Header
View tracker

Den drömmigaste chokladtårtan någonsin, och dessutom GLUTENFRI o& LAKTOSFRI. Hur bra?! ALLA kan äta den. Jag delar gladeligen med mig av detta recept till dig.

​1. Tårtbotten
6 ägg
3 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl potatismjöl
1 dl glutenfri mjölmix
0,5 dl kakao
glutenfria oreo-kex (cookie-o) till botten

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda bakpulver, potatismjöl, mjölmix och kakao ien bunke. Vispa ägg och socker länge, tills dess att det ser vitt och poröst ut. Tillsättmjölblandningen och rör om, försiktigt.
Ta fram en form (ca 24 cm i diameter) med löstagbar kant och smörj formen med smör. Klä botten med bakplåtspapper. Täck botten med de glutenfria kexen, Cookie-o. De ska vara hela. Häll sedan smeten försiktigt i formen.
Lägg lite folie över tårtan efter halva tiden, så att den inte bränns. Vänd tårtan upp och ner när du tagit ut den, för att få den ”platt”. Låt tårtan svalna innan du skär i den.När den svalnat, skär i tre delar.

2. Fyllning:
400 gphiladelphia ost
3 dl florsocker
3-4 dl vispgrädde
6 st glutenfria Oreos
1 1/2 msk kakao

Gör så här:
Blandaosten, florsockret och kakaon mjukt. Vispa grädden ganska hårt och häll iostblandningen. Rör försiktigt så att luftigheten inte försvinner. Krossaoreo-kexen smått och häll i. Blanda väl.

3. Chokladganaché:
150 g choklad
ovispad grädde
2 msk smör

Gör så här:
Koka upp grädden på svag värme i en kastrull. Rör om nästan hela tiden så grädden inte bränns vid. Hacka chokladen och häll över den varma grädden. (Ju mergrädde desto tunnare och ju mindre desto mer trögflytande osv..) Tillsätt smöretnär du är nöjd med konsistensen på ganachén. Smöret gör den glansigare. Låt detsvalna lite innan du häller den på tårtan.

4. Montera tårtan så här:
Lägg en av de tre bottnarna (inte den med oreo-kexen) på ett tårtfat. Bred påett rätt så tjockt lager med fyllning över hela bottnen. Lägg nu på den botten med oreo-kexen och gör samma sak. Ju mer fyllning desto bättre. Lägg till sist på den sista av de tre bottnarna och bred ett lager fyllning runt hela tårtan. Börja med toppen och gå sedan nedåt kanterna. Använd en tårtspatel.
​Låt tårtanstå i kylen och bli kall innan du häller på chokladganachén. Låt sedan tårtanstå i kylen, helst över natten så att den hinner bli saftig och god innan denska ätas. Dekorera sedan tårtan genom att spritsa ut 6 st grädd-virvlar påchokladen. Tryck ner ett oreo-kex i varje grädd-virvel. Mums!

Tips!
Potatismjölet går att ersätta med maizena. Jag valde att strö lite krossad Daim över kakan, lite annan struktur. Mycket gott! Och för allt i världen, snåla inte med fyllningen. Bre på bara! Man kan aldrig få för mycket av det goda. KÖR HÅRT!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hej!

Nu har jag hållit på detta recept ett bra tag. Mitt absoluta favorit-kladdkake-recept. Även den choklad-hatande typen (min far) kan inte motstå detta. Det är ett eget recept som jag mer än gärna delar med mig av! Skriv gärna i kommentarerna nedan vad ni tycker! Sätt igång, NU.

 Recept


Ingredienser:
150 gram smör
​ca. 1/2 dl ljus sirap
​2 dl mjöl
​3 stycken ägg
3 dl strösocker
1 dl kakao
1/2 msk vaniljsocker

1 tsk salt


Gör så här:
Smält smöret och tillsätt sirapen, låt puttra någon minut. Blanda ägg, socker, kakao, vaniljsocker och salt. Vispa ej! Tillsätt smör och siraps-blandningen i smeten. Häll i en bröad form och ställ in i mitten av ugnen, 175°.
Grädda i ca. 15 minuter, kladdkakorna ska vara torr på ytan men den ska dallra när du rör på den. Då är den perfekt! (I min smak.)

Färdig att avnjutas!


