Hallå där!

Häromdagen gjorde kiwi bussen ett lunch stopp vid en populär sjö som heter Nelson Lake. Där brukar många hoppa i vattnet från en brygga oavsett väder och temperatur. Jag och Ellen skippade doppet då vi hellre sprang runt som fotografer men det var några från vår grupp som kände sig manade. Runt bryggan fanns det även mängder med ålar som inte var speciellt folkskygga.

Det finns inte så jättemycket att skriva om detta lilla stoppet men vi fick en hel del fina bilder som vi tänkte dela med oss av.

Ha det bäst! Kram Emelie 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Godmorgon (eller godkväll hemma i Sverige..)!

Igår lämnade vi en fin stad som heter Kaiteriteri. De flesta stannar bara en natt, men vi valde att stanna tre nätter då vi som sagt hade en kajak- och hajk-tur som krävde en extra natt. Men det gjorde inte oss någonting utan vi tog vara på det fina vädret!

På onsdagsmorgonen bestämde jag mig för att gå upp och kolla på soluppgången, och sagt och gjort så gjorde jag detta. Det var fantastiskt fint och mysigt! Emelie valde att sova vidare och gick istället upp på torsdagsmorgonen för att kolla på soluppgången.

Onsdagen spenderades med en sista klädtvätt och sedan promenerade vi runt i Kaiteriteri. Jag tror att slingan vi promenerade hette Kaiteriteri Track, men jag kan ha fel. Denna promenadslinga visade oss många fina ställen och vi fick oss dessutom en rejäl morgonpromenad!

Efter promenaden satte vi oss och åt vår standardlunch/standardmiddag: nudelsoppa. Därefter tog vi oss våra böcker och satte oss på stranden och njöt av solen. Mycket mysigt och skönt med lite avkoppling för en gångs skull - vi är ju igång och på resande fot nästan hela tiden!

​På kvällen somnade vi tidigt och dagen därpå var det dags för oss att åka till Westport där vi precis har spenderat en natt. Det verkar vara en mysig stad men det är svårt att få grepp om en stad när man inte har någon tid att promenera runt i den i dagsljus! 

Puss och kram!

/ Ellen 

Likes

Comments

Heeey

I Tisdags spenderade vi hela förmiddagen åt att paddla kajak tillsammans med våra kompisar från kiwi bussen.

Vi blev upphämtade 8.30 i en liten mini-buss som körde oss till kajak-haket. Där fick vi en kort introduktion om vad som skulle hända under dagen och därefter lastade vi våra kajaker på en liten traktor som tog oss ut till havet.

Ellen och jag fick dela på en kajak. Ellen var "The navigator" och satt längst fram. Jag var "The multi-tasker" som både styrde och paddlade på samma gång. Vi var ett riktigt bra team. En kombination av Ellens ljuva stämma och min fantastiska styrförmåga kunde inte bli annat än en succé!

Efter en stunds paddling fick vi syn på några söta filurer. Vi såg nämligen ett gäng med knubbiga sälar som solade på klipporna. Tyvärr fick jag ingen bra bild på dem men jag kan garantera er att dem var mycket tjusiga!

Vi paddlade omkring i totalt 3 timmar innan vi tog oss i land på en liten strand.

Där sa vi hejdå till våra kompisar som skulle avsluta dagen med en segeltur. Jag och Ellen stannade kvar på stranden med våran guide som bjöd på god pumpa soppa, lite bröd och brownies. (Tyvärr var vi så glupska att vi inte hann få några bra bilder på den utsökta maten.) Därefter var det dags för oss att påbörja våran 14kilometers hajk tillbaka till stan.

Promenaden tog oss omkring 3 timmar och man var helt utmattad efter allt paddlande och promenerande. Vi var dock mycket glada att vi valde att göra en hajk då vi fick gå genom Abel Tasman National Park som vi inte hade en aning om att det skulle vara så fint!

Promenadslingan var väldigt mysig och vi hade tur med vädret - strålande sol och klarblå himmel hela dagen!

/Emelie

Likes

Comments

Hallå där hemma!

Tiden går så otroligt snabbt, och snart ska vi hem till Sverige. Det känns både tråkigt och kul, men nu fokuserar vi på de sista två veckorna här i Nya Zeeland innan det blir dags för relax i Thailand..!

I fredags kom vi fram till Nya Zeelands huvudstad - Wellington. En mysig stad med ett utbrett uteliv och många mysiga gator fyllda med restauranger och liknande. Vi gjorde inte så mycket under de två dagar vi spenderade i denna mysiga stad utan vi tog det mest lugnt och kollade in stadens små gator och butiker.

