Header

Hej!

Nu var det längesedan jag delade med mig av någonting smarrigt och vardagsglädjande här!
Jag hållit på detta recept ett tag och nu delar jag gladeligen med mig av det, wiho!! En enkel deg som man inte kan misslyckas med. Ner med allt u bunken, klart! (Typ...)
Se så, sätt igång med baket!

Recept


Deg

1 msk mald kardemumma
150 g smör
25 g (1⁄2 pkt) jäst för söta degar
2 1⁄2 dl kall röd mjölk
2 1⁄2 dl kallt vatten
1 1⁄2 dl strösocker
1 tsk salt
850—900 g (14—15 dl) vetemjöl special

Fyllning
20 g (2 msk) hela kardemummakärnor
2 strösocker
1/2 dl muscovadosocker
200 g rumsvarmt smör

Garnering
1 ägg
1 msk vatten
2 tsk mald kardemumma
1 krm salt
Pärlsocker


Så bakar du utan degblandare:
1. Börja med degen: Skär smöret i tunna skivor (använd gärna osthyvel) och blanda allt utom hälften av mjölet till en något så när jämn smet i en bunke. Tillsätt resten av mjölet och rör ihop till en deg. Degen behöver inte knådas, bara blandas tills den precis går ihop. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila i rumstemperatur i cirka 1 1⁄2 timme.

2. Skrapa ut degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den till en slät bulle genom att vika in kanterna mot mitten och sedan vända den så att skarven hamnar nedåt. Ta en degskrapa till hjälp om det behövs. Strö på mjöl, täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 1 1/2 timme i rumstemperatur.

Tips!
Ställ gärna in degen i kylen i 30 min till 1 timme, det blir betydligt lättare att kavla ut degen då.

3. Gör fyllningen: Blanda kardemumman med sockret och vispa i det rumsvarma smöret. Fyllningen kan stå framme tills dessa att den skall användas, då blir den lättare att få breda över degen.

4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och tryck ut den lite för hand. Kavla ut degen till en rektangel. I detta steg är det viktigt att inte kavla ut degen för mycket. Det räcker om bilen är ca. 1 cm tjock eftersom att den skall kavlas ut igen, se nedan.

5. Bred på fyllningen, så jämnt det går och ända ut i kanterna.

6. Vik degen som ett treslag: vik först in en tredjedel från ena sidan, sedan en tredjedel från andra sidan. Vrid degen så att öppningarna kommer på sidorna och kavla ut degen en aning.

7. Skär 1–2 cm breda remsor med en sporre eller en kniv.

8. Tvinna en degremsa och snurra ihop den till en bulle. (Jag länkar en video längst ned i inlägget där Roy Fares exemplariskt visar hur man får till de bästa snurrorna!) Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Täck plåten med en bakhandduk och låt bullarna jäsa tills de närapå dubblerat sin storlek, 1 1/2—2 timmar.

9. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning.

10. Pensla bullarna med äggblandningen (innehållande kardemumma) och strö på pärlsocker

11. Grädda bullarna i mitten av ugnen tills de har fått fin färg, cirka 8 minuter. Ta ut bullarna NJUT!!

Så bakar du med degblandare:
1. Mortla kardemumman och skär smöret i skivor. Blanda samtliga ingredienser och kör i degblandare på medelhastighet i 10—15 minuter. Degen ska vara relativt lös.

2. Följ punkterna 2—11 ovan.



Så, bra jobbat! Nu återstår det bara att njuta av dina fantastiska bullar med ett gals kall mjölk, en nybryggd kopp med kaffe eller en härlig balja med te.


Kram!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hej!

​Nu har inspirationen till att fylla på bloggen tittat fram igen. Vilket passar utmärkt så här i juletid, då spisen och ugnen går på högvarv här är hemma. I bakgrunden rullar Ernst, inte bokstavligt talat, och Mariah Carey bidrar med julstämning så det knakar i väggarna.
Så, nu är det hög tid att jag delar med mig av några favoriter! Både gammalt och nytt.

