Header

Hej! Idag är laubor day, vilket betyder ledigt för i stort sett alla! Jag och Andy, min värdpappa, spenderade dagen genom att bestiga mount Tutamoe. Berget är nästan 800 meter högt och vandringen som är 13,6 km lång tog oss alltsomallt 4 och en halv timme för både upp och ned. Sista halvtimmen innan toppen var det så brant att vi faktiskt behövde klättra för att ta oss upp! Fantastisk och väldigt jobbig dag!


Fotot är taget i början av spåret och bergstoppen som syns i bakgrunden är den vi klättrade upp på!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

  • 4 readers

Likes

Comments

Hej! Den här helgen har jag varit på ett till rotaryläger, den här gången the Marae weekend i Whangarei. Både vi inbounds och outboundarna (de som åker som utbytesstudenter från nz i januari) från mitt distrikt träffades för att få uppleva och lära oss mer om den ursprungliga Nya Zeeländska kulturen. Vi blev välkomnande med traditionella sånger och tal på maori på fredagkvällen. Vi fick sedan lära oss ett par sånger på maori och sov på golvet i maraen, vilket är byggnaden som används för alla typer av formella event och kommunikationsgrejer.

På lördagen åkte vi till Waitangi Treaty Grounds, vilket är stället där kontraktet för att göra nz till en brittisk koloni skrevs under. Vi fick en guidad tur som berättade om nzs historia. Vi kollade också på en traditionell maoriföreställning, med bland annat traditionell sång och haka. Vi åkte sen vidare till ett fält där några av de stora slagen mellan maorifolket och de europeiska kolonisterna har varit. På kvällen fick vi bland annat höra tal från alla outbounds på de språk som deras utbytesland pratar.

På söndagen åkte vi till en strand för att prova waka ama, vilket är maori kanoter. Instruktörerna var väldigt sena, så vi körde charader på stranden tills de kom. Till skillnad från en vanlig kanot var de mycket djupare och smalare med en utstickande del på ena sidan. Varje kanot fick plats med 6 personer, tre som paddlade på varje sida. Mittenpersonen hade som uppgift att vart tionde årtag hojta så att alla skulle byta sida. Efteråt badade vi i havet. När vi var tillbaks i Whangarei blev vi bjudna på en traditonell maori måltid innan vi åkte hem. Det här var sista gången vi träffas som en grupp innan outboundarna åker iväg till sina nya länder, så lite sorgligt att säga hejdå.

Både lördag och söndag morgon började vi med att gå ut för en joggingrunda kl 6 (!!) till Whangarei falls som låg i närheten. Mitt första stora vattenfall jag har sett!


Hongi, eller andetaget av liv, är det traditionella maori sättet att hälsa. Man tar i hand samtidigt som näsan och pannan nuddas vid varandra.

Likes

Comments

Hej! Vecka nummer två av lovet var vi som sagt i Auckland! Jag, Jess och Debbie åkte ner på tisdagen och stannade hos Debbies moster och morbror som har ett hus inne i staden. På vägen dit stannade vi vid Sheepworld, en liten park/bondgård där vi träffade, matade och klappade en massa söta djur. Dag nummer två var vi på Rainbows end, vilket är ett nöjesfält. Vi åkte en massa härliga bergodalbanor hela dagen - i bilen påvägen hem började jag definitivt känna av åksjukan. Min favorit var startosfear, en lång arm där man satt i en stor cirkel som snurrade runt samtidigt som hela armen åkte runt i looper. På torsdagen släppte vi av Jess vid universitetet och åkte till the Sky Tower, ett nästan 330 meter högt torn i mitten av Auckland. Vi började på våning 50, vilket var cafevåningen, för fika och åkte sen som högst upp till våning 60. När vi var nere på marken och hade plockat upp Jess igen hälsade vi snabbt på några kusiner för eftermiddagsfika. Efteråt åkte vi vidare till ett shoppingcenter innan vi åkte hem igen.

Likes

Comments

Hej! Jag har precis gått första dagen i skolan efter ett två veckors lov! Under första veckan var vi på ett ställe som kallas paradise bay, en privatägd liten strandvik som debbies bästa väns släkt äger. Vi hade turen nog att få åka dit och jag hade ett par underbara dagar! De olika familjerna har alla varsin liten stuga vid stranden så vi var ett par olika familjer som gjorde saker tillsammans. Hela stället var också en stor hage, så får och lamm gick fritt omkring överallt. Vädret var det bästa det har varit sen jag kom till nz, shorts och linne utan problem, men vattnet var fortfarande kallt. En av dagarna åkte vi in till den närmaste lilla hamnstaden. Förutom det har vi bland annat badat, solat, åkt båt genom en grotta, hoppat från höga klippor, ätit egenfångad hummer och fisk och sovit under bar himmel!

Bilderna här över kommer från the dive hole, en plats man kan gå/klättra till från viken på ungefär 5 minuter. Det är en hög klippa som går rakt ner i en bassäng, perfekt att hoppa från. Vet inte hur högt det var, men tror åtminstone 10 meter eller så. Något av det läskigaste och coolaste jag gjort! Hoppade om och om igen men det var alltid samma pirr innan.


I det här nätet sov jag, Jess och två av dom andra ungdomarna som var på paradise en natt. Sjukt obekvämt, mysigt och underbart. Dom två bilderna under är tagna från min sovplats morgonen efter.

