Något som jag gjorde redan första året som lärare var att arbeta tematiskt. Jag tyckte detta verkade mycket enklare än att jobba enskilt med varje ämne. Speciellt i de yngre årskurserna f-3. Sedan har jag fotsatt mitt tematiska arbetssätt. De flesta skolorna jag har jobbat på har också arbetat tematiskt. I min första etta hade vi sagor som tematiskt ena terminen men har också arbetat med det som projekt. Med en trea hade vi Göteborg. Möjligheterna är oändliga när man arbetar på detta sätt.

Varför tematiskt?

Själv har jag märkt att eleverna får en helhetssyn när man arbetar tematiskt. Att man tar upp samma ämne i alla olika ämnen. Det blir en röd tråd & för mig som lärare tycker jag det är så roligt att arbeta på detta sätt. Dock tar det mycket tid att arbeta tematiskt är min upplevelse. Men det är värt det, för det har blivit fantastiska slutresultat samt att vägen till målet blir rolig och så lärorik för eleverna. En del ämnen är svårare att knyta an till temat än andra. Som tex mattematiken. Men det är kanske för att det är ett av de ämnen jag anser vara svårast att lära ut i också. I de äldre årskurserna kan det bli svårare på så sätt att man har fler ämneslärare än i F-3. Då gäller det ett tydligt samarbete i lärarlaget, samt att alla brinner för arbetssättet. Roligt är om hela skolan kan vara involverade i samma tema.

Tycker man det är läskigt att börja med ett stort tema med sin första klass? Kör ett litet projekt till att börja med. Tex ett sagoprojekt. Tips på hur man kan starta nedan. Det finns många som också arbetar med Storyline. Detta har jag själv inte arbetat med, men vet många lärare som tycker om att arbeta med det. HÄR kan du läsa med om det. Vill du läsa mer om tematiskt arbetssätt kan du kika in här för förskolan o här för resterande. Ni får gärna ställa frågor om ni önskar så svarar jag i mån av tid.

Utmaningar med tematiskt arbetssätt?

Enligt mina erfarenheter är det de barn som kanske inte syns & hörs alltid som kan ha svårt med detta arbetssätt, eller barn med diagnoser. För det kan bli stökigt emellanåt när man är i olika skapanderprocesser i klassen. Då kan också ramar & rutiner suddas ut emellanåt. Men här får man komma på lösningar. Däremot kan de blomma ut under arbetsgången. Gäller att ha lite fingertoppskänsla för just sin klass.

Hur kan man börja med tex ett sagotema som projekt (ej tematiskt)

Använd sinnena när du introducerar ett tema eller projekt. Ska du läsa en saga för att starta upp det. Lägg ut barr, kottar, dämpad belysning, skogsmusik om det är en skog som sagan utspelar sig i. Använd fantasin & låt eleverna få använda alla sinnena. Det gör att eleverna får en större lust att lära. Vilket är en av de viktigaste sakerna =)

1. Läs olika sagor för barnen. Diskutera vad de tror utmärker en saga osv. Prata om hur de är uppbyggda. Tex talen 3 & 7, det var en gång, lyckligt sluta. Man kan också diskutera skillnaden på olika slags sagor.

2. Jag har sedan delat in klassen i olika grupper. Med cirka 3 stycken i varje.

3. Låt eleverna sedan börja skriva en saga. Alla eleverna i gruppen ska vara med & hjälpas åt. Man kan låta eleverna få berättelsekort om de tycker det är svårt att komma på hur man ska skriva. Innan ni gör detta. Så har ni hållt på med första stegen ett tag, så eleverna verkligen förstår vad som kännetecknar en saga. Man också låta eleverna se en sagofilm & sedan diskutera vilka kännetecken som fanns med där.

.4. Jag har tidigare skrivit ihop en mall tillsammans med barnen, som de sedan har fått som de kan använda när de skriver sina berättelser att utgå ifrån. Denna har också använts när de har läst varandras texter i slutet.

5. Scanna in elevernas illustrationer samt låt de läsa in sina sagor i tex imovie. Gör sedan som en film av alla elevernas sagor. Blir superfint. Låt eleverna göra biljetter o inbjudan till en filmvisning. Kanske lagom till jul eller liknande. Uppskattas av föräldrarna & eleverna har varit stolta som tuppar att fått visa upp det för sina föräldrar.

