Jag är numera ambassadör för BookOutlet.se så detta är i samarbete med dem.

Titel: Syndafloder

Författare: Kristina Ohlsson

Antal sidor: 446

Utgivningsår: 2017

Förlag: Piratförlaget

Betyg: 4 av 5 ugglor

Handling: En man hittas skjuten i bröstet, sittande i en fåtölj framför brasan. Märkligt nog bär han sin dotters vigselring på lillfingret. I en annan del av stan söker en begravningsentreprenör efter sin bror. En bror som han verkar vara ensam om att sakna och som han fruktar kan vara borta för alltid. Samtidigt kämpar en kvinna för att inte förlora kontrollen när hennes man blir mer och mer farlig. Tiden rinner snabbt undan och hon får allt svårare att skydda sig själv och sina barn. Fredrika Bergman och Alex Recht ser samband mellan de olika fallen och leds in i en cirkel av spår där gamla synder kommer tillbaka. Någon lämnar meddelanden till Alex, någon som vill ställa allt tillrätta. Men vem är den anonyme brevskrivaren och varför tycks gärningsmannen alltid ligga steget före?

Kommentar: Jag har aldrig läst någon deckare tidigare av författaren, bara hennes barnböcker, men jag är positivt överraskad!

Grammatiken kan jag inte direkt säga någonting om då jag pendlade mellan ljudbok och fysisk bok. Hon använde däremot ett bra språk och det var lätt att byta version. Där jag läste den fysiska boken var det dock inte några stavfel. Jag gillar!

Ganska många aspekter i boken men allt knyts samman mycket bra i slutet och jag hade ingen aning om vem mördaren var. Såna böcker gillar jag extra mycket, när man blir galen på att man inte kan komma på vem det är som har mördar och får en chock i slutet när hen avslöjas! Det avgör mycket i betygsättningen.

Man dras in i boken med alla spänningsmoment och det griper tag i en på en gång. Det är många olika trådar genom bokens gång som dras åt i slutet på ett väldigt snyggt sätt. På grund av detta gör det att det är ett bra tempo genom hela boken och den är svår att lägga ifrån sig. Även fast det här är sista boken i serien om Fredrika och Alex så rekommenderar jag den verkligen!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Titel: Mördarens väg

Författare: Martin Falkman

Antal sidor: 208

Utgivningsår: 2017

Förlag: Type & Tell

Betyg: 4 av 5 ugglor

Handling: Han är mannen i ditt liv. Han är pappa till dina barn. Han är besatt av tanken på att döda. 


Daniel Jacobsson är en kärleksfull tvåbarnsfar och en ömsint make. Han är framgångsrik och lever ett tryggt liv, men drivs av en hemlig längtan. Han har väntat länge, men nu är stunden snart kommen. Han ska få döda en annan människa.
När Daniel ger sin fru en godnattkyss längtar han efter att smita iväg hemifrån och smida hemliga planer. Men det är ingen älskarinna han pratar med i skydd av mörkret, utan en man som svarat på en annons han skrivit. "Jag söker dig livströtta människa", löd rubriken. Erbjudandet var pengar i utbyte mot liv och nu har han fått kontakt med en man som vill skriva ett dödskontrakt.
Känslan av maktfullkomlighet gör honom förväntansfull, men samtidigt får han allt svårare att maskera längtan efter våld död från sin familj och sin arbetsgivare. Vad händer om någon avslöjar hans hemliga liv?

Kommentar: Det här var något som verkligen föll mig i smaken! Obehagligt, fascinerande och svår att lägga ifrån sig.  

Vi börjar som vanligt med grammatiken. Inget att anmärka på direkt, bättre än förra boken då denna innehöll ungefär en handfull stavfel. Inga större problem med det! Kapitlen var också relativt korta, vilket jag gillar. Annars fanns det inget att klaga på!  

Handlingen är ju bara galenskap rakt igenom. Att det dessutom är en fristående spegling av Martins debutbok (som jag också har läst) är ju ännu mer galet. Mycket bra koncept. 

