Postad i: Allmänt, Renovering

Nä okej, detta är en högst vanlig tisdag och jag bara skrev sådär för att det skulle låta lite häftigare än vad det egentligen är. Fast helt tråkig är inte denna tisdag ändå för idag är dagen då jag ser ljuset i slutet av tunneln med köksgolvet.

Jag håller som bäst på och lägger strimlor av gipsskivor på golvet där värmeslingorna ska gå. Det är inte invecklat alls att göra det men det är ett jäkla pusslas och sågas. Först ska strimlorna mätas och sågas ut så att de passar på golvet. Sen ska de limmas och skruvas fast, och det är noga så de ligger med två centimeters mellanrum. Min rygg har gett upp för länge sen men jag är envis och fortsätter ändå.

Det där köksgolvet har kommit att bli någon slags magisk gräns för oss. Bara vi tar oss över den och golvet blir klart så kommer allt kännas så mycket bättre, det är jag helt säker på. Det är golven som tagit absolut mest tid hittills, kvar är "bara" att måla och lägga ytor i diverse rum. Köket monteras ju av Puustelli (thank God for that!) och duktiga Krister lägger alla kakel så vi får fokusera på annat sen. Skönt!

Jag fick en fråga om varför vi bygger själva när vi en gång har byggare på plats och jag tänkte att jag kan svara på den frågan lite mer ingående. Vi tog hjälp av yrkesmän med såna saker vi kände att vi inte klarar av på egen hand - dvs att riva bärande väggar, flytta ytterdörren och gjuta nytt badrumsgolv samt kakla där inne. Sen har vi också tagit hjälp med elektriciteten och rören för sånt får man inte ens göra själv längre.

Det vi gör själv är isolerar och bygger om köks- och hallgolvet, lägger skivor på golv och väggar och byter ut innertak i alla rum i huset, renoverar toaletten, målar alla väggar och fönster, lägger parkett i hela huset, bygger ny yttertrappa och pysslar med annat smått och gott. Det är spännande att greja på och lära sig medan man gör, Youtube och Google är till stor hjälp i den här renoveringen haha! Som tur så har vi båda pappor som är kunniga inom bygg så vi kan fråga tips och råd av dem men utöver det försöker vi göra så mycket som möjligt själva. Vi skulle nog monterat köket själva också om det inte vore för att stenskivan till köksön väger så mycket att den behöver special kunskap för att få på plats och så är vitrinskåpen jätte ömtåliga.

Nu var R klar hos fysioterapeuten och vi ska iväg på ärenden så jag sätter punkt här. Ta hand om varandra och njut av dagen idag. Stor kram! ❤

Dagens visdomsord 👆

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Postad i: Allmänt, Renovering

Hej på er.

Idag har jag känt mig nedstämd och nere. Inte alls på topp så som jag gjort den senaste tiden, och jag vet inte ens riktigt varför.

Det är mycket med huset just nu och renoveringen tar verkligen upp all tankeverksamhet och tid. Det är påfrestande att inte ha ett fungerande badrum eller att kunna laga mat hemma. Att behöva diska i toans lilla handfat och gå med skor på inne för att det är damm och skräp överallt. Det är jobbigt när alla ens grejer är täckta i ett tjockt lager damm och man får äta sin mikromat från engångstallrikar. Jag klagar absolut inte på situationen eftersom vi ju själv valt att renovera och jag vet ju att det kommer bli bra sen, men just idag känns det bara sjukt jobbigt.

