Jo, det var det där med vattenfall också. De tillhörde sista dagen på semestern. Vi tog bilen och körde en djävla massor. Vi stannade först vid ett superfint vattenfall, Goðafoss, som jag såklart inte har några bilder på än. Jag fotade bara med systemkameran där och jag har inte fört över bilderna från den än.

Sen åkte vi vidare till nästa vattenfall, Dettifoss, som sägs vara det mäktigaste vattenfallet i Europa. Om någon har sett Prometheus så är det det vattenfallet som är med i öppningsscenen av filmen. Vi körde huuur långt som helst för att komma dit och när vi kom fram trodde vi att vattenfallet var några meter bort. Tji fick vi! Vi började gå och eftersom att vi var ganska högt uppe och vi är på Island, så blåste det djävligt som det alltid gör. Efter en liten stund ser vi en skylt där det står 0,6 km kvar. Det visade sig vara nästan 1 km bort på en hal och smal stig. Vi blev nog för bortskämda efter första fallet, där vi kunde parkera bredvid det, höhö.

Här är en halvkass bild på Dettifoss i alla fall. Och Sune.


Efteråt åkte vi tillbaka till de rykande källorna vi varit på sist, men den här gången stannade vi lite längre, tittade lite mer och fick lite finare bilder. Men det får ni tyvärr inte heller se några bilder på, eftersom att jag bara fotograferade med systemkameran. Sen körd vi till Mývatn Nature Bath och badade i den varma källan, ååh så underbart! Det är som Blå Lagunen, fast inte lika blått och med färre turister, helt perfekt!
Jag har inte kunnat ta ett foto, så här är ett lånat.

​Kvällen avslutades med Domino's och sen Chai Latte i stan med söta Theresé, som jag önskar lycka till på Island och ha så kul, om du läser detta! 😊

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Nu har det hänt mycket och jag är för seg. Nå ja! Vi har varit på "semester" i alla fall. Rune vann ju flygbiljetter och hyrbil på bingon, vilket vi inte hade räknat med att hinna använda, eftersom att det blir en tidigare hemresa än väntat. Men då sa familjen att de absolut tyckte att vi skulle åka, gärna imorgon! De bokade och betalade boende åt oss och dagen därpå flög vi till Akureyri med världens minsta flygplan.

Och jag som trodde att det inte fanns mindre flygplan än de som flyger till och från Gällivare, tihi! Vi hade 4 platser när vi åkt med detta flyg. Fanns dock plats för 2 till, de brukar vara där britsen var. Vi var totalt 5 personer på flyget; jag, Rune, piloten, andre-piloten/flygvärdinnan och pilotens typ 5-årige son. 👍

Akureyri sägs vara den näst största staden på Island, efter Reykjavik. Det är inte helt sanning, MEN det är dock den största staden på norra och östra delen av Island. När man säger "näst största staden" i ett land, kan man tro att den är stor, det är inte fallet med Akureyri. Det bor under 18 000 personer där och den är 125 kvadratkilometer stor. Det är mindre folk än vad det bor i Gällivare kommun. Det är så roligt när man inser hur litet Island egentligen är!

I Akureyri hade vi en hyrbil i alla fall. Första dagen tittade vi igenom stan och tog ett biobesök och tittade Avengers: Age of Ultron i 3D, med reklampaus mitt i filmen(?!). Andra dagen åkte vi ut från stan och besökte först en ko-farm där de tillverkar sin egna glass, absolut den bästa glassen jag har ätit!


Söta lilla hyrbilen till vänster och ett förbannat läskigt troll som står mitt i stan (Islänningar är besatta av tomtar och troll och tror ännu på sånt). Och Sune smakar min glass, men var inte helt förtjust i min Bailey´s-smak, utan tyckte bättre om sin egna glass med ölsmak.

