Header

Som rubriken lyder har vi spenderat förmiddagen i naturreservatet Brazos Bend State Park. I området finns omkring 21 olika arter av reptiler och amfibier men majoriteten av alla besökare är där för att se alligatorer. Till en början såg vi dock inte en enda alligator, inte mycket djur överhuvudtaget faktiskt, och inte heller några andra besökare. Till slut fick vi syn på ett huvud lite längre ut i sjön och kort efter det skrek Maja till att det låg en i gräset precis bredvid vägen. Båda två såg ut som statyer tills de blinkade lite på ögonen, men mycket mer än så rörde de sig inte. Vi fortsatte gå och såg ett par till alligatorer på säkert avstånd från land. Precis innan några skjul med toaletter låg dock en alligator i vattnet precis intill land och när vi stannade för att ta kort fäste han blicken i oss och började närma sig. Instinktivt började vi backa undan vilket en mindre alligator lite längre bort på land blev skrämd av och sprang snabbt ner i vattnet. Samtidigt börjar den större alligatorn göra ifrån sig ett något hotande ljud samtidigt som den lyfter på svansen. Med det längre benet före det korta börjar vi gå därifrån när vi märker att det ligger en ännu större alligator lite längre bort i vattenbrynet och gör precis samma sak. Lyckligtvis låg skjulen med toaletter lite upphöjt från gångvägen så vi sprang upp och ställde oss där. Därifrån ser vi att det ligger en till alligator i en liten sjö bakom skjulen och ger ifrån sig samma läte och höjer svansen på samma sätt som de två andra. Vi står kvar i vår lilla safezone och hoppas att de snart simmar därifrån, men istället hör vi ytterligare en alligator någonstans i snåren på ena sidan gångvägen. Efter långa minuter, längre för en del av sällskapen än för några andra, började den allra största alligatorn röra sig bortåt, alla slutade göra ifrån sig det hotande lätet och vi vågade oss ner från vår safezone.

Resterande del av promenaden runt sjön var vi lite mer på helspänn än tidigare. Alligatorer fick vi se fler av men alla höll sig på ett respekterande avstånd vilket vi uppskattade.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Dagarna rullar på fort här i Texas, alldeles för fort. Det välkända ordspråket "all our sweetest hours fly fastest" stämmer tyvärr. Vad bra det vore om det var tvärtom istället. Under veckan med the sweetest hours som varit har vi bland annat hunnit med god mat, träning och lyxbio. Det sistnämnda med betoning på lyx. Gigantisk, elmanövrerad fåtölj med inbyggt fotstöd, filt och kudde samt en egen servitör som fanns tillgänglig både innan och under filmens gång. Menyn bestod av allt från godis till trerättersmiddag, men några popcorn fanns dock inte med. När vi frågade fick vi det förklarat för oss att popcornen självklart var gratis. Där har vi något att ta efter i Sverige.

Ikväll har vi varit på TopGolf, ett koncept som till en viss grad skulle kunna jämföras med vår bowling hemma. Du hyr ett bås under en viss tid och därifrån slår du ut golfbollar på en stor gräsyta med olika stora hål i sig. Hålen gav olika många poäng beroende på hur långt bort från utslagsplatsen de låg i spelet vi spelade, men det fanns ett antal andra spel där du blev tillsagd att exempelvis träffa det gröna hålet. Du behöver därmed inte vara bra på golf för att spela. Samtidigt som du spelar kan du dessutom beställa in mat, mindre tilltugg och dryck. Supermysigt och väl värt ett besök om du någon gång skulle befinna dig i Houston.

Likes

Comments

Tack vare en omtänksam kollega fick jag idag och igår chansen att vara med djurvårdarna för sjölejonen på Houston Zoo. Jag är övertygad om att vi genom att ta del av andras arbetssätt gällande allt mellan himmel och jord, positivt som negativt, själva kan utveckla vårt sätt att arbeta. Positiva intryck kan tas efter, ge inspiration och växa till nya idéer. Negativa intryck visar ofta på vad vi inte vill ha och ger därmed en tydligare bild av vad vi vill ha, och vart vi vill nå.

Jag blev i alla fall minst sagt väl omhändertagen av hela teamet på Houston Zoo. De delade med sig av sitt arbete från många olika perspektiv som exempelvis administration, planering och träning. Jag är som sagt övertygad om att vi utvecklas genom det här och jag känner själv att det här besöket var väldigt lärorikt för mig. Så tack alla berörda, ingen nämnd ingen onämnd.

Likes

Comments

Tillsammans med den hemmaboende familjen landade jag igår natt i Texas största, USAs fjärde största och Nordamerikas femte största stad. Efter en något för turbulent flygresa var vi framme i Houston. På pick up/drop off parkeringen väntade en del av huvudanledningen till vår resa, Jimpa. Efter 30 minuters bilfärd söder ut fick vi träffa den andra, Lina. Som grädde på moset fick vi även träffa Eric som är här på besök i ytterligare några dagar. Två flugor i en smäll helt enkelt. Efter hej och kramar dröjde det inte länge innan hela lägenheten snarkade i takt.

