"Du har iaf inga barn som kräver uppmärksamhet så du kan lägga ner mer tid och fokusera på studierna"
Mm, jo tjena... 👆 Får jag kliva upp 4 på morgonen och mata? Ja. Har jag någon som prompt ska sitta i knät på en när man pluggar? Ja. Har jag någon som också vill knappa på tangentbordet eller till och med lägga sig tvärsöver det? Ja. Har jag någon som försöker sno min penna medan jag skriver? Ja. Har jag någon som rullar över papper och häften? Ja.
Jag tror ni fattar poängen 😂 Men jag skulle aldrig byta ut honom för allt i världen ❤

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Studier, Tentor
Long time no see! Förutom plugg så har mitt liv bestått av diverse ups & downs som ju hör livet till. Men nu är jag här och vad har hänt sedan sist? Vi fick resultatet från första tentan i helgen och dra ballarna i gruset, jag blev godkänd! Jag var helt säker på att jag skulle få komplettera en av uppgifterna då det kändes som att jag inte hade förstått den riktigt. Men det gick bra och nu väntar jag på att få veta hur det gick med andra tentan samtidigt som jag förbereder mig för den tredje - salstentan i grammatik. Jippie. Är redan inställd på att få göra om den haha 😓

Men! Ej att förglömma - det handlar inte om liv eller död, det värsta som kan hända är att man får göra en omtenta. Jag förstår ångesten och stressen som byggs upp inför en tenta men man måste komma ihåg att andas och även spendera tid till att ha kul för att ladda upp energin.

Trevlig helg på er! ❤

Likes

Comments

Allmänt, Studier

Mina 2 första veckor på högskolan är nu avklarade! Så vad tycker jag än så länge?
Ska jag vara ärlig så har det mest känts som tomtegröt i huvudet efter så mycket ny info att ta in, alla saker att hålla koll på, förvirringen som uppstår typ 50 ggr/dag. Vi har även fått vår första hemtenta och nu börjar jag väl undra vad jag har gett mig in på egentligen. Jag har läst 2 kapitel i en av böckerna och har väl kanske förstått 10% av det jag läst - om ens det. Jag har börjat undra på riktigt om jag kanske är efterbliven. "Vad står det egentligen?! Vad betyder alla dessa svåra ord? Vänta, vad var det jag just läste?" Det börjar bra, va? Haha! (Snälla, säg att jag inte är den enda som känner sig vilsen 😂)

Men! Jag har ändå kul, har skaffat mig nya vänner och än så länge är motivationen på topp, och det är ju huvudsaken. Allt annat löser sig på vägen! 💪 Tjohej!

Likes

Comments

Studieteknik, Bullet journal

Hur gör jag när jag lär och hur lägger jag upp mina studier? Just nu är ju allting väldigt nytt för mig och jag har i princip bara haft upprop. Men jag kan ändå dela med mig av hur jag tänker kring mitt lärande och kanske kan jag ta upp detta igen om någon månad när jag kommit in i studierna lite mer och jämföra mina tankar då med hur det såg ut nu i början. Bästa sättet för mig är att anteckna, anteckna och anteckna! Det räcker inte med att bara tänka och fundera och ”anteckna i huvudet” för det mesta försvinner och glöms bort (rätt så snabbt!). Har du också svårt att lyssna och skriva samtidigt? Anteckna bara stödord lite snabbt under lektionen eller föreläsningen och renskriv det sedan så fort som möjligt efteråt i lugn och ro medan allting är färskt i minnet. Diskutera lektionen/föreläsningen med en studiekamrat och anteckna det du missat. Att ha som vana att ha diskussioner med en studiekamrat är ett utmärkt sätt att se saker ur ett annat perspektiv!

Jag har sett på mitt schema att jag har en hel del ”lediga” dagar (läs: hemstudie-dagar), och det gäller att se till att faktiskt plugga då! Det är lätt att tänka att man är ledig, men det är även lätt att hamna efter. Gör det till en vana att studera någon timme varje vardag, så kan du belöna dig med dina fritidsaktiviteter och ledighet under helgerna! Det gynnar bara dig själv att studera aktivt och att göra sina uppgifter tidigt betyder ju att du även kan belöna dig med dina fritidsaktiviteter tidigt. Du har även tid på dig att ändra i dina uppgifter om du gör den tidigt istället för dagen innan den ska in. Nu låter jag som värsta duktiga eleven, men sanningen är att jag är mästare på att prokastinera! Men jag vill bryta den vanan, för min egen skull. Alla vanor går att bryta!

