Hejsan kära följande och tillfälliga läsare.

Det var bara för några få dagar sedan som jag skrev om att vara i slutet av vecka 7 så några nya symptom eller liknande kommer inte vara med i detta inlägg. Tänker däremot gå igenom hur denna veckan kommer se ut när det kommer till utvecklingen av embryot.

Vid det här laget är embryot i storlek med ett hallon, ungefär. Hjärtat slår nästan 150 slag i minuten. En vuxen persons hjärta slår ungefär 80 slag i minuten i vilande läge, Så ni kan nog själva räkna ut den stora skillnaden på det. Den väger ungefär 2 gram och det är faktiskt först nu som det börjar se ut som ett riktigt foster och inte bara någon slumpmässig insekt eller en reptil, som vissa brukar tycka att det liknar. Embryot är nu mycket rastlöst och vrider och vänder på sig med enbart mycket korta vilopauser.

Vid detta laget är det vanligt för den havande mamman att uppleva att hennes kropp känns lite svullen. För trots att själva magen inte riktigt börjat växa ännu så har ändå mamman i fråga börjat gått upp i vikt. Och ja, jag har upplevt det också vid det här laget. Kanske inte att jag gått upp i vikt. Men känns lite grann som om jag vore svullen. Försök att äta extra mycket frukt nu om du är i den här tiden och fortsätt med det under hela graviditeten. Det hjälper mot graviditetsillamående att äta lite och ofta och vad kan då passa bättre än just frukt? Det innehåller vitaminer, är mättande och man ska helst äta minst 4, helst 5 frukter per dygn. Passa på att bli nyttiga nu när ni har ett underbart bra själ till det.

Detta är den veckan som man tidigast kan göra inskrivningen på. För er som inte vet det ännu så är en inskrivning när man går till mvc och låter dem dokumentera att man är havande samt så gör de blodprov och urinprov för att kolla din hälsa så att allting är som det ska med dig. Kan även hända att barnmorskan vill gå igenom vilka ärftliga åkommor/sjukdomar du kanske har i din släkt. Detta är då den barnmorska som kommer följa dig igenom resten av din graviditet, om du inte väljer att byta självklart. Kom ihåg att du inte måste göra inskrivningen just i denna veckan men för säkerhetens skull ska du helst ha gjort det innan vecka 12.

​/// StotSie

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments