Hej allesammans!

Efter en tids frånvaro har jag nu bestämt att ändra lite på temat i bloggen, maten kommer fortfarande att finnas kvar då det är en stor del i mitt liv. Men nu även om mitt liv som sjuksköterska. Som nyexaminerad sjuksköterska finns det många toppar och dalar på arbetet. Hur gör man det här? Hur tänker jag? Hur ska jag lägga upp min dag? Hur ska jag prioritera? Hur ska jag kunna slappna av efter jobbet när jag kommer hem?

Många frågor uppstår som ny, men även som sjuksköterskestudent. Därför har jag valt att försöka hjälpa de som sitter i samma sits som jag. Dessutom har jag även nu ett samarbete med Vårdväskan. Där jag under de närmsta dagarna snart kommer att recensera en produkt från Vårdväskan. Så häng gärna med i mitt nya bloggliv.

Kommentera gärna eller skicka ett mail, så kan vi se om det är något som dyker upp som kan tas upp här.


Puss&Kram

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Tisdag. Har en massa köttfärs i frysen. Vad ska man göra? Köttfärssås med spaghetti? Tacos? Piroger? Nej, tacogratäng blir smasken! 👍🏻

Du behöver:
500g köttfärs
1 paket tacokrydda
Paprika
2 dl créme fraiche
1 förp philadelphia ost
Riven ost
Diverse grönsaker
Nachoschips


Såhär gör du:
Stek köttfärsen och tillsätt tacokrydda. Blanda ner en hackad paprika. Häll köttfärsen i en ugnssäker form. Blanda ihop créme fraiche och philadelphia ost och täck köttfärsen med denna röra. Strö över riven ost. Grädda i ugnen i ca 20 min på 220 grader.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Efter ett litet uppehåll är jag återigen tillbaka, har några maträtter på lager nu så har ingen anledning att inte dela med mig av lite middagstips. Kvällens middag är superenkel och går väldigt fort att göra. Hinner knappt blinka och passar perfekt i matlådor.

Kycklinggryta med franska örter
Du behöver:
400g strimlad kyckling
4dl Kelda franska örter
1,5 tsk soya
Babyspenat
Såhär gör du:
Stek kycklingen i stekpannan tills fin gyllenbrun färg. Tillsätt Kelda, soya och babyspenat.
Svårare än så är det inte
😍
Servera med pasta, vi tog gnocchi. Har även fått dille på sallad bestående av machésallad, babyspenat, gurka och granatäpple
👌🏻

Smaklig måltid!

Likes

Comments

När man jobbar som sjuksköterska är det obekväm arbetstid som gäller. Att jag ofta jobbar kvällar (till 22:00) gör det att jag ofta lagar mat på förmiddagen. Denna dag är inget undantag. Har nu gjort mat till mig och Mattias för ungefär hela veckan. Denna vecka bjuder jag på pastagratäng - Pasta Al Forno.

Du behöver:
500g tagliatelle eller annan pasta
125g mozzarella
1,5 dl riven parmesanost
Köttfärssås:
500g nötfärs
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter, hackade i småbitar
600g krossade tomater
1 msk kalvfond
10 basilikablad
0,5 dl olivolja
Salt och svartpeppar
Béchamelsås:
2,5 msk smör
2,5 msk vetemjöl
6 dl mjölk
Salt och vitpeppar
Såhär gör du:
Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärs, lök och vitlök och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel. Tillsätt de krossade tomaterna, kalvfond, basilika, salt, och koka under lock på svag värme i 30 minuter.
Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.
Gratinera i ugn i 20 minuter.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Hela veckan har gått så himla fort, slarviga middagar och restaurangbesök har påverkat de få blogginläggen. Men nu är det dags.
Klockan är knappt 10:00 och jag har redan hunnit bakat bröd - rosenbröd. Receptet är från min farmor och brödet blir gudomligt gott!
Det här behöver du:
50g jäst
50g margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
1,3l vetemjöl (helst special)
Såhär gör du:
Dela jästen i en bunke. Smält margarin, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen med lite degspad. Tillsätt resten av spadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta till en deg. Jag använder mig av en Electrolux köksassistent och då blir degen klar på ungefär 10 min. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Dela degen på mjölat bakbord i 4 längder. Dela varje längd i 8 bitar beroende på hur stora du vill att bröden skall bli. Forma runda bollar. Låt jäsa i 30 min till. Pensla med ägg. Strö över vallmofrön, jag brukar används både blåa och vita frön. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Har ni varit sjukskriven sedan i torsdags pga en cykelolycka som hände utanför sjukhuset i onsdags. Man hinner väldigt mycket när man är sjukskriven och är någorlunda rörlig iaf. Har nog aldrig rensat och städat så här bra som jag gjort nu. Bokhyllor är sålda, imorgon kommer ett nytt skåp som skall ersätta hyllorna, och en fåtölj är beställd. Snart är min myshörna i vardagsrummet komplett!
Men nog om det! Sugna på ett nytt recept? Körde på det vi hade i kylskåpet och måste säga att jag lyckades riktigt bra idag. Receptet nedan räckte till middag för två samt fyra matlådor.
Du behöver:
1 förpackning kycklinglårfiléer (~10 st)
Salt och peppar
1 gul lök
2 klyftor vitlök
4 dl matlagningsgrädde
1 förpackning bacon
Tomatpuré
1 näve babyspenat
Såhär gör du:
Salta och peppra kycklingen innan stekning, vi använde oss utav en chicken barbeque peppar samt av hela filéerna. Hacka lök och vitlök och fräs i stekpanna. Lägg löken åt sidan medan du steker kycklingen. Tillsätt löken, grädden, bacon och tomatpuré, låt puttra några minuter. Tillsätt lite maizena om du vill få såsen något tjockare. Häll sedan i babyspenaten och rör om.
Servera med pasta och gärna något grönt till!

