Konsthantverk, Kök

I höstas letade jag efter kaffemuggar till ett projekt. Jag har alltid fascinerats av dansk design och letade därför lite bland olika danska keramiker. Jag hittade Bruuns keramik med sina, i mitt tycke otroligt fina bruksföremål. Koppar, skålar, fat, tallrikar,kannor m.m..

Jag tycker så mycket om Bruuns design. Enkelt, smäckert och vackert.Jag skaffade mig 2 muggar med text. En grön och en marinblå. De är så jättefint tunna och goa att dricka ur. Jag tycker om att dricka mitt kaffe ur dem och njuter varje gång.

Till mina muggar valde jag ord som för tankarna till min stickning och mitt handarbetande men man har möjlighet att välja ett eget ord eller namn då man beställer. Eller inget alls för kopparna är läckra som de är.

Man kan välja mellan många fina färger vilket gör att man kan samla sig en personlig service i vilken färg man önskar. Eller varför inte blanda kulörerna.

Bruuns keramik har hemsida med webshop.

Är det då säkert att skicka keramik per frakt/post? När jag beställde kom godset fram snabbt och helt. Muggarna var väl paketerade och låg i stadigt emaballage.


Trine Bruun är en dansk keramiker som är verksam i den lilla landsortsbyn Overlade på Södra Jylland.

Trine Bruun skapar funktionellt konsthantverk på sin drejskiva.. Enligt henne hänger form och funktion samman och det tycker jag att hon lyckas mycket bra med. Trine inspireras av det nordiska ljuset.

På hemsidan skriver Trine att just det, att kunna ge liv och funktion av en klump lera ger henne stadig glädje. Fint <3


Trine gör också jättefina s.k. garnskålar också !

Vad är då en garnskål? Jo, man lägger sitt garnnystan i skålen då man stickar och trär garnet genom "kurvan". På så sätt håller sig nystanet på sin plats och man slipper jaga det då det studsar omkring.

Då skålen inte används är den mycket dekorativ som den är på en hylla eller ett bord.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Pyssel

Jag kommer precis hem ifrån ett morgondopp och det är fortfarande lite kallt i vattnet. Med god vilja får man ju doppat sig men det blir inte mycket mer.

Jag hittade några fina idéer som man kan måla på sten. Samla sten på stranden, spara till en regnig dag och måla med eller till barnen.

Stenhusen är ju riktigt fräcka och kan med all sannolikhet förgylla leken i sandlådan. Eller varför inte måla sig en tuff kaktus. Fler tips och bildkäller finns längre ner i mitt inlägg.

Likes

Comments

Body-mind-spirit
Jag har hittat en lite annorlunda bokklubb som väckt mitt intresse.

Jag hittade den p.g.a att de ville sälja min bok "Susannes sjalar" och det gjorde mig glad men fram för allt nyfiken efyersom jag inte hört talas om dem förut. När jag besökte deras hemsida. blev jag riktigt intresserad och ville titta lite mer.


LivsEnergi är Sveriges största bok- och medlemsklubb för dig som vill ha inspiration och motivation att upptäcka det bästa med livet och leva fullt ut.

LivsEnergi skriver själva att de är en rik inspirationskälla till personlig och andlig utveckling. De vill hjälpa oss att hitta de senaste och bästa boktitlarna i genren body-mind-spirit och samlar böcker, produkter, kurser och äventyr som vi kan få stor glädje av för att nå dit vi vill på ett och samma ställe.

Och vad jag kan se har de kampanjpriser på mycket intressanta böcker just nu i sommar.Livsenergi har en mycket intressant hemsida utöver böcker säljer även en del mysiga prylar för vårt välbefinnande. Jag har gjort ett litet urval i bilder här nedan för.

Jag tycker om det jag ser.

Bokklubben är väl värd ett besök Jag tycker om det jag ser!

Likes

Comments

Nu händer det saker på min blogg!

Efter lite funderande kring bloggar och hur jag ska strukturera upp mitt skrivande har jag nu bestämt mig för att göra på följande sätt. Denna bloggen byter namn till "SUS_BLOGGAR". (man får inte glömma understrecket mellan orden)

Den kommer handla om allt möjligt som jag tycker att jag vill dela med mina läsare. Bokrecensioner, handarbete, vardagsträning, tips om DIY, lite matlagning, inredning, kläder och mode för oss över 50. Ja i stort sätt allt som gör livet lite trevligare. Inget personligt tjaffs utan bara roliga saker.

