varje fredag är det marknad i Segur de Calafell. Marknadsstånd flera km. Blandat både frukt och grönsaker med textilier, kläder och mycket annat. Då vi sett marknaden vid tillfällen vi åkt tåg förbi så tog vi tåget, en station. Hur mycket folk som helst som trängdes bland marknadsstånden. Vi hade inte tänkt handla något men var svårt att låta bli. Blev en jumper, skinnbälte, frukt och grönsaker. Med andra ord full kasse att bära.

Varje vecka har borgmästaren för Calafell och Segur de Calafell (R Ferre) öppna möten där innevånarna kan träffa honom och ta upp saker de skulle vilja få mer information om eller ge förslag på förbättringar. Intervjuerna sänds även i radio och finns på hemsida.
Fanns många som stod på kö för att ha möjlighet att personligen framföra sina tankar.

Nu börjar det bli dax för besök hos frissan. Får dröja lite till vill hitta någon som känns som kan klippa bra.

I helgen var det dax för världsåtervinningsdagen. Mycket folk i Calafell. Var i de äldre delen av Calafell aktiviteter hela dagen. Mycket för alla barn. Utefter strandpromenaden var alla barer och restauranger öppna och mer eller mindre fullsatta. Hade tur att hitta ett bord. Kul att sitta och titta på folklivet och njuta av solen och lite fika.

Återvunnen av cykelkedja och plåtburkar blev denna tjusiga katt.

Häst gjord av rostiga hästskor

Tupp och gås gjorda av gamla bestick.

Fiskskelett

Fågelbo gjord av bestick och lite annat.

Lite blandade metallskrot som blev tavlor.

POLITIK
Här i Katalonien är det mycket förberedelser att få fram partilistor inför valet den 21/12-17. Ex-presidenten C Puigdemont kommer att leda sitt parti (Pdcat) från Belgien och några medarbetare. De som fängslades är fortfarande politiska fångar.

Den advokat, Fiscal General del Estado Espanol José Manuel Maza. Han dog i lördags i urinförgiftning när han deltog i en kongress i Argentina, Buenos Aires.

Han var den som dömde till fängelse för de i Katalanska parlamentet och som fortfarande är frihetsberövade fram till slutlig dom skall bestämmas.

Den sista veckan inga manifestationer eller demonstrationer.

Vårt semestrande och vardagslivet här för oss har inte påverkats speciellt mycket.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vi tog oss till Lleida vid Pyrenéerna. På dagen var det skönt i solen men på kvällen och förmiddagen var det Sverige-känning när det gällde temperaturen. Ner till +2 grader på natten. Här är vy från tåget vi åkte med från Calafell. Blev tidigt då ett direkttåg gick kl 07:58. Och tar ca 20 min från lägenheten till stationen. Biljetten för oss två tor kostade 190sek. Tåget tog 2 timmar.

Detta är stationsbyggnaden. Vi brukar alltid ta en tur till Lleida när vi är här. Gillar folket och atmosfären. Ingen turiststad, mer en industristad. Här omkring tillverkas Olivolja. Staden är provinshuvudstad i Katalonien. Här bor ca 136.000 inv.

Förra året var det hotell på övervåningen av stationsbyggnaden vi bodde där. Nu renoveras hela stationsbyggnaden och Hotell Catalonia är stängt. Så iår bodde vi på hotellet tvärsöver gatan Ramón Beleguer. Betalade 350 kr/natt och en väl tilltagen frukostbuffé fö 70 kr.

Vi firade vår 15-åriga bröllopsdag på restaurang El Galeo. Gillade den och maten väldigt mycket. Mycket vällagat. Blev kronärtskockssoppa m spansk bröd till förrätt och Estofado de ternera (köttgryta) och Flan (brylepudding) till efterrätt.

Lite olika gatubilder från Lleida. Ett måste är att köpa med lite konfektyrer. Dessa är mycket goda tyvärr lite dyra men värda pengarna.

