Vill dela med mig av lite bilder från min senast tillverkade doptårta. Det var tvillingarna Zeona och Zeana som fick sina namn och de stolta föräldrarna önskade sig en trevåningstårta med rosa rosor, små blommor och fjärilar. Tyckte att det skulle vara passande med två babysar på toppen och fick en vision om dopklänningar med spetskant som skulle bölja fritt över tårtan. Lite som en drapering bakom blommorna. Fick fria händer till att skapa fritt och resultatet ses nedan.

Tårtan är beräknad för ca 30 personer och gjord på vaniljbottnar. Fyllningen bestod av hallon-, och vaniljmousse.

Likes

Comments

Gjorde för en tid sedan en unicorne tårta. En roligt tårta att tillverka då den helt enkelt är lite annorlunda i dekoreringen än många andra tårtor jag tillverkat.

Den är uppbyggd på vanlig vaniljtårtbotten och fylld med hallon-, och vanljmousse. Spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med sockerpasta. All dekorering är handgjord, även den gjord av sockepasta.

Likes

Comments

Har de senaste dagarna haft tid och möjlighet att göra egna godsaker. Såhär efter jul och all mäktig julmat så tyckte jag att det skulle passa med någonting lättare att bjuda på vid kaffebordet och gjorde därför en tårta med smak av jordgubb och kola. Jättegod och kan varmt rekommenderas.

Recept:

180g digestivkex

75g smör

2 1/2 dl farinsocker

8 gelatinblad


500 g vaniljsås

400 g kvarg- vaniljsmak

4 msk vatten

5 gelatinblad

500g jordgubbar


Botten:

Ta en form med löstagbar kant och täck den med smörpapper i botten. Ca 24 cm i dm. Täck innerkanten med kantfolie. Går också att ta remsor av bakplåtspapper. Krossa digestivkexen i en mixer och blanda i smöret som du smält ner i en kastrull. Tryck ut detta i botten på formen. Skär jordgubbar i tunna skivor och placera mot kantfoliet runt hela innerkanten på formen.


Kolafyllning:

Häll grädde och farinsocker i en kastrull. Låt koka ihop i ca 1 minut. Allt socker bör lösas upp. Kyl sedan av detta i kallt vattenbad. Låt stå och svalna i kylskåp så att såsen tjocknar.

Lägg gelatinbladen 8 + 5 i blöt i kallt vatten


Jordgubbsfyllning:

Mosa jordgubbarna till en puré. Låt ca 1 dl koka upp och smält ner gelatinbladen i den. (gelatinet får inte koka) Blanda noga.

Blanda vaniljsås , vaniljkvarg och kolasås med en elvisp. Låt vattnet koka upp och smält gelatinbladen i det. Blanda med kolafyllningen.

Varva kola-och jordgubbsfyllning i ringmönster för att få en fin tårta som är randig då den skärs.





Likes

Comments

Jag har länge beundrat dessa fina tårtor med yta blank som en spegel. Har sett många vackra varianter med de mest varierande effekter och fick nu tillfälle att göra min egen. Tänker därför dela denna erfarenhet vidare ifall någon annan vill prova!

Jag gjorde dagen innan en vaniljtårtbotten som jag fyllde med kokosmousse och ananasfluff. Jag spacklade tårtan med smörkräm och ställde den kallt i kylen över natten. Detta för att få en väl avkyld tårta. Ett tips är att eftersträva en så jämn spackling som möjligt eftersom skavanker lätt annars syns genom glazen som tårtan skall täckas med.

Receptet nedan på glazen eller glasyren räcker endast till en liten tårta max 20 cm i dm. Åtminstone om man som jag gör detta första gången är det bra att göra en tillräckligt stor mängd. Svinnet blir automatiskt ganska stort.

