Header

Jag är inget superfan av soppa egentligen (vet inte ens varför, det är ju så mysigt??), men ändå blir jag ständigt sugen på det under hösten. Tror dock främst att det är brödet man kan äta till som lockar hehe, men ändå. Det bästa är ändå att man blir varm och denna soppa är väldigt len och smakrik tack vare kokosmjölk. Jag tycker dock att det är viktigt med mycket grönsaker eller annat i för att skapa lite tuggmotstånd, jag gillar inte att dricka min mat om man säger så.. För övrigt väldigt enkel och billig måltid att svänga ihop såhär innan csn och löning!

P.S. baka detta fröbröd , morotsbröd eller frallor till så är måltiden komplett.

Vad du behöver - ca 5 port

1,5 burk kokosmjölk
3 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 röd chili
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
4 tsk röd curry
0,5 tsk sambal oelek
1,5 msk sweet chilisås
1 tsk gurkmeja (valfritt men blir fin färg hehe)
1 msk fisksås
0,5 msk ljus soja
3 msk fryst koriander
0,5 msk limesaft
Salt & peppar efter smak
Ca 600g valfria grönsaker

Hur du gör

1. Hacka lök och chili. Pressa vitlök. Fräs allt i smör/olja i en gryta.
2. Tillsätt alla övriga ingredienser utom grönsakerna. Låt koka upp och sedan puttra på lägre värme en stund.
3. Lägg i grönsakerna på slutet (lite tidigare om de är frysta dock). Puttra några minuter.
4. Klart! Ät helst med nybakat bröd till eller exempelvis ris för att även få i dig lite kolhydrater.

/Elin

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Pizzakvällen i fredags blev MAGI i munnen. Jag äälskar vit pizza/pizza bianco (crème fraîche istället för tomatsås) så medan Elias gjorde en klassisk Vesuvio gjorde jag två egna varianter. Båda på denna svingoda surdegsbotten från Pop! Bakery och crème fraîche som bas. Den till vänster på bilderna toppades med mozzarella, babyspenat, tunt hyvlad potatis, tryffelolja, flingsalt, svartpeppar och parmesan. Den till höger blev i princip en chevretoast på pizzabotten - Mozzarella, getost, valnötter och honung.

SÅ JÄKLA GODA. Blir så sugen när jag ser dessa bilder att jag nästan måste göra det till middag idag igen.. Så våga byta ut den gamla hederliga tomatsåsen nästa gång ni gör pizza, det är så mycket godare än man kan tro💙

Vad du behöver - 2-3 port

1 pizzadeg (400g om du köper färdig)
1 boll mozzarella (125g)
1 burk creme fraiche (2 dl)


Topping tryffelpizza
1 liten potatis
En näve babyspenat
Vit tryffelolja
Salt & peppar
Parmesanost


Topping chevrepizza
100g getost
En liten näve valnötter
Honung

Hur du gör

1. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt upp och ner så att den hettas upp.
2. Kavla/dra ut pizzadegen med mjöliga händer på ett bakplåtspapper. Antingen en stor eller flera små pizzor.
3. Bre ut ett lager crème fraiche på varje botten.
4. Riv mozzarella i bitar och strö ut på crème fraichen.
5. Tryffelpizzan: Lägg på babyspenat. Hyvla potatis med mandolin eller osthyvel, placera ut på pizzan. Ringa över tryffelolja (du kan börja med litegrann och hälla på mer i efterhand om det behövs). Salta och peppra.
6. Chevrepizzan: Strö ut getost i bitar.
7. Ta ut den varma plåten. Dra över pizzorna med bakplåtspappret. Grädda 10-20 min tills osten smält ordentligt och kanterna fått färg.
8. Ta ut och riv över lite parmesanost på tryffelpizzan. På chevrepizzan lägger du på valnötter och ringlar över honung.
9. ÄT och njut x1000.

/Elin

Likes

Comments

Vet aldrig vad jag ska kalla såna här bollar gjorda på dadlar.. Dadelbollar låter äckligt, rawbollar funkar inte när min kakao inte är raw och "nyttiga chokladbollar" kan bli fel eftersom att även om ingredienserna är hälsosamma innehåller dessa små bollar relativt mycket kalorier så om man vräker i sig är det kanske inte så nyttigt längre hehe. Därför blir det oftast energibollar av den enkla anledningen att de innehåller massor av bra energi, perfekt både som mellanmål och hälsosammare godis!

Denna gång gjorde jag MINTchokladbollar. Dör vad gott!! Om någon inte vet det så är mint min absoluta favoritvariant av choklad, så det är klart att detta blev succé! Ska äta dem som fredagsgodis ikväll framför Idol. Och till middag blir det hemmagjord pizza! Längtar❤

Vad du behöver - ca 20 st

17 urkärnade dadlar
2 dl havregryn
1 dl cashewnötter (eller andra valfria nötter)
0,5 dl solroskärnor (eller andra valfria frön)
3 msk kokosolja
3,5 msk kakao
Ca 3-4 krm pepparmintsarom​


Topping
2 rutor mörk choklad (86%)
Riven kokos
Kakao

Hur du gör

1. Mixa dadlarna till en puré.
2. Tillsätt havregryn, kakao och kokosolja och mixa lite till.
3. Lägg i nötter och frön (om du vill kan du först rosta dem i en torr stekpanna så att de får lite färg, då smakar de extra mycket). Mixa till smeten är ordentlig blandad men nötterna fortfarande är i ganska stora bitar.
4. Forma bollar och rulla i t.ex. riven kokos eller kakao. Jag doppade även några i smält choklad.
5. Ställ i kyl en stund innan du äter. Bollarna kan sen förvaras i kylskåp ca 1 vecka eller betydligt längre i frys.

/Elin

Likes

Comments

Så jäkla nöjd jag blev med det här brödet!! Det roliga är att jag var beredd på att det skulle gå åt helvete för jag blandade ihop så himla mycket olika saker utan att följa något recept, så när jag tog ut det ur ugnen var jag lite nervös också.. Men surprise surprise - det jäste, det höll ihop och det smakade underbart.

Tycker det är så himla mysigt att baka bröd och just detta känns som ett perfekt mellanmål på eftermiddagen när man behöver piggas upp lite (brödet är nämligen lite sött). Godast är det att äta nybakat och varmt med massor av Bregott och lite havssalt på, mmmm<3 Det är rätt många ingredienser här nedan men jag tror det går jättebra att byta ut vissa mjöler och fröer mot en extra mängd av de sorter du har hemma.

Vad du behöver - 1 limpa

Torra
2 dl havregryn (ren havre för helt glutenfri)
1 dl rismjöl
1,5 dl durramjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
0,5 dl solroskärnor
1 dl valfria nötter (jag använde hasselnötter och valnötter)
1 msk fiberhusk (går att utesluta men det håller ihop limpan bättre)
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
0,5 msk brödkryddor (går att utesluta)

Blöta
5 dl naturell yoghurt
3 små morötter
2,5 msk honung
1 ägg

Hur du gör

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
3. Skala och riv morötterna. Pressa ur vattnet lite lätt.
4. Häll i morötterna och resterande blöta ingredienser i bunken. Blanda väl.
5. Olja in och bröa en brödform (har du ingen rektangulär går det bra med en vanlig liten ugnsform).
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Brödet håller sig färskt länge men blir lite kletigt efter några dagar. Frys därför helst in det i skivor så fort som möjligt. Då kan du bara ta ut några skivor när du är sugen och snabbt tina upp i rumstemperatur, mikro eller genom att rosta det!

/Elin

Likes

Comments

Söndag och våfflor är verkligen en perfect match. Mysigaste grejen att slänga ihop till frukost eller lunch, särskilt om man varit ute i höstkylan innan och får komma in i värmen igen. Dessa glutenfria, krispiga varianter åt vi efter ett träningspass förra söndagen, och för att få i oss tillräckligt med energi proteinboostade jag våfflorna med att byta ut en stor del av mjölet mot vita bönor. Jaaa det låter sjukt skumt och jaa det luktar skumt, men det smakar SJUKT BRA. Trust me.

