Hei dere!

Dette blir nok litt av et langt innlegg, ettersom at jeg ikke har lagt ut noe siden Tanzania🤯

Jeg kom til Cape Town 2. Desember og brukte første helgen til å bli kjent med de 4 jentene jeg bodde med, og vertsmor. Vi handlet litt, jeg så noe av byen også snakket vi sammen å ble bedre kjent.

Jeg endte jo med å jobbe frivillig på et surfe prosjekt, og hadde null anelse på hva det dreide seg over eller erfaring om surfing før jeg kom.
Jeg lærte raskt at surfe prosjektet ikke handler om surfing i det hele tatt. Surfingen er en attraksjon for både barn og voksne til å komme hver dag å ha det moro. Vi har ulike grupper hver dag, hvor alle har ulike bakgrunner.

Vi har en gruppe med jenter fra 13-18 som sitter i fengsel, vi har en gruppe med voksne fra rehabelitering, vi flere grupper med barn fra town ships (skal forklare hva dette er senere) og noen barn med utviklingshemelser.

Town ship er svære områder hvor husene så og si er bygget av blikbokser. Det bor millioner i hvert town ship, hvor slåing, skyting, dreping, sult og overgrep er normalt i hverdagen. Har blitt fortalt av en som bor der at han aldri klarer å finne stillhet, for når han skal sove hører han skuddveksling nesten annen hver dag, og knivstikking blir ikke sett på som alvorlig lenger.

De aller, aller fleste vi jobber med kommer fra town ship og det er en ære å lære de å surfe. Men enda bedre, det er en ære å hjelpe de se forskjell på riktig og galt, lære de hva som er ok og ikke ok å gjøre mot andre. Spesielt å lære de om deres egne grenser angående hva andre skal få lov å gjøre mot dem.

Når det kommer til selve surfingen er det lett å lære andre så lenge du kan de generelle teknikkene. Vi er ute hver dag i vannet med barna/voksne og holder brettet deres, ber dem padle med armene og dytter de når bølgen kommer. De gangene de klarer å stå blir du såå glad selv, er helt utrolig.

Jeg hadde en jente og vi var sikkert ute i vannet i langt over en time. Vi ga ikke opp, hun SKULLE klare å stå før vi gikk opp. Da hun endelig klarte det kom hun til meg å sa ‘sunny sunny, did u see that!! DID YOU SEE THAT?? Woaaah, i did it!! I stood up, lets try again’. Det er så deilig det, når de ikke vil gi seg☺️

Dette var de første 2 ukene. Nå har vi ferie opplegg med omkring 30-50 barn hver dag. Vi har masse aktiviteter, lager mat og fortsetter med aktiviteter etter lunch. Du blir veldig knyttet til barna, spesielt de du er i gruppe med. Jeg er i gruppe blekksprut♥️ for øyeblikket er det mye slåing og stygge ord frem og tilbake mellom barna, men vi jobber med saken sakte men sikkert☺️

Når det kommer til de jeg har bodd med så har allerede 2 stk dratt hjem :( Jeg ble fryktelig god venn med Elisabeth fra Danmark, og gleder meg til jeg får se hun igjen❤️ en annen jente fra Tyskland er her enda, og vi har og knyttet sterke bånd🍸 hun skal være her til april!!

Nå har vi fri frem til onsdag, hvor vi skal slappe av å feire julaften. Rart å tenke på at det er julaften om 2 dager?? Hvertfall når jeg er ute i vannet hver dag og solbrent på nesa? Er vel ikke helt julestemning med sand i trusa, solkrem i øyene og stekte egg langs veien🌞 morsom opplevelse å få dette også!

Skulle gjerne lagt ut mange bilder, men mobilen min ble stjålet forrige fredag på Loongstreet. Det er derfor ikke så mange bilder å legge ut, men her er de få jeg har♥️


Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

  • 52 Lesere

Likes

Comments

Hei alle!

Heldigvis ble jeg bedre på onsdagen etter intravanøsen og fikk derfor blitt med på safari nr2☺️ denne gangen var safarien i Ngorogoro Crater og Serengeti. Serengeti nasjonalpark er den beste i Tanzania å dra på safari i så dette var utrolig moro.

