Header
View tracker

Hejhej! Tänkte bara göra en liten snabbuppdatering! Senaste veckorna har varit ganska ordinära, har spenderat lite tid med min nya värdfamilj och träffat kompisar. En av dagarna var jag på en kol målarkurs och i tisdags var jag på dargavilles museum med Debbie, hennes faster och Jeanne som är utbytesstudent från Frankrike.

Nu är jag i Nelson under andra dagen av South Island tour som håller på i två och en halv vecka. Kommer inte att uppdatera något förens jag är tillbaks, men lovar att skriva om resan då!
Ha det bra!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

  • 54 readers

Likes

Comments

View tracker

Hej! Här kommer en uppdatering om min senaste vecka. På söndagen flyttade jag till min nya familj som består av Rebecca och Scott och deras tre barn, Thomas 11 år, Monica 9 år och Samuel 7 år. Har vart orolig över vad jag ska hitta på nu när skolan är slut, och eftersom att barnen är yngre så har dom ingen exam leave och är fortfarande i skolan, men än så länge har det fungerat bra. Rebecca jobbar bara en dag i veckan och så jag har kunnat göra en del saker med henne.

På onsdagen var central day för barnen. Det handlar om att barn ska lära sig att ta ansvar osv genom att dom får låna ett lamm eller en kalv att själva ta hand om under ett par månader. I slutet är en dag där de får visa upp sitt djur, sina kunskaper om det och hur vältränat det är. Vi packade upp lammen i bagageutrymmet för att ta oss dit - som tur var behövde vi inte åka speciellt länge. Det var ganska kaos. Efteråt fick lammen flytta tillbaks till sin bondgård igen.

Hela familjen är med i en flygklubb, och särskilt Rebecca är en duktig pilot. Men både Scott och Thomas håller också på att lära sig att flyga. På lördagar har flygplansklubben lunch, och efteråt fick jag chansen att åka med på en liten flygtur. Det var ett minilitet plan som hade plats för 4 personer, vilket fortfarande är större än de flesta plan dom flyger. Vi var bara uppe i ungefär en halvtimme och flög upp och kollade på Dargaville och ut över Baylies beach, den närmaste stranden. Väldigt, väldigt cool upplevelse!

Lördagen var också Guy Fawkes, en tradition där man ofta håller i stora typ majbrasor och smäller fyrverkerier. Vi åkte inte till någon brasa men spenderade kvällen på balkongen för att titta på fyrverkerierna. I söndags var vi bland annat vid stans pool.

Här under är Dargaville från ovan! Man kan verkligen se hur litet det är

  • 86 readers

Likes

Comments

View tracker

Så min första värdfamilj här i nz har varit Debbie, Andy och Jessica McLean. Jessie är 17 och går i samma skola som jag, och nästa år är hon utbytesstudent i Sverige! De har också en son, Mike, som är 18 år och har flyttat hemifrån. Han bor dock närs och kommer hem ganska ofta. De bor på en mindre bondgård där dom hyr ut hagarna till mjölkbönder vissa delar av året. Huset ligger ungefär 10 minuter från staden med bil och där bor också 2 katter, 2 grisar, ett helt gäng höns och 5 hundar. Två av dom är husdjur och dom andra 3 är arbetarhundar och bor utomhus. De äger också en större bondgård ungefär 30 minuter bort där dom har köttkor. Kalvperioden är precis avslutad, så det finns ett helt gäng supersöta små kalvar just nu. Andy är mekaniker och har sin egna firma och både Andy och Debbie tar hand om bondgården tillsammans. Det har varit en helt underbar period hos dom, jag vart välkomnad som en i familjen direkt. Kunde nog inte ha hoppats på en bättre familj. Mina första tre månader har redan gått, så i söndags flyttade jag till min andra värdfamilj! Det är en stor förändring, men det blir nog super! Kommer definitivt att sakna min första familj!

Dom första 4 bilderna är från mitt sovrum och utsikten från det, sen är några från resten av huset och den stora bondgården!

  • 112 readers

Likes

Comments

Hej! I torsdags var jag på klassresa till Auckland zoo med min biologiklass. Vi är en väldigt liten klass, så vi fick plats i en minibuss. Vi har jobbat med människans evolution, så vi började med att få en lektion om skelett struktur genom människans och primaternas historia. Efteråt gick vi fria i parken resten av dagen.

