Hej igen!

Jag, Ines och Ines kompis Vanessa (ytterligare en tysk au pair) gick the Coast to Coast Walk i söndags och jag passade självklart på att ta en hel del bilder som jag vill dela med mig av. Inklusive flera stopp för att fota, ett stopp för att köpa glass och bussresan hem igen tog det sammanlagt ungefär 7 timmar. Jag tror att det blev 16 kilometer. Vi kom fram till att det överlag var värt att gå den för om vi ej hade gjort det så hade vi undrat hur det hade varit, om ni förstår? Nu vet vi liksom vad det innebär, trots att vi innan start kanske hade förväntat oss en lite finare promenad. Vi gick väldigt mycket på vanliga gator vilket inte kändes så speciellt, vi hade tänkt att den skulle gå genom fler parker och liknande.

Oavsett så såg vi en hel del fina platser under promenaden, vi gick bland annat upp på Mount Eden som är en av Aucklands bästa utsiktsplatser (skulle åtminstone jag säga) och igenom Cornwall park där det på vissa platser gick får överallt, typiskt Nya Zeeland.

Det var en rolig grej att sysselsätta sig med under en dag, tillsammans med kompisar, men inget som jag skulle göra på egen hand.

Cred till Ines för den coola bilden på mig framför Aucklands skyline

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej på er!

Igår (lördag) åkte jag och Ines till Piha vilket ligger strax under en timmes bilväg ifrån Auckland city, på västkusten. Bara vägen dit var helt otrolig och så annorlunda i jämförelse med Sverige, vägarna slingrade sig liksom fram mellan/på bergen med den vackra naturen runt omkring. Det främsta vi åkte dit för var en fantastiskt fin strand, Piha beach, som för det första hade svart sand, hur coolt?! För det andra fanns det utsiktsplatser där som lämnade oss mållösa. Stranden var jättelång med flera olika delar som alla var olika lätta att ta sig till, uppifrån bergen gick det dock att se allt. Allt från varenda del av stranden till alla lyckliga hundar som sprang runt och levde livet.

Sedan fanns det även ett vattenfall en bit därifrån så vi parkerade bilen och gick sedan 25 min på en gångväg in i en skog, som liknande en regnskog, för att sedan komma fram till vattenfallet - KiteKite falls. Jag ska definitivt åka dit någon gång fram emot sommaren också, tänk er att till exempel bada i vattenfallet när det blir några grader varmare? Fantastiskt.

Vädret skiftade otroligt mycket under dagen så vissa stunder var det blå himmel och sol medan det i perioder regnade och blåste extremt mycket. Sanden blåste runt som i små orkaner över stranden och lämnade våra fötter täckta i sand. Vi fick stundvis klä på oss alla kläderna vi hade med oss och söka skydd från regnet längs stenväggarna medan vi tio minuter senare kunde gå i endast t-shirt. Humörsvängningar?

Otroligt bra första miniresa!

Likes

Comments

Halli hallå på er!

Våren är på ingång här i Nya Zeeland, vilket är lite svårt att förstå. Jag är liksom fortfarande inne i de svenska årstiderna och förväntar mig därmed att det bara ska bli kallare och mörkare, men icke, här är det tvärtom. Självklart kunde jag typ inte ha varit gladare över att värmen är på väg då det verkligen är ruggigt ute och regnar mest hela tiden, känns det som. Med andra ord ser verkligen fram emot sommaren och värmen, trots att jag vanligtvis inte är så mycket för sol och värme. Vi får se hur snabbt jag tröttnar när det väl är här.

I söndags var jag faktiskt på bio med en annan au pair som heter Ines. Vi tänkte först göra The Coast to Coast Walk vilket är en 14 km lång gångväg som går genom Auckland, från norr till söder. Men med tanke på att det regnade ca hela dagen så valde vi att gå på bio och ta en fika istället. The Coast to Coast Walk får bli av någon annan gång för jag vill väldigt gärna gå den, det känns som en bra dagsutflykt att göra tillsammans med några kompisar och som ett bra sätt att verkligen lära känna Auckland. Vi såg The Hitman's Bodyguard som jag rekommenderar starkt Väldigt rolig film med mycket action inblandat. Under vår tre timmar långa fika kom vi även fram till att vi ska göra någon lite kortare resa nu till helgen. Vi har dessvärre ännu inte bestämt vart vi ska ta vägen och idag är det torsdag... Något blir det säkert!

Jag och Howie var på Auckland zoo igen igår (onsdag) och vi såg bara nya djur denna gång, alltså sådana som vi inte såg förra gången. Trots att jag inte står helt bakom att ha djur instängda på det sättet så är detta ett helt fantastiskt zoo. Jag har varit där två gånger och har fortfarande inte gått förbi alla delarna eller sett alla de olika djuren. Förhoppningsvis har djuren det bra där.

I tisdags åkte jag in till Acukland city bara för att göra något under min lediga tid mitt på dagen. Precis när jag hade tagit mig till stadens i princip största gata, Queen street, hörde jag någon utbrista "Hey, is that you natural hair colour?!".  Eftersom personen stod på andra sidan av den breda trottoaren och vi hade en massa människor emellan oss vet jag inte ens hur jag kunde förstå att det var mig han pratade med. Jag stannade upp och började prata med personen, trots att jag antog att han skulle försöka sälja något till mig, vilket jag aldrig skulle ha gjort ifall det hade varit hemma i Sverige. Det visade sig sedan att han var munk och ville helt enkelt bara diskutera det han tror på, i princip förespråka sättet som han lever på. Han förklarade även att anledningen till att han ville prata med mig specifikt var för att han kände min själ när jag gick förbi, att jag var hans "soul sister, but with way better hair style".  Hela situationen var bara så speciell så jag kände mig tvungen att dela med mig. 

Annars har jag hittat en ny favoritgata, Ponsonby road, som ligger ungefär 20 minuter promenad ifrån där jag bor. Anledningen till att det är en ny favorit är på grund av alla oerhört mysiga caféer och matställen som ligger där. Hela gatan är överlag bara väldigt trevlig!


Mästerfotografen Howie var i farten så här har ni en bild på mig och min smörgås. Vi såg även uttrar på Auckland zoo! Äntligen har jag sett en utter på riktigt. När jag berättade för Howie att uttrar är mitt favoritdjur blev det helt plötsligt det viktigaste att hinna med av allt på dagens agenda, så söt! Vi såg uttrar förra gången också men denna gången simmade de runt, var betydligt livligare och mer lekfulla.

Likes

Comments

God förmiddag (lunch) lördag! Nu är det nästan en vecka sedan jag skrev något här och jag kan återigen verkligen inte förstå var den tiden har tagit vägen. Även om jag har haft fullt upp och gjort väldigt mycket sedan sist så känns det snarare som att det var en dag sedan.

Veckan som har gått har inneburit en hel del jobb, såklart, vilket åtminstone jag inte tycker är det roligaste att skriva om. Det är fortfarande väldigt mycket och stundvis lite överväldigande, men det går framåt. Jag har verkligen sett hur olika barnen som jag tar hand om är personlighetsmässigt, men de är verkligen två underbara killar. Det har inte blivit speciellt många utflykter eller liknande tillsammans än men jag och den minsta, Howie, var faktiskt på Auckland Zoo tillsammans med Au Pair Link igår och det blev en väldigt lyckad dag. Jag träffade flera Au Pairer att prata med och Howie hade inte några problem alls med att hitta lekkamrater. Tyvärr regnade det en hel del till och från, men det stoppade inte oss!

Organisationen, Au Pair Link, anordnar alltså olika event både enbart för oss Au Pairer men också för Au Pairer + kids. Vi står själva för kostnaderna ifall det är event som kräver att en betalar inträde eller liknande, men en anmäler i så fall intresse till Au Pair Link och så planerar de tiderna och allt sånt. Det är väldigt bra både för att träffa nya människor samtidigt som en hittar på något roligt.

Jag har även börjat att köra bil lite smått. Första gången var jag så nervös så att jag satt som på nålar hela tiden, haha. Det är inte bara att köra på andra sidan av vägen utan ett helt annat klimat i trafiken. I princip alla saker som går att blanda ihop med trafiken i Sverige lyckades jag med... Eller, inte riktigt men det är fortfarande tur att jag kommer köra automat och inte manuell. Det blev några små misstag då jag till exempel kollade åt fel håll och missade att det kom bilar, meeen vi klarade oss ur det levandes! Redan andra gången bakom ratten kändes och gick det mycket bättre vilket är skönt, det hade varit jobbigt om det inte syntes några framsteg.

I hopp om att försöka bygga upp även ett socialt liv här i Nya Zeeland har jag träffat lite olika människor denna vecka. Det har verkligen fått mig att inse hur viktigt det är att komma ut ur huset, ha sina egna vänner och få pratat av sig lite emellanåt, med människor som inte är familj - oavsett vilken familj. Jag har visserligen bara träffat andra Au Pairer men det har varit rätt skönt då vi är ute på mer eller mindre samma äventyr och har gjort samma grej, så vi förstår hur de andra känner.

I tisdags var jag på en kaffegrupp för Au Pairer på ett jättemysigt café som hette Circus Circus och som ligger i Mount Eden, för mig är det ca 10 min bilväg dit. I onsdags träffade jag en jättetrevlig svensk Au Pair som heter Maja och som bor i Glendowie, så det är tyvärr rätt lång emellan oss eftersom jag bor i Grey Lynn. Men vi löste det genom att mötas mer eller mindre på mitten, alltså i Auckland city. I går träffade jag sedan en tysk Au Pair som heter Jule som också var jättesnäll och hon bor faktiskt bara några hus ifrån mig vilket gör det enkelt att träffas bara för att ta en promenad eller liknande. Jag var även på ett event som Au Pair Link (organisationen) hade anordnat igår vilket var en trampolinpark och det var roligt! Det är något som jag alltid har tänkt att jag ska göra men som inte har blivit av. Det var alltså en stor sal där golv och väggar var täckta med trampoliner, i princip. Sen fanns det en plats för att spela dodge ball, en basketkorg, en foam pit och allt möjligt. Fantastiskt! Det var extra kul då några av de tjejerna som jag pratade mest med under orientation var där. Då vi bor rätt långt ifrån varandra har det bara inte blivit av att vi har setts efter, men nu så.

Idag på morgonen pratade jag med pappa i över en timme och det var så skönt att bara prata av sig lite om allt. Om vad jag själv har tänkt på det senaste men även att få lite uppdateringar om vad som händer där hemma. Annars idag får jag se vad som händer, beroende på vädret ska jag kanske på en rugbymatch här i närheten tillsammans med min värdfamilj. Det är inte någon All blacks (namnet på Nya Zeelands landslag) match utan lite "sämre" lag, eller vad en ska säga. Min värdmamma jämförde det med en match i superettan i Sverige, Förhoppningsvis blir det av, annars får jag göra det någon annan helg då det känns som något en verkligen borde ha gjort när en har varit i Nya Zeeland.

Nu är det även mindre än en vecka kvar tills min värdfamilj drar iväg till Sverige i fyra veckors tid, och då undrar ni säkert vad jag då ska göra här i Nya Zeeland helt själv, eller? Mina värdföräldrar har i alla fall fixat så att jag kommer sitta lite barnvakt och så åt deras kompisar. Det kommer inte bli lika mycket jobb som när min värdfamilj är hemma men det kan säkert vara en fördel då jag får tid för att vänja mig vid allt, till exempel körningen.

Jag hoppas att jag kommer kunna komma iväg på lite kortare resor på helgerna snart, det är bannemig dags att börja uppleva detta sagoland på riktigt! Jag har kollat upp några ställen som ligger inte allt för långt ifrån där jag bor. Det behövs bara några som är villiga att hänga med.

Sååå långt inlägg, enjoy!


Likes

Comments

Nu är det helg men snart har även hela den passerat! Det har gått så fort, min första jobbvecka i/på (vet fortfarande inte vilket en ska använda?) Nya Zeeland. Samtidigt känns det dock som att jag har varit här längre än vad jag faktiskt har, är det logiskt? Oavsett så har det varit en lagom händelserik helg. Lite tid över för att bara ta det lugnt men även några olika saker som har hänt.