Denne gangen sov vi også i telt istedefor rom. Vi høre løver, hyiener, elefanter, buffaloer og andre dyr om natten. Utrolig sykt å få oppleve. Jeg vil tørre å si jeg hørte mye mer enn de andre, ettersom at jeg så og si ikke sov noe. Eneste soveposen jeg har er omtrent 3 millimeter tykk med silke og jeg frøs hele natten. De andre hadde -7 sovepose og sov veldig godt tror jeg (hvertfall i forhold til meg😂)

Jeg hadde utrolig bra selvskap, og trives godt rundt de jeg var på safari med. 2 av de hadde også med bra kamera og delte de beste bildene med oss etter safarien.

Her får dere en smakebit av hva vi så😘
Dette blir vel siste innlegg fra Tanzania. Jeg drar til Cape Town i morgen. Siste destinasjon, helt uvirkelig.
Smask og dask

  • 121 Lesere

Likes

Comments

Hei igjen! Jeg har vært veldig dårlig på oppdatering, men jeg har hatt mine grunner!

Tirsdag 14.Nivember ble jeg ganke dårlig. Magekramper, vondt i magen, svimmel, lite appetitt og rett og slett uvell. Jeg bestemte meg for å ikke ringe noe lege, da jeg tenkte dette går nok over av seg selv :) det ble noe bedre mot helgen, hvor jeg derfor bestemte meg for å ta turen til Hot springs!

Hot springs er 1 1/2 tile unna, og er som et bassen midt i skogen! Vannet er varmet opp av solen, og atmosfæren der var bare helt super. Vi var 9 stk, og vi kom dit ganske tidlig så vi hadde (nesten) hele stedet fir oss selv første timen! Her var vi fra 09 om morningen til omtrent 16:30 ettermiddag. Vi fikk god lunch, og jeg følte meg litt bedre.

Søndagen dro vi til Mount Meru hotel. Her drar vi ofte på søndager. Dette er et utrolig fint hotell, med basseng😍 super deilig å ligge å slappe av ved vannkanten, spise god mat og nyte solen!☀️

På mandagen bestemte alle oss for å møtes på Mount Meru hotell igjen for fronost! En jeg te fra Norge fylte år og ønsket å feire med god frokost. Haha, vanskelig å forklare, men når man bor slik vi gjør så er en såpass god frokost omtrent som jule og bursdags gave!! Vi ble der til lunch, og etter lunch ble keg super dårlig igjen..

Jeg bestemte meg da for å ta turen til sykehuset, og fant ut at jeg hadde fått salmonella bakterie i magen. Jeg fikk 3 ulike medisiner, og tilsammen 12 timer (fordelt på 2 dager) intravanøs med noe næring til kroppen. Dette hjalp meg i massevis.

I helgen var jeg på en ny safari, nytt innlegg om det. Men søndagen etter safarien så ble jeg dårlig igjen og dro til sykehuset. Var der frem til 02 om natta og testet meg for typhoid og malaria. Heldigvis var begge testene negative, og jeg reagerte bare til medisinen. Er fortsatt ikke 100% men det kommer seg sakte men sikkert☺️

Smask og dask😘

  • 125 Lesere

Likes

Comments

JEG HAR VÆRT PÅ SAFARI!!

På fredag dro jeg med 5 andre på safari til 2 ulike parker - Terrengeti og Ngorongoro Crater.

Første dagen kjørte vi omkring 2/3 timer i safari bilen til Terrengeti og var på safari et par timer. Vi så så mange ulike dyr i det ville var helt utrolig. I Terrengeti bor det omkring 4000 elefanter og parken er kjent for de, men herregud så mange zebraer som bor der. Parken burde heller vært kjent for det. Vi så blant annet hun løve (men langt unna) elefant, zebraer, giraffer, buffalo, pumba og fler dyr jeg ikke en gang visste eksisterte.

Etter denne safarien tok vi in på et lodge og sov over for natten. Fikk servert så god mat, hadde internett, OG VARMTVANN i dusjen. Åh så deilig det var☺️
Dagen etterpå sto vi opp tidlig og kjørte til Ngorongoro Crater. Dette var en vulkan for tusner av år siden, som har sunket og her befant det er uttalige tusen dyr av ulike raser. Vi så en manne løve og den gikk gjennom bilene!!! En hun løve sov ved siden av veien, vi så zebra, flodhester, giraffer, buffaloer, elefanter, og enda fler dyr jeg ikke helt kan navnet på. For en ekstremt bra opplevelse. Så bra at jeg skal tilbake til Ngorongoro neste helg og også til Serrengetti som er den største parken. Der håper jeg å se hyiener, leoparder og nesehorn også!