Vad du behöver - ca 10 våfflor

1,5 dl Maizena
0,5 rismjöl
1 tetra vita bönor (ca 380 g)
2 dl mjölk
1 dl mineralvatten
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 ägg

Hur du gör

Häll bort spadet och skölj av bönorna. Mixa ihop alla ingredienser med stavmixer eller i matberedare. Smeten är väldigt lös men det är inget konstigt. Hetta upp våffeljärnet och häll på lite olja mellan varje gräddning. Servera gärna med chiasylt (recept här) och vispgrädde<3

/Elin

Likes

Comments

Som ni vet så är det jätteviktigt att äta något efter träningen, så att kroppen inte hämtar energi från musklerna. Men vad ska man egentligen äta & när ska man äta samt hur mycket behöver du? Jag tar upp vad en ny forskning visar & bygger sedan på med egna erfarenheter & lärdomar.

Forskning visar: En ny studie från GIH har visat att protein ska tas 90 minuter efter träning och inte direkt efter träning, som man alltid har sagt. Dels visar studien att protein ska tas i form av EAA & inte BCA som man alltid har sagt. Att ta EAA 90 minuter efter träning har visat sig ger bästa möjliga effekt för att bygga muskelmassa.Hur mycket man behöver beror väldigt mycket på den individuella kroppsstorleken, men rimligt är att ta ca 20 g- 40 g efter träningen.

Egen reflektion: Däremot anser jag såklart inte att man ska fixera sig för mycket vid detta, eftersom det kan enkelt utveckla sig till en störning som är svår att komma i från. Som idrottsvetare & egen utövare anser jag att bästa metoden för blodsockret och träningseffekten är att äta något lätt direkt efter träningen (ex Elins recept på proteinbars). Sedan att man äter några timmar efter träningen en ordentligare måltid, då det viktigaste är att portionen är tillräcklig, d.v.s. varken för liten eller för stor. Du ska vara nöjd när du ätit klart, för att du inte ska sitta och småäta resten av dagen/kvällen. Sådant leder bara till onödigt kaloriintag. Se därför till att din kost innehåller olika smaker och så många näringsämnen som möjligt (Återigen, Elin har mycket bra recept). Kosten bör främst innehålla protein, fett, mineraler och vitaminer. Kolhydrater är mindre viktigt, men dem rekommenderas då kolhydrater är beroendeframkallande. Låter man därför bli kolhydrater om man är van vid att äta dem, så kommer man mest troligt att småäta. Jag rekommenderar potatis, då potatis är långsam energi som innehåller näringsrika ämnen. Ett annat tips är att ha färdiglagade matlådor tillgängligt efter träningen, då kroppen (iaf min) brukar skrika efter mat från 0 till 100 % på 10 sek. Då är det skönt att ha färdig mat!

Övrigt tror jag att det bästa metoden för att hålla en balans mellan mat och träning är att inte vara för sträng mot sig själv. Jag har nämligen varit en sån person som har varit väldigt hård med vad jag sätter i mig, hur mycket jag äter och att jag ska träna ett visst antal gånger i veckan osv. Men det roliga var att jag aldrig nådde mina mål med träningen genom att leva på detta sätt. Det var när jag flyttade till Gävle & började bli snällare mot mig själv och sa ja till socker & snabbmat som jag faktiskt nådde mina mål. Idag äter jag fortfarande pizza när jag vill, godis när jag känner för det & jag kan ärligt säga att jag mår sååååå jäkla bra. Jag upplever sällan att jag är så hungrig att jag vill kasta i mig massa mat, för jag håller blodsockret på en jämn nivå & jag äter det jag är sugen på. Jag är därför sällan sötsugen & jag kan bättre känna efter när jag är mätt och belåten. Men viktigast av allt, är att jag känner mig nöjd med mig själv!