Var skönt med stickade strumpor mot kvällen. Köpte dessa i våras från en medlem i PV. Hemstickade. Sov mycket gott med dessa😴😴

Nu tillbaka till värmen i Calafell. Antonios älsklingsrätt. Mejillones al vapor (Musselgryta)

Nu börjar jul dekorationer att börja komma fram i affärerna. Dessa på bilden hör till en Katalansk jultradition. Ju närmare jul man kommer ju större och mer presenter har den ”matats”med.

Likes

Comments

Barcelonas affärsgata med många exklusiva affärer. Här kommer vi upp från pendeln från Calafell. Här är det alltid massor av turister från alla världens hörn som fotograferar Gaudí-husets fasad.

Rolex-affär med lite olika skyltningar och dyr, dyra klockor. Alla juldekorationer är på plats med tänds inte förrän i december.

Café Zürich har genom alla våra år här i Barcelona varit vårt fika-stopp. Mysigt att sitta och titta på alla människor och ta en Cortado med Croissant. Är säkert fler än vi som också har detta som en plats att mötas på. På andra sidan börjar La Rambla. Det som nu idag skiljer sig från tidigare är mycket mer synlig polis på La Rambla efter terrordådet och alla demonstrationer/manifestationer i samband med Referendum 1 oktober om röstning om Republik för Katalonien.

Plaza Cataluña med affärshuset El Corte Ingles i bakgrunden. Köp av biljetter till nästa pendel mot St Quirze del Valles.

Firade svenska Farsdag för Antonio. Eftersom jag gillar att fira det mesta. Monica hade varit och köpt Churros och värmt choklad. Första gången jag ätit detta. Farligt gott. Smakar liknande som Struvor som min mamma gjorde till jul. Dagen och dagen före gick i sportens tecken. Barnbarn som spelade fotboll. Daniel spelar back i sitt lag och Sam är målvakt i sitt. Daniel var mycket nära att göra mål och Sam gjorde många bra räddningar.

Idag kunde vi träffas alla då tvillingarnas lag Basquet Sitges spelade match i Barcelona. Kul att alla kunde ses. Matchen blev mycket spännande och Sitges vann. Marcel och Adria gjorde många bra mål och hämtning av bollen till laget.

Här är bilder från omgivningen där matchen spelades. Barcelona Industrial .Tribidabo syns i bakgrunden uppe på berget. Är det man ser av Barcelona när man landar med flyget till El Prat.

Området är nära Barcelona Sants. Tågens centralstation.

Manikyr fixades i Calafell innan vi åkte till Barcelona. Första gången jag gjort manikyr. Blev Fransk manikyr. Kostade 140 kr för massage, och manikyr. Blev riktigt nöjd. Får se hur länge det håller.

Och dags för lite politik. Vem trodde att det i 2017 skulle finnas politiska fångar i ett europeiskt land. I dagsläget är 16 stycken fängslade och ex-presidenten Puigdemont och 4 medarbetare är fortfarande i Belgien. De sista som fängslades är talmannen i Katalonien som fick betala 1.5 milj kronor för att kunna vara hemma hos familj tills dom faller. De sista 6 hade också möjlighet att betala 250.000 kronor för att vara fria tills dom faller. Övriga som tidigare fängslades är fängslade utan möjlighet till borgen.

Bilden är från ett satirprogram i Katalonien i TV3 som heter ”Polonia” där man skojar friskt om olika aktuella händelser. Även dagens problematik.

Idag är Rajoy på besök i Barcelona. Är här för att stödja Partido Popular inför valet den 21/22 december.
To be continued....

Likes

Comments

Vi hade tänkt en liten utflykt till Lleida men vi ställde in. Mest för att jag kände av min förkylningsyrsel. När vi nu ser på TV nyheter så påverkas all trafik både på landsvägar i Katalonien och framkomlighet för transport av både varor och folk.

Bilden är från Gironas järnvägsstation där massor av folk demonstrerar för självständighet från Spanien och frisläppande av fängslade politiker.
Har inte rapporterats om något våld.

Många vägar och gator inne i städer är avstängda. Orsakar mycket köer och varuleveranser. Ett uttalande från en demonstranterna var att ”Förlåt, för störningen i trafiken, men vi bygger en republik” .

