Titel: Isola

Författare: Åsa Avdic

Antal sidor: 319

Utgivningsår: 2017

Förlag: Pocketförlaget

Betyg: 3,5 av 5 ugglor

Handling: Året är 2037. Sju personer isoleras på en ö i ytterskärgården. De befinner sig där i tron att de ska genomgå diverse tester för ett toppjobb inom säkerhetstjänsten, i själva verket ska de utsättas för ett socialt experiment.

Anna Francis har en framgångsrik karriär som handläggare bakom sig, men efter ett ödesdigert misstag pekar allt på att karriären är över. När hon får det oväntade erbjudandet att bli observatör till ett ovanligt experiment ser hon möjligheten till upprättelse.

Men ganska snart går något snett ute på ön och människor börjar försvinna, en i taget. Och det som var tänkt som ett psykologiskt test blir snart en livshotande situation, både för Anna och för de personer som ska prövas.

Kommentar: Grammatiken har jag inte så mycket att säga om men jag gillade sätter författaren skrev på.

 Det här var inte direkt vad jag hade förväntat mig. Jag gick in i förhoppningen att det här skulle vara en utav de bästa dystopiska böckerna jag läst i år, men tji fick jag! Med det sagt så gillade jag boken. 

Handlingen grep tag i en på en gång och man flög igenom boken. Spänningen var påtaglig genom hela boken och man satt på nålar vissa gånger. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Titel: Styx märke & Svarta damen

Författare: Hanna Blixt

Antal sidor: 121 & 117

Utgivningsår: 2016 & 2017

Förlag: Bornelings förlag

Betyg: 4 & 3,5 av 5 ugglor

Recensionsexemplar

Handling:

Styx märke; På flykt undan Styx soldater söker de båda syskonen Sofia och Leo skydd i en ihålig ek.

Trädet sluts omkring dem och de märker när hålet öppnar sig igen att de befinner sig i en helt annan värld. Kvar finns inga mörka gator och betonghus i spillror. Grönskan som omger dem badar i ljus. Rakt under deras fötter finns frodigt grönt gräs och färgglada blommor. Framför dem en sommaräng. De har kommit till Sagofallen. Med hjälp av enhörningen Månstråle ger sig barnen ut på ett hisnande och farligt äventyr, samtidigt som en ryslig kamp rasar mellan de svarta och vita pjäserna på schackbrädet!

Svarta damen; Kampen mellan schackpjäserna fortsätter. Svarta damen är tillbaka och nu vill hon åt Tidens bok.

Om hon lyckas kommer Svarta kungen och mörkret ta över Sagofallen och den ondskefulle Styx ockupera Sofia och Leos egen värld. Sofia och Leo måste förstöra boken en gång för alla! Leo blir anförtrodd en hemlig karta med platser som undervattensstaden Vatombia och Sagornas äng. Målet är att ta sig fram till Stjärnfallens kulle. Men vem kan de egentligen lita på och kommer de hinna förstöra boken i tid?

Kommentar: Brukar inte läsa fantasy allt för ofta längre då jag tycker det blir för overkligt och det är bara tungt att läsa. Dock tror jag minsann att jag får tänka om lite, i alla fall när det gäller fantasy för barn.

Jag gillade verkligen sättet Hanna skrev på i egenskap till vilken åldersgrupp den riktade sig till. Det var inte direkt några svåra ord, den var lättläst och hade korta kapitel. Hade jag varit 10 år idag är jag säker på att dessa böcker skulle ligga på min topp 10-lista! 

Man dras omedvetet in i handlingen redan på första sidan och det var stundtals svårt att lägga ifrån sig den. Det var hela tiden olika spänningsmoment i boken vilket gjorde att det inte fanns tid att tröttna på den, vilket ofta brukar mig. 

Tvisterna i slutet av böckerna var jag inte så förtjusta i men det kan jag se över då böckerna i helhet var tillräckligt spännande i sig! Jag kommer absolut läsa fortsättningen om Sofia och Leo i Sagofallen om det kommer fler böcker om dem. 