Det är köksgolvet som gör så att det känns såhär. Det där jäkla golvet går mig så hårt på nerverna just nu att allt känns skit pga det. Det är hela tiden något som dyker upp med det som gör att det inte blir klart, och så precis när man löst ett problem så dyker nåt annat upp. Vi fick första lagret skivor på häromdagen och jag hann glädjas över det i ungefär tre minuter förrän nästa grej orsakade oss huvudbry. Nu är hallgolvet 15 mm för högt och går inte att skålas ner. Vi skulle kunna höja upp köksgolvet med ytterligare ett lager skivor men då blir vardagsrumsgolvet lägre ner. Då gör vi hallgolvet i ett annat material så blir det rätt höjd på skiten tänkte vi - nähä men då får man inte lägga kakel på ett levande material osv osv osv. Jaja, nog blir det väl bra bara det blir färdigt. Om inte annat så lär vi oss en hel massa under tiden vi gör det här. Som tur är har vi många duktiga personer som vi kan ringa till och fråga råd för att göra rätt. För vi vill verkligen göra hela renoveringen grundligt och rätt från första början, det ska inte finnas några halvdana ryssdoningar så långt ögat kan nå i vårt hem. Fuskar man och tar den lättaste eller billigaste utvägen så biter det en i baken förr eller senare. Så står man där sen med ett golv som drar kallt eller väggar som inte är raka, hur kul är det att behöva göra om allt igen bara för att man snålat från början. Då blir det dessutom mycket dyrare än om man bara skulle gjort det ordentligt från första början. Min mamma har dessutom alltid sagt att en fattig har inte råd att snåla och det har hon så rätt i. Och jag hoppas verkligen att det här sista gången vi behöver renovera i huset för fy attan vad jobbigt det är.

Nåt annat jag funderat mycket på på sista tiden, och särskilt idag, är hur lätt det är att trycka ner någon med ord och små osynliga gärningar här och där. Som att lite oskyldigt slänga ur sig kommentarer om hur någon lever sitt liv. Eller nedvärdera någon baserat på val den gör i livet, sånt är inte riktigt okej känner jag? Vem är man egentligen att kommentera andras liv och leverne? Vem har rätt att bestämma vad som är vuxet, eller inte vuxet? Vem är domare i någon annans liv, finns det någon slags regelbok man måste följa för att anses vara duktig eller bra nog? Och om någon inte följer dessa regler till punkt och pricka eller ännu värre, väljer att helt gå sin egen väg, så har man rätt att göra den personen till åtlöje bara för det? Nä, sånt här kan göra mig så himla ledsen, varför ska man ens kommentera saker som kan såra. Låt bli och fokusera istället på det man själv har, sin egna lycka och sitt eget liv.

Det var några av dagens tankar. Jag ska försöka skaka av mig den här deppiga känslan och spendera kvällen hos Danica istället. Jag är så tacksam att jag har en vän som henne, hon lyckas alltid få mig på bättre humör och hennes sällskap är exakt vad jag behöver idag. Jag hoppas ni haft en härlig helg vad än ni hittat på. Kram på er. ❤

På fredagen hade vi datenight på vårt stammis ställe och igår firade vi lördag med middag och spa. Vi kände båda två att vi verkligen behöver komma iväg hemifrån ett tag så vi skämde bort oss med att äta ute både fredag och lördag. Att få bada bastu och ligga i jacuzzi igår kväll var verkligen det skönaste på länge, jag kände mig som en ny människa när vi kom därifrån.


Avslutar med en bild på Lucky bara för att hon är så himla söt. ❤

Likes

Comments

Postad i: Allmänt, Renovering

Jag kan med glädje berätta för er att vi äntligen ett köksgolv igen! Åh den friheten att kunna röra sig fritt igen. Aldrig igen tänker jag trilla ner i golvet och slå mig halvt fördärvad.

Från och med nu kanske det kommer kännas som att vi gör några framsteg i renoveringen när vi kan börja göra ytor. Hittills har det känts som att det enda vi gör är förstör och stökar till och jag har verkligen fått kämpa för att keep my shit together där hemma. För någon som behöver ordning och reda runt sig för att må bra så har det varit ett rent helvete att leva där de senaste veckorna. Jag blir himla stressad när jag inte får städa och pyssla och kommer liksom aldrig riktigt till ro.