För oss är det än så länge inga större problem . Var och köpte lott till dragningen den 22/12-17. Stor lotteri som sänds på TV. Får se om vi har någon tur. Man köper andel i ett nummer. Vi har ju stora förväntningar men de brukar oftast inte gå i uppfyllelse. Men vi med vår del har en liten möjlighet.

Likes

Comments

Idag var vi på filmstudio här i Calafell. Filmen som visades var ”Acusado” (Anklagad) gammal film med Jodie Forster. Men filmen lika aktuell idagens läge med tanke på #me too. Filmstudion är gratis för alla och film visas varje första torsdag per månad. Fullsatt och även om det inte var som andra filmsalonger så fungerade det bra. Advokat var med och pratade om det juridiska vid våldtäkter och svårigheten att bevisa brottet. Men hon berättade också om vad som var viktigt att tänka på om någon råkat ut för våldtäkt.

Vi var lite lata när det gällde matlagning häromdagen. Antonio har längtat efter paella sedan vi kom hit. Vi hämtade från en restaurang nära där vi bor. Jättegod och fyllig smak, kunde varit lite med skaldjur men mätta blev vi.

Mina barnbarn ringde på Face time. Så bra med den teknik som gör att man kan hålla kontakt med nära och kära. Amanda tyckte vi var tokiga som hade glömt bilen hos dem när vi åkte.

Mu god natt i fullmånens sken. Får se om jag sommar, brukar vara pigg och vaken vid dessa fullmåne nätter.

Politik
Ikväll blev 9 ministrar fängslade och förda till fängelse i Madrid. Betalar 1 av dem 500.000 kr i borgen kan den gå fri och vänta utanför på rättegången. De 2 föregående fängslade är fortfarande fängslade.
Ex-president Puigdemont är fortfarande kvar i Belgien.

To be continued....,

Likes

Comments

Idag gick vi ner till stranden lite tidigare än vanligt. Var bara ett annat par där redan. Vattnet är fortfarande varmt för oss svenskar. Hade tagit med bok för att läsa. Har börjat läsa Anna Janssons ”Främmande fågel” handlar om fågelinfluensan. Har bara hunnit 46 sidor. Men de börjar dö den ena efter den andra. Men Maria Wern är kriminalinspektören som man får följa.

Blev ett kort med synvilla. Gav en 3D intryck. Måste titta på något annat för att inte fotavtrycken skall se ut som om de är upphöjda. Är Antonios fötter som blev modell.

Fick ett kärt besök även denna helg. Antonio’s son kom en sväng och hälsade på. Vi hade varit på konditoriet och köpt lite olika ”panallettes”.

Dadlarna är inte helt mogna än på alla palmerna. Papegojorna verkar ha full koll på mär de mognar. Kommer flygande ett gäng och testar. Jag lär nog aldrig kunna få till ett eget kort så det får bli ett från internet. Men blir lite Sverigekänsla då de låter som skator/kråkor.

Så blev det sluten röstning i parlamentet. Där det var stor majoritet för ett självständigt Katalonien. Vi som håller oss på vår kant följer på TV händelseutvecklingen. På alla TV-kanaler sänds den ena diskussionen efter den andra. För något år sedan läste jag Don Quijote och Sancho Panza blev ett litet liknande med C Puigdemont och hans följeslagare O Junqueras ex vicepresident.

Från Madrid-regeringen, blev att man avskedar hela Kataloniens parlament och tillsätter från Madrid.

Det som jag nog blivit förvånad över är att ena dagen är det stora manifestationer för självständighet. Dagen efter manifestationer av de som vill ha fortsatt enat Spanien. Jag får en undran var var dessa när det var manifest för självständigheten. Inte lätt att vara politiker och jag skall nog inte försöka förstå heller.

TV-journalist som jag tycker har haft ett speciellt sätt att presentera olika sakkunniga och händelser är TV, laSextas, Antonio Garcia Ferreras presenterade händelser som en spännande thriller. Vad händer nu.. ,om en minut..., saknades bara musik som förhöjande av stämningen.

Idag måndag är C Puigdemont i Belgien som tidigare lovat politisk asyl. Till honom då han riskerar ett mycket långt fängelsestraff eller ett mångmiljonbelopp i böter för att slippa fängelse.

