I fredags hade vi något som kallas för Mock Crash, i princip en iscensättning av en bilkrash.
För Mock Crash samlades alla seniors vid skolans footballplan där vi satt på en backe, framför oss var två bilar övertäckta av en pressenning. Det började med att några lärare berättade vad som skulle hända. Sedan tog de bort pressenningen och i bilarna satt ett par väldigt blodiga seniors, flera av dem var några av mina bästa vänner. Alla förstod att det inte var på riktigt, men det såg väldigt hemskt ut ändå. När visat bilarna spelades det upp en inspelning från en fest där man kunde höra att alla drack och var fulla. Man fick också höra att några fick idéen att sätta sig i bilen och köra iväg. Strax därefter hördes an krock.. Sen hörde vi någon som ringde efter ambulans samtidigt som passagerarna i bilarna vaknade upp. De eleverna i bilarna skulle skådespela som om det vore en riktig olycka. Alla gjorde ett mycket bra jobb och det verkade mycket trovärdigt. Efter en stund klev en polis fram till mikrofonen för att prata om hur det går till när en olycka händer. Vi hörde sirener och två polisbilar, en brandbil, och två ambulanser kom ner. De med hanterade situationen som om det vore på riktigt. Föraren för den första bilen blev arresterad för fyllekörning, men den andra föraren dog tyvärr...

Mock Crash brukar skolan göra varje år innan Prom för att påminna eleverna om vad för olyckor som kan hända. Allt är så grafiskt så jag tror att många kommer tänka efter innan de sätter sig bakom ratten!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag har haft en väldigt bra födelsedag. Någon sång på morgonen blev det dock inte, annat än FaceTime med mamma. Jag tror inte att det är en amerikansk tradition att väcka födelsedagsbarnet med sång, i alla fall inte på samma sätt som det är i Sverige.
I skolan fick jag många gratulationer. Av en av mina bästa kompisar fick jag en enorm påse svenska fiskar, eller Swedish Fish. För er som inte testat det är det en gelé-godis. Den skiljer sig lite från den klassiska Pastell Fisken som är större och inte lika god. Det är lite konstigt det kallas svenska fiskar då de görs i Kanada.

Till kvällen hade jag anmält mig till att delta i en "pageant", typ som Miss Universe, men för några av skolans killar. Det var en väldigt rolig idé. Vi hade olika klädstilar som vi skulle strutta runt i på scenen samt berätta ett skämt, ha en raggningsreplik, och berätta om vår drömdejt. Vi skulle också förbereda en talang som vi skulle framföra för publiken.
Det var jag och åtta andra killar som var med i tävlingen. Vi hade en koreograferad dans som hela publiken tyckte var väldigt underhållande.
Vi skulle ha en casual klädstil, en sportig klädstil, och en "formell" klädstil (dock hade jag och några andra bestämt oss för att ha pyjamas).
Några killar hade en koreograferad dans som talang, en kille berättade en lång historia, och andra mimade. Jag var den ända som sjöng på riktigt, mitt sångval var Riptide. Det var riktigt coolt att sjunga. Efter jag var klar fick jag en stor applåd, det var en superhärlig känsla.

Mot slutet av showen delades det ut priser för kvällens kategorier. Det fanns bland annat Mr fotogenisk, Mr stilig, Mr dans. Jag vann Mr talang! Det stora priset var att vinna Mr Klahowya (min skolas namn), vilket en kille gjorde.
Det hela var en jätterolig idé och jag hade mycket kul. Det har varit en annorlunda födelsedag, men fortfarande väldigt bra. I helgen ska jag ner till Oregonkusten med mina värdföräldrar.

