View tracker

Då var det onsdag igen! Bara tre dagar kvar i skolan, sen en dag ledig, sen är det 10 veckor sommarjobb som gäller.
Idag hjälptes jag och Mattias att laga mat. Och detta blev en succé det med! Mumma!
😍

Det här behöver du:
Rostad potatis:
900g fast potatis
1 msk olja
Salt och peppar
Järpar
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 dl mjölk
500 g nötfärs
Salt och peppar
Smör eller margarin
Tzatziki
1 gurka
Salt och peppar
2 vitlöksklyftor
2 dl matyoghurt
Olivolja

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 225 grader. Rostad potatis: skölj och skär potatisen i skivor (jag använde mig av en mandolin inställd på 3 mm). Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över oljan. Salta och peppra. Rosta dem mitt i ugnen ca 30 minuter tills de är gyllenbruna. Järpar: blanda ströbröd, ägg och mjölk i en bunke. Låt det svälla några minuter. Blanda ner färs, salt och peppar. Forma till små järpar. Bryn kämparna runt om i matfettet i en medelvarm stekpanna. Stek dem klara mitt i ugnen med potatisen när det återstår 10 minuter av tiden. Tzatziki: riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Krama ur vätskan från gurkan och häll av. Lägg gurkan i en skål och blanda ned maryoghurten. Tillsätt pressad vitlök samt olivolja, salt och peppar efter smak. Låt gärna stå svalt innan servering så vitlöken drar till sig.
Servera järparna med rostad potatis, tzatziki och gärna tillsammans med sallad.

Smaklig måltid!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Ännu en ny vecka har gått. Trots tentaplugg och seminarier hit och dit så rullar det ändå på. Spenderat några dagar ute i sommarstugan för att få lite energi. Nu är det bara 4 dagar kvar i skolan, sen är man ledig en (1) dag, sen börjar sommarjobbet 💪🏻. Igår lagade vi ännu en smarrig måltid från icakassen, helt otroligt att man inte har blivit missnöjd en endaste gång!

Det här behöver du:
4 portioner med ris eller annat gryn.
1 gul lök
1 rört äpple (typ royal gala)
2 msk olja eller smör
1 msk curry (ta mer efter smak)
640g kycklingfiléer
Salt och peppar
2 dl créme fraiche

Såhär gör du:
Tina kycklingfiléerna. Sätt på ugnen på 175 grader. Koka riset under tiden som du gör följande; skala och tärna löken. Kärna ur äpplet och tärna det fint. Stek lök och äpple mjukt i hälften utav oljan i en stekpanna. Pudra över curryn och stek ytterligare någon minut. Lägg upp i en skål och låt svalna. Bryn kycklingfiléerna i resten av oljan i stekpannan och krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter, eller som jag gör, använd helst en stektermometer och ta ut kycklingen vid 72 grader. Blanda curryfräset med créme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Servera kycklingen med ris och currysås och gärna tillsammans med en krispig och god sallad!

Smaklig måltid!

Likes

Comments

View tracker

En ny vecka - vilket innebär en ny matkasse och en massa nya goda recept. Dagens middag blev suverän. Fick min sambo att börja gilla tomat, de ni 👌🏻.
Det här behöver du:
900g fast potatis
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
Salladen:
4 tomater
1 msk olja
1 msk balsamvinäger
1/2 ask krasse
Kotlett:
4 skivor benfria kotletter
1 msk smör eller margarin
Balsamsirap:
1 dl balsamvinäger
1 msk strösocker
1 tsk majsstärkelse
1/2 msk smör eller margarin
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 225 grader och sätt in en plåt. Potatis: skär potatisen i klyftor. Blanda den med olja, pressad vitlök, salt och peppar i en bunke. Häll potatisen på den varma plåten och rosta mitt i ugnen ca 30 minuter. Sallad: tärna tomaterna och blanda dem med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Klipp krassen och vänd ner. Kotlett: stek kotletterna i matfettet i en stekpanna ca 10 minuter, krydda med salt och peppar. Balsamsirap: koka upp balsamvinäger och socker i en kastrull. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt koka upp till en tjockare konsistens några minuter. Rör ner matfettet.
Servera kotletterna med potatis, balsamsirap och tomatsallad.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Otippat men riktigt gott! Ännu en lyckad maträtt som kommer från ICAs matkasse. Imorgon är det dags att hämta en ny kasse.
Du behöver:
Till plättarna
250g små fina ärtor
1/2 kruka basilika
3 ägg
1 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tak salt
1 krm peppar
2 msk smör eller margarin
Till servering
2 förp (á 125g) mozzarella
1/2 huvudsallad
240 g antipasto


