​Det är med glädje i hela kroppen som jag skriver detta inlägg!
Bloggen har ekat tomt här ett bra tag nu och det med god anledning.​
Strax innan jul hittade jag fram till den nystartade hemsidan Fine Day - ett digitalt mat- och livsstilsmagasin. 
Och några dagar innan nyår var det klart, jag skulle flytta bloggen till Fineday.se.
NU äntligen hittar ni mig där; swedishfoodmafia.fineday.se

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

En favorit hemma hos mig är dammsugare. Det vattnas nästan i munnen bara av att jag sitter och skriver om dessa nu. Konstigt nog är det ändå förvånansvärt många som jag träffat som absolut inte tycker om dammsugare.
Dock är det något som vi och många andra ofta köper färdigt. Fast att de är lätta att göra, Framförallt om man har en gammal, torr sockerkaka.


Dammsugare

1 sockerkaka
3 msk punsch
75 g smör
50 g riven mandelmassa
50 g mörk blockchoklad
2 msk havregryn
3 msk rice krispies
1 msk kakao

Garnering:
1 st färdigkavlat marsipanlock
65 g choklad


Smula sönder sockerkakan. Fukta smulorna med punsch.
Arbeta in smöret och riven mandelmassa. Smält blockchokladen och rör ner i blandningen.
Arbeta till en smidig, välblandad fast massa.
Rulla ut massan till ca 2 cm tjocka stänger.
Rulla in stängerna i den färdigkavlade marsipanen. Skär bort överflödig marsipan och nyp ihop kanterna. Skär stängerna i ca 5 cm långa bitar.
Smält chokladen över vattenbad. Doppa snabbt varje kant på dammsugarna i choklad och låt de stelna på bakplåtspapper.

Likes

Comments

Pekan och chokladmuffins ca 15 st

125 g extrasaltat smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
60 g hackade pekannötter
4 msk kakao
3/4 dl mjölk
3/4 dl grädde
160 g mörk choklad
100 g mörk blockchoklad - till topping

Sätt på ugnen: 200 grader eller 175 grader varmluft.
Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt.
Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda vaniljsocker, vetemjöl, bakpulver, hackade pekannötter och kakao i en skål.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten omväxlande med vätskan.
Smält chokladen (160g) över vattenbad.
Hacka resten av chokladen (100g) i grova bitar.
Rör ner den smälta chokladen i smeten.
Fyll formarna nästan hela vägen upp, ca 1-2 stora matskedar i varje. Toppa med den hackade chokladen.
Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.

Likes

Comments

Egentligen är jag en sån person som gillar det gamla o säkra. 
Jag ogillar förändringar, stora som små. Därför försöker jag komma ihåg Sirius Blacks citat.
​ Förra året förändrades mitt liv rejält när jag tog studenten och åh vad jag älskade det! Så ibland behövs förändringar för att man ska må bra. Därför hoppas jag ändå att 2016  kommer bjuda på en  del förändringar.

Just nu är jag ändå inne i en förändringsperiod, jag får helt enkelt passa på när jag känner för det.  För några dagar sedan klippte jag av en och en halv decimeter av  håret och jag vill möblera om och ändra om i mitt sovrum. Jag vill ha en stor fluffig säng och frukost på sängen när jag är ledig. Och snart kommer även en förändring här på bloggen. Det ska bli så kul, och jag spricker nästan av att inte berätta det för er redan nu! 

Likes

Comments


Efter jul och nyår kan det kännas härligt att lägga undan sockret och sötsakerna ett tag. Men när sötsugen ändå kommer rekommenderar jag er att ni gör dessa kakor. Egentligen är det kanske lite fel att kalla de kakor, konsistensen är nämligen lite som bröd och inte lika spröd och knaprig som kakor. Men de passat perfekt till en kopp te på eftermiddagen. Och choklad och banan passar ju så bra ihop!

Recept ca 8 st kakor

1 banan
3 dl havregryn
1/2 tsk agave sirap
30g grovhackad choklad

Mixa banan, havregryn och sirap.
Klicka ut och platta till på ett bakplåtspapper, kakorna bör vara ungefär 1 - 2 cm tjocka.
Toppa kakorna med några chokladbitar.
In i mitten av ugnen på 200grader ca 15 min.


Likes

Comments

Sugrör från Leilas General store

Om det finns något som jag aldrig får nog av under vintern är det varm choklad.
Att få glida in på restaurangen i skidbacken, med kalla händer och pjäxor som klinkar mot golvet, för att beställa en varm choklad ger mig myskänsla. Bara av att tänka på det slappnar min kropp av. Men när man nu sitter här i Stockholm med lite snö utanför fönstret får jag ändå passa på att mysa med en hemgjord varm choklad. Idag blev det ett glas med smak av choklad, mint och grädde.

Recept 1 stor kopp
​1 1/2 tsk kakao
2 tsk strösocker
2 tsk mortlad polkagris
1 msk grädde
2 1/2 dl mjölk
ev. 1/2 - 1 dl vispad grädde

​Blanda kakao, socker och polkagris med 1 msk grädde i ett glas eller kopp. 
Värm mjölken i en kastrull. Häll mjölken över kakaoblandningen.
​Blanda om och toppa eventuellt med vispad grädde. 

Likes

Comments

Nu efter jul och nyår är man kanske inte så jättesugen på sötsaker, det blev i alla fall en del del av det under julen för mig. Men småkakor kan jag ändå känna ett sug efter. Framförallt dessa med socker och kokos. De passar perfekt om man spontant bjuder in vänner på fika.

​Kakor ca 20st
​100 g flytande Milda (steksmör på flaska)
1 dl strösocker
2 1/2 msk ljus sirap
3 msk kakao
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kokosflingor
1/2 dl pärlsocker


Blanda smör, socker och sirap till en slät blandning.
Tillsätt vetemjöl blandat med kakao, bikarbonat och vaniljsocker.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Dela degen i två och rulla ut till längder. Platta försiktigt ut de till ca 1 cm tjocka längder. Strö kokosflingor och pärlsocker över längderna. Tryck försiktigt på längderna så kokosen och sockret fastnar.

Grädda mitt i ugnen på 175 grader 15-20 minuter.
Ta ut ur ugnen och låt svalna någon minut. Skär sedan längderna i bitar.

Likes

Comments

​Hoppas ni alla mår hyfsat bra idag efter nyårsfirandet! 
Själv känner jag mig pigg och har under dagen tagit tag i sorteringen av 2015 års bilder. 
Mobilalbumet är fullt med matbilder och inspirationsbilder samt bilder från resan till Paris och sommarens avkoppling i Stockholms skärgård. En del har ni ännu inte fått se, me det kommer!

Ni har troligtvis inte missat instagram hashtaggen #2015bestnine och mina nio bästa bilder 2015 blev dessa ovan. 
Marängsviss, rödbetsrutor, glasstårtor, småkakor, fina citat, nya caféer, räkmackor, franska bakverk och Godiva choklad fick summera mitt år. 

Likes

Comments


Nytt år innebär nya möjligheter.
Därför undrar jag nu vad ni vill se i bloggen under 2016. Vill ni ha mer tips, matrecept, inspiration eller kanske mer livsstil och mer av min vardag. Kommentera vad du vill ha mer av så ska jag försöka väva in det här i bloggen under året.

Men först av allt hoppas jag att ni har en riktigt bra nyårsafton och Gott Nytt År!
Vi ses här 2016.

Likes

Comments