Också att tänka på är att man skall täcka hela tårtan med glasyr första gången man häller över. På så sätt slipper man fula kanter eftersom glasyren stelnar ojämnt. Därefter kan man börja fixa och trixa med färgerna. Som ni ser av mina bilder är tårtans kanter inte de snyggaste och det beror på ovannämda faktorer. Även små luftbubblor syns (silade 3 gånger) och de kan man faktiskt enkelt sticka hål på med en nål om man vill.

Recept på glazen- Spegel glasyr:

225g hackad vit choklad
2,4dl strösocker
1,1dl kallt vatten
5tsk gelatinpulver
4msk kallt vatten
1,1dl glukossirap
1,1dl kondenserad mjölk

Gelfärg i valfri färgsättning

Gör såhär:

Hacka vitchokladen i små bitar och lägg i en skål. Mät upp gelatinet i en annan skål och rör ut tillsammans med kallt vatten. Låt stå och svälla. Mät upp strösocker, vatten och glukossirap i en kastrull. Värm tills allt socker löst sig. Ta bort från värmen då temperaturen uppnått 105 grader.

Blanda ut det stelnade gelatinet tillsammans med sockerblandningen och rör om tills du har en slät smet. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om ytterligare. Häll den ännu varma blandingen över den finhackade chokladen och låt den smälta.

Ta en stavmixer och mixa ihop chokladblandningen tills den är slät. Sila slutligen genom en sil för att få bort eventuella små chokladbitar och luftbubblor.

Färga blandníngen i önskad färg. Vill man ha flera färger delar man bara upp blandingen i flera mindre skålar och färgar i samtliga önskavärda färger. Det man dock kan tänka på är att ha en basfärg som man gör mest av och som man först häller över hela tårtan. Endast små mängder av annan färg/glaze behövs för att göra effekterna.

Ställ den kalla smörspacklade tårtan på ett ugnsgaller med smörpapper och plåt under, gärna så att tårtan står på en burk eller annat för att glazen skall kunna droppa fritt från tårtan och ner på plåten.

Häll försiktigt glazen över tårtan med cirklande rörelser. Gör den endera enfärgad eller flerfärgad. Använd fantasin för att få de effekter du vill ha.


Likes

Comments

Hur kul är det inte att få den äran att tillverka dessa bröllopstårtor. Till nyårsafton i år blev det tårtor i temat marinblått, silver och vitt. Inspirerad av vinterns frost och glittrande snö tillverkade jag rosor i mörkaste marinblå färg. Dessa fick frostiga kronblad för att ge en vintrig känsla och omgavs av små snöbollar som jag byggde upp på tråd. Silvriga blad och lingonris som jag färgat i silver fick också bidra till helheten liksom en och annan frostig snöflinga.

Tårtan gjortde jag på vanlig vaniljbotten och täckte med sockermassatäcke. Glitterspray i pärlemo fick göra sockemassatäcket vitt gnistrande som snö. Slutligen placerade jag ett band av sockermassapärlor och silver strass runt tårtans bas. Lite bling är ju på sin plast då det är nyår!

Likes

Comments

På julafton tänkte jag bjuda på en pannacotta med smak av jul. Pannacotta är ju någonting som jag själv tycker passar till de flesta tillfällen och som man dessutom kan variera i det oändliga.

Recept pannacotta: (Receptet räcker till 6 portioner)

2 gelatinblad

4 dl vispgrädde

1 dl mjölk

0,5 dl strösocker

1 kanelstång


Gör såhär:

Blötlägg gelatinbladen i en skål med vatten.

Häll grädde, mjölk, socker och kanelstång i en kastrull och låt blandningen sjuda på svag värme i 10 minuter.

Fiska upp kanelstången. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i grädden då den svalnat en aning.

Låt sedan pannacottan svalna medan du gör äppelblandingen.


Karamelliserade äpplen:

4 äpplen

50 g smör

0,75 dl råsocker

0,5 tsk kanel

Gör såhär:

Skala äpplena och skär dem i små bitar.

Sätt dem i en stekpanna med övriga ingredienser som smör, råsocker och kanel. Stek blandingen tills äppelbitarna är mjuka och allt fått en lite seg konsistens och vacker färg.