Övriga saker man kan göra är att använda drama, sång, rörelse & berättarövningar.

Detta är i grova drag hur man kan arbeta. Man kan göra det precis så stort som man själv vill, eller mindre . UTGÅ från din klass o deras behov. Samt hur mycket resurser ni är i din klass. Men det är så ROLIGT att köra teman & projekt. Hoppas detta hjälpte dig lite på vägen.

Lycka till med ditt projekt /tema!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

God morgon finingar! Dagen fick börja med en promenad med min lilla kille. Han tyckte inte det var lika skönt som jag. Han har börjat tröttna på att sitta i vagnen längre stunder. Nu vill han uppleva saker o upptäcka med alla sina sinnen. Men jag behövde verkligen promenera lite då jag var så himla trött när jag vaknade. Knasigt då jag sovit väldigt mycket i natt. Kanske för mycket? känner ni likadant vid för mycket sömn? Svårt att hitta den perfekta sovtiden tycker jag.

Jag gick & lyssnade på Vanja & Josefins podd som jag älskar att lyssna på . Där pratade dem om att man ska gå sin egen väg & inte titta sig mätt på andra personer just när det handlar om sociala medier. Att man själv kanske funderar för mycket på VAD VILL JAG GÖRA? men man blir för influerad av andra att man till slut tappar man sitt eget tycke & tänk. Tyckte det var så intressant att lyssna på . Med det vill jag ha sagt att KÖR PÅ DITT RACE! Det finns ingen som du, du är unik. Älskar du att göra något, gör det på ditt sätt. Försök inte att efterlikna andra. Gör det du själv brinner för & tänk inte på vad andra vill att du ska göra. Tänk när du tittar tillbaka på ditt liv om 10 år & du har försökt efterlikna andra o tappat bort dig själv. Känn efter inom dig vad vill du göra i ditt liv o vad brinner du för?

Nu ska jag gå o leka med den här underbara killen som pockar på min uppmärksamhet. Förmiddagens lekpass stundar. KRAM

Dagens fundering:

1. Hur ska jag kunna sålla bland alla roliga projekt jag vill göra kommande året? Hur väljer man & hur tänker man?

2. Vad vill JAG satsa mest på. När man har barn gäller det att sålla & välja. Det får inte gå ut över dem. Så nu ska här funderas =)

Längtar till :

1. Att skaffa en egen hemsida. Nytt!!!

2. Ett roligt projekt som lanseras höst/vintern 2017 som är för er kan man säga =)


Likes

Comments

Vilken härlig eftermiddag det blev. Jag fotade lite vid havet för det var så härligt, riktigt varmt o skönt. Vi hade inte riktigt ställt in oss på detta, vi hade väldigt fel kläder på oss. Samtidigt fotade jag ett samarbete & det var svettigt för fröken Freja =) .. Det blev ett dopp i havet för henne efter det. Kallt som attans var det, men hon tyckte det var så himla roligt. Får gå dit fler dagar nu om det är fint väder, hur mysigt som helst. Vidar lekte runt i sanden i 1.5 h. Behöver jag säga att han som somnade som en stock kväll. Kolla in dessa godingarna. Som jag älskar er!

Likes

Comments

Hej alla fina bloggläsare. WOW vilken härlig dag det är ute. Här har det varit fullt upp. Dagen började med att Freja visst inte skulle gå på förskolan mån-ons som hon tidigare gjort när jag varit föräldraledig. På storbarnsavdelningen hade de barnen tis-tors bland de föräldralediga föräldrarna. Jag hade möten inbokade så de var snälla & flexibla. Det var väldigt tur, annars hade jag inte vetat vad jag skulle göra. Inte lätt när man inte har någon barnvakt så direkt när det behövs.

