Provade här om dagen göra en moussetårta enligt Valios recept. Tårtan blev smakmässigt god men tyvärr flöt aprikosmarmeladen ut som skulle finnas mellan mousselagren. Därav det icke så perfekta utseendet på tårtan.

Receptet är beräknat för 12 personer och jag gjorde den i en form med löstagbar kant, 23 cm i diameter. Jag dubblade receptet för att få en högre tårta.


Botten:

150g kex t.ex pepparkakor

75g smör


Plommorn och kanelfyllning/mousse:

3 gelatinblad

2 dl vispgrädde

2 burkar (200g) av Valios plommon- och kanelkvarg

2 msk socker

2 msk laktosfri mjölk


Mellan mousse fyllningarna:

Äppel-, aprikos eller plommonmarmelad


Vaniljfyllning/mousse:

3 gelatinblad

4 dl vispgrädde

1 burk (200g) av Valios vanljkvarg

2 msk socker

1 msk vaniljsocker

2 msk laktosfri mjölk


Gör såhär:

Plommon och kanelfyllning:

- Sätt smörpapper i botten på en springform. Jag använde mig också av en plastkrage för att få en snyggare kant.

- Smält smöret och mixa kexen. Blanda ihop dessa och tryck ut dem i botten på formen

- Blötlägg gelatinbladen

- Vispa grädden tillsammans med socker

- Smält gelatinbladen i mjölken och vänd ner tillsammans med kvargen

- Blanda slutligen i vispgrädden och bland försiktigt.

-Bred ut första lagret mousse i formen

-Ställ kallt tills moussen stelnat något. Tag sedan ut och stryk över ett lager marmelad av önskad smak.


Vaniljfyllning:

-Görs exakt på samma sätt som den första fyllningen.

-Låt därefter stelna i kylen 4-6 timmar före servering










Gillar

Kommentarer

Nu är det länge sedan jag gjort någon uppdatering här varför jag tycker det är på sin plats med lite bilder av de bröllopstårtor jag tillverkat hittills denna sommar. Om inget annat kanske jag kan inspirera någon som ännu är i startgroparna och planerar bröllop.

Gillar

Kommentarer

Provade idag göra en moussetårta med smak av hallon och lakrits. Delar med mig av receptet nedan:

(Beräknad för en form som är 23cm i diameter)

Botten:

150g Oreo kex

50g smör

Fyllning:
6 gelatinblad
3,3 dl vispgrädde
2 dl hallonsylt
150g Valios kvargblandning med smak av lakrits
2+1 msk vatten
1 dl lakritssås

Spegel:
50g Valios kvargblandning med smak av lakrits
100g vitchoklad
Svart karamellfärg
0,5 dl krossad turkisk peppar
2 msk frusna hallon eller andra bär

Gör såhär:
Smält smör i en kastrull. Mixa sönder Oreo kexen till smulor och blanda med det smälta smöret. Tryck sedan ut i en form med löstagbar kant. Ställ kallt.
Sätt gelatinbladen i kallt vattenbad.

Mät upp hallonsylten. Ta 4 stycken av gelatinbladen, krama ur dem och smält i 2 msk vatten. Rör sedan ner gelatinet i hallonen. Slutligen iblandas den vispade grädden. Rör om och fyll formen i ett jämnt lager ovanpå Oreo kexen. Ställ kallt.

Ta de sista gelatinbladen och smält ner dem i vattnet och bland ihop med kvargblandningen, tillsätt lakritssåsen. Rör till en slät massa och tillsätt resterade mängd grädde (vispad). Ställ formen kallt några timmar.

Tag nu resterande av kvargblandningen och sätt den i en kastrull. Smält ner vitchokladen på svag värme och tillsätt karamellfärg i den mängd så att färgen blir svart. Då blandningen svalnat hälls den övers på tårtan. Låt svalna helt och få en stelnad yta. Toppa med krossad turkisk peppar och bär.

Först i morgon kommer vi kalasa på denna men hoppas givetvis att den är lika god som den ser ut :-)


Gillar

Kommentarer