Välkommen!

Viker av från fika-bilderna och slänger in vår gran. Den blev så fiiiin i år! Vi testade en ny grej och körde på en vanlig utomhusslinga i granen, smidigt och snyggt!


 Recept

Chokladkola med rispuffar

Ingredienser:

100 gram smör
1 dl strösocker
1/2 dl muscovadosocker
4 msk sirap
2 1/2 msk kakao
1 krm salt
ca. 4 dl rispuffar (Vårgårdaris)


Gör så här:

Smält smöret och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i någon minut.
Tillsätt rispuffarna. Jag valde att tillsätta 4 dl rispuffar, men känner du för att ha i mer eller mindre... gör som du vill och känner!
Lägg i formar och ställ i kylen.

Njut!

 
 Recept

Milanostänger med saffran

Ingredienser:

ca. 30 stycken

4 1/2 dl vetemjöl
200 gram smör
3/4 dl socker
1 st. äggula
1 msk vit sirap
1 paket saffran (0.5 gram)

Fyllning:
200 gram mandelmassa
Pensling och garnering:
Äggvita
Pärlsocker
Mandelspån

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda snabbt ihop mjöl, smör, socker. (Gärna i en bakmaskin, men det går lika bra att arbeta för hand.) Mortla saffranet tillsammans med lite socker. Blanda äggulan med den vita sirapen och tillsätt sedan saffranet, låt stå i någon minut. Tillsätt sedan blandningen i degen.
När degen gått ihop ställer du den i kylen i ca. 30 minuter.

Kavla ut mandelmassan så att den är ca. 1 cm tjock. Skär nu mandelmassan i små längder, ca. 1 x 5 cm.

Kavla ut degen på mjölat bakbord, skär ut rektanglar, 8 x 6 cm. Lägg nu stavarna av mandelmassa längs ena långsidan och rulla ihop. Repetera detta tills degan är slut! Det är ett pilligt jobb. Men för mig är det som terapi, så det är bara att bita ihop.

Pensla kakorna med äggvita och strö på pärlsocker och mandelspån. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10 minuter, eller tills de fått fin färg.


Tips!
Det var första gången jag gjorde dessa milanostänger med saffran. De blev verkligen så goda! När det kommer till fyllningen, i många recept så står det att man ska blanda 200 gram riven mandelmassa med 3 äggvitor. Men jag tycker personligen att detta blir alldeles för kletigt, det rinner ut och det blir svårt att rulla fina kakor. Istället följde jag denna gången Johan Sörbergs råd och kavlade enbart mandelmassa och skar i stänger, det var så mycket enklare och enligt mig så smakade mandelmassan mycket mer än när man blandar den med äggvitor.


Iväg och baka med dig nu, lycka till!

Milanostänger med saffran.

Likes

Comments

Den drömmigaste chokladtårtan någonsin, och dessutom GLUTENFRI o& LAKTOSFRI. Hur bra?! ALLA kan äta den. Jag delar gladeligen med mig av detta recept till dig.

​1. Tårtbotten
6 ägg
3 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl potatismjöl
1 dl glutenfri mjölmix
0,5 dl kakao
glutenfria oreo-kex (cookie-o) till botten

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda bakpulver, potatismjöl, mjölmix och kakao ien bunke. Vispa ägg och socker länge, tills dess att det ser vitt och poröst ut. Tillsättmjölblandningen och rör om, försiktigt.
Ta fram en form (ca 24 cm i diameter) med löstagbar kant och smörj formen med smör. Klä botten med bakplåtspapper. Täck botten med de glutenfria kexen, Cookie-o. De ska vara hela. Häll sedan smeten försiktigt i formen.
Lägg lite folie över tårtan efter halva tiden, så att den inte bränns. Vänd tårtan upp och ner när du tagit ut den, för att få den ”platt”. Låt tårtan svalna innan du skär i den.När den svalnat, skär i tre delar.