Nästa stopp var en annan ko-farm med café, där man kan sitta och titta på kossorna medan man äter något gjort på deras mjölk eller kött. Eller varför inte köpa en kotunga? 😳

Kossor är ju djävligt fascinerande, och lite läskiga. De är otroligt stora, speciellt efter att man har blivit van vid får, för de beter sig inte alls likadant. Men kalvarna är söta i alla fall!


Och sista stoppet var i Julhuset. En söt butik utsmyckad som ett stort godishus öppen 365 dagar om året och säljer ALLTID julsaker. Och dessutom har nedräkning till julafton utanför. 😃 Rune var inte riktigt lika förtjust som jag var..


​Det här får räcka, jag har faktiskt ett jobb att sköta! Jag får göra ett nytt inlägg om resten senare. 

Tack och puss! 

Likes

Comments

Igår var min värsta arbetsdag. Aldrig har jag haft ett hemskare jobb. Aldrig har jag mått så dåligt, psykiskt och fysiskt, som jag gjorde igår. Aldrig har jag velat gå hem från jobbet så mycket som igår.

Igår jobbade jag min första dag i slakthus, det är nog inget jag gör om igen. Planen var att eventuellt göra det till hösten, men efter igår så vet jag inte om jag klarar av det. Jag mår fortfarande illa bara av tanken på gårdagen.

Känsliga läsare varnas, läs på egen risk

Jag var inte helt med på vad exakt det var jag skulle göra innan jag tackade ja till jobbet och inte heller visste jag hur det såg ut och hur det gick till, men allt fick jag reda på ganska snabbt. Jag tänker inte gå in på detalj hur äckligt allting var och jag kan inte beskriva hur svårt det är att jobba där utan att vara på väg att börja gråta vilken sekund som helst, om man har lite medkänsla för djuren. I ett och samma rum kommer fåren in levande och åker ut som en bit kött och jag har själv sett hela och deltagit i processen.

Jag har även sett ofödda lamm som hittats i fåren. Nej, detta är inte meningen, att slakta får som har lamm i magen. Det är faktiskt nästan exakt det motsatta.. Fåren som slaktas nu är de som inte skulle fått några lamm i år. Men, ibland kan det missas tydligen, vilket jag kan förstå inte är så konstigt med tanke på hur många får man måste kolla och att ultraljud inte är så himla lätt på får och dessutom med tanke på hur små de flesta lammen var. Den minsta vi hittade var för liten för att se och var ungefär 5 cm stor, vilket är extremt litet. Den hade pyttesmå fossingar och ett pyttelitet ansiktet och ajj, aj, aj vad ont det gjorde att slänga hen i containern. De flesta andra var ca 10 cm stora, vilket fortfarande är pyttelitet. Men ett par med lamm från ett får var egentligen för stora för att missas, jag förstår verkligen inte hur det hände.. De var ungefär 3 dm stora och täckta i päls och hade kunnat födas när som helst. Det var nog det värsta jag gjorde. Att plocka upp ofödda små lamm som inte ens fick en chans att andas och bara slänga iväg dem. Åh, vilket helvete. Jag tror att det är dags att bli vegetarian nu.

Kan tillägga att matlusten inte existerade på hela dagen. Under ca 8 timmar fick jag totalt i mig 1 banan, i 2 omgångar. Mer än så ville jag inte äta. Och den där lukten, åh lukten.. Den kommer att hemsöka mig i all evighet, precis som känslan av fårens senor då jag höll i dem för att skölja insidan och känslan av magsäckarna, tarmarna och ofödda lamm i mina armar då jag bär det bort till skottkärran för att slängas.

Och gissa om jag hade skuldkänslor när jag kom till fårhuset idag? Men något. Jag ville nästan gå och krama varenda får och säga "FÖRLÅT! DET VAR INTE MENINGEN!"

Förresten så vill jag bara förklara att det här INTE tillhör vårat workaway-jobb. Det här är inte något familjen bett oss att göra, det här gör vi för pengar och har själv valt att tacka ja till det. Jag vill inte skrämma någon, om någon eventuellt funderar på workaway, för det här har inget med det att göra. Workaway är världens bästa hemsida.

Jag avslutar här och slänger in en trevlig bild på levande får och en liten Rune med en stor hö-boll.

Likes

Comments

Det här är verkligen den bästa värdfamiljen man kan ha och jag är så himla glad över att vi fått hamna hos dem. De behandlar oss som familj och tar med oss överallt och låter oss/vill att vi ska delta i allt de gör och alla aktiviteter. Igår har vi varit på någon slags teaterkonsert i byn. Alla var uppklädda och gick för att se framträdandet, himla mysigt må jag säga, även fast jag inte förstod mycket.

Idag är den dag då de firar påsken, inte på påskafton tydligen. Alla har klätt upp sig, vi har ätit fin lunch med lamm och farmor och farfar har varit förbi och fikat och vi har, som vanligt, inte förstått ett ord av vad de sagt. Men de är ändå mysiga! Nu är det alldeles lugnt och jag sitter mest och iakttar Rune's stickning.. Jag måste faktiskt erkänna att han har blivit riktigt duktig på det där med att sticka och det är nog inte såå länge kvar tills han är färdig med sin snygga tröja.

Åh, vi har ju fått ett gigantiskt choklad-ägg av familjen förresten! Vi har börjat att mumsa på den idag, men det lär ju ta ett tag att få slut på den då den även är fylld med godis inuti. 

Likes

Comments

Påsken har ju knappt hunnit börja och vi har redan hunnit ha så äventyrliga dagar, tjoho!

Onsdag bestod av bingo. NEJ, det är inte pensionärs-kväll, bingo är skitkul! En av sönerna i familjen var snäll och tog med oss och hjälpte till när vi hade problem med siffrorna.. 😉Speciellt den här bingon, för priserna var inte pengar, de var grejer. Så himla mysig by här som har välgörenhetsbingo! De får alla priser från företag som sponsrar och skickar alla pengar de får för bingon till någon välgörenhet. Hur som helst så var det kul som f*n, och det bästa var att få träna på de isländska siffrorna, nu kan vi alla! Typ. 👍

Den slutade bra också! Efter något spel så vann Sune ett pris, bestående av ett parfym-paket och 2 flaskor Joico schampo från frissan. En stund senare spelade vi full bricka med högsta pris som inkluderade flygbiljetter till en liten stad en bit härifrån + hyrbil under en hel helg OCH ett mumsigt påskägg. Gissa vem som vann?! Ja, inte fan var det jag i alla fall. Det var Rune igen!

Vi bestämde oss dock för att ge bort en flaska schampo och (Rune bestämde att ge) påskägget till familjen som tack.


Skärtorsdag bestod av Pub-quiz på det lilla hotellet de har i byn. Deras yngsta son tog med oss denna gång och hjälpte till att översätta alla frågor. Denna gång gick det inte lika bra för oss som det gjorde i bingon, vi var nog sämst av alla. Men jag var nöjd ändå, vi hade en skittrevlig kväll, jag fick dricka vin och jag har vaknat bakfull för första gången sen vi kommit hit. Det är inte något jag behöver göra om, jag tror att vi klarar oss utan alkohol ett tag igen. 😁 Vi såg till att ta med en tysk tjej som jobbar hos en annan familj utanför byn, genom workaway. Himla kul att träffa andra resande också. 

Långfredag bestod av världens längsta biltur i bergen. Vi har åkt i stora jeepar runt i bergen och stannat lite då och då när någon fastnat, de har justerat luften i däcken eller om vi skulle titta på något. En stund stannade vi och käkade lite i en liten stuga som tillhör bönderna, där de ska kunna övernatta och stanna när de samlar in sina får på hösten, Det var väldigt intressant hela dagen, men djävlar vad jag har frusit, jag har varit som en ispinne, konstant. 

