Tillbaka igen! Idag har jag pluggat och sett klart på Gåsmamman. Har du inte sett gåsmamman - titta! En av de bästa serierna jag någonsin sett. Finns att streama på CMore, annars släpps serien på TV4 våren 2018.
Något jag annars gjort idag är att ha lagat en sjukt god middag. Mätt och så galet nöjd med kvällens middag. Efter vi gjorde piroger hade vi en hel del färdig köttfärssås kvar som vi sparat i frysen. Idag fick den komma till användning.
Kvällens middag blev pasta- och köttfärsgratäng med mozzarella.

Det här behöver du:
4 portioner färdigkokt pasta av valfri sort.
6-8 dl Köttfärssås.
Mozzarella
Basilika
Ostsås:
4dl vispgrädde
200g cream cheese
2dl riven ost
Salt
Peppar

Såhär gör du:
Sätt på ugnen på 225°. Koka pastan om du inte har sedan tidigare. Värm köttfärssåsen.
Värm upp vispgrädden, när den är varm tillsätt cream cheese och riven ost, krydda efter smak.
Lägg ingredienserna som bilderna visar:

Tillaga i ugnen i 18-20 minuter, eller tills osten smält och fått en fin gyllenbrun färg.

Servera med några enkla grönsaker!

Smaklig måltid!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Äntligen helg!
Ibland behöver man bara få vara ledig ifrån jobbet, bara göra ingenting. Precis vad vi gjort idag.
Kikat ikapp på nya avsnitt av Gåsmamman. Har ni inte sett serien så kolla! Finns på cmore.se 👌🏻

Men mat måste man få i sig.
Idag bjuds det på tortellini, förmodligen den enklaste rätten som finns och så otroligt god.
Du behöver:

Gör såhär:
Koka tortellinin enligt anvisningarna.
Skär skinkan i mindre bitar och stek. Skär champinjonerna i bitar och stek.
Blanda allt i en ugnssäker form, tillsätt grädde och ärtor. Du kan ju självklart använda dig av andra ingredienser än dessa.
Tillaga i ugnen på ca 200° i ca 15-20 minuter, tills grädden börjar bubbla.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

MOD - Mer organdonation.
Donationsveckan är här. En vecka som är värd att uppmärksamma. Tack vare organdonation har jag min pappa kvar i livet och det är jag otroligt tacksam över. Mitt val var såklart enkelt. Men är det lika enkelt för alla att vilja donera sina organ?
#donationsveckan2017
Du kan ladda ner MODs app i telefonen och anmäla dig som donator, eller gå till närmsta apotek och hämta ut ditt donationskort och ha i plånboken.
När jag hade laddat ner appen och fixat mitt donationskort dök det upp automatiskt i min Hälsa-app att jag var "❤️organdonator". Detta kan alltså ambulanspersonal se om det skulle hända mig något. 

Gör ditt val!


Puss&Kram


Likes

Comments

Hejsan på er!

Nu skäms jag lite, men nu är det dags att ta tag i detta bloggliv. Jag har startat ett nytt Instagramkonto med min matlagning; @sussismat. Då tänkte jag att jag lägger ut recepten här.

Ikväll har jag lagat köttfärspiroger, mycket gott!

Det här behöver du:

Pirogdeg

200 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 tsk socker

1,5 tsk salt

13,5 dl vetemjöl

2 dl vetemjöl till utbakning

2 uppvispade ägg till pensling

Köttfärsfyllning

500g köttfärs

2 msk olivolja

En förp krossade tomater

2 gula lökar

1 röd paprika

2 vitlöksklyftor

1 tsk salt

2 tsk spiskummin

1 tsk chilipulver

2 krm cayennepeppar

3 msk tomatpuré

Såhär gör du:

PIROGDEG

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning). Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min. Förbered fyllningen (exempelvis köttfärsfyllning - se nedan). Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen någon minut på mjölat bakbord. Dela degen ca 12 delar, beroende på hur stora piroger du vill ha. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel.Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.

KÖTTFÄRSFYLLNING: Bryn färsen i olja. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem. Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, cayenne, chilipulver, krossar tomater och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.

SMAKLIG MÅLTID!

Likes

Comments

Hej allesammans!

Efter en tids frånvaro har jag nu bestämt att ändra lite på temat i bloggen, maten kommer fortfarande att finnas kvar då det är en stor del i mitt liv. Men nu även om mitt liv som sjuksköterska. Som nyexaminerad sjuksköterska finns det många toppar och dalar på arbetet. Hur gör man det här? Hur tänker jag? Hur ska jag lägga upp min dag? Hur ska jag prioritera? Hur ska jag kunna slappna av efter jobbet när jag kommer hem?

Många frågor uppstår som ny, men även som sjuksköterskestudent. Därför har jag valt att försöka hjälpa de som sitter i samma sits som jag. Dessutom har jag även nu ett samarbete med Vårdväskan. Där jag under de närmsta dagarna snart kommer att recensera en produkt från Vårdväskan. Så häng gärna med i mitt nya bloggliv.