Vi var 6 som dro, 3 norske (med meg), 1 fra Canada og en fra Sveits. Utrolig bra gjeng, og deilig å snakke litt norsk igjen irl☺️

Holder dere oppdatert, men her er noen bilder fra helgens festligheter❤️

  • 178 Lesere

Likes

Comments

Hei igjen alle!
Da er jeg kommet meg trygt frem til Tanzania, Arusha. Jeg trives godt i lag med Vertsmor Zhara og hun jeg bor med Irina. Hun er utrolig koselig, og vi jobber samme sted så er og hyggelig å ha noen man kam gå til og fra jobb med.
Vertsmor er en alene mor til en, Fati - på 2 1/2 år. Men denne lille jenta bor ikke hjemme. Hun fikk malaria for litt siden og bor for øyeblikket i Arusha med tanten sin. Vi har en annen jente på 11 som også bor her, Salma. Vet ike helt hvorfor hun både bor og spiser her, siden moren bor rett ved men de har vel en grunn for det og. Hun synger å smiler hele tiden så er bare hyggelig å ha hun tundt.

Heg bor omtrent 20km utenfor Arusha by, en sted som heter Leganga. Tar meg 35-45 minutter til byen med daladala-minibuss/van. Her må vi vaske alle klær for hånd, og la meg bare si DET ER VANNSKELIG. Herregud så flinke de er som klarer å få klærne så rene av håndvask. Vi må også dusje med et deselitermål. Vi tar vann fra en bøtte i deserlitermålet og heller det over oss. Føler meg ikke helt ren alltid men sånn er det å bo her.

Jeg liker utfordringene og syntes dette er en bra måte å vokse litt opp på. Rettere sakt, mamma jeg skal ikke klage på å vaske klær hjemme lenger!

Uten om hjemmet, så jobber jeg 10 minutters gange fra her jeg bor. Jeg jobber på et barnehjem ‘save Africa’. På formiddagen er det barn som har et hjem som kommer for å ha skole og på ettermiddagen kommer de som bor der tilbake for å leke, spise og sove der. Jeg skulle i utgangspunktet være lærer her,’en tror jeg vil bytte til care-project som er barnehage og under. Altså, være på et barnehjem for nyfødte på formiddagen og på Save Africa på ettermiddagen.

Dette er forsi jeg syntes det er veldig vanskelig å jobbe her. Dette er det første landet jeg har vært i der det å slå barna med pinne er lov. Jeg HATER DET. I går ble en liten jente slått så hardt hun begynte å gråte. Grunnen til dette var fodi hun viste riktig anntall fingre opp under en telle sang, me holdt opp fingrene på feil måte ifølge læreren. Du kan se at lærerene oser av stolthet og elsker å slå barna, de nyter det og jeg klarer nesten ikke å holde meg. Jeg begyner nesten å gråte hver gang men må holde meg fordi det er lov her og ingenting jeg har lov til å gjøre. Lærerene gjør heller ikke NOE med barna. De bare sitter på pulten, lar halve klassen bokstaveligtalt sove og resterende sitter der å følger med på veggen. Den er mer interessant..

Beg gir det en uke uansett før jeg bestemmer meg. Har bare gått noen dager så må prøve før jeg bytter. Uten om jobb har jeg fått mer rasta fletter. 1.forsi det er enklere å holde styr på men 2. Forsi jeg syntes det er dødskult!

Holder dere oppdatert!
Smask og dask

  • 194 Lesere

Likes

Comments

Da forlater jeg Sri Lanka med et tungt hjerte fylt med minner. Da jeg kom ble jeg godt tatt i mot av Nandini og Sanath (verts mor og verts far). Jeg bodde i Colombo, i et stort hus med 4 etager. Jeg bodde i øverste etage så fikk trappetrening hver dag!

Min første roomie, Rachelle, er fra Canada og det viste seg at hun gikk på samme videregående skole som Tatiana gikk på da hun var i Canada på utvekslings år. Dette fant vi ut av da Rachelle kom hjem 04:00 etter å reise i helgen. Hun visste ikke at jeg var i rommet å braste inn med lyset på å begge fikk seg et aldri så lite sjokk! Vi begynte egentlig bare å le av det å endte med å snakke i 3 timer😂 vi var roomies nesten hele tiden min i Sri Lanka, og flaks for oss liker begge å snakke så ble noen sene kvelder iblant☺️

Noen dager senere ble huset fylt med alle de andre som bodde der. De kom hjem fra reise i helgen og det tok ikke lange stunden før jeg følte meg konfertabel. Attmosfæren vi hadde i huset var helt fantastisk, hvor alle er velkommen og alle har det gøy sammen. Vi hadde en tak terasse hvor vi satt å så solnedgangen et par ganger, ringte hjem, spilte kort og/-eller skrev i dagboken/bloggen for de som hadde det.