Tips!
-
Ersätt mjölet med maizena för glutenfri kladdkaka.
- Gör kladdkakan en stund innan den ska serveras, ställ den i kylen och servera den kall tillsammans med en klick grädde. Såååå gott!

Likes

Comments

View tracker

Jag var så himla sugen på choklad., vilket hör till ovanligheterna. Men jag ville ha det med en gång!
Och då hittade jag detta recept! Kastade såklart i lite egna ingredienser, men det blev å himla gott. Och det bästa av allt, det tog bara 5 min. Idag får ni en steg för steg visning. Våga prova!


 Recept


2 pers

Ingredienser:
3 msk smör
2 tks ljus sirap
3 msk vetemjöl
3 msk socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
3 msk mjölk

Gör så här:

Fördela smöret i två muggar, som rymmer 1-2 dl. Smält smöret i mikrovågsugnen i ca. 30 sek. Halvera och blanda ner de övriga ingredienser i muggarna. Tillaga i mikrovågs ugn i ca. 1 min.
Vispa grädden och servera den till kakan, tillsammans med lite bär. (Eventuellt)

1. Smör, sirap, mjöl, socker.

2. Kakao, vaniljsocker, salt, mjölk.

3. Rör ihop. In i mikrovågsugnen i 1 min.

4. Klart!

5. ÄT!

Likes

Comments

Hej!
Längtar ni också efter att de ljumna sommarkvällarna ska bli vardag igen? Jag fångar i alla fall varje kväll när temperaturen går över 18 grader. Och vad annars sitter inte bättre då än en nybakad rabarberpaj? Snabb, enkel och ljuvlig! Gillar du inte rabarber? Inga problem. Pajen smakar såklart lika bra om du ersätter rabarbern med äpple, bär etc. Varsågoda!


 Recept


Ingredienser:

175 gram smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
4-5 stycken rabarberstjälkar
1 msk potatismjöl
2 1/2 msk socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i kastrullen och tillsätt socker, mjöl, salt och bakpulver.
Ansa och skiva rabarberstjälkarna, blanda de med socker och potatismjöl. Häll sedan i formen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. KLART!


Tips!

Servera den ljumna rabarberpajen till en klick vaniljvisp och en kopp kaffe. Lägg upp benen och NJUT.


Likes

Comments

I helgen så nalkades det student hemma hos oss. Stora lillebror tog studenten vilket innebar fest på kakfatet! Här kommer ett recept som jag tror att du kommer uppskatta. Saftiga MINI-muffins! (Man kan äta fyra stycken med gott samvete, hur bra är inte det liksom?!) Med en god choklad & kaffefrosting. Mumma. Ett gott och enkelt recept som vem som helst kan lyckas med!


 Recept

ca. 45 stycken (små muffins)

Ingredienser

Muffinsmet
65
gram smör
1 dl mjölk
1 dl socker
1 st ägg
1.75 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
0.75 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Chokladfrosting med kaffe
5 dl florsocker
3 msk kakao
75 gram smör
1 msk starkt kaffe
1 msk mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Blanda tills dess att smeten gått ihop. (Inte för kraftigt, då försvinner luften.)
Blanda ner vätskan. (Smeten kan kännas ganska lös till en början, men oroa dig inte. Den tjocknar under tiden som du häller upp den i formarna.)
Ställ muffinsformarna på bakplåten och fyll dem 3/4. Grädda mitt i ugnen i ca 7-10 minuter. Provsmaka en muffins efter 7 minuter, efter det är det en smaksak om hur länge man vill att de ska gräddas. (9 minuter blev perfekt för min del, lagom kladdig men inte rinnig.)

Nu till chokladfrostingen. Blanda florsocker, kakao och smula ned smöret i blandningen. Vispa med elvisp på låg hastighet tills allt gått ihop till en smet. Tillsätt kaffet och fortsätt vispa på låg hastighet. Nu höjer du hastigheten och häller i mjölken, vispa i 5 min till en fluffig kräm.

Tips!

Smidigast är att spritsa ut smeten i muffinsformarna, det blir mindre kladdigt och mycket lättare att portionera ut lika mycket smet i varje form.
När krämen ska spritsas ut kan man använda sig av dubbla plastpåsar, men då är det viktigt att krämen stått framme ett tag så att den är mjuk och smidig att jobba med.

Så sätt igång med bakningen nu!