2. Fyllning:
400 gphiladelphia ost
3 dl florsocker
3-4 dl vispgrädde
6 st glutenfria Oreos
1 1/2 msk kakao

Gör så här:
Blandaosten, florsockret och kakaon mjukt. Vispa grädden ganska hårt och häll iostblandningen. Rör försiktigt så att luftigheten inte försvinner. Krossaoreo-kexen smått och häll i. Blanda väl.

3. Chokladganaché:
150 g choklad
ovispad grädde
2 msk smör

Gör så här:
Koka upp grädden på svag värme i en kastrull. Rör om nästan hela tiden så grädden inte bränns vid. Hacka chokladen och häll över den varma grädden. (Ju mergrädde desto tunnare och ju mindre desto mer trögflytande osv..) Tillsätt smöretnär du är nöjd med konsistensen på ganachén. Smöret gör den glansigare. Låt detsvalna lite innan du häller den på tårtan.

4. Montera tårtan så här:
Lägg en av de tre bottnarna (inte den med oreo-kexen) på ett tårtfat. Bred påett rätt så tjockt lager med fyllning över hela bottnen. Lägg nu på den botten med oreo-kexen och gör samma sak. Ju mer fyllning desto bättre. Lägg till sist på den sista av de tre bottnarna och bred ett lager fyllning runt hela tårtan. Börja med toppen och gå sedan nedåt kanterna. Använd en tårtspatel.
​Låt tårtanstå i kylen och bli kall innan du häller på chokladganachén. Låt sedan tårtanstå i kylen, helst över natten så att den hinner bli saftig och god innan denska ätas. Dekorera sedan tårtan genom att spritsa ut 6 st grädd-virvlar påchokladen. Tryck ner ett oreo-kex i varje grädd-virvel. Mums!

Tips!
Potatismjölet går att ersätta med maizena. Jag valde att strö lite krossad Daim över kakan, lite annan struktur. Mycket gott! Och för allt i världen, snåla inte med fyllningen. Bre på bara! Man kan aldrig få för mycket av det goda. KÖR HÅRT!

Likes

Comments

Hej!

Nu har jag hållit på detta recept ett bra tag. Mitt absoluta favorit-kladdkake-recept. Även den choklad-hatande typen (min far) kan inte motstå detta. Det är ett eget recept som jag mer än gärna delar med mig av! Skriv gärna i kommentarerna nedan vad ni tycker! Sätt igång, NU.

 Recept


Ingredienser:
150 gram smör
​ca. 1/2 dl ljus sirap

3 stycken ägg
3 dl strösocker
1 dl kakao
1/2 msk vaniljsocker

2 dl mjöl

1 tsk salt


Gör så här:
Smält smöret och tillsätt sirapen, låt puttra någon minut. Blanda ägg, socker, kakao, vaniljsocker och salt. Vispa ej! Tillsätt smör och siraps-blandningen i smeten. Blanda snabbt i mjölet. Häll i en bröad form och ställ in i mitten av ugnen, 175°.

Grädda i ca. 15 minuter, kladdkakorna ska vara torr på ytan men den ska dallra när du rör på den. Då är den perfekt! (I min smak.)

Färdig att avnjutas!


Tips!
-
Ersätt mjölet med maizena för glutenfri kladdkaka.
- Gör kladdkakan en stund innan den ska serveras, ställ den i kylen och servera den kall tillsammans med en klick grädde. Såååå gott!

Likes

Comments

Jag var så himla sugen på choklad., vilket hör till ovanligheterna. Men jag ville ha det med en gång!
Och då hittade jag detta recept! Kastade såklart i lite egna ingredienser, men det blev å himla gott. Och det bästa av allt, det tog bara 5 min. Idag får ni en steg för steg visning. Våga prova!