Første helgen min ble ingen reise men bare å tilpasse meg nytt hjem, kultur og by. Tok en raskt tur ut i Colombo på egenhånd for å prøve å finne frem alene og bli konfertabel med det. Jeg dro til er senter og på kjøpesenteret møtte jeg to eldre damen fra Oslo som var her nede for å hjelpe barnehjem og sykehus! Så det var koselig :) Jeg snakket om at jeg skulle jobbe i et barnehjem for foreldreløse og da de spurte hva jeg forventet kan jeg si nå at det var ikke i nærheten av hvordan opphåldet på jobb ble. (Dette kommer senere i innlegget).

Kort oppsumering av de resterende 3 helgene:

Andre helg skulle Jesse (en frivillig) ha en typ hade fest. Vi leide en leilighet i Colombo, hadde vors og dro ut på byen en hel gjeng! Det var artig å se kontrastene på hvordan spesielt lokale jenter kler seg innenfor klubben i motsettning til uttenfor! Denne kvelden var veldig moro, og vi bonda enda mer. Dette var på fredagen, så slappet vi litt av på lørdagen, spiste god frokost og dro til et hotell med basseng hvor vi slappet av resten av dagen. Søndagen hoppet vi på en buss i omkring 2,5t for å rafe. Jeg trodde ikke det skulle være liiiike gøy som de gangene jeg har raftet i Sjoa hjemme i Norge men dette var utrolig kult. Like moro som hjemmet, raftingen var vansklig og gjorde det derfor enda mer spennende. Vi var i 2 ulike båter og i den andre båten var de 6, men plutselig satt det bare 3 igjen der😂 helt til slutt fikk vi hoppe ut i vannet og rafte med oss selv, noe som og var utrolig kult! Ekstra pluss var naturen og en kjempe fint utsikt😍 på denne lille utflukten klarte vi å samle alle frivillige rundt om hele Colombo som var hyggelig!

Andre helg tok vi nattbussen på torsdagen til Trincomalee. Dette er nordøst i landet og tok oss 6/8 timer i bussen. Første dagen tok 4 av oss og leide skutere, kjørte rundt til utsiktspunkter, templer og andre flotte destinasjoner. En veldig fin måte å se området på!
Lørdagen tok vi å dykket, noe som var kjempe bra! Skal helt klart ta dykkelappen en dag, og siste dagen snorklet vi med mini haier, eksotiske fisker og en giiiga skilpadde🐢 jeg så bare fiskene og skilpadden, men øyen var super fin!!

Site helgen min dro jeg, Carrie og Lea først til pinnawella! Der så vi elefanter den første dagen og dro til en dyrehage! Å se elefantene var sååå kuult! Det var egentlig det eneste målet mitt her i Sri Lanka så jeg begynte nesten å få tårer av å se de. Tror elefant er mitt favoritt dyr, å nå har jeg endelig sett en! Skal og tattovere en elefant en gang så må ha sett en før jeg kan gjøre det! (Ta det med ro mamma og pappa, det er en goooooood stund til) 😉 derretter tok vi bussen til Kandy. Denne byen er midt i landet, og en ganske stor by. Vi leide skutere igjen, så ulike templer, utsiktspunkter, botanisk hage og kjørte opp knockles range. Dette er et fjell på 1800moh. Dette var en opplevelse altså, så ekstremt fin natur, og du kjørte opp små veien hvor plutselig en buss kom! Og de bussene bryr seg ikke om deg, så da ble det litt offroad og😎 på toppen av fjellet begynte det å regne og det var en 2 timers kjøre tur hjem, hahaha aldri følt meg så hjemme (Norge) mens jeg har reist, første gang jeg virkelig var kald!

Jeg dro på fredag (sitter på flyet nå), men siste dagen min dro de andre etter lunch siden de skulle ut å farte igjen. Bare Jesse og Ross som var igjen. Ross jobbet ganske sent så dagen endte med Jesse. Vi dro først til PA kontoret, sa hade til alle der, dro hjem å spiste lunch så måtte jeg si hade til alle der og! :( etter det dro jeg og Jesse til et hotell og tok oss et par drinker i en 2 timers tid. Jeg sa hade til han, dro hjem og pakket ferdig og nå sitter jeg som sakt på siste fly til Tanzania.