Likes

Comments

I veckan provade jag något nytt! Och jag delar gladeligen med mig av receptet. Kakan blev såå god och jättesaftig. Det måste ha varit yoghurten som gjorde susen.

På toppen en crumble som gav en härlig kontrast mot den muka kakan. Jag valde att smaksätta kakan med hallon, men kan tänka mig att det går lika bra med blåbär, björnbär eller något annat som faller en i smaken. Vad vet jag? Man får helt enkelt prova sig fram!


 Recept


10 pers

Ingredienser

3 1/2 dl strösocker
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
170 g smör, smält
1/2 msk vaniljsocker
1 ägg
1 dl yoghurt (t.ex. naturell/vanilj)
1-2 dl hallon, färska eller frysta

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda strösocker, mjöl och pakpulver i en stor bunke. Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop allt till en smuldeg. (Ingen elvisp behövs. jag använde endast en slickepott.) Mät upp 1 dl smuldeg och lägg det åt sidan. (Detta ska strös över kakan innan gräddning.)
Tillsätt baniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
Häll smeten i en smörad och bröad springform. Strö sedan hallonen över kakan, tryck ner dem lite. Strö över smuldegen som du lagt åt sidan.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 min. Men detta kan variera beroende på storlek på form och hurdan ugn man har. Kakan är färdig när den är torr i mitten, känn med sticka.

Tips!

Tredubbla receptet och gör hallonrutor i en långpanna. Enkelt att frysa ned och ta fram, och passar perfekt till stora fikarep! Jag hade vaniljyoghurt i kakan, det var vad som fanns hemma, vilket var gott. Men kan tänka mig att det blir friskt om man har en naturell yoghurt. Testa!

Likes

Comments

Detta är ett säkert kort hemma hos min familj. Man kan inte misslyckas. Vilket är så himla bra!
En smidig tårta som man kan förbereda redan dagen innan. Hur smidigt?!

Jag brukar variera fyllningarna, men en stående favorit är hallon, grädde och chokladkräm.

Denna gången testade jag att blanda grädden med hallonen för att verkligen få en go och frisk hallonsmak. Jag ersatte även chokladkrämen (recept kommer snart) med en chokladtryffel, hur gott som helst!

Man kan helt enkelt mixa med smakerna hur man vill. För marängtårtan i grunden är så himla enkel, men framförallt SÅ GOD.

Enjoy!


 Recept


6 pers

Maräng
4 äggvitor
2 1/2 dl socker
5 dl vårgårdaris

Chokladtryffel
150 g choklad (valfri sort)
1 dl vispgrädde

Hallongrädde
5 dl vispgrädde
250 g frysta hallon (ca. 5 dl färska hallon)


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sedan sockret, lite i taget. Bred ut marängsmeten på bakplåtspapper i en långpanna, efter önskad form. Grädda 1 ca en timme. (Tårtan kan stå kvar i ugnen över natten.)
Hacka chokladen och tillsätt 1 dl uppkokad grädde. Låt stå i 5 min och rör sedan om. Krämen kan ställas i kyl över natten men den ska helst tas fram 1 timme innan den breds ut över marängen.
Vispa grädden (inte för hårt), tillsätt hallonen och vispa ytterligare lite till.

Nu återstår bara finliret och ihopläggningen av tårtan. Känn er fria!


Tips!

Dubbla satsen maräng och bred ut den i en hel långpanna. Dela sedan marängen mitt itu och bygg på höjden.

Likes

Comments

Hej!

Jag är så förväntansfull inför vad som komma skall. Detta är ett forum där jag får skriva hur mycket jag vill om det som, enligt mig, förgyller vardagen. Fika. För vet ni vad... jag ÄLSKAR fika. Förmiddagsfika, eftermiddagsfika, kaffe på maten, nattfika, gofika, you name it!

I denna blogg kommer jag att dela med mig av mitt största intresse, i hopp om att inspirera er andra där ute att kavla upp ärmarna och bara köra!

Ni kommer att få ta del av recept, tips på bra fik, kalas-idéer, fest-fix, och allt annat som jag känner för helt enkelt. Men allt kommer att röra ämnet FIKA.

Undrar du något, så känn dig fri att fråga. Jag tycker i alla fall att detta ska bli så roligt. Hoppas att du känner detsamma!


Let's go!

Likes

Comments