Header

Passade på att slänga ihop lite havrekakor. Det är något som är jätte lätt och som framför allt på våra kalas uppskattas av den äldre generationen. Men jag uppskattar dem också mycket, dem påminner mig på något sätt om min farmor.

  • 200 gram smör eller margarin
  • 1,5 dl socker (helst råsocker)
  • 3,5 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver


  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram smöret och låt det bli mjukt.
  3. Rör i socker.
  4. Blanda i havregryn, bakpulver och vetemjöl till en jämn deg.
  5. Ställ degen i kylen
  6. Forma små bollar av degen platt ut dem lite med en gaffel
  7. Placera havrekakorna på ett bakplåtspapper på plåt.
  8. Grädda i ca 10-15 minuter tills havrekakorna rest sig, blivit fasta och fått fin ljust brun färg.
  9. Ta ut och låt svalna.

Dem övre är med choklad så där har jag haft i ca 100 gr choklad, denna gång bakchoklad för det var det jag har hemma, men man kan använda vilken choklad man har hemma.

Likes

Comments

Kvällens mat fick bli detta. Hasselbackspotatis med kalvstek och kantarellsås. Till det delar vi på en flaska rött som tjejen på systemet rekommenderade.

Förstek kalven på hög värme med salt och peppar i mycket smör och olja. Sätt in i ugnen på 225 grader med termometer i. Ta ur kalven vid 65 och lägg i folie till potatisen är klar.


Skala potatisarna, skär skåror i potatisarna. Lägg in i ugnen tillsammans med köttet. Efter 10 min smöra potatisarna. Låt fortsätta i ugnen, efter 45 min smöra och ha på blandningen av ströbröd (ströbröd, salt och peppar) låt stå i ca 15 min tills det fått färg.


Hacka två gula lökar, stek i kastrull med smör, när löken börjat bli genomskinlig ha i kantarellerna ca 200 gr. Salta och peppra. Ha i 3, 5 dl grädde. 2-3 msk med kalv fond och 1 msk soja. Låt koka ihop i 20 min på medelvärme.

Servera med en god sallad och något gott att dricka.

Vi dricker det röda vinet. THE GRAND WESTERN. den kostar ca 90 kr på systemet och passar bra till sällan i maten.

Likes

Comments

Hallongrottor är ju både jätte goda och fina att servera. Så igår kastade jag ihop en sats av dessa som man kan servera på Julias kalas, Man kan ju använda vilken sylt man vill, man behöver ju inte hålla sig till den traditionella hallonsylten dem blir goda med tex blåbärssylt eller drottningsylt.


Muffins/småkaks formar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 vaniljsocker
200 gram smör

Garnering: 1 dl fast hallonsylt

Gör så här:

Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg ,
antingen för hand eller i matberedare.
Ställ ugnen på 200 grader.
Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en mindre grop i varje kula och fyll upp med sylt.
Grädda hallongrottorna i mitten på ugnen i ca 10 minuter.

Likes

Comments

Dagens kvällsmat fick bli barnens favorit, Bacon med kokt potatis och lingonsylt.

Detta är mat som jag inte lärt mig äta innan jag träffade Jonas, Jag vet hur mycket min pappa försökte få mig att smaka på det men jag hade bestämt mig innan att Bacon inte alls var gott och att det bara var idiotiskt att erbjuda mig det. Men när jag väl smakade sen så blev jag få glatt överraskad och det har blivit en favorit i vårat hem, precis som det verkar vara en favorit i många hem.

Likes

Comments

Jag mår bättre och bättre för varje dag som går, visst så har jag mina sämre dagar det är ju verkligen kämpigt i stunder men jag vägrar ge upp. Huvudvärken kommer inte längre lika ofta, jag har slutat frysa inifrån och ut. Men orken är inte tillbaka mer än kanske 75% och jag behöver oftast en tupplur mitt på dagen men det kan jag leva med, jag vet att jag kommer komma tillbaka starkare än någonsin bara jag låter mig själv lyssna på min kropp. Säger kroppen nej så kanske jag inte skall utmana den så mycket.

Jag är nervös som bara den för på söndag är jag tillbaka och jobbar och jag vill så gärna vara pigg, glad och göra nytta men är så rädd för att missa eller göra någon besviken. Jag måste sluta sätta så stora krav på mig själv det vet jag. Men jag slutar inte hur mycket jag en säger att jag ska göra det och hur mycket jag lovar mig själv. Jag bryr mig mer om vad andra tycker, tänker och känner än mig själv.

Men jag har ju börjat baka och laga mat igen vilket inte har varit en stor prioritet när jag mått dåligt, men nu är jag igånr igen, baka, baka, baka, kalas inte i helgen men helgerna efter och då måste man ju kunna smaska i sig saker, jag har hittills bakat fyra olika sorter, det duger inte det är för lite, kanske 10-15 till så kanske jag är nöjd.