På fredagen var senior prizegiving, den sista officiella skoldagen innan examens perioden. Från och med nu tills början av december är det inga normala lektioner utan stora prov som betygen sätts av. Som utbytesstudent kommer jag dock inte att göra examerna, så från och med nu har jag ledigt. Efter examerna är det stora sommarlovet, så jag har ingen skola igen förens slutet av januari :o jag vet inte riktigt vad jag kommer ha för mig än, men det löser sig nog.

Prizegiving iallafall är en prisutdelningen (och väldigt stor deal) till studenter som utgjort sig på något sätt och är öppet för anhöriga att komma och titta på. Det är extremt många priser, både i sport, estetiska och akademiska bemärkelser, så vi höll på mellan 10 och 2.

Efteråt gick jag, Jess och Debbie och åt lunch på ett café för att fira jessies sista riktiga skoldag i gymnasiet. På kvällen gick jag och några kompisar från skolan ut och åt (avokado på pizza är en ny upplevelse jag inte är arg på alls) och hängde i en park i ett tag. En riktigt bra kväll!

Likes

Comments

Hej! Idag är laubor day, vilket betyder ledigt för i stort sett alla! Jag och Andy, min värdpappa, spenderade dagen genom att bestiga mount Tutamoe. Berget är nästan 800 meter högt och vandringen som är 13,6 km lång tog oss alltsomallt 4 och en halv timme för både upp och ned. Sista halvtimmen innan toppen var det så brant att vi faktiskt behövde klättra för att ta oss upp! Fantastisk och väldigt jobbig dag!


Fotot är taget i början av spåret och bergstoppen som syns i bakgrunden är den vi klättrade upp på!

  • 143 readers

Likes

Comments

Hej! Den här helgen har jag varit på ett till rotaryläger, den här gången the Marae weekend i Whangarei. Både vi inbounds och outboundarna (de som åker som utbytesstudenter från nz i januari) från mitt distrikt träffades för att få uppleva och lära oss mer om den ursprungliga Nya Zeeländska kulturen. Vi blev välkomnande med traditionella sånger och tal på maori på fredagkvällen. Vi fick sedan lära oss ett par sånger på maori och sov på golvet i maraen, vilket är byggnaden som används för alla typer av formella event och kommunikationsgrejer.

På lördagen åkte vi till Waitangi Treaty Grounds, vilket är stället där kontraktet för att göra nz till en brittisk koloni skrevs under. Vi fick en guidad tur som berättade om nzs historia. Vi kollade också på en traditionell maoriföreställning, med bland annat traditionell sång och haka. Vi åkte sen vidare till ett fält där några av de stora slagen mellan maorifolket och de europeiska kolonisterna har varit. På kvällen fick vi bland annat höra tal från alla outbounds på de språk som deras utbytesland pratar.

På söndagen åkte vi till en strand för att prova waka ama, vilket är maori kanoter. Instruktörerna var väldigt sena, så vi körde charader på stranden tills de kom. Till skillnad från en vanlig kanot var de mycket djupare och smalare med en utstickande del på ena sidan. Varje kanot fick plats med 6 personer, tre som paddlade på varje sida. Mittenpersonen hade som uppgift att vart tionde årtag hojta så att alla skulle byta sida. Efteråt badade vi i havet. När vi var tillbaks i Whangarei blev vi bjudna på en traditonell maori måltid innan vi åkte hem. Det här var sista gången vi träffas som en grupp innan outboundarna åker iväg till sina nya länder, så lite sorgligt att säga hejdå.

Både lördag och söndag morgon började vi med att gå ut för en joggingrunda kl 6 (!!) till Whangarei falls som låg i närheten. Mitt första stora vattenfall jag har sett!


Hongi, eller andetaget av liv, är det traditionella maori sättet att hälsa. Man tar i hand samtidigt som näsan och pannan nuddas vid varandra.