Ta sedan 6 portionsskålar. Jag använde denna gång lite större vanliga glas. Oftast sätter man de karamelliserade äpplena överst men jag valde att sätta dem i botten av glaset. Häll sedan på pannacottan. Ställ i kylen minst 4 timmar eller över natten.



Likes

Comments

Gjorde nyligen för första gången laktitsmoussé som fyllning i en våningstårta och blev positivt överraskad. Delar därför av mig av detta fantastiskt goda recept.

Lakrits finns att köpas både med slat,- och sösmak. Saltlakrits är sådan som innehåller salmiak. Så detta utgör grunden för hur du vill att din fyllning skall smaka. Söt eller salt. Eller om man föredrar en fyllning någonstans mitt emellan så varför inte ta halva mängden sötlakrits och halva saltlakrits.

Jag valde att göra min fyllning utav saltlaktits och sökte därför efter godisar av salmiaktyp. Den blev i smaken söt men också lite salt. Jag kombinerade den med hallonmoussé

Receptet räcker till 8 stora muffins eller till 1 lager fyllning i en normalstor tårta.

Du behöver:
3 dl grädde
60-80 gram lakritsgodisar (jag använde 80g för att få ganska kraftig smak)

Gör såhär:
Häll grädden i en kastrull med tjock botten och tillsätt godiset. Värm på svag värme under omrörning tills allt godis har smält ordentligt. Viktigt att grädden INTE får koka. Ställ blandningen i kylskåpet över natten så att den får svalna i lugn och ro. Vispa sedan upp blandingen till önskad konsistens som då du vispar grädde.




Likes

Comments

Maine Coon kattpojkarna Morini och Walther växer och börjar bli stora. Hela 9 månader och 6 kg tunga. De har fått sin egen kattlucka i dörren så de kommer och går som de vill. Det var mattes belöning efter att de varit duktiga och klarat av kastreringen. 

Livet som katt går till synes i lugnets tecken förutom då de dagliga kattracen tar fart, det vill säga några gånger per dygn. Då far de på som tokstollar tills tungan hänger och de flåsar som hundar. I övrigt handlar det mest om att vila någonstans på en skön plats utomhus i trädgården eller också uppe i klätterträdet inne. Att busa med lillmatte och öva på olika tricks är också kul.

Alla borde vi ta lärdom av katten och kanske leva mera i nuet och inte stressa. Om inte annat så är det ju väldigt avstressande att sitta med dessa pälsbollar i famnen och lyssna på deras  spinnande.


Likes

Comments

I morgon är det fest för många av dem som kämpat sig genom gymnasiet 💐😊🎶 Grattis till alla er och hoppas ni får en minnesvärd dag!

Jag har fått den stora äran att tillverka tårtorna till två examens fester. Roligt med personliga önskningar både vad beträffar innehåll och dekorering. Då blir allt så mycket personligare.

Vädret har varit varmt dessa dagar. Härligt med sol och sommar men inte alltid de mest fördelaktiga vädret då man jobbar med sockepasta. Detta eftersom torkningen inte riktigt är hundraprocentig, eller åtminstone räcker den en hel evighet. Men nu är dekoreringarna placerade på tårtorna och allt är klart. Hoppas studenterna blir nöjda.


Elisa önskade sig en tårta innehållande jordgubbs-, och limemousse dekorerad med körsbärsblommor vilka hör till hennes favoriter. Jag gjorde därtill några rosor för att få en passande helhet. Körsbärsblommorna är uppbyggda på tråd.

Elisas andra tårta är dekorerad med skogsstjärnor och en enkel ros. I den valde Elisa hallon-, och vaniljmousse.

Amanda ville ha hallon-, och vaniljmousse i båda sina tårtor. En av hennes temafärger är gammelrosa. Gjorde därför rosor tillverkad i lite mörkare gammaldagsrosa färg. Tårtorna gjordes identiska, eller så lika som de nu kan bli då man skapar å frihand

Likes

Comments