Header

"Varför lägger ni inte ut bilder på Louie?"
"Varför visar du inte hans ansikte?"


Jag brukar svara kort att det är för att vi bestämt oss för det. De flesta nöjer sig med det. Andra tjatar vidare.

Det handlar inte om att vi försöker göra oss märkvärdiga som jag förstått att vissa tror. Verkligen inte. Jag vill helst inte ge mig in i diskussionen då arga mammor kan göra en höna av en fjäder. Men jag tänker att jag kan med några få ord förklara min syn på barn som exponeras i sociala medier.

Till och börja med tycker jag att alla borde ställa sig dessa frågor innan man klickar på "publicera": Varför ska jag fylla mitt flöde på sociala medier med mitt barns ansikte? Jagar jag likes? Vill jag visa upp honom? För vems skull lägger jag ut bilderna? Min? Barnets? Andras?

För mig personligen är valet självklart. Han har inte själv valt att hamna på internet och vem är jag att tapetsera ut bilder på honom då?

Alla bilder du lägger upp på Facebook äger dem rättigheterna till. Det vet nog de flesta. Men de flesta har inte blivit drabbade av bildstöld.

Jag har själv blivit utsatt för bildstöld av mig själv. När jag kontaktade företaget som använt bilden på mig i deras reklam, fick jag ett luddigt svar att det var en dansk illustratör som målat en kvinna ur minnet. Bilden finns ingen annanstans än i min mobil och på Facebook.

Svaret från Facebook var att de äger alla bilder jag lägger upp. De kunde inte kolla fallet mer specifikt. Om jag ville kunde jag gå vidare och stämma bolaget som använt bilden. Men att ge sig in och stämma världens största dryckesbolag - det gör man kanske inte i första taget som privatperson.

Det finns två ställen där jag lagt upp någon bild där ansiktet syns, det ena är en bild här nedan och det andra är på min privata Instagram. Där jag har låst profil och där jag kan kontrollera vilka som följer mig. Jag gjorde en rensning på 750 konton innan L kom till världen. Nu är det endast mina vänner, familj och släkt som finns där.

Instagram ägs av Facebook - Ja.
Har de samma villkor gällande äganderätt av bilder? Nej.
På Instagram äger du själv dina bilder.

Det känns för mig tryggare.

Internet är stort. Och kommer finnas en lång tid framöver, antagligen lika länge som jorden snurrar. Bilder försvinner aldrig. Vill Louie se bilder på sig själv när han var liten så kan han kolla i ett fotoalbum med bilder som bara hans familj och vänner har tillgång till.
Inte alla människor i världen.Men ni kan ju tro mig när jag säger att han är världens gladaste, godaste och sötaste lilla bebis ;-)

Med vänliga hälsningar,
En helt opartisk mor

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments