View tracker

Som ni kanske märkt har det varit mycket fokus på choklad hittills på bloggen - och svar ja, jag är en riktig chokladälskare! Även idag är choklad inkluderat i receptet, för idag tänkte jag dela med mig av ett riktigt mumsigt recept på en choklad/vanilj/hallonpannacotta. Den görs i tre lager, vilket ger den ett snyggt utseende som impar på middagsgästerna. Plus i kanten är att den är riktigt enkel att göra!


Choklad/vanilj/hallonpannacotta 4 portioner

Chokladlagret:

1 dl vispgrädde

50 g mjölkchoklad

0,75 gelatinblad

Vaniljlagret:

1 dl vispgrädde

1 krm vaniljpulver

1 msk strösocker

0,75 gelatinblad

Hallonlagret:

50 g hallon (frysta eller färska)

1/2 gelatinblad

~~~~~~

Börja med chokladlagret. Lägg gelatinbladet i lite kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp grädde och hacka samtidigt chokladen. Ta av grädden från plattan och häll ner chokladen i den varma grädden. Rör runt tills chokladen smält. Krama ur gelatinbladet och blanda ner i chokladgrädden. Häll i 4 serveringsglas och ställ i kylen ca 40 minuter.

När chokladlagret stelnat är det dags för vaniljlagret. Lägg gelatinbladet i lite kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp grädde tillsammans med vaniljpulvret och socker. Ta av grädden från plattan, krama ur gelatinbladet och rör ner i grädden. Låt svalna ca 5 min innan du försiktigt häller detta på chokladlagret. Låt sedan detta stelna i kylen i omkring 40 minuter till.

Sist gör du hallonsåsen, och denna gör du genom att snabbt koka upp hallonen och mixa dessa till en puré. Lägg gelatinbladet i vatten och låt ligga ca 5 minuter innan du kramar ur det och rör ner i hallonen. Häll hallonpurén ovanpå pannacottan och ställ i kylen fram till servering :)

Kram på er!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Den här veckan har det verkligen varit fullt upp, med både utflyttning och tentaplugg. Många dagar med mat på språng, och då är dessa perfekta. Idag tänkte jag dela med mig av ett lite annorlunda muffinsrecept, men som ger riktigt goda muffins! Matmuffinsar är perfekta när man inte är särskilt sötsugen och fungerar jättebra som både frukost, mellanmål och fika.

Paprika- och fetaostmuffinsar (12 st)

4,5 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

Salt & peppar efter smak

Torkad timjan

1 röd paprika

150 g fetaost

2 ägg

2,5 dl lättyoghurt

6 msk olja (valfri men helst neutral)

~~~~~~

Sätt ugnen på 200 grader. Placera muffinsformar i en muffinsplåt. Rör ihop mjöl, salt, peppar, timjan & bakpulver i en skål. Skär paprikan och fetaosten i små bitar och rör ner dessa i mjölblandningen. Vispa äggen lätt, häll i yoghurten och oljan och vispa tills allt blandat och blivit en luftig smet. Höll ner äggblandningen i de torra ingredienserna och blanda snabbt ihop, bara tills allt blandats. Fördela smeten i formarna och grädda sedan i ugnen i ca 15-20 minuter.


TIPS! Har du ingen muffinsplåt går det även att använda dubbla muffinsformar på varje muffin. Smeten är så tung att risken annars är stor att muffinsarna flyter ut i ugnen.

Kram kram!

Likes

Comments

View tracker

Äntligen helg! För mig väntar en riktig slapparhelg men också en hel del tentaplugg då det nu bara är en enda vecka kvar på den kurs jag går nu. Tänk att redan 2 kurser hunnit passera sedan jag började psykologprogrammet i augusti. Går så snabbt! Nu när stressen ökar mot slutet av varje kurs blir bakningen bara ännu viktigare för mig. Det är som att bakningen blir som en slags tillfällig flykt där det inte på något sätt handlar om prestation (utom att det är kul när det man bakar blir gott såklart) utan bara om att kreativt skapa något och se folk bli glada av att smaka.

