Header

Igår var tredje natten jag sov dåligt. Inte på grund av varken Louie (som sover hela nätter sen han var 3 månader) eller S utan av allt annat. Det var sånn storm att fönstren slog och det regnade så kraftigt att jag vaknade och trodde att det var skottlossning utanför fönstret.

Därav bestämde jag mig redan under dagen att kvällen skulle vara min egna. Så när S sen kom hem från jobbet så gick jag in och la mig i sovrummet, med en Ramlösa i ena handen och naturgodis i den andra. Och herregud så skönt det var! Jag låg och kollade några av mina favoritserier, låg och scrollade i telefon och bara va. Jag stängde av hjärnan som annars är på högvarv konstant, helt och hållet.

Tycker också att det är viktigt för både S och Louie att de får vara ensamma med varandra. Så att de får ett eget band, de två. Det har vi varit väldigt noga med. S har sovit själv med Louie både hemma och borta, och varit solo med honom nån dag över helgen då jag fått min egentid. Redan när Louie bara var några veckor gammal.

Eftersom att jag kommer ta majoriteten av föräldrardagarna och vara hemma med Louie så tycker jag att det är viktigt att de får vara med varandra så mycket som möjligt.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

"Varför lägger ni inte ut bilder på Louie?"
"Varför visar du inte hans ansikte?"


Jag brukar svara kort att det är för att vi bestämt oss för det. De flesta nöjer sig med det. Andra tjatar vidare.

Det handlar inte om att vi försöker göra oss märkvärdiga som jag förstått att vissa tror. Verkligen inte. Jag vill helst inte ge mig in i diskussionen då arga mammor kan göra en höna av en fjäder. Men jag tänker att jag kan med några få ord förklara min syn på barn som exponeras i sociala medier.

Till och börja med tycker jag att alla borde ställa sig dessa frågor innan man klickar på "publicera": Varför ska jag fylla mitt flöde på sociala medier med mitt barns ansikte? Jagar jag likes? Vill jag visa upp honom? För vems skull lägger jag ut bilderna? Min? Barnets? Andras?

För mig personligen är valet självklart. Han har inte själv valt att hamna på internet och vem är jag att tapetsera ut bilder på honom då?

Alla bilder du lägger upp på Facebook äger dem rättigheterna till. Det vet nog de flesta. Men de flesta har inte blivit drabbade av bildstöld.

Jag har själv blivit utsatt för bildstöld av mig själv. När jag kontaktade företaget som använt bilden på mig i deras reklam, fick jag ett luddigt svar att det var en dansk illustratör som målat en kvinna ur minnet. Bilden finns ingen annanstans än i min mobil och på Facebook.

Svaret från Facebook var att de äger alla bilder jag lägger upp. De kunde inte kolla fallet mer specifikt. Om jag ville kunde jag gå vidare och stämma bolaget som använt bilden. Men att ge sig in och stämma världens största dryckesbolag - det gör man kanske inte i första taget som privatperson.

Det finns två ställen där jag lagt upp någon bild där ansiktet syns, det ena är en bild här nedan och det andra är på min privata Instagram. Där jag har låst profil och där jag kan kontrollera vilka som följer mig. Jag gjorde en rensning på 750 konton innan L kom till världen. Nu är det endast mina vänner, familj och släkt som finns där.

Instagram ägs av Facebook - Ja.
Har de samma villkor gällande äganderätt av bilder? Nej.
På Instagram äger du själv dina bilder.

Det känns för mig tryggare.

Internet är stort. Och kommer finnas en lång tid framöver, antagligen lika länge som jorden snurrar. Bilder försvinner aldrig. Vill Louie se bilder på sig själv när han var liten så kan han kolla i ett fotoalbum med bilder som bara hans familj och vänner har tillgång till.
Inte alla människor i världen.Men ni kan ju tro mig när jag säger att han är världens gladaste, godaste och sötaste lilla bebis ;-)

Med vänliga hälsningar,
En helt opartisk mor

Likes

Comments

Louies favoritplats. Stå och kolla ut genom de stora fönstena i vardagsrummet och hålla koll på folk, bilar och hundar. Han blir lika glad oavsett vad det är som rör sig därute.


Idag var vi i Lill-Jan skogen med A och tittade in i deras 4H-gård på djuren och fikade ute i det fina vädret (bilden ovan visar regnet häromdagen). Det kändes verkligen som sommarlov i luften idag vilket var väldigt härligt.

Imorgon blir en lång dag så jag borde sovit för länge sedan men har fastnat i Orange is the new black och den sista säsongen. Imorgon ska jag och Louie åka en bit från Stockholm och kolla på ett potentiellt landställe. Han har tidigare åkt bil till min släkt i Dalarna och det gick utmärkt. Vi ska ungefär halva sträckan så jag känner mig rätt lugn.

Likes

Comments

Sen jag skrev här sist. Jag får mail från Nouw att jag fortfarande har läsare. Jag tänker inte be om ursäkt för jag startade allt detta enbart för min egen skull. Men är ju snopet för er som läst från början och som helt plötsligt inte får någon mer uppdatering.

Jag är en periodare. Jag går helt in för något en period. Sen när jag hittar något nytt spännande så försvinner gnistan för det tidigare. Framförallt ni som fått barn förstår.

Att försöka återberätta ett halvår tror jag inte att jag kommer hinna eller orka med. Allt och ingenting har hänt. Men ett axplock:

- Vi hade dop. Vi blev ca 100 personer och allt gick superbra. Louie skötte sig exemplariskt och mosters nervösa nerver om att barnet skulle få ett raseriutbrott och att, citat, alla skulle tro att det var hennes fel, det slocknade ganska fort.
Louie Alexander Bergman

- Sen ett par månader tillbaka sover han hela nätter utan uppvak. Läggs 20, vaknar 08:30. Äta på nätter slutade vi med när han var ca 3 månader. Efter hans egna signaler.

- Började med smakprover vid 3,5 mån. Åt gröt vid 4 mån och mat vid 4,5. Vid 6,5 månad slutade vi med ersättning helt. Han äter numera en flaska välling på morgon & kväll. Däremellan 3-4 mål mat.

- När Louie var 6 månader var vi en vecka på Kreta. Flygresan gick över förväntan, likaså bussresan väl framme. Sov nästan hela resan. Vid denna tid började han "krypa". Dra och släpa sig fram är kanske en bättre beskrivning. Men snabb!

- För en vecka sen reste han sig upp själv med hjälp av att ta tag i en stol.

- Igår fick han sin första tand!


Jag tror att vi får ta allt lite som det kommer.

Just nu sover barnet första napen för dagen och när han vaknar så ska vi ta oss till mall of scandinavia. Jag behöver köpa nya kläder till en studentmottagning vi ska till senare i eftermiddag.

Vi hörs senare!


Likes

Comments