Jag ska lägga in bilder senare från bergen, men inte nu. Det här får vara tillräckligt för nu. Puss! 

Likes

Comments

Vi har gjort en massa saker sen jag skrev sist, jag har bara inte orkat/haft tid att skriva. Det blir bara så ibland. Vi har i alla fall varit och tittar på ankhusen, alltså dit ankorna kommer att komma och bo när det blir dags. De har ett eget litet samhälle med små lägenheter och hus, hahaha! Skitgulligt.

Vi har åkt i deras jeep bort till ank-samhället då det ligger typ 2-3 km från gården. Deras största jeep är helt otrolig, den tar sig fan över ALLT. Den kan köra på snö och vatten och har inga problem att köra upp för en kant med alldeles för mycket lutning. Jag ska ta en bild på bilen någon dag och lägga ut så är det nog lättare att förstå vad jag menar. Hur som helst så verkar islänningarna tycka att det är skitkul att tänja på gränserna.. Det GÅR att fastna med bilen i alla fall, bara man vill.. Det här var min utsikt från baksätet.

Sen har vi sett sälar! Åh, de är så söta. Jag har aldrig sett sälar tidigare så det var otroligt fascinerade för mig må jag säga. Vi satt först i bilen och spanade på dem med kikare tills det kom fram att vi ju faktiskt kan hoppa ur bilen och gå närmare dem och se dem på nära håll, höhö.. Jag måste säga att de påminner lite om hundar i ansiktena, och ansikten var väl det enda vi såg av dem också.. Blyga var de inte heller! Vi trodde att de skulle sticka så fort vi kom i närheten, men de var bara nyfikna och plaskade omkring runt oss. Man ser inte så himla bra, men här är deras små huvuden i alla fall! 

Likes

Comments

Vi har fått vara med om fårklippning för några dagar sen. Haha, fåren är skitfula utan ull!

Det var inte det roligaste vi gjort, eftersom att får är så rädda djur. De verkar tro att man konstant är ute efter att döda dem för de springer så fort man kommer i närheten av dem, och det är ingen skillnad när de ska klippas. Man är tvungen att stänga in dem lite grann så att det ska gå fort och medan de står och väntar på sin tur står de och hyperventilerar och ser panikslagna ut. Det är ingen fara, det går på typ 4 minuter per får och det gör inte ont, men det gör bara lite ont i hjärtat att se dem så rädda.

Rune försökte att lugna dem med lite godis och klappning.


Och titta vad nakna de är utan ullen!

Likes

Comments

Varje gång jag sätter mig här och ska skriva så tänker jag "Men.. vad fan ska jag skriva om?" Och hela tiden händer det saker där jag tänker "Åh, det här ska jag blogga om!" Så det brukar väl sluta med att jag skriver massa skit och blandar inte lite av det roliga jag har tänkt skriva om. Det är som när jag ska skypa med någon (Speciellt morsan), då har jag tänkt i fler dagar typ "Åh, det här måste jag berätta åt morsan!" Och när jag väl sitter där och ska prata med henne så blir det typ "Jag har bajsat. Vad gjorde du förra veckan?" Så sitter alla hemma och tror att jag har skittråkigt fast jag får vara på Island och gosa med djur och se valskelett och bada i varma utomhuspooler och se skitcoola saker. Jag glömmer bara att säga det ibland. Lite koko i huvudet är jag. 

På tal om coola saker!!

Det här landet kryllar ju av varma källor, bland annat vid utomhuspoolen. Det är dock inte så mycket vid poolen, just därför har de valt att bygga en pool där som värms upp av det varma vattnet som finns. Sen finns det ju källorna som man kan bada i, de flesta verkar ha hört talas om Blå Lagunen utanför Reykjavik där vattnet är klarblått och varmt. Det finns en annan varm källa inte så långt ifrån oss också, som vi inte har hunnit besöka ännu dock. Ska ta ett äventyr och göra det någon gång. Men! Vad som är så coolt i alla fall! När vi var i Reykjavik första gången bodde vi på ett typ vandrarhem, där jag trodde att något var fel på ledningarna, eftersom att det ju luktade fis varje gång vi spolade vatten. Haha, det visade sig att allt varmvatten i Reykjavik (och i många andra ställen på Island) kommer varmvattnet direkt från marken. Det som luktar fis är i själva verket svavel. Ganska coolt, va?!