På söndagsmorgonen promenerade vi upp för Mount Victoria, vilket är ett litet berg i Wellington där man kan få en fantastisk utsikt över både Wellington och havet. Det var en väldigt mysig morgonpromenad!

​Dagen efter var det dags för oss att gå upp tidigt, för bussen mot Sydön gick vid 07:15 på morgonen. 

Kramar!

/ Ellen 

Likes

Comments

Tjenare!

Kan ni gissa vart jag och Ellen var häromdagen? Vi var i Hobbiton!

Vi blev upphämtade på dagen av en stor Hobbiton buss som körde oss till entrén av Hobbiton. Där fick vi träffa våran Guide som skulle visa oss runt och lära oss om fantastiska Hobbiton.

Man har alltid föreställt sig Sagan om ringen filmerna och Hobbit trilogin som en magisk plats och att stora delar av filmerna har spelats in i Nya Zeeland där vi nu befinner oss är riktigt coolt!

År 1998 upptäckte Peter Jackson efter en lång tids letande "Alexanders Farm" som var en får och ko farm mitt ute i ingenstans. Han tyckte det var den perfekta platsen att påbörja byggnationen av The Shire/ Hobbiton på och jag kan inte mer än att hålla med. Det var verkligen den perfekta platsen. Vackrare ställe får man leta länge efter!

Den guidade turen började med att vi fick en rundtur i Hobbiton staden. Vi fick lära oss om hur filminspelningarna gick till och hur mycket arbete som faktiskt lagts ner på att skapa dessa filmer.

Peter Jackson var en perfektionist och allt skulle se och vara perfekt ut i minsta detalj.

Visste ni att trädet som man kan se ovanför Bilbo Baggins hus i sagan om ringen filmerna höggs ner efter filminspelningarnas slut. När man sedan fick för sig att spela in Hobbit trilogin var det otroligt viktigt för Peter Jackson att få tag på ett exakt likadant träd men som var 60 år yngre då Hobbit trilogin utspelar sig innan Sagan om Ringen filmerna. Man letade efter detta träd runt om i hela världen men lyckades inte hitta ett identiskt. Då beslöt Peter Jackson sig för att bygga ett konstgjort träd. Trädens löv hämtades från Taiwan och därefter klistrade man på omkring två miljoner löv som målades i fyra olika nyanser. Några dagar innan inspelningen kom Peter på att han inte tyckte lövens färger var tillräckligt korrekta så han lät måla om vart enda löv ytterligare en gång. Trädet kan ni se på bilden nedan.

Jag tycker det är coolt att bakom varje sekund i filmerna kan det ligga dagar eller veckors arbete bakom.

Det var väldigt kul att få promenera runt och kolla på alla små hobbit hus. Vår guide berättade att det tillverkades 39 stycken hobbit hus till Sagan om Ringen filmerna och ytterligare 5 stycken till Hobbit trilogin. Vi fick också lära oss att man hade byggt några väldigt stora hobbit luckor för att få hobbitarna att se väldigt små ut och några väldigt små luckor för att få exempelvis Gandalf att se extra stor ut.

Vår guidade tur avslutades med en promenad ner till 'The Green Dragon' där man fick sig en gratis öl, cider eller alkoholfri dryck. Scener härifrån spelades in i huvudstaden Wellington men baren har i efterhand återskapats och inretts exakt som i filmerna för att gästerna ska få ta del av så mycket från filmerna som möjligt.

På Green Dragon satt vi en stund, drack våran cider och kikade runt på både in-och utsidan. Kan inte beskriva hur coolt det var att se allt med egna ögon.

När vi var färdiga blev vi körda tillbaka till en ' fan store ' där man kunde köpa olika souvenirer. Givetvis dyrt som tusan men väldigt kul att gå runt och kika på allt! 

Jag har i många år älskat filmerna och kan se dem om och om igen. För mig var detta helt klart en höjdpunkt på resan! Ellen kan man säga har en nyfunnen kärlek till dessa filmerna då hon nyligen börjat titta på dem. Så det var ett besök som vi båda uppskattade väldigt mycket!! 

Vi lämnade Hobbiton väldigt nöjda och glada! Det var värt vart enda öre! 

/ Emelie 

Likes

Comments

Hallå där hemma!

I måndags vaknade vi upp och trodde att vi skulle till Hobbiton endast - men så var inte fallet. Vid 08:50 blev vi upphämtade utav en liten van som tog oss till Waiotapu Thermal Wonderland, vilket är ett vulkaniskt aktivt område som man kan promenera igenom för en liten inträdeskostnad.

