Ja ni som ni har märkt så är ju jag inte så aktiv här på bloggen men jag försöker så gott det går. Jag tänkte att ni skulle få läsa en krönika jag har skrivit. Å såklart handlar det om hästar. Hoppas ni tycker den är bra för här kommer den.


Hur tuff ridsporten är!

Jag är en häst tjej på 15 år och jag har just nu 2 hästar. 2 hästar med rasen fullblod. De har mycket energi och kräver mycket. Både från marken och på hästryggen. Sedan jag har varit liten har jag hört folk prata om oss hästmänniskor om saker som inte är sanna. De kommentarerna som jag har hört kommer oftast från de i min skola och alla fotbolls killar och tjejer.


Visst jag kanske rider och det ser ut som att jag flummar runt på min häst i en hage och att hästen gör allt jobb. Visst jag kanske pussar och “gullar” med mina hästar som om de vore bebisar. Jag kanske tar en liten romantiskt ridtur eller låter hästen springa snabbt och jag gör inget.

Ni vet inget hur svårt det är och rida och hur tufft det verkligen är. Nästan varje dag sitter jag och sliter där uppe på hästryggen för att få någon framgång. Jag umgås med mina hästar varje dag för att skapa tillit till varandra så vi ska kunna förstå varandra.


När jag rider så sitter jag inte bara där uppe på hästryggen. Men hur får man ens hästen att skritta,Trava,Galoppera? Vet ni de? Vet ni hur man får hästen att gå på tygeln,vet ni hur svårt det är att försöka hålla sig kvar när en 700 kg häst tvärstannar framför ett hinder. Jag menar hur ska du göra för att hästen ska komma upp på OS nivå? Är det bara och sätta sig upp och hoppa en bana där hindren är 160 cm och sedan vinna? NÄ!


Sen är det inte bara att rida som gäller utan stallet ska skötas och du ska mocka åt din häst, du ska fixa höpåsar, foder och vatten till din häst. Hästen ska ut till hagen och in från hagen till boxen.

Varje dag handskas jag med flera 700 - 800 kg hästar så kom inte och säg något om att vi inte vet hur vi handskas med dessa tunga och stora djur!

Man hör ofta att ridsporten är en sport för tjejer och att vi är mesar. Okej well well men har du ens galopperat på en strand eller en stor äng i full fart det snabbaste en häst kan ? Den känslan i magen när man väl kommer upp i den farten hästen har är helt fantastiskt.


Man brukar ofta säga att ridtjejer och ridkillar brukar bli chefer inom företag och affärer då vi som håller på med ridsport så lär vi oss att ta ansvar. Om du står och dutti duttar med din ponny eller häst så kan du ligga på sjukhus inom 2 sekunder men om du bestämmer över hästen för mycket så tycker inte hästen att det är roligt längre. Du kan inte mata hästen för mycket då blir den för tjock. Om man tänker detta i människo perspektiv så kan man förstå att tjejer eller killar är chefer oftast här en häst bakgrund.

Ridsport är inte lätt prova det själv! Tack för att du har läst min text!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej
Det är ett tag sedan jag skrev och det har varit fullt upp för mig i sommar. Det här har hänt .

Hästarna:
Jag har:

* deltagit i Hippo Cup tre omgångar med alla omgångar över 8 poäng i stilresultat.
* tagit mitt fälttävlanskort på Björne och jag
* varit i Halland på träningsläger i terräng för Anna Felé
* Vi har tränat både hoppning och fälttävlan med nya hästen Dalle
* Den 6 augusti startade jag min första LB2 med Björne och kom 4a på 65.333 procent
* Jag beslutat att fortsätta utbilda Dalle och Björne har istället på prov flyttat till en tjej på västkusten.

Sen har det hänt lite andra tråkiga saker :(
Min fina Charles Owen hjälm försvann på tävling och min Racesafe väst gick sönder på tävling. Så fick fixa en ny hjälm och byta drag kedja på Racesafe västen.

Och lite roliga
Jag har from augusti ett samarbetsavtal med Hästsportföretaget www.stably.se då kan du som är min kompis eller läser mina bloggar handla med 20 % rabatt om du använder min kod ”stablytheafilipsson” Bra Va!

