Provade här om dagen göra en moussetårta enligt Valios recept. Tårtan blev smakmässigt god men tyvärr flöt aprikosmarmeladen ut som skulle finnas mellan mousselagren. Därav det icke så perfekta utseendet på tårtan.

Receptet är beräknat för 12 personer och jag gjorde den i en form med löstagbar kant, 23 cm i diameter. Jag dubblade receptet för att få en högre tårta.


Botten:

150g kex t.ex pepparkakor

75g smör


Plommorn och kanelfyllning/mousse:

3 gelatinblad

2 dl vispgrädde

2 burkar (200g) av Valios plommon- och kanelkvarg

2 msk socker

2 msk laktosfri mjölk


Mellan mousse fyllningarna:

Äppel-, aprikos eller plommonmarmelad


Vaniljfyllning/mousse:

3 gelatinblad

4 dl vispgrädde

1 burk (200g) av Valios vanljkvarg

2 msk socker

1 msk vaniljsocker

2 msk laktosfri mjölk


Gör såhär:

Plommon och kanelfyllning:

- Sätt smörpapper i botten på en springform. Jag använde mig också av en plastkrage för att få en snyggare kant.

- Smält smöret och mixa kexen. Blanda ihop dessa och tryck ut dem i botten på formen

- Blötlägg gelatinbladen

- Vispa grädden tillsammans med socker

- Smält gelatinbladen i mjölken och vänd ner tillsammans med kvargen

- Blanda slutligen i vispgrädden och bland försiktigt.

-Bred ut första lagret mousse i formen

-Ställ kallt tills moussen stelnat något. Tag sedan ut och stryk över ett lager marmelad av önskad smak.


Vaniljfyllning:

-Görs exakt på samma sätt som den första fyllningen.

-Låt därefter stelna i kylen 4-6 timmar före servering










Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu är det länge sedan jag gjort någon uppdatering här varför jag tycker det är på sin plats med lite bilder av de bröllopstårtor jag tillverkat hittills denna sommar. Om inget annat kanske jag kan inspirera någon som ännu är i startgroparna och planerar bröllop.

Likes

Comments

Provade idag göra en moussetårta med smak av hallon och lakrits. Delar med mig av receptet nedan:

(Beräknad för en form som är 23cm i diameter)

Botten:

150g Oreo kex

50g smör

Fyllning:
6 gelatinblad
3,3 dl vispgrädde
2 dl hallonsylt
150g Valios kvargblandning med smak av lakrits
2+1 msk vatten
1 dl lakritssås

Spegel:
50g Valios kvargblandning med smak av lakrits
100g vitchoklad
Svart karamellfärg
0,5 dl krossad turkisk peppar
2 msk frusna hallon eller andra bär

Gör såhär:
Smält smör i en kastrull. Mixa sönder Oreo kexen till smulor och blanda med det smälta smöret. Tryck sedan ut i en form med löstagbar kant. Ställ kallt.
Sätt gelatinbladen i kallt vattenbad.

Mät upp hallonsylten. Ta 4 stycken av gelatinbladen, krama ur dem och smält i 2 msk vatten. Rör sedan ner gelatinet i hallonen. Slutligen iblandas den vispade grädden. Rör om och fyll formen i ett jämnt lager ovanpå Oreo kexen. Ställ kallt.

Ta de sista gelatinbladen och smält ner dem i vattnet och bland ihop med kvargblandningen, tillsätt lakritssåsen. Rör till en slät massa och tillsätt resterade mängd grädde (vispad). Ställ formen kallt några timmar.

Tag nu resterande av kvargblandningen och sätt den i en kastrull. Smält ner vitchokladen på svag värme och tillsätt karamellfärg i den mängd så att färgen blir svart. Då blandningen svalnat hälls den övers på tårtan. Låt svalna helt och få en stelnad yta. Toppa med krossad turkisk peppar och bär.

Först i morgon kommer vi kalasa på denna men hoppas givetvis att den är lika god som den ser ut :-)


Likes

Comments

Vill dela med mig av lite bilder från min senast tillverkade doptårta. Det var tvillingarna Zeona och Zeana som fick sina namn och de stolta föräldrarna önskade sig en trevåningstårta med rosa rosor, små blommor och fjärilar. Tyckte att det skulle vara passande med två babysar på toppen och fick en vision om dopklänningar med spetskant som skulle bölja fritt över tårtan. Lite som en drapering bakom blommorna. Fick fria händer till att skapa fritt och resultatet ses nedan.