I fredags gick jag till närmsta busshållplats, satte mig på första bästa buss och åkte in till centrala Auckland. Jag åkte dit utan någon direkt plan för vad jag skulle göra, utan det var mest bara för att kolla läget. Självklart var jag lite sugen på att gå till The Sky Tower eftersom det är något som inte går att missa då det till exempel verkligen sticker ut i stadens skyline. Det var i alla fall inte svårt att hitta till det för helt plötsligt stod jag mitt framför/under det, utan att ha haft det som riktmärke eller något. Det var coolt trots att jag struntade i att faktiskt åka upp för att kolla på utsikten, vilket garanterat står med på min lista över saker att göra här i Auckland/NZ överlag.Annars tyckte jag att det av city som jag faktiskt såg egentligen inte var något speciellt. Då tycker jag istället att det är betydligt charmigare och mer unikt när en tar sig en bit bort ifrån höghusen och det allra mest centrala. Det räcker bara dit där min värdfamilj bor, vilket fortfarande är centralt. Jag vet inte om det stämmer in på hela Nya Zeeland, men åtminstone Auckland är en stad där folk gillar att bo i sitt egna hus. Det är inte många höghus med lägenheter här inte, i alla fall inte i jämförelse med många andra städer. Nää, Auckland city levde inte riktigt upp till sin oerhört fina Skyline, men det var fortfarande mäktigt att vara där.

Igår gick jag, trots regn, till vad jag tror är den närmsta gallerian vilket blev en promenad på ungefär 30 min enkel väg. När jag gick därifrån och hem idag tog det dock betydligt kortare tid? Konstigt. I alla fall så i efterhand insåg jag att det var ett väldigt dumt val av dag att gå dit, för herregud vad mycket folk det var. Jag var där vid lunchtid och då det finns väldigt många olika sorters matställen i gallerian tror jag att det var extra mycket folk då de väljer att ta sig dit för att äta. Speciellt eftersom det regnade igår. Eller så var det helt enkelt bara för att det var lördag, vad vet jagIdag (söndag) är det fars dag här i NZ så i morse åkte hela familjen till ett café där vi åt suuupergod frukost. Eftersom äldsta killen skulle på födelsedagskalas blev det lite ont om tid så en kunde kanske inte njuta av maten riktigt så mycket som en hade önskat, meeen äsch gott var det. Kolla bara på det jag åt, homemade granola med frukt, honung och sånt + kaffe, mums. Jag har redan förstått att det finns gott om mysiga och bra caféer runt om i Auckland, vilket är fantastiskt. Älskar fika!

Hoppas att ni alla har det bra, kramar.


Likes

Comments

Några bilder från min promenad tidigare idag! Jag gick bland annat igenom en park där det var helt sjukt många fåglar i olika storlekar, färger och former. Under den korta tid som det tog att gå igenom denna park måste jag ha sett närmare 20 olika fågelarter, antingen att de traskade runt på gräsmattorna eller låg och chillade i vattnet. Verkligen inte något för er som är rädda för fåglar.

Jag tog mig faktiskt hela vägen ner till vattnet utan att ha haft någon riktig plan när jag gick hemifrån. Närmare bestämt så gick jag till Westmere Park där det fanns ett litet gångstråk som ledde mig ut på en strand och via den ut på andra stigar. Det var tur att jag omedvetet tajmade lågvattnet, annars hade det inte varit någon strand där...
Större delar av Auckland är omringat av havet så nästan oavsett var i denna stad en bor är det relativt nära till vattnet - skulle åtminstone jag säga. I alla fall så var (är) det otroligt rogivande att bara promenera längs vattnet, att även med musik i lurarna kunna höra ljudet från de små vågorna i bakgrunden. Waah, fantastiskt!

Likes

Comments

Halli hallå, hoppas att allt är bra med er! För mig rullar dagarna på och jag känner redan, efter bara några få arbetsdagar, att jag kommer in i arbetet mer och mer. Jag börjar få bättre förståelse för vad som förväntas av mig och vad min roll som Au Pair innebär, eftersom det är en väldigt speciell roll med allting nytt på en och samma gång. Det känns dock redan otroligt givande! Lika bra att få testat på allt på en gång, nytt jobb, flytta hemifrån - så långt bort som möjligt dessutom - flyga extremt långt, få jetlag, få igång en vardag i ett nytt land och en ny kultur och så vidare, haha.