Min hemsida som bara rör stickning, virkning och annat handarbete hittar du här: iGARNKORGEN

Jag ska med tiden jobba lite med att kataegorisera så att min blogg blir fin och lätt att hitta i. Jag ska ta det pö om pö.


Det här är min egna bok Susannes sjalar. Boken innehåller mönsterbeskrivningar till mina desigade sjalar, stickat och virkat. 88 sidor.

Titta närmare på min bok här


Instagram: igarnkorgen.se Ravelry: sudderuddenLikes

Comments

Boktips - barnböcker

Jag har 2 barnbarn som är 2 och 4 år. När de kommer och hälsar på mig så är dessa 2 böcker absolut favoriterna hos de yngsta flickan. Hon kan inte sluta att titta på böckernas bilder som varieras genom en häftig persinenn-effekt. då man vänder blad. Hon vänder bladen fram och tillbaka, om och om igen, och ser hur djuren i böckerna förvandlas från att vara ledsna till glada och leende. I boken Väck inte tigern, förvandlas djuren i från att sova tilll vakna. Den äldre flickan bläddrar även hon förtjust i böckerna men jag tror att hon är mer fascinerad av just persienn-effekten och hur den fungerar.

Böckerna kom ut redan i våras (2017) på Ordalagets bokförlag så vi har haft möjlighet att läsa dem ett antal gånger och de är fortfarande favoriter.

Läs vad förlaget skriver om böckerna: Väck inte tigern Hej glada björn

Illustrerad av Charles Ballesteros med översättning av Ulrika Junker Miranda.

Böckerna kan man beställa direkt från förlaget eller hos de vanliga aktörerna på marknaden. T.ex .BokusLikes

Comments

Stickat

Inspirerad, designad och stickad till min kreativa vän, en dalkulla vid namn Maria.

Dalahästar som trängs inom den färgglada kantbården, hämtad från ett traditionellt mönster med anor.

Stickbeskrivning finns med i min bok Susannes sjalar som man kan titta närmare på eller beställa här

.

Vill man kan man komplettera sjalen ytterligare så som jag gjort här. Jag har broderat träns och sadlar på dalahästarna i korsstygn.

Likes

Comments

Boktips - stickat och virkat m.m, Virkat

"SUSANNE´s SJALAR"

För något år sedan flyttade jag min blogg här ifrån till en egen hemsida. Bloggen "garnkorgen" fick ett annat namn i och med att jag la till ett I framför och namnet blev igarnkorgen

Nu har jag bestämt att börja om, här på Nouw. Jag hoppas att jag har möjlighet att flytta hela rubbet inkl . blogg och domän. Jag har ställt frågan och hoppas på ett positivt svar. Nog om det!

Jag börjar skriva så får vi se.

Jag är så otroligt glad över att min bok nu är färdig och beställa den direkt hos LUMIO förlag.

Boken innehåller mönsterbeskrivningar till mina desigade sjalar, stickat och virkat. 88 sidor.


Bilder på några av sjalarna som finns med beskrivning i boken.

Fler sjalar och bilder finns längre ner på sidan


Min förläggare Christina Lumio vidarebeodrade en recension som kommit till från BTJ, Bibliotekstjänst som är leverantör av informationstjänster och medieprodukter till våra bibliotek.

Jag har kopierat texten nedan som jag vill visa er.

Susannes sjalar

Publiceras i BTJ-häftet nr 13, 2017.

Lektör Katarina Kristoffersson

Recension Det finns många handarbetsböcker med beskrivningar till sjalar så därför krävs det nytänk för att fånga intresset vilket Susannes sjalar lyckas med, t.ex. i flera av trekantssjalarna. Med välkomponerade mönster i flera färger, såsom katt-, hjärt- och blomstermotiv, motiv inspirerade från havet i många blå toner och mönster med vikingar och älgar, skapas vackra och värmande sjalar för olika tillfällen. Förutom de tjockare trekantssjalarna ger Susanne Ljung exempel på mönsterstickade halskragar, tunna vackra sjalar i lingarn och flätmönstrade breda halsdukar som är användbara året runt. Alla sjalar är stickade i ull- eller lingarn och illustreras med fina foton där även detaljer synliggörs. Beskrivningarna är lätta att följa men modellerna kräver förkunskaper i stickning och förmåga att läsa mönster och diagram. Här finns sjalar med en personlig touch på modellerna för alla smaker .........

