Hur kan man vara härvarande för sina barn när man ständigt blir utsatt för omvärldens påverkan i form av sociala medier, reklam, Netflix och andra saker som vill fånga ens uppmärksamhet?

Det är inte heller bara uppmärksamheten som blir påverkad, utan också våra tankar och vår självbild. Den bild vi ser av andra människors liv är ofta långt ifrån sanningen, utan är snarare en glimt av perfektion som någon har valt att dela. Det här skapar en stress då man lätt jämför sig med andras till synes perfekta liv.

Vi har läst mycket i boken lyhört föräldraskap som är fantastiskt bra. Den beskriver vikten av att vara lyhörd för sitt barns alla signaler, och det finna tips och råd för hur man upptäcker dessa, ofta subtila signaler.

Men hur kan man då vara lyhörd och härvarande med allt som pågår i den digitala omvärlden? Hur stänger man av tankarna för att vara här och nu med sitt barn? Det finns såklart många olika sätt t.ex. Yoga, mindfulness, skärmfri tid, träning, hälsokost etc. Man behöver hitta sitt eget sätt.

Igår blev jag introducerad till en Youtube-kanal där Eckhart Tolle lägger upp videos. Hans sätt att beskriva och lösa utmaningen med att tänka för mycket och att kunna släppa taget om sina tankar har påverkat mig djupt och något som jag tror kommer hjälpa mig i jakten på att vara härvarande för William. Titta på klippen nedan, de kommer definitivt skaka om din värld!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hur lagar man Pulled Pork?

Detta recept har vi förfinat i många omgångar och resultatet är en Pulled Pork som är himmelskt god. Bäst resultat blir det om man använder en själv-ösande gryta typ La Cocotte från Staub.

Du behöver:

  • 1 kg fläskkarré
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 stor gul lök
  • 3 msk smoked paprika pulver
  • 2 msk spiskummin
  • 2,5 dl barbecuesås
  • 1 habanero chilli frukt
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 3 tsk salt
  • 2 dl mörk öl
  • Peppar

Stek löken så den blir karamelliserad. Lägg i vitlöken och chillin mot slutet. Blanda ihop kryddorna och lägg i med löken. Häll i barbequesåsen, ölen, chillin och buljongen. Låt koka in en stund.

Dela upp karrén i 10x10x10 cm bitar och lägg i en gryta. Häll över såsen och ställ in i ugnen med lock.

125C i 8h brukar bli bra, rör runt lite då och då. Är det ont om tid kan man höja till 150C och göra bitarna ännu mindre.

Sära på köttet med två gafflar tills det är helt uppblandat med såsen runtomkring. Servera med guacamole, tortilla, picklad rödlök och grönsaker.

Likes

Comments

Hur odla ekollon?

Vi har tidigare år försökt odla ekollon med dåligt resultat. I år bestämde vi oss för att verkligen få det att fungera. I slutet på oktober plockade vi ett gäng ekollon och testade lite olika metoder vi läst på nätet. De visade sig ganska snart vad vi hade gjort fel tidigare år. Det vanligaste tipset är nämligen att lägga ekollonen i blöt. De ekollon vi lade i en skål vatten blev bara muggiga och inget hände. Här följer därför en beskrivning av hur vi fick våra ekollon att gro.

Plocka 10-20 ekollon under hösten (andelen ekollon som gror ligger på runt 50%). Det är bästa är att plocka de som är bruna, och har börjat få en liten vit pigg (grodd). Lägg in dem i en handduk och lägg ner i en skål eller på en tallrik. Häll på vatten då och då för att hålla det fuktigt. Efter en eller ett par veckor kommer några av ekollonen har börjat gro ordentligt med en lång vit grodd. Ta dessa ekollon och ställ dem i små vaser med grodden neråt. Grodden kommer då fortsätta växa och bilda rötter. Till slut öppnar sig ekollonet och ut kommer ett skott som sedan blir själva ekplantan. Då kan man sedan plantera plantan i en kruka med jord.

Vasen till vänster är från Svenskt Tenn och är tillverkad för detta ändamål. Dock fungerar vilken typ av vas/glas/kopp som helst.

Perfekt barnaktivitet att plantera ekollonet i jorden!

Likes

Comments

Detta är ett favoritrecept som vi ofta lagar. Det är enkelt att göra storkok och de flesta ingredienser har vi ofta hemma.

  • 3 dl gröna eller gula linser
  • 250 g fryst spenat
  • 0,5 tsk chilipeppar
  • 2 st gröna chilifrukter
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk gurkmeja
  • 6 dl vatten
  • 1 dl matolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk garam masala
  • 1 -2 dl vatten till

1) Lägg i linser, spenat (som du har kramat ut överflödigt vatten ur), all chili, salt, gurkmeja och 6 dl vatten i en kastrull och låt koka 15 min, tills linserna är mjuka och vattnet är borta.

2) Värm olja i en annan gryta (jag använder gärna en gjutjärnsgryta) och lägg i den finhackade vitlöken. Fräs vitlöken tills den är brun men inte bränd.

3) Lägg i lins- och spenatröran i oljan med vitlök och låt fräsa 5 min under omrörning. (Det ska inte bränna! Stänk över lite vatten om det blir för torrt!).

4) Tillsätt sedan garam masala och 2 dl vatten och låt koka 5 min!

Klart!

Receptet har jag hittat på: http://lagaindiskmat.se/indisk-linsgryta-med-grona-linser-och-spenat-palak-dal-shorva/

Likes

Comments