Såhär gör du:
Tina ärtorna. Sätt ugnen på 125 grader och sätt in en plåt för att lägga färdiga plättar på. Plättar: mixa allt, förutom matfettet, till plättarna till en slät smet. Stek plättarna i matfettet i en stek-eller plättarna. Håll plättarna varma på plåten i ugnen. Till servering: dela mozzarellan i bitar och skär salladen i mindre bitar. Servera plättarna med mozzarella, sallad och antipasto.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Efter en underbar weekend i London kommer vi hem till en matkasse från Ica. En matkasse för fyra personer i 5 dagar. Denna ska vi köra på tills vi tröttnar. Så detta tänkte jag nu att jag kan lägga upp, oftast med min egna lilla twist, eftersom jag har lite svårt för vissa grejer. Detta fick vi i vår kasse för denna vecka:

Idag bjud jag mannen i mitt liv på kycklingpanna med basilika och vitlök.
Det här behöver du:
600g svensk kycklinglårfilé
1/2 kruka basilika
3 dl vispgrädde
Salt
Peppar
2 vitlöksklyftor
Ris
150g sockerärter

Såhär gör du:
Koka riset enligt förpackningen. Skär kycklingen i bitar utan att putsa den. Stek de runt om i matfettet i en stekpanna ca 5 min. Krydda med salt och peppar, tillsätt vitlök, skuren i bitar. Hacka basilikan och rör ner den och grädden i pannan. Låt sjuda ca 8 min. Koka upp saltat vatten i en kastrull till sockerärterna. Lägg i dom och koka ca 3 min. Servera kycklingpanna med ris och sockerärter.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Räksoppa med vitlöksbröd

Det här behöver du:
700g räkor (med skal)
1 gul lök (finhackad)
2 tsk tomatpuré
1,5 dl vitt vin
6dl fiskbuljong (av tärning)
3 dl vispgrädde

Såhär gör du:
Skala räkorna, spara skalen i en kastrull och lägg räkorna svalt medan du gör iordning soppan. Fräs räkskalen någon minut, tillsätt sedan löken, fräs i några minuter till. Tillsätt tomatpuré, vitt vin och fiskbuljong. Låt sjuda i 10-12 minuter. Sila av. Häll sedan tillbaka buljongen i kastrullen och tillsätt grädden. Låt sjuda i 15 minuter. Lägg räkorna i botten på skålen precis innan servering. Ät gärna tillsammans med vitlöksbröd.
Smaklig måltid!

Likes

Comments

​En maträtt som har blivit riktigt populär hemma hos oss. Prova gärna du också. Låt fantasin flöda!

Det här behöver du:
Kyckling
Kebabkrydda
Kebabsås
Såhär gör du kryddan:
3 msk chilipulver
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
1 msk paprikapulver
3 tsk torkad timjan
2 tsk oregano
1 kryddmått kanel
2 tsk salt
Blanda ihop alla kryddor, dubbla gärna mängden om du vill ha den färdig till nästa gång du skall göra kebaben. Behåll den bara i en glasskål.
Såhär gör du kebabsåsen:
2 dl gräddfil
1 dl créme fraiche
1 msk chilisås
1/2 dl fanta
1 msk cayennepeppar
1 vitlöksklyfta
Tillsätt sambal oelek om du vill ha mer hetta.
Blanda samtliga ingredienser och låt stå i kylskåp innan servering.

Dela kycklingen i små bitar. Blanda ihop kycklingen med kryddblandningen så all kyckling är marinerad. Låt dra åt sig lite innan du steker i stekpannan.
Behöver inte mycket mer än så. Jag serverar gärna MiB kycklingkebab med sås tillsammans med ris som jag har kokat i gurkmeja för att få en härlig gul färg!
Smaklig måltid!