To be continued....,

Likes

Comments

Min förkylning kommer och går. Blir något tröttande. Bilden är från en dag som jag kände mig mycket bra. Vi tog en promenad längs stranden till nästa stad Segur de Calafell. (Se karta). Vi var visserligen framme när allt var stängt. Det får bli fler tillfällen att gå dit.

Under hela oktober har det varit varmt och soligt. Alla dagar mellan +22 upp till + 30 grader. Tar tid att ställa om sig till detta vackra väder efter Sverigevädret.

Fick kärt besök av Antonio's dotter. Bestämt ett besök på La Tagliatella. En italiensk restaurangkedjan. Restaurangen har mycket bra pasta och pizza-rätter. Alltid svårt att bestämma vad som man vill ha. På väg dit fick vi uppleva en helt fantastisk solnedgång. Mycket rött, orange o gult. Tyvärr gjorde inte kameran himlen rättvisa. Men vackert var det.

Måndag var det dags för min förkylning att göra sig påmind igen. Hög feber, så efter besök i Basar Platja så blev det sängläge hela dagen.

Dessa affärer har precis allt mellan himmel och jord. Förstår inte hur de hittar det man frågar efter. Finns 2 stycken mellan där vi bor och Segur de Calafell.

Idag mår jag bra igen, feber borta. Blev att vi gick iväg och storhandlade. Sedan tog vi oss en sväng in till konditoriet "Pastisseria Rossana". Vi brukar köpa bröd där och oftast ta en fika av något slag. Idag blev det min favorit "Biquini" och en Cortado kaffe.

På hemvägen hade jag tänkt kolla lite i affärerna men då kl var 13:30 så var alla stängda. Öppnar först vid 17:00 igen. Dagen går fort. Nu hem och vänta på matleverans från Capbrabo.

Likes

Comments

Calafell har blivit ett ställe för oss där vi trivs och återhämtar oss lite då och då. I år testar vi att vara här över hela svenska vintern. Vårt stora behov av ljus tillgodoses med råge. Dessa första veckorna har det varit mycket varmt. Runt + 25 - 30 grader. Med förkylningarna vi hade med oss från Sverige så har det varit lite svårt att njuta fullt ut. Men vi har kunnat bada och sola lite då och då. Härom kvällen blev det åskväder och regnade mycket. I Calafell blev det inte så stora skador av blåsten. Mycket värre på andra ställen med översvämningar och nedfallna träd. Idag fredag är solen tillbaka igen och perfekt temperatur och luft för oss.

Calafell har ca 25.000 året runt- boende. Det finns många, både katalaner och spanjorer som har sommarlägenheter här. Så från maj/ juni tom september ökar innevånarantalet mycket och stränderna är fullpackade med familjer och ungdomar och äldre. De turister som hittar hit är mycket få. Har vid något tillfälle hört tyska och engelska men verkar vara mest inhemska pensionärer som är på besök. Här existerar "siestan" Det mesta är stängt mellan ca 14:00 -
17:00 alltid lätt att glömma. Men vi får lära oss.

Vi får perfekt promenad-motion utmed stranden eller på strandpromenaden. Vi har kollat med stegräknare och omkring ca 5000 steg blir det som oftast.

Idag har vi varit och ätit på 4H Miramar. Blev meny för € 12/pers. För det fick vi en liten aptitretare i form av Gazpacho-soppa, bröd, öl, vin , Antonio åt grillad bläckfisk. Jag beställde en sallad med embutidas de Cataluña (typ pålägg) ugnsstekt lamm som var mycket mört. Skivad potatis i steksky. Till efterrätt frukter. Har genom åren blivit bekanta med Jordi som är kypare. Är alltid kul att prata lite med honom. Han har en mycket proffsig framtoning. Personlig med aldrig för påträngande.

Nu blir det att njuta av lite kaffe hemma i lägenheten.

Likes

Comments

Idag var första dagen som vi har lite regn. Ljuset finns bakom molnen ändå. Våra planer att ta långpromenad till Segur de Calafell blev omkullkastade, vi började så smått med att gå utmed stranden. Såå skönt att bli blöt om fötterna och få lite zon-terapi massage av sanden.