Likes

Comments

Jag är numera ambassadör för BookOutlet.se så detta är i samarbete med dem.

Titel: Den ultimata föräldraguiden

Författare: Kodjo Akolor & Olga Nikrasova Akolor

Antal sidor: 177

Utgivningsår: 2017

Förlag: Nygren & Nygren

Betyg: 2 av 5 ugglor

Handling: Att få barn är som att dyka i en iskall sjö. Först kommer chocken, men när man har vant sig är det faktiskt ganska skönt. Har vi klarat föräldrautmaningens alla påfrestningar kommer du att fixa det. Vi avskyr pekpinnar och råd som vi aldrig bett om och berättar istället vår historia hur det var för oss. Vi skrev den här boken för att få dig som är blivande eller nybliven förälder att må bra, och ha kul på vägen. Vi tar dig med på en resa som sträcker sig från det positiva graviditetstestet till ditt barns första levnadsår och förser dig med ett nytt, positivt perspektiv. Den ultimata föräldraguiden vänder sig till dig som tröttnat på att höra Nu är det slut på sömnen eller Bio, haha, det kan du glömma. Vi vill inspirera och stötta dig igenom småbarnsårens djungel av plikter, blöjbyten och vaknätter. Ok, en helvetes massa kärlek, skratt och glädje ingår också i paketet. Så gå med i vad vi väljer att kalla för en folkrörelse, joina föräldrarevolutionen och följ med på en upptäcktsfärd genom graviditet, förlossning och små barnsåren på en föräldraresa som mycket väl kan bli ditt livs bästa!

Kommentar: Jag kände mig lite skeptisk till denna bok när den slank ner i brevlådan. Jag kände att jag inte riktigt matchade målgruppen - och jag hade rätt. Det var inte mycket i denna boken jag kunde känna igen mig i eller på något sätt förstå. Gillade inte heller hur de hade skrivit boken. Det handlar alltså om två människor i den här boken - mamma och pappa. Det finns liksom inget behov av att hela tiden upprepa "den ena av oss gjorde si, medan pappa gjorde så...

Genom hela boken var det konstiga meningsuppbyggnader och väldigt enkla ord. Det skrevs till exempel "i första delen av graviditeten". Varför inte skriva första trimestern?

Det låter som att jag tycker boken var helt värdelös men nej, det var den inte, det var bara inte en bok för mig. Ska man läsa den här boken rekommenderar jag att man redan har barn, väntar barn eller går i tankarna om att försöka skaffa barn. Annars tillför den inte så mycket - i alla fall inte i mitt liv.

Några positiva aspekter om boken (så att det inte blir ett helt negativt inlägg); Det fanns faktiskt otaliga gånger då jag log till bokens upplägg. De tar även upp klassiska problem. T.ex. Frizoner, andra människors åsikter och barnets första milstolpar. Boken var även lättläst med korta kapitel. Det fanns inte heller några direkta stavfel! 👍🏻🤗

Likes

Comments

Titel: Välj honom

Originaltitel: Pars avec lui

Författare: Agnès Ledig

Antal sidor: 303

Utgivningsår: 2017

Förlag: Forum bokförlag

Betyg: 5 av 5 ugglor

Recensionsexemplar

Handling: Den unge brandmannen Roméo hamnar på sjukhus efter att ha blivit svårt skadad i en eldsvåda. Där möter han sjuksköterskan Juliette. Hon lever i en destruktiv relation med en våldsam man och vill så gärna få ett barn, för då kommer nog allt att bli bra. Juliette engagerar sig både i patienten Roméo och hans 14-åriga lillasyster Vanessa, som han har vårdnaden om. Men efter tillfrisknandet tappar de kontakten och Juliettes man blir alltmer kontrollerande. Tre år senare är hon äntligen gravid. Då råkar hon ut för en olycka. Roméo arbetar fortfarande som brandman och nu är det han som får rycka ut till Juliettes räddning.