Vi började med att åka till ett ställe med heta mudpools (cirka 60-80 grader) som det pyste ånga ur (över 100 grader). Det var väldigt kul att se för det har vi ju inte hemma i Sverige. Dock luktade ångan väldigt äckligt, så nu fick vi en förklaring till varför staden vi bodde i för tillfället - Rotura - luktade så illa, haha.

Därefter åkte vi till en mini-vulkan där de varje dag utlöser ett litet utbrott. Även det var ballt att se!

Därefter åkte vi vidare till huvudstället - Waiotapu Thermal Wonderland. Här fick vi promenera runt en 3 kilometer promenadslinga själva fylld med olika typer av vulkaniska platser. Bland annat såg vi fler mudpools, massor med ånga och en neongul sjö. Det är massor med ämnen som färgar berg, vatten och så vidare till olika färger och därför fanns det så mycket ballt att se.

​Efter detta fick vi skjuts tillbaka till Rotura för att istället byta till en buss emot Hobbiton, vilket både jag och Emelie var väldigt exalterade över!

Kramar!

/ Ellen 

Likes

Comments

Hallå där!

Tänkte skriva ett litet inlägg om en sjukt rolig aktivitet vi gjorde häromdagen. Vi gjorde White Water Rafting eller som man säger på svenska, Forsränning.

Vi blev på dagen upphämtade av en liten buss från vårt hostel som tog oss till stället vi skulle göra forsränningen på. Vi fick träffa våra duktiga instruktörer och kort därpå fick vi klä på oss dem sjukt snygga våtdräckterna, flytvästar och hjälmar. Därefter hoppade vi alla in i ytterligare en buss som tog oss till Kaituna River där vi fick lite säkerhetsinstruktioner och kort därpå satt vi i dem små gummi båtarna i vattnet.

I våran båt var det ett par som fick sitta längst fram, därefter satt Ellen och jag följt av våra två instruktörer.

Vattnet var väldigt starkt och det gick verkligen undan i dem små båtarna. Det som förmodligen anses mest farligt som vi gjorde var att åka ner för ett vattenfall på 7 meter. Ibland vänder sig båten upp och ner, ibland flyger vissa ur men vi hade tur! Vi flög ner för vattenfallet som en liten raket och jäklar vad kul det var!

Med skräckblandad förtjusning tog vi oss igenom forsränningen och vi är båda otroligt glada att vi gjorde det!

Tråkigt nog har vi inga bilder på oss från forsränningen då det är väldigt dyrt att köpa bilderna och våran budget håller inte riktigt för det. MEN, har tagit några bilder från google från Kaituna river samt andra som gjort samma rafting för att illustrera hur det såg ut.

​Vi rekommenderar starkt White Water Rafting! Det var riktigt roligt! 

Många kramar från Emelie. 

Likes

Comments

Hallååååå!

Den 21 maj var vi iväg och gjorde vår första aktivitet här i Nya Zeeland - Black Water Rafting. Jag måste erkänna att jag var väldigt nervös innan (Emelie var säkert också det, fast inte alls lika mycket som mig ;)). Jag gillar varken trånga utrymmen, vatten eller höjder så det var väl mestadels därför jag var så nervös innan.

Vi kom till Waitomo Legendary Black Water Rafting Company vid ungefär 14:45 på eftermiddagen, och framför oss hade vi 5 timmar i iskallt vatten väntande framför oss. Vi fick lite information innan vi hoppade i våra våtdräkter och selar, och sedan tog vi oss en liten van till stället där man blir nedsänkt 35 meter (!) ner i berget.

Vi övade lite på att hissa oss neråt med hjälp utav ett rep, och sedan var det dags att hissa sig ner i mörket. Lite läskigt, men ändå en upplevelse! Väl där nere började vi vår resa genom grottan.

Först åkte vi genom grottan i små svarta gummiringar. Vattnet var väldigt strömt och iskallt (under 10 grader) så vi tog oss fram med hjälp utav ett rep till en liten grotta där vi sedan fick stänga av våra pannlampor och se hundratals glow worms. Tydligen är detta små larver vars bajs är lysande för att locka till sig mat. Intressant..!

Efter att vi sett lysmaskarna så satte vi oss och åt varsin flapjack och drack lite varm choklad. Det var väldigt nödvändigt då vattnet var såpass kallt och dessutom var det fysiskt påfrestande att dra sig fram i vattnet. Därefter tog vi oss vidare i grottan och vi tog oss förbi väldigt små gångar, gångar fyllda med lera som vi fick kravla igenom och ett flertal vattenfall.