Nu ska vi dock tro att det blir ändring på det så småningom för vi har fått ett leveransdatum på köket. Den 9.2 kommer det och före det ska alla ytor vara klara i nedre våningen. Så vi har liksom inga andra val än att fixa det, but we can do it! 💪

En grej som var mindre trevlig var idag när jag upptäckte att elektrikern stängt av proppen till alla eluttag i hallen så att min frys inte fått någon ström. På nästan tre veckor. Ni kanske kan gissa vad som hänt med all mat där inne.. Lukten som slog emot mig när jag öppnade luckan för att utvärdera situationen var fruktansvärd. Himla trevligt när all mat var förstörd.

Nu ska vi i varje fall fira att vi har ett köksgolv igen med datenight i stan. Middag på favoritstället och glowgolfing väntar. Det ska bli så skönt med en kväll borta från byggdamm och stök, vi är värda en riktig myskväll! Jag önskar er alla en härlig fredag, kram!

Likes

Comments

Postad i: Renovering

Hej på er.

Det känns som att jag blivit smittad med ett allvarligt virus, renoverings viruset. Jag kan seriöst inte tänka på nåt annat än det som pågår här hemma, men det kanske är helt normalt?

Just nu håller vi på och kämpar med det fördömda köksgolvet som tar ungefär en miljon dagar för länge att få ordning på. Det är det ena och det andra som man måste tänka på innan vi kan lägga skivorna på. Är det inte höjdskillnader så blir det för hög belastning på någon punkt osv osv. Suck och snark. Jag vill bara att det ska bli färdigt nuuu och inte sen, börjar vara lite jobbigt att trilla ner i botten på huset hela tiden haha!

Vi har precis kommit hem från Kimito där vi hämtade Richards bror från skolan. Vi behöver all hjälp vi kan få med golvet och Marcus är duktig med kofoten. På vägen dit stannade vi på besiktningsstationen för att hämta bilens finska reggplåtar. Äntligen fick vi dem!

Jag önskar att jag hade nåt annat spännande att dela med mig av men just nu blir det inte annat än renovering. Hoppas ni har en bra dag var än ni är och vad än ni hittar på. Kram!

Trappa in the making.


Äntligen fick jag inviga Jacks nya utetäcke när det är så kallt. Det är supertjockt med sina 400 gram och så ett mysigt stalltäcke under det. Jack är gammal och ska inte behöva frysamed tjocka fluffiga täcken och fri tillgång på kvällen mår han gott trots många minusgrader. Ja och så hans varma gröt på kvällen förstås, den står han och väntar på prick klockan 21 varje kväll.


Såhär ser benen ut när man trillar in i hålen i golvet hela tiden.. 😂


Frukostenwi-box är fortfarande dagens höjdpunkt. Häromdagen åt vi lunch där och det var också jätte gott.


Äntligen finska reggskyltar! Stort tack till Heidi besiktningsstationen som tålmodigt guidade oss i att importera och registrera en bil.

Likes

Comments

Postad i: Allmänt, Renovering

Ursäkta tystnaden här inne. Livet kom fatt mig och jag behövde ta en paus.

Idag är en sån där dag då allt känns mleh. Jag är helt omotiverad till allt och önskar inget hellre än att få krypa ner under täcket och stanna där resten av dagen. Det går ju såklart inte för sig eftersom vi är mitt uppe i århundradets värsta kaos, aka renoveringen, och det finns tusen och en saker att göra. Men först ska vi äta lunch hos svärmor, och det är ungefär det enda jag ser fram emot idag. Hemlagad mat är något vi mer än gärna tackar ja till just nu. Mackor och mikropizzor är bara gott så många gånger liksom.

Byggarna har gjort sitt här och de gjorde verkligen ett himla fint jobb. Det enda som gräver mig på nerverna är kaoset de lämnade efter sig. Med tanke på den femsiffriga räkningen vi betalade för att ha dem här hade det varit himla trevligt om de hade städat upp efter sig också. Man tycker ju att det hör dem till att städa upp det material de river ut, istället ligger allt ute på gården nu i ett enda vedervärdigt kaos som jag verkligen inte alls har någon lust att städa upp.