Tårtan är beräknad för ca 30 personer och gjord på vaniljbottnar. Fyllningen bestod av hallon-, och vaniljmousse.

Likes

Comments

Gjorde för en tid sedan en unicorne tårta. En roligt tårta att tillverka då den helt enkelt är lite annorlunda i dekoreringen än många andra tårtor jag tillverkat.

Den är uppbyggd på vanlig vaniljtårtbotten och fylld med hallon-, och vanljmousse. Spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med sockerpasta. All dekorering är handgjord, även den gjord av sockepasta.

Likes

Comments

Har de senaste dagarna haft tid och möjlighet att göra egna godsaker. Såhär efter jul och all mäktig julmat så tyckte jag att det skulle passa med någonting lättare att bjuda på vid kaffebordet och gjorde därför en tårta med smak av jordgubb och kola. Jättegod och kan varmt rekommenderas.

Recept:

180g digestivkex

75g smör

2 1/2 dl farinsocker

8 gelatinblad


500 g vaniljsås

400 g kvarg- vaniljsmak

4 msk vatten

5 gelatinblad

500g jordgubbar


Botten:

Ta en form med löstagbar kant och täck den med smörpapper i botten. Ca 24 cm i dm. Täck innerkanten med kantfolie. Går också att ta remsor av bakplåtspapper. Krossa digestivkexen i en mixer och blanda i smöret som du smält ner i en kastrull. Tryck ut detta i botten på formen. Skär jordgubbar i tunna skivor och placera mot kantfoliet runt hela innerkanten på formen.


Kolafyllning:

Häll grädde och farinsocker i en kastrull. Låt koka ihop i ca 1 minut. Allt socker bör lösas upp. Kyl sedan av detta i kallt vattenbad. Låt stå och svalna i kylskåp så att såsen tjocknar.

Lägg gelatinbladen 8 + 5 i blöt i kallt vatten


Jordgubbsfyllning:

Mosa jordgubbarna till en puré. Låt ca 1 dl koka upp och smält ner gelatinbladen i den. (gelatinet får inte koka) Blanda noga.

Blanda vaniljsås , vaniljkvarg och kolasås med en elvisp. Låt vattnet koka upp och smält gelatinbladen i det. Blanda med kolafyllningen.

Varva kola-och jordgubbsfyllning i ringmönster för att få en fin tårta som är randig då den skärs.





Likes

Comments

Jag har länge beundrat dessa fina tårtor med yta blank som en spegel. Har sett många vackra varianter med de mest varierande effekter och fick nu tillfälle att göra min egen. Tänker därför dela denna erfarenhet vidare ifall någon annan vill prova!

Jag gjorde dagen innan en vaniljtårtbotten som jag fyllde med kokosmousse och ananasfluff. Jag spacklade tårtan med smörkräm och ställde den kallt i kylen över natten. Detta för att få en väl avkyld tårta. Ett tips är att eftersträva en så jämn spackling som möjligt eftersom skavanker lätt annars syns genom glazen som tårtan skall täckas med.

Receptet nedan på glazen eller glasyren räcker endast till en liten tårta max 20 cm i dm. Åtminstone om man som jag gör detta första gången är det bra att göra en tillräckligt stor mängd. Svinnet blir automatiskt ganska stort.

Också att tänka på är att man skall täcka hela tårtan med glasyr första gången man häller över. På så sätt slipper man fula kanter eftersom glasyren stelnar ojämnt. Därefter kan man börja fixa och trixa med färgerna. Som ni ser av mina bilder är tårtans kanter inte de snyggaste och det beror på ovannämda faktorer. Även små luftbubblor syns (silade 3 gånger) och de kan man faktiskt enkelt sticka hål på med en nål om man vill.

Recept på glazen- Spegel glasyr:

225g hackad vit choklad
2,4dl strösocker
1,1dl kallt vatten
5tsk gelatinpulver
4msk kallt vatten
1,1dl glukossirap
1,1dl kondenserad mjölk

Gelfärg i valfri färgsättning

Gör såhär:

Hacka vitchokladen i små bitar och lägg i en skål. Mät upp gelatinet i en annan skål och rör ut tillsammans med kallt vatten. Låt stå och svälla. Mät upp strösocker, vatten och glukossirap i en kastrull. Värm tills allt socker löst sig. Ta bort från värmen då temperaturen uppnått 105 grader.

Blanda ut det stelnade gelatinet tillsammans med sockerblandningen och rör om tills du har en slät smet. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om ytterligare. Häll den ännu varma blandingen över den finhackade chokladen och låt den smälta.