Igår (onsdag) var Howie, minsta pojken, hemma från kindy (dagis) så vi spenderade hela dagen tillsammans. Vi gjorde allt mellan himmel och jord, kändes det som. Jag fick bland annat mina naglar målade med hans alldeles egna blåa nagellack. Det var mysigt att bara spendera tid vi två tillsammans, han är en så gó liten kille med en massa knasiga idéer. "Hmm... Aha, I have an idea!" Fick jag höra ett antal gånger under dagen. Familjen introducerade mig även för något som kallas för GoNoodle på kvällen, vilket var videos av folk/figurer som dansar och så ska alla försöka härma deras moves, ish. Jag rekommenderar er att testa! Kan bli väldigt roligt om alla går in för det, som underhållning en familjemyskväll eller något.


​Just nu är jag "ledig" fram till 14-tiden (klockan närmar sig elva här i NZ), så nu tänkte jag gå ut på en längre promenix i det fina vädret. Det kom visserligen en regnskur nu under förmiddagen men jag har fortfarande svårt för att förstå att det är detta som Kiwis kallar vinter. Temperaturen går i princip inte under 10 grader och när det inte är sol så regnar det. För mig motsvarar det snarare höst eller till och med vår då det även finns så många gröna träd och växter, samt de som redan blommar! Självklart varierar vädret beroende på var i Nya Zeeland en är, jag har hört att sydön är betydligt kallare.

Idag fyller min mamma år också! Det känner lite tråkigt att inte kunna vara med och fira henne med frukost på sängen och alla våra andra traditioner kring födelsedagar. Meeen jag har varit med många gånger och det kommer fler tillfällen i framtiden. Stort grattis och en massa kramar till världens bästa mamma.

Likes

Comments

Igår när jag hade tänkt skriva ett nytt inlägg om helgen så somnade jag istället då jag verkligen kände mig extremt trött. Därmed får det bli en sammanfattning av både helgen och idag, måndag, vilket var min första jobbdag!

Hela helgen, likt alla mina dagar här hittills, hade ett fullspäckat schema. Rugbymatch för äldsta pojken i lördags, följt av luciafirande med svenska föreningen, 26 augusti?? Jag kan ju inte påstå att jag var inne i något luciamood, men det var mysigt och roligt att se vad de hittar på! När det var färdigt tog vi en tur till familjens semesterhus och det var helt fantastiskt fint. Precis vid havet med en utsikt som nästan fick mig att sätta andan i halsen (andra bilden här nedanför). Det är verkligen speciellt här i Nya Zeeland, tack vare alla sluttningar och berg är det fin utsikt nästan vart en än går! Bara en kort, kort promenad ifrån huset här i Auckland, uppför en backe, ger en utsikten som på första bilden här under, underbart va?! Och när vädret är som det har varit de senaste dagarna - grått och regnigt - så får en hitta annat att skryta om.

Den första jobbdagen idag, och några dagar framöver, innebär mest att jag ska få se hur rutinerna ser ut, var barnen ska lämnas och hämtas för skola samt dagis och lite så. När jag skulle ta mig tillbaka hem från destination dagis passade jag på att gå lite omvägar för att försöka få en bättre överblick över hur de viktigaste utgångspunkterna hänger ihop. Att få vägbeskrivningar är en sak men att sedan använda sig av dessa för att hitta är betydligt svårare... Men I did it! Jag tog mig bland annat till mataffären och förbi biblioteket, där jag även kikade in en kort stund för att kolla läget. Dessa dagar när båda barnen är hemifrån så är jag nämligen mer eller mindre ledig fram tills strax innan de ska hämtas igen. Det kändes sedan som att eftermiddagen och kvällen bara sprang iväg! Swoosh så var klockan mycket.
Just det, idag hann jag även med att ta mig till ett gym där jag tänkte att jag kanske ska bli medlem för att träna, vi får se vad jag bestämmer mig för!

Som ni kanske förstår har det alltså varit mycket att göra med en massa nya intryck hela tiden. Det ska bli skönt att bara få landa litegrann och vänja sig någorlunda vid till exempel mitt sovrum nu när vardagen rullar igång, åtminstone för några dagar framöver.

Kramar till er där hemma i Sverige!