 Recept


2 pers

Ingredienser:
3 msk smör
2 tks ljus sirap
3 msk vetemjöl
3 msk socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
3 msk mjölk

Gör så här:

Fördela smöret i två muggar, som rymmer 1-2 dl. Smält smöret i mikrovågsugnen i ca. 30 sek. Halvera och blanda ner de övriga ingredienser i muggarna. Tillaga i mikrovågs ugn i ca. 1 min.
Vispa grädden och servera den till kakan, tillsammans med lite bär. (Eventuellt)

1. Smör, sirap, mjöl, socker.

2. Kakao, vaniljsocker, salt, mjölk.

3. Rör ihop. In i mikrovågsugnen i 1 min.

4. Klart!

5. ÄT!

Likes

Comments

Hej!
Längtar ni också efter att de ljumna sommarkvällarna ska bli vardag igen? Jag fångar i alla fall varje kväll när temperaturen går över 18 grader. Och vad annars sitter inte bättre då än en nybakad rabarberpaj? Snabb, enkel och ljuvlig! Gillar du inte rabarber? Inga problem. Pajen smakar såklart lika bra om du ersätter rabarbern med äpple, bär etc. Varsågoda!


 Recept


Ingredienser:

175 gram smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
4-5 stycken rabarberstjälkar
1 msk potatismjöl
2 1/2 msk socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i kastrullen och tillsätt socker, mjöl, salt och bakpulver.
Ansa och skiva rabarberstjälkarna, blanda de med socker och potatismjöl. Häll sedan i formen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. KLART!


Tips!

Servera den ljumna rabarberpajen till en klick vaniljvisp och en kopp kaffe. Lägg upp benen och NJUT.


Likes

Comments

I helgen så nalkades det student hemma hos oss. Stora lillebror tog studenten vilket innebar fest på kakfatet! Här kommer ett recept som jag tror att du kommer uppskatta. Saftiga MINI-muffins! (Man kan äta fyra stycken med gott samvete, hur bra är inte det liksom?!) Med en god choklad & kaffefrosting. Mumma. Ett gott och enkelt recept som vem som helst kan lyckas med!


 Recept

ca. 45 stycken (små muffins)

Ingredienser

Muffinsmet
65
gram smör
1 dl mjölk
1 dl socker
1 st ägg
1.75 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
0.75 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Chokladfrosting med kaffe
5 dl florsocker
3 msk kakao
75 gram smör
1 msk starkt kaffe
1 msk mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Blanda tills dess att smeten gått ihop. (Inte för kraftigt, då försvinner luften.)
Blanda ner vätskan. (Smeten kan kännas ganska lös till en början, men oroa dig inte. Den tjocknar under tiden som du häller upp den i formarna.)
Ställ muffinsformarna på bakplåten och fyll dem 3/4. Grädda mitt i ugnen i ca 7-10 minuter. Provsmaka en muffins efter 7 minuter, efter det är det en smaksak om hur länge man vill att de ska gräddas. (9 minuter blev perfekt för min del, lagom kladdig men inte rinnig.)

Nu till chokladfrostingen. Blanda florsocker, kakao och smula ned smöret i blandningen. Vispa med elvisp på låg hastighet tills allt gått ihop till en smet. Tillsätt kaffet och fortsätt vispa på låg hastighet. Nu höjer du hastigheten och häller i mjölken, vispa i 5 min till en fluffig kräm.

Tips!

Smidigast är att spritsa ut smeten i muffinsformarna, det blir mindre kladdigt och mycket lättare att portionera ut lika mycket smet i varje form.
När krämen ska spritsas ut kan man använda sig av dubbla plastpåsar, men då är det viktigt att krämen stått framme ett tag så att den är mjuk och smidig att jobba med.

Så sätt igång med bakningen nu!

Likes

Comments

I veckan provade jag något nytt! Och jag delar gladeligen med mig av receptet. Kakan blev såå god och jättesaftig. Det måste ha varit yoghurten som gjorde susen.

På toppen en crumble som gav en härlig kontrast mot den muka kakan. Jag valde att smaksätta kakan med hallon, men kan tänka mig att det går lika bra med blåbär, björnbär eller något annat som faller en i smaken. Vad vet jag? Man får helt enkelt prova sig fram!


