Jag bara älskar blomkålsmos, det låter inte mycket för världen men är sååå gott. (Särskilt LCHF varianten) och så enkelt att göra.
Jag var otroligt sugen på fisk och bestämde mig för att göra min egen variant på en rätt jag sett på bild. Jag gör en kycklingrätt som är liknande så jag freestylade från det receptet.

BLOMKÅLSMOS:
1 blomkålshuvud
I dl parmesan
1 rejäl klick smör
salt
peppar

Dela blomkålen i mindre bitar och koka i 5 minuter, häll av vattnet och låt ånga av. Häll i riven parmesan, smör, salt och peppar. Kör med stavmixer till önskad konsistens.

BACONINLINDAD TORSK

1 fyrpack torskrygg filéer
2 packet bacon
olja
salt
peppar
dill (jag tog frusen)

Pensla fiskfiléerna med olja. Skara, peppra och lägg på dill. Linda baconskivorna runt dem (ca 3-4 skivor på varje filé.
Lägg i en ugnsform.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
Servera tillsammans med blomkålsmos och en stor sallad.

Likes

Comments

Kanske inte en solklar LCHF rätt men det blev en bra komborätt eftersom mannen är vegetarian. Mycket goda blev de också. Min 5 åring tyckte att de var helt fantastiskt goda så de funkar för hela familjen.

RECEPT:
1 Halloumi
150 gram morötter
1 liten lök
2 vitlöksklyftor
chilipulver (gärna rökig)
0,75 msk fiberhusk
1 ägg
Salt och peppar
olja

Riv Halloumi, morötter och lök grovt och krossa vitlöken i en bunke. Blanda alla ingredienser till en smet. Olja in händerna och forma smeten till biffar. Pensla med olja på båda sidor och lägg på en plåt. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min eller tills de är gyllenbruna. Servera med sallad och tzatziki.

Likes

Comments

I England är det mycket vanligare att man använder lammfärs än i Sverige och när jag bodde där blev jag väldigt bra på att göra egna biffar eller burgare av just lammfärs vilket är nyttigare och godare än nöt eller blandfärs. Jag brukar ändra receptet efter vad jag ska ha biffarna till och här kan jag inte få tag på allt som jag brukade använda till som T ex mint sauce. Lamm passar mycket bra med T ex mint, senap eller citron.

De här är mer tänkta som biffar än burgare men jag antar att man kan göra båda.

RECEPT:

1 paket ekologisk lammfärs
2 msk dijon senap
0,5 dl vispgrädde
1 ägg
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
salt
peppar

Blanda alla ingredienser i en bunke, låt stå kallt i minst 20 minuter.
Forma till biffar och stek i några minuter på varje sida.
Servera med sallad och en god sås.

Hade jag grillat burgarna så hade jag bytt ut lök och vitlökspulver mot finhackad/krossad äkta vara i smeten och serverat i salladsblad med smält ost, tomat, lök och någon fet, god hemmagjord sås.

Likes

Comments

Jag är så himla glad och stolt över det här receptet, läste det först på Instagram skrivet av #antligensockerfri men gjorde om ingredienserna och måtten lite. Det här är andra versionen och den blev helt himmelskt god.

1 msk mandelmjöl
0,5 dl vispgrädde (ovispad)
1 tsk vaniljpulver

1,5 dl vispgrädde (ovispad)
1,25 dl Turkisk yoghurt
2 tsk malen kardemumma
1 tsk agavesirap
1 droppe bittermandel arom

1 dl vispgrädde (vispad)

Gör en mandelkräm av mandelmjöl, vispgrädde och vaniljpulver.

Kör andra omgången grädde med yoghurt, kardemumma, agavesirap, bittermandel arom och mandelkrämen i en mixer. Se till att det bara är en droppe arom gör den tar lätt över smaken helt. Spara lite mandelkräm till topping om du föredrar det framför grädde.

Häll upp i ett smoothieglas och toppa med vispad grädde eller den sparade mandelkrämen.

Busenkelt och helt fantastiskt gott

Likes

Comments

Idag var det jättemycket på jobbet men när chefen erbjöd ledig dag imorgon om jag tog kvällspasset också så tvekade jag inte en sekund. Det betyder en 3 dagar lång helg för mig.

Jag hade bara med mig en måltid och blev väldigt hungrig framåt kvällen. Jag hörde av mig till mannen och sa att jag var otroligt sugen på rostat bröd. När jag kom hem hade han bakat ett jättegott müslibröd åt mig som jag kunde rosta. Jag blev så glad, bästa överraskningen ❤😊

Receptet är baserat på ett #muslibröd recept från #lchfgourmet

8 ägg
50 gram rapsolja
1 dl kokosmjöl
1 dl sesamfrön
2 dl LCHF müsli
2 msk fiberhusk
1 msk bakpulver

Vispa äggen poröst med elvisp och häll i fettet.
Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda där efter ner den i äggsmeten. Häll i en smord brödform, toppa med lite sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader och 30 minuter. Låt brödet svalna något innan du skär det i skivor och rostar det. Vi åt det med smör och Port Salut, mums.

