glada barn som firar Krishna💗

Bollywood passet som vi testade i fredags:)

Mina baskettjejer<3 igår var alla barnen på studiebesök så jag kunde tyvärr inte spela basket med de:( Men det kommer, jag lovar!

Mina änglar❤

På min avskedsfest så bad min kreativa syster alla mina nära och kära att skriva ett brev till mig som jag ska läsa här i Indien.. Världens bästa idé!! Så nu har jag bestämt mig för att läsa ett varje söndag. Idag är det dags att läsa ett nytt brev, vi får se vem som blir den lyckligt lottade:P..

Likes

Comments

Alex

Bara för att jag är kvinna så är jag inte din


Din jävel, jag är inte till för dig! 

Mina bröst är mina, 

Inte till för dig att olovligen stirra på eller krama sönder


Min fitta är min,

Inte till för dig att tvinga in en trasig glasflaska eller din äckliga kuk i 


Mina höfter är mina,

Inte till för dig att med dina händer hålla fast mig med ditt hårda grepp


Mina ben är mina, 

Inte dina att taffsa på och tvinga mig gömma under långa klänningar


Mina fötter är mina att bära mig vart jag vill,

Inte dina att bestämma var jag ska gå någonstans


Hela min kropp är min,

Inte din egendom, inte ditt objekt att ta för dig utav när du behagar. 


Jag är min egen och för bara mig,

Inte till för dig att kontrollera, inte för dig att bestämma över


Behärska dig, ditt djur! 

Du skrämmer mig, du äcklar mig, 


Och ändå, är detta en verklighet världen över. 

Kvinnors fina kroppar, som ger liv till oss alla, till dig.


Jag önskar jag kunde kväva dig till döds 

mellan mina bröst


Likes

Comments

Erica

I torsdags var det guden Krishnas födelsedag, vilket firades över hela Indien. På förmiddagen när vi var på vår guidade tur såg vi hur massor med människor hängde upp ballonger, lampor i olika färger, hur det byggdes scener och hur hela Pune dekorerades med blommor och avbilder av Krishna. Min och Alexandras guide, Vaibhau, berättade att hinduismens gudar enligt myterna var människor innan de blev gudar. Krishna var enligt myterna en mycket busig och olydig pojke som busade med hela stadens befolkning. Hans favoritbus var att skjuta slangbella på vattendunkar och krukor fyllda med yoghurt, som stadens kvinnor bar på huvudet från brunnar och affärer till deras hem. För att hylla Krishna och för att fira hans födelsedag, hängs det därför upp bollar fyllda med yoghurt över gatorna mellan byggnader och träd i staden. Sedan hålls det tävlingar, där lag om 20-30 personer ska försöka slå sönder bollen genom att bygga pyramider utav sig själva. Mellan det att tävlingarna hålls, spelas det musik med uppträdanden och dans och stadens alla invånare festar på gatorna tillsammans.

Efter att vi kommit hem från vår guidade tur och extremt mycket shopping, gjorde vi oss iordning för att delta i festivalen och firandet. En liten bit bort på gatan där vi bor hängde det en yoghurt kruka och en scen var uppbyggd. Det spelades härlig bollywood musik och det var fullt med folk på gatan. Vi hade gjort vårt bästa för att klä oss enligt indiskt mode och bar kortas och saris dagen till ära. Medan vi väntade på att tävlingen skulle börja passade vi på att ta foton, på omgivningen och på varandra. Gisella filmade även med sin GoPro. Många av de som stod runt omkring oss tittade nyfiket när vi tog kort och många kom fram för att se bättre. Plötsligt började det tjoas på gatan och ett stort gäng med unga killar kom gåendes med matchande tävlingströjor och en pokal. När de såg vår kamera sprang de fram och ville fotas med oss, vilket vi tyckte var kul. Efter ett tag började fler av de människor som som stod omkring oss att be om att få fotas med oss. En man bar upp sina barn i famnen och ville fotas med oss, en annan man ville att vi skulle posera med hans två söner som satt på en motorcykel. Plötsligt stod det en stor folkmassa omkring oss som bad om att få fota oss och att få bli fotade med oss. Till en början var det roligt och vi ställde glatt upp på fotografering. Efter ett tag var vi omringade av hur många personer som helst och folk drog i oss från alla håll. Vi misstänker att de trodde att vi var kända eller att vi spelade in någon slags film, på grund av Gisellas GoPro. Det hela slutade med att vi fick ta varandra i händerna och tillsammans smått springa ut ur folkmassan.