Nu har boken fått en egen sida på Facebook.

Välkommen att följa boken på Facebook Susannes sjalar

Det finns några sjalar till i boken som jag kommer visa ..... kanske i morgon

Likes

Comments

Gratis mönster

Jag behövde en väska så jag tog garnet som blivet över efter sjalen Haget och satte mej och lekte lite. Resultatet blev detta. Jag är riktigt nöjd!!

Den fungerar även bra som "rumpe-värmare" (om man inte har något ömtåligt i den alltså)

Garnet är Ullcentrum Ölands 2 trådiga ullgarn och jag har använt dubbelt garn.

Bottenfärgen är ljung och mönsterfärgen är vit. Garnåtgång: 250 gr bottenfärg, 100 gr mönsterfärg. Garnåtgången är nog lite beroende av vad man väljer för garn.

Jag fick skarva med garnet på denna väska så det blev ett gråare parti mitt på. Det stör inte men det är kanske snyggast om garnet får löpa i härvorna.

Väskan är virkad och stickad i dubbelt garn så den är tät och stadig.

Jag har använt virknål nr 4,5 och rundsticka nr 4,5 60 cm.

Botten är virkad i fasta maskor - den är superstadig
8 virkade omgångar med s.k. stjärnmönster
Mönsterbården är slätstickad
2 virkade omgångar stjärnmönster

Hantagen är 2 virkade omgångar av stjärnmönster som viks ihop och sys. De blir riktigt stadiga och bekväma att hålla i.

Tips: Man kan sticka/virka en infodring längst upp som man kan vika ner och få en snygg kant på en ev. fording av väskan, om man vill. Man behöver inte fodra väskan för den är tät nog och dessutom snygg på insidan också.

Här kan man köpa just det garnet jag har använt: http://www.ullcentrum.com/garn-tillbehor/ullgarn/2-tradigt-ullgarn/

Kontakta mej om ni upptäcker fel i beskrivningen: ​susanneljung@outlook.com

VÄSKANS BOTTEN:

lägg upp 35 lm med virknål nr 4,5

Varv 1: börja i 2:a lm från nålen, 33 fm, 3 fm i sista lm. Vänd inte utan fortsätt virka runt 33 fm, 3 fm i den sista m.

Vänd inte utan fortsätt virka runt, runt.

Varv 2: 1 fm I varje maska men 3 fm i mitten-fm I varje grupp om 3 fm

Upprepa varv 2 totalt 9 varv.

VÄSKAN:

Stjärnvirkning med mellanvarv i fm. Jag har hittat en bra beskrivning på Garnstudios hemsida med en bra instruktionsvideo. http://www.garnstudio.com/lang/se/video.php?id=260

Varv 1 (rätan): 3 lm, plocka upp 1 m i 2:a och 3:e lm från nålen, 1 m i första 3 m på föregående v = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, virka 1 lm vilket skapar ett hål över de 6 m, *plocka upp 1 m i hålet, 1 m i sidan på den sista av de 6 m, 1 m i samma m som den sista av de 6 m plockades upp i, 1 m i var av de nästa 2 m på föregående varv = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, 1 lm*, upprepa *-*. Virka 1 hst i sista lm. Vänd igen
Varv 2 (avigan): 2 lm, virka 2 hst i varje "stjärnhål", avsluta v med 1 hst i sista m. Vänd.
Varv 3: 3 lm, plocka upp 1 m i 2:a och 3:e lm från nålen, 1 m i första 3 m på v = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, virka 1 lm, *plocka upp 1 m i hålet, 1 m i sidan på den sista av de 6 m, 1 m i samma m som den sista av de 6 m plockades upp i, 1 m i var av de nästa 2 m = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, 1 lm*, upprepa *-*. Virka 1 hst i sista lm. Vänd igen

Varv 4: (rätan) 1lm, 1 fm I varje hst, avsluta med 1 sm I 1: lm på varvet
Upprepa varv 2 och 3 för stjärnmönster. Virka varv 4, som är ett mellanvarv mellan stjärnmönstret. Väskan på bilden har 8 bårder med stjärnmönster inkl. mellanvarv.