Idag gav sig pappa och Eric iväg för att upptäcka Texas landskap och vägar på varsin motorcykel. Mamma och Maja upptäckte istället insidan av Gallerian till fots och Jimpa visade mig gymmet i huset. Imorgon och på lördag har jag spännande planer på egen hand. Jag vet inte mycket mer än var jag ska vara så mer om dessa planer efter lördag.

Likes

Comments

Redan efter några timmar här på ön, för vad som börjar närma sig nästan tre veckor sedan, fick jag ett mail från mamma. Hon, pappa och Maja hade varit spontana nog att även de boka resa till Teneriffa och tre dagar senare hade jag sällskap för en vecka framöver. Eftersom att jag från och med måndagen skulle befinna mig på praktiken under dagtid hade vi endast en heldag tillsammans. En heldag som spenderades i Teneriffas varierande natur.

I vår för dagen lilla röda Fiat begav vi oss av från Puerto de la Cruz med sikte på El Teide. Med vulkanen i backspegeln styrde vi senare vidare mot Los Gigantes för att tysta våra kurrande magar. Krokiga vägar tog oss sedan upp i bergen bland molnen, för att sedan ta oss ner till Masca. En dal, en by och en fantastisk vy. Från Masca fortsatte vi rulla ner för bergets krokiga vägar för att sedan köra längs kusten tillbaka till Puerto de la Cruz.

Trots att vi bara besökte en liten bråkdel av Teneriffa fick vi se landskap som förändrades från grönska till öken. Ännu en gång måste jag påpeka att bilderna inte gör verkligheten det minsta rättvisa. Teneriffas natur måste upplevas med egna ögon. Den är obeskrivlig.

Likes

Comments

Första praktikveckan är nu avklarad och hela denna har spenderats med los delfínes. På Loro Parque bor det 10 flasknosdelfiner, 4 hanar och 6 honor, med varierande åldrar från 4 år upp till nästan 40 år. Deras anläggning består av 5 pooler i olika storlekar, men endast en av dessa är synlig för besökare och det är i denna som showen visas. Ingen dag är den andre lik med delfinerna och deras tränare, men vissa rutiner bildar en såkallad "vanlig dag".

Varje dag ska vattenkvalitén på vattnet i alla poolerna testas fem gånger per dag. Det första testet görs klockan 08.00, då dagen börjar, och under detta testas vattnets klorhalt, ph, temperatur samt salthalt. Utöver vattnet från delfinernas anläggning testas även vattnet från fiskköket samt vattnet från sjön hos tigrarna. Vattnet från två av delfinernas pooler, show- samt medicinpoolen, testas även ytterligare en gång på ett laboratorium i en annan del av parken. När testet är klart ska först och främst områdena runt show- och medicinpoolen städas och efter detta brukar det finnas tid att hjälpa till med städningen av övriga områden.

Under tiden som första vattentestet utförs pågår även första träningspasset med delfinerna. Inför varje träningspass hämtas fisken, bestående av sill, lodda och sardiner, i fiskköket som ligger en halv korridor bort från själva anläggningen. Inför första träningspasset ska även vitaminer till varje delfin smygas ner i varsin sill. Vad som tränas under dagens träningspass varierar självklart både med individ och dag. Minst en gång i veckan sondas i alla fall alla delfiner med 1,5 liter rent dricksvatten i förebyggande syfte, då delfiner endast får i sig vätska via fisken. Tack vare denna träning kan även olika prover tas, exempelvis saliv eller magsaft, vid misstanke av sjukdom eller liknande. Förutom att titta på träningspass under dagen har jag som praktikant även fått hjälpa till vid sondningen och igår fick jag mata 4-åriga Ilse.

​Klockan 10.00 ska dagens andra vattentest genomföras men under detta testas endast klorhalten i vattnet från delfinernas anläggning. Vid 10.30 är det sedan dags att öppna upp inför dagens första show. Sammanlagt visas fyra shower varje dag och under dessa är du som praktikant showvärd. Du ser därmed till att alla hittar en plats på läktaren, håller sig på ett säkert avstånd från poolkanten samt inte parkerar barnvagnar på fel ställen. Under min vecka har 6 av 10 delfiner medverkat i showen, Paco, Ceasar, Ilse, Luna, Sanibel och Ruffles. Mellan showerna tränas därmed de övriga 4 delfinerna, Pacina, Clara, Achilles och Ullises, och om städningen av läktaren går tillräckligt fort finns det möjlighet att få titta på eller hjälpa till vid dessa träningspass. Efter sista träningspasset avslutas dagen klockan 17.00.

Att ha fått sett en liten glimt av deras arbetssätt och framförallt träning har varit både intressant och lärorikt. Trots svårigheter med kommunikationen har jag fått svar på en del frågor och funderingar jag haft sedan tidigare samt de nya jag har fått under veckan. Förhoppningsvis bjuder kommande vecka på fler givande träningspass med tillkommande frågor och funderingar.