Välj honom är en roman som går rakt in i hjärtat. Det är en varm och hoppingivande berättelse om sorg och glädje i några vanliga, men ändå helt speciella människors liv.

Kommentar: Till att börja med så reflekterade jag inte över några stavfel i boken. Inte ett enda. Förstår ni hur glad min grammatik-ådra blev då? Det kan ju vara så att det faktiskt fanns stavfel i boken men jag lade inte märke till dem på grund av hur fantastisk boken var! 

Herre min Get, vilken kaskad av känslor som denna boken gav. Jag kände kärlek och jag kände hat. Jag kände sorg, glädje, förtvivlan, uppgivenhet, eufori, igenkännelse, osv osv. Jag grät och jag skrattade stundom. SÅ MYCKET KÄNSLOR! And I loved it! 

Det var väldigt lättläst och kapitlen var korta, vilket gjorde att jag inte ville sluta läsa. Första gången jag läste något av Agnés och jag förundrades av hennes vackra sätt att skriva. Det var enkelt och okomplicerat, vilket kompletterade historien som handen i handsken. Själva storyn i sig har man läst liknande om många gånger förr, men det kom ändå att bli en av mina favoriter 2017.

Jag har verkligen inget ont att säga om denna bok. Längden var bra, storyn var bra, skrivandet var perfekt. Om ni inte har läst den än, GÖR DET! Men en liten heads up; Du kommer antagligen få en väldig lust av att mysa med stenbockar efter, det fick åtminstone jag!

Likes

Comments

Titel: Fuck mobbning

Författare: Olika människor

Antal sidor: 136

Utgivningsår: 2017

Förlag: Idusförlag

Betyg: 5 av 5 ugglor

Recensionsexemplar

Handling: Fuck mobbning! är en tête-bêche-bok för de utsatta. En bok som är skriven av de som vet hur det känns. De som minns sin barndom som en mörk tid. Flera av de utsatta finns inte kvar idag. De orkade inte utan tog sina liv. Det är också för dem boken är tillägnad. Läs breven som aldrig blev skrivna tidigare till dem som mobbade. När du vänder på boken får du läsa breven som aldrig skrevs från mobbarna till dem som mobbades.

Varje år blir 60 000 barn och unga i Sverige mobbade. Bortvalda. Trakasserade. Misshandlade. Varje år går ett par barn i varje klass till skolan med långsamma steg och en klump i magen. Kommer någon att kalla mig öknamn idag? Kasta bort min mössa? Döpa mig i toalettstolen? Kommer de att slå mig? Eller kommer jag "bara" att vara osynlig?

När man växer upp blir man ofta klokare. Känslor och samvete hinner ikapp. Det finns också många mobbare som i vuxen ålder plågas av vetskapen om vad de gjort mot ett annat barn. En del kontaktar sina offer och ber om förlåtelse. Andra försöker förtränga och gå vidare. I den här får också mobbarna chansen att berätta. Hur var det för dem? Hur tänkte de? Hur kände de? Varför blev det som det blev?

Kommentar: Jag gick in med förhoppningen (yes, jag hade förhoppning) att boken skulle vara känslosam, men jag hade inte kunnat ana hur mycket jag skulle gråta till den. Jag gjorde av med ungefär 6 näsdukar när jag läste boken. Det här kan vara den viktigaste boken jag någonsin har läst. Mobbning är så fruktansvärt och förstör så många människors liv! Detta måste få ett slut!

Något som irriterade mig var att mobbarna trodde att man skulle ha glömt det som hade hänt och att ett simpelt förlåt skulle räcka. Jag var mobbad i majoriteten av mitt liv, bl.a. hela grundskolan och jag kommer aldrig kunna glömma det som har hänt. För att det satte en stor rullning i mitt liv med mitt psykiska mående, skadade min självkänsla och höll på att ta livet av mig ett flertal gånger. Läsa breven från mobbarna gjorde mig inget gott och även fast de är ledsna över vad dem har gjort går det inte att få det ogjort och ärren i min själ kommer alltid finnas där. Precis som på alla mobboffer som finns i Sverige och runt om i världen. Kom ihåg det!

