Det här med POP test alltså. Ett sådant test kan komma lite när som helst under lektionerna för att se hur mycket studenterna lyssnar på det professorn säger.
Vi hade det i torsdags i min Principles of Marketing class och jag misslyckades totalt! (Sitter bredvid en dansk, så det blir mest en svensk-danska språklektion)

Här i USA så har man ett betygssystem där man samlar på sig en massa poäng under kursens gång, och det antalet poäng man har när kursen är slut, det blir ditt betyg.
Oftast så är antalet maxpoäng 1000 så betygskriterierna är då
900 poäng=A
800 poäng=B
700 poäng=C
Osv

Så det du gör på en termin är att samla på dig poäng!
Säg att en exam är värt 100 poäng, beroende på hur många frågor du klarar, desto mer poäng samlar du på dig.
Professorerna här älskar att ge ut bonuspoäng, och dom kan komma lite när som helst!
Som, enligt bilden, så fick jag två bonuspoäng bara genom att gå in på Blackboard och läsa igenom kursplanen.
Och på min POP test så kunde jag inte en enda fråga, MEN jag fick ändå två poäng för att jag skrev mitt namn (och stavade rätt) haha, vilket ju inte är så svårt!

Sedan, om man mot slutet skulle känna att "skit också jag kommer inte att kunna få ihop tillräckligt med poäng för att få ett B, då kan man be professorn att få en extra assignment, så man kan plocka på sig lite bonuspoäng, eller extra credit.

Gotta love America!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Har precis haft mina första exams idag och, herregud, vilken skillnad från Sverige!

Här existerar i stort sett bara flervalsfrågor och på de flesta frågor jag hade idag var ungefär:

Vilken färg har solen?
1. Banan
2. Grön
3. Gul
4. Polis

Alltså, det var väldigt lätt att se vilket svar som var rätt, även om man egentligen inte hade en aning om vad frågan handlade om. Såklart gäller detta inte alla frågor, men ändå en väldig tydlig skillnad från Sverige.

Men ändå skulle jag nog säga att det är tuffare att läsa på universitet i USA. Varje vecka så är det test, uppsatser och andra uppgifter som ska göras, vilket gör att det är många saker som måste hållas koll på hela tiden.

Hade även en uppsats till idag där jag skulle göra så kallade profiles om 5 stycken pionjärer inom ledarskap. Läraren hade inga direkta riktlinjer för vad som skulle ge vilket betyg så jag satsade verkligen och gjorde en riktigt bra uppsats. Jag var riktigt nervös eftersom det är väldigt svårt att skriva uppsatser på engelska men på lektionen idag (inför mig och 80 andra klasskamrater) så sa min lärare att Susanne Olsson, the swedish girl, hade skrivit topp-tre bästa uppsats!

Jag blev såklart illröd i ansiktet eftersom alla vände blickarna mot mig, men det är sjukt kul att få en sådan respons!

Jag ÄSLKAR verkligen föreläsningarna vi har här. Hemma så är det tråkiga föreläsningar där läraren bara undervisar och ger fakta, men här är lektionerna mer en diskussion mellan proffessorn och studenterna. Det visas mycket inspirerande filmer och professorn involverar alla studenter genom att ställa frågor som man får fundera och reflektera över. Love it!


Likes

Comments

Hej allihopa everybody! Tänkte skylla mitt dåliga bloggande på att jag har haft en stressig vecka! I onsdags bestämde vi oss för att hyra en bil över helgen och åka till Atlanta i Georgia. Eftersom att jag nu på torsdag har 3 assignments och två prov så har jag fått panikplugga dagarna innan helgen och kommer att få panikplugga nu varje dag fram tills torsdag. Men det ska nog gå vägen!

Hade mitt första pop-test i torsdags i min management-kurs och det gick ganska dåligt, men då det bara var 6 frågor så gör det inte så mycket. Ett pop-test är ett test som läraren mitt i en lektion kan ha, och provet handlar då om vad man har gått igenom hitintills i ämnet. Jag är så glad att vi inte har sådana test i Sverige!

I fredags så hämtade Aleks upp våran hyrbil som kostade ca 100 dollar för två dagar. Till Atlanta tar det ca tre timmar att köra, men med lite god musik och härliga konversationer så gick det fort.
Via appen Airbnb så hittade vi en jättemysig lägenhet/del av hus för ett mycket bra pris. Kan verkligen rekommendera den appen för att hitta lägenheter och hus som privatpersoner lägger ut. Lägenheten var en del av ett hus med egen ingång, kök, vardagsrum och två sovrum. Den var jättesnyggt inredd och var supermysig!

Väl på plats så bytte vi bara om lite snabbt för att sedan bege oss till en del av Atlanta som hette Buckhead. Där fanns en stor barstreet och vi dök in på en som hette Divebar. Där blev det shots och drinkar och en hel del roliga konversationer med locals. (Jag har hur många selfies med folk jag inte har en aning om vilka dom är haha.)