Iallfall så hade jag en bokat tid hos My Beautyclinic. Jag gjorde ju mina bryn där med 3d-microblading. Man gör ett återbesök cirka 6 veckor efter för att se om något behöver fyllas i. Vilket var toppen, för jag tyckte de såg bra ut, men lite behövdes ändå fyllas i & wow, jag kommer göra om detta om några år när det bleknat och behövs göras igen. Det är den bästa saken jag har gjort. Att slippa måla brynen. Ibland gör jag det om jag vill ha ännu mer färg, men oftast inte. De är så fina & så länge jag noppar dem ser de så fina ut. Lyftet som ögat får är så fint också. Blir stor skillnad på en trött mammas ögon =)

Hoppas att ni har haft en fin måndag, jag gillar måndagar, en nystart på något sätt. Jag har så mycket roligt på gång som ni kommer få ta del av under hösten. Jag älskar verkligen att arbeta med sociala medier. Att vara influencer är så roligt. Dels att få nätverka med nya företag & knyta nya kontakter. Så roligt!

Nu blir det att åka ner till stranden o låta barnen gräva lite. De älskar det, speciellt Vidar, hoppas det inte blåser för mycket bara. Vi hörs ikväll KRAM

Likes

Comments

Contains affiliate links

I samarbete med Lekmer.se

Som jag skrev tidigare idag så är vi testfamilj för märket Kuling. Jag har fått lov att tävla ut dessa saker på bilden till er. Dock i en specifik storlek. Samt att vinsterna hämtas i Göteborg, vill man vara med o tävla ändå står man för frakten själv.

1. Vinterjacka i strl 110 de är stora i storleken.

2. Fodrade gummistövlar strl 28

Tävlar gör du på min Instagram Storstadsmamman

Likes

Comments

Contains affiliate links

Alltså hörrni. Jag blev ju utvald till att bli Kulings testfamilj hos Lekmer.se för deras nya kollektion. Gissa om jag blev överlycklig när jag fick mailet. Kollade väldigt mkt på deras kläder förra året, men då hade jag redan köpt kläder inför hösten o vintern. Det ska bli väldigt roligt att få testa dessa kläder på barnen, och lämna recension till er. Först vill jag berätta lite om dessa skönheter på bilden. De är ju bara så fina. De finns i strl 28-38 så jag hade också kunnat ha dem tror jag i största storleken. Roligt att mor & dotter matcha. Jag bara älskar den dova rosa färgen. Typ gammelrosa som är en av mina absoluta favoritfärger.

Det jag gillar MEST med dessa är att dom är fodrade. Små barnfötter blir ju så kalla även om man har ullstrumpor tycker jag. Därför gillar jag när de är fodrade när barnen hoppar o plaskar i iskallt vatten. De är också försedda med reflex så att barnen syns i mörkret. Just denna stöveln hittar du HÄR för endast 254:- kr i några timmar till!

Likes

Comments

Igår var vi på utflykt som sagt med en fin barndomskompis till mig. Här kommer lite bilder & en liten video på vår dag. Det ligger verkligen ett smultronställe uppe Vid Delsjön här i Göteborg. Ett mysigt café, är ni i närheten är det absolut värt ett besök.

Likes

Comments

God dag. Vad gör ni denna fredag? Själv inväntar jag en kompis nu. Passar på att slänga in ett snabbt inlägg. Vi ska promenera o fika lite. Härligt att komma ut när det är uppehåll. Har ni några planer för helgen? Själv hoppas jag på grillväder ikväll :)

Likes

Comments

Vilken fin dag det blev. Vädret sprack upp och det var riktigt varmt inne i stan. Som vanligt klädde jag mig helt fel. Men jag överlevde det ändå. Hade en superhärlig dag med Radioapan, Yanko, fiskdamm, churrios, korv med bröd & härligt häng. Detta behövde jag, supermysig dag. Det sista Freja sa innan hon somnade var att det var roligt att krama Radioapan. Att få se förväntningar hos de små & när de pratar om saker de har upplevt. Det kan vara bland det bästa jag vet. Allt nytt de utforskar o tänker saker om. Helt fantastiskt! Nu sitter jag här i soffan o tar det lugnt. Freja somnade för en halvtimme sen då hon somnade i bilen. Vi låg o mös lite sen däckade hon till slut. Jag ska kolla på tv en liten stund. Sedan blir det sängen för mig också. Trötter efter en hel dag inne i stan. Hoppas er dag också har varit fin? Bjuder på en liten kort video från dagen.

Likes

Comments