Försök att planera! Då menar jag även att detaljplanera. Ibland räcker det inte att skriva i sin kalender att ”plugga” imorgon. Vad ska du plugga? Hur länge? Vad ska du skriva/läsa?
Och jag vet – många tycker att det är skittrist att planera. Men gör det till en kul grej! Forma din egen kalender om du föredrar att ha en i fysisk form (jag kan rekommendera att kolla upp Bullet journaling). Glöm sedan inte bort att belöna dig själv när du gjort dina måsten och klarat av veckans planer. Det kan vara en shoppingrunda, en kanelbulle eller helt enkelt bara ta sig tid till att koppla av med en bra bok och en kopp te. Gör ”planning” till en kul grej. Det finns faktiskt en hel community baserat på just planning om ni kikar på tex #planner på instagram eller söker på planning/bulllet journal på pinterest! Den finns en stil åt alla, oavsett om du vill ha tips på att planera på ett effektivt och stilrent sätt eller om du vill go bananas och göra din kalender till ditt happy place fullspäckat med klistermärken och dekorationer som gör dig glad när du slår upp din kalender (istället för att bara se alla ”måsten” som är inskrivna).

Vet du själv att du har svårt för att studera hemma och lätt blir störd och kommer av dig av minsta lilla så gå till ett bibliotek eller gå till skolan och plugga. Det brukar finnas grupprum att boka. Stäng av ljudet och vibrationen på mobilen, ingen kommer att sakna ihjäl sig efter dig på bara någon enstaka timme. Igen – se det som en belöning att slå på telefonen och go online efter att du utfört dina uppgifter!

Likes

Comments

Jag har precis lämnat in min allra första skrivuppgift, där jag skulle skriva varför jag valt den utbildningen jag valt och jag tänkte att jag även skulle dela med mig av det till er så får ni veta lite mer om mig.

Jag har valt att studera till lärare. Jag har egentligen inget bra svar på varför jag valt denna utbildning. Jag har aldrig riktigt vetat vad jag vill bli och vad jag vill göra, men de senaste åren har jag känt att jag vill utbilda mig. En dag slog det mig bara att jag kanske skulle kunna bli lärare. Det är ju som bekant brist på lärare och jag kände mig sporrad av tanken på att kunna lära ut och förhoppningsvis vara en förebild för yngre. Jag tror dessutom inte att jag är ensam om att ha haft den där omöjliga läraren som var för sträng, eller inte alls så pedagogisk som man förväntar sig av en lärare, eller en som man helt enkelt aldrig kom överens med. Min sådan var min mattelärare på gymnasiet. Genomgångarna gick för snabbt och jag (och många andra) hängde aldrig riktigt med, och vi fick höra att det var fel på oss, inte hans undervisning. Det slutade med att jag vägrade gå på hans matte b-lektioner andra året och sedan dess har jag avskytt matematik. Jag har fortfarande inte klarat av matematik b (eller matematik 2b som jag tror att det heter idag) trots att jag försökt läsa upp ämnet flertalet gånger. Sådana grejer kan sätta sina spår, och det drabbade mig och min framtid. Jag hade ju tur att ämneslärarprogrammet inte krävde att man skulle vara godkänd i matematik b, annars hade jag inte kunnat söka till utbildningen.
Jag vill vara den lärare jag behövde när jag var yngre. En stabil punkt för eleven och någon som ser individen i eleven, för alla lär sig på olika sätt. Ibland måste man vara lite flexibel och komma på olika sätt att lära ut så att alla hänger med.

En annan sak som länge har stört mig är att jag som liten blev utsatt för kränkning och slag av en alkoholiserad släkting, vilket gjorde mig nedstämd väldigt tidigt. Jag minns att första gången jag kände att jag inte längre ville leva var när jag var 6 år. Ingen märkte något. Om någon märkte att något var fel så gjorde de ingenting åt det. Ingen förutom en vikarie när jag gick på högskolan som såg spåren av mitt självskadebeteende, men då hade det gått så lång tid att jag var rebellisk och inte ville ha hjälp. Nu har jag gått in på väldigt personliga grejer, men jag vill inte hålla tyst om det. Jag vill bryta tystnaden, uppmärksamma psykisk ohälsa så att andra ska få hjälp tidigt. Jag vill att unga ska ha någon vuxen de kan vända sig till och lita på. Även om de har en bra familjesituation så kan det vara bra att även ha någon utanför familjen att vända sig till. Speciellt när det gäller ens studier och framtid. Som sagt, jag vill vara den läraren, förebilden och stöttepelaren jag behövde när jag var yngre.

Kommentera gärna, studerar du? Vad studerar du till? Är du ny student eller har du pluggat ett tag? Var inte blyg, säg hej!

Likes

Comments

Allmänt

Hejsan!
Här kan ni följa denna rookies resa genom studietiden på högskolan. Jag kommer att samla alla möjliga tankar kring studier och högskolan. Med tiden kommer jag även dela med mig av tips och råd, när jag själv kommit in i det hela.
Jag blev antagen nu till HT17 och ska studera i 5 år, så det blir en ganska lång resa för mig. Förutom några små kurser så har jag inte studerat på flera år. Det är snart 10 år sedan jag tog studenten och det är med både förtjusning och fasa som jag inleder denna resa. Häng med vet jag!

Likes

Comments