Boken i sig tycker jag borde finnas i varje klassrum där lärarna läser upp breven för eleverna för att de själva ska få en insikt hur det är att vara mobbad, om man i te har blivit utsatt för det.

Något bra med boken är att det var en lagom längd på boken. Eftersom det är ett väldigt laddat och allvarligt ämne vill jag inte ha en längre bok som gör att det bara blir ångestfyllt till slut.

En mycket viktigt, känslosam och den här boken, om någon, krossade mitt hjärta!

Tack alla fina människor som tog er tid att skriva era brev och sedan skicka in dem! Och tack Idusförlag för en sådan fin och viktig bok!


Ni kan köpa boken här;

Idusförlag

Bokus

Adlibris

Likes

Comments

Titel: När mammorna blev kära

Författare: Camilla Gunnarsson

Antal sidor: 57

Utgivningsår: 2017

Förlag: Idusförlag

Betyg: 2 av 5 ugglor

Recensionsexemplar

Handling: En lättläst kapitelbok om Fannys mamma som blir kär, i en klasskamrats mamma.

Fannys föräldrar är skilda och det är länge sedan hennes pappa träffade en ny. Det är inte så konstigt att mamma också blir kär.

Varför känns det ändå konstigt?
Och varför är Fanny orolig över vad andra ska tycka?

Kommentar: Den här boken gör mig väldigt kluven... Det är en väldigt söt och lättläst bok som handlar om ett viktigt ämne i dagens samhälle. Idag är ju var och varannan människa på något sätt inkluderad i HBTQ+ och det är underbart att det blir mer accepterat i samhället.

Jag hade dock önskat mer matnyttig information dock, typ hur många i Sverige som tillhör kategorin eller hur det ser ut i övriga världen osv. Det nuddar vid ämnet en eller två gånger men annars var det mer; "är man homosexuell gillar man samma kön". Allt gick lite för fort i boken.

Trots att jag mer besviken än överrumplad över boken kommer jag läsa den för mina framtida barn då det är viktigt att man naturaliserar detta ämne redan från början och får barnet att förstå hur det kan se ut för vissa människor och det är väl även det jag tror är meningen med den här boken. Det var antagligen bara mina förhoppningar som var för höga för den här boken.

Jag kan inte få ut de rätta orden för den här boken, jag både gillar och inte gillar den. Som sagt, den gjorde mig helt kluven. Men grundtanken i boken är ju: The heart wants what The heart wants, och det är ju helt underbart, eller hur?! ❤️🏳️‍🌈

Du kan köpa boken här;

Idus förlag: http://www.idusforlag.se/nar_mammorna_blev_kara?search=När mammorna blev kära

Bokus: http://www.bokus.com/bok/9789175774114/nar-mammorna-blev-kara/

Adlibris: http://www.adlibris.com/se/bok/nar-mammorna-blev-kara-9789175774114

Likes

Comments

Titel: Världen utan dig

Författare: Jill Santopolo

Antal sidor: 315

Utgivningsår: 2017

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Betyg: 4 av 5 ugglor

Recensionsexemplar

Handling: Lucy och Gabe blir hejdlöst förälskade när de möts för första gången, den 11 september 2001. Efter terrorattacken bestämmer de sig båda för att inte kasta bort sina liv. Det som följer är en resa som för dem samman och sliter dem isär om och om igen under åren. När Gabe blir fotograf i Mellanöstern gör Lucy karriär, bildar familj och skapar sig ett liv i New York. Världen utan dig är en roman om kärlek, drömmar, begär, svartsjuka, svek och försoning. Om vad vi är villiga att offra för kärlek och om hur långt vi kan gå för att följa våra drömmar.

Kommentar: Till att börja med vill jag slå ett slag för omslaget på denna bok. Kan vara ett av årets vackraste omslag!

Eftersom jag lyssnade på boken så kan jag inte direkt säga så mycket om grammatiken. Däremot tycker jag att inläsaren Viktoria Flodström var perfekt för jobbet. Hon har en behaglig röst och hon fick till känslan på de platser där de behövdes.