Men det hjälps inte att klaga, bara att bita i det sura äpplet och gå ut och städa. R har fortfarande så ont i sin rygg så han knappt kan stå så den enda som kan lyfta här är jag just nu. Min rygg är så pass slutkörd redan så det kvittar liksom om den slits lite mer. Som tur så har Richards bror varit här och hjälpt oss under helgen så vi har fått en del gjort ändå. Jag har spacklat väggarna i sovrummet, dragit loss kökstaket och börjat bygga på den nya yttertrappan.

Imorgon kommer äntligen Jonas och drar vattnet i badrummet och sista lagret fuktspärr ska läggas. Sen är det redo att kaklas och så fort som vår kaklare har tid kommer han och gör det. Så det är på sin höjd några veckor kvar tills vi får njuta av att duscha i vårt egna hem igen. Vi köpte duscharna i fredags och jacuzzin levereras i nästa vecka så vi är redo.

Köket levereras i slutet av vecka fem och monteras där på följande vecka. Innan dess ska elektrikern hunnit dra all ström pånytt, vilket inte är något litet projekt. Ruskigt dyrt är det också. Hur kommer det sig att elektriker, vvsmontörer och byggare ofta har en timlön på över 50 euro? Helt galet är vad det är.

Här kommer några bilder från de senaste dagarna utan inbördes ordning.


Mitt i allt kaos står jag och torkar matbordet kliniskt rent. OCD problems..


Vi valde att riva väggen in till köket också för att slippa det onödiga smala dörrhålet som där var tidigare. Nu har vi istället en 150 cm bred öppning in till köket och det gör att helheten smälter bättre ihop när väggen in till matsalen också är borta. Jag älskar hur stort och luftigt det är här nu!


Såhär såg det ut i badrummet innan fuktspärren lades på. Lägg märke till det fina nygjutna golvet.


Aria följde med som smakråd till Bauhaus när vi skulle köpa kakel till köket. Hon och jag kommer himla bra överens nu när små hundarna är hos sin pappa. Det är som att hon lyssnar mycket bättre på det jag säger till henne och all fokus ligger mig och att göra mig nöjd. Precis som Yaromir alltid gjorde.


Årets första tulpaner!


Min lilla kanin

Likes

Comments

Postad i: Allmänt


Såhär mysigt har jag det just nu hos Danica. Domino chillar bredvid mig medan barnen underhåller sig själva med att kolla på barnprogram. R duschar och Danica chillar hon med. Tänk att man kan uppskatta det simpla i vardagen så här mycket, när det inte längre är självklart. Jag längtar så himla mycket tills allt är klart i huset och jag får börja pyssla och inreda där. Men mest av allt saknar jag ändå att städa. Ja, jag är seriös haha..

Jag längtar efter att få tvätta kläder, dammsuga, torka damm och fylla och tömma diskmaskinen. Jag längtar efter att få fixa och boa, efter att få göra det mysigt för oss i vårt hem. Just nu känns det som att den vardagen är ljusår bort, när vår vardag består av damm, gipsskivor och att diska på toaletten..

Men skam den som ger sig! Under helgen kommer det att hända massor i huset. Vi kommer göra klart golvet i köket och förhoppningsvis även i hallen. Sen hoppas jag att jag kommer kunna börja måla i sovrummet. Vår säng kom idag och budkillarna var tvungna att lasta av den i pappas garage för det fanns inte en chans i världen att den skulle fått plats inne i huset. Sånt kaos råder det där alltså, så inte ens en säng får plats. 😂

Jag hade riktig abstinens efter att göra mat idag så vi åkte och handlade innan vi kom hit och så gjorde jag mat till hela gänget. Tänk att något så simpelt som maletköttsås och spaghetti kan göra en så lycklig haha! Nu känns det bra i själen igen, men ändå längtar jag galet mycket efter att få göra mat i mitt egna kök sen. Ni fattar inte vad många middagar och fikan jag kommer bjuda på sen! Så om någon känner för att komma och dricka en kopp kaffe med mig när huset är klart så är det bara att bjuda in sig själv. Jag lovar att baka något gott hehe.

