View tracker

Maine Coon kattpojkarna Morini och Walther växer och börjar bli stora. Hela 9 månader och 6 kg tunga. De har fått sin egen kattlucka i dörren så de kommer och går som de vill. Det var mattes belöning efter att de varit duktiga och klarat av kastreringen. 

Livet som katt går till synes i lugnets tecken förutom då de dagliga kattracen tar fart, det vill säga några gånger per dygn. Då far de på som tokstollar tills tungan hänger och de flåsar som hundar. I övrigt handlar det mest om att vila någonstans på en skön plats utomhus i trädgården eller också uppe i klätterträdet inne. Att busa med lillmatte och öva på olika tricks är också kul.

Alla borde vi ta lärdom av katten och kanske leva mera i nuet och inte stressa. Om inte annat så är det ju väldigt avstressande att sitta med dessa pälsbollar i famnen och lyssna på deras  spinnande.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker
View tracker

I morgon är det fest för många av dem som kämpat sig genom gymnasiet 💐😊🎶 Grattis till alla er och hoppas ni får en minnesvärd dag!

Jag har fått den stora äran att tillverka tårtorna till två examens fester. Roligt med personliga önskningar både vad beträffar innehåll och dekorering. Då blir allt så mycket personligare.

Vädret har varit varmt dessa dagar. Härligt med sol och sommar men inte alltid de mest fördelaktiga vädret då man jobbar med sockepasta. Detta eftersom torkningen inte riktigt är hundraprocentig, eller åtminstone räcker den en hel evighet. Men nu är dekoreringarna placerade på tårtorna och allt är klart. Hoppas studenterna blir nöjda.


Elisa önskade sig en tårta innehållande jordgubbs-, och limemousse dekorerad med körsbärsblommor vilka hör till hennes favoriter. Jag gjorde därtill några rosor för att få en passande helhet. Körsbärsblommorna är uppbyggda på tråd.

Elisas andra tårta är dekorerad med skogsstjärnor och en enkel ros. I den valde Elisa hallon-, och vaniljmousse.

Amanda ville ha hallon-, och vaniljmousse i båda sina tårtor. En av hennes temafärger är gammelrosa. Gjorde därför rosor tillverkad i lite mörkare gammaldagsrosa färg. Tårtorna gjordes identiska, eller så lika som de nu kan bli då man skapar å frihand

Likes

Comments

När min dotter fyllde 14 år önskade hon sig en tårta med Coca Cola tema. Jag tog tillfället iakt för att igen prova någonting nytt och i dethär fallet en såkallad gravity cake. Inte den lättaste tårtan att tillverka men om man får chansen göra några till är jag rätt säker på att resultatet blir bättre för varje gång. Tänkte berätta lite hur jag gick tillväga ifall det finns andra som är intresserade av att prova. Finns ju tusen olika varianter av såkallade gravity cakes, den ena roligare än den andra och säkert lika många sätt att tillverka dem också 😊

Själva tårtan är en helt vanlig tåta med nutellafluff (recept kommer småningom) och vaniljmousse, min dotters favoritsmaker.

Den trixiga delen var själva colaburken som jag fäste på en böjd järntråd som gick hela vägen ner i tårtan. För att få den stadigt lade jag ner ett smalt plaströr, som jag sedan placerade järntråden i. Jag använde ett sådant plaströr som är ämnat för att bygga våningstårtor. Klippte det i önskad höjd och placerade det i mitten av tårtan.

När jag gjorde själva colan började jag med att fästa halverade marshmallows runt hela järntråden. Försökte få en passande form av cola som rinner ur burken men strålen blev aningen för tjock. Dock väldigt stadig 😜Sedan kokade jag ihop en chokladganache som jag etappvis hällde över för att täcka allt. Viktigt att den inte blir för lös eftersom den då helt enkelt rinner bort. Min var på gränsen! Sedan skall tårtan ställas riktigt kallt för att den skall stelna. Slutligen sprayade jag på bronzfärgad ätbar spray på vissa ställen av colan för att ge en känsla av bubbel. Detta syns tyvärr inte så bra på bilden.

Hoppas detta inspirerar andra att prova!
Likes

Comments

Fördelen med att göra tårta till eget husfolk är att man inte behöver vara lika rädd för att misslyckas. Så jag har passat på att öva.

Gjorde för första gången en mönstrad tårtkant med hjälp av en schablon och Royal Icing pulver. Man kan givetvis också göra egen icing men idag var jag lite lat och använde färdigt pulver. Resultatet blev inte toppenbra men jag vet hur jag skall göra nästa gång för att göra det bättre. Övning ger ju färdighet!