Vecka två av lovet bytte vi pardiset mot storstad och åkte till Auckland, inlägg om den turen kommer inom kort! Ha det bra ❤️

Likes

Comments

Hej! Här i nz finns det något som dom kallar 4-wheel driving, och det handlar om att köra runt med stora terrängbilar, mestadels på stränderna och uppför sanddyner, vilket det finns väldigt mycket av, eller i skogen. Min värdpappa är med i en klubb och gillar att hålla på med det! Så den här helgen höll dargaville 4-wheel drive club i en tur för aucklandklubben vid Pouto point. Själva turen var på lördagen och sen sov alla på ett litet vandrarhem tills söndagen.

Bilderna kommer från i helgen och några från när vi var ute och körde en annan gång!

  • 94 readers

Likes

Comments

Hej! Tänkte att jag skulle göra en liten uppdatering om vad jag har haft för mig den senaste tiden. Förra torsdagen och fredagen var jag på en första hjälpen kurs. Det var en hel del senarioträning där vi fick spela döda täckta i fejkblod. Två väldigt roliga och lärorika dagar!

På fredagkvällen var vi på bröllop. Det var våran indiska granne som gifte sig, och bröllopet var väldigt vackert och annorlunda från ett västerländskt. Det var en del på fredagkvällen, sedan fortsatte det på lördagsmorgonen.

I onsdags höll min Rotary klubb i en taltävling för barn i primary school, ungefär 5-12år. Väldigt modiga och duktiga allihop.

Har inte så mycket bilder från senaste veckan, så istället får ni milkshakes som jag, Jess och Debbie drack i går. Min var mintchoklad och ganska underbar!

Imorrn åker vi till Whangarei, den närmaste staden till dargaville, för att kolla ut lite affärer. Ha det bra!

  • 133 readers

Likes

Comments

Förra veckan var jag på skidresa med min skola! Från början skulle jag inte ha fått följa med då den redan var full, men någon hoppade av två veckor innan och lämnade en plats öppen för mig. Vi åkte tidigt på söndags morgonen och kom fram till mt ruapehu som är en aktiv vulkan och det högsta berget på nordön på eftermiddagen. Vi var ungefär 35 pers mellan årskurs 11 och 13 som var där. Det var en helt fantastisk vecka med underbart väder! Det var dock mycket mindre snö än vad jag var van vid. Vi på ett vandrarhem precis nedanför berget där det var för varmt för snö, så anledningen till att det fanns snö i backarna är på grund av höjden! Varje morgon åkte vi 20 minuter rakt upp för berget för att komma till skidanläggningen. Natten mellan torsdagen och fredagen hade vi en stor jordbävning i nz. Jag vaknade men trodde att det bara var ett tåg som åkte förbi utanför och somnade om igen. På fredagen åkte vi hem igen, men stannade i Taupo och besökte en natural thermal spa park, vilket var en ström som blivit värmt av alla vulkaner i närheten som formade små naturliga pooler med vattenfall emellan som vi badade i. Vattnet var jättevarmt, en väldigt cool upplevelse!

Hoppas att ni har det bra där hemma, saknar er <3

  • 180 readers

Likes

Comments

Veckan precis innan den förra gjorde min skola sina mock-exams, vilket betyder att det inte var några vanliga klasser. Eftersom att jag inte kommer att få ett riktigt betyg här behövde jag inte göra dom, så istället hade jag en ledig vecka! Istället för skola åkte jag och Debbie på en massa olika äventyr. På måndagen åkte vi till Kaihu forest och på tisdagen åkte vi till whangarei kiwi house! Vi fick se två kiwis snubbla omkring i sin bur, dom är hur söta som helst. Tyvärr fick man inte fotografera där inne. På torsdagen var vi vid lake taharoa, en stor sjö i närheten av dargaville, och på lördagen var vi vid tane mahuta, nz största kaoriträd vilket är en trädsort som endast finns på nz och är väldigt speciell för maorikulturen!

  • 252 readers

Likes

Comments

Förra helgen var jag på något som kallas för orientation weekend. Det är ett helgläger arrangerat av mitt rotarydistrikt för både de utbytesstudenter som har kommit till distriktet och för de nya zeeländare som kommer att åka till andra länder i januari. Vi gick igenom en del förväntningar och regler, sydöns rundturen som vi kommer att åka på i mitten av året och framför allt fick chansen att lära känna varandra. Jess, som jag bor hos för tillfället, åker till Sverige (!!!) i januari så hon var också där. På söndagen när vi hade slutat åkte jag, jess och debbie vidare till waipu där vi gick på museum, åt och besökte stranden. 

Likes

Comments

Förra lördagen hade min skola sin årliga bal, och nu går bilderna som fotograferades under kvällen äntligen att komma åt. Jessicas kusin Charlie som jobbar som makeupartist kom och hjälpte till att sminka oss innan balen. I nz är bilen man kommer i viktig. Folk kom i allt från en brandbil till golfbilar och jag har nog aldrig sett så många sportbilar på samma ställe förut. Jag och Jess kom i en varsin matchande 4wheeldrive. Själva kvällen bestod mest av väldigt mycket mat och att få prata med och lära känna en massa människor.

Likes

Comments