Ni får ha en skön kväll, gonatt! ❤

Likes

Comments

Postad i: Allmänt, Renovering

Nu är byggarna snart klara med sitt jobb här. Det betyder att badrumsgolvet är gjutet och imorgon ska fuktspärr läggas. Sen ska den torka över helgen och på måndag kaklas det. Hurra! 😍

Vi har tömt köket helt och hållet och håller som bäst på att skala bort alla ytor. Jag fick för mig att riva ytterligare en vägg så det håller min farbror på med nu. R den stackaren har så ont i ryggen så jag har förbjudit honom att lyfta nåt tyngre än en skruvmejsel. Han är redigt sur över det men jag som levt med diskbråck i över tio år vill inte att min sambo ska få lida med samma skit. Så han får vila helt enkelt. Hellre vila nu än ha ont resten av livet.

Idag ska Ice steriliseras vilket inte sker en dag för tidigt. Hon är så fruktansvärt jobbig när hon löper och hon ska ändå inte användas i avel så sterilisering it is. Vi har tid klockan 15 hos veterinären, jag är ju nojig som vanligt när någon av mina svansbarn ska sövas men vår veterinär är den bästa så jag försöker hållas lugn.

Kvällen spenderas som vanligt hos Danica. Hon har verkligen varit en räddande ängel och bjudit oss på middag och låtit oss duscha hos henne varje kväll. Det är obeskrivligt skönt att efter en lång dag här få åka hem till henne och sätta sig vid ett dukat bord. För att inte tala om att ta en het dusch och sedan mysa i soffan en stund innan det är dags att åka hem och sova. En ovärderlig vän är vad hon är. ❤

Nu är det dags att åka och hämta Ice från Nicke och sedan åka till veterinären. Håll tummarna för att allt går bra!

Såhär ser det ut i köket just nu. Lägg märke till det gamla dörrhålet som kom fram när vi tog ner skivorna.

Middag hos Danica och frukost på Wi-box. Deras frukostbuffé är verkligen värd sju eurosiner, den får fem av fem piroger av oss!

Nu ska vi börja lägga golvvärme i köket och på måndagen drar Jonas vattenrören.

Likes

Comments

Postad i: Renovering

Min dag har hittills bestått av detta:

Morgonmys med katten.


Den enorma specialbeställda stödbalken till kökstaket har äntligen kommit och byggarna håller som bäst på att installera den. Jag trodde det skulle ske igår, lika mycket som jag trodde att badrumsgolvet skulle vara färdig gjutet när vi kom hem från Borgå. Något jag dock fått lära mig under de här nästan två veckorna är att inget aldrig sker inom tidtabell när det kommer till byggare och andra yrkesmän. Klockan åtta på måndag morgon kan lika gärna betyda halv tio eller kanske nästa dag, den som lever den vet. Jätte störande för ett kontrollfreak som jag men bra övning för mina stackars nerver. Huvudsaken är ju att jobbet blir bra gjort och det blir det så det är bara att le vackert och fråga om man får bjuda på kaffe mellan varven haha!


Bilen behövde tvättas så vi åkte via biltvätten och åt munk medan bilen blev ren och fin igen.


Resten av dagen kommer se ut såhär:

Riva de sista tapeterna, spackla och börja måla. Hoppas er dag är mer spännande än min. Kram!

Likes

Comments

Postad i: Allmänt

Hej på er. ❤

Idag bestämde vi oss för att ta en välförtjänt dag off från allt vad som heter renovering, stök och damm och åka iväg på en liten roadtrip. Det tar verkligen på nerverna att renovera och samtidigt bo i kaoset utan rinnande vatten eller ett fungerande kök. Och när man är i luven på varann mest hela tiden och börjar bråka om minsta lilla grej är en paus behövlig för att man ska orka fortsätta.

