Vardag

Igår blev jag utskriven från Sankt Sigfrids Sjukhus och när jag kom hem så städade jag lägenheten, och handlade. Idag har jag skrivit en uppsats, gjort färdigt hemsidan, gått en promenad och nu har jag precis ätit en sallad och kollar på Finding Carter i väntan på att idol skall börja. Har inte missat så mycket i skolan som jag först trodde, så imorgon blir en lugn dag. Ska spela in en nyversion av Broken Dreams i helgen också. Det här blir nog bra.

Hoppas allt är bra med er, vi hörs snart igen.

Likes

Comments

Min Psykiska Ohälsa.

Rum fyra på den allmänpsykiatriska avdelningen.
Av någon anledning kommer jag att tänka på Kristian Anttila som under sin vistelse på en psykiatrisk avdelning skrev ett album som heter just Rum 4. Men nu är det inte han som sitter där och skriver ner sina tankar i text för att därefter ge orden mening när han tillsätter en vacker melodi. Istället är det jag som sitter där med min anteckningsbok som lyser i alla regnbågens färger i en sagolik kombination och skriver ner allt som jag känner och tänker.

För snart två veckor sedan kapitulerade jag. Allt jag hade jobbat för fallerade rätt framför ögonen på mig. Som ett slag i magen som fick mig att kippa efter andan. För snart två veckor sedan kapitulerade jag efter att jag hade försökt fly från det som jagade mig. För snart två veckor sedan tappade jag orken, livsgnistan och meningen med det som jag gör. Jag har på något vänster sprungit ifrån mina tankar istället för att bearbeta dem. Och för ett bra tag sedan började jag känna mig enormt nedstämd, min sömnproblematik hittade tillbaka till mig och ångesten var där som att den aldrig hade lämnat min kropp.

Jag ville inte inse det då. Jag ville heller inte stanna upp och tillåta mig själv att känna alla de där känslorna som faktiskt behövde komma fram. Så jag såg till att ha så mycket att göra att det stod mig upp ovanför öronen, för att jag inte skulle ha tid att tänka. Den drivna och envisa sidan blev en ond spiral och ju mer jag hade att göra desto längre ner mot botten hamnade jag. För två veckor sedan orkade jag inte hålla ihop längre. Allt gjorde så ont. Jag gick och bar på så mycket inombords, men utåt sett så spelade jag samma spel och höll samma fasad som alltid. Jag byggde någon bild som i tv-sammanhang hade kunnat stämma. Men jag är ingen superhjälte som kan ta hur mycket som helst och fortfarande le det allra största leendet. Det har bara blivit en vanesak, någonting som jag gör för att skydda mig själv. Men jag är ju likt som alla andra bara människa och jag tänker och känner lika mycket som er, och med tanke på tunga besked och många motgångar så är det inte så konstigt att psyket inte orkar med allt riktigt. Och det är ju trots allt okej att inte vara okej. I vilket fall som helst, så kapitulerade jag där för två veckor sedan. Plötsligt lyste livet inte i lika vackra färger som i vanliga fall. Jag kunde identifiera mig med höstens alla färger, för jag lyser lika klart som dem när jag är bland människor. Men inombords vissnade jag och trillade ner och hamnade med huvudet i sanden.


Vi beslutade att jag skulle åka till den psykiatriska akutmottagningen för att göra en läkarbedömning för att se vad jag behöver för hjälp och vad jag kan erbjudas.

Läkaren bedömer att jag bör läggas in för observation och insättning av nya mediciner för snabbast resultat och tillfrisknande. Istället för att gå genom den psykiatriska intensivvårdsavdelningen så får jag komma direkt till den allmänpsykiatriska avdelningen där jag blir tilldelad rum fyra.

"Jag befinner mig i rum fyra på den allmänpsykiatriska avdelningen. Hjärtat slår dubbla slag och jag är fången i ett mörker som jag kämpar för att ta mig ur. Jag kämpar för att hålla mig ovan ytan, men det är svårt när man har en sådan tyngd på sina axlar att man hela tiden dras ner."

Jag är tillbaka i en djup depression, i ett tillstånd jag inte vill vara i. Men den här gången är jag klokare och starkare än förr. För jag är ju medveten om att depressionerna skulle kunna komma att bli återkommande. I mitt fall blev det också så. Och den här gången har jag ju en tro och vetskap om att jag kan bli fri även den här gången.

För två veckor sedan blev jag inlagd och om två dagar blir jag äntligen utskriven. De har satt in Sertralin mot depression, ångest och PTSD. Och jag har en plan för hur mitt liv kommer se ut framöver. Depressionen är ej någonting permanent. Den här svackan är inte heller någonting permanent. Och det är just därför jag bryter tystnaden idag. För det är ju okej att inte vara okej, det är ju även okej att berätta att man inte är okej.