Igår hade vi vårt första seminarium med en indisk kvinna som heter Medha, hon är feminist och aktivist. Maria berättade lite om det igår. Även idag hade vi ett seminarium med henne. Idag pratade vi istället om kvinnor och deras rättigheter och ställning i Indien. Hon berättade hur kvinnor blir förtryckta i hemmet, genom religion, genom olika sociala strukturer och hur detta har lett till mycket grova förtryck av Indiens kvinnliga befolkning. Mest utsatta är de kvinnor som tillhör de lägsta kasten, efter som de är fattiga, varken har tillgång till utbildning eller givande jobb och ofta inte heller tillgång till stora delar av det Indiska samhället. Dessa kvinnor får inte delta vid vissa aktiviteter, i vissa delar av staden och inte heller komma in i flera av de kyrkor som finns i landet, oavsett vilken religion de tillhör. Det är också i högst utsträckning dessa kvinnor som våldtas och utnyttjas landet runt.

Medha jobba i vanliga fall för en organisation som arbetar för att dessa kvinnor ska få kunskap kring deras rättigheter och tillgångar i landet. Bland annat har det under 1900-talet införts en lag som säger att minst 33% av de som sitter i olika regionsråd och statsråd måste vara kvinnor. Platserna har alltså kvoterats och de råd som inte består av minst 33% kvinnor får inte vara med och ta viktiga beslut i sina respektive områden. Mehda visade oss en kort dokumentär som hennes organisation spelat in där kvinnor som tillhör de lägre kasten har kommit och blivit ledare över dessa råd och hur byar och samhället hotat dem, attackerat dem och trakasserat dem för att de ska avgå sina positioner.

Seminariet var mycket tankeväckande och en kom att reflektera mycket över hur långt Sverige har kommit när det gäller jämställdhet, men även att det finns många likheter kring de kvinnoförtryck som sker i Sverige och världen över, även Indien. Det är lätt att tänka att Sverige inte längre behöver feminism eftersom vi kommit väldigt långt i utvecklingen, men fortfarande är det så att kvinnor inte besitter de ledande positionerna även i Sverige. Det är hjärtskärande på många sätt att ta del av den verklighet som råder, men även så viktigt att faktiskt förstå hur samhället och världen ser på kvinnor och män och hur sociala strukturer påverkar människans sätt att se på varandra.


Likes

Comments

Maria

Dagens seminarium handlade om kastsystemet och de sociala strukturerna som existerar i Indien. Jag hade ingen kunskap alls om kastsystemet när jag kom hit men efter bara en lektion har jag lärt mig SÅ mycket. Och efter bara en lektion har olika känslor bubblat upp, mestadels frustration över de orättvisor som finns i världen.

Morgondagens seminarium kommer handla om feminism och kvinnors rätt i Indien, ska bli sååå intressant! Och imorgon ska jag förhoppningsvis spela basket med barnen på skolgården🙈😍😍💖💖💖

Förutom den givande föreläsningen så har jag Emma, Gisella och Rima provat ett bollywood fitness pass på ett gym i närheten. Det var så svårt i början men jätte roligt! Vi var de enda nya på passet, men veteranerna på passet tog väl hand om oss🙏❤️

Hoppas att ni har det fint därhemma, ta hand om er❤️

//M

Likes

Comments

Alex

I en och samma värld, 

Under en och samma måne

Får vi alla plats. 

Vi är alla en och likadana, 

Men vi har skapat olikheter för oss själva.

Att kunna definiera, att kunna särskilja,

genom årtusende skapat, utvecklat, upprätthållit.


Vi är alla lika, 

Och för en frihet som detta slåss vi världen över för,

Men samtidigt håller vi tryggt våra jämlikar om ryggen,

Och pekar tillsammans ut andra - de andra. 

De andra, de som är si som är så, 

som är annorlunda och inte lika bra. 

Jag kan inte sluta fundera över detta behov att särskilja oss från dem, och göra det ena till bättre och det andra till sämre.

Och att människor ärligt och djup i deras hjärtan, tror på detta; att ​kvinnor är sämre, att invandrare är sämre, att det okända och främmande är sämre - och att det egna är rätt.


Överallt finns det. Är det en naturlig mekanism i oss? Vissa skulle säga det. 

Jag vill inte tro att det är så enkelt. Eller att det är oföränderligt. Jag vägrar tro så, att förlika mig med att det är en biologisk och medfödd egenskap, som är undervärderat vårt intellekt, en tumör vi inte kan avlägsna. 

​​Men jag är här för att börja förstå, det tror jag vi alla är och vill. 

Jag är här för att börja med mig själv. 