Martin har verkligen lyckats fånga den känslan jag önskade att få medan jag läste den.Man sugs med i berättelsen från första sidan och man har en skräckblandad förtjusning till huvudkaraktären. Obehagskänslan fanns jämt och man kunde riktigt känna hans besatthet av kontrollbehovet som är påtagligt genom hela boken. Martin har verkligen lyckats fånga den känslan jag önskade att få medan jag läste den. 

Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken, men jag hade också svårt att sträckläsa den. Ja, jag kan inte riktigt förklara min relation till boken. Trots det var det en av de bästa jag läste i juli!  

Likes

Comments

Titel: Jag, dödens fotograf

Författare: Jimmy Berestål

Antal sidor: 37

Utgivningsår: 2017

Förlag: Hoi Förlag

Betyg: 4 av 5 ugglor

Handling: Om du fick chansen att väcka ditt döda barn till liv - skulle du göra det?
Året är 1845 och Jón är fotografen som har specialiserat sig inom fototekniken daguerreotypi, en teknik som sägs väcka de döda till liv. Men som vi alla vet, man ska vara försiktig med vad man önskar sig.

Kommentar: Grammatiken var det inget som helst problem med och språket var väldigt enkelt, trots svåra ord (jag menar, hur ofta använder man termen daguerreotypi?) men kanske en aningen för modernt, det var inte lika strikt och formellt som jag har fått för mig att det var på den tiden.

Som läsare blir du blir tagen av dramatiken och skräcken redan från start och vill du ha en spännande läsning på bussen innan jobbet är den här perfekt. Förhoppningsvis stöter du inte på några döda barn då heller! Konceptet med korta meningar lite då och då gjorde det ännu mer spännande, trots att jag i vanliga fall är allergisk mot det. Jimmy lyckas fånga olustkänslan genom hela novellen i och med alla möten och ämnet som det faktiskt handlar om och det kan vara en av de bättre novellerna jag någonsin har läst. Jag är mycket imponerad!

Direkt när jag läste om denna novell visste jag att det här kan vara något. Jag läste den och till min besvikelse var den bara 37 sidor. Jag visste att den skulle vara kort men jag kände jag att jag behövde veta mer om Jón och Olivia. Frågan kvarstod dock - skulle jag kunna väcka mitt döda barn? Fråga mig igen om ett tag, då kanske jag har smält det hela. Jag ställde mamma den frågan, hon svarade nej - spännande!

Likes

Comments

(bild lånad)

Titel: Det förlovade landet

Författare: Mari Jungstedt

Antal sidor: 345

Utgivningsår: 2017

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Betyg: 3 av 5 ugglor

Handling: Efter ett fylleslag vaknar Bengt Andersson upp i semesterparadiset på Gran Canaria. I deras bungalow ligger hans hustru brutalt ihjälslagen. Själv minns han ingenting från gårdagskvällen - är det han som är den skyldige? Polisen griper honom och lösningen på mordet verkar till en början enkel.

Samtidigt inträffar en serie attentat mot olika turistanläggningar. Journalisten Sara Moberg och den norske före detta polisen Kristian Wede hittar kopplingar som går ända tillbaka till femtiotalet då de första svenska charterresenärerna landsteg på Gran Canaria. När en svensk turistguide mördas i en kyrka tar fallet en ny dramatisk vändning.

Samtidigt som utredningen pågår brottas Sara med funderingar inför sin stundande 50-årsdag. Vad hände med drömmarna? Vart tog livet vägen? Ska man nöja sig med det man har?(Bokus.se)

Kommentar: Mari Jungstedt. Författare, förre detta journalist och nyhetsankare. Sedan jag hittade min första Mari Jungstedt i hyllan bland bytarböckerna på ett hotell på Cypern så visste jag att det här kommer bli en av mina favoritförfattare. Då var jag 17. Nu, åtta år senare är hon fortfarande en av mina favoritförfattare. Varför? Låt mig berätta för dig!

