View tracker

Har de senaste dagarna haft tid och möjlighet att göra egna godsaker. Såhär efter jul och all mäktig julmat så tyckte jag att det skulle passa med någonting lättare att bjuda på vid kaffebordet och gjorde därför en tårta med smak av jordgubb och kola. Jättegod och kan varmt rekommenderas.

Recept:

180g digestivkex

75g smör

2 1/2 dl farinsocker

8 gelatinblad


500 g vaniljsås

400 g kvarg- vaniljsmak

4 msk vatten

5 gelatinblad

500g jordgubbar


Botten:

Ta en form med löstagbar kant och täck den med smörpapper i botten. Ca 24 cm i dm. Täck innerkanten med kantfolie. Går också att ta remsor av bakplåtspapper. Krossa digestivkexen i en mixer och blanda i smöret som du smält ner i en kastrull. Tryck ut detta i botten på formen. Skär jordgubbar i tunna skivor och placera mot kantfoliet runt hela innerkanten på formen.


Kolafyllning:

Häll grädde och farinsocker i en kastrull. Låt koka ihop i ca 1 minut. Allt socker bör lösas upp. Kyl sedan av detta i kallt vattenbad. Låt stå och svalna i kylskåp så att såsen tjocknar.

Lägg gelatinbladen 8 + 5 i blöt i kallt vatten


Jordgubbsfyllning:

Mosa jordgubbarna till en puré. Låt ca 1 dl koka upp och smält ner gelatinbladen i den. (gelatinet får inte koka) Blanda noga.

Blanda vaniljsås , vaniljkvarg och kolasås med en elvisp. Låt vattnet koka upp och smält gelatinbladen i det. Blanda med kolafyllningen.

Varva kola-och jordgubbsfyllning i ringmönster för att få en fin tårta som är randig då den skärs.





Likes

Comments

Jag har länge beundrat dessa fina tårtor med yta blank som en spegel. Har sett många vackra varianter med de mest varierande effekter och fick nu tillfälle att göra min egen. Tänker därför dela denna erfarenhet vidare ifall någon annan vill prova!

Jag gjorde dagen innan en vaniljtårtbotten som jag fyllde med kokosmousse och ananasfluff. Jag spacklade tårtan med smörkräm och ställde den kallt i kylen över natten. Detta för att få en väl avkyld tårta. Ett tips är att eftersträva en så jämn spackling som möjligt eftersom skavanker lätt annars syns genom glazen som tårtan skall täckas med.

Receptet nedan på glazen eller glasyren räcker endast till en liten tårta max 20 cm i dm. Åtminstone om man som jag gör detta första gången är det bra att göra en tillräckligt stor mängd. Svinnet blir automatiskt ganska stort.

Också att tänka på är att man skall täcka hela tårtan med glasyr första gången man häller över. På så sätt slipper man fula kanter eftersom glasyren stelnar ojämnt. Därefter kan man börja fixa och trixa med färgerna. Som ni ser av mina bilder är tårtans kanter inte de snyggaste och det beror på ovannämda faktorer. Även små luftbubblor syns (silade 3 gånger) och de kan man faktiskt enkelt sticka hål på med en nål om man vill.

Recept på glazen- Spegel glasyr:

225g hackad vit choklad
2,4dl strösocker
1,1dl kallt vatten
5tsk gelatinpulver
4msk kallt vatten
1,1dl glukossirap
1,1dl kondenserad mjölk

Gelfärg i valfri färgsättning

Gör såhär:

Hacka vitchokladen i små bitar och lägg i en skål. Mät upp gelatinet i en annan skål och rör ut tillsammans med kallt vatten. Låt stå och svälla. Mät upp strösocker, vatten och glukossirap i en kastrull. Värm tills allt socker löst sig. Ta bort från värmen då temperaturen uppnått 105 grader.

Blanda ut det stelnade gelatinet tillsammans med sockerblandningen och rör om tills du har en slät smet. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om ytterligare. Häll den ännu varma blandingen över den finhackade chokladen och låt den smälta.

Ta en stavmixer och mixa ihop chokladblandningen tills den är slät. Sila slutligen genom en sil för att få bort eventuella små chokladbitar och luftbubblor.

Färga blandníngen i önskad färg. Vill man ha flera färger delar man bara upp blandingen i flera mindre skålar och färgar i samtliga önskavärda färger. Det man dock kan tänka på är att ha en basfärg som man gör mest av och som man först häller över hela tårtan. Endast små mängder av annan färg/glaze behövs för att göra effekterna.