Har hatt øyeblikk i Sri Lanka jeg aldri kommer til å glemme, jeg har fått venner for livet - man blir virkelig godt kjent når man bor sånn oppå hverandre og jeg har fått en opplevelse med barnehjemmet som jeg vil ha med meg resten av livet.

Jeg jobbet i et barnehjem i Colombo hvor barn med og uten funksjonhemmninger (alder nyfødt til 5) og gravide kvinner (alder helt fra 13 år og opp) bodde. Det tok ikke store tiden før jeg ringte pappa for å lufte han om en donasjons ide jeg hadde. Disse barna er så ekstremt gode, og stråler av glede og takknemmelighet. De har ingen familie rundt seg, noen av de har foreldre som bare ikke vil ha de å gjøre, men likevell trives barna. Det er godt og vondt omhverandre å se. Jeg ble tatt i mot med mer en åpne armer første dag. Tror det tok et sekund før jeg lærte at jeg burde ha håret i dott så de ikke drar det av😂 de var så glade for å se et nytt fjes at de ikke visste hvor de skulle gjøre av både armer og bein. Jeg fikk og en veldig god tone med lærerene utover disse 4 ukene jeg jobbet der, og selvom engelsken deres ikke var 100% klarte vi alltid å få frem hva vi ønsket å si. Det var en lokal dame, Wendy som jobber der frivillig. Hun har ikke en jobb, og trenger en men tilbringer fortsatt tid og energien sin på barnehjemmet. Webdy har jobbet 20 år i Dubai og var god i Engelsk så hun var til god støtte for meg.

Jeg luftet som sakt en ide for pappa om å starte et donasjons prosjekt, og da jeg fikk tommel opp fra organisasjonen og barnehjemmet skrev jeg et innlegg på facebook som ekskalerte så mye mer enn jeg trodde. Det var så mange gode som ga penger i store å små summer som tilsammen ble en stor sum, over 16.000kr. Dsse pengene resulterte i så mye ting til barna som kommer til å hjelpe de i flere år fremover. Dette er til alle å være stolte og glade av, for alt hjelper. Denne opplevelsen var så unik og sterk for meg. Etter bare 3 timer etter innlegget hadde jeg fått 100 000rs og jeg ringte mamma å klarte ikke få frem et ord. Jeg bare gråt, for det var så mye penger og det gikk opp for meg hvor mye jeg kan få hjulpet de nå. Lite viste jeg på dette pubktet at bare en uke senere var summen tredobblet, helt vanvittig. Jeg leverte alt dagen før jeg dro, og jeg bestemte meg i det sekundet at jeg SKAL tilbake. Blir artig å se om lekene fortsatt er i bruk, og å høre om hvordan de har det. Vil også møte noen av barna som fortsatt vil være der igjen, og også hilse på alle de nye☺️

Nå tar jeg farvell med Sri Lanka for nå, og gleder meg til Tanzania. Den orginale planen var å bo i Dar Es Salam og jobbe som lærer! Jeg fikk valget om å bo i Dar Es Salam eller Arusha men Arusha er en mindre by, nærmere the wild life og det var mange faktorer som skremte meg litt så valgte derfor den andre byen. Smart som jeg er bestilte jeg feil fly, noe vi fant ut av to dager før avreise.. jeg endte nå derfor opp i Arusha uansett men ser frem til utfordringene byen har å by på. Jeg skal bo i et hus som kan ha opp til 10 frivillige så det er hvertfall noe jeg allerede er vandt med☺️ Jeg skal bo i en liten landsby 20km utenfor arusha by, vi har bøtte dusj (altså vi må fylle vann i en bøtte å helle det over oss) squat toalett (rett og slett bare et hull i bakken) og toalettet er også ute. Jeg undrer meg over om jeg kommer til å trives med dette eller syntes at det er ubehagelig men er glad for å få opplevelsen uansett hvordan den er. Jeg tror også at en måned er nok til å virkelig få oppleve kulturen, men ikke så lenge at hvis opplevelsen er litt ubehagelig så trenger jeg ikke bo der i all evighet. Uansett hva landsbyen bringer skal jeg ta det på strak arm så langt armen min strekker seg og resterende situasjoner for jeg ta der og da!

