Titel: Handboken för singlar på gränsen till nervsammanbrott

Författare: Alexandra Appelqvist

Antal sidor: 355

Utgivningsår: 2016

Förlag: Type and Tell

Betyg: 4 av 5 ugglor

Handling:

Vem hade kunnat tro att en gul lök skulle krossa Filippas på ytan perfekta samboliv? Ibland tar ödet saken i egna händer. Särskilt när man väntar på att ett attraktionsmirakel ska ske. Ur spillrorna tänds en glöd, och i en duett med sin taxichaufför till Forever Young beslutar hon sig för att landa på fötter. Hur många gupp det än finns på vägen dit. Fast är det perfekta familjeuppläggets filtrerade Instagramfoton egentligen lyckans största hot?

För om kärlek är svaret, vad är egentligen frågan?

Detta är en bok för dig som någon gång sagt adjö till ditt gamla liv. Som tvingats överleva. Som någon gång känt att du äger världen. (Bokus.se)

Kommentar: Redan innan jag hade den i min hand visste jag att jag skulle tycka den var bra. Titel är ju fantastisk och något med en sådan självklar titel kan inte slå fel. Och det gjorde den inte heller. Jag hade bara hört bra om boken och blev väldigt ärad när författaren själv hörde av sig och fråga om jag ville recensera.

Vi börjar med den "tråkiga" delen. Texten hade ett bra flow och man hade ett jämnt tempo genom hela boken. Den var extremt snabbläst och det kändes inte alls som 350 sidor. Grammatiken var också godkänd, så när som på ungefär 3 stavfel, vilket gjorde min grammatiska OCD-ådra nöjd!

Det var lite Carrie i sex and the city-feeling över det hela med allt drama inklusive kärlekstrassel, utekvällar, tjejkompisar, personliga förverkliganden, jobbiga dejter, one night stands, osv, och ibland blev det lite för mycket tårar, men man kunde se bort det med tanke på att allt annat vägde upp det.

Humorn i boken går inte heller att komma ifrån. Jag skrattade högt många gånger och hade ett fånigt leende från första till sista sidan. Stundtals blev det fnitterattacker som inte gick att undgå, exempelvis när snyggfiltret bara måste på, på snapchat, på planet till Marrakech. Eller när mormor lite förvirrat refererade Skavlan som Skalman.

Jag kände igen mig så mycket i boken att det var skrämmande. Jag har också burit upp möbler flera trappor, helt död efteråt. Jag har också sjungit karaoke i taxin och vaknat med killar som kanske inte har varit mitt förstahandsval.

En person som man inte kunde låta bli att fullkomligt ÄLSKA är den grekiska Pappan! Jag önskar att han vore min egen pappa, skulle aldrig ha haft en tråkig stund med honom.

Ser fram emot fler böcker av Alexandra och denna bok är precis vad jag kommer ge mina tjejkompisar i deras kommande födelsedagspresenter det kommande året!

Precis som Filippa säger i boken så är det dom små stunderna i livet som är lycka. Och för mig visade det sig vara en handbok för singlar!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Betyg: 3,5ugglor

Handling: Miriam är thrillerförfattaren med smak för det makabra, vilket har haft en förödande effekt på hennes kärleksliv. När hon tar sig an en skadad, men attraktiv, främling förvandlas hennes lugna lantliga tillvaro drastiskt. Jonathan är en skepnadsskiftare på flykt undan flocken som dömt honom till döden. Vad han har gjort för att förtjäna sin dödsdom vet han inte. Hos Miriam finner han en fristad, men vågar han tro på en framtid eller kommer det förflutna att hinna ikapp honom?

Kommentar: Till en början var jag skeptisk. Den här boken ligger så långt ifrån My comfort zone det bara går. Romantik och skiftare är inte vad jag brukar läsa om.

Först blev det ganska mycket "cringing" för att det kändes väldigt mycket twilight. Men när Sara drog en parallell med Stephanie Meyer kunde jag andas ut och läsa boken med andra ögon. Och till min överraskning gillade jag boken.

Den var lättläst och enkel att komma in i. Dessutom, om man som jag har problem med skiftare, så är det här en bra inkörsport om man aldrig läst om det förut. Skiftandet är en stor del, men tar inte över hela handlingen vilket uppskattades.

Handlingen i sig var mestadels tilltalande men vissa delar känns som att det skulle kunna ha gjorts bättre. Jag måste medge att jag även skrattade högt på vissa ställen! Språket var bra och det var inte många stavfel, vilket jag uppskattar i en bok. Däremot fattades det ord i vissa meningar men jag kunde se förbi det.

Överlag var det en bra bok, jag läser mer än gärna uppföljaren till ensamvarg. Hade jag en tonårsdotter skulle jag ge henne denna som present vid födelsedag eller liknande.

Likes

Comments

Titel: hatad och älskad

Författare: Alexandra Nilsson

Antal sidor: 112

Utgivningsår: 2016

Förlag: Calidris förlag

Betyg: 2 av 5 ugglor

Handling: Alexandra Kissie Nilsson är en av Sveriges mest kända bloggerskor. Förutom sin blogg, som har över 120 000 läsare varje dag, så har hon över 200 000 följare på Instagram och över 100 000 prenumeranter på YouTube.

Hatad och älskad är Alexandras uppgörelse med en resa som startade när hon var femton år och skapade Kissie ett kaxigt och provokativt alter ego. Hennes läsare provocerades av hennes kaxiga öppenhet, festande och jakt på kändisskap. Alla älskade att hata henne.

