titel: Ett jordklot räcker

Författare: Rune Westergård

Antal sidor: 188

Förlag: Calidris förlag

Utgivningsår: 2016

Handling: Endast en bostadslös vegan skulle klara att avsätta ett hållbart ekologiskt fotavtryck enligt dagens etablerade normer. Men mänskligheten kan omöjligen snåla sig ur miljöhotet genom radikalt minskad konsumtion. Det synsättet ställer evolutionen på huvudet och hotar drivkrafterna för teknologin som är vårt egentliga framtidshopp.


Det hävdar entreprenören Rune Westergård efter ett yrkesliv i miljöteknikens tjänst. I "Ett jordklot räcker" ifrågasätter han en rad etablerade sanningar och hävdar att vi måste ersätta vår hotfulla stillbild av nuet med nya, rörliga bilder av den snabba och lovande teknikutvecklingen. (Från bokus.com)

Kommentar: det här är inte en bok man väljer om man vill ha något enkelt att läsa. Inte heller om man vill ha en kort bok att läsa på en dag eller något att ströläsa när man trött.

Rune går in grundligt hur man ska kunna göra för att få ett jordklot att räcka och han gör det med en beskrivande information som de flesta skulle förstå. Språket i sig är inte så svårt men boken är väldigt kompakt med mycket information.

Tack vare teknologi kan man idag upptäcka sjukdomar snabbare p.g.a internetsökningar och ökad frekvens på vissa sökord, än vad man gjorde för några årtionden sedan, vilket har gjort att det inte är lika många pandemier nu som det var förr i tiden.

Andra effekter som också har påverkat världen positivt p.g.a evolutionen av teknologi (Rune referar det till teknoevolution) är att konflikter mellan länder minskar, människor blir mindre våldsamma och svälten har minskat i svältdrabbade länder tack vare bl.a. Tillgång till rent vatten.

Jag tror att boken även kan vara bra i inlärningssyfte på universitet då det framkommer bra information, även om den är väldigt up to date så den kanske inte funkar om 10+ år men inom de närmsta åren funkar den absolut!

För mig som inte har haft sådan stor koll på hur teknologin påverkat världen förut, blev det lite av en eye-opener och jag kommer definitivt föreslå denna bok för folk som vill ha en ingångspunkt i detta ämne!

Likes

Comments