Likes

Comments

Hej på er! Idag var sista dagen för kursen och det har verkligen varit givande trots att vissa delar under kursen faktiskt kändes rätt onödiga, som att de bara var där för att fylla ut tiden. Det bästa var absolut att en fick en bra start socialt sett med tanke på att vi sammanlagt var 15 ish au pairer där. Eftersom vi spenderade hela dagarna tillsammans, åt mat och hade rumskompis blev det automatiskt att vi lärde känna varandra en hel del. Det var bara jag från Sverige, en australiensare och så var resten tyskor... Så oavsett hur mycket "the programme managers" (de som höll i kursen) förespråkade att alla skulle prata engelska hela tiden just för att alla skulle känna sig inkluderade, blev det lätt att de började prata tyska med varandra emellan de olika genomgångarna/passen, tyvärr. Meen det var roligt ändå och jag kan ändå säga att det gav mig några nya vänner som jag förhoppningsvis kommer fortsätta ha kontakt med! Det är en hel del som också bor här i Auckland så det kommer ju inte bli omöjligt.

En suddig gruppbild av alla oss som var med under "Orientation", som det kallades, och så jag, två tyskor samt en aussie till höger, cool

Kursen gav oss väääldigt mycket information under dessa tre dagar. Jag förstår knappt hur de har lyckats trycka in så mycket på den tiden vi har haft. Det har varit allt ifrån första hjälpen för barn, hur barn äter och hur en ska agera vid jordbävning till hur en ska bearbeta hemlängtan samt tips på saker att se och göra under vår tid i Nya Zeeland. Detta sedan i kombination med alla nya intryck blev inget bra resultat. Det känns som att min hjärna inte har fungerat till 100% på hela dagen, jag känner mig bara allmänt seg. Ända sedan jag kom till min värdfamilj har jag dessutom haft otroligt fullt upp då båda barnen har hållit mig så upptagen så att jag knappt har haft tio sekunder över, känns det som. Direkt när vi kom fram var det att hoppa studsmatta som gällde, där de självklart ville showa lite med vilka tricks de kan göra. Sedan var det dags för house tour innan vi gick till parken som ligger precis tvärs över gatan från huset - och så vidare. Så fort jag gick iväg för bara en kort, kort stund gick den minste (4 år) runt och ropade "Where's the sneaky girl? Did she go hooome?" tills han hittade mig och blev jätteglad.
Jag kände mig verkligen så välkommen från första stund!

Och så bara allt med att flytta på detta sätt! Självklart kommer det ta ett tag innan jag vänjer mig vid allt, litet som stort. Inte nog med att jag så småningom behöver lära mig själva jobbet utan det handlar även om alla vardagssaker, som att ens hitta var saker finns i huset, då det också blir helt nytt. Det var vid flera tillfällen idag som jag ville öppna lådan under diskhon för att slänga något, eftersom vi har och alltid har haft det systemet hemma, men här har vi soporna i lådan till höger om diskhon. Det kommer definitiv att underlätta bara en lär sig sådana saker. Jag är säker på att det bara kommer bli bättre med tiden.

Likes

Comments

Efter en seg och långtråkig 16 timmar lång flygresa från Dubai till Auckland är jag äntligen framme! Både jag och hela min packning lyckades ta oss hela vägen till slutdestinationen vilket jag inte hade väntat mig, men självklart är det oerhört skönt att slippa strul för en gångs skull (peppar, peppar). Nu är jag alltså på hotellet där kursen kommer vara och den är slut fredag eftermiddag.


Det kändes otroligt mäktigt när vi flög in över Nya Zeeland då jag verkligen kunde konstatera att detta kommer vara mitt hem under det kommande året.

Jag har känt så mycket olika känslor under resan och sedan jag landade i förmiddags. Framför allt är jag väldigt trött då jag knappt sov någonting alls på planet, vilket jag tror gör jetlagen extra tydlig.

Eftersom jag har åkt igenom så många olika tidszoner har jag inte alls haft bra koll på vad klockan har varit heller. Först undrade jag varför ingen hemma i Sverige svarade på mina "Nu är jag framme!"-meddelanden, innan jag insåg att alla förmodligen sover.

Jag kan fortfarande inte riktigt förstå att jag har åkt och nu är på andra sidan jorden, ääee det är faktiskt rätt sjukt.

Likes

Comments