Vad händer i höst ?
Jo ! Jag skall fortsätta träna med Juniortoppen på Lidköpings Ridklubb i höst med Dalle. Även kommer det nog bli lite starter för Dalle på hopp banorna. Då är det ju lite kul med nya saker till hästen och till mig själv förstås. Jag har sommarjobbat och redan köpt lite nya grejer med de här sakerna som jag hittat på Stably står på min önskelista

Utrustning
Bra saker som jag redan har och som jag rekommenderar är HKM senskydd och baucherbett. Detta kan du köpa via Stably.se och du får 20% rabatt om du skriver in min kod ”stablytheafilipsson” om du handlar från hemsidan

Kläder
När vi var i Halland på träningsläger passade vi på att handla lite på #ullared så det blev ett par blåa Starlight byxor med orange grip. Snygga vardagsbyxor tycker jag. Men ….. på min önskelista står nu de här fräcka jeansbrallorna kostar kr och dem kan du också beställa på Stably.se och du får 20% rabatt om du handlar med min personkod ”stablytheafilipsson”

Likes

Comments

Postad i: Hästar, Ridning, Träning

Just nu har jag 2 stora hästar hemma och det är.

Bear Bottom XX (min egna) För er som inte vet så mycket om Björne så kan jag berätta lite om honom. Björne är en 13 årigt fullblod som jag äger. När han kom till mig den 27 juni så var det även min födelsedag och jag var på ridläger så ja han kom till mig när jag var på ridläger 2016 :D Innan han kom till mig hade han gått på gallopen ett tag och sedan hade han varit ridhäst i några år. Men han hade aldrig hoppat tävlings bana utan enstaka hinder och han hade aldrig hoppat fälttävlans hinder eller gått dressyr tävling. Det enda han hade gjort är att han hade tävlat på galoppen och gått som lite skogs mulle och hoppat några hinder emellan åt. Nu efter 11 månader tillsamans har vi hunnit långt. Björne har tävlat i dressyr,hoppning.fälttävlan med bra resultat!

Björne är en super mysig häst med ett super bra temprament. Han frågar alltid ska vi göra detta ? jag säger, aa såklart då gör Björne det.


Dalentine XX (Dalle) Dalle har endast varit hos mig i 2 veckor redan så känner han inte så mycket än. Men han är en super trevlig häst! Dalle är 8 år och har tävlat på häck hinder i galopp. Han kommer alltid när jag ropar på han i hagen och det gör även Björne med men Björne har inte så bråttom in. Jag och Dalle har skuttat små 40 hinder än sålänge då vi måste känna varandra och för att Dalle ska komma igång lite.

Likes

Comments

Postad i: Hästar, Ridning, Träning

Efter att ha haft ett litet problem vad jag ska skriva på bloggen så kom en Instragram vän på vad jag skulle skriva :D Cred @ filippagesztii (instagram).Hopp övningar: (kommer bara på några bra förslag)

1) En bra övning för alla hästar är den som kalas för 5 och halvan :) Denna övning rekomenderar jag starkt för unghästar och om man vill hoppa upp hästarna lite högre då dem oftast inte kommer fel :) Lätt att plocka fram:)

2)Studs serie är super bra dig som vill ha en kvick häst med stark rumpa ;) Även super lätt att plocka fram.

3) Upphöjda bommar på volt spår. Passar dig som vill jobba igenom din häst i sidan och vill ha bogarna på platsFälttävlans övningar :

1) Fälttävlan handlar ju mest om att hästar ska orka, så mitt tips är att ut i skogen och träva långa sträckor och galoppera på bra underlag och även massor av backträning!

2) Det du kan göra hemma är ju att du kan andvända 3 sockerbitar och bygga så att det blir spets och du kan även hoppa kombination fast du har dragit hinder stöden åt sidan (bild kommer)Dressyr övningar: (lite kort)

Skänkel vikningar för att få loss hästen i bogarna.

Fram och bakdels vändingar är väldigt bra!

Träna alltid på dressyr program! http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program.html

Ska du satsta på högre klasser ska du träna på förvänd gallop men då krävs det att din häst/ponny är grundriden först!