Dagen efter så hade vi kollat upp att det hölls en Mardi Gras parade, eller eftersom den hölls i Atlanta, en Lanta Gras parade. Alla var utklädda i roliga och galna kläder, det var liveband och en riktigt härlig stämning. Med en klarblå himmel och en öl i handen så kände vi att vi aldrig ville lämna!

Efter två timmars dansande så lyft-ade vi vidare till Georgia Aquarium. Där fanns alla möjliga havsdjur och vi var på en sjölejon-show och en delfin-show som var superhäftiga båda två! Dom hade även en sådan där akvarietunnel man kan gå igenom och så simmar alla fiskar runt om dig.

Efter det fick jag äntligen uppleva the Cheesecake Factory som hade otroligt mycket mer än bara cheese cakes. Efter det blev det en lugn hemmakväll för att sedan dagen därpå rulla hem till home sweet Troy igen. Jag älskar spontanitet!


Likes

Comments

Veckorna går så fort, jag hänger knappt med!

Har haft mina första tester och assignments nu i veckan, och jag tror att de har gått mycket bra! Jag var supernervös och trodde att det skulle vara jättesvårt, men då det mesta här är kryssfrågor så känns det som att det här ska gå vägen!

Jag, Linnea och Navneet tänkte att vi ville vara lite coola och gå med i en sport club så vi tänkte att badminton kan vara en kul grej att gå med i. Vi var supertaggade inför uppstartsmötet där vi skulle först ha lite genomgångar med regler och så vidare, och att vi sen allihopa skulle ta oss till gymmet där vi skulle få ha vår första träning.

Vi kommer dit och mättes av ca 30 andra personer som ville gå med (varav nog 95 % var koreaner). De som skulle hålla i mötet hade en lite halvtaskig presentation, på lite halvknackig engelska så vi började fundera om det här verkligen var värt att investera några pengar i. När frågan kom, hur pass mycket utrustning de hade för att kunna driva den här klubben, så visade det sig att för alla oss 30 personer så fanns det endast 5 rack och ett nät att tillgå. Visade sig även att det inte skulle bli någon förstaträning heller, på grund av att hallen var uppbokad. Så vi känner väl att vi kanske ska satsa och briljera på något annat! :)

Igår var det fest hos två av de internationella studenterna och jag CHUGGADE (oj vad fel det låter på svenska) min första öl! Ni vet när man häller i öl i en tratt och sen så kan man dricka en hel öl på 5 sekunder. Haha, så kul! Allting bara fortsätter att vara typiskt amerikanskt...


Trump har gått och blivit president nu, så vi får se de kommande månaderna vad han är kapabel till att ställa till det med antar jag. Jag får en massa meddelande från diverse nyhetsappar att "USA ÄR I FULLSTÄNDIG KAOS" och att det är uppror och demonstrationer över hela USA, haha. Det innefattar inte lilla lugna Troy, här flyter allt på som vanligt!

DOCK så fick vi imorse vara med om vår första tornado alert. (!!) Jag (och alla andra) har signat upp sig på en hemsida där man får SMS om väderkatastrofer, tex en tornado, som sker i närområdet där man befinner sig. Eftersom vi var ute igår så var jag inte så lättväckt som man normalt är, så vid klockan nio så bankar min roommate Anne på min dörr och ropar att vi måste utrymma lägenheten. Yrvaket fick jag på ett par jeans och sen var det bara att traska ner till lägsta våningen av huset och sitta där och vänta med resten av de boende i huset. Tornados är ganska vanligt här nere och jag blev chockad av hur mörkt det var utomhus, trots att klockan var 9 på morgonen. Det ösregnade, åskade och blåste, och det är tydligen då man vet att det kan uppstå tornados. Ett träd hade fallit över någon elkabel så elen och wi-fin stängdes av. Efter ca 30 minuter så fick vi ett SMS att varningen var över och vi fick gå upp till våra rum igen. Nyss så fick jag ännu ett SMS att de varnar för tornados även ikväll/inatt och detta sabbade ju verkligen våra lördagsplaner! Men vi får se hur det artar sig, förhoppningsvis vi kan dra ut ikväll i alla fall!Här är många av de internationella som festade igår!Till vänster: så ser SMSen ut som vi får och den till höger är från i morse när vi satt och väntade på att det skulle gå över.

Likes

Comments

Idag har jag haft lektioner hela dagen. Jag tycker att det är ganska(läs:mycket) svårt att hänga med när vissa proffesorer snackar. Jag har en riktigt kul typ i min service marketing class som har en sådan bred sydstatsdialekt så jag kommer på mig själv att bara sitta och stirra på honom medan han försöker förklara det spännande i att förstå marknadsföring. Vilket jag inte riktigt har kopplat ännu...

Men! Förhoppningsvis så kommer jag snart att förstå vad han, och mina andra professorer snackar om på lektionerna för än så länge så känns allt bara väldigt oförståbart!