Den här gången har jag framtidstro. Jag har hoppet uppe och jag vet att jag kommer ta mig ur det här förr eller senare. Jag kommer fortsätta att driva mitt företag, åka Sverige runt och föreläsa. Jag kommer också fortsätta att plugga och att stötta unga. Jag kommer fortsätta att vara PR-ansvarig för musikalen som skall sättas upp och jag kommer fortsätta att göra allt som jag tidigare gjort. Men jag kommer även tillåta mig själv att stanna upp, att ha lediga dagar och att tänka på mig själv. Jag kommer den här gången få sätta mig själv i fokus. För tidigare har jag satt mig själv sist och nu är det dags att jag kommer först för att jag skall kunna bli fri från depressionen och komma upp på fötter. För på så vis kommer jag kunna vara en bättre vän, företagare, individ och förebild. För genom att sätta mig själv i fokus och ta hand om mig själv och mitt välmående så kommer jag kunna inspirera de i min omgivning till att göra detsamma.

Så idag bryter jag min egen tystnad. För jag är redo för den här kampen och jag är medveten om att vägen är lång och krokig. Men jag tänker ta den risken, för det här livet är mitt att leva på mitt alldeles egna vis. Och nu vet ni även varför jag varit frånvarande den senaste tiden. Jag har tvivlat och tvekat på om jag verkligen skulle publicera det här. Men som jag säger, det är okej att inte vara okej och det är okej att berätta att man inte är okej.

Tillsammans är logiskt och tillsammans bryter vi tystnaden.

Likes

Comments

Vardag, Ankyloserande Spondylit

Så var det torsdag igen. Idag har jag spenderat hela förmiddagen på sjukhuset eftersom det var dags att starta upp en ny behandling, den här gången en biologisk sådan. Är lite mör i kroppen och huvudet värker, men fick världens bästa sköterska. Så himla underbar. Så trots att det var motigt och väldigt jobbigt att gå dit så blev jag bemött så väl av alla, så ångesten la sig och jag kunde andas lugnt när jag var i deras händer.

Nu är jag påväg hem för att hämta datorn i lägenheten, sen är det iväg till skolan som gäller. Har fullt upp tills halv åtta ikväll, precis som det ska vara.

Hoppas allt är fint med er, jag håller modet uppe och unnade mig sushi till lunch. Vi hörs snart.

Ta hand om er själva och varandra.

Likes

Comments

Ankyloserande Spondylit, Min Psykiska Ohälsa.

Ankyloserande Spondylit jag avskyr dig med hela mitt hjärta. Smärtan har intagit varenda del av mig och sömnlösheten har knackat på dörren ännu en natt. I mina tankar går funderingarna på hur länge kroppen håller ihop innan den tar stryk på grund av att jag aldrig kan sova.

Timmarna går hiskeligt sakta och man hinner tänka så mycket, helt utan stopp, minut efter minut och timme efter timme. De smärtstillande tabletterna stillar fortfarande inte min smärta och jag undviker helst att ta dem eftersom de ändå inte ger någon effekt. Och jag vill ju inte förstöra kroppen med mediciner mer än jag tvingas till ändå. - Det är kaos på mitt hjärnkontor. Nedstämdheten och ångesten är så enormt påtaglig. Någonting som i och för sig inte alls är lustigt med tanke på allt som händer hela tiden. Jag är bara så trött. Trött på smärtan, trött på att inte kunna sova och trött på att hela tiden försämras och må sämre.

Jag längtar efter en förändring. Jag längtar efter smärtfria nätter och timmar av sömn. Jag längtar efter minskad ångest och en nedstämdhet som ej är på samma nivå som den är i nuläget. Jag längtar efter en enklare vardag. En vardag som jag orkar med och kan hantera.

Ankyloserande Spondylit. Jag hatar dig. Men jag kommer få leva med dig i resten av mitt liv. Jag kommer få dras med dig, och i slutändan kommer jag bli tvungen att ta hand om mig själv för att inte gå under totalt. Men just nu orkar jag inte ens det. Sömnbristen är total. Och orken existerar inte. Just nu går jag på tomgas och hoppas på att överleva skolan så gott som det går.

Ankyloserande Spondylit. Jag avskyr dig. Jag vill inte ha med dig att göra. Men du kommer aldrig lämna mig och det är någonting jag kommer få acceptera. Men just i natt när sömnbristen är som värst så kommer jag inte orka acceptera dig och vad du gör med mig.

Nu är jag trött. Riktigt trött.

Ber om ursäkt för ännu ett sådant här inlägg, men behövde rensa huvudet i morgonens tidiga timmar, då sömnen ändå uteblivit.

Ta hand om er själva och varandra.
All kärlek till er.

Likes

Comments

Ankyloserande Spondylit

Dubbla täcken och en filt hit och dit så ligger jag där uppkrupen i min säng och skakar i frossa. Lederna smärtar värre än vanligt och de vakna nätterna knackar på dörren helt utan förvarning. Kanske är det någonting jag borde förstå, för när smärtan är sådär enormt påtaglig hur skall jag då förväntas få den sömn och vila min kropp behöver för att åtminstone få lite återhämtning i hela sjukdomsprocessen. Men icke. Jag har vridit och vänt mig i smärta under hela nattens gång och de smärtstillande har icke stillat min smärta på ens en liten grad, någonting som gör mig konfundersam och ångestfylld.