Mr Klahowya

Likes

Comments

I helgen har jag bokstavligt talat lekt cowboy. En kompis från mitt tracklag frågade för ett tag sedan om jag ville följa med honom till Eastern Washington för att brännmärka kossor. Självklart lät det ju som en cool sak så jag sa ja.
Så nu förra helgen var vi där.
Jag bor ju i Western Washington så det tog ungefär 5 timmar att åka till andra sidan staten. Min kompis, Kyle, hade familj där som äger en ranch.
Jag, Kyle, och hans pappa kom dit på fredagskvällen. Vi skulle sova i Kyles farbrors hus, ungefär en halvtimme från ranchen.
På lördagsmorgonen åkte vi ut till en del av ranchen. Det var inte där ladorna var, men det fanns ett par inhägnader med en massa kossor. Jag tror aldrig jag har sett så många kor på samma gång förut.
Det var kalvarna som vi skulle brännmärka, och de stod separerade från sina mammor i en liten inhägnad. Sammanlagt så stod 250 kossor och trängde sig tror jag. Ljudet från deras muande var också öronbedövande. Jag drömde faktiskt till och med om kossor den natten.
Själva bränningen gick till så att man ledde korna in i en trång gång och en efter en föste dem in i en slags maskin. Det kanske inte var så mycket en maskin, men det var fall en slags mekanism som vände kossorna på sidan så de kunde ta det glödande metallspättet och bränna in deras märke. Efter det fortsatte korna in till en annan hage.
Kalvarna var inte särskilt stora, kanske till höften på mig, men man insåg inte hur otroligt starka dom var för sin storlek. Om de verkligen ville komma loss så kommer de i de flesta fallen göra det. Det man får göra är att ta ett stadigt grepp om svansen och öronen när man leder dem. Om de börjar springa iväg så får man snabbt trycka dem mot väggen med sitt knä. Man fick också vara försiktig så man inte blir sparkad. Precis som hästar, så kan korna sparka om de är irriterade och man står bakom dem. Det är man får se till att göra är att stå på deras sida eller precis bakom dem så de inte kan sparka. När du väl bränner kossorna så tycker man ju lite synd om dom, de muar ganska högt, vilket självklart. Som tur glömmer de bort vad som hade hänt ganska snabbt.
Detta gjorde vi på söndagen också, fast då på ett annat ställe.
Hela helgen har faktiskt varit väldigt intressant och lärorik. Detta känns verkligen som en sak som jag inte skulle få göra hemma i Sverige.
Eastern Washington är också väldigt vacker. Till skillnad från väst, så är öst nästan helt platt och man kan se jättelångt åt alla håll. Där jag bor så ser man bara träd överallt.

Bilderna på dammen är Grand Coulee Dam. Det är inte den största i världen (Hoover Dam i Colorado är högre), men den är gjort av mest betong i världen! Om man skulle göra trottoar av all denna betong skulle den räcka två och en halv gång runt jorden!!!

Likes

Comments

Igår fick jag för första gången se en basebollmatch. Först på dagen gick jag till skolans basebollmatch, men jag hann bara se 1 timme av den innan jag skulle åka in till Seattle. Där skulle jag återigen se på en match, dock den här gången en lite större skala. Seattles basebollag heter Mariners. Dit skulle jag alltså ikväll för att se deras andra match för säsongen.
Likt fotboll för ett halvår sedan så visste jag inte reglerna överhuvudtaget för baseboll. I Sverige har vi ju brännboll men jag märker att reglerna är mycket annorlunda. Jag kan inte reglerna tillräckligt bra för att gå över dem här men jag tror jag kommer lära mig dem bättre med tiden.
Jag och min värdmamma hade blivit medbjudna av en kompis familj vars son skulle sjunga The National Anthem. Våra sittplatser var högst upp så att det var långt ner till gräset, men man såg ändå ganska bra. Det känns som om dessa event är mer av en social sak än att bara se på sporten. Det är sant som många säger att baseboll är en väldigt långsam sport, det kan jag hålla med om. Jag satt mest och snackade med folk runtomkring mig och tittade ibland ner på planen. Jag hittade också ett par klasskompisar som jag snackade lite med. Mariners förlorade tyvärr matchen men det gjorde inte så mycket jag hade en jättebra kväll ändå.

Idag gick jag upp tidigt för att bege mig ut i de amerikanska bergen. Vi åkte till Olympic Mountains för att hajka. Det var jag, min kompis Trent, och en annan kompis Jacob. Bilturen till foten av bärget tog ungefär 2 timmar. Där parkerade var det ganska svalt i luften och ingen av oss frös så vi tog inte så mycket kläder upp. Jag gick bara i långkalsonger, shorts, och en t-shirt.
Spåret uppför berget var ganska brant. Den första halvtimmen gick vi bara igenom skog, sen blev det som ett stenröse, för att sedan bli mer en brant grusväg. De sista 20 minuterna var det återigen träd.

