Hej bloggen!

Har haft en hektisk vecka med events, jobb och plugg. Jobbade i onsdags, igår och ska jobba idag också. Därav en ganska lugn helg festmässigt haha. I fredags var jag med Julia på Make up stores halloweenfest där vi träffade massa vänner och bekanta. Efter det skyndade vi iväg i en uber till Mister French för att hinna äta lite och hjälpa till innan vår halloweenfest där. Vid 22 kom alla från Make up store eventet och sedan resten av festen och shit vilket drag det blev! Make up store hade en modevisning med live uppträdande på Mister French. Så kul! Julia har ju precis börjat jobba med mig nu på Mister French, jätteroligt att jobba med någon. Här kommer lite bilder från kvällen:

Alla fina bilder är från bästa Hannas blogg! 

Nu ska jag plugga tenta och sedan åka till jobbet! 

Puss /Julia

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

För modefantasten:
Twiggy är en av de första modeikonerna och slog igenom som 16 åring 1966. Många känner nog igen detta ansikte med hennes målade ögonfransar och grova makeup. Hon var även mycket ordinär med hennes smala figur, detta var inte så vanligt bland modeller under denna tid. Det korta håret utmärker henne också då det också var annorlunda (och fortfarande inte är så vanligt bland kvinnor).
Hon är en ikon, mycket tidstypiskt med sådan makeup för den som är intresserad. Skulle det vara kul att lära er lite Fashion History? Kommentera gärna!

Puss /Julia

Bilder från Pinterest

Likes

Comments

Jag har fått så mycket frågor ang min kurs som jag läser på Stockholms Universitet. Så jag tänkte slänga ihop allt i ett blogginlägg för er som är intresserade av att plugga modevetenskap!

Allmän info:

Modevetenskap I, 30p

Går på höstterminen

Helfart 100%

7,5 p kurser x 4

Plats: Filmhuset

Delkurserna:

Delkurs 1: Det västerländska modets historia

Detta var det första momentet i kursen då vi studerade Fashion History, alltså modets historia från ca 1300/1400-talet tills idag. Mycket detaljer och mycket fakta att komma ihåg men viktigt att ha som grund för vidare studier. Detta är modets grund som man bara måste känna till. Vi fick även lära oss mycket nya begrepp och sättet att läsa av en modebild. I detta momentet hade vi en salstenta på tre timmar, mycket att skriva förhand men kul enligt mig. Vi besökte Livlustskammaren och valde ut en dräkt att analysera för att sedan ha seminarier på det.

Delkurs 2: Modevetenskapliga begrepp

Detta studerar jag just nu och ska ha en hemtenta på det om en vecka. Denna vecka ska vi även ha seminarier då vi ska läsa av modebilder och beskriva dessa utifrån olika modeteorier. Detta är precis vad detta moment går ut på. Vi lär oss om olika modevetares teorier och även hur mode fungerar i vårt samhälle. Vi ställer ofta frågan varför modet såg ut på det sättet det gjorde istället för den rena fakta vi lärde oss i momentet innan. Vi studerar alltså modet, detta kallas Fashion Studies. Hela denna delkurs är även på engelska då vi har två engelsktalande föreläsare. Personligen tycker jag att det är lättare att studera mode på engelska då många modebegrepp ändå är på det språket. Det är även en internationell bransch så det är lättast att lära sig rätt direkt.

Delkurs 3: Samtidsmode: Praktik och teori

Delkurs 4: Den globala modeindustrins uppkomst och omvandling

Då vi inte läst delkurs 3 och 4 kan jag inte berätta så mycket om dem men kan göra ett nytt inlägg i januari om det skulle önskas när jag läst klart kurserna!


Fortsättning:

Det finns en kurs i vår som heter Modevetenskap II som är en fortsättningskurs på den första. Du kan läsa modevetenskap som kandidatkurs, alltså 3 terminer tillsammans (90p).

Det finns även en masterkurs i ekonomi med inriktning på modevetenskap. Detta skulle jag lätt läst på masternivå om jag inte redan börjat med modevetenskap nu. Det är nämligen en jätteintressant masterutbilding, mycket lik modevetenskap I så därav inget alternativ för mig.


Allmänt:

Vi har ca 3 föreläsningar i veckan, varje föreläsning är 2 h långa. Alla universitet säger att man inte hinner med jobb på heltidsstudier men det stämmer faktiskt inte. Jag hinner extrajobba några dagar varje vecka och känner inte att jag inte hinner med att plugga då. Man snappar upp mycket under föreläsningarna tycker jag, det man själv måste göra är ju självklart att läsa litteraturen och plugga inför tentorna.


Hoppas jag har kommit med svar till några! Annars får ni gärna kommentera eller pm:a era frågor.

Puss! /Julia

Likes

Comments

Hej!!

Igår var jag med Julia och Hanna på ett event hos Syster P. Älskar deras smycken, så fina!
Jättefint event också, det bjöds på bubbel och lite plockmat. Jag och Julia skulle iväg och äta på vår väns restaurang så vi drack bara lite bubbel och minglade runt. Vi åt en så god sushi och friterade grönsaker, alltså WOW så gott det var!

Gårdagens look. Älskar min nya jacka, den är verkligen så varm!