Mari Jungstedt har ett sådant engagemang när hon skriver att man märker att inget går till slumpen, varenda liten sten på marken ska vara korrekt lagd och det märks i boken. Den är väldigt detaljerad på saker som jag inte skulle tänka på i vanliga fall, till exempel är miljöskildringarna. För mig är sånt viktigt, jag vill kunna se och känna allt i scenen framför mig, inte bara som konturer, utan palmernas svajande och gräsets doft och det lyckas Mari med helt fantastiskt. Även fast jag för tillfället är i Italien längtade jag faktiskt till Gran Canaria! Och hennes karaktärer har riktiga bekymmer som man kan relatera till. Inget "åh nej, mina Gucci-väska gick sönder och nu måste jag gråta i 3 dagar över det", utan det är mer ålderskriser och förälskelser i fel personer!

Min poäng med det hela är att jag som läsare får en känsla av att Mari gör en extremt noga research och korrektur när hon jobbar med sina böcker, det var inte ens några märkvärdiga stavfel i boken. Sånt gör mig glad!

Och slutet? Mari, du kan inte bara lämna mig med ett slut sådär. Om det är cliff hangern till nästa bok behöver jag den på momangen! :) skämt åsido, Mari hon kan skriva kriminalromaner och även fast jag föredrar serien om Knutas mer, så kommer jag definitivt sitta på helspänn med nästa bok i serien och förundras ännu en gång av vilken fantastisk författare hon är!

Måste också tillägga att jag varvade ljudbok med fysisk bok på grund av resa, och Katarina Ewerlöf är en helt galet bra uppläsare! Mer av henne också, tack! :)

Likes

Comments

Titel: Handboken för singlar på gränsen till nervsammanbrott

Författare: Alexandra Appelqvist

Antal sidor: 355

Utgivningsår: 2016

Förlag: Type and Tell

Betyg: 4 av 5 ugglor

Handling:

Vem hade kunnat tro att en gul lök skulle krossa Filippas på ytan perfekta samboliv? Ibland tar ödet saken i egna händer. Särskilt när man väntar på att ett attraktionsmirakel ska ske. Ur spillrorna tänds en glöd, och i en duett med sin taxichaufför till Forever Young beslutar hon sig för att landa på fötter. Hur många gupp det än finns på vägen dit. Fast är det perfekta familjeuppläggets filtrerade Instagramfoton egentligen lyckans största hot?

För om kärlek är svaret, vad är egentligen frågan?

Detta är en bok för dig som någon gång sagt adjö till ditt gamla liv. Som tvingats överleva. Som någon gång känt att du äger världen. (Bokus.se)

Kommentar: Redan innan jag hade den i min hand visste jag att jag skulle tycka den var bra. Titel är ju fantastisk och något med en sådan självklar titel kan inte slå fel. Och det gjorde den inte heller. Jag hade bara hört bra om boken och blev väldigt ärad när författaren själv hörde av sig och fråga om jag ville recensera.

Vi börjar med den "tråkiga" delen. Texten hade ett bra flow och man hade ett jämnt tempo genom hela boken. Den var extremt snabbläst och det kändes inte alls som 350 sidor. Grammatiken var också godkänd, så när som på ungefär 3 stavfel, vilket gjorde min grammatiska OCD-ådra nöjd!

Det var lite Carrie i sex and the city-feeling över det hela med allt drama inklusive kärlekstrassel, utekvällar, tjejkompisar, personliga förverkliganden, jobbiga dejter, one night stands, osv, och ibland blev det lite för mycket tårar, men man kunde se bort det med tanke på att allt annat vägde upp det.

Humorn i boken går inte heller att komma ifrån. Jag skrattade högt många gånger och hade ett fånigt leende från första till sista sidan. Stundtals blev det fnitterattacker som inte gick att undgå, exempelvis när snyggfiltret bara måste på, på snapchat, på planet till Marrakech. Eller när mormor lite förvirrat refererade Skavlan som Skalman.

Jag kände igen mig så mycket i boken att det var skrämmande. Jag har också burit upp möbler flera trappor, helt död efteråt. Jag har också sjungit karaoke i taxin och vaknat med killar som kanske inte har varit mitt förstahandsval.

En person som man inte kunde låta bli att fullkomligt ÄLSKA är den grekiska Pappan! Jag önskar att han vore min egen pappa, skulle aldrig ha haft en tråkig stund med honom.