Likes

Comments

Maria
Guidingtur 1

Men heeeeej på er älskade följare (får man säga så?) igår och idag har vi fått guidad tur runt Pune. Pune är uppdelad i två delar, New Pune och Old Pune. De område som idag utgör Pune var tidigare mindre byar som med åren växte ihop till staden Pune. Staden är uppdelad i en nyare och en äldre del, vi bor i medelklassområde mellan delarna i ett område som heter Aundh.
Lakshmi (vår handledare) hade anordnat 1 guide per par så Emma fick lycktligtvis äran att få vara med mig under bägge dagarna. Vår guide PeshrAaaAant var väldigt snäll, hjälpsam och jätte rolig. Eller jag vet inte om han var så rolig men jag och Emma hade väldigt kul när vi var med honom. Den första guidingturen bestod i att åka riksha, tips och trix på hur man gör för att korsa trafiken, hur man beställer mat på restaurang och mycket, de visade oss olika affärer osv.
I början var det svårt att förstå Peshrants engelska men efter ett tag blev det mycket lättare. Han frågade oss om han pratade flytande engelska eller om han hade brytning och jag ville inte såra honom så jag lät Emma svara på frågan haha och så stenhård och ärlig som hon är svarar hon att han har brytning och så skrattar vi alla i rikshan:P
Jag försöker återberätta de roliga stunderna till er och det kommer säkert gå sisådär men jag försöker!
Att åka riksha var i alla fall en riktig upplevelse! livsfarlig upplevelse though. I Sverige är man så van vid att ha trafikregler och höger regel o hej å hå men här finns NADA regler. Människor går på gatorna hursomhelst, mopeder kör hejvilt, alla tutar ihjäl sig (har inte riktigt förstått varför de gör så menmen..). Jag håller verkligen tummarna för att vi ska komma fram när jag åker riksha, men jag vet att jag kommer vänja mig vid det här kaoset efter ett tag.. Vi har redan lärt oss hur man ska korsa gatan, man tar ett steg tittar höger-vänster släpper förbi några bilar, och förhoppningsvis saktar andra bilar ner och så sträcker man ut handen och går lugnt och sansat över, man springer INTE!. Jag försöker tänka att jag bara ska "go with the flow" som Lakshmi säger. Acceptera att kulturen är annorlunda här och bara njuta av det man ser, hör, känner och smakar.. att fästa sig vid den tanken är betryggande för mig..
Under färden så körde vår chaufför lite knasigt så polisen stoppade oss och då tänkte jag shit nu händer det grejer!
Chauffören körde åt sidan och sa "sorry sir" (säkert i hopp om att inte få en bot), men icke sa nicke, polisen bad honom kliva ur rikshan och vi väntade på honom.. Efter några minuter kom han tillbaka och då frågade jag Peshrant hur mycket han fick i böter och då sa han att han inte fick en bot utan att han gav polisen 50 rupies direkt i fickan.. Det var ganska härligt att få bevittna den här händelsen då man hela tiden hör att polisen är korrupt etc.. Under tiden som jag och Peshrant pratar om det så frågar Emma mig hur stor boten var och då sa upprepade jag det Pesh sa till mig och så svarar Emma " 50 rupies? thats cheeeeeap!! och så skrattar hon och samtidigt viftar på handen som om hon vore Bill Gates!! och jag ba" men Emma du kan ju inte säga att det är billigt, det är dyrt för de hahah! Och sen frågar hon Pesh " isnt that cheaap?? och han skakar på huvudet och svarar "no"... och ja ni fattar jag kunde inte hålla mig oså skratta vi båda igen..
Människorna här är så trevliga, så fort man möter blicken så ler de speciellt barnen vilket värmer mitt hjärta. Älskar varma människor. Även personalen i butiker är väldigt serviceminded, jag förstår att de vill sälja på oss en massa saker men de kämpar verkligen för att få oss nöjda och ger oss massa komplimanger när vi provar kläder. Igår ville en säljare på Nike sälja på oss massa från den nya kollektionen men vi ville inte köpa något då och påväg ut frågade han om han fick ta en bild med mig och Emma haha vi ba javisst:)!

Det finns fler roliga händelser men då slutar jag nog upp med att bara skriva och skriva och skriva.. Så här kommer lite bilder från de två härliga dagarna<3

Dagen är dock inte över, ikväll är det The Krishna-festival, de har pumpat musik sedan kl 17 och vi är supertaggade på att klä på oss våra första indiska kläder:D

//Maria

ALLT är billigt här, mat, shopping, transport verkligen allt!

Guidingtur 2

Idag firar de Krishna!

I Indien äter man först dessa smårätter med bröd eller liknande, när man nästan är proppmätt bjuder de på ytterligare mat(oftast ris) med någon gryta till och därefter avslutar man med en söt efterrätt och chai:)
Om du är en koriander-älskare så är Indien paradiset för dig! Alla röror var goda men eftersom jag ogillar koriander så blev den högra grytan längst upp på bilden min favorit, den var stark och jättegod:)

Förvirrad Emma:P<3

Guiderna ville att vi skulle sjunga något på svenska så vi bjöd på små grodorna! Eller de bjöd på det...........

Detta äter man efter maten, det är " mouth refreshing".. Smakar typ som lakrits/mint(bara socker)

Likes

Comments