Tårtans kanter bör helst vara spikraka och symetriska för att det skall bli lätt att fästa schablonen. Viktigt är att den sluter tätt mot tårtan. Jag hade tyvärr fuskat lite med detta vilket resulterade i att lite av icingen sökte sig utanför schablonens gränser och ställvis blev i tjockare laget. Icingen skall bres på i ett jämt lager, inte tjockt alls. Alltid stryk ut åt samma håll. När schablonen tas bort börjar man vara väldigt försiktig så att man inte gör märken. Och innan man alls börjar lönar det sig att sätta tårtan i kylen en bra stund så att den hinner bli kall. Icingen stelnar då snabbare vilket gör att den håller formen bättre.

Likes

Comments

Ottos doptårta är beräknad för ca 20 personer. Gjord på en vanlig vaniljbotten. Fylld med hallonmousse och vaniljmousse. Laktosfri.

Likes

Comments

I morgon är det morsdag och alla mammor firas. Och med denna tårta som jag gjorde till en alldeles speciell mamma vill jag, lite på förhand, önska alla mammor en riktigt bra dag!

Tårtan är fylld med de återkommande favoriterna hallonmousse och vaniljmousse. Den är beräknad för ca 20 personer och laktosfri.

Denhär gången har jag provat någonting för mig alldeles nytt. Att använda mig av ätbara diamanter som pryder tårtans kant. Dessa är tillverkade av smält isomaltos som fått stelna i små formar.

Ovanpå tårtan har jag gjort handtillverkade sockerblommor i önskade färger. Formade dem till en bukett. Tyckte det var passande till morsdag.

Så alla mammor, ha en underbar dag och låt er bli hyllade och ompysslade i morgon!

Likes

Comments

Att tillverka socker rosor behöver inte alls vara så komplicerat som man skulle kunna tro. Dock kräver det några moment av torkning och tar sin lilla tid. Speciellt om man vill göra större rosor.

Rosornas utseende kan man variera på många olika sätt genom att man formar bladen eller gör olika täthet i rosens centrum. Men grundprincipen är alltid densamma. Man börjar med en massiv knopp och bygger sedan på blad som alltid placeras omlott så att rosen "öppnar sig" åt samma håll.

Kavla ut sockermassan ganska tunt. Ta ut 5 stycken cirklar och gör en massiv knopp som blir rosens bas. Tunna ut kanterna på varje cirkel så att de får tunnhet som ett riktigt rosenblad.

Börja med att fästa det första kronbladet runt knoppen. Gärna ganska tätt slutet så att öppningen upptill blir ganska liten. Fortsätt med följande blad som du lämnar lite öppet på ena sidan. Som lim fungerar vatten alldeles utmärkt.

Fortsätt att bygga på med kronblad. Börja alltid innanför föregående blad. Vartefter rosen blir större blir också kronbladen större.

Jag brukar då torka dem separat på engångsskedar. Sedan då de är lagom torkade det vill säga ännu lite böjbara placerar jag dem på plats.

Använd en liten skål med hushållspapper för att stödja upp rosen medan den torkar.

Man kan också tillverka rosor så att man torkar dem på en ställning där man hänger dem upp och ner. Men då måste man göra ståltråd i rosens bas så att man har någonting att hänga i. Dock vill jag gärna ha mina rosor allt igenom ätbara så jag gör på ovan beskrivna sätt.

Denhär rosen har jag gjort lite tätare i mitten med en liten sänkt bas. Jag har "naggat" kronbladen i kanterna före jag torkat dem för att skapa ett mera naturligt utseende. Har också klippt hack i vissa av kronbladen. Ibland kan det vara till stor hjälp att titta på en bild av en ros för att få lite hjälp och inspiration.

​För att ytterligare piffa upp rosen går det ypperligt att färga den med lite ätbar glitterfärg som på denna bild.

Likes

Comments

För några år sedan faktiskt (tänk så tiden går) gjorde jag en doptårta till Alvina Maria.

Hon fick en skapelse med skogens djur som dagen till ära hyllade henne med ballonger. Skall jag vara riktigt ärlig så kommer jag inte ens ihåg vilken fyllning som finns i denna våningstårta men tänker likväl bjuda på lite bilder.

Alla djuren är modellerade i sockerpasta och gräset är handmålat med ätbar färg som jag blandat ut med en skvätt vodka. Murgrönan har jag bundit upp på tunn tråd men i övrigt är allt ätbart.

Likes

Comments

Dessa två ålänningar har nu uppnått en ålder av 6 månader, blivit hela 5 kg tunga och växer så det knakar.

De erbjuder en vänskap som går på djupet och har den mest effektiva helande och blodtyckssänkande effekt man kan tänka sig. Terapi för både ung och gammal i vår familj!

Att de ofta busar så man tror väggarna skall ramla ihop, tömmer lillmattes strumplåda på strumpor och håller en vaken från klockan 5 varje morgon är bagateller.

Ett hem utan katt är helt enkelt inget riktigt hem.

Finns det andra lyckliga Maine Coon ägare eller ägare av andra katt pälsklingar?


Likes

Comments