När vi var ungefär halvvägs så började det falla något från himlen. Vi trodde först att vi hade otur att få regn, men istället började det hagla. I det här fallet vad hagel mycket bättre än regn då vi inte blev blöta, dock med tiden blev haglen större och större tills de var större än en soft-air-gun-kula. Då började det faktiskt göra ont när de föll på armarna och på nacken. Ju högre upp i kom och ju kallare det blev blev det också ljusare. Det märkte vi var på grund av snön. För första gången på en månad nu hade jag fått gå runt i snö. Faktiskt blev det är inte jättekallt med all snö, det var säkert för att det var så svettigt att klättra uppför berget. Den sista lilla biten var jättebrant och det var lite halt på grund av snön, men alla klarade sig utan att trilla. På grund av vädret var tyvärr utsikten inte särskilt spektakulär. Vanligtvis ska man kunna se ända till Seattle, men inte i dag. Vi stannade inte där uppe särskilt länge för att haglet var så starkt, och gick snart ner igen. Nedvägen var mycket enklare och snart avtog haglet. När vi till slut kom ner igen var vi alla utmattade, men vi tyckte att det hade varit en värd vandring ändå!Grusigt...


Snö!!


Jacob, Trent, och jag.


Jacob visar hur man ska göra när det blixtrar.

Likes

Comments

Sista dagen i detta paradis var lite sorglig... Det var tråkigt att behöva skiljas från alla roliga människor och detta undebara ställe. Med dagen var fanstastisk ändå! Vi delade upp gruppen i två och gick ner till stranden där en stor katamaran väntade på oss. I den gav vi oss ut på det klarblåa vattnet. Vågorna var stora, men vädret var fint och vattnet varmt så stänket var bara skönt. Vi trodde att vi skulle få se delfiner och valar, men vi fick nöja oss med ett par sköldpaddor. Mot slutet av båtturen fick vi bada från båten. Det var riktig cool att volta ner i ett glasklart vatten där man såg botten tio meter under sig!

Min resa till Hawaii har varit helt underbar! Utan tvekan en av de bästa resorna jag gjort! Nu sitter jag på flygplatsen och ska åka hem. Jag har lite blandade känslor om att komma tillbaka till skolan igen. Det kommer vara jobbigt att ta igen allt skolarbete som jag missat men skönt att komma tillbaka till vardagen igen och att träffa mina kompisar igen! Mahalo!

Katamaransegling!


Hard Rock Café till middag


Lämnar detta paradis...Likes

Comments

Med fritid tills kvällen spenderades dag 6 mest på stranden. I stekande sol låg vi och chillade, lyssnade på musik, och badade.
På kvällen åkte vi till något som kallades Luau. Jag vet inte om det är det korrekta namnet för en sådan festival eller om det just var denna som hette så. Hursomhelst var detta en stora hawaiiansk fest med säkert 300 människor där man kunde testa på lite olika aktiviteter som native Hawaiians gör. Man kunde prova på att göra upp eld med bara en pinne mot en stock, man fick kasta spjut, och en slags ringlek. Vi gjorde kransar av bambulöv och fick tatueringar.
När skymningen kom satte vi oss alla ner för att äta middag. Det som serverades var en typisk hawaiiansk buffé. Vet inte vad allt hette med det fanns fruktsallad, ris, pulled pork, lax, grillspett, bröd, och en väldigt konstig, smaklös, ganska äcklig blå sås... När det var beckmörkt runt omkring tände de strålkastare som var riktade mot en scen. På scenen satt ett gäng natives med gitarrer och trummor. De spelade ett gäng coola hawaiianska låtar med olika grupper som dansade. Grupperna var tydligen alla från olika öar runt Hawaii och hade olika dansstilar. Självklart såg vi de klassiska Huula-Huula- tjejerna med sina ikoniska kjolar och svängande höfter. För att avsluta kvällen hade de en eldshow med en massa natives som snurrade runt brinnande pinnar.
Hela kvällen var väldigt häftig och nog det coolaste och roligaste jag har gjort i Hawaii!Alla fick blom-halsband


Julian från Tyskland
Lenaike från Frankrike

Likes

Comments

Inte många kan säga att de simmat med sköldpaddor i Hawaii, men det kan jag.
Idag åkte vi tidigt på morgonen till ett av Oahu's bästa snorklingställen. Det var superpimpat och man behövde betala inträda bara för att gå ner. Där fanns mycket korall och fiskar i alla möjliga färger. Vi två tillfällen fick jag syn på en sködpadda! Med ett lånat vattentätt telefonfodral kunde jag ta några suddiga bilder.
På eftermiddagen låg jag på stranden tills mina axlar såg ut som räkor, och bara axlarna... Det gör skitont nu... Sen gick vi och åt en himmelsk hamburgare!