Vill ni ha mer ideer så kommentera gärna! Då jag inte har skrivit alla övningar då det skulle bli flera sidor heheBildresultat för fem och halvan bild1) 5 och halvan

Bildresultat för hoppa studs med unghäst(2 Studsen <3

Bildresultat för upphöjda bommar på voltspår

3) en typiskt bra övning för upphöjda bommar på voltspår!

Bildresultat för en fin skogs bild

Fälttävlan : Ut i skogen i full galopp ;)

Bildresultat för fälttävlans kombination med hinder

2) Hade tyvärr ingen bild på en spets med sockerbitar men med hinderstöd (ett till tips är att ni kan träna på smalhinder, vattenmattor och stockar )

Bildresultat för skänkelvikning

Dressyren: Det här är igentligen en öppna i skänkel vikning men super bra att lösgöra hästen :D Om man vill rida en stängd skänelvikning så gör man bara tvärt om med hästens huvud inåt staketet/sargen. Det får bli denna bilden på dressyr momentet heh då dem andra inte fins så bra beskrivningar på men jag hoppar at ni vet hur man göra på fram och bakdels vändingar :)


Likes

Comments

Postad i: Hästar, Ridning, Träning

Hej alla där ute!

Som ni alla kanske vet så var ju jag på ett litet påskläger nere i Skåne hos Pernilla och Ted Velander. Det var så trevligt och så fint nere i Skåne allt var grönt och ja. Vi åkte ner förra söndagen det tog hela 5 timmar för oss att åka ner till Skåne men det var det värt! Efter vi hade stallat in Björne i gäst stallet hos Pernilla och Ted så red jag ut en sväng i flyinge. Efter jag hade ridit klart så åkte vi upp mot ett hus som vi skulle bo i tillsammans med 2 okända familjer. På söndag kväll så åkte vi till Pernilla och Ted igen för dem bjöd på lite mingel och lite föreläsning som en fälttävlans tränare hade och såklart kvälls fodra Björne. Sen åkte vi till huset igen vid 23:00 och jag somnade fort.

Måndag:

På måndagen var det dressyr träning och jag skulle rida för en tysk tränare som dömmer dressyr på internationell nivå! Curt Carstenssen! Trots att jag inte fattade något så gjorde jag som han sa då han fick tala på engelska. Fick jätte mycket beröm och massor beröm om Björne osv! Den träning var mycket värd ! Innan jag red dressyr träningen skrittade jag ut björne en sväng med mina 2nya kompisar jag fick Felicia och Emilia. Sedan åkte vi till ridsports affären på flyinge och jag köpte en ny huva för 700 kr + en nos flugskyddare som ska sitta på nosen på Björne när jag rider ute på sommaren då han hatar flugorna. Den kostade 64 kronor. Sen nya stigbyglar och en ny dressyr sadelgjord med fluff på. På kvällen åt vi middag hos Pernilla och Ted och det var super gott! Det var ryggbiff och sen till efterrätten var det något gott iallafall! SÅ MYCKET VÄRT PENGARNA!


Tisdag:

Träning för Ragnar Bengtsson som tränar Sveriges hoppryttare och Ragnar har även vart med och guidat våra svenska ryttarna när det har vart OS!.

Träningen var så bra ! Absolut den bästa jag och Björne gjort NÅGONSIN! Där alla "problem" vi hade kom fram direkt (Ragnar såg vad vi behövde träna på) Ragnar sa att Björne har såååå mycket kapacitet när det gäller högre hinder och då höjde vi upp hindren lite och vi flög över dem med alla hjälp vi fick från Ragnar! Tack så himla mycket Ragnar! Sen var jag och träffade på en internet kompis som jag har pratat med i 3 år ! Sen var jag trött och jag gick å la mig heheh...


Onsdag:

Vi gick upp tidigt och gjorde iordning för fälttävlans träning som skulle vara på Revinge/Flyinge.

Även den träningen var värt allt! Björne gick super och denna gången tog han mig över hindren och jag fick bara hänga med. Så roligt ! Jag tränade för Ted Velander som är så duktig och ser ryttarens och hästens kapacitet ! Ted frågade... Vilka klasser har den hästen gått ? Vårat svar.... Han har bara tränat fälttävlan 6 gånger innan. Sen åkte vi hemåt efter att ha packat allt.