Också bjuder jag på några gamla bilder från tiden i Gävle.
Övrigt får ni ha en bra kväll så länge! :)

/Kaisa

Likes

Comments

En vardagsrätt som jag brukar slänga ihop om jag har dålig fantasi och behöver matlådor är thairätten fried rice. Detta är i princip samma sak, men tack vare quinoan får man i sig mycket mer fibrer och protein. Jag körde även med räkor istället för kyckling denna gång, det passade väldigt bra måste jag säga. Enkelt, gott och supernyttigt - en fullpott till måltid alltså!

Vad du behöver - 4 port

2,5 dl okokt quinoa (eller ca 7-8 dl färdigkokt)
1 gul lök
Ca 500g valfria grönsaker (jag använde frysta ärtor och en mix av morötter, blomkål och broccoli)
4 ägg
1 msk fisksås
2 msk ostronsås
2 msk ljus soja
200 g skalade räkor
3 vitlöksklyftor

Hur du gör

1. Om du inte har färdigkokt quinoa sedan tidigare börjar du med att koka upp den och låta svalna. (Förbered gärna typ dagen innan eller på morgonen så går det väldigt snabbt att laga maten sen). Ta ut räkorna om de är frysta (de tinar snabbast utspridda på hushållspapper på en tallrik).

2. Koka gärna grönsakerna snabbt om de är frysta.

3. Knäck ner äggen i en stekpanna på låg värme och rör runt till en väldigt lös äggröra ihop med 1 msk soja. Ställ åt sidan.

4. Hacka löken och fräs i en stekpanna med olja. Tillsätt den kalla quinoan, äggröran, resten av sojan, ostronsås och fisksås. Rör ihop snabbt. Tillsätt grönsakerna. Smaka av med lite extra salt eller soja.

5. Hetta upp en stekpanna med olja. Pressa ner vitlök och släng i räkorna. Fräs en liten stund och blanda sedan ner dem i quinoan. Klart! Släng över en skvätt extra soja om du vill.

/Elin

Likes

Comments

Nu hörrni, ska ni få recept på mitt senaste experiment! För mig är det viktigt att alltid ha tillgång till mellanmål (blir jag plötsligt hungrig och inte har mat i närheten får jag paniiik) och tycker att bars brukar mätta väldigt bra. När jag väl gör egna har jag länge alltid följt samma recept, men nu blev jag sugen på att testa något nytt.

Hasselnötter, starkt kaffe och rostad kokos fick bli huvudingredienserna. Så.himla.goda. Det tog ett tag innan jag fick till rätt konsistens och sötma men tillslut så. Ska avnjuta en bar nu faktiskt och mysa i soffan någon timme innan jag sticker iväg på ett danspass - bästa på söndagar!!❤

Vad du behöver - 12 st

8-12 urkärnade dadlar eller 2-3 msk honung (mängden beror på om du har sötat proteinpulver eller inte, läs mer längre ner👇)
3 dl havregryn
1 dl hasselnötsmjöl
3 msk chiafrön
5 dl proteinpulver med chokladsmak
0,5 dl hasselnötter
3 msk kakao
1 krm salt
1 msk kokosolja
3 msk starkt kaffe
Ca 1 dl valfri mjölk
0,5 dl riven kokos

Hur du gör

Om du använder dadlar mixar du dessa till en puré först. Jag använder detta proteinpulver från Holistic som är helt osötat, då behövde jag 12 st dadlar för att få barsen tillräckligt söta. Använder man ett proteinpulver med sötningsmedel (som de flesta brukar innehålla) behövs inte lika många. Kan tänka mig att ca 8 st blir lagom (eller då 2 msk honung om du vill byta ut dadlarna).

Grovhacka hasselnötterna (det ska fortfarande vara ganska stora bitar). Rosta dem snabbt på medelvärme i torr stekpanna. Lägg i en bunke och rör ihop med havregryn, hasselnötsmjöl, proteinpulver, chiafrön, salt och kakao. Tillsätt dadelpurén eller honungen, kokosolja och kaffe. Blanda ihop. Tillsätt lite mjölk i taget och rör ihop ordentligt mellan gångerna tills smeten är tjock och fast men inte allt för kletig. Jag använde ca 1 dl men det kan krävas mer eller mindre.

Pressa ut smeten till en 4 cm tjock rektangel på ett bakplåtspapper i en form eller på en skärbräda. Rosta kokos i en torr stekpanna tills den får färg. Häll över rektangeln och pressa ner i smeten med t.ex. en slickepott. Ställ in i frysen ca 1 tim.

Ta ut och skär upp i 12 st bars. Dra lös dem från bakplåtspappret och linda in varje bar i plastfolie. Detta är lite kletigt och jobbigt men kämpa på hehe. Förvara dem sedan i frys för längst hållbarhet och ta ut en stund innan du ska äta. Det är helt okej att bära med sig en i väskan hela dagen också, dem är bara lite kletigare att äta när dem är varma :)

/Elin

Likes

Comments

Kolla in detta härliga torn av grönsaksplättar! Älskar att äta färgglad mat, det både smakar gott och gör mig lite extra glad. Att kalla dessa för plättar istället för typ grönsaksbiffar är ytterligare en grej som måltiden festligare hehe. MEN, jag får inte glömma att berätta hur sjukt goda dessa är också!

Jag åt mina grönsaksplättar med stekt torsk för att att bli mättare men annars funkar dem utmärkt som tillbehör till annan valfri proteinkälla eller bara som en lite mindre måltid. Tänk på att grönsakerna kan bytas ut mot andra grönsaker du kanske har hemma, perfekt för kylskåpsrensning.

Vad du behöver - 4 port

Plättar
1 blomkålshuvud
60g spenat
1 tsk salt
3 tsk pesto
0,5 tsk peppar
1 tsk chilipulver
1 dl riven parmesan eller annan lagrad ost
0,5 dl fryst persilja
3 ägg

Morotstzatziki
3 morötter
2 dl yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Hur du gör

Sätt ugnen på 200 grader.

Riv blomkålen. Hacka spenaten om den är färsk (jag använde frusen hackad spenat, då tinade jag istället upp den och kramade ur vattnet ordentligt). Blanda blomkål och spenat med övriga ingredienser till plättarna. Låt stå.

Riv morötterna och pressa ur vätskan. Blanda ihop med yoghurt och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.

Forma till bollar med händerna (pressa ur ytterligare vätska om de känns vattniga) och pressa ut till plättar på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen ca 20 min eller tills de fått färg och en lite knaprig yta. Servera med morotstzatzikin och lite flingsalt på toppen!

/Elin

Likes

Comments

På hösten och vintern blir jag alltid lika besatt av juliga kryddor kryddor som kanel, nejlika, ingefära etc. Iof är jag ganska besatt av det året runt men just på hösten såhär när det börjar närma sig december är det verkligen extra mysigt med både doften och smaken.

Jag dricker chaite varje dag och har nästan alltid kanel i min gröt, men denna gång testade jag att gå all in på chaikryddorna även i gröten. Så förutom kanel blev det även ingefära, nejlika, kardemumma och muskot. En härlig och värmande start på morgonen. (Bara 1 månad kvar till första advent btw, SÅ taggad)

Vad du behöver - 1 port

1 dl havregryn
2 dl valfri mjölk
1/2 äpple
1 krm malen ingefära
1 krm malen kardemumma
1 krm salt
0,5 krm malen nejlika
1 tsk malen kanel
En liiten nypa malen muskotnöt
0,5 msk vaniljproteinpulver (kan ersättas med lite honung för sötma eller en nypa vaniljpulver)

Tillbehör
1/2 äpple
Kokosolja/smör

Kanel
Några hasselnötter (eller andra valfria nötter)

Hur du gör

Skala äpplet och riva ner halva i en kastrull. Tillsätt havre, mjölk och alla kryddor. Koka upp snabbt och dra sedan ner värmen. Låt gröten puttra tills den blir lagom tjock.

Skiva upp andra halvan av äpplet och stek en stund i kokosolja eller smör, pudra över kanel och blanda om. Ställ åt sidan.

Dra av gröten från plattan och rör ner lite vaniljproteinpulver eller honung/vaniljpulver. Häll upp i en skål och servera med de stekta äppelskivorna och grovhackade nötter.

/Elin

Likes

Comments

Instagram@eatwithelin