Och på vägen till Reykjavik på våran resa förra veckan så stannade vi efter vägen och Helgi visade oss KOKHETA källor. Inte att bada i då de är ca 100 grader varma. Men oj, så det luktade fis.

Nu syns det inte supertydligt eftersom att jag skulle hålla på med mina djävla panorama-bilder. Men all rök man ser kommer från insidan av jorden. Ganska fränt.


Till vänster: Det kokar, bubblar, varmt som fan. Till höger: Det är varmt och ryker överalltifrån.

Coolt!

Likes

Comments

Vi tog en tur till Reykjavik i några dagar. Island är ett sånt land där man inte åker till huvudstaden när man besöker landet. Det är fint och så, och djävligt mysigt för att vara en huvudstad, men inte det mest intressanta av vad landet har att erbjuda. För oss var det såklart lite kul eftersom att vi bor på landet långt från civilisationen, så det som var roligt var nog egentligen att få gå på ett fik och dricka chai latte.. 👌

Hur som helst åkte vi dit på söndag och hem på onsdag, 8 timmar dit, 8 tillbaka.
Vi åkte dit för att hjälpa dem att tömma en lägenhet som de skulle sälja, så resan har gått ut på en del städning och så, men resterande tid har vi utforskat.

Vi har varit på ett museum om Island, hur det blev till, var folk kom ifrån, hur det såg ut, hur språket var etc. Det var sjukt intressant faktiskt. De har byggt museet runt/på ett gammalt hus som stått där, så man kan fortfarande se hur det har sett ut.

Till vänster: Modell av hur huset såg ut förr. Till höger: Grunden på huset står kvar och de har text som informerar om hur det har sett ut och vad som har varit var, samt lampor som pekar ut.

Vi har även sett den stora, feta kyrkan i Reykjavik. Den är ganska frän faktiskt.

Fet kyrka och liten snygging.

Panoramautsikt från toppen av kyrkan.

Sen har vi en snygging vid kyrkan och en snygging med nachos.

Dag nummer 1 bestod av museum, snabbvisit på pub med öl och nachos sen hem och laga kalops fort som fan för att dottern skulle komma och äta med sin karl och deras dotter.

Dag nummer 2 var kyrkan, sen bara café och spring i turistbutiker.

Sune är djävligt viking i vikingmössa

Så awesome! Vi hittade ett litet (tydligen nyöppnat) ställe med gamla arcade-spel! Pacman, Mortal Kombat, Donkey Kong och massa annat coolt. Väl spenderade småpengar gick åt därinne.​

Likes

Comments

Nej, jag är inte full när jag skriver mina inlägg, men jag förstår att man kan tro det. Varje gång jag läser igenom mina inlägg sitter jag och funderar över vad fan jag tänkte när jag skrev det. Sist jag skrev ides jag tydligen inte att läsa igenom det, för jag märkte nu att jag har skrivit samma sak fler gånger och ljugit(!). Vi har inte alls målat färdigt i huset. När jag skrev det hade vi inte ens målat golvet, det gjorde vi igår. Men vi är färdig med stora rummet i alla fall, det är bara hallen och det lilla rummet som inte är färdiga.

Men idag har vi haft en ledig dag, och har då varit och simmat i utomhuspoolen igen. Åh, så underbart det är. Äkta livskvalité.