Jag rekomenderar stark att man ska åka och träna hos Pernilla och Ted på loven det år så mycket värt pengarna! Tack igen bästa Skåne!!

Likes

Comments

Hallu alla! Tänkte följa strömmen och göra 10 roliga fakta om mig :) Förlåt för att jag inte bloggar så mycket men ska försöka bli bättre. Här kommer det 10 roliga fakta i alla fall


1: Jag gillar inte bananer för det är typ massor av trådar på bananerna.

2: Jag har väldig dålig humor.

3: Jag äter inte köttfärs när det är tomat bitar i och jag äter inte heller soppa då jag inte tycker det är gott.

4: Om man petar på sidan av min mage så "kittlas" det så mycket så jag faller ned till golvet (hehe).

5: Jag är mörkrädd då jag tror att det kommer spöken (heh) men ändå gillar jag mörker. (okej hälften kvar ,orkar ni läsa?)

6: Jag sjunger alltid i duschen (det kanske de allra flesta gör men jaja)

7: Om det är fint väder när jag är ute i stallet så hoppar jag alltid själv utan häst i paddocken.

8: Jag kan vara lite skrämmande ibland , enligt mina klasskompisar så säger dem att jag är som ett spöke som kan teleportera sig.

9: Om jag pratar för länge så ändrar jag dialekt!

10: Ska bara tänka lite vad ja ska skriva .............. Juste! Jag tror på övernaturliga "väsen"

Om ni tycker det här var intressant så skriv gärna om ni vill ha några mer "fakta om mig" (eller något annat) så jag kan hålla igång bloggen lite.

Likes

Comments

Postad i: Hästar, Ridning

Hej igen :) Då jag glömmer av å blogga lite så försöker jag så mycket jag kan :)


I helgen den 7-8/1-17 så var det fälttävlans träning och P & C inomhus som jag var med på . Som jag hade väntat :) På träningen den 7 januari så hade jag med mig 2 hästar och tränade med. Måns som jag trodde skulle titta på allt eftersom det var hans andra gång han hoppade fälttävlan överhuvudtaget. Men han skuttade omkring på vilket hinder somhelst jag styrde på.

Björne på träningen så var han lite feg i början och stannade på ett litet 40 cm hinder men jag styrde på igen å då hoppade han. Han stog även emot halva passet på hindrerna men sen kom han igång.


Pay & Crossen idag så hade jag bara med mig Björne och han var pigg hehe, Han hoppade två felfria rundor och hoppa allt. Andra rundan så kunde han banan och drog med mig runt så jag nästan låg på sidan av Björne när han svängde

Inte lätt att rida fullblod ibland men super roligt för ibland tänder REA motorn till.

Om några veckor ska jag ut och tävla med Björne i falköping om någon vill träffa mig :) Sen är det vissa som undrar hur jag ser ut utan hästar och hjälm tänker att jag bjuder en bild på mig själv :) Glöm inte följa mig på Instagram :) (@The_ponny_rider) Glöm inte adda på snap med ;) (lidensbaronesse)

Likes

Comments

Postad i: Hästar, Ridning

Förlåt med så dålig uppdatering men jag försöker så gott de kan :)

Men iaf jag mår fin fint :)

Det som har hänt är ju då att Windy tyvärr har blivit såld vilket är väldigt tråkigt åso.

Jag och Windy har varit ihop i 4 år och jag har utbildtat henne själv till Msv dressyr och msv hoppning. Tyvärr så hoppade jag henne inte så mycket sedan hon kom hem från Maja eftersom jag är stor för henne.

Men jag har ju kvar Björne den lilla gossen Haha, Men han kämpar på och skötet sig fint i hoppningen och dressyren. Björne har gått tre dressyr starter i hela sitt liv ensålänge. Men vi ligger runt 65% i LB:A och hans första LA: 1 (tredje starten ) så fick vi 59 %. Han är väldig duktig för att vara ett fullblod :D

En fråga till er ? Tycker ni jag ska fortsätta blogg och vara mer aktiv , eller hur tycker ni? Glöm inte och följa mig på Instagram @The_ponny_Rider :D / Mvh Eran Kära Thea

Likes

Comments

Postad i: Hästar, Ridning, Träning, Tävling

Då var det uppdatering igen.Dock så har ju jag inte tänkt på bloggen på hela sommaren -Applåder till mig-

Men det som har hänt är ju att jag var på ridläger i sommras :) Från den 26 Juni till 31 Juni :) Men gissa vad som hände den 27 Juni !!

Jo jag fyllde ju år :) Och att va på ridläger på sin födelsedag och få sin nya häst ! Björne ! Är inte många som upplever . Jag hade även med Lusen så jah hade fantastiksa lärorika dagar på ridlägret .

Sedan på söndagen efter ridlägret så åkte jag och Lusen på tävling i Essunga ;) Vi placerade oss i 90 cm 3:a :) OCH det var min andra Storhäst tävling ;)


Sedan veckan efter ridlägret så kom Windy tillbaka ,En ganska stor lättnad när man saknar ens häst så mkt ;)

Så jah har även hunnit tävlat med Windy en gång :) Vi debuterade La:1 i dressyr med en Nia i protokollet :) Den 10 September ska jag ochWindy tävla i Grästorp:) Om någon vill komma å kolla. LB:1 och LA:1 dressyr❤️

Sen så blev ju April skadad innan juniaden ! Så hon har åkt hem till sin ägare :(


Jag och Björne har även vart ute på tävlingar ,osv👌🏼

Mvh Thea

Likes

Comments

Postad i: Tävling, Hästar

Nu var det verkligen ett tag sedan men har haft det väldigt kämpigt med hästarna och skolan tyvärr :( Hoppas på att kunna uppdatera på sommarlovet.

Det som har hänt är att för 2 månader sedan provred jag en storhäst vid namn (Bear Bottom) ,Björne :) som nu kommer komma till mig dagen innan ridlägret <3 25 Juni.

RIDLÄGER tänker ni men April då skulle inte hon med ?

NEJ April ska inte med tyvärr dock för att hon blev skadad på en träning då hon vrikade hoven :( Den 1 Juni ;( Så hon måste vila nu 2 veckor och sedan skrittas igång för hand 1 vecka. Och då är ridlägret :( Men som tur var ju att Björne kunde komma på ridlägret och framförallt tidagre <3

'

Sedan har jag även hjälp till en Ridklubb Kompis med sin busiga ponny Simberg Figaro. Här är en liten berättlse hur det började :)

Vi åkte till Götene en helg för att titta på Maja Svensson och Windy. Det blev en väldigt ovanlig dag. Lollos Figaro var lite elak i första klassen, så vi klädde på Thea Farmors ridbyxor, lånade chaps, Lollos hjälm och en väst fråg ridskolegarderoben. Med 20 minuter framridning på ponny som hon inte känner och med en avsittning bestämde hon sig för att ta honom runt banan. Detta med ett nedslag och 10 sekunder under idealtid då hann han inte hitta på något bus.


Sen blev jag tillfrågad att rid på Juniaden i Mariestad på Figaro.

Allt gick jätte bra på framhoppningen i första klassen och även ända fram till 4 SEN om 5 . Figaro bjöd fint mot hindret men rätt så de va sa det bara stopp alla 4 huvar var nere i marken. Han sänkte fort huvudet och bakade. PLOFF var jag nere på marken.


Sedan andra klassen och var han super fin på framhoppningen. Första hindret gick jätte bra men sedan gjorde han samma sak på tvåan som han gjorde i första klassen på 5 te hindret. MEN jag satt kvar och fiskade upp tyglarna och red på hindret igen. PLOFF tvärstopp igen. Tredje gången styrde jag på hindret OCH HAN HOPPADE!.

Men sedan kom ju 3:An PLOFF tvärstopp igen = Utesluten


Detta var allt för idag :) Ganska lång uppdatering hoppar ni orkar läsa :)


Bild nr 1 (Bear Bottom ) Björne :)

Bild Nr 2,3 och 4 Simberg Figaro Foto : Björn Evans och Frida beiron :)

Bild nr 5 Aril (Lowis April star) (vi hra vart på sugar cup med ,men det skriver jag i nästa blogg inlägg) :) Foto Theres He <3

Likes

Comments