Efter ännu en fika med lite varm choklad och vanlig choklad så började vår resa ut ur grottan. På vägen ut fick vi klättra upp för vattenfall, hoppa ner för vattenfall och klättra genom väldigt små, klaustrofobiska gångar. Sjukt läskigt enligt mig, men Emelie tyckte bara det var kul!

​När vi äntligen kommit ut ur grottan var vi väldigt kalla och utmattade med massor med blåmärken och skrapsår - som det ska vara! Vi åkte tillbaka till anläggningen där vi tog oss en snabb dusch innan vi fick varma bagels och varm tomatsoppa. 

Både jag och Emelie tycker att Black Water Rafting var en otroligt rolig aktivitet och det är väldigt coolt att ha fått göra något sånt här. Hur många kan säga att de varit i en grotta fylld med vatten 60 meter under vattnet? Hur många kan säga att de klättrat upp för vattenfall? Hur många kan säga att de har hoppat ner mitt i ett vattenfall? Både jag och Emelie fick verkligen möta våra rädslor under denna aktivitet och vi är väldigt nöjda och glada att vi gjorde det - och jäklar vad kul det var!!

/ Ellen 

Likes

Comments

Hejsan!

Den 20 Maj var det dags att lämna Auckland och påbörja våran 'Kiwi Experience' resa. Vi tog vårt pick och pack och tog oss ut till platsen där vi skulle bli upphämtade av den stora gröna bussen. Vi hälsade på våran förare Dan som skulle köra oss till vår första destination 'Hot Water Beach' och kort därpå var bussen i rullning.

Det tog inte lång tid innan vi förstod att vi missuppfattat hela poängen med 'Kiwi Experience'. Vi trodde att det fungerade ungefär som Greyhound i Australien. Vi hoppar på och hoppar av. Så var dock inte fallet. En bussresa som skulle tagit 2 timmar tog istället 8 timmar. Varje resa inkluderar en rad olika stopp längst med vägen där det finns möjlighet att göra både aktiviteter mot en kostnad samt kostnadsfria.

En av dessa ställen vi stannade på var 'Cathedral Cove'. Det säger förmodligen inte er så mycket och det gjorde det inte för mig heller tills jag stod på platsen. Efter en rask promenad på en fin promenadslinga hade vi alltså hamnat på stranden där syskonen Pevensies i Narnia filmen ' Prins Caspian' hamnade när dem återvände till Narnia. Det var väldigt oväntat och väldigt kul. En otroligt vacker plats precis dom i filmen!

i och med att det även var min 20årsdag så hade vi köpt med lite fika och cider som vi satte oss på stranden med. Som den filmentusiast jag är måste jag säga att jag var väldigt nöjd när vi satt där!

när vi kände oss färdiga promenerade vi tillbaka och hittade en liten avskild plats som hette ' Stingray Bay' som också var väldigt fin.

Därter var det dags att hoppa på Kiwi bussen igen och åka mot vårt boende för natten. Där fick vi bo i små stugor tillsammans med två tjejer från England. Tillsammans med dem satt vi och pratade hela kvällen och tog det lugnt efter den långa dagen. Vi gick oh la oss rätt tidigt då vi nästa morgon behövde gå upp tidigt för fler aktiviteter. En av dem var ' Black Water Rafting ' men mer om det i nästa inlägg.

En väldigt bra 20årsdag!

/Emelie

Likes

Comments

Hallå!

Vårt flyg till Auckland gick relativt felfritt och vi landade vid fem på morgonen, helt utmattade. Vi tog en flygbuss in till City och promenerade till vårt hostel. Dessvärre var de väldigt strikta med att inte låta någon checka in innan 14:00 så vi fick sova i varsin soffa i uppehållsrummet ett litet tag istället. Därefter gick vi till mataffären snabbt och köpte frukost innan vi kunde checka in.

Dagarna i Auckland spenderades med lite shopping, promenader i staden samt en promenad till en gammal vulkan vid namn Mount Eden.

Promenaden till Mount Eden gjorde vi vår andra dag i Auckland och det tog oss kanske en timme från vårt hostel tills vi var på toppen. Auckland är en stad som består utav väldigt mycket backar och i princip hela vägen till toppen bestod utav en backe, så vi blev minst sagt lite trötta! Men en otroligt fin utsikt var det iallafall, och vi kan varmt rekommendera att man promenerar upp för Mount Eden om man har vägarna förbi Auckland. Mount Eden är en 196 meter hög gammal vulkan som ger oss en väldigt fin 360-graders blick utav hela staden.

På eftermiddagen samma dag tog vi det bara lugnt och förberedde oss inför vår resa med Kiwi Experience som började dagen därpå.

Puss och kram!

/ Ellen

Likes

Comments