Likes

Comments

Jag har varit sugen på att utbilda mig till domare i thaiboxning ganska länge nu och äntligen kom det upp ett utbildningsdatum på Svenska muay thai förbundets hemsida. Jag och min klubbkamrat Jessica packade våra saker, hyrde en bil och åkte till Växsjö och fick en dags jättebra utbildning och är nu certifierade domare i Muay Thai 😊

Likes

Comments

Jag hann inte äta lunch i måndags och tränade dubbla pass på kvällen. Först Bodycombat och sedan innebandy. Gissa om jag var hungrig efter och jag krävde verkligen just tonfisk. Så jag slängde ihop den här salladen på måfå, jättegott.

2 kokta ägg
1 burk tonfisk i olja
1 silverlök
1,5 dl créme fraiche
1 msk majonnäs
salt och peppar

4-6 körsbärstomater
1 bit gurka
1 bit rödkål

Hacka rödkål grovt, halvera tomaterna och skör gurkan i fjärdedelar. Blanda ihop och lägg på en tallrik.
Häll bort oljan från tonfisken och lägg fisken i en skål, blanda i hackad silverlök, créme fraiche och majonnäs. Blanda ordentligt, smaka av med salt och peppar.
Lägg röran på salladen, dela äggen och lägg bredvid. Mums.

Likes

Comments

Jag har varit i Indien två gånger och verkligen fastnat för det. Just nu längtar jag ner till Varkala mer än någonsin men det blir inget den här vintern tyvärr. Jag bestämde mig för att laga lite indisk mat och drömma mig tillbaka, det blev en räkcurry på kryddor som så klart är inhandlade i Varkala, Indien.

500 gram rättvisemärkta kungsräkor
2 msk valfri olja eller smör
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
I burk krossade tomater, plommontomater eller körsbärstomater
1 burk créme fraiche, grädde eller kokosgrädde
2 tsk ingefära
2 tsk chili
2 tsk spiskummin
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad koriander
2 tsk garam masala curry
lite salt
1 kruka färsk koriander

Fräs räkorna i hälften av smöret/oljan men 1 av vitlöksklyftorna gärna krossad och den torkade koriandern. Ställ åt sidan.
Hacka löken och resterande vitlök och fräs i resten av smöret/oljan tills löken blir genomskinlig. Häll ingefära, chili, spiskummin, gurkmeja och paprikapulver och fräs i några minuter, var försiktig och rör konstant för kryddorna drar åt sig oljan så det blir torrt och bränns vid. Häll i mer smör/olja om det behövs. Häll i tomater och créme fraiche och låt sjuda i ca 10 minuter. Smaka av med curry och salt, ta av från plattan.
Hacka koriandern grovt och rör i den tillsammans med räkorna.
Servera med blomkålsris eller ostbröd.

Likes

Comments

Det är lite svårt med matlagning hemma hos oss eftersom jag kör LCHF och mannen är vegetarian. Tacos är en av de få saker som vi kan äta och laga tillsammans men jag tycker inte så mycket om vegetariska köttsubstitut produkter, jag tycker helt enkelt inte att det smakar gott och jag ska ju hålla mig ifrån sojaprodukter på LCHF.


Jag följer ganska många LCHF konton på Instagram för att få inspiration och idéer, en av dem är @Vegetarianlowcarb
Hon hade gjort ett inlägg med vegetariska tacos där hon använde riven halloumi istället för färs, det var jag ju tvungen att prova.

Jag rev halloumin grovt och stekte den i rikligt med smör som vanligt. Jag tillsatte hemmagjord, sockerfri tacokrydda och ca 1 dl vatten och stekte tills allt var blandat och färdigt.

Jag tyckte till en början att det var väldigt salt, halloumin är så salt naturligt. Men när jag blandade halloumifärsen med alla andra taco ingredienser så blev det helt fantastiskt gott. Grönsaker, gräddfil, riven ost och så klart en massa jalapeños. Utsökt och helt klart en ny favorit.

Likes

Comments

Mitt andra bidrag till nyårsknytis blev laxrullar. Igen hade jag hittat ett recept i @alltomlchf men gjort om det ganska mycket själv.
En av mina absoluta favorit restauranger i #linköping är en Tapasrestaurang som heter @Aioli och en av mina favoriträtter där är deras laxrullar så jag tog inspiration från dem. En av mina vänner som hade nyårsfesten är allergisk mot dill så det är anpassat efter det också. Det blev så himla gott att det går rakt in på topplistan i min privata receptbok 😃

LAXRULLAR:

400 gram tunt skivad rökt lax
200 gram färskost av Philadelphiatyp
1 kruka persilja/dill eller valfri färsk ört
1/2 burk kräftstjärtar
salt & peppar

Lägg ut plastfolie på en bricka och lax laxen på folien i en rektangel.
Hacka örter och kräftstjärtar grovt.
Blanda färskost, örter och kräftstjärtar i en bunke, smaka av med salt & peppar.
Bred ut smeten på laxen med en slikepott.
Rulla ihop som en rulltårta med hjälp av plasten. Ställ i frysen i en timme och skär sedan upp i ca 3-4cm långa rullar.

Likes

Comments