Ser fram emot fler böcker av Alexandra och denna bok är precis vad jag kommer ge mina tjejkompisar i deras kommande födelsedagspresenter det kommande året!

Precis som Filippa säger i boken så är det dom små stunderna i livet som är lycka. Och för mig visade det sig vara en handbok för singlar!

Likes

Comments

Betyg: 3,5ugglor

Handling: Miriam är thrillerförfattaren med smak för det makabra, vilket har haft en förödande effekt på hennes kärleksliv. När hon tar sig an en skadad, men attraktiv, främling förvandlas hennes lugna lantliga tillvaro drastiskt. Jonathan är en skepnadsskiftare på flykt undan flocken som dömt honom till döden. Vad han har gjort för att förtjäna sin dödsdom vet han inte. Hos Miriam finner han en fristad, men vågar han tro på en framtid eller kommer det förflutna att hinna ikapp honom?

Kommentar: Till en början var jag skeptisk. Den här boken ligger så långt ifrån My comfort zone det bara går. Romantik och skiftare är inte vad jag brukar läsa om.

Först blev det ganska mycket "cringing" för att det kändes väldigt mycket twilight. Men när Sara drog en parallell med Stephanie Meyer kunde jag andas ut och läsa boken med andra ögon. Och till min överraskning gillade jag boken.

Den var lättläst och enkel att komma in i. Dessutom, om man som jag har problem med skiftare, så är det här en bra inkörsport om man aldrig läst om det förut. Skiftandet är en stor del, men tar inte över hela handlingen vilket uppskattades.

Handlingen i sig var mestadels tilltalande men vissa delar känns som att det skulle kunna ha gjorts bättre. Jag måste medge att jag även skrattade högt på vissa ställen! Språket var bra och det var inte många stavfel, vilket jag uppskattar i en bok. Däremot fattades det ord i vissa meningar men jag kunde se förbi det.

Överlag var det en bra bok, jag läser mer än gärna uppföljaren till ensamvarg. Hade jag en tonårsdotter skulle jag ge henne denna som present vid födelsedag eller liknande.

Likes

Comments

Titel: hatad och älskad

Författare: Alexandra Nilsson

Antal sidor: 112

Utgivningsår: 2016

Förlag: Calidris förlag

Betyg: 2 av 5 ugglor

Handling: Alexandra Kissie Nilsson är en av Sveriges mest kända bloggerskor. Förutom sin blogg, som har över 120 000 läsare varje dag, så har hon över 200 000 följare på Instagram och över 100 000 prenumeranter på YouTube.

Hatad och älskad är Alexandras uppgörelse med en resa som startade när hon var femton år och skapade Kissie ett kaxigt och provokativt alter ego. Hennes läsare provocerades av hennes kaxiga öppenhet, festande och jakt på kändisskap. Alla älskade att hata henne.

Bilden av Kissie formades snabbt av media och många är fortfarande av uppfattningen att hennes liv handlar om mode, plastikoperationer och fester. Nu får vi läsa om det som media missat, vad priset för berömmelse egentligen är. Alexandra skriver öppenhjärtigt och insiktsfullt om den glammiga bloggvärldens brutala baksida och tillåter läsaren kika in bakom röda sammetsrep. Det är dags att lära känna personen bakom masken; människan bakom rollen Kissie.

Hatad och älskad är skriven tillsammans med författaren Ylva Enström (bokus.se)

Kommentar: Ja,vart ska jag börja? Jag började följa Kissie när jag var 14 år och just hade intresserat mig för bloggar. Jag tyckte hon var avskyvärd och förstod inte hur någon kunde bete sig på det provocerande sättet som hon gjorde, för skojs skull. Därför blev jag väldigt nyfiken när jag såg att hon hade kommit ut med en egen bok. Jag såg fram emot att läsa den och gjorde det ganska snart den trillade ner i brevlådan.