Smask og dask😘

  • 216 Lesere

Likes

Comments

Hei alle sammen, meg igjen!

Jeg har nå vært i Sri lanka i overkant av 2 uker! Elsker det😍😍 jeg bor med for lyeblikket 7 andre frivillige. De kommer å går raskt, men er så enkelt å bli kjent siden vi sover og bor sammen.

I helgen reise vi til et sted som heter Trincomalee. Dette er norsøst i landet, helt på andre siden. Vi tok en nattbuss på torsdag til Trincomalee. Vi kom frem tidlig fredag, så soloppgangen, la oss og hadde likevell hele dagen på oss.

Ja, vi så soloppgangen fra stranden, noe som var veldig veldig fint! Vi var rimlig trøtte da vi kom frem, men klokken var alt 4.30 ish så da holdt vi oss oppe bare litt til for å se dette.

På fredagen vandra vi rundt de første timene for å finne et bra og sikkert dykke/snorkle sted. Vi gikk til en del forksjellige, men fant tilslutt en veldig bra skjede (husker ikke navnet) som og var mest rimlig. Vi satte oss så og spiste en god lunch.
Etter lunchen møtte vi en som reiser rundt i Sri Lanka nå, men bodde med oss som frivillig før han reiste. Han meg, og to andre jenter bestemte os for å gå på eventyr å utforske litt. Vi kunne leie mopeder, og jeg tenkte at dette er greit - moped går jo ikke fortere enn 50kmt.. hahah det var feil, disse kunne vi få opp til 110😅 men vi var velsig forsiktige. Vi kjørte rundt til ulike templer, utsiktspunkter, hot springs (dette er 6 små hull med vann i, hvor vannet er varmet opp av jorden) og til en fin strand men den var dessverre stengt da vi kom :(

Dagen etterpå så dykket vi. Siden jeg og to andre ikke hadde lappen dykket vi først et sted der vi kunne stå (bare for å lære alt vi måtte kunne) også ned på 10m dybde i 47 minutter. Dette var så utrolig kult!! Jeg vil helt klart ta dykkelappen en annen gang så jeg kan dykke mer💛 da vi var ferdige bestemte alle (6syk) seg for å leie mopeder igjen å dra til stranden som var stengt dagen før. Vi var der i noen få timer og så solnedgangen. Deretter skulle vi til en restaurant for å spise men rett før måtte vi bare innom banken. Hun jeg kjørte med måtte ta ut litt penger, og da vi skulle parkere mopeden så smalt den ish inn i en vegg.. 10hi! Alle er helt feiske og raske, og var ikke noe farlig hendelse, men plastiken på mopeden ble ødlagt så det måtte hun som kjørte betale for da. Heldig vis er det billig her!

På søndagen dro vi til Pigion Island for å snorkle. Her kunne vi se baby haier, fisker og reef. Utrolig kult, MEN er livredd haier så fikk plutelig eit aldri så litta panikkannfall. Dette var etter å ha sett en sinnsykt stor skillpadde (Elvis kalte vi han) også ble jeg bare redd for hva annet som var i vannet. Jeg gikk da derfor opp og bare slappet av, vi tok en runde rundt øya før vi dro hjem til hotellet igjen.

Kvelden endte med kveldsbad, dusj, restaurant og nattbuss hjem. Vi kom frem til Colombo 04:00, jeg sov ikke på bussen.. men sovnet fra 5:30-7:30 før jobb. Jeg ble ekstremt solbrent på kroppen, er ganske degydrert og har hodepine i dag.. så jeg skal bare slappe av å gå tidlig til sengs tenker jeg☺️

Bilder kommer under
Smask og dask😘

  • 233 Lesere

Likes

Comments

Hei hei alle!

Jeg kom til Sri Lanka på lørdag. Jeg ble møtt av en fra Project Abroad staff og kjørt til vertsfamilien min. I huset er det en mor og far og deres 2 døtre. Vi er meg pluss 4 andre jenter og 2 gutter (frivillige). Jeg trives godt i lag med de andre i huset og blir bedre og bedre kjent med de utover dagene her. De fleste jobber med et medisin prosjekt, så jeg er alene på min arbeidsplass med det er greit. 

På mandag hadde jeg induction, som vil si at jeg ble vist rundt i byen, fikk se arbeidslassen min og introdusere meg selv for de som jobber der, fikk spandert lunch og hadde en veldig fin dag. På tirsdag hadde jeg min førstearbeidsdag. Jeg jobber 8.30-12.00 alle dager utenom torsdag, også jobber jeg i tillegg 15.00-17.00 hver mandag og tirsdag med funksjonshemmede barn. 