Bilden av Kissie formades snabbt av media och många är fortfarande av uppfattningen att hennes liv handlar om mode, plastikoperationer och fester. Nu får vi läsa om det som media missat, vad priset för berömmelse egentligen är. Alexandra skriver öppenhjärtigt och insiktsfullt om den glammiga bloggvärldens brutala baksida och tillåter läsaren kika in bakom röda sammetsrep. Det är dags att lära känna personen bakom masken; människan bakom rollen Kissie.

Hatad och älskad är skriven tillsammans med författaren Ylva Enström (bokus.se)

Kommentar: Ja,vart ska jag börja? Jag började följa Kissie när jag var 14 år och just hade intresserat mig för bloggar. Jag tyckte hon var avskyvärd och förstod inte hur någon kunde bete sig på det provocerande sättet som hon gjorde, för skojs skull. Därför blev jag väldigt nyfiken när jag såg att hon hade kommit ut med en egen bok. Jag såg fram emot att läsa den och gjorde det ganska snart den trillade ner i brevlådan.

Redan efter de första sidorna störde jag mig, det fanns ingen akademisk kunskap i språket, allt var väldigt enkelt. Tänk att det var mer talspråk än skriftspråk. Dessutom var stavningen inte den bästa heller, vilket jag förväntar mig i en bok. Det var konstiga ordval som tex: "nu vill jag uppskattas för mitt huvud och mina åsikter." Mitt huvud i meningen låter lite konstigt och det hade låtit bättre om det stod tex: för min intelligens eller min utveckling. Och även ord som jag som vuxen inte skulle ha använt som tex: "ägd", och "det känns så fjortis" förekom. Hon hade upprepningar i ordval och exempel hela tiden som blev väldigt irriterande att läsa om till slut, bl.a. Så upprepade hon hela tiden "när jag var 16 år" och liknande fraser. Sedan tyckte jag även boken var väldigt svår att greppa, det fanns ingen direkt röd tråd och det hoppades genom åren hela tiden och även i ämnen. Du kunde börja läsa om hemmafester med knarkanvändning för att sedan helt plötsligt komma in på hundköp som hon har gjort, för att sedan komma tillbaka hur festerna var.

För mig kändes det inte som att det var Alexandra 25 år som skrev boken, utan mer att det var Kissie 18 år som hade skrivit den. Var den feministisk? Nja, visst hon tog upp självklara saker som att man ska se ut hut man vill utan att behöva bli sexuellt trakasserad. Men hon skrev också i stil med att: "håller du inte med det jag pratar om så har du fel, för jag har rätt." Vilket för mig är oseriöst då alla har rätt till sin egen åsikt. Är man en känd person kan man inte gå omkring och säga att nej, jag har rätt, men du har fel utan att framkommer som ett skämt. Utöver det så kunde jag inte se mycket feministiska tankar och åsikter i boken. Var den läsvärd? Nja även där. Boken fick mig att inse att det är kanske inte så mycket som har ändrats i hennes liv. Mer än att hon inte provocerar längre. Jag hade dock förväntat mig mer av boken.


Likes

Comments

titel: Ett jordklot räcker

Författare: Rune Westergård

Antal sidor: 188

Förlag: Calidris förlag

Utgivningsår: 2016

Handling: Endast en bostadslös vegan skulle klara att avsätta ett hållbart ekologiskt fotavtryck enligt dagens etablerade normer. Men mänskligheten kan omöjligen snåla sig ur miljöhotet genom radikalt minskad konsumtion. Det synsättet ställer evolutionen på huvudet och hotar drivkrafterna för teknologin som är vårt egentliga framtidshopp.


Det hävdar entreprenören Rune Westergård efter ett yrkesliv i miljöteknikens tjänst. I "Ett jordklot räcker" ifrågasätter han en rad etablerade sanningar och hävdar att vi måste ersätta vår hotfulla stillbild av nuet med nya, rörliga bilder av den snabba och lovande teknikutvecklingen. (Från bokus.com)

Kommentar: det här är inte en bok man väljer om man vill ha något enkelt att läsa. Inte heller om man vill ha en kort bok att läsa på en dag eller något att ströläsa när man trött.

Rune går in grundligt hur man ska kunna göra för att få ett jordklot att räcka och han gör det med en beskrivande information som de flesta skulle förstå. Språket i sig är inte så svårt men boken är väldigt kompakt med mycket information.

Tack vare teknologi kan man idag upptäcka sjukdomar snabbare p.g.a internetsökningar och ökad frekvens på vissa sökord, än vad man gjorde för några årtionden sedan, vilket har gjort att det inte är lika många pandemier nu som det var förr i tiden.

Andra effekter som också har påverkat världen positivt p.g.a evolutionen av teknologi (Rune referar det till teknoevolution) är att konflikter mellan länder minskar, människor blir mindre våldsamma och svälten har minskat i svältdrabbade länder tack vare bl.a. Tillgång till rent vatten.

Jag tror att boken även kan vara bra i inlärningssyfte på universitet då det framkommer bra information, även om den är väldigt up to date så den kanske inte funkar om 10+ år men inom de närmsta åren funkar den absolut!

För mig som inte har haft sådan stor koll på hur teknologin påverkat världen förut, blev det lite av en eye-opener och jag kommer definitivt föreslå denna bok för folk som vill ha en ingångspunkt i detta ämne!

Likes

Comments