Redan efter de första sidorna störde jag mig, det fanns ingen akademisk kunskap i språket, allt var väldigt enkelt. Tänk att det var mer talspråk än skriftspråk. Dessutom var stavningen inte den bästa heller, vilket jag förväntar mig i en bok. Det var konstiga ordval som tex: "nu vill jag uppskattas för mitt huvud och mina åsikter." Mitt huvud i meningen låter lite konstigt och det hade låtit bättre om det stod tex: för min intelligens eller min utveckling. Och även ord som jag som vuxen inte skulle ha använt som tex: "ägd", och "det känns så fjortis" förekom. Hon hade upprepningar i ordval och exempel hela tiden som blev väldigt irriterande att läsa om till slut, bl.a. Så upprepade hon hela tiden "när jag var 16 år" och liknande fraser. Sedan tyckte jag även boken var väldigt svår att greppa, det fanns ingen direkt röd tråd och det hoppades genom åren hela tiden och även i ämnen. Du kunde börja läsa om hemmafester med knarkanvändning för att sedan helt plötsligt komma in på hundköp som hon har gjort, för att sedan komma tillbaka hur festerna var.

För mig kändes det inte som att det var Alexandra 25 år som skrev boken, utan mer att det var Kissie 18 år som hade skrivit den. Var den feministisk? Nja, visst hon tog upp självklara saker som att man ska se ut hut man vill utan att behöva bli sexuellt trakasserad. Men hon skrev också i stil med att: "håller du inte med det jag pratar om så har du fel, för jag har rätt." Vilket för mig är oseriöst då alla har rätt till sin egen åsikt. Är man en känd person kan man inte gå omkring och säga att nej, jag har rätt, men du har fel utan att framkommer som ett skämt. Utöver det så kunde jag inte se mycket feministiska tankar och åsikter i boken. Var den läsvärd? Nja även där. Boken fick mig att inse att det är kanske inte så mycket som har ändrats i hennes liv. Mer än att hon inte provocerar längre. Jag hade dock förväntat mig mer av boken.


Likes

Comments

titel: Ett jordklot räcker

Författare: Rune Westergård

Antal sidor: 188

Förlag: Calidris förlag

Utgivningsår: 2016

Handling: Endast en bostadslös vegan skulle klara att avsätta ett hållbart ekologiskt fotavtryck enligt dagens etablerade normer. Men mänskligheten kan omöjligen snåla sig ur miljöhotet genom radikalt minskad konsumtion. Det synsättet ställer evolutionen på huvudet och hotar drivkrafterna för teknologin som är vårt egentliga framtidshopp.


Det hävdar entreprenören Rune Westergård efter ett yrkesliv i miljöteknikens tjänst. I "Ett jordklot räcker" ifrågasätter han en rad etablerade sanningar och hävdar att vi måste ersätta vår hotfulla stillbild av nuet med nya, rörliga bilder av den snabba och lovande teknikutvecklingen. (Från bokus.com)

Kommentar: det här är inte en bok man väljer om man vill ha något enkelt att läsa. Inte heller om man vill ha en kort bok att läsa på en dag eller något att ströläsa när man trött.

Rune går in grundligt hur man ska kunna göra för att få ett jordklot att räcka och han gör det med en beskrivande information som de flesta skulle förstå. Språket i sig är inte så svårt men boken är väldigt kompakt med mycket information.

Tack vare teknologi kan man idag upptäcka sjukdomar snabbare p.g.a internetsökningar och ökad frekvens på vissa sökord, än vad man gjorde för några årtionden sedan, vilket har gjort att det inte är lika många pandemier nu som det var förr i tiden.

Andra effekter som också har påverkat världen positivt p.g.a evolutionen av teknologi (Rune referar det till teknoevolution) är att konflikter mellan länder minskar, människor blir mindre våldsamma och svälten har minskat i svältdrabbade länder tack vare bl.a. Tillgång till rent vatten.

Jag tror att boken även kan vara bra i inlärningssyfte på universitet då det framkommer bra information, även om den är väldigt up to date så den kanske inte funkar om 10+ år men inom de närmsta åren funkar den absolut!

För mig som inte har haft sådan stor koll på hur teknologin påverkat världen förut, blev det lite av en eye-opener och jag kommer definitivt föreslå denna bok för folk som vill ha en ingångspunkt i detta ämne!

Likes

Comments