Ta en stavmixer och mixa ihop chokladblandningen tills den är slät. Sila slutligen genom en sil för att få bort eventuella små chokladbitar och luftbubblor.

Färga blandníngen i önskad färg. Vill man ha flera färger delar man bara upp blandingen i flera mindre skålar och färgar i samtliga önskavärda färger. Det man dock kan tänka på är att ha en basfärg som man gör mest av och som man först häller över hela tårtan. Endast små mängder av annan färg/glaze behövs för att göra effekterna.

Ställ den kalla smörspacklade tårtan på ett ugnsgaller med smörpapper och plåt under, gärna så att tårtan står på en burk eller annat för att glazen skall kunna droppa fritt från tårtan och ner på plåten.

Häll försiktigt glazen över tårtan med cirklande rörelser. Gör den endera enfärgad eller flerfärgad. Använd fantasin för att få de effekter du vill ha.


Likes

Comments

Hur kul är det inte att få den äran att tillverka dessa bröllopstårtor. Till nyårsafton i år blev det tårtor i temat marinblått, silver och vitt. Inspirerad av vinterns frost och glittrande snö tillverkade jag rosor i mörkaste marinblå färg. Dessa fick frostiga kronblad för att ge en vintrig känsla och omgavs av små snöbollar som jag byggde upp på tråd. Silvriga blad och lingonris som jag färgat i silver fick också bidra till helheten liksom en och annan frostig snöflinga.

Tårtan gjortde jag på vanlig vaniljbotten och täckte med sockermassatäcke. Glitterspray i pärlemo fick göra sockemassatäcket vitt gnistrande som snö. Slutligen placerade jag ett band av sockermassapärlor och silver strass runt tårtans bas. Lite bling är ju på sin plast då det är nyår!

Likes

Comments

På julafton tänkte jag bjuda på en pannacotta med smak av jul. Pannacotta är ju någonting som jag själv tycker passar till de flesta tillfällen och som man dessutom kan variera i det oändliga.

Recept pannacotta: (Receptet räcker till 6 portioner)

2 gelatinblad

4 dl vispgrädde

1 dl mjölk

0,5 dl strösocker

1 kanelstång


Gör såhär:

Blötlägg gelatinbladen i en skål med vatten.

Häll grädde, mjölk, socker och kanelstång i en kastrull och låt blandningen sjuda på svag värme i 10 minuter.

Fiska upp kanelstången. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i grädden då den svalnat en aning.

Låt sedan pannacottan svalna medan du gör äppelblandingen.


Karamelliserade äpplen:

4 äpplen

50 g smör

0,75 dl råsocker

0,5 tsk kanel

Gör såhär:

Skala äpplena och skär dem i små bitar.

Sätt dem i en stekpanna med övriga ingredienser som smör, råsocker och kanel. Stek blandingen tills äppelbitarna är mjuka och allt fått en lite seg konsistens och vacker färg.

Ta sedan 6 portionsskålar. Jag använde denna gång lite större vanliga glas. Oftast sätter man de karamelliserade äpplena överst men jag valde att sätta dem i botten av glaset. Häll sedan på pannacottan. Ställ i kylen minst 4 timmar eller över natten.



Likes

Comments

Gjorde nyligen för första gången laktitsmoussé som fyllning i en våningstårta och blev positivt överraskad. Delar därför av mig av detta fantastiskt goda recept.

Lakrits finns att köpas både med slat,- och sösmak. Saltlakrits är sådan som innehåller salmiak. Så detta utgör grunden för hur du vill att din fyllning skall smaka. Söt eller salt. Eller om man föredrar en fyllning någonstans mitt emellan så varför inte ta halva mängden sötlakrits och halva saltlakrits.

Jag valde att göra min fyllning utav saltlaktits och sökte därför efter godisar av salmiaktyp. Den blev i smaken söt men också lite salt. Jag kombinerade den med hallonmoussé

Receptet räcker till 8 stora muffins eller till 1 lager fyllning i en normalstor tårta.

Du behöver:
3 dl grädde
60-80 gram lakritsgodisar (jag använde 80g för att få ganska kraftig smak)

Gör såhär:
Häll grädden i en kastrull med tjock botten och tillsätt godiset. Värm på svag värme under omrörning tills allt godis har smält ordentligt. Viktigt att grädden INTE får koka. Ställ blandningen i kylskåpet över natten så att den får svalna i lugn och ro. Vispa sedan upp blandingen till önskad konsistens som då du vispar grädde.




Likes

Comments