Likes

Comments

Klockan 06.20 började den nästintill tomma bussen rulla från Puerto de la Cruz. Efter två timmar av slingriga vägar, branta stup och tunnlar gav sig en hamnstad tillkänna mellan jättarna till berg. Los Gigantes. Bilderna gör verkligheten långt ifrån rätta. Naturen var magisk.

Naturen var dock inte den huvudsakliga anledningen till mitt besök, utan valarna. Ombord på en liten gul motorbåt tillsammans med ett tiotal andra turister och en charmig kapten spenderade jag två timmar till havs. Det dröjde inte många minuter från avgång innan de två första calderónes tropicales, kortfenad grindval på det lite mindre finare språket svenska, dök upp. Kort därefter befann vi oss mitt i en flock om runt 20 individer, där flera av dessa var kalvar. En kalv stannade till precis framför båten och ekolokaliserade mot den för att sedan simma under båten och dyka upp på ena långsidan. Nyfikenhet fanns det minst sagt gott om.

Efter att den nyfikne kalven och resterande del av flocken lämnat oss satte vi kurs mot klipporna längs kusten. På vägen fick vi sällskap av en flock delfínes mulares, flasknosdelfin, även denna bestående av ett antal kalvar. Precis som grindvalskalven var det speciellt en individ av delfinkalvarna som ville komma lite närmare, men inte för nära för då blev det genast läskigt. Det är något speciellt med att se djur i sin absolut naturliga miljö. En upplevelse som helt enkelt inte går att beskriva i ord eller bilder. Enligt ett kinesiskt ordspråk säger dock en bild mer än tusen ord. Med dessa tre bilder hoppas jag i alla fall kunna förmedla de där dryga 3000 orden och därmed kanske en tusendel av den känslan jag hade under mina två timmar på den gula lilla motorbåten.

Likes

Comments

Efter en hel dag på Loro Parque som besökare kan min uppfattning av parken beskrivas som estetisk vacker med lite damm under mattan. Det fanns helt enkelt både ris och ros, men när gör det inte det egentligen. Många frågor och funderingar dök i alla fall upp under dagen och förhoppningsvis kommer dessa besvaras under praktikens gång.

Kameran var självklart med under hela dagen och med den knäpptes ett antal bilder. Jag har under kvällen i princip bara hunnit skumma igenom alla fångade ögonblick, men fler och fler kommer definitivt dyka upp framöver.

Likes

Comments

Efter flygförsening från Arlanda, löprunda på Berlins flygplats och en behaglig bussresa genom Teneriffas vackra landskap kom jag igår kväll fram till Puerto de la Cruz. Efter att ha installerat mig i lägenheten jag bor i begav jag mig ut i mörkret för att se mig omkring. Utan några som helst planer på vart jag var påväg blev jag glatt överraskad när jag befann mig bland karuseller, spel- och matstånd i blinkande färger. Jag fortsatte därifrån min lilla vandring gata upp och gata ner i kvällsvärmen bland högljud spanska och trubadurernas sång. På vägen hem fick jag dessutom använda mig lite av den lilla spanska jag faktiskt behärskar. No hablo español.

Idag har jag även fått se mig omkring Puerto de la Cruz i dagsljus. Oj vad fint det är. Nivåskillnaderna och havets mäktiga vågor imponerade mig mest. Vid en av alla platser jag stannade till vid för att njuta av utsikten fick jag sällskap av en söt gammal spansk man. Jag tror han berättade om vad det var vi stod och tittade på samt vad som fanns bortom det, men mina spanskakunskaper är extremt begränsade. Innan vi skiljdes åt önskade han mig i alla fall en fortsatt bra dag och han var definitiv en av anledningarna till att den blev just det.

Likes

Comments

Som studerande på Naturbruksprogrammet inriktning Djurvårdare i Djurpark måste jag utföra minst femton veckors praktik för att få ut min yrkesexamen. Jag har fått turen att utöver dessa femton veckor även utföra tre veckors praktik utomlands, på Teneriffa. Loro Parque, som djurparken heter, betyder kortfattat Papegoja Park och det var som detta parken öppnade år 1972, en Papegoja Park. Idag, 43 år senare, är Loro Parque fortfarande känt för sina papegojor men även för sina marina däggdjur. Kaliforniskt sjölejon och flasknosdelfin är de två arter jag kommer tillbringa min praktik med. Loro Parque är idag däremot kanske mest känt för att vara en av de endast två djurparkerna i Europa som håller späckhuggare i fångenskap. Tycka vad man vill om djur, marina däggdjur och framförallt späckhuggare i fångenskap, men det här är något jag ser fram emot galet mycket till att få se. Att få se en annan park, andra inhägnader och ett möjligen annat träningssätt pryder även det den ständigt växande listan över allt jag ser fram emot. Den 6 januari åker jag. 19 dagar kvar.

Likes

Comments