Ställ den kalla smörspacklade tårtan på ett ugnsgaller med smörpapper och plåt under, gärna så att tårtan står på en burk eller annat för att glazen skall kunna droppa fritt från tårtan och ner på plåten.

Häll försiktigt glazen över tårtan med cirklande rörelser. Gör den endera enfärgad eller flerfärgad. Använd fantasin för att få de effekter du vill ha.


Likes

Comments

Hur kul är det inte att få den äran att tillverka dessa bröllopstårtor. Till nyårsafton i år blev det tårtor i temat marinblått, silver och vitt. Inspirerad av vinterns frost och glittrande snö tillverkade jag rosor i mörkaste marinblå färg. Dessa fick frostiga kronblad för att ge en vintrig känsla och omgavs av små snöbollar som jag byggde upp på tråd. Silvriga blad och lingonris som jag färgat i silver fick också bidra till helheten liksom en och annan frostig snöflinga.

Tårtan gjortde jag på vanlig vaniljbotten och täckte med sockermassatäcke. Glitterspray i pärlemo fick göra sockemassatäcket vitt gnistrande som snö. Slutligen placerade jag ett band av sockermassapärlor och silver strass runt tårtans bas. Lite bling är ju på sin plast då det är nyår!

Likes

Comments

På julafton tänkte jag bjuda på en pannacotta med smak av jul. Pannacotta är ju någonting som jag själv tycker passar till de flesta tillfällen och som man dessutom kan variera i det oändliga.

Recept pannacotta: (Receptet räcker till 6 portioner)

2 gelatinblad

4 dl vispgrädde

1 dl mjölk

0,5 dl strösocker

1 kanelstång


Gör såhär:

Blötlägg gelatinbladen i en skål med vatten.

Häll grädde, mjölk, socker och kanelstång i en kastrull och låt blandningen sjuda på svag värme i 10 minuter.

Fiska upp kanelstången. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i grädden då den svalnat en aning.

Låt sedan pannacottan svalna medan du gör äppelblandingen.


Karamelliserade äpplen:

4 äpplen

50 g smör

0,75 dl råsocker

0,5 tsk kanel

Gör såhär:

Skala äpplena och skär dem i små bitar.

Sätt dem i en stekpanna med övriga ingredienser som smör, råsocker och kanel. Stek blandingen tills äppelbitarna är mjuka och allt fått en lite seg konsistens och vacker färg.

Ta sedan 6 portionsskålar. Jag använde denna gång lite större vanliga glas. Oftast sätter man de karamelliserade äpplena överst men jag valde att sätta dem i botten av glaset. Häll sedan på pannacottan. Ställ i kylen minst 4 timmar eller över natten.



Likes

Comments

Gjorde nyligen för första gången laktitsmoussé som fyllning i en våningstårta och blev positivt överraskad. Delar därför av mig av detta fantastiskt goda recept.

Lakrits finns att köpas både med slat,- och sösmak. Saltlakrits är sådan som innehåller salmiak. Så detta utgör grunden för hur du vill att din fyllning skall smaka. Söt eller salt. Eller om man föredrar en fyllning någonstans mitt emellan så varför inte ta halva mängden sötlakrits och halva saltlakrits.

Jag valde att göra min fyllning utav saltlaktits och sökte därför efter godisar av salmiaktyp. Den blev i smaken söt men också lite salt. Jag kombinerade den med hallonmoussé

Receptet räcker till 8 stora muffins eller till 1 lager fyllning i en normalstor tårta.

Du behöver:
3 dl grädde
60-80 gram lakritsgodisar (jag använde 80g för att få ganska kraftig smak)

Gör såhär:
Häll grädden i en kastrull med tjock botten och tillsätt godiset. Värm på svag värme under omrörning tills allt godis har smält ordentligt. Viktigt att grädden INTE får koka. Ställ blandningen i kylskåpet över natten så att den får svalna i lugn och ro. Vispa sedan upp blandingen till önskad konsistens som då du vispar grädde.




Likes

Comments

Maine Coon kattpojkarna Morini och Walther växer och börjar bli stora. Hela 9 månader och 6 kg tunga. De har fått sin egen kattlucka i dörren så de kommer och går som de vill. Det var mattes belöning efter att de varit duktiga och klarat av kastreringen. 

Livet som katt går till synes i lugnets tecken förutom då de dagliga kattracen tar fart, det vill säga några gånger per dygn. Då far de på som tokstollar tills tungan hänger och de flåsar som hundar. I övrigt handlar det mest om att vila någonstans på en skön plats utomhus i trädgården eller också uppe i klätterträdet inne. Att busa med lillmatte och öva på olika tricks är också kul.

