Header

-BERLIN

Jag lever! Vet att jag har varit dålig på att uppdatera men vi bodde i en lägenhet där inte wifi funkade och har haft fullspäckat schema här i Berlin.

Berlin, vilken stor stad. Avstånden mellan allt att se är över milen så att åka tunnelbana eller spårvagn är ett måste. Vi började med att gå men det höll inte riktigt. När man väl lär sig systemet så är det enkelt att åka runt och ta sig till alla platser.

Vi har sett Berlinmuren. Brandenburger tor, Hackecher markt, tv tower och ätit en hel del thai mat som nästan är lika populärt här som deras specialité - Curry wurst (korv med curry som serveras med någon slags tomatsås och med en baguette på sidan)

Vi var ut på ett ställe som var otroligt coolt, mycket lampor som hängde i träden och ett dansgolv mitt i. Stället hette Chalie och låg ca 15-20 min med taxi ifrån centrum. Finns så sjuka ställen här, igår var vi på en restaurang där stolarna höjdes och sänktes och det hängde pottor och toaborstar i taket.

Brandenburger tor

Måste säga att vi trodde att den här byggnaden skulle vara större och mer mäktig än vad den är. Den var fin att se i solnedgången då ljuset är lite varmare.

Imorgon åker jag och Matilda till Amsterdam med en buss som går 10.00 och tar hela dagen, blir 48 timmar där så kommer bli rätt intensivt. Har massvis med bilder ifrån Berlin som ni måste se sen så ska försöka slänga upp några inlägg de kommande dagarna.

Likes

Comments

Godmorgon! Nu är vi i Prag och kommer stanna här i två nätter till, vi kom hit i torsdags och har hunnit med att turistat runt och sett gamla torget, karlsbron och slottet.

Idag tänkte vi att vi skulle gå på ett ölbryggeri och se hur de tillverkar öl och provsmaka lite olika sorter. Nu ska vi ta och fixa ihop lite frukost så jag får mitt morgonkaffe.

Hör av mig lite senare! Puss & kram.

Likes

Comments

Vill varna för en del staka bilder så för er som inte vill titta kan klicka er vidare.

Auschwitz och Birkanu, de två koncentrationsläger 16 mil utanför krakow som det dog 1,3 miljoner människor i. Igår var vi där och fick se allting med egna ögon.

Det var otroligt intressant att höra men samtidigt är det så svårt att förstå att det ens har hänt och att de faktiskt inte var så länge sen. Några utav dessa människor kunde ha levt idag.

Vi fick se mindre gaskammare och tydligen så va de två största gaskammrarna nedbrända av nazisterna pågrund av att de inte ville ha några bevis på det kvar. Som att det inte fanns tillräckligt med andra bevis?

Toaletterna

Vagnarna som de slussades hit i och i en vagn var de ca 80 stycken judar. De starkaste som överlevde resan utan mat och vatten fick börja jobba på lägret.

Lägret var instängt med tagg-stänglen och massa vakttorn överallt.

Vi fick se allas saker som de hade tagit med sig. Hårborstar, skor och det värsta DERAS HÅR. Då kände vi båda att vi kunde sätta oss ner och gråta när vi fick se rum svämma över av människohår. De fick raka av sig håret eftersom hår kunde de sälja så det var en bra buisiness.

Det var 80 000 par skor...

Det kändes som att gå i en massgrav och att man rös över hela kroppen över en konstig känsla. Rekommenderar verkligen alla att åka dit även fast det är jobbigt. Det är något man bara måste uppleva och se.

Ha en fin torsdag bästa ni!

Likes

Comments

SALT MINE KRAKOW

Det var otroligt häftigt att se den gamla saltgruvan som var ifrån 1200 talet. Allt var gjort av salt som man såg, väggar, skulpturer, tak och golv. Kristallerna i kristallkronan var 100 % ren salt och vi gick ca 3 km runt vilket motsvarade ca 1 % av gruvan.

Vi gick ner ca 800 trappsteg till ca 140 meter och när den guidade turen var klar så skulle vi åka en trång hiss upp som var väldigt ranglig så fick lite klaustrofobi där ett tag.

Vi käkade en god lax sallad till middag och sen gick vi och tog en frappe till efterrätt.

Nu ska vi åka iväg på utflykt igen och denna gång till koncentrationslägret i Auswitchz. Ska bli intressant och se men har förberett mig på att det kommer bli jobbigt till och från. Tar med kameran och får se vilka bilder jag knäpper och visar er senare.

Puss & kram.