I vilket fall som helst så stapplade jag ur sängen strax efter fem då stelheten var så enorm att det kröp i hela kroppen på mig. Tog mig en kopp kaffe och satte mig i soffan och reflekterade över livet och kommande vecka.
Skall snart iväg till vårdcentralen och ta nya blodprover, därefter är det dags för en ny dos med cellgifter. Söndagsångesten har fått en helt ny betydelse och måndagar är veckans absolut mest jobbiga och mest ångestfyllda dag. - Frågan är om det någonsin kommer bli mindre ångestfyllt att trycka på knappen på den där pennan med nålen som sprutar in cellgifter i min kropp. Frågan är om smärtan när injektionen går rätt in i min kropp någonsin kommer bli mindre. Frågan är om jag någonsin kommer få mindre blåmärken på stället där jag tagit injektionen. Frågan är om man någonsin vänjer sig vid en sån här sjukdom?

Ibland tvivlar jag. Tvivlar på mig själv och min egen förmåga. Fast innerst inne så vet jag att jag kan. Men nätter då sömnlösheten knackar på dörren helt utan förvarning så spinner tankarna tio varv extra och jag kan egentligen inte göra någonting specifikt för att påverka det alls. Men det är okej att inte vara okej, och jag vet ju att jag kommer lära mig leva med den här sjukdomen på ett eller annat vis framöver. Kanske inte idag, eller ens imorgon. Men någon gång ska jag kunna leva med det här och vända denna negativa procedur till någonting positivt.

Men den dagen är inte idag.

Ta hand om er själva och varandra.
Livet är ert att leva på ert alldeles egna vis.

All kärlek till er.

Likes

Comments

Vardag

Så var det fredag igen, och jag halvslumrar i soffan med en höstlista i bakgrunden. Idag har jag endast varit i skolan, bokat föreläsningar och ringt runt. En lugn, men fartfylld dag ändå.

Likes

Comments

Vardag

​Så blev det tisdag även den här veckan. Idag vankas det ensemble, stormöte, svenska och lite annat smått och gott. Skall göra lite företagsarbete och plugga inför ett grammatikprov som skall hållas om några veckor. Precis druckit en smoothie och tagit några smärtstillande. Nu skall jag snart bege mig bort till skolan. Hoppas allt är fint med er så hörs vi snart. 

Likes

Comments

​Idag har jag haft Andrea över, vi tog det lugnt då båda var fruktansvärt trötta idag. Därefter har jag pluggat matematik hela dagen (eller halva iallafall) - även lagat middag, betalat räkningar, gått ut med soporna och pratat med lilla R. Relativt lugn dag då jag endast hade konstarterna och samhället. 

Likes

Comments

Ankyloserande Spondylit

Klockan är 02:00 och jag vaknar i panik med tårarna rinnandes nedför mina kinder. Smärtan är brutal och jag vet varken ut eller in. Jag skriker inombords men ingen hör.  Min hand är blå/röd blandat med gula toner och uppsvullen som aldrig förr. Mitt knä har svullnat upp och inflammationen i höfterna börjar bli värre. Häromdagen bröt en inflammation ut emellan revbenen, så varje gång jag tar ett andetag så får jag kippa efter andan. 

Och just inatt är smärtan värre än vad den brukar vara. Så jag haltar ut i köket och tar två värktabletter och haltar därefter tillbaka till sängen. Jag kallsvettas, och pendlar mellan att frysa och vara så varm att jag inte riktigt vet vart jag skall ta vägen. Slutligen somnar jag ifrån smärtan och vaknar när alarmet ringer. 

Det är en himla kamp att försämras mer och mer för var dag som går. Särskilt på grund av att jag försämrats så snabbt. Från att kunna gå i princip utan svårigheter, till att i princip inte kunna gå alls. Det är stora förändringar och en daglig kamp. Men om det är någon som är stark nog att klara av allt det här så är det jag, och jag vet ju det själv också. Men samtidigt finns det en sida av mig som inte vill något hellre än att slippa denna förbaskade sjukdom. 

Jag vill kunna njuta till fullo av mitt sista skolår, och just nu är smärtan alldeles för hög för att jag skall kunna göra det. Och med den snabba försämringen så blir man skeptiskt till vad som kommer att hända här näst. Jag fortsätter iallafall med cellgifterna, och så tripplade min läkare dosen av prednisolon (kortisontabletter) och så fortsätter jag som vanligt med Orudis till natten för att kunna sova igenom smärtan. Vilket inte alls fungerar just nu. 

Skall snart påbörja en biologisk behandling, få kortison i käklederna, träffe en sköterska som skall gå igenom behandlingen, därefter ska jag även till en arbetsterapeut och en sjukgymnast. Mycket på agendan, men jag hoppas snart att det kommer en vändning och att jag kan må lite bättre. 

Ett någorlunda mindre roligt inlägg, men min verklighet. Ankyloserande spondylit önskar jag ingen i världen. Det är ett helvete, men även en av de absolut viktigaste resorna i mitt liv. 

Hoppas allt är fint med er så hörs vi snart!


Likes

Comments