Jeg jobber da på et barnehjem med foreldreløse barn. På dette barnehjemmet tar de også inn gravide kvinner som ikke har noe annet sted å gå. Jeg ble fortalt at de og har 14/15 år gamle jenter som har blitt voldtatt, blitt gravide og derfor kastet ut på gata av foreldrene sine. Alder på barne er mellom 0 (nyfødt) opp til egentlig 5, men eldste er 12 år. Jeg jobber med barn fra 1-5 år, og trives godt med det. 

Jeg syntes det er vanskelig å jobbe der, men tenker ikke alltid på det. Du har det gøy med barna, og de smiler alltid fra øre til øre, så av og til glemmer du at dette ikke er som en vanlig barnehage. Men det er øyeblikk for jeg syntes det er virkelig tøft, disse barna har så ekstremt lite, og det er skremmende å vite forskjellen på norske og Sri Lankiske barn. Syntes også det er veldig vanskelig å jobbe sammen med de funksjonhemmede, for jeg kunne bare se på et av barna at hun hadde Downs syndrom, men alle de andre har ulike vanskeligheter på grunn av rus missbruk under graviditeten. Dette er altså noe som helt fint kunne vært unngått, og det syntes jeg er så utrolig trist. Her i Sri Lanka blir også barn med funksjonshemming sett på som bad luck, og blir ofte levert på ulike barnehjem eller instutisjoner. 

Jeg har forsåvidt bare jobbet 2 dager, og har ikke fått kontroll på alt enda, og har noen rutiner å systemer jeg må sette meg mer inn i, men kommer tilbake til jobben med nytt inlegg etter jeg har jobbet litt mer. 

Angående Sri Lanka generelt så syntes jeg dette landet er mye mer utviklet enn Fiji, med tanke på for eksempel kunnskap og ressurser. Men de er også mye mer fattig, og jeg vil tørre og kunne påstå at livskvaliteten her er ekstremt mye verre. Trafikken her er helt vannvittig, altså de kaller det organisert kaos, men jeg vil si uorganisert helvette. Altså, sånn som motorsykler gjør i Norge, presser seg inn i alle smutt hull de finner, gjør bussene her. Alle regler (ikke regler) gjelder for alle biler/busser/tuktuk osv.. er livredd hver gang jeg må krysse veien, for de stopper ikke før du er i midten av veien. Veldig fascinerende å se.

Dette var alt for i dag, me preikast!

  • 255 Lesere

Likes

Comments

Kjære Marianne Solstad Brekke, også kjent som mamma. I dag fyller du 54 år å jeg vet at ihvertfall 20 av de siste årene har vært fantastiske!

I 20 år av 54 har jeg kjent deg, og i 20 år har du vært min mamma. Jeg vet ikke hvordan det er å være mamma, men jeg vet hvordan det er å ha en som deg, og det er det ikke alle som har.

Du tar vare på meg, og gjør meg trygg. Du lager mat til meg hver eneste dag, og passer på at jeg har med en ekstra jakke hvis det er kaldt ute. Du tvinger meg til å gå med refleks, og du gir deg ikke før de er på. Jeg får ikke sykle uten hjelm, og heller ikke uten riktig sko. Jeg kjører bil hver dag, og ikke en gang har jeg satt meg i bilen uten at du sier 'kjør forsiktig'. Om jeg har på nye klær spør du om noen komenterte de, og sier jeg at jeg er stresset for en prøve eller lignende-kommer du med kloke ord. Du spurte meg alltid før jeg legger meg når jeg skulle opp før skolen, selvom jeg startet samme tid hver dag. Du vil alltid vite hvordan dagen min har vært, og du heier alltid på tribunen når jeg spiller fotballkamp. Du sender meg meldinger i hytt å pine når jeg er på fest og svarer jeg ikke på 5 minutter er jeg ille ute. Jeg må alltid komme innom å si jeg er hjemme, og du sovner ikke før du vet jeg er trygg. Du kan vere en pest og plage, og jeg kan ofte bli så ekstremt irritert på deg. Du gir deg ikke uansett, for alt du gjør er for mitt eget beste, om jeg så skjønner det eller ikke.