 Recept


10 pers

Ingredienser

3 1/2 dl strösocker
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
170 g smör, smält
1/2 msk vaniljsocker
1 ägg
1 dl yoghurt (t.ex. naturell/vanilj)
1-2 dl hallon, färska eller frysta

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda strösocker, mjöl och pakpulver i en stor bunke. Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop allt till en smuldeg. (Ingen elvisp behövs. jag använde endast en slickepott.) Mät upp 1 dl smuldeg och lägg det åt sidan. (Detta ska strös över kakan innan gräddning.)
Tillsätt baniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
Häll smeten i en smörad och bröad springform. Strö sedan hallonen över kakan, tryck ner dem lite. Strö över smuldegen som du lagt åt sidan.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 min. Men detta kan variera beroende på storlek på form och hurdan ugn man har. Kakan är färdig när den är torr i mitten, känn med sticka.

Tips!

Tredubbla receptet och gör hallonrutor i en långpanna. Enkelt att frysa ned och ta fram, och passar perfekt till stora fikarep! Jag hade vaniljyoghurt i kakan, det var vad som fanns hemma, vilket var gott. Men kan tänka mig att det blir friskt om man har en naturell yoghurt. Testa!

Likes

Comments

Detta är ett säkert kort hemma hos min familj. Man kan inte misslyckas. Vilket är så himla bra!
En smidig tårta som man kan förbereda redan dagen innan. Hur smidigt?!

Jag brukar variera fyllningarna, men en stående favorit är hallon, grädde och chokladkräm.

Denna gången testade jag att blanda grädden med hallonen för att verkligen få en go och frisk hallonsmak. Jag ersatte även chokladkrämen (recept kommer snart) med en chokladtryffel, hur gott som helst!

Man kan helt enkelt mixa med smakerna hur man vill. För marängtårtan i grunden är så himla enkel, men framförallt SÅ GOD.

Enjoy!


 Recept


6 pers

Maräng
4 äggvitor
2 1/2 dl socker
5 dl vårgårdaris

Chokladtryffel
150 g choklad (valfri sort)
1 dl vispgrädde

Hallongrädde
5 dl vispgrädde
250 g frysta hallon (ca. 5 dl färska hallon)


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sedan sockret, lite i taget. Bred ut marängsmeten på bakplåtspapper i en långpanna, efter önskad form. Grädda 1 ca en timme. (Tårtan kan stå kvar i ugnen över natten.)
Hacka chokladen och tillsätt 1 dl uppkokad grädde. Låt stå i 5 min och rör sedan om. Krämen kan ställas i kyl över natten men den ska helst tas fram 1 timme innan den breds ut över marängen.
Vispa grädden (inte för hårt), tillsätt hallonen och vispa ytterligare lite till.

Nu återstår bara finliret och ihopläggningen av tårtan. Känn er fria!


Tips!

Dubbla satsen maräng och bred ut den i en hel långpanna. Dela sedan marängen mitt itu och bygg på höjden.

Likes

Comments

Hej!

Jag är så förväntansfull inför vad som komma skall. Detta är ett forum där jag får skriva hur mycket jag vill om det som, enligt mig, förgyller vardagen. Fika. För vet ni vad... jag ÄLSKAR fika. Förmiddagsfika, eftermiddagsfika, kaffe på maten, nattfika, gofika, you name it!

I denna blogg kommer jag att dela med mig av mitt största intresse, i hopp om att inspirera er andra där ute att kavla upp ärmarna och bara köra!

Ni kommer att få ta del av recept, tips på bra fik, kalas-idéer, fest-fix, och allt annat som jag känner för helt enkelt. Men allt kommer att röra ämnet FIKA.

Undrar du något, så känn dig fri att fråga. Jag tycker i alla fall att detta ska bli så roligt. Hoppas att du känner detsamma!


Let's go!

Likes

Comments