När det började regna så vände vi tillbaks till lägenheten. Blev lite fika p terassen istället. Jag har med mig en julduk som bara legat halvfärdig hemma. Nu kom den väl till pass att sitta och brodera på. Lite sömnad då och då så skall den nog komma tillbaks till Sverige färdigbroderad i resväskan.

Mycket tid i nyhetssändningarna när det gäller självständighetsförklaringen av Katalonien. Vilket blev ett njae från Katalanska generalitat. För mig känns det som ett maktspel som spelas på hög nivå. Med inslag av både ignorans, förminskande och indirekt hotbild från spanska regeringen.

Man griper två personer som fängslas, dessa som tydligt visat sitt SI för självständigt Katalonien. Polischef, gripen för att inte lyda order i samband med röstningen

Igår kväll hölls en fredlig manifestation i de större städerna för frigivande av de två fängslade. I Barcelona bedömdes ca 200.000 personer ha deltagit i ljusmanifestation .

Imorgon går fristen ut för Puigdemont att meddela vad han och Katalanerna vill. Även denna gång blir det vicepresidenten som tar emot. Denna gång är Rajoy i Bryssel vid förra tillfället i Galicien och visade sitt stöd till de som drabbats av de stora skogsbränderna som härjar. Ja, ja flexibilitet verkar inte ha prio ett. Alla har sin ekonomi att se till och sitt anseende. Hur innevånarna drabbas av dålig information om vad konsekvenser blir av olika beslut verkar heller inte vara prio ett. Gäller ju både Katalonien och hela Spanien.

För oss, så håller vi oss i lugna lilla Calafell. Vi har än så länge inte drabbats av något som stör vårt pensionärsliv här. Vi är flexibla, planerar fortfarande efter att följa händelseutvecklingen.
För oss är det viktigt att kommunikationerna fungerar. Såg på nyheterna att turistandet denna månad minskat med 15 %. Drabbar inte bara Katalonien utan hela Spanien om det ökar ytterligare.

Morgon och kvällsbild från imorse och igår.

Likes

Comments

Den här dagen blev också varm som de tidigare dagarna. Vi tog pendeln till Sitges, det tar ca 15 min från Calafell. Bilden är på stationshuset.

Denna välkomsttavla möter oss på platsen framför järnvägsstationen. Den hyllar stadens många ansikten, de mysiga gatorna, maten ,stränderna och det azurblå havet.

För mig en stad jag gärna besöker när vi är här. Spelar ingen roll om det är vinter så kan man njuta av solen och havet på en mysig bar vid stranden.
Här finns både vanliga små butiker och mer exklusiva boutiquer. Det samma gäller restaurangerna.

Idag när vi kommer är det massor med folk överallt. Denna vecka är det Filmfestival. I år firar festivalen 50-år. Festivalen håller på en vecka. Vi var förra året och såg en Fantasma-film. I år blev det inget besök. Många filmföreställningar var mycket uppbokat. Nedan var kö till biografen Prado. Kö hela gatan ner. Dekorationer som förra året, där skolor och förskolor deltagit och gjort olika alster.

Lite olika gatubilder. Finns så många olika smågator. Den ena mysigare än den andra.

Konditori med skyltning. Vi gick tillbaka till station för att vänta på hämtning till familj som bor en bit utanför Sitges. Efter härlig middag och prat med barn o barnbarn, var det dags att åka in till Sitges igen.

Kvällen blev att heja fram Basquet Sitges lag, där tvillingkillarna spelar. Blev förlust för lagen men alltid jätteroligt att vara med. Blir lite extra puls när man känner några som är med och spelar.

Vad tycks 🤗🤗. Handlade denna tröja i Sitges. Kanske inte det mest självklara köp när det är +29 grader ute och fullt solsken.

Men jag tyckte den passade mig och när vi åkte tillbaks till Calafell var den helt perfekt att ha. Utan att jag kände mig överklädd.

Somnade mycket gott efter en intensiv dag med mycket intressant prat och mycket hejande på basqueten.

😴😴

Likes

Comments