Boken då. Ja vad ska jag säga. Inte alls vad jag förväntade mig. Brukar ha svårt för contemporary romance i vanliga fall, men jag tyckte att synopsisen lät intressant så jag blev intresserad. Bokens första kapitel handlar om 11 september-attacken så man kan inte säga att det inte blev en störtdykning ner i handlingen.

Är man ute efter en fartfylld bok så är den här boken antagligen inte riktigt den du letar efter. Dock var den händelserik och intensiv på ett utdraget sätt. Det händer saker hela tiden men det var ingen direkt action i den. Vilket jag uppskattade mer än vad jag trodde att jag skulle göra.

På grund av detta gjorde det att man fick en nära kontakt med huvudpersonerna och jag kände verkligen med dem. Det här är en av de bästa böckerna inom genren contemporay jag har läst i år. Jag blev uppriktigt berörd i slutet, det var några tårar som föll. Så näsdukarna man fick med, kom verkligen till hands.

Enda problemet jag hade med boken var, till trots, deras kärlekshistoria. De ville vara tillsammans, men ändå gjorde de ingenting åt det. Det var en livslång kärlek, de visste om det, men de levde ändå på olika håll under hela tiden, tills det en dag var försent!

Så ska du läsa denna, är mina tips att ha näsdukar till hands men även att inte läsa den för fort. Den är väldigt lättläst men den tåls att ta vara på, och snälla gör det, för du kommer inte att ångra dig!

Likes

Comments

Jag är numera ambassadör för BookOutlet.se så detta är i samarbete med dem.

Titel: Syndafloder

Författare: Kristina Ohlsson

Antal sidor: 446

Utgivningsår: 2017

Förlag: Piratförlaget

Betyg: 4 av 5 ugglor

Handling: En man hittas skjuten i bröstet, sittande i en fåtölj framför brasan. Märkligt nog bär han sin dotters vigselring på lillfingret. I en annan del av stan söker en begravningsentreprenör efter sin bror. En bror som han verkar vara ensam om att sakna och som han fruktar kan vara borta för alltid. Samtidigt kämpar en kvinna för att inte förlora kontrollen när hennes man blir mer och mer farlig. Tiden rinner snabbt undan och hon får allt svårare att skydda sig själv och sina barn. Fredrika Bergman och Alex Recht ser samband mellan de olika fallen och leds in i en cirkel av spår där gamla synder kommer tillbaka. Någon lämnar meddelanden till Alex, någon som vill ställa allt tillrätta. Men vem är den anonyme brevskrivaren och varför tycks gärningsmannen alltid ligga steget före?

Kommentar: Jag har aldrig läst någon deckare tidigare av författaren, bara hennes barnböcker, men jag är positivt överraskad!

Grammatiken kan jag inte direkt säga någonting om då jag pendlade mellan ljudbok och fysisk bok. Hon använde däremot ett bra språk och det var lätt att byta version. Där jag läste den fysiska boken var det dock inte några stavfel. Jag gillar!

Ganska många aspekter i boken men allt knyts samman mycket bra i slutet och jag hade ingen aning om vem mördaren var. Såna böcker gillar jag extra mycket, när man blir galen på att man inte kan komma på vem det är som har mördar och får en chock i slutet när hen avslöjas! Det avgör mycket i betygsättningen.

Man dras in i boken med alla spänningsmoment och det griper tag i en på en gång. Det är många olika trådar genom bokens gång som dras åt i slutet på ett väldigt snyggt sätt. På grund av detta gör det att det är ett bra tempo genom hela boken och den är svår att lägga ifrån sig. Även fast det här är sista boken i serien om Fredrika och Alex så rekommenderar jag den verkligen!


Likes

Comments

Titel: Mördarens väg

Författare: Martin Falkman

Antal sidor: 208

Utgivningsår: 2017

Förlag: Type & Tell

Betyg: 4 av 5 ugglor

Handling: Han är mannen i ditt liv. Han är pappa till dina barn. Han är besatt av tanken på att döda. 