Likes

Comments

Hittade två små förpackningar med saffran i kryddlådan när jag städade i ordning där, så då funderade jag på vad jag skulle göra med det.. så kom jag på att jag skulle göra denna kaka.

  • 200 g smör eller margarin
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 fpk saffran
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. använd rumsvarmt smör.
  3. Vispa smör, socker och sirap i några minuter.
  4. Blanda saffran, mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  5. Blanda ihop allt till en deg.
  6. Dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till längder, lägg två per bakpappsklädd plåt och platta till dem.
  7. Grädda i 15 - 20 min (tills de fått fin färg)
  8. Låt sirapskakorna eller kolakakorna svalna ett par minuter sedan du skär dem i sneda bitar.
  9. Låt kakorna svalna helt

Likes

Comments

Jag kan vara ganska kinkig när det kommer till mat, eller lättare sagt är ja ibland rädd för att smaka nya saker fast jag ändå vet att jag är ganska duktig på det. Igår kväll testade vi detta, något som var riktigt smaskigt.

Bratwurst med smarrigt potatismos med muskotnöt i. serverat med lite ketchup och sötstark senap. Och mina smaklökar gillade det, har alltid varit emot sådan här slags korv för jag trott dem varit jätte starka men nej vad goda dem var.

Bratwursten är från Andersson och Tillman som produceras i Uppsala och var riktigt goda.

Potatismosen är gjord på 8-10 potatisar beroende på storlek, 1 dl grädde, 25 g smör, 0,5 msk muskotnöt, alt och peppar..

Likes

Comments

Vi gjorde en favorit här hemma igår. Dessa är ju ljuvliga, och perfekta att baka då dem blir många och håller länge, och kan till och med frysas.

  • 5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • 4 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 200 g smör
  • 1 ägg


Pensling och garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker
  1. Lägg de torra ingredienserna i en hög på bakbordet eller blanda dem i en skål.
  2. Tillsätt smöret och ägget. Arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg.
  3. Dela degen i sex delar. Forma dem till fingertjocka längder och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Platta till längderna och pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
  4. Grädda kakorna i 200 grader ca 15 minuter.
  5. Låt längderna svalna något och skär dem sedan i ca två cm breda, sneda bitar.

Likes

Comments

Extremt god, smaskig och relativt nyttig limpa som är min favorit.

  • 1 dl Solrosfrön
  • 1/2 dl Linfrön
  • 3/4 dl Vetekross
  • 3 dl Grahamsmjöl
  • 2 dl Vetemjöl
  • 2 1/2 dl Vetekli
  • 1 1/2 msk bikarbonat
  • 1 1/2 dl mörk Sirap
  • 5 dl Filmjölk

Blanda ihop alla ingredienser och sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång form (brödform) och grädda i mitten av ugnen i 60 minuter.

Likes

Comments

Ja denna tisdag vad innehåller den kan man ju undra. Jag kan inte riktigt svara på den heller, jag har ingen ork överhuvudtaget men vädret är fint och solen skiner så för att må lite bättre ska man väl ta sig ut lite grann, kanske göra som flickorna vill med att mata ankorna i vattenparken, men dem duscha/badar just nu, så vi lär hålla oss inne ett bra tag så dem inte blir kalla.

Mamma har varit på besök som varje tisdag typ, varför kan man ju undra sig? vem avsätter samma tid varje vecka för att träffa sina barnbarn? inte kommer hon på helger eller något liknande bara när det är kalas annars är det bara tisdagarna hon kommer, Vilket inte alltid är så optimalt då det är den dagen jag gärna vill få saker gjort då jag är ledig den dagen varje vecka. Men ska inte klaga, hon försöker iaf det är mer än vad man kan säga att hon gjorde för något år sedan.

Ne men vi skulle ju ta och börja baka till Julias kalas också så får väl ta en dusch, ta mig i kragen och börja baka några kakor, Hatar att behöva stressa och jag vet att jag alltid gör det inför varje nytt kalas vi håller, men jag försöker lugna mig, försöker hålla mig sansad vilket inte är så lätt då jag älskar att baka massor, massor med saker att bjuda på men känner mig aldrig riktigt nöjd utan vill ha mer och mer för varje år. Men jag håller iaf ner mina krav på barnkalaset på ett helt annat sätt än vad jag gör med vuxenkalaset där jag helst vill ha 20 olika kakor och bullar plus två tårtor på det. jag har liksom ingen gräns utan jag vill mer, mer, mer för varje kalas och vill alltid ha minst en ny slags kaka att bjuda på. Jag lever mig in för mycket i kalasen.

Likes

Comments