Jag och italienaren MatteoLikes

Comments

Pearl Harbor stod på schemat för dag 4. Innan vi kom till denna före detta militärbas besökte vi Hawaii's State Capitol. Det är i princip statens kongresshus där de bestämmer lagarna för staten. Denna byggnad var formad som en vulkan.
Turen fortsatte till U.S.A.'s ända kvarliggande kungliga slott. När Hawaii blev övertaget bodde den dåvarande drottningen i slottet. Hon fick bara komma ut på villkåret att hon skulle acceptera öarnas nya ledare, Amerikanerna. Hon vägrade dock och fick därför sitta inspärrad i källaren i 18 år...
Vid elva kom vi fram till Pearl Harbor. För de som inte vet var Pearl Harbor en militärhamn där Amerikanska flottan hade de flesta av sina skepp. Den 7 december 1941 blev hamnen bombad av japaner och de tog ut nästan alla skepp. Det som koms ihåg bäst är USS Arizona som sjönk där hon låg förtöjd och tog med sig 1500 män. Över vraket har de nu byggt en memorial för att hedra de som förlorades den dagen.
Hela hamnen var som ett stort museum med olika utställningar på olika ställen. På en av utställningarna fick jag gå in i en riktig ubåt som hade använts i kriget och sänkt 44 japanska båtar. Det var riktigt coolt att se!
Till kvällen tog vi bussen till ett köpcenter i närheten. Jag fick höra att detta var det femte största köpcentret i hela U.S.A! Det var lite annorlunda från andra shoppingställen. Delar av centret var nämligen utomhus. Här är det alltid så varmt så man behöver inte ha så mycket fönster överallt.
Middag åt vi på en resturang som hette Bubba Gumps. Ni kanske känner igen namnet från filmen Forrest Gump? Det har gjorts en resturang-franchise på företaget Gump och Bubba startade i filmen som man kan hitta i olika delar av U.S.A. Resturangen speciallitet är räkor så det fick det bli, riktigt smakligt! Hela resturangen var dekorerad med saker från filmen; de höll också en film-trivia.Utanför Hawaii State Capitol


Jag och Alex


Kung Kamehameha


Påväg in i ubåten


En kanon på däck


Denna ubåt säknte 44 japanska skepp


Bit av USS Arizonas turret


Lista på folk som dött under Pearl Harbor


USS Arizona memorial


Resturangen från Forrest Gump

Likes

Comments

Efter frukost möttes vi av en skolbuss som skulle ta oss till vulkanen Diamond Head. Vulkanen hade dock inte varit aktiv på flera tusen år och hela kraterna var igenfylld och det fanns till och med byggnader i den.
Vandringen upp var riktigt jobbig. Det var säkert 30 grader och ett brant spår. Toppen hade en gång varit en utkiksplats för militärer så vi fick gå igenom tunnlar i bergen och upp för en väldigt brant trappa. Men allt var värt det när vi kom upp och kunder titta ner på hela Honolulu, berg och vatten.
Det blev ett snabbt stopp på hotellet där hela gruppen på 50 delade upp sig i två för att gå och surfa. Vi tog alla en två-timmars-kurs där man fick lära sig lite grunder hur man står på brädan och sedan gå ner till vattnet. Jag trodde att det skulle gå jättebra med tankte på att jag åker snowboard och allt, men det var supersvårt. Hela timingen men att paddla i rätt stund och sedan ställe sig upp fick jag aldrig riktig kontroll på. Ett par gånger kom jag upp på en våg och det var riktigt mäktigt! Imorgon ska jag pröva igen, fast utan en kurs. Efter surfingen var jag slut och armarna var döda.
Dagen fortsatte med mer bad och solning + vollyboll i glödhet sant. På kvällen satt vi bara på stranden igen tills någon tog fram en högtalare. Då började alla dansa på standen. Riktigt trevlig dag.

Brant trappa..


Utsikt över Honolulu
Vulkanens krater
Fyrverkerier på stranden

Likes

Comments