Finaste

Likes

Comments

Idag är vi uppe med tuppen för vi ska åka till den stora saltgruvan här lite utanför Krakow. Berättar mer om den senare.

Igår så strosade vi omkring och åt glass som inte innehöll mjölk, ägg och socker. Vi har en liten Detox vecka där vi ska skippa bröd, pasta och alkohol för att rensa lite. Då passar det perfekt med lite nyttig glass!

Så vackra hus i den här staden. Fina stukaturer och i alla möjliga färger.

Nu måste jag käka lite frukost innan vi ska gå mot stan där vi blir upphämtade.

puss

Likes

Comments

Igår var vi på Oscar Schindlers museum här i Krakow. Om jag ska vara helt ärlig hade jag inte hört talas om honom men mamma sa att vi var tvungen att åka dit för att se det och lära oss lite innan vi åker till koncentrationslägret nu i veckan. Är det någon som har sett Schindler's list? Den är inspelad där och ska utspela sig under andra världskriget och det han gjorde för judarna.

Vi fick gå runt och det visades filmer och så fick vi läsa texter och se bilder på väggar samt se saker som är bevarade.

För er som är lika oallmänbildad som mig och inte vet vem han var så var Oscar Schindler en nazist som kom till polen under andra världskriget. Han köpte judar från koncentrationslägret som skulle jobba i hans fabrik eftersom det var billig arbetskraft. I slutändan så räddade han 1200 judar från att bli dödade.

Det var en emalj fabrik och de gjorde allt möjligt i det materialet bland annat dessa kastruller och tallrikar ni ser på bilden.

Efter ca 1 timme på museet så var vi helt slut och jag såg inte om det stod på polska eller engelska så vi fick följa med han som jobbade genom nödutgången till fiket och tog en latte och drack en dricka innan vi kunde fortsätta igen. Vi ringde våra syskon och fick en uppfräschning om andra världskriget också, haha!

LODY

När vi var påväg hem så gick vi förbi ett glass ställe där det var världens kö och vi frågade vad det var och att det var glass gjord på naturliga ingredienser och mjölk samt inget socker.

Vi var bara tvungen att stå och köa och det började till och med regna under tiden vi stod där.

Vi tog en tre kulor var för inte ens 20 kr och den var bland den godaste glass vi ätit. Det var värt kön och att den var nyttigare än vanlig glass var ju inte fel heller.

Likes

Comments

Gellert hill

Eftersom jag inte hunnit fota så mycket i Krakow fortsätter jag och uppdaterar ifrån Budapest. Kolla bara på den här utsikten och att vi hade picknick här uppe näst sista kvällen. Jag och Matilda är helt sålda på utsikter och vill ha bra utsiktsplater i varje stad att gå upp till.

Vi hittade ett favoritställe som vi käkade en ceasarsallad till lunch och så drack tog vi något glas där. Tror vi hängde där tre gånger allt som allt. Kom dock inte ihåg vad stället hette med det låg ner mot vattnet och hade mysiga puffar man kunde sitta i.

Idag checkar vi ut och ska byta boende till en lägenhet där vi ska stanna i fyra nätter. Har fått jätte ont i halsen dock så pepprar med halstabletter och C vitaminer så det inte ska bli värre.

Kramis på er!

Likes

Comments

Godmorgon! Nu sitter vi på ett hostel i Krakow och käkar frukost innan vi ska ut och kika in staden. Vi åkte nattbuss från Budapest som tog 7 timmar så igår morse var vi helt slut eftersom vi inte sovit så bra.

Idag har vi varit borta i en månad, vet inte om det går fort eller långsamt eftersom vi ser och gör så mycket. Har sett så många platser samtidigt som det känns som nyss vi var på arlanda.

I Budapest hittade vi ett favoritställe som heter Oh my green. Vi köpte smoothie bowls och en liten varsin paj till. Vi betalade ca 70 kr var för det, billigt och superfresh!

Det sista turistiga vi gjorde var att vi gick upp till fiskebastationen och såg på utsikten och strosade omkring bland alla häftiga byggnader och kyrkor.

Likes

Comments

New york cafe, Budapest (Europas vackraste café)

Var tvungen att gå tillbaka till det här fina Caféet som jag var till för fyra år sedan när jag var här. Live musik och godaste alkoholfria pina coladan i en miljö som är lika vacker som ett slott.

Idag checkar vi ut och kommer tillbringa hela dagen på stan innan vi tar nattbussen till Krakow.

Ha en fin torsdag, kramis!

Kjol: BIkbok / Solglasögon : Miu miu

Likes

Comments