Smaklig måltid

Likes

Comments

Det här behöver du:
4 port tagliatelle
1 burk majs
3 burkar tonfisk, olja eller vatten spelar ingen roll
1/2 ask gräslök
1 rödlök

2 tsk rödvinsvinäger
Salt och peppar

3 tomater
2 dl créme fraiche
1 tsk hackad chili
3 morötter
Såhär gör du:
Koka pastan enligt anvisningarna. Låt majsen och tonfisken rinna av. Hacka gräslöken. Skala och riv löken. Vänd den i vinäger. Salta och peppra. Skär tomaterna i mindre bitar. Häll den färdigkokta pastan i ett durkslag och sätt tillbaka kastrullen på plattan. Koka créme fraichen i kastrullen och rör i chili, majs, tonfisk och tomater låt det bli varmt. Salta och peppra. Skala och skär morötterna i stavar. Servera pastan med sås och morotsstavar. Toppa med rödlök och gräslök.

Passar perfekt i matlådor och äta varmt som kallt!

Likes

Comments

Nu är jag tillbaka igen. Färdig med skolan och har äntligen tid att dela med mig av min matlagning.
Dagens middagstips har jag fått av min faster. Detta är en supergod rätt som passar alla.
Du behöver:
4 port Risoni
1-2 schalottenlökar
1 dl vitt vin
Gurkmeja
5-6 dl Grönsaksbuljong
Baby spenat
2 dl parmesanost
4 kycklinglårfiléer
Såhär gör du:
Fräs schalottenlöken fint i olivolja tills mjuk. Tillsätt sedan risoni och vitt vin, och även gurkmeja ifall du vill ha den härliga gula färgen. Tillsätt grönsaksbuljongen, lite åt gången allt eftersom det tjocknar. Häll på buljongen tills risonin är genomkokt. Strö sedan över parmesanost och baby spenat.
Servera till kyckling och lite härliga grönsaker till.

Likes

Comments

Då var det onsdag igen! Bara tre dagar kvar i skolan, sen en dag ledig, sen är det 10 veckor sommarjobb som gäller.
Idag hjälptes jag och Mattias att laga mat. Och detta blev en succé det med! Mumma!
😍

Det här behöver du:
Rostad potatis:
900g fast potatis
1 msk olja
Salt och peppar
Järpar
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 dl mjölk
500 g nötfärs
Salt och peppar
Smör eller margarin
Tzatziki
1 gurka
Salt och peppar
2 vitlöksklyftor
2 dl matyoghurt
Olivolja

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 225 grader. Rostad potatis: skölj och skär potatisen i skivor (jag använde mig av en mandolin inställd på 3 mm). Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över oljan. Salta och peppra. Rosta dem mitt i ugnen ca 30 minuter tills de är gyllenbruna. Järpar: blanda ströbröd, ägg och mjölk i en bunke. Låt det svälla några minuter. Blanda ner färs, salt och peppar. Forma till små järpar. Bryn kämparna runt om i matfettet i en medelvarm stekpanna. Stek dem klara mitt i ugnen med potatisen när det återstår 10 minuter av tiden. Tzatziki: riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Krama ur vätskan från gurkan och häll av. Lägg gurkan i en skål och blanda ned maryoghurten. Tillsätt pressad vitlök samt olivolja, salt och peppar efter smak. Låt gärna stå svalt innan servering så vitlöken drar till sig.
Servera järparna med rostad potatis, tzatziki och gärna tillsammans med sallad.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Ännu en ny vecka har gått. Trots tentaplugg och seminarier hit och dit så rullar det ändå på. Spenderat några dagar ute i sommarstugan för att få lite energi. Nu är det bara 4 dagar kvar i skolan, sen är man ledig en (1) dag, sen börjar sommarjobbet 💪🏻. Igår lagade vi ännu en smarrig måltid från icakassen, helt otroligt att man inte har blivit missnöjd en endaste gång!

Det här behöver du:
4 portioner med ris eller annat gryn.
1 gul lök
1 rört äpple (typ royal gala)
2 msk olja eller smör
1 msk curry (ta mer efter smak)
640g kycklingfiléer
Salt och peppar
2 dl créme fraiche

Såhär gör du:
Tina kycklingfiléerna. Sätt på ugnen på 175 grader. Koka riset under tiden som du gör följande; skala och tärna löken. Kärna ur äpplet och tärna det fint. Stek lök och äpple mjukt i hälften utav oljan i en stekpanna. Pudra över curryn och stek ytterligare någon minut. Lägg upp i en skål och låt svalna. Bryn kycklingfiléerna i resten av oljan i stekpannan och krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter, eller som jag gör, använd helst en stektermometer och ta ut kycklingen vid 72 grader. Blanda curryfräset med créme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Servera kycklingen med ris och currysås och gärna tillsammans med en krispig och god sallad!

Smaklig måltid!

Likes

Comments