Wihooo, nu närmar det sig!!

Efter en lång och tuff jobb-höst börjar vi se slutet. Vi har alla pratat med våra respektive chefer om resan och i alla fall jag (Alexandra) har fått sätta ett datum för mitt sista jobbpass, så nu känns detta mer och mer verkligt för varje dag som går. Förberedelserna är därför också i full gång och jag tänkte dela med mig av lite av vår checklista som vi skrev när vi började planera resan, saker som måste göras innan vi lämnar Sverige den 2 mars.

Lånar bilder från google så länge, SNART kan vi fylla bloggen med våra egna!

ANSÖK OM VISUM - CHECK
Visum måste man ansöka om när man besöker Australien. Planerar man att stanna i 3 månader eller mindre räcker ett turistvisum, och eftersom vi ska vara där i 2 månader passade det för oss. Vi ansökte om varsitt e-Visitor hos Australian Government. Det gick snabbt och smidigt och vi fick det beviljat inom bara ett par minuter.
I Nya Zeeland behöver man inget visum om man stannar under 3 månader, utan bara om man vill stanna längre än så.

SKAFFA ETT ICA-KORT - CHECK FÖR ALEXANDRA
Vet faktiskt inte hur det går för de andra med det här...? I alla fall, vi tänkte att vi skaffar varsitt bankkort hos ICA-banken och har som resekort. Det som är så bra med ICA-banken är att kortet är helt gratis för ungdomar under 21år och det är gratis uttag världen över (till skillnad från andra banker som ofta tar uttagsavgifter).

INTERNATIONELLT KÖRKORT
Detta har vi inte checkat av ännu, men troligtvis ganska snart. Både Australien och Nya Zeeland kräver att man har en engelsk översättning av sitt svenska körkort, och då vi i alla fall ska köra bil i Australien (vi har hyrt en campervan) så måste detta fixas innan vi reser iväg. Planen är att köpa det genom Motormännen dit man antingen kan posta sin ansökan eller besöka deras "butik" personligen.

LÄGGA EN BUDGET - TYP CHECK
Vi har redan betalat in en summa pengar till Kilroy som inkluderar tur- och returflyg, transporter och även boende (+måltider) för delar av resan. Den summan täcker även vissa förbeställda aktiviteter, t.ex. dykning och surfing. Utöver det kommer vi behöva ha ca 25 000kr var i fickpengar vilket blir ungefär 278kr/dag. Det bör räcka då vi redan har betalat mycket i förväg och planerar att leva snålt, t.ex. ska vi försöka göra så mycket gratisaktiviteter som möjligt och alltid dricka kranvatten istället för köpevatten. Det viktigaste är egentligen att vi håller oss till budgeten trots allt coolt som finns att göra, hehe...

SEDAN är det såklart mycket annat som måste göras och införskaffas. Vi har fixat varsin backpack-ryggsäck, Lina har köpt en bra kamera, jag har skaffat ett nytt pass. Vi måste se över så att vi har en ordentligt reseförsäkring, köpa ett bra förstahjälpen-kit, hämta ut piller + mediciner för 3 månader, osv. Men vi har ändå liite tid på oss fortfarande så det ska nog bra.

Vi kommer forsätta att uppdatera om våra förberedelser inför LIVETS resa så stay tuned! PUSS /A


Likes

Comments

Tänkte skriva första inlägget nu haha. Nu har vi ganska nyligen betalat in en deposition till Kilroy (företaget vi bokade vår resa med) och har alltså bokat flygbiljetter (och mycket mer)!!!!!!!!!!!!!!! Börjar kännas verkligt allt detta. Här kommer vi blogga mest under resan, men också lite innan; förberedelser och liknande. Men just nu är det ett halvår kvar ungefär så vi har ju gott om tid, men börjar redan pirra i fingrarna, vill bara åka nu!

Vi kommer 2:a mars åka från Arlanda till Cairns, en stad norr på Östkusten där vi sedan kommer ta oss nedåt hela vägen till slutdestinationen Adeleide. I Australien kommer vi bland annat ta dykarcertifikat och dyka i Great Barrier Reef, åka linbana och akta oss för alligatorer i Cape Tribulation, åka jeep några dagar på Fraser Island, klappa koalor och kängrur, bo några dagar på en segelbåt i vackra Whitsundays, gå på surfarläger, besöka Sydney och roadtripa en vecka m.m. Sedan flyger vi till Auckland i Nya Zeeland och där är våra planer lite mer oklara för tillfället, men blir ju kul att vara spontan väl framme också! Vi ska självklart till Hobbiton (där sagan om ringen spelades in), hot water beach och åka på val/delfin-safari i Milford Sounds. Resten får vi bestämma längs vägen, hur spännande?

Det var lite kort om våra planer än så länge och detta kommer bli livets resa med livets vänner, det är jag säker på.

PUSS /L

Likes

Comments