Likes

Comments

Hej! Vecka nummer två av lovet var vi som sagt i Auckland! Jag, Jess och Debbie åkte ner på tisdagen och stannade hos Debbies moster och morbror som har ett hus inne i staden. På vägen dit stannade vi vid Sheepworld, en liten park/bondgård där vi träffade, matade och klappade en massa söta djur. Dag nummer två var vi på Rainbows end, vilket är ett nöjesfält. Vi åkte en massa härliga bergodalbanor hela dagen - i bilen påvägen hem började jag definitivt känna av åksjukan. Min favorit var startosfear, en lång arm där man satt i en stor cirkel som snurrade runt samtidigt som hela armen åkte runt i looper. På torsdagen släppte vi av Jess vid universitetet och åkte till the Sky Tower, ett nästan 330 meter högt torn i mitten av Auckland. Vi började på våning 50, vilket var cafevåningen, för fika och åkte sen som högst upp till våning 60. När vi var nere på marken och hade plockat upp Jess igen hälsade vi snabbt på några kusiner för eftermiddagsfika. Efteråt åkte vi vidare till ett shoppingcenter innan vi åkte hem igen.

Likes

Comments

Hej! Jag har precis gått första dagen i skolan efter ett två veckors lov! Under första veckan var vi på ett ställe som kallas paradise bay, en privatägd liten strandvik som debbies bästa väns släkt äger. Vi hade turen nog att få åka dit och jag hade ett par underbara dagar! De olika familjerna har alla varsin liten stuga vid stranden så vi var ett par olika familjer som gjorde saker tillsammans. Hela stället var också en stor hage, så får och lamm gick fritt omkring överallt. Vädret var det bästa det har varit sen jag kom till nz, shorts och linne utan problem, men vattnet var fortfarande kallt. En av dagarna åkte vi in till den närmaste lilla hamnstaden. Förutom det har vi bland annat badat, solat, åkt båt genom en grotta, hoppat från höga klippor, ätit egenfångad hummer och fisk och sovit under bar himmel!

Bilderna här över kommer från the dive hole, en plats man kan gå/klättra till från viken på ungefär 5 minuter. Det är en hög klippa som går rakt ner i en bassäng, perfekt att hoppa från. Vet inte hur högt det var, men tror åtminstone 10 meter eller så. Något av det läskigaste och coolaste jag gjort! Hoppade om och om igen men det var alltid samma pirr innan.


I det här nätet sov jag, Jess och två av dom andra ungdomarna som var på paradise en natt. Sjukt obekvämt, mysigt och underbart. Dom två bilderna under är tagna från min sovplats morgonen efter.

Vecka två av lovet bytte vi pardiset mot storstad och åkte till Auckland, inlägg om den turen kommer inom kort! Ha det bra ❤️

Likes

Comments

Hej! Här i nz finns det något som dom kallar 4-wheel driving, och det handlar om att köra runt med stora terrängbilar, mestadels på stränderna och uppför sanddyner, vilket det finns väldigt mycket av, eller i skogen. Min värdpappa är med i en klubb och gillar att hålla på med det! Så den här helgen höll dargaville 4-wheel drive club i en tur för aucklandklubben vid Pouto point. Själva turen var på lördagen och sen sov alla på ett litet vandrarhem tills söndagen.

Bilderna kommer från i helgen och några från när vi var ute och körde en annan gång!

  • 232 readers

Likes

Comments

Hej! Tänkte att jag skulle göra en liten uppdatering om vad jag har haft för mig den senaste tiden. Förra torsdagen och fredagen var jag på en första hjälpen kurs. Det var en hel del senarioträning där vi fick spela döda täckta i fejkblod. Två väldigt roliga och lärorika dagar!

På fredagkvällen var vi på bröllop. Det var våran indiska granne som gifte sig, och bröllopet var väldigt vackert och annorlunda från ett västerländskt. Det var en del på fredagkvällen, sedan fortsatte det på lördagsmorgonen.

I onsdags höll min Rotary klubb i en taltävling för barn i primary school, ungefär 5-12år. Väldigt modiga och duktiga allihop.

Har inte så mycket bilder från senaste veckan, så istället får ni milkshakes som jag, Jess och Debbie drack i går. Min var mintchoklad och ganska underbar!

Imorrn åker vi till Whangarei, den närmaste staden till dargaville, för att kolla ut lite affärer. Ha det bra!

  • 271 readers

Likes

Comments