Mina fina!!

Vår middag, sedan drack vi även lite vin och en drink.

Puss!!

/Julia

Likes

Comments

Hej babes!

Igår var jag på föreläsning (som vanligt) sedan mötte jag upp Sanna på Boquerian.
Efter det skulle jag iväg på middag på Dagmars huvudkontor vid Östermalmstorg. De visade upp sin nya kollektion för våren men också deras höst/vinter kollektion. Älskar ju Dagmar SÅ mycket och det inte många vet om märket är hur ekologiska deras produkter är. Otroligt bra tycker jag. De använder inte heller så mycket päls utan bara från get och får. De bjöd på god mat från Beirut Cafe.
Sedan mötte jag upp Julia på vau och sen joinade även lite fler vänner. 

Idag har jag massa för mig som vanligt. Har både föreläsning och event med Syster P. Sen ska Julia och jag äta middag. 


Puss!

/Julia

Likes

Comments

Fina Sanna, vi fixade oss tillsammans hos mig, så mysigt!

Julia x 2 <3333

Bästa Ella och Hanna och jag i bakgrunden haha :P

Hej babes!

Hade en supertrevlig gårdag! Var på dagsfest på Mister French med mina tjejkompisar, vi hade såå kul! Rebecca Stella hade ett event på frenchen med sin nya klädkollektion, jätte snygga plagg alltså. Sedan var vi lite överallt, hann bla förbi frenchen en till gång.

​Puss!

​/Julia


Likes

Comments

Åh vilken härlig onsdagskväll jag hade med mina fina tjejer. Mötte först upp Hanna efter min föreläsning och tog en cappuccino. Sedan kom Denice och Julia också, vi satt i flera timmar och drack vin och hade det så trevligt.
Runt 23 kändes det dags att dra sig hemåt så då avrundade vi kvällen.

Me // Denice och jag

Fina Hanna

Detta är Vau's nya Lakri Martini som vi alla fick smaka på! Testa den!!

Nu ska jag snart iväg och jobba och sen efter jobbet ska jag träffa Sanna.

Ha en fin dag,

/
Julia

Likes

Comments

Godmorgon,

Imorse vid åtta var jag med mina kollegor på frukostmöte hos Malene Birger. De visade upp sin vårkollektion för SS18. Otroligt snygga plagg, mycket man vill införskaffa i garderoben! Sedan bjöd de på god frukost från Wienercaféet, toppenstart på dagen!

Nu är jag hemma för att svara på lite mail och sedan ska jag fota lite outfits. Senare är det dags för föreläsning och ikväll ska jag träffa Julia. <3

Ha en fin tisdag,

/Julia

Likes

Comments

Hej babes!

Hade en så trevlig gårdag! Startade dagen med en föreläsning vid nio sedan träffade jag fina Jessica innan hon skulle till jobbet! Senare på kvällen mötte jag Julia på ett glas vin och sedan fortsatte vi vidare till V som hade öppningskväll igår. Jätterolig kväll med massa fina vänner!

Ikväll ska jag vara hemma och ta det lugnt bara, har varit med Hanna hela dagen och bara tagit det lugnt, så skönt!

Ha en fin kväll!

/Julia

Likes

Comments

I århundranden har män bestämt och reglerat över kvinnors kroppar vad som är tillåtet för kvinnor att bära för kläder. Det handlar om att kvinnor ska ha mycket kläder på sig, att dem ska bära lite kläder vid andra tillfällen, att de ska klä sig enligt en religion, ja listan är lång. Låt kvinnors kroppar vara!

På bilden under är bilden högt upp från 1920, en man sitter och mäter hur långt kvinnas klänning bör vara. På bilden under står det poliser för att eskortera bort en kvinna från stranden på grund hennes klädsel. Kan män bara ge sig? Sluta skriva regler. Sluta tro att de kan bestämma över kvinnor.

Vad har egentligen män med kvinnors klädsel att göra? De har ju sina egna kläder, de är sina egna individer. Så vad är problemet? Jag skulle säga att problemet är makt. Män vill ha makt, makt över allt. Denna makt har missbrukats och lett till regler över kvinnor. Tror ni kvinnor hade något att säga till om förr i tiden? Herregud nej, kvinnor fick inte rösträtt i Sverige fören 1921. Redan då hade männen börjat mäta kjolar osv. Männen skulle bestämma över hur sin kvinna skulle gå klädd. Hon fick absolut inte visa för mycket hud för offentligheten. Samtidigt som män vill att kvinnor ska vara lättklädda och "vackra" att se på. Detta gäller enskilda individer och regler inom religioner. Att religionen har lagar över kvinnoklädsel är ett resultat över hur långt männens makt fått gå. Jag vill tillägga att jag är tacksam att jag har ett fritt val över om jag vill följa religion eller inte. Alla kvinnor har dock inte ett val och det är inget fel med det, det är inte kvinnornas fel.

Det jag vill komma fram till är frågan över varför mäns makt hänger kvar gällande kvinnoklädsel? Varför lever vi kvar i gamla fasoner för? Varför måste kvinnor fortfarande kläs av och kläs på av män?

Alla äger sin egen kropp.


- Bild lånad från Facebook -

Likes

Comments

Instagram@julia_larsson