Likes

Comments

Grillad kycklinggryta

Det här behöver du:
En grillad kyckling
2,5 dl mellangrädde
2 dl färskost med vitlök och örter
Såhär gör du:
Dela kycklingen i små bitar och lägg i en ugnsäkerform. Blanda mellangrädde och färskosten, häll sedan detta över kyckling och lägg in i ugnen på 150grader i ungefär 20 min. Servera med ris eller potatis.

Stekt fläsk med löksås

Det här behöver du:
1 kg stek fläsk.
1 gul lök.
3 dl mellangrädde.
1 msk soya.
1 tsk kalvfond.
Salt & peppar
Såhär gör du:
Stel fläsket och låt det hålla värmen i ugnen. Skär löken i önskade bitar, stek dessa sedan i samma stekpanna som fläsket för att behålla så mycket smak som möjligt till såsen. Häll på grädde, soya och kalvfond, krydda med salt och peppar efter smak. Låt sjuda några minuter.
Servera med potatis.

CocaCola marinerad fläskytterfilé

Det här behöver du:
Fläskytterfilé
Favoritsås från Jensens Bøfhaus.
Marinad:
1 burk Cola Cola
3 msk soya
1 msk flytande honung.
1 vitlöksklyfta
Sambal oelek efter smak.
Gör såhär:
Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Lägg fläskytterfilén i en liten plastpåse, häll över marinaden och låt ligga och gotta sig i kylskåpet några timmar, gärna över natten.
Stek hela filén i stekpannan några minuter för att få en fin stekyta. Lägg sedan filén i en ugnsäkerform och sätt in i ugnen på 200 grader. Jag använder mig av en köttermometer, den sätts på 70 grader. Tar ungefär 25-30 min.
Servera gärna med potatisgratäng och mitt heta tips på Jensens Bøfhaus favoritsås, som bara blandas i kastrull med 2,5 dl vispgrädde.

Fläskytterfilégryta med kantareller

Du behöver:
Fläskytterfilé
2,5 dl mellangrädde
2 vitlöksklyftor
2 msk vitt vin.
Gör såhär:
Stek på fläskytterfilén i stekpannan så den nästa blir klar. Hacka gärna vitlöken och stek med köttet. Salta och peppra gärna. Tillsätt grädde och vitt vin. Låt sjuda. Tillsätt lite maizena ifall du vill tjocka till såsen lite. Servera med spaghetti och toppa gärna med lite kantareller.

Likes

Comments

Mycket tankar i huvudet idag. Vad händer till sommaren? Har jag koll till den stora salstentamen nästa vecka? Känns som om det inte riktigt går att slappna av ordentligt. Men att ett telefonsamtal kan ändra så mycket på ens inställning till allt. Det här kommer bli bra!
Tur att man fixade ihop en lyckad middag idag också, det blev dillstuvad potatis med gravad lax
😋
Alldeles för lätt för att förklara så jag bjuder bara på bilden idag, smaklig måltid!

Likes

Comments

Idag har jag varit på föreläsning under förmiddagen, sen hem och då satte vi igång hemma och målade en panel i köket av griffelfärg. Blir kul och kunna skriva lite bra saker i köket.
Efter det så vill man ju ha lättlagad mat. Så idag serverades Tortellini.
Du behöver:
500g Tortellini i valfri smak.
350g skinka
5 champinjoner
2,5dl mellangrädde
Svartpeppar.
Gör såhär:
Koka tortellinin efter anvisningar på förpackningen. Skiva skinkan i bitar, detsamma med champinjonerna. Stek sedan skinkan och champinjonerna.
Häll av tortellinin i ett durkslag och lägg sedan i en ugnssäker form. Blanda i champinjoner och skinkan. Häll över grädden och krydda med peppar.
Sätt i ugnen på 150 grader i ungefär 15 min. KLART!
Det som är bra med denna rätt är att man kan lägga i princip vad man vill, så detta är bara ett förslag.
Smaklig måltid!

Likes

Comments