DET STICKADE PARTIET:

Byt till rundsticka nr4,5, 60 cm. Plocka upp 1 maska på rundsticka från varje m i det sista virkade varvet på väskan.

Sticka 4 v slätstickning i bottefärgen: Sticka diagrammet nedan. Anpassa mönstret så att mittenblomman i diagrammet hamnar mitt på varje sida av väskan.

Sticka 4 v slätstickning i bottefärgen.

VÄSKANS ÖVRE VIRKADE PARTI:

Byt till virknål nr 4,5.

Varv 1 (rätan): 3 lm, plocka upp 1 m i 2:a och 3:e lm från nålen, 1 m i första 3 m på föregående v = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, virka 1 lm vilket skapar ett hål över de 6 m, *plocka upp 1 m i hålet, 1 m i sidan på den sista av de 6 m, 1 m i samma m som den sista av de 6 m plockades upp i, 1 m i var av de nästa 2 m på föregående varv = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, 1 lm*, upprepa *-*. Virka 1 hst i sista lm. Vänd igen
Varv 2 (avigan): 2 lm, virka 2 hst i varje "stjärnhål", avsluta v med 1 hst i sista m. Vänd.
Varv 3: 3 lm, plocka upp 1 m i 2:a och 3:e lm från nålen, 1 m i första 3 m på v = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, virka 1 lm, *plocka upp 1 m i hålet, 1 m i sidan på den sista av de 6 m, 1 m i samma m som den sista av de 6 m plockades upp i, 1 m i var av de nästa 2 m = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, 1 lm*, upprepa *-*. Virka 1 hst i sista lm. Vänd igen

Varv 4: (rätan) 1lm, 1 fm I varje hst, avsluta med 1 sm I 1: lm på varvet
Upprepa varv 2 och 3 för stjärnmönster. Virka varv 4, som är ett mellanvarv mellan stjärnmönstret. Väskan på bilden har 2 bårder med stjärnmönster inkl. mellanvarv.

Tag av garnet. Fäst alla trådar.


HANDTAG Gör 2 likadana

Lägg upp 103 lm

Varv 1: Börja i 2:a lm från nålen, 1 fm i varje lm. Vänd

Varv 2: 3 lm, plocka upp 1 m i 2:a och 3:e lm från nålen, 1 m i första 3 m på v = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, virka 1 lm, *plocka upp 1 m i hålet, 1 m i sidan på den sista av de 6 m, 1 m i samma m som den sista av de 6 m plockades upp i, 1 m i var av de nästa 2 m = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, 1 lm*, upprepa *-*. Virka 1 hst i sista lm. Vänd igen

Varv 3 (avigan): 2 lm, virka 2 hst i varje "stjärnhål", avsluta v med 1 hst i sista m. Vänd.

Varv 4: (rätan) 1lm, 1 fm I varje hst, avsluta med 1 sm I 1: lm på varvet

Byt till monsterfärgen och virka:

Varv 5: 1 lm , 1 fm i varje m. Vänd

Varv 6: 3 lm, plocka upp 1 m i 2:a och 3:e lm från nålen, 1 m i första 3 m på v = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, virka 1 lm, *plocka upp 1 m i hålet, 1 m i sidan på den sista av de 6 m, 1 m i samma m som den sista av de 6 m plockades upp i, 1 m i var av de nästa 2 m = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, 1 lm*, upprepa *-*. Virka 1 hst i sista lm. Vänd igen

Varv 7 (avigan): 2 lm, virka 2 hst i varje "stjärnhål", avsluta v med 1 hst i sista m. Vänd.

Varv 8: (rätan) 1lm, 1 fm I varje hst, avsluta med 1 sm I 1: lm på varvet

Tag av garnet. Fäst trådar. Vik handtaget på längden. Pressa med fuktig trasa och sy längs handtaget med valfri färg.

MONTERNG:

Sy fast handtagen på två ställen vid varje fäste av handtagen. Vid väskans övre kant och strax ovanför det stickade partiet


LYCKA TILL !!!

Likes

Comments