Daniel Jacobsson är en kärleksfull tvåbarnsfar och en ömsint make. Han är framgångsrik och lever ett tryggt liv, men drivs av en hemlig längtan. Han har väntat länge, men nu är stunden snart kommen. Han ska få döda en annan människa.
När Daniel ger sin fru en godnattkyss längtar han efter att smita iväg hemifrån och smida hemliga planer. Men det är ingen älskarinna han pratar med i skydd av mörkret, utan en man som svarat på en annons han skrivit. "Jag söker dig livströtta människa", löd rubriken. Erbjudandet var pengar i utbyte mot liv och nu har han fått kontakt med en man som vill skriva ett dödskontrakt.
Känslan av maktfullkomlighet gör honom förväntansfull, men samtidigt får han allt svårare att maskera längtan efter våld död från sin familj och sin arbetsgivare. Vad händer om någon avslöjar hans hemliga liv?

Kommentar: Det här var något som verkligen föll mig i smaken! Obehagligt, fascinerande och svår att lägga ifrån sig.  

Vi börjar som vanligt med grammatiken. Inget att anmärka på direkt, bättre än förra boken då denna innehöll ungefär en handfull stavfel. Inga större problem med det! Kapitlen var också relativt korta, vilket jag gillar. Annars fanns det inget att klaga på!  

Handlingen är ju bara galenskap rakt igenom. Att det dessutom är en fristående spegling av Martins debutbok (som jag också har läst) är ju ännu mer galet. Mycket bra koncept. 

Martin har verkligen lyckats fånga den känslan jag önskade att få medan jag läste den.Man sugs med i berättelsen från första sidan och man har en skräckblandad förtjusning till huvudkaraktären. Obehagskänslan fanns jämt och man kunde riktigt känna hans besatthet av kontrollbehovet som är påtagligt genom hela boken. Martin har verkligen lyckats fånga den känslan jag önskade att få medan jag läste den. 

Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken, men jag hade också svårt att sträckläsa den. Ja, jag kan inte riktigt förklara min relation till boken. Trots det var det en av de bästa jag läste i juli!  

Likes

Comments

Titel: Jag, dödens fotograf

Författare: Jimmy Berestål

Antal sidor: 37

Utgivningsår: 2017

Förlag: Hoi Förlag

Betyg: 4 av 5 ugglor

Handling: Om du fick chansen att väcka ditt döda barn till liv - skulle du göra det?
Året är 1845 och Jón är fotografen som har specialiserat sig inom fototekniken daguerreotypi, en teknik som sägs väcka de döda till liv. Men som vi alla vet, man ska vara försiktig med vad man önskar sig.

Kommentar: Grammatiken var det inget som helst problem med och språket var väldigt enkelt, trots svåra ord (jag menar, hur ofta använder man termen daguerreotypi?) men kanske en aningen för modernt, det var inte lika strikt och formellt som jag har fått för mig att det var på den tiden.

Som läsare blir du blir tagen av dramatiken och skräcken redan från start och vill du ha en spännande läsning på bussen innan jobbet är den här perfekt. Förhoppningsvis stöter du inte på några döda barn då heller! Konceptet med korta meningar lite då och då gjorde det ännu mer spännande, trots att jag i vanliga fall är allergisk mot det. Jimmy lyckas fånga olustkänslan genom hela novellen i och med alla möten och ämnet som det faktiskt handlar om och det kan vara en av de bättre novellerna jag någonsin har läst. Jag är mycket imponerad!

Direkt när jag läste om denna novell visste jag att det här kan vara något. Jag läste den och till min besvikelse var den bara 37 sidor. Jag visste att den skulle vara kort men jag kände jag att jag behövde veta mer om Jón och Olivia. Frågan kvarstod dock - skulle jag kunna väcka mitt döda barn? Fråga mig igen om ett tag, då kanske jag har smält det hela. Jag ställde mamma den frågan, hon svarade nej - spännande!

Likes

Comments