Dette er ikke alltid obligatoriske mamma oppgaver, men oppgaver du tar på strak arm for å ta del i livet mitt og for å passe på at jeg har det bra. Min mamma lager også mat hver dag, støvsuger, vasker, tørker støv, rydder og alt på egenhånd. Min mamma trøster meg når jeg er trist, og gleder seg på mine vegne når jeg er glad.

En ting til mamma, som jeg er enda mer takknemmelig over er musikken du hjalp meg med. Som mange vet så er musikk, og sang noe jeg trives godt med. Jeg hadde et friår før reise hvor jeg sparte opp penger til reisen, og måtte spare så mye jeg klarte. I noen få år har jeg foreslått til mamma at jeg kunne tenke meg å spille inn noe musikk. Mamma'n min spurte alle hun kjente og beskjemte om noen visste om noen hvor jeg kunne spille inn musikk, og fant tilslutt 2 produsenter. Hun ringte inn og slik fikk jeg spilt inn min første cover låt - Titanium. Deretter fikk jeg mulighet til videre smmarbeid med produsentene men jeg visste ikke om jeg hadde rå, og syntes det hele var litt skummelt. Men mamma, du pushet meg og hjalp meg med penger og hver mandag fikk jeg holdt på med hva jeg elsker mest i verden, og klarte å produsere 2 egne skrevet sanger. Tusen takk.

Jeg vet fremtiden bringer mye latter og glede, men også sinne og irritasjon. Dette er vell hva som gjør at forholdet alltid vokser. Takk for at jeg kan kjefte å smelle på deg, men likevell hvor sur jeg er så vet jeg du alltid vil være her for meg.

Jeg syntes det er trist å ikke være med deg i dag, men jeg vet du er godt tatt vare på av resten av fæmmen. Kos deg på middag, og vit at du er i tankene mine (hver dag) men spesielt i dag❤️

Takk for 20 fantastiske år, elsker deg❤️

  • 273 Lesere

Likes

Comments

Da er tiden inne, i dag reiser jeg fra Fiji.
Tenk så fort det har gått, føles ut som om jeg kom i går. Det er ikke mulig å beskrive hvor mye man lærer, og hvor mye man sitter igjen med. Aner ikke hvordan resten av reisen min går, men er det på nivå som Fiji, så vet jeg ikke hvor jeg skal gjøre av meg.

Å jobbe som frivillig er helt klart ikke det samme som å jobbe hjemme, og forståelig at mange tenker på det som ferie. I helgene kan man dra og oppleve så mye, og ja i helger har jeg virkelig feire!
Men å jobbe her vil jeg tørre å påstå er (etter min erfaring) vanskligere enn hjemme. Det er så mye nytt, og for meg som valgte å være bare 4 uker i 4 land, må omstille meg relativt raskt til alt det nye. Vanskligste her er vel kanskje normene, for dette er foskjellig fra kultur til kultur. Jeg er klar over hvordan jeg selv skal oppføre meg sosialr og hvordan jeg skal oppføre seg fremfor barn og voksne hjemme, men det er annerledes her. Og med bare 4 uker hvert sted, krever det mye dedikasjon for å omstille seg raskt, bli kjent med nye normer og komme seg inn i nye rutiner.

Det er derimot helt verdt det til tross for at det er litt vanskelig! Er jo det som gjør det hele så interessant😅

Jeg har vært litt neffor i dag fordi jeg ikke vil dra fra Fiji, men jeg er super gira og innstilt på Sri Lanka og gleder meg gløgg ihjel til nye utfordringer. I Sri Lanka skal jeg jobbe på et barnehjem for foreldreløse barn, og tror dette blir det vanskligste prosjektet jeg skal jobbe med. Jeg vet ikke helt hva jeg har i vente, men håper jeg klarer å gjøre hva som ventes av meg.

Skal prøve holde alle oppdatert litt bedre i Sri Lanka. Da sier jeg hade for nå til Fiji, du har behandlet meg bra❤️

Jeg lovte foresten mamma 3 ting før jeg dro:
1- Ikke hopp i strikk
2- Ikke ta med et barn hjem
3- Ikke forelske deg

Jeg må med tungt hjertet si at jeg allerede har forelsket meg og vil ha med alle barna hjem. Jeg kan derimot virkelig love å ikke hoppe i strikk mamma, men å love at du ikke er bestemor når jeg kommer hjem vet jeg ikke.. bare se på bildene nedenfor, så skjønner du hva jeg mener!!!

Smask og dask

  • 282 Lesere

Likes

Comments