Header

Nu börjar det kännas verkligt hörni!! Tänkte att det även var dags för mig (Gemma) att kika in här och berätta lite om min planering och tankar kring resan!

Jag hade inte ens funderat på att resa efter studenten innan Maj ungefär, och att spara pengar är verkligen inte min grej! Därför har de senaste månaderna varit väldigt tuffa, jag jobbar heltid på en mack i Gottröra och har två städjobb utöver det som görs en eller två gånger i veckan, så ledig tid har det inte funnits mycket av! Men när man har vänner som Alex och Lina som skäller ut en när man köper onödigt smink så blir det till slut ganska lätt att spara pengar och det är mycket lättare att jobba när man har ett mål ;)

Nu har vi alla tre fixat internationellt körkort vilket är superskönt att äntligen ha gjort! Jag är inte superbra på att köra bil så veckan med bilen är nog det jag är mest nervös inför! Nu är det inte jättemycket kvar att fixa, jag har lyckats fixa kreditkort vilket känns bra att ha ifall något skulle gå fel och Lina och Alex har sina icakort vilket är bra ifall mina kort skulle strula. Mediciner för 3 månader måste jag hämta ut och handla lite smått och gott till resan som enkla hygienartiklar måste också hinnas med men det ska nog gå bra :)

En sak jag inte var beredd på var att jag skulle behöva betala en ganska stor summa för att få ett läkarintyg om att jag får dyka eftersom jag har astma. Jag fick astma när jag var 6/7 år och det är ingenting som riktigt stör mig idag, men vi fick ett papper att fylla i och om man svarade ja på en av frågorna (t.ex. om man har astma) så måste man få ett skriftligt intyg om att man är tillräckligt frisk för att dyka och denna påskrift kostar ungefär 625 kronor, och det är utan läkarbesöket och kostnaden för några eventuella tester som läkaren kommer att göra :( så det kan vara jättebra att tänka på ifall ni skulle vilja testa dykning och har astma!

24.e februari blir min sista dag på macken innan jag åker så det är väldigt nära! Kommer kännas jättekonstigt att inte hänga med mina stamkunder varje dag, resan har alltid varit så långt bort och helt plötsligt kommer det flygandes! Känner mig supertaggad samtidigt som jag är väldigt nervös över hur det kommer gå. Jag är inte direkt känd för att ha världens bästa koll på saker och ting men det löser sig säkert ;)

Fortsätt att kika in här så kommer lite fler inlägg inom en snar framtid! PUSS /G

Likes

Comments

Wihooo, nu närmar det sig!!

Efter en lång och tuff jobb-höst börjar vi se slutet. Vi har alla pratat med våra respektive chefer om resan och i alla fall jag (Alexandra) har fått sätta ett datum för mitt sista jobbpass, så nu känns detta mer och mer verkligt för varje dag som går. Förberedelserna är därför också i full gång och jag tänkte dela med mig av lite av vår checklista som vi skrev när vi började planera resan, saker som måste göras innan vi lämnar Sverige den 2 mars.

Lånar bilder från google så länge, SNART kan vi fylla bloggen med våra egna!

ANSÖK OM VISUM - CHECK
Visum måste man ansöka om när man besöker Australien. Planerar man att stanna i 3 månader eller mindre räcker ett turistvisum, och eftersom vi ska vara där i 2 månader passade det för oss. Vi ansökte om varsitt e-Visitor hos Australian Government. Det gick snabbt och smidigt och vi fick det beviljat inom bara ett par minuter.
I Nya Zeeland behöver man inget visum om man stannar under 3 månader, utan bara om man vill stanna längre än så.

SKAFFA ETT ICA-KORT - CHECK FÖR ALEXANDRA
Vet faktiskt inte hur det går för de andra med det här...? I alla fall, vi tänkte att vi skaffar varsitt bankkort hos ICA-banken och har som resekort. Det som är så bra med ICA-banken är att kortet är helt gratis för ungdomar under 21år och det är gratis uttag världen över (till skillnad från andra banker som ofta tar uttagsavgifter).

INTERNATIONELLT KÖRKORT
Detta har vi inte checkat av ännu, men troligtvis ganska snart. Både Australien och Nya Zeeland kräver att man har en engelsk översättning av sitt svenska körkort, och då vi i alla fall ska köra bil i Australien (vi har hyrt en campervan) så måste detta fixas innan vi reser iväg. Planen är att köpa det genom Motormännen dit man antingen kan posta sin ansökan eller besöka deras "butik" personligen.

LÄGGA EN BUDGET - TYP CHECK
Vi har redan betalat in en summa pengar till Kilroy som inkluderar tur- och returflyg, transporter och även boende (+måltider) för delar av resan. Den summan täcker även vissa förbeställda aktiviteter, t.ex. dykning och surfing. Utöver det kommer vi behöva ha ca 25 000kr var i fickpengar vilket blir ungefär 278kr/dag. Det bör räcka då vi redan har betalat mycket i förväg och planerar att leva snålt, t.ex. ska vi försöka göra så mycket gratisaktiviteter som möjligt och alltid dricka kranvatten istället för köpevatten. Det viktigaste är egentligen att vi håller oss till budgeten trots allt coolt som finns att göra, hehe...

SEDAN är det såklart mycket annat som måste göras och införskaffas. Vi har fixat varsin backpack-ryggsäck, Lina har köpt en bra kamera, jag har skaffat ett nytt pass. Vi måste se över så att vi har en ordentligt reseförsäkring, köpa ett bra förstahjälpen-kit, hämta ut piller + mediciner för 3 månader, osv. Men vi har ändå liite tid på oss fortfarande så det ska nog bra.

Vi kommer forsätta att uppdatera om våra förberedelser inför LIVETS resa så stay tuned! PUSS /A


Likes

Comments

Tänkte skriva första inlägget nu haha. Nu har vi ganska nyligen betalat in en deposition till Kilroy (företaget vi bokade vår resa med) och har alltså bokat flygbiljetter (och mycket mer)!!!!!!!!!!!!!!! Börjar kännas verkligt allt detta. Här kommer vi blogga mest under resan, men också lite innan; förberedelser och liknande. Men just nu är det ett halvår kvar ungefär så vi har ju gott om tid, men börjar redan pirra i fingrarna, vill bara åka nu!

Vi kommer 2:a mars åka från Arlanda till Cairns, en stad norr på Östkusten där vi sedan kommer ta oss nedåt hela vägen till slutdestinationen Adeleide. I Australien kommer vi bland annat ta dykarcertifikat och dyka i Great Barrier Reef, åka linbana och akta oss för alligatorer i Cape Tribulation, åka jeep några dagar på Fraser Island, klappa koalor och kängrur, bo några dagar på en segelbåt i vackra Whitsundays, gå på surfarläger, besöka Sydney och roadtripa en vecka m.m. Sedan flyger vi till Auckland i Nya Zeeland och där är våra planer lite mer oklara för tillfället, men blir ju kul att vara spontan väl framme också! Vi ska självklart till Hobbiton (där sagan om ringen spelades in), hot water beach och åka på val/delfin-safari i Milford Sounds. Resten får vi bestämma längs vägen, hur spännande?

Det var lite kort om våra planer än så länge och detta kommer bli livets resa med livets vänner, det är jag säker på.

PUSS /L

Likes

Comments