Alla borde vi ta lärdom av katten och kanske leva mera i nuet och inte stressa. Om inte annat så är det ju väldigt avstressande att sitta med dessa pälsbollar i famnen och lyssna på deras  spinnande.


Likes

Comments

I morgon är det fest för många av dem som kämpat sig genom gymnasiet 💐😊🎶 Grattis till alla er och hoppas ni får en minnesvärd dag!

Jag har fått den stora äran att tillverka tårtorna till två examens fester. Roligt med personliga önskningar både vad beträffar innehåll och dekorering. Då blir allt så mycket personligare.

Vädret har varit varmt dessa dagar. Härligt med sol och sommar men inte alltid de mest fördelaktiga vädret då man jobbar med sockepasta. Detta eftersom torkningen inte riktigt är hundraprocentig, eller åtminstone räcker den en hel evighet. Men nu är dekoreringarna placerade på tårtorna och allt är klart. Hoppas studenterna blir nöjda.


Elisa önskade sig en tårta innehållande jordgubbs-, och limemousse dekorerad med körsbärsblommor vilka hör till hennes favoriter. Jag gjorde därtill några rosor för att få en passande helhet. Körsbärsblommorna är uppbyggda på tråd.

Elisas andra tårta är dekorerad med skogsstjärnor och en enkel ros. I den valde Elisa hallon-, och vaniljmousse.

Amanda ville ha hallon-, och vaniljmousse i båda sina tårtor. En av hennes temafärger är gammelrosa. Gjorde därför rosor tillverkad i lite mörkare gammaldagsrosa färg. Tårtorna gjordes identiska, eller så lika som de nu kan bli då man skapar å frihand

Likes

Comments

När min dotter fyllde 14 år önskade hon sig en tårta med Coca Cola tema. Jag tog tillfället iakt för att igen prova någonting nytt och i dethär fallet en såkallad gravity cake. Inte den lättaste tårtan att tillverka men om man får chansen göra några till är jag rätt säker på att resultatet blir bättre för varje gång. Tänkte berätta lite hur jag gick tillväga ifall det finns andra som är intresserade av att prova. Finns ju tusen olika varianter av såkallade gravity cakes, den ena roligare än den andra och säkert lika många sätt att tillverka dem också 😊

Själva tårtan är en helt vanlig tåta med nutellafluff (recept kommer småningom) och vaniljmousse, min dotters favoritsmaker.

Den trixiga delen var själva colaburken som jag fäste på en böjd järntråd som gick hela vägen ner i tårtan. För att få den stadigt lade jag ner ett smalt plaströr, som jag sedan placerade järntråden i. Jag använde ett sådant plaströr som är ämnat för att bygga våningstårtor. Klippte det i önskad höjd och placerade det i mitten av tårtan.

När jag gjorde själva colan började jag med att fästa halverade marshmallows runt hela järntråden. Försökte få en passande form av cola som rinner ur burken men strålen blev aningen för tjock. Dock väldigt stadig 😜Sedan kokade jag ihop en chokladganache som jag etappvis hällde över för att täcka allt. Viktigt att den inte blir för lös eftersom den då helt enkelt rinner bort. Min var på gränsen! Sedan skall tårtan ställas riktigt kallt för att den skall stelna. Slutligen sprayade jag på bronzfärgad ätbar spray på vissa ställen av colan för att ge en känsla av bubbel. Detta syns tyvärr inte så bra på bilden.

Hoppas detta inspirerar andra att prova!




Likes

Comments

Fördelen med att göra tårta till eget husfolk är att man inte behöver vara lika rädd för att misslyckas. Så jag har passat på att öva.

Gjorde för första gången en mönstrad tårtkant med hjälp av en schablon och Royal Icing pulver. Man kan givetvis också göra egen icing men idag var jag lite lat och använde färdigt pulver. Resultatet blev inte toppenbra men jag vet hur jag skall göra nästa gång för att göra det bättre. Övning ger ju färdighet!

Tårtans kanter bör helst vara spikraka och symetriska för att det skall bli lätt att fästa schablonen. Viktigt är att den sluter tätt mot tårtan. Jag hade tyvärr fuskat lite med detta vilket resulterade i att lite av icingen sökte sig utanför schablonens gränser och ställvis blev i tjockare laget. Icingen skall bres på i ett jämt lager, inte tjockt alls. Alltid stryk ut åt samma håll. När schablonen tas bort börjar man vara väldigt försiktig så att man inte gör märken. Och innan man alls börjar lönar det sig att sätta tårtan i kylen en bra stund så att den hinner bli kall. Icingen stelnar då snabbare vilket gör att den håller formen bättre.

Likes

Comments