Här kommer ett recept jag faktiskt aldrig testat tidigare, det är i grunden en kladdkaka som är hyfsat lik den jag publicerade tidigare i veckan. Denna är dock både glutenfri och laktosfri, vilket gör att ännu fler kan äta den, härligt va? Den blir riktigt mumsig med ett segt täcke av smälta marshmallows ovanpå.

Smore's-kladdkaka

150 g laktosfritt smör

3 ägg

2 dl strösocker

1 dl rårörsocker

2 dl rismjöl

6 msk kakao

0,5 tsk vaniljpulver

En nypa salt

Smör & riven kokos till formen

Topping

2 dl minimarshmallows

50 g valfri choklad (grovt hackad)

3-4 glutenfria digestivekex (brutna i små bitar)

~~~~~~~~

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Rör ihop ägg och strösocker i en bunke. Häll i övriga ingredienser (utom smöret) och rör till en jämn smet. Sist häller du nu i det smälta smöret och rör tills allt blandats ordentligt. Smörj en form med löstagbara kanter och bröa med riven kokos. Häll i smeten i formen och tryck ner digestivebitarna och chokladbitarna i kakan. Grädda i 15 min. Ta ut den, häll över minimarshmallowsen och sprid ut dem jämnt, och fortsätt sedan grädda kakan ca 3-5 min till. Håll koll så att marshmallowsen inte blir för mörka.

Hoppas nu ni får en riktigt mysig helg! ♥

Likes

Comments

En gråmulen dag som denna kan man ju behöva lite choklad, eller hur? Här kommer ett recept som varken kräver särskilt många ingredienser eller ugn.

OREOBOLLAR 20 st

1 pkt oreokakor (eller någon annan slags kakor du tycker om)

70 g Philadelpiaost

Mörk choklad (ca 70 g) att doppa bollarna i

Riven kokos / annat strössel

~~~~~~

Mixa kakorna & färskosten i en mixer till en jämn massa. Rulla sedan bollar i valfri storlek, mina vägde ungefär 10 g styck och fick då ut 20 stycken. Smält sedan chokladen över ett vattenbad och doppa bollarna en och en med hjälp av 2 skedar. Vill du kan du även strössla över lite riven kokos eller annat strössel! Lägg i kylen en stund så att chokladen stelnar, sen är det bara att njuta!

Dessa bollar är farligt goda så oddsen att några blir över är små, men skulle så vara fallet går de utmärkt att förvara i kylen eller att frysa in & mumsa på senare! :)

TIPS! Känns oreobollarna lösa och svåra att doppa i chokladen underlättar det om lägger bollarna i frysen ca 30-45 minuter så att de stelnar lite. Då stelnar även chokladen fortare sen!

Ta hand om er!

Likes

Comments

Jag har älskat att baka ända sedan jag var liten, men då man ju inte föds som bakproffs (tyvärr!) måste man ju börja någonstans. För mig blev starten på allt KLADDKAKA, kakan som har allt, går snabbt och verkligen inte kräver att man bakat mycket innan. Receptet har gått i släkten och mamma har berättat att även hon och hennes syster var riktiga kladdkakefantaster, så kanske är det något som går i släkten? Hur som helst så blev det lite av en tradition att jag efter skolan på fredagen tillsammans med antingen mina systrar eller någon kompis bakade denna, så därför tänker jag att detta passar bra som det första recept jag delar med er här! :)

Kladdkaka 12 bitar:

3 ägg

4,5 dl strösocker

2,5 tsk vaniljsocker

1,5 krm salt

6 msk kakao

2,25 dl vetemjöl

150 g normalsaltat smör

Smör och riven kokos till formen

~~~~~~~~~

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbara kanter och bröa med riven kokos. Smält smöret och ställ åt sidan. Rör ihop alla övriga ingredienser till en jämn smet utan klumpar, och tillsätt därefter det smälta smöret. Häll sedan smeten i formen och grädda i ugnen ca 30 min. Alla ugnar är dock lite olika så vill du inte riskera en torr kladdkaka (mardrömmen) så kolla redan efter 20 min. Den är klar när den är kladdig i mitten men har fått en lite knäckig yta ovanpå. Njut sedan antingen som den är eller servera med lite vaniljglass och hallon!


Likes

Comments