Så nu sitter vi i bilen på väg till Borgå. Vi ska besöka en inredningsaffär där som säljer porslin och kärl från IB Laursen. Jag ska få välja något fint åt mig därifrån, hur härlig sambo har inte jag. ❤

Hemma jobbar byggarna på med att gjuta badrumsgolvet och installera stödbalken i taket istället för väggen som var där innan. Elektrikern drar ny ström och Jonas grejar med rören. Jag har lite dåligt samvete över att jag inte står där och river tapeter men både jag och R har så fruktansvärt ont i ryggen så en dags paus ifrån allt är inte bara bra för knoppen. Jag önskar er alla en fin dag, njut av det underbara vädret!


Himlen imorse skvallrade om att det kommer bli en fin dag. Det känns som att det regnat i 40 år på sistone så jag suger i mig varenda solstråle som uppenbarar sig på himlen. Men snart kan man börja räkna dagar tills våren är här, tiden går så fort så det är inte alls länge kvar nu tills dagarna blir längre och det blir härligt att leva igen. 😍


Vi var vrålhungriga imorse innan R skulle på röntgenvi åt frukostbufféWi-Box. Hur lyxigt är det inte att börja dagen med båtfrukost - utan att ens vara på båten! Jag är verkligen en frukost människa, så frukostbuffé är lätt det bästa i matväg.


När vi var i Ekenäs passade vi på att hälsa på farmor som äntligen hittat ett hus hon trivs i och kan kalla sitt hem. Jag har lidit fruktansvärt med henne hela året men nu känns det som att hon kan få lugna ner sig och komma till ro i sitt nya boende. Aria älskade uppmärksamheten som farmor gav henne också.


Likes

Comments

Postad i: Renovering

Hej på er.

Ny vecka betyder nya tag för byggarna. Imorse prick klockan åtta trampade de allihopa in och började röja. Jag får faktiskt ångest över att vara hemma just nu. Om jag tyckte det var kaos här i förra veckan så är det inget jämfört med vad som händer nu.

Idag rev byggarna köksväggen färdigt, vilket resulterade i stendamm exakt överallt. Samtidigt pikade en annan golvet i badrummet så det dammade därifrån också. Jag var uppe och rev tapeter och så dök vår rörkille upp och började göra nya avlopp.

Min rygg är helt kaputt, och R var tvungen att åka till läkaren idag pga ryggvärk. Läkaren misstänkte diskbråck.. Tänk sen om jag blir sängliggande med mitt diskbråck som ifjol och så kommer R med samma krämpa - då blir det svårt att renovera klart haha..

En positiv sak är att idag skickades vårt kök till produktion! 😍 Jag var på möte till Puustelli för att bestämma de sista detaljerna och nu så är allt klart och vårt drömkök tillverkas. Hurra! Nu har vi fem veckor på oss att göra klart alla ytor på nedre våningen så att allt är redo för köket sen. Så no time to lay in bed med sjuk rygg! Tur finns det piller man kan ta så kan vi vara sjuka sen när allt är klart.

Jag ber om ursäkt för dålig uppdatering nu, det är helt enkelt lite för mycket på en gång nu. Men jag gör så gott jag kan och slänger in ett inlägg alltid när jag hinner!

Ni ska inte tro att Aria poserar sådär fint, hon har sikte inställtkorven jag håller i handen. 😂

Förstår ni hur mycket damm det är överallt??

Världens bästa Tommy från Raseborgs Bygghjälp gör hela vårt badrum, river köksväggen, flyttade ytterdörren och bygger garderob åt oss. Sen har vi duktiga Jonas från Kinson som gör allt rörjobb och installerar toaletterna samt jacuzzin.

Likes

Comments