Sätter mig hellre i solen med en kopp kaffe och bara njuter :)

Likes

Comments

Idag är det söndag så vi har haft en väldigt chill dag. Något som jag älskar med det här landet är att du kan se så mycket sport, och så kan du även utöva mycket sporter. Nu är det basketboll, tennis och baseball season så vi kommer att kolla på väldigt mycket matcher nu framöver. Vi var och kollade på basket igår och det är verkligen en show! Skolans orkester är där och spelar och cheerleaderna dansar och flyger i luften så det är en riktigt härlig stämning inne i arenan!

Idag har vi spelat tennis i 2 timmar (!) med de andra internationella studenterna. Jag är riktigt riktigt kass om man jämför med dom som redan har varit här en termin! Men de har 12 banor som vi studenter får spela på när vi vill, så förhoppningsvis så kommer jag kanske utvecklas lite. Jag får hoppas så i alla fall!

Eftersom det idag är söndag så får ingen alkohol serveras eller köpas. Tydligen är det någon regel de har bara i Alabama state och inte i resten av USA så det var ju kul att jag kom till den här staten! Men pubarna kommer att öppna klockan 00:01 inatt, så vi kanske drar ut ikväll i alla fall! Just nu känner jag mig helt död efter träningen idag, men vi får se hur det blir!

Likes

Comments

Ligger här i gräset på en handduk och solar. De senaste dagarna har det varit riktigt härligt väder med 22-25 grader och sol så nu är den amerikanska södern härlig!

Igår var vi först på en internationell fest som skolan anordnade sen efter det så drog vi hem till ett hus som två studenter delar. Där blev det förfest med lite olika fyllekortspel och lite gött häng. Efter det så drog vi till en fest som en av the fraternities anordnade. Alltså haha herregud jag vet inte vart jag ska börja. En fraternity är de där husen som man ser i amerikanska collegefilmer som heter något i stil med alpha-beta-kappa-sigma osv. Där det bor en massa killar och de bara festar hela tiden. Det är så otroligt roligt att det verkligen är precis som i filmerna!
När vi kom in till ett av husen(som för övrigt hette sigma-chi) så hade de ett stort dansgolv, det var till och med två DJs som stod uppe i ett bås och spelade musik! Helt galet! Vi som var där för första gången bara skrattade och kollade på alla stereotyp-amerikaner som drack ur sina röda och blå muggar och dansade. Så kul!


Efter den festen så tog vi party-bussen till DB och fortsatte festandet. Så idag blir det inte många knop gjorda...

Alla fraternities har stora skyltar med deras namn och alltid när man är ute på krogen så får man band där det står att man är över 21!

Likes

Comments

Så i torsdags hade jag mina första lektioner på collage! Eftersom det är den första veckan av terminen så går man bara igenom kursplanen och hur mycket prov, inlämningar osv. som ska göras. Jag blev chockad av hur mycket grejer det är som ska göras. Jag räknade ut att jag ungefär har 16 prov att skriva här under de 4 månader som jag kommer att vara här.
Här är ett schema för en kurs:

Så det är inlämningar, prov och PowerPoint-presentationer som ska genomlidas i denna kursen. Presentationerna är det som jag är mest nervös inför, att stå där framme och hålla en presentation på ett språk som inte är modersmålet (vilket det är för de flesta andra eleverna). Yep, haha! Jag är nervös redan nu...
Men men! Det ska nog lösa sig :)

Likes

Comments

Igår var vi på en bonfire med de andra internationella studenterna. Det var jättekul att äntligen få träffa dem för det blir förmodligen dom som man kommer att umgås mest med nu under den kommande terminen. Folk grillade marchmallows, drack lite alkohol och bara snackade och lyssnade på musik. Det var verkligen så chill och jättemysigt! Mitt i festen så kom det två poliser och lyste med ficklampor. Alla som var under 21 slängde iväg sina drickor, men som tur väl är så har inte jag riktigt det problemet haha :) Men de sa bara att vi skulle sänka musiken och ta det lite lugnare, så festen fortsatte.

Idag har varit en chill dag med ännu lite rundvandring på campus och ikväll så ska vi på one dollar movie night, vilket skolan anordnar en gång i månaden. Alla biofilmer kostar då bara en dollar så vi ska kolla på hidden figures. Hoppas den är bra!


Likes

Comments

Idag är sista lediga dagen för mig innan kurserna startar. De kurser jag kommer att läsa är:
Principles of marketing
Principles of management
Services marketing
Organizational behaviour

Jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte har så jättestor koll på vad kurserna handlar om exakt men det lär jag väl få reda på imorgon.

Till skillnad från Sverige så har alla kurser en bestämd veckodag och tid vid vilka föreläsningarna kommer att äga rum för hela terminen. Mina kurser är så bra så jag har lyckats klämma in dom på bara två dagar i veckan, tisdagar och torsdagar.

Här är mitt schema för hela denna terminen och det ser riktigt nice ut!

Jag hoppas verkligen att kurserna är bra så jag slipper hålla på att byta kurser för det verkar vara lite klurigt! Och så vill jag ju såklart inte riskera att bli av med detta guldschemat 😊

Likes

Comments