Sen har vi åkt in till byn och testat grillen samt kollat utbudet i matbutiken. Sen har vi åkt hem och en viss dam har sovit bort hela dagen.. Vaknat lagom till middagen..
Jag måste säga att vi inte heller var besvikna på grillmaten. Den var såklart annorlunda från hemma, men gott var det i alla fall, som det mesta är här. Jag var såklart för glupsk för att hinna ta ett foto innan jag tog en tugga..

Igår har vi i alla fall matat fåren på morgonen. Jag försöker att vänja mig vid dem igen, för ni är vi båda rädda för varandra. Sen jag blev stångad av bocken och har sett fåren stångas med varandra så har jag blivit lite småskraj för dem. På en av raderna där man lämnar mat så är fåren så djävla glupska och tydligen inte alls rädda för en när de ska matas, de håller på att stångas när man försöker ta sig dit och därifrån. De är faktiskt så glupska att de nästan riskerar huvudet för att få mat.. De trycker alltså ut huvudet när man kommer med vagnen med hö, men förstår som inte att de kommer att klämma huvudet om de inte flyttar på sig. Så jag har blivit rädd för att bli stångad och att det ska gå värre än sist, dessutom har ju ALLA får horn här, inte bara bockarna.. Men det blir nog bra om ett tag, bara man vänjer sig. Jag försöker ju få fåren att inte vara rädda för mig heller, så vi kan bli kompisar. Vi har en yngre bock som är världens gosfår, han hoppar upp på kanten och ska gosa hela tiden. Han går att klappa, till skillnad från de andra som blir skraj och springer iväg, och det bästa är att han viftar på svansen när man klappar honom.

Här är en video när han gosar med hunden. Jag filmade för att försöka få med när bockarna stångas med varandra, de ser så sjukt aggressiva ut, men istället fick jag med hunden och fåret som gosar.

Bock gosar med hunden

Igår hade vi fått ägg igen, och gissa vem som har fått äta färska ägg till frukost? Åååh, så gott det var! De är så färska jämfört med vanliga ägg från butiken. Så har vi hälsat på hästarna som vanligt, grejat på gården och träffat Helgi's föräldrar som kom förbi och fikade. De har suttit och pratat med oss på isländska medan vi har suttit och nickat fint och tittat frågande på Helgi och Alda.

Detta ÄR livet. Tips till ALLA: res. Och gnäll inte på att det är dyrt, för det är det inte. Anmäl dig/er till Workaway och sök jobb världen över där. Det du behöver pengar till är själva resan dit och tillbaka och eventuellt fickpengar om du vill göra något som kostar utöver det andra du kommer att göra. Jag vet inte hur alla värdar/familjer på Workaway är, men det som är så bra är att det finns recensioner och betyg. Har man sån tur som vi har så är familjen schysst nog att stå för det mesta, sen gäller det väl att se till att vara ordentligt hjälpsam så att de är nöjd med en som arbetare. Vi jobbar ca 5 timmar om dagen, har inga fasta tider, har ordentligt lång lunch så man har tid att ta en tupplur och kafferast då och då. Vi får alla måltider betalda, vi får en del bensin betald och hon har gett oss kuponger och pengar till swimmingpoolen.

På tal om att göra saker etc så ska vi till Reykjavik på söndag! Vi ska dit och rensa ur en lägenhet som de ska sälja, vilket kanske inte låter superspännande, men vi kommer att övernatta och göra någonting när vi har tid och så. Och förhoppningsvis hinner vi kanske att se lite mer av stan än sist, deras kyrka är helt otrolig. OCH de håller på att bygga en kyrka för asagudarna där.

Nä, nu räcker det. Har någon orkat läsa ända hit så; good for you. Och tack. Mycket imponerande.

Här kommer bilder. Puss!

Högst upp: Gårdagens ägg och Rune the hästmatare matar den blyga hästen.

Till vänster: Hund gosar med bock. Vi har nämnt bocken till Nicke (efter Nicke Nyfiken)​.

Till höger: Rune, the fårmatare. Tokiga får..

Likes

Comments