Kommentera gärna eller skicka ett mail, så kan vi se om det är något som dyker upp som kan tas upp här.


Puss&Kram

Likes

Comments

Tisdag. Har en massa köttfärs i frysen. Vad ska man göra? Köttfärssås med spaghetti? Tacos? Piroger? Nej, tacogratäng blir smasken! 👍🏻

Du behöver:
500g köttfärs
1 paket tacokrydda
Paprika
2 dl créme fraiche
1 förp philadelphia ost
Riven ost
Diverse grönsaker
Nachoschips


Såhär gör du:
Stek köttfärsen och tillsätt tacokrydda. Blanda ner en hackad paprika. Häll köttfärsen i en ugnssäker form. Blanda ihop créme fraiche och philadelphia ost och täck köttfärsen med denna röra. Strö över riven ost. Grädda i ugnen i ca 20 min på 220 grader.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Efter ett litet uppehåll är jag återigen tillbaka, har några maträtter på lager nu så har ingen anledning att inte dela med mig av lite middagstips. Kvällens middag är superenkel och går väldigt fort att göra. Hinner knappt blinka och passar perfekt i matlådor.

Kycklinggryta med franska örter
Du behöver:
400g strimlad kyckling
4dl Kelda franska örter
1,5 tsk soya
Babyspenat
Såhär gör du:
Stek kycklingen i stekpannan tills fin gyllenbrun färg. Tillsätt Kelda, soya och babyspenat.
Svårare än så är det inte
😍
Servera med pasta, vi tog gnocchi. Har även fått dille på sallad bestående av machésallad, babyspenat, gurka och granatäpple
👌🏻

Smaklig måltid!

Likes

Comments

När man jobbar som sjuksköterska är det obekväm arbetstid som gäller. Att jag ofta jobbar kvällar (till 22:00) gör det att jag ofta lagar mat på förmiddagen. Denna dag är inget undantag. Har nu gjort mat till mig och Mattias för ungefär hela veckan. Denna vecka bjuder jag på pastagratäng - Pasta Al Forno.

Du behöver:
500g tagliatelle eller annan pasta
125g mozzarella
1,5 dl riven parmesanost
Köttfärssås:
500g nötfärs
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter, hackade i småbitar
600g krossade tomater
1 msk kalvfond
10 basilikablad
0,5 dl olivolja
Salt och svartpeppar
Béchamelsås:
2,5 msk smör
2,5 msk vetemjöl
6 dl mjölk
Salt och vitpeppar
Såhär gör du:
Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärs, lök och vitlök och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel. Tillsätt de krossade tomaterna, kalvfond, basilika, salt, och koka under lock på svag värme i 30 minuter.
Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.
Gratinera i ugn i 20 minuter.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Hela veckan har gått så himla fort, slarviga middagar och restaurangbesök har påverkat de få blogginläggen. Men nu är det dags.
Klockan är knappt 10:00 och jag har redan hunnit bakat bröd - rosenbröd. Receptet är från min farmor och brödet blir gudomligt gott!
Det här behöver du:
50g jäst
50g margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
1,3l vetemjöl (helst special)
Såhär gör du:
Dela jästen i en bunke. Smält margarin, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen med lite degspad. Tillsätt resten av spadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta till en deg. Jag använder mig av en Electrolux köksassistent och då blir degen klar på ungefär 10 min. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Dela degen på mjölat bakbord i 4 längder. Dela varje längd i 8 bitar beroende på hur stora du vill att bröden skall bli. Forma runda bollar. Låt jäsa i 30 min till. Pensla med ägg. Strö över vallmofrön, jag brukar används både blåa och vita frön. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Har ni varit sjukskriven sedan i torsdags pga en cykelolycka som hände utanför sjukhuset i onsdags. Man hinner väldigt mycket när man är sjukskriven och är någorlunda rörlig iaf. Har nog aldrig rensat och städat så här bra som jag gjort nu. Bokhyllor är sålda, imorgon kommer ett nytt skåp som skall ersätta hyllorna, och en fåtölj är beställd. Snart är min myshörna i vardagsrummet komplett!
Men nog om det! Sugna på ett nytt recept? Körde på det vi hade i kylskåpet och måste säga att jag lyckades riktigt bra idag. Receptet nedan räckte till middag för två samt fyra matlådor.
Du behöver:
1 förpackning kycklinglårfiléer (~10 st)
Salt och peppar
1 gul lök
2 klyftor vitlök
4 dl matlagningsgrädde
1 förpackning bacon
Tomatpuré
1 näve babyspenat
Såhär gör du:
Salta och peppra kycklingen innan stekning, vi använde oss utav en chicken barbeque peppar samt av hela filéerna. Hacka lök och vitlök och fräs i stekpanna. Lägg löken åt sidan medan du steker kycklingen. Tillsätt löken, grädden, bacon och tomatpuré, låt puttra några minuter. Tillsätt lite maizena om du vill få såsen något tjockare. Häll sedan i babyspenaten och rör